Kesällä maut ovat parhaimmillaan. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Kesällä maut ovat parhaimmillaan. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Huippukokit paljastavat reseptivihkojensa parhaat kesäruuat. Nappaa ykkösvinkit ja hemmottele vieraasi piloille.


Varmista, että lautanen kestää uunin lämpöä.

”Tämä on yksi lohilemppareistani kirjastani NamiNamaste. Kuumalla lautasella lohisiivu kypsyy pikkuisen syöjän silmien alla. Eihän se ihme ole, mutta kiva performanssi kuitenkin.

Lohen lisäksi voi tarjota pieniä, hyvin pestyjä ja kuorineen keitettyjä uusia perunoita. Muuta ei tarvita – no, ehkä pieni huurteinen snapsi sopisi kyytipojaksi.” Ravintoloitsija, keittokirjailija, juontaja Sikke Sumari

Siken marinoitua lohta kuumalla lautasella

4 annosta

Valmistusaika 15 min + 2 t 15 min maustuminen ja jähmettyminen

400 g lohifileetä nahattomana

½ ruukku tilliä

½ ruukku ruohosipulia

4 rkl neitsytoliiviöljyä

1 rkl maalaissinappia (esim. Dijon)

3 tl hunajaa

¼ tl mustapippuria

½ tl sormisuolaa

½ sitruunan mehu

1. Poista lohesta ruodot. Hienonna yrtit. Yhdistä öljy, yrttisilppu, sinappi ja hunaja kulhossa. Mausta seos rouhitulla mustapippurilla.

2. Sivele lohi seoksella, kääri kelmuun ja laita maustumaan jääkaappin pariksi tunniksi.

3. Siirrä lohi vartiksi pakastimeen, niin saat siitä helpommin ohuita siivuja.

4. Avaa kelmu ja leikkaa lohesta ohuita siivuja suoraan, ei vinoon, kuten yleensä graavilohi leikataan. Mausta siivut sormisuolalla ja sitruunamehulla.

5. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Lämmitä lautasia uunissa viisi minuuttia. Ota lautaset uunista ja laita lohisiivut samantien kuumille lautasille niin, että syöjät näkevät, kuinka lohi kypsyy lautasella. Käännä siivut ja nauti.

 


Venäläisen kylän punajuurikeiton voi tehdä hyvissä ajoin valmiiksi jääkaappiin.

 

”Tämä viileän raikas versio klassisesta borssikeitosta hurmaa värikkäällä olemuksellaan ja virkistää kesähelteellä. Keitto on kuin tehty rakkaudentäyteiseen, kuumaan kesäpäivään. Se on helteeseen täydellinen, koska se on raikas ja tarjoillaan kylmänä. Punajuuri tunnetusti sotkee, jolloin ei jää muita vaihtoehtoja kun riisua paita. Bikinit ovatkin tämän ruokalajin paras mahdollinen valmistus- ja nauttimisasu.” Ruokakirjailija, bloggaaja Natalia Tolmatsova

Natan kylmä borssikeitto

4–6 annosta

Valmistusaika 1 t + 1 t maustuminen

3 punajuurta

2 l vettä

1 tl suolaa

2 perunaa

2 avomaankurkkua

1 dl hienonnettua kevätsipulia

1 dl hienonnettua tilliä

1 rkl valkoviinietikkaa

1–2 tl suolaa

1 tl mustapippuria

Lisäksi

2 kananmunaa

2 rkl smetanaa tai ranskankermaa

1. Pese, kuori ja keitä punajuuret kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Ota vesi talteen ja jäähdytä punajuuret. Pilko ohuiksi suikaleiksi.

2. Kuori ja leikkaa perunat pieniksi kuutioiksi. Kuumenna punajuurten keitinvesi kiehuvaksi, lisää perunat ja keitä kypsiksi 10–15 minuuttia. Säästä taas keittoliemi.

