Palsternakkakeitto ja omena-kaurajälkiruoka voittivat kultaa kokkiolympialaisissa. Kuvat: Fazer
Palsternakkakeitto ja omena-kaurajälkiruoka voittivat kultaa kokkiolympialaisissa. Kuvat: Fazer

Herkullisen kermainen keitto ja kaurajälkiruoka hurmasivat tuomariston kokkiolympialaisissa.

”Nyt hieman kikkaillaan ja tehdään nättejä annoksia!”

Näin ruusuinen kuva on monella kokin ammatista, kertoo keittiömestari ja Fazer Culinary Teamin kapteeni Mika Pesonen.

– Kokkiohjelmien myötä alalle hakevat nuoret eivät ymmärrä työn raskautta ja sitä, mistä kokkina joutuu aloittamaan ammattikeittiössä. Kokin ammatti on raskasta ja kiireistä duunia yleensä pienessä kuumassa keittiössä.

Pesonen huomauttaa myös, että suuri osa työpäivästä on tiskaamista ja siivoamista, sillä keittiön hygieenisyys on tärkeä asia.

Yhden kiireisimmistä päivistään Pesonen koki kuukausi sitten Saksan Erfurtissa, jossa hän osallistui maailman suurimpaan ruoka-alan kilpailuun. Siellä hänen piti tiiminsä kanssa kokata viidessä tunnissa lounas 150 henkilölle tuomariston edessä.

– Valmistimme salaattipöydän, keiton, kolme lämmintä pääruokaa ja jälkiruoan, jotka tarjosimme lautasilta. Raaka-aineita ei juurikaan saanut esivalmistella kisoja varten. Esimerkiksi kalat tulivat pyöreinä, Pesonen sanoo.

Kisoihin osallistui yli 2 000 kokkia reilusta 50 maasta. Fazer Culinary -tiimiin kuului kahdeksan henkilöä. He saivat kilpailuteemaksi kotimaisuuden. Ruokien yksi kriteeri oli myös hinta: annoskustannukset saivat olla viisi euroa. 

Muun muassa kermainen palsternakkakeitto ja tyrni-omena-kaurajälkiruoka vakuuttivat tuomariston niin, että ensimmäistä kertaa kokkiolympialaisiin osallistunut tiimi voitti kultaa catering-sarjassa.

Katso jutun lopusta myös Mikan vinkit kotikokkaamisen helpottamiseksi.

Hyvä suunnittelu on ruuanlaitossa kaiken perusta, sanoo palsternakkakeiton isä, keittiömestari Mika Pesonen.
Hyvä suunnittelu on ruuanlaitossa kaiken perusta, sanoo palsternakkakeiton isä, keittiömestari Mika Pesonen.

Palsternakkakeitto

8 henkilölle

  • 500 g palsternakkaa
  • 1 kpl shalottisipuli
  • 35 g voita
  • 1 rkl sherryviinietikkaa
  • 1 dl valkoviiniä
  • 1 l kasvislientä
  • 2 dl kuohukermaa
  • 1 tl suolaa

1. Kuori ja kuutioi palsternakka kahden sentin kuutioiksi.

2. Ruskista palsternakkakuuutiot voissa kauniin ruskeaksi.

3. Lisää sherryviinietikka ja kiehauta.

4. Lisää valkoviini ja anna kiehua, kunnes valkoviini haihtunut pois.

5. Lisää kasvisliemi ja suola ja anna kiehua, kunnes palsternakat ovat pehmeitä.

6. Lisää kerma ja anna kiehahtaa.

7. Soseuta keitto tehosekoittimessa ja tarkista maku.

Tyrni-omena-kaurajälkiruoan esillepanossa voi käyttää omaa mielikuvitusta ja tehdä oman näköiset annokset, sanoo Mika Pesonen.
Tyrni-omena-kaurajälkiruoan esillepanossa voi käyttää omaa mielikuvitusta ja tehdä oman näköiset annokset, sanoo Mika Pesonen.

