Japanilainen ruoka on ihan iisiä.

Lohisashimi ja papusalaatti

4 annosta
Valmistusaika: 15 minuuttia
1–2 rkl wasabia (maun mukaan)
1 rkl punaviinietikkaa
2 rkl sitruunamehua
2 1/2 rkl öljyä
350 g vihreitä papuja
1 pieni punasipuli
kourallinen lehtipersiljaa
250 g lohta
tarjoiluun: soijakastiketta
Yhdistä wasabi, viinietikka ja sitruunamehu. Vatkaa öljy sekaan.
Keitä papuja kolme minuuttia suolalla maustetussa vedessä (tai pidempään, jos haluat niistä pehmeämpiä). 
Huuhdo pavut kylmällä vedellä.
Leikkaa sipuli ohuiksi suikaleiksi ja hienonna persilja. Sekoita sipulisuikaleet ja persilja papujen kanssa yhteen. Lisää joukkoon kastike.
Leikkaa lohi muutaman millin paksuisiksi viipaleiksi. Tarjoa ne soijakastikkeen, wasabin ja papusalaatin kanssa. Syö lohisashimi sivelemällä sille hiukan wasabia ja kastamalla se soijakastikkeeseen.

Sushikakku


4 annosta
Valmistusaika: 40 minuuttia
4 dl puuroriisiä
4 1/2 dl vettä
4 rkl riisiviinietikkaa
2 rkl sokeria
2 tl suolaa
täyte:
300 g nahatonta ja ruodotonta lohta
1 dl lohenmätiä
(1 arkki nori-merilevää)
pinnalle: lohenmätiä, pellavan- tai seesaminsiemeniä
tarjoiluun: wasabitahnaa ja japanilaista soijakastiketta
Huuhdo riisi siivilässä kylmän, juoksevan veden alla kunnes siitä valuva vesi ei ole enää sameaa. Siirrä riisi kattilaan ja mittaa päälle kylmä vesi.
Kuumenna vesi kiehuvaksi. Keitä kannella peitettynä 15 minuuttia, käännä lämpö pois ja jätä kattila levylle kymmeneksi minuutiksi. 
Kuumenna viinietikkaa, sokeria ja suolaa mikrossa tai kattilassa sen verran, että sokeri sulaa. Sekoita kastike riisiin leikkaavin liikkein, älä painele, jotta riisi saa ilmaa ja jäähtyy. Jätä riisi jäähtymään, kun käsittelet kalan.
Leikkaa kala ohuiksi viipaleiksi. Viipaleiden muodolla ei ole väliä, sillä kalat eivät jää ruuassa näkyviin.
Vuoraa reunallinen astia, esimerkiksi uuni- tai kakkuvuoka, muovikelmulla. Varaa niin iso kelmu, että muovi yltää myös sushikakun päälle. Kun riisi on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi, nosta puolet riisistä vuokaan ja levitä 
tasaiseksi kerrokseksi. Lado päälle 
kalaviipaleet ja mäti. (Leikkaa merileväarkki saksilla pieniksi suikaleiksi, ja ripottele suikaleet kaloille.) Lusikoi loput riisistä vuokaan. Nosta muovikelmun liepeet riisikakun päälle ja painele riisiä kämmenillä, jotta kakusta tulee jämäkkä.
Kun laitat kakun tarjolle, nosta muoviliepeet ylös ja kaada kakku tarjoilualustalle. Riisu kelmu pois ja koristele kakun pinta mädillä ja siemenillä. 
Kakku leikkautuu helpoiten terävällä, veteen kastetulla veitsellä. Voit leikata viipaleet valmiiksi tarjolle. Tarjoa wasabin ja soijakastikkeen kanssa.