3. Leikkaa kurkku ohuiksi suikaleiksi. Hienonna yrtit. Laita punajuuri- ja kurkkusuikaleet, perunat, puolet kevätsipulista ja tillistä keittoliemeen (lientä oltava yht. noin 1½ litraa). Mausta etikalla, suolalla ja pippurilla. Laita jääkaappiin maustumaan noin tunniksi.

4. Keitä kananmunia 8 minuuttia kiehuvassa vedessä. Huuhtele kylmällä vedellä, kuori ja hienonna munat. Tarjoile keitto kylmänä smetanan ja kananmunan kanssa. Koristele annokset kevätsipulilla ja tillillä.

Vinkki! Oikaise käyttämällä keittoon vakuumiin pakattuja, valmiiksi kypsennettyjä punajuuria. Keitä silloin perunat 1,5 litrassa vettä.

”Reissasin vuodenvaihteessa Vietnamissa, ja matkan jälkeen mausteet ja Vietnamin maut jäivät kotikokkailuuni pysyvästi. Tämä kesänä aionkin grillata vietnamilaisittain. Nopeasti grillattu ja tähtianiksella maustettu liha toimii raikkaassa, reippaasti yrttisessä salaatissa ja tuo mieleen Hanoissa kadunvarressa grillatut lihat. Muutenkin grillaillessa on hauska kokeilla erilaisia mausteita. Kesä on kokeilun aikaa.” Ruokatoimittaja, kokki Anu Brask

Anun vietnamilainen pihvisalaatti

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 naudan entecôte-pihviä (yht. noin 600 g)

2 tähtianista

1 tl suolaa

½ tl mustapippuria

50 g riisinuudeleita

4 vartta kevätsipulia

4 kerää pikkusalaattia

1 litra herneitä

1 porkkana

1 avomaankurkku

1 ruukku korianteria

1 ruukku thai-basilikaa

1 ruukku minttua

1 chili hienonnettuna

Kastike

1 lime

1 valkosipulinkynsi

2 rkl hienonnettua tilliä

2 tl inkivääriraastetta

3 rkl lämmintä vettä

1 rkl sokeria

1 rkl kalakastiketta

1 tl mustapippuria

½ tl suolaa

1. Ota lihat huoneenlämpöön tunti ennen paistamista. Jauha tähtianis, suola ja mustapippuri morttelissa hienoksi jauheeksi. Sekoita joukkoon 2 rkl öljyä ja sivele seos pihvien pintaan molemmin puolin. Anna maustua 15 minuuttia.

2. Paista liha kuumassa grillissä, parillapannulla tai paistinpannulla molemmin puolin 5 minuuttia. Nosta lihat lautaselle ja peitä foliolla. Anna lihan vetäytyä 10 minuuttia.

3. Keitä riisinuudelit pakkauksen ohjeen mukaan, siivilöi ja huuhtele kylmällä vedellä. Hienonna sipulinvarret ja viipaloi salaatit. Riivi herneet. Suikaloi porkkana ja avomaankurkku. Leikkaa yrttien varret kolmeen osaan. Yhdistä salaatin ainekset kulhossa.

4. Purista limen mehu kulhoon ja raasta joukkoon valkosipuli ja inkivääri. Sulata sokeri lämpimään veteen ja sekoita mehun joukkoon. Lisää kalakastike ja reilusti mustapippuria ja vähän suolaa. Hienonna joukkoon tilli ja sekoita.

5. Viipaloi liha. Lisää salaattiin liha ja nuudelit. Kaada päälle kastike, sekoita ja tarjoile heti.

 


Savusta porkkana uunissa savustuspussissa tai ulkona savuspöntössä. Pöntössä riittää 5 minuutin savustus.