Kaura-omenapiirakkaa, omenapyrettä ja tyrni-valkosuklaaganachea

8 henkilölle

Kaura-omenapiirakka

  • 1,5 dl kaurahiutaleita
  • 1 dl mantelijauhetta
  • 2 dl tomusokeria
  • 115 g voita
  • 4 kpl kananmunan valkuaista
  • 1 kpl royal gala omena

1. Jauha kaurahiutaleet tehosekoittimessa ja sekoita kuivat ainekset keskenään.

2. Ruskista voi kattilassa kauniin ruskeaksi ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi.

3. Vatkaa valkuaiset pehmeäksi vaahdoksi ja sekoita kuivat ainekset joukkoon.

4. Sekoita jäähtynyt ruskea voi taikinaan. Anna taikinan tekeytyä jääkaapissa kaksi tuntia ja annostele taikina pieniin muffinivuokiin.

5. Ota omenasta palloraudalla palloja tai leikkaa 1,5 cm x 1,5 cm kuutioiksi ja paina jokaiseen piirakkaan sisälle taikinaan.

6. Paista 175-asteisessa uunissa 13–15 minuuttia tai kunnes kauniin ruskeita ja kypsiä.

Kauramuru

  • 40 g voita
  • 1 dl kaurahiutaleita
  • 0,5 dl fariinisokeria
  • 1 dl mantelilastuja
  • 1 tl vaniljasokeria
  • hyppysellinen kanelia

1. Sulata voi ja sekoita kaikki ainekset keskenään.

2. Levitä uunipellille ja paista 175-asteisessa uunissa viisi minuuttia.

Omenapyre

  • 2 kpl granny smith -omenaa
  • 1 rkl sokeria
  • ripaus suolaa

1. Lohko omenat neljään osaan ja poista siemenkota.

2. Ripottele päälle sokeria ja ripaus suolaa.

3. Paista 160-asteisessa uunissa 25 minuuttia.

4. Poista kuori ja aja hedelmäliha soseeksi.

Tyrniganache

  • 1 dl tyrnimarjapakastetta
  • 20 g voita
  • 0,75 dl kuohukermaa
  • 5 g glukoosi siirappia
  • 95 g valkosuklaata

1. Kiehauta tyrnimarjat, voi, siirappi ja kuohukerma kattilassa.

2. Soseuta ja siivilöi kuuma massa valkosuklaan päälle.

3. Sekoita tasaiseksi ja jäähdytä.

Italian marenki

  • 15 g glukoosisiirappia
  • 0,3 dl vettä
  • 1,5 dl sokeria
  • 2 kpl kananmunan valkuainen

1. Vaahdota valkuaiset pehmeäksi vaahdoksi.

2. Keitä sokeri, glukoosi ja vesi 121-asteiseksi ja vatkaa valkuaisvaahdon joukkoon pikkuhiljaa nauhana. Vatkaa kunnes vaahto kovaa ja kiiltävää.

3. Pursota osasta marenkeja tikkuja leivinpaperin päälle ja tomuta halutessa päälle kuivattua marjaa.

4. Kuivaa 70-asteisessa uunissa (tai vihanneskuivurissa) kunnes täysin kuivia ja rapeita. Pursota lopusta marengistakuorrutus piirakoiden päälle.

Karhunvatukkageeli

  • 2 dl karhunvatukkamehua (vähäsokerinen)
  • 6 g agar-agaria

1. Kiehauta mehu ja agar-agar ja jäähdytä.

2. Soseuta kovettunut hyytelö tehosekoittimessa tasaiseksi geeliksi.

Reseptit: Mika Pesonen, Fazer

Keittiömestarin vinkit, joilla helpotat kotikokkaamista

Mika Pesonen:

”Hyvä suunnittelu on kaiken perusta – on sitten laittamassa kodin juhlia tai normaalia arkea.
Jos tietää, että seuraavan arkipäivän ruuan tekeminen on haasteellista aikataulujen kanssa, mieti voisiko edellisenä päivänä valmistaa jo jotain tai käydä kaupassa etukäteen.
Tai voisiko laittaa jonkin pataruuan hautumaan harrastusten ajaksi tai yöksi uuniin? Silloin ruuanlaitto ei sido yhteen paikkaan.
Voitko pilkkoa raaka-aineet valmiiksi, jotta ruoka valmistuu nopeammin?

Juhlissa taas kannattaa miettiä menu tarkkaan ja suunnitella itse valmistusprosessiakin. Pystyykö kaikkea valmistamaan samaan aikaan?
Tee mieluummin vähemmän ja pystyt paremmin keskittymään laatuun.”