Broilerivartaat

4 annosta
Valmistusaika: 25 minuuttia
puisia varrastikkuja
1 dl miriniä
1/2 dl japanilaista soijakastiketta
3 rkl sokeria
1 rkl limetinmehua
4 nahatonta broilerifileetä
öljyä paistamiseen
avokadotahna:
1 sitruuna
1/2 dl japanilaista soijakastiketta
1/2 dl miriniä
1 avokado
1 tl wasabitahnaa
Laita puiset varrastikut kylmään 
veteen likoamaan siksi aikaa, kun teet muut valmistelut.
Mittaa mirin, soija, sokeri ja limetinmehu kattilaan. Keitä seosta viisi minuuttia ja siirrä kattila sivuun.
Leikkaa broilerifileet pitkittäin neljään osaan, ja pujota ne pitkittäin varrastikkuihin. Paista vartaat pannulla öljyssä 3–4 minuuttia puoleltaan. Sivele kattilassa olevaa maustekastiketta vartaille paistamisen aikana. Voit paistaa vartaat myös 200-
asteisessa uunissa (15–20 minuuttia).
Tee avokadotahna. Purista sitruunasta mehu, ja sekoita puolet siitä soijakastikkeen ja mirinin kanssa yhteen. Jaa seos dippikulhoihin.
Sekoita loput sitruunamehusta, avokadon hedelmäliha ja wasabi sauvasekoittajalla tai haarukalla tahnaksi.
Tarjoa vartaat keitetyn riisin, avokadotahnan ja dipin kanssa.

Nuudelikeitto


4 annosta
Valmistusaika: 30 minuuttia
2 nahatonta broilerifileetä
1/2 dl seesaminsiemeniä
1 rkl öljyä
200 g munanuudeleita
3 kevätsipulia
200 g sieniä (siitake tai tumma 
herkkusieni)
1 1/2 l vettä
2 kanaliemikuutiota (vähäsuolaisia)
3 rkl teriyakikastiketta
(3 rkl misotahnaa)
200 g sokeriherneenpalkoja (pakaste)
Leikkaa broilerifileet pitkittäin kahteen osaan ja pyörittele seesaminsiemenissä. Kuumenna puoli ruokalusikallista öljyä pannulla ja paista broilereita keskilämmöllä noin 12 minuuttia, kunnes liha kypsyy. Siirrä kypsät fileet syrjään.
Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta kypsät nuudelit, ja jätä ne odottamaan.
Leikkaa kevätsipulit puolen sentin paksuisiksi renkaiksi ja puolita sienet.
Keitä vesi, ja lisää siihen liemikuutiot, teriyakikastike (ja misotahna).
Kuumenna loput öljystä pannulla ja paista sienet ja sokeriherneet pikaisesti. Herneet saavat olla jäisiä 
pannulle laitettaessa.
Jaa nuudelit, broileripalat, sieni-herneseos ja kevätsipulit tarjoilukulhoihin. Kauho liemi päälle ja tarjoile.
Vinkki: Misotahnaa myydään aasialaisten kauppojen lisäksi luontaistuotekaupoissa. Teriyakikastiketta löydät tavallisista marketeista.

Tofu-riisisalaatti

4 annosta
Valmistusaika: 25 minuuttia
3 dl puuroriisiä
3 1/2 dl vettä
3 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
400 g kiinteää tofua
1 rkl öljyä
1 arkki nori-merilevää
1 avokado
1/2 kurkkua
2 kevätsipulia
50 g mungpavunituja
1 rkl seesaminsiemeniä
Keitä riisi kuten sushikakun ohjeessa neuvotaan.
Leikkaa tofu kuutioiksi. Kuivaa tofun pinta, jotta palat eivät tartu pannuun. Paista tofukuutioita pannulla öljyssä noin minuutti puoleltaan.
Leikkaa merileväarkki suikaleiksi. Kuori ja viipaloi avokado. Halkaise kurkku ja poista vetinen keskiosa. Leikkaa kurkku viipaleiksi. Hienonna kevätsipulit. Laita riisi tarjoilukulhoon, 
nosta muut ainekset päälle ja tarjoa.

Uusin ideoin kootun salaatin viimeistelet loistavalla kastikkeella.