 

”Tykkään käyttää savua. Mielestäni se toimii hyvin vihannesten kanssa. Yleensähän savu yhdistetään proteiineihin, mutta vihanneksiin saa vähän uutta vivahdetta savulla – varsinkin, kun sitä käyttää varovasti. Kyseinen annos on meidän uudella ruokalistalla, ja se on hyvin ajankohtainen nyt uuden satokauden kynnyksellä.” Ravintoloitsija Teemu Aura

Teemun savustettua porkkanaa ja fetajuustoa

4 annosta alkupalaksi

Valmistusaika 40 min + 1 t jäädytys

1 nippu (8 kpl) naattiporkkanoita

1 litra vettä

½ tl suolaa

1 appelsiini

100 g fetajuustoa

2 dl porkkanamehua (esim. Biotta)

2 rkl sokeria

2 rkl oliiviöljyä

1 rkl voita

½ tl suolaa

Lisäksi

1 savustuspussi

1. Poista naatit ja kuori porkkanat. Kiehauta laakeassa kattilassa vettä, mausta se suolalla ja laita porkkanat veteen. Keitä 3–5 minuuttia. Porkkanat saavat jäädä hieman napakoiksi. Jäähdytä porkkanat.

2. Leikkaa appelsiini viipaleiksi. Valuta ja kuivaa fetajuusto. Kuumenna uuni täydelle lämmölle ja laita pelti uuniin lämpenemään. Laita appelsiinit savustuspussin pohjalle ja porkkanat niiden päälle. Laita feta pussiin porkkanoiden viereen. Sulje pussi pakkauksen ohjeen mukaan ja laita pussi uuniin kuumalle pellille. Savusta 15 minuuttia. Nosta pussi uunista ja anna jäähtyä hetki.

3. Leikkaa savustuspussi päältä auki saksilla ja nosta feta varovasti tuorekelmulle. Kääri juusto kelmuun ja laita pakastimeen noin tunniksi.

4 .Yhdistä kattilassa tai isolla paistinpannulla porkkanamehu, sokeri, öljy ja voi. Lisää porkkanat ja keitä 5–10 minuuttia tai kunnes neste on keittynyt kasaan lähes siirappimaiseksi. Mausta suolalla.

5. Laita porkkanat lautaselle ja lusikoi päälle karamellisoitunutta kastiketta. Raasta lopuksi porkkanoille hienolla terällä kylmää, savustettua fetajuustoa.

 


Mison vahvasti umaminen maku sopii loistavasti lohen kanssa. Grillissä maut sulautuvat yhteen.

 

”Resepti on kesään sopiva kaikessa helppoudessaan ja vaivaton tehdä millä tahansa grillillä. Ravintola Gaijinissa pelaamme paljon mison kanssa, ja sitä kautta ’keksittiin’ tämä marinadi. Kesällä grillaan kyllä mahdollisimman paljon. Kotona minulla on kaasugrilli, joka toimii nopeissa tilanteissa. Kun halutaan oikein fiilistellä, pakataan kamat ja perhe mukaan ja ajetaan appivanhempien luo landelle, jossa 150-kiloisella keraamisella grillillä onnistuu vaikka joulukinkku.” Keittiöpäällikkö ja Kokkisota-kokki Serko Rantanen

Serkon misolohta ja parsakaalia

4 annosta

Valmistusaika 50 min

600 g merilohta

1 oksa tilliä

Marinadi

½ dl vaaleaa misotahnaa

2 rkl oliiviöljyä

2 rkl vähäsuolaista soijaa

2 rkl valkoviiniä

1 rkl hunajaa

1 rkl omena- tai valkoviinietikkaa

Lisuke

2 valkosipulinkynttä

2 rkl oliiviöljyä

200 g parsakaalia

2 rkl Sriracha-chilikastiketta

½ tl suolaa

¼ tl mustapippuria

1 rkl balsamicoa

½ sitruunan mehu

2 rkl hienonnettua ruohosipulia

1. Leikkaa lohi annospaloiksi. Sekoita marinadin ainekset kulhossa. Laita lohi vuokaan ja kaada marinadi päälle. Anna marinoitua puoli tuntia.