– Joudun työssäni maistelemaan paljon ruokia, mutta vastapainoisesti kiireisinä työpäivinä itse syöminen saattaa jäädä vähemmälle. Työpäivästä riippuen tulee myös käveltyä paljon työpäivän aikana. Parhaillaan askelmittari huitelee jossain 20 kilometrin kohdalla, sanoo Mika Pesonen.
– Joudun työssäni maistelemaan paljon ruokia, mutta vastapainoisesti kiireisinä työpäivinä itse syöminen saattaa jäädä vähemmälle. Työpäivästä riippuen tulee myös käveltyä paljon työpäivän aikana. Parhaillaan askelmittari huitelee jossain 20 kilometrin kohdalla, sanoo Mika Pesonen.
Lehtikaalikääryleet höyrytetään viidessä minuutissa kattilan höyryosassa. Kuva: Lasse Lecklin Kuvausjärjestelyt: Kaisa Jouhki

Nyt ei kituuteta kaalikeitolla, vaan kevennetään kekseliäämmin. Nämä kevyet kaaliherkut maistuvat kaikille.

Lehtikaalikääryleet

4 annosta

valmistusaika 40 min

1 pss (n. 10 lehteä)

lehtikaalia

Täyte

1 dl kvinoaa

1 dl punaisia linssejä

1 sipuli

100 g herkkusieniä

1 valkosipulinkynsi

3 rkl balsamicoa

2 rkl soijakastiketta

½ ruukkua persiljaa

1 tl suolaa

1. Huuhtele kvinoa ja linssit. Kaada kattilaan ja lisää vettä niin, että linssit ja kvinoa peittyvät hyvin. Keitä 15 minuuttia eli kunnes ovat kypsiä. Voit tarvittaessa lisätä vettä.

2. Kuori ja hienonna sipuli sipuli ja valkosipulinkynnet. Puhdista ja pilko herkkusienet. Kuumenna öljy pannulla ja paista sieniä kovalla lämmöllä noin 5 minuuttia. Laske lämpötilaa ja lisää sipulit pannulle. Kuullota sipulit pehmeäksi. Lisää balsamico ja soijakastike sekä suola.

3. Hienonna persilja. Sekoita paistetut sipulit ja sienet sekä persilja, keitetyt linssit ja kvinoat.

4. Leikkaa lehtikaalin lehdistä kuivunut kanta pois. Leikkaa varovasti lehtiruodit ohuemmiksi, jos ne ovat kovin paksuja. Pehmennä lehtiruoteja veitsen kahvalla kevyesti nuijien.

5. Täytä lehdet noin ruokalusikallisella täytettä. Rullaa lehti kiinni ja pakkaa lehdet tiiviisti höyrytyskattilan höyryosaan. Jos sinulla ei ole höyrytyskattilaa, voit käyttää metallista siivilää tavallisen kattilan sisällä.

6. Höyrytä kääryleitä 5 minuuttia.

Mehevä pastavuoka on helppo vegaaniherkku, joka maistuu kaikille. Kuva: Lasse Lecklin Kuvausjärjestelyt: Kaisa Jouhki
Mehevä pastavuoka on helppo vegaaniherkku, joka maistuu kaikille. Kuva: Lasse Lecklin Kuvausjärjestelyt: Kaisa Jouhki

Kukkakaali-pastavuoka

4–6 annosta

valmistusaika 30 min + paisto 15 min

1 kukkakaali

2 sipulia

3 valkosipulinkynttä

400 g täysjyväpastaa

4 rkl ravintohiivahiutaleita

3 rkl valkoviinietikkaa

1 tl suolaa

2 dl kaurakermaa

Kuorrutus

1 rkl margariinia (valitse maidoton, jos haluat ruuasta vegaanisen)

1 dl korppujauhoa

1 rkl ravintohiivahiutaleita

1 rkl kuivattua sipulia

1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Pilko kukkakaali ronskiksti paloiksi. Kuori sipuli ja valkosipuli. Pilko myös sipulit muutamaan osaan. Paahda vihanneksia uunissa 15 minuuttia, eli kunnes ne ovat pehmentyneet ja paahtuneet vähän.

2. Kasvisten ollessa uunissa keitä pasta hyvin suolatussa vedessä.

3. Soseuta pehmeät vihannekset sauvasekoittimella. Sekoita soseen joukkoon ravintohiivahiutaleet, suola, pippuri ja kaurakerma. Sekoita sose ja pasta.