Sateenkaaripastasalaatti

4 annosta

valmistusaika 30 min

200 g pastaa

1 kesäkurpitsa

250 g tummia viinirypäleitä

4 broilerin ohutfilettä (tai savutofua)

1 maissintähkä

1 rkl öljyä

1 tl suolaa

100 g punaisia kirsikkatomaatteja

100 g keltaisia kirsikkatomaatteja

2 dl babypinaattia

1 annos avokado-savupaprikakastiketta

1. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan.

2. Siivuta kesäkurpitsa ohuiksi siivuiksi. Huuhdo viinirypäleet, kuivaa ne ja irrottele rangoista. Kuivaa broilerinfileet talouspaperilla.

3. Kuumenna paistinpannu. Paahda kesäkurpitsa siivut molemmin puolin ruskeiksi ja nosta lautaselle odottamaan. Jatka paahtamalla viinirypäleitä pannulla niin, että ne saavat vähän väriä. Ruskista myös maissin tähkä. Lisää öljyä pannulle ja paista broilerit ruskeiksi molemmin puolin. Ripottele kypsille fileille suola.

4. Puolita kirsikkatomaatit. Siivuta broilerit ja leikkaa veitsellä maissit irti tähkästä.

5. Kokoa salaatti isolle vadille tai suoraan lautasille. Lusikoi kastike kasoiksi ympäri lautasta tai vatia.

Proseccoa rakastavat nyt kaikki! Italialaisittain se sopii melkein minkä tahansa ruuan kanssa.

Prosecco-kuohuviinistä on tullut todellinen trendijuoma Suomessa. Sen todistavat myyntiluvut.

Viime vuonna proseccoa kannettiin Alkosta kotiin 505 000 litraa, kertoo tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkuna. Kulutus on ollut kiivasta tänäkin vuonna.

– Alkuvuoden aikana proseccon myynti on ollut reilussa, yli 40 prosentin kasvussa, Vilkuna sanoo. 

Lue myös! Näin teet prosecco-pohjaisen lämpimän drinkin – kokeile vaikka glögin sijaan

Siinä missä suomalainen ostaa kuplajuomaa vielä juhliin, kotiseudullaan Koillis-Italiassa prosecco kuuluu jokapäiväiseen elämään. Kevyesti kuplivaa prosecco-juomaa nautiskelevat ihmiset ovat tuttu näky mihin vuorokauden aikaan tahansa Venetsian seudun katukahviloissa ja ravintoloissa.

– Italialaiset juovat proseccoa ja siitä valmistettuja cocktaileja aamusta iltaan. Se sopii mihin tahansa tilanteeseen ja melkein minkä tahansa ruuan kanssa. Pihvin kanssa otan itse mieluummin jotain muuta juomaa, mutta prosecco käy lihaistenkin pikkupurtavien ja vaalean lihan kanssa, kertoo Maria Teresa Petrillo, joka työskentelee Mionetto-viinitilalla Valdobbiadenessa.

”Italialaiset juovat proseccoa ja siitä valmistettuja cocktaileja aamusta iltaan.”

Prosecco on hyvää sellaisenaankin, mutta jos haluat uusia makuelämyksiä, kokeile näitä raikkaita drinkkejä.

Italialaiseen tapaan Bellini, Mimosa ja Hugo sopivat niin viikonlopun aamiaispöytään kuin aperitiiveiksi illalliselle. Salute!

Bellinin juuret ovat Venetsiassa. Kuva: Shutterstock
Bellinin juuret ovat Venetsiassa. Kuva: Shutterstock

Classic bellini

5 cl valkopersikkapyrettä  tai -nektaria
12 cl proseccoa
Lasi: samppanjalasi

Kaada ainekset suoraan samppanjalasiin ja sekoita.