2. Grillaa lohet noin 3 minuuttia per puoli. Koristele kalat tillillä.

3. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuumenna oliiviöljy paistinpannulla. Lisää parsakaalit kokonaisina. Lisää joukkoon hienonnettu valkosipuli ja chilikastike. Paahda noin 2 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla ja jatka paahtamista 5–8 minuuttia, tai kunnes parsakaalit ovat vielä vähän napakoita. Lorauta päälle balsamicoa ja sitruunamehua ennen tarjoilua. Koristele hienonnetulla ruohosipulilla.

Tarkkana kalahyllyllä: vain osassa kalapaketeissa vastuullisesta kalastamisesta kertova MSC-sertifikaatti. Tee broileripullia samalla vaivalla tuplasatsi. Ne kestävät hyvin pakastusta! Kuvat: Lasse Lecklin, kuvausjärjestelyt: Kaisa Jouhki. Vaaleanpunainen kulho ja pikkukupit Lokal. Kangas Nougat.

Arki alkaa, mutta nyt lihapullissa on uutta makua. Härkis-sienipöyrykät, broileri-omenapyörykät, kermaiset kalapullat ja lihapulla-pastavuoka tuovat maistuvaa vaihtelua arkeen.

Broileri-omenapyörykät

4 annosta

valmistusaika 40 min

2 täysjyväpaahtoleipäsiivua

1 dl turkkilaista jugurttia

1 (n. 120 g) hapokas omena, esimerkiksi granny smith

1 valkosipulinkynsi

1 cm:n pätkä inkivääriä

2 rkl öljyä

2 tl curryjauhetta

½ tl suolaa

400 g broilerinjauhelihaa

1. Murustele leivät kulhoon. Lisää turkkilainen jugurtti. Pese ja raasta omena. Sekoita raaste, leipäpalat ja jugurtti. Jätä leivät pehmenemään seokseen.

2. Raasta inkivääri ja kuori sekä hienonna valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy paistinpannulla. Lisää curry, valkosipulit ja inkivääri kuumaan öljyyn. Kuullota muutama minuutti.

3. Sekoita jugurtti-leipäseokseen kuullotetut mausteet ja öljy, suola ja broilerinjauheliha. Sekoita hyvin.

4. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Vuoraa pelti leivinpaperilla. Kostuta kädet ja pyöritä massa lihapulliksi. Massasta tulee noin ½ pellillistä pieniä lihapullia.

Kermaiset kalapullat

4 annosta

valmistusaika 30 min

400 g pakasteseitiä

1 muna

1 dl ruiskorppujauhoa

1 rkl sitruunankuorta

1 tl suolaa

1 dl kuohukermaa

Leivitykseen

1 dl korppujauhoja

½ tl suolaa

Paistamiseen

voita

1. Ota sei sulamaan tuntia aiemmin. Leikkaa kohmeinen kala kuutioiksi.

2. Kokoa sauvasekoittimen tai monitoimikoneen kulhoon kalakuutiot, korppujauho, muna, sitruunankuori ja suola. Soseuta hyvin.

3. Lisää kerma hiljalleen valuttaen ja samalla soseuttaen. Anna massan levätä jääkapissa 10 minuuttia.

4. Muotoile pulliksi kostein käsin. Kumoa lautaselle korppujauho ja suola. Pyörittele pullat seoksessa.

5. Lämmitä pannu keskilämmöllä. Sulata voi ja paista muutama pulla kerrallaan joka puolelta rapeaksi.

 


Härkispullat ja vegekastike ovat nykymummolan klassikoita. Ne sopivat kaikille! Lautanen Sokos.

 

Härkis-sienipyörykät

4 annosta

Valmistusaika 30 min

100 g herkkusieniä

2 sipulia

2 valkosipulinkynttä

2 rkl öljyä

2 rkl soijakastiketta

1 pkt (250 g) härkistä

Paistamiseen

öljyä ja voita

1. Puhdista herkkusienistä multa. Kuori sipulit ja valkosipulinkynnet. Hienonna sienet ja sipulit.

2. Kuumenna öljy pannussa kuumaksi ja lisää sienet. Anna ruskistua, mutta käännä vain kerran, jotta nesteet pysyvät sisällä. Kun sienet ovat ruskistuneet, vähennä lämpöä ja lisää sipulit. Kuullota. Lisää soijakastike ja anna sen keittyä pois.