4. Lusikoi pasta vuokaan. Tee kuorrute. Mittaa ainekset kulhoon ja nypi hyvin sekaisin. Levitä vuoan päälle. Paahda kuorrutusta 15 minuuttia, eli kunnes se on ruskistunut kauniisti.

Raikas kaalipaistos valmistuu hetkessä. Kuva: Lasse Lecklin Kuvausjärjestelyt: Kaisa Jouhki
Raikas kaalipaistos valmistuu hetkessä. Kuva: Lasse Lecklin Kuvausjärjestelyt: Kaisa Jouhki

Limellä maustetut kiinankaalit ja paksoit

4 annosta

valmistusaika 15 min

1 kiinankaali tai 2 paksoita

1 lime

1 dl cashew-pähkinöitä

½ dl vettä

1 rkl seesamiöljyä

1 tl suolaa

1. Leikkaa kiinankaali 4 osaan tai paksoit puoliksi. Siivuta lime ohuiksi siivuiksi ja rouhi cashew-pähkinät.

2. Mittaa paistinpannulle vesi. Nosta limet veteen ja kuumenna vesi kiehuvaksi. Lisää kaalit pannulle ja keitä niitä kunnes vesi haihtuu. Käännä kerran.

3. Lisää kuivuneelle pannulle seesamiöljy ja suola. Paista kaaleja muutama minuutti. Tarjoile paistetun lohen kanssa.

Helppo ja kevyt ateria syntyy yhdessä uunivuoassa. Kuva: Lasse Lecklin Kuvausjärjestelyt: Kaisa Jouhki
Helppo ja kevyt ateria syntyy yhdessä uunivuoassa. Kuva: Lasse Lecklin Kuvausjärjestelyt: Kaisa Jouhki

Paahdettu kaali-broileripaistos

4 annosta

valmistusaika 10 min + paisto 20 min

1 parsakaali

250 g ruusukaaleja

150 g vihreitä papuja

1 sitruuna

1 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

4 broilerin rintafilettä

2 tl berbere-mausteseosta

1. Leikkaa parsakaalin varresta kuiva kanta pois. Pilko suupaloiksi. Leikkaa ruusukaalien kannat pois ja poista nuhjaantuneet lehdet. Puolita ruusukaalit. Leikkaa pavuista molemmista päistä kannat ja puolita. Siivuta sitruuna.

2. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Vuoraa pelti leivinpaperilla ja levitä kasvikset pellille. Lorota öljy kasvisten päälle ja ripottele päälle puolet suolasta. Sekoittele öljy ja suola kasvisten joukkoon.

3. Puolita rintafileet. Nostele pellille. Suolaa broilerit ja hiero pintaan berberemauste.

4. Paahda uunissa 20 minuuttia. Tarjoile tuoreella mintulla maustetun jugurtin kanssa.

 

 

Tarkkana kalahyllyllä: vain osassa kalapaketeissa vastuullisesta kalastamisesta kertova MSC-sertifikaatti. Tee broileripullia samalla vaivalla tuplasatsi. Ne kestävät hyvin pakastusta! Kuvat: Lasse Lecklin, kuvausjärjestelyt: Kaisa Jouhki. Vaaleanpunainen kulho ja pikkukupit Lokal. Kangas Nougat.

Arki alkaa, mutta nyt lihapullissa on uutta makua. Härkis-sienipöyrykät, broileri-omenapyörykät, kermaiset kalapullat ja lihapulla-pastavuoka tuovat maistuvaa vaihtelua arkeen.

Broileri-omenapyörykät

4 annosta

valmistusaika 40 min

2 täysjyväpaahtoleipäsiivua

1 dl turkkilaista jugurttia

1 (n. 120 g) hapokas omena, esimerkiksi granny smith

1 valkosipulinkynsi

1 cm:n pätkä inkivääriä

2 rkl öljyä

2 tl curryjauhetta

½ tl suolaa

400 g broilerinjauhelihaa

1. Murustele leivät kulhoon. Lisää turkkilainen jugurtti. Pese ja raasta omena. Sekoita raaste, leipäpalat ja jugurtti. Jätä leivät pehmenemään seokseen.

2. Raasta inkivääri ja kuori sekä hienonna valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy paistinpannulla. Lisää curry, valkosipulit ja inkivääri kuumaan öljyyn. Kuullota muutama minuutti.

3. Sekoita jugurtti-leipäseokseen kuullotetut mausteet ja öljy, suola ja broilerinjauheliha. Sekoita hyvin.

4. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Vuoraa pelti leivinpaperilla. Kostuta kädet ja pyöritä massa lihapulliksi. Massasta tulee noin ½ pellillistä pieniä lihapullia.

Kermaiset kalapullat

4 annosta

valmistusaika 30 min

400 g pakasteseitiä

1 muna

1 dl ruiskorppujauhoa

1 rkl sitruunankuorta

1 tl suolaa

1 dl kuohukermaa

Leivitykseen

1 dl korppujauhoja

½ tl suolaa

Paistamiseen

voita

1. Ota sei sulamaan tuntia aiemmin. Leikkaa kohmeinen kala kuutioiksi.

2. Kokoa sauvasekoittimen tai monitoimikoneen kulhoon kalakuutiot, korppujauho, muna, sitruunankuori ja suola. Soseuta hyvin.

3. Lisää kerma hiljalleen valuttaen ja samalla soseuttaen. Anna massan levätä jääkapissa 10 minuuttia.

4. Muotoile pulliksi kostein käsin. Kumoa lautaselle korppujauho ja suola. Pyörittele pullat seoksessa.

5. Lämmitä pannu keskilämmöllä. Sulata voi ja paista muutama pulla kerrallaan joka puolelta rapeaksi.

 


Härkispullat ja vegekastike ovat nykymummolan klassikoita. Ne sopivat kaikille! Lautanen Sokos.

 

Härkis-sienipyörykät

4 annosta

Valmistusaika 30 min

100 g herkkusieniä

2 sipulia

2 valkosipulinkynttä

2 rkl öljyä

2 rkl soijakastiketta

1 pkt (250 g) härkistä

Paistamiseen

öljyä ja voita

1. Puhdista herkkusienistä multa. Kuori sipulit ja valkosipulinkynnet. Hienonna sienet ja sipulit.

2. Kuumenna öljy pannussa kuumaksi ja lisää sienet. Anna ruskistua, mutta käännä vain kerran, jotta nesteet pysyvät sisällä. Kun sienet ovat ruskistuneet, vähennä lämpöä ja lisää sipulit. Kuullota. Lisää soijakastike ja anna sen keittyä pois.

3. Laita paistetut kasvikset ja härkis sauvasekoittimen tai monitoimikoneen kulhoon. Soseuta tasaiseksi massaksi.

4. Pyöritä pyöryköiksi kostutetuin käsin. Paista kahdessa erässä pannulla.

Vegaaninen ruskeakastike

n. 5 dl kastiketta

valmistusaika 15 min

2 rkl (40 g) margariinia

½ dl vehnäjauhoja

3 dl vettä

2 dl kaurakermaa

½ tl sinappia

1 rkl soijakastiketta

½ tl suolaa

mustapippuria myllystä

1. Sulata margariini pannulla. Lisää jauho ja sekoita. Anna jauhojen paahtua paistinpannulla kunnolla ruskeiksi sekoitellen välillä. Ruskistumiseen menee noin 7 minuuttia.

2. Lisää vesi ja kaurakerma norona sekoittaen kierrevispilällä. Mausta sinapilla, soijalla, suolalla ja mustapippurilla. Anna kiehahtaa ja maista. Lisää tarvittaessa suolaa.

 


Muuntele ruuan makua lorauttamalla vuokaan vähän valkoviiniä tai vaihtamalla oliivit aurinkokuivattuihin tomaatteihin. Vihreä lautanen Lokal. Sininen lautanen ja haarukka Sokos.

 

Lihapulla-pastavuoka

4 annosta

valmistusaika 30 min + 30 min uunissa

Rosmariini-parmesaanilihapullat

1 dl korppujauhoja

200 g rahkaa

1 muna

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

2 rkl öljyä

2 oksaa tuoretta rosmariinia

50 g parmesaania

1 tl suolaa

½ tl mustapippuria (myllystä)

600 g nauta-sikajauhelihaa

Pastavuoka

3 tlk tomaattimurskaa

2 dl vettä

1 prk arrabiatapestoa

1 dl oliiveja

½ tl suolaa

350 g pastaa

2 mozzarellaa (125 g/kpl)

1. Mittaa korppujauho ja rahka kulhoon. Riko muna joukkooon ja sekoita. Jätä turpoamaan.

2. Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipuli. Kuumenna öljy pannulla ja kuullota sipulit. Nosta pois levyltä jäähtymään.