3. Laita paistetut kasvikset ja härkis sauvasekoittimen tai monitoimikoneen kulhoon. Soseuta tasaiseksi massaksi.

4. Pyöritä pyöryköiksi kostutetuin käsin. Paista kahdessa erässä pannulla.

Vegaaninen ruskeakastike

n. 5 dl kastiketta

valmistusaika 15 min

2 rkl (40 g) margariinia

½ dl vehnäjauhoja

3 dl vettä

2 dl kaurakermaa

½ tl sinappia

1 rkl soijakastiketta

½ tl suolaa

mustapippuria myllystä

1. Sulata margariini pannulla. Lisää jauho ja sekoita. Anna jauhojen paahtua paistinpannulla kunnolla ruskeiksi sekoitellen välillä. Ruskistumiseen menee noin 7 minuuttia.

2. Lisää vesi ja kaurakerma norona sekoittaen kierrevispilällä. Mausta sinapilla, soijalla, suolalla ja mustapippurilla. Anna kiehahtaa ja maista. Lisää tarvittaessa suolaa.

 


Muuntele ruuan makua lorauttamalla vuokaan vähän valkoviiniä tai vaihtamalla oliivit aurinkokuivattuihin tomaatteihin. Vihreä lautanen Lokal. Sininen lautanen ja haarukka Sokos.

 

Lihapulla-pastavuoka

4 annosta

valmistusaika 30 min + 30 min uunissa

Rosmariini-parmesaanilihapullat

1 dl korppujauhoja

200 g rahkaa

1 muna

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

2 rkl öljyä

2 oksaa tuoretta rosmariinia

50 g parmesaania

1 tl suolaa

½ tl mustapippuria (myllystä)

600 g nauta-sikajauhelihaa

Pastavuoka

3 tlk tomaattimurskaa

2 dl vettä

1 prk arrabiatapestoa

1 dl oliiveja

½ tl suolaa

350 g pastaa

2 mozzarellaa (125 g/kpl)

1. Mittaa korppujauho ja rahka kulhoon. Riko muna joukkooon ja sekoita. Jätä turpoamaan.

2. Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipuli. Kuumenna öljy pannulla ja kuullota sipulit. Nosta pois levyltä jäähtymään.

3. Irrota rosmariinin lehdet puumaisesta varresta ja hienonna. Raasta parmesaani.

4. Sekoita rahka-korppujauhoseokseen sipulit, rosmariini, parmesaani, suola, pippuri ja jauheliha.

5. Pyörittele kostutetuin käsin massa lihapulliksi. Isoja lihapullia tulee noin 16.

6. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Kumoa uunivuokaan tomaattimurskat ja pesto. Lisää vesi, suola ja oliivit sekä pasta. Jos käytät spagettia, voit katkaista sen puoliksi. Sekoita. Lisää lihapullat. Kypsennä 25 minuuttia.

7. Vuoan ollessa uunissa valuta ja revi mozzarellat pieneksi. Ripottele vuoan päälle ja laita vielä 5 minuutiksi uuniin.

Vinkki! Jos teet pelkät lihapullat ilman pastaa ja kastiketta, kypsennä niitä 200-asteissa uunissa 15 minuuttia ja paista lopuksi paistinpannulla.

Keittiössä vihertää nyt: salaatti onkin maukas ja tuhti pääruokatähti! Pitäisi enää päättää, syökö katkarapu-avocadokulhon vai tulisen bataattisalaatin.