3. Irrota rosmariinin lehdet puumaisesta varresta ja hienonna. Raasta parmesaani.

4. Sekoita rahka-korppujauhoseokseen sipulit, rosmariini, parmesaani, suola, pippuri ja jauheliha.

5. Pyörittele kostutetuin käsin massa lihapulliksi. Isoja lihapullia tulee noin 16.

6. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Kumoa uunivuokaan tomaattimurskat ja pesto. Lisää vesi, suola ja oliivit sekä pasta. Jos käytät spagettia, voit katkaista sen puoliksi. Sekoita. Lisää lihapullat. Kypsennä 25 minuuttia.

7. Vuoan ollessa uunissa valuta ja revi mozzarellat pieneksi. Ripottele vuoan päälle ja laita vielä 5 minuutiksi uuniin.

Vinkki! Jos teet pelkät lihapullat ilman pastaa ja kastiketta, kypsennä niitä 200-asteissa uunissa 15 minuuttia ja paista lopuksi paistinpannulla.

Keittiössä vihertää nyt: salaatti onkin maukas ja tuhti pääruokatähti! Pitäisi enää päättää, syökö katkarapu-avocadokulhon vai tulisen bataattisalaatin.

Katkarapu-avocadokulho

4 annosta, valmistusaika 30 min

2 dl viljoja (esim. Myllärin ateriajyvät)

4 munaa

170 g katkarapuja

3 rkl majoneesia

1 lime

1 tl suolaa

2 rkl oliiviöljyä

1 sitruuna

1 dl oliiveja

1 ruukku viinisuolaheinää

2 avokadoa

mustapippuria myllystä

1 Keitä jyvät pakkauksen ohjeen mukaan. Laita munat kylmään veteen kattilaan. Kun vesi alkaa kiehua, anna munien kiehua 5 minuuttia. Upota munat kylmään veteen.

2 Sulata katkaravut siivilässä kylmän veden alla. Purista ylimääräinen vesi pois. Sekoita katkarapujen joukkoon majoneesi ja limen mehu sekä puolet suolasta.

3 Mausta kuumat jyvät oliiviöljyllä, sitruunan mehulla ja suolalla. Sekoita joukkoon myös oliivit.

4 Kokoa neljän kulhon pohjalle jyviä. Irrota viinisuolaheinäruukusta lehtiä päälle. Kuori ja puolita munat. Jaa katkarapu-majoonesiseos neljään kulhoon. Leikkaa avokadot puoliksi ja irrota kivi. Lusikoi jokaiseen kulhoon puolikas avokado. Viimeistele kulhot rouhimalla päälle mustapippuria.

Bataatti-salaatti yhdistää kylmää ja lämmintä.
Bataatti-salaatti yhdistää kylmää ja lämmintä.

Tulinen bataattisalaatti

4 annosta, valmistusaika 30 min

1 iso bataatti

2 tl savupaprikajauhetta

2 rkl oliiviöljyä

½ tl suolaa

2 dl baby-pinaattia

1½ dl jugurttia

1 tl hunajaa

½ tl suolaa

½ sitruuna

1½ dl puolikuivattuja tomaatteja

150 g naudan leikkelettä

1 ½ dl tulisia pähkinöitä

1 Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Pese bataatti huolellisesti juuresharjalla. Leikkaa se kiekoiksi. Levitä bataattikiekot pellille. Levitä päälle oliiviöljy, paprikajauhe sekä suola. Kääntele ja hiero mausteet hyvin baataattien pintaan. Paista uunissa 15 minuuttia.

2 Bataattien ollessa uunissa huuhtele ja kuivaa pinaatin lehdet. Sekoita jugurtin joukkoon hunaja, suola ja sitruunanmehu.

3 Kuumenna paistinpannu tai parila ja paista bataatteihin kauniin ruskea paistopinta.

4 Kokoa salaatti. Lado bataattisiivut tarjoilulautasen pohjalle. Levitä päälle pinaattia ja puolikuivattuja tomaatteja. Pyörittele leikkeleet rulliksi ja asettele lautaselle. Lötsäytä jugurttia kasoiksi lusikalla ympäri lautasta. Ripottele tuliset pähkinät viimeistelemään salaatti.

Täydellinen vinegretti

valmistusaika 10 min

2 tl dijonsinappia

3/4 dl oliiviöljyä

1/4 dl valkoviinietikkaa

½ tl suolaa

1 tl hunajaa

½ tl vastarouhittua mustapippuria

1 Lusikoi dijonsinappi kulhon pohjalle. Mittaa öljy desimittaan. Valuta öljy hitaasti sinapin joukkoon sekoittaen sitä samalla vispilällä. Öljy sekoittuu tasaiseksi emulsioksi sinappiin.

2 Lisää muut ainekset ja sekoita hyvin.

Chilipähkinät

½ l valmiita pähkinöitä, valmistusaika 20 min

2 punaista chiliä

½ dl öljyä

½ dl vaahterasiirappia

1 tl suolaa

5 dl pähkinäsekoitusta

1 Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Leikkaa chileistä vihreä kanta pois. Murskaa chilit morttelissa tai öljyn kanssa sauvasekoittimella.

2 Sekoita kulhossa chilimurska, öljy, vaahterasiirappi ja suola. Lisää pähkinät ja sekoita hyvin. Levitä uunipellille.

3 Paista 10 minuuttia, kääntele lastalla ja paista vielä 5 minuuttia. Anna jäähtyä.

Jos kaipaat pakkasen ”paniikkihyllylle” jotain makeaa, tämä on täydellinen herkku!

Mehujäät maistuvat mainiolta ja raikastavat lämmintä kesäpäivää. Suurimmassa osassa on kuitenkin väriaineita ja sokeria, joita ei haluaisi turhaan nauttia.

Moni tekee mehujäänsä itse: sopivia hedelmiä ja marjoja smoothieksi ja pakkaseen! Vielä simppelimpi keino on ostaa valmis välipalasmoothie ja pistää se pakkaseen. Eikä hommaan tarvita edes mehujäämuotteja. Lastenruokahyllyltä löytyy käteviä, sataprosenttisesti hedelmää sisältäviä pussipilttejä. Niitä on niin monia eri makujakin, että yksi kesä ei välttämättä riitä niiden kaikkien testaamiseen!

Pussipiltin voi laittaa suorilta pakastimeen, ja antaa jäätyä siellä vähintään kaksi tuntia. Siinä kaikki! Raikas herkku on valmis nautittavaksi, kun yläosan kuorta leikkaa pois aluksi kevyesti. Sen jälkeen kuoripaperia voi taitella tai repiä syömisvauhdin mukaan. Pussipiltin korkki toimii tikkuna, josta mehujäätä voi pitää kiinni.

Bonusvinkit

  1. Ennen jäähdyttämistä kannattaa painella smoothiemassaa yläosasta pois kohti korkkia, jotta ylös jää tyhjää tilaa paketin aukaisemista varten.
    Hedelmäsmoothie on kevyt välipala: 59 kcal / 100 ml. Kuva: Annakaisa Vääräniemi
    Hedelmäsmoothie on kevyt välipala: 59 kcal / 100 ml. Kuva: Annakaisa Vääräniemi
  2. Jos smoothieen haluaa jotain lisämakua, esimerkiksi lakritsijauheesta tai kookoshiutaleista, voi korkin avata ja lisätä haluamiaan aineksia. Sen jälkeen korkki kannattaa sulkea mahdollisimman tiukasti ja hölskyttää hieman pussia, jotta bonusaineet leviävät tasaisesti pussiin.
    Syömistyyli on vapaa. Joko näykkien...
    Syömistyyli on vapaa. Joko näykkien...
  3. Maku on kivan sorbettinen, varsinkin jos pussipilttiä ei jäädytä umpijäähän. Kun mehujää on jäähtynyt riittävästi, sen voi antaa sulaa pari minuuttia ja kuori irtoaa sujuvammin.  
    ...tai hitaasti imeskellen.
    ...tai hitaasti imeskellen.

Jos kaipaat kuitenkin vähän tuhdimpaa jäätelöä, katso tästä maidottoman pehmiksen resepti.