Katkarapu-avocadokulho

4 annosta, valmistusaika 30 min

2 dl viljoja (esim. Myllärin ateriajyvät)

4 munaa

170 g katkarapuja

3 rkl majoneesia

1 lime

1 tl suolaa

2 rkl oliiviöljyä

1 sitruuna

1 dl oliiveja

1 ruukku viinisuolaheinää

2 avokadoa

mustapippuria myllystä

1 Keitä jyvät pakkauksen ohjeen mukaan. Laita munat kylmään veteen kattilaan. Kun vesi alkaa kiehua, anna munien kiehua 5 minuuttia. Upota munat kylmään veteen.

2 Sulata katkaravut siivilässä kylmän veden alla. Purista ylimääräinen vesi pois. Sekoita katkarapujen joukkoon majoneesi ja limen mehu sekä puolet suolasta.

3 Mausta kuumat jyvät oliiviöljyllä, sitruunan mehulla ja suolalla. Sekoita joukkoon myös oliivit.

4 Kokoa neljän kulhon pohjalle jyviä. Irrota viinisuolaheinäruukusta lehtiä päälle. Kuori ja puolita munat. Jaa katkarapu-majoonesiseos neljään kulhoon. Leikkaa avokadot puoliksi ja irrota kivi. Lusikoi jokaiseen kulhoon puolikas avokado. Viimeistele kulhot rouhimalla päälle mustapippuria.

Bataatti-salaatti yhdistää kylmää ja lämmintä.
Bataatti-salaatti yhdistää kylmää ja lämmintä.

Tulinen bataattisalaatti

4 annosta, valmistusaika 30 min

1 iso bataatti

2 tl savupaprikajauhetta

2 rkl oliiviöljyä

½ tl suolaa

2 dl baby-pinaattia

1½ dl jugurttia

1 tl hunajaa

½ tl suolaa

½ sitruuna

1½ dl puolikuivattuja tomaatteja

150 g naudan leikkelettä

1 ½ dl tulisia pähkinöitä

1 Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Pese bataatti huolellisesti juuresharjalla. Leikkaa se kiekoiksi. Levitä bataattikiekot pellille. Levitä päälle oliiviöljy, paprikajauhe sekä suola. Kääntele ja hiero mausteet hyvin baataattien pintaan. Paista uunissa 15 minuuttia.

2 Bataattien ollessa uunissa huuhtele ja kuivaa pinaatin lehdet. Sekoita jugurtin joukkoon hunaja, suola ja sitruunanmehu.

3 Kuumenna paistinpannu tai parila ja paista bataatteihin kauniin ruskea paistopinta.

4 Kokoa salaatti. Lado bataattisiivut tarjoilulautasen pohjalle. Levitä päälle pinaattia ja puolikuivattuja tomaatteja. Pyörittele leikkeleet rulliksi ja asettele lautaselle. Lötsäytä jugurttia kasoiksi lusikalla ympäri lautasta. Ripottele tuliset pähkinät viimeistelemään salaatti.

Täydellinen vinegretti

valmistusaika 10 min

2 tl dijonsinappia

3/4 dl oliiviöljyä

1/4 dl valkoviinietikkaa

½ tl suolaa

1 tl hunajaa

½ tl vastarouhittua mustapippuria

1 Lusikoi dijonsinappi kulhon pohjalle. Mittaa öljy desimittaan. Valuta öljy hitaasti sinapin joukkoon sekoittaen sitä samalla vispilällä. Öljy sekoittuu tasaiseksi emulsioksi sinappiin.

2 Lisää muut ainekset ja sekoita hyvin.

Chilipähkinät

½ l valmiita pähkinöitä, valmistusaika 20 min

2 punaista chiliä

½ dl öljyä

½ dl vaahterasiirappia

1 tl suolaa

5 dl pähkinäsekoitusta

1 Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Leikkaa chileistä vihreä kanta pois. Murskaa chilit morttelissa tai öljyn kanssa sauvasekoittimella.

2 Sekoita kulhossa chilimurska, öljy, vaahterasiirappi ja suola. Lisää pähkinät ja sekoita hyvin. Levitä uunipellille.

3 Paista 10 minuuttia, kääntele lastalla ja paista vielä 5 minuuttia. Anna jäähtyä.