Raikas vesimelonimimosa tuo mieleen kesän. Kuva: Shutterstock
Raikas vesimelonimimosa tuo mieleen kesän. Kuva: Shutterstock

Watermelon mimosa

5 cl vesimelonipyrettä (ohje alla)
0,5 cl limemehua
12 cl proseccoa
Lasi: samppanjalasi tai pieni hillopurkki
Koriste: vesimelonin siivu

Kuori pala vesimelonia ja paloittele se blenderiin tai kulhoon. Sekoita, kunnes pyre on valmis. Myös sauvasekoitin käy pyreen tekemiseen.

Mittaa raaka-aineet lasiin ja sekoita.

Katso herkullinen ohje! Aperol Spritz – camparimainen trendidrinkki

Hugo toimii lämmitettynäkin. Kuva: Shutterstock
Hugo toimii lämmitettynäkin. Kuva: Shutterstock

Hugo

3 cl seljankukkamehua
10 mintun lehteä
12 cl proseccoa
soodavettä
jäitä

Lasi: viinilasi
Koriste: mintun tupsu

Lisää kaikki raaka-aineet viinilasiin ja täytä lasi jäillä. Sekoita hämmentäen hetki. Koristele lopuksi mintun lehdillä.

Juomavinkit kertoi baarimestari Timo Siitonen helsinkiläisestä A21-cocktailravintolasta.

Tiesitkö tämän proseccosta?

Proseccon valtit ovat raikkaus ja hinta

Prosecco on hedelmäisen raikasta ja päärynäistä kuohuviiniä. Siten se soveltuu hyvin miedommille mauille ja juomasekoituksiin. Tätä mieltä on Alkon tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkuna, joka on saavuttanut myös arvostetun Master of Wine -tittelin.

– Prosecco sopii erityisesti seurustelujuomaksi, aperitiiviksi ja pikkupalojen kuplakumppaniksi, sanoo Vilkuna.

Suomi on Vilkunan mukaan perinteisesti ollut espanjalaisen cavan valtakuntaa. Vuonna 2015 myydyimpien kuohuviinien listalle ylsi vasta yksi prosecco, Val d’Oca sijalle 7. Proseccojen etuna on kuitenkin niiden huokeampi hinta, esimerkiksi samppanjaan verrattuna. Halvimmat laatuproseccot maksavat alle kymmenen euroa.

Veneton alueella valmistettava prosecco saa makunsa Glera-rypäleestä. Tuotantoalue on rajattu Venetsian ympäristöön Koillis-Italiaan, ja prosecco valmistetaan perinteisesti tankkikäymismenetelmällä.

– Menetelmän vuoksi siihen ei muodostu toisen käymisen aikana samppanjalle ja monille muille sakkakypsytetyille kuohuviineille ominaisia paahteisia aromeja. Proseccon valtti on raikkaus ja hedelmäisyys, ja jäännössokeri pyöristää maun useimpien suuhun sopivaksi, Taina Vilkuna kuvailee.

Kun osaat nämä, muita sooseja et tarvitse.

Salaatti herää henkiin, kun se saa joukkoonsa kastikkeen. Hyvä kastike luo kasvisten sekoituksesta kokonaisuuden ja korostaa niiden makua.

Kastikkeen peruspilari on suola. Sen lisäksi soosintekijä tarvitsee happoa, jota saa helposti esimerkiksi sitruunasta tai viinietikasta. Myös hapokkaat maitotuotteet sopivat kastikkeisiin. Usein soosin pohjana on öljy tai muu rasvainen, kuten kermaviili, ja se sopii hyvin raikkaiden kasvisten vastapainoksi. Pieni määrä makeutta sitoo maut yhteen.

Kastikkeella lotraus kannattaa aina hoitaa viime tipassa.

Kastikkeella lotraus kannattaa hoitaa aina viime tipassa. Pakkaa lounassalaatti omaan rasiaansa ja kastike toiseen, jolloin salaatti säilyy tuoreena ja rapeana. Noudata samaa sääntöä, kun tarjoilet salaattia kotona: lorauta kastike joukkoon vasta juuri ennen tarjoilua.

Näistä resepteistä avokadokastike sopii myös levitteeksi tai tortilloihin. Siitä syntyy muhkea pohja tonni­kalasalaattiin tai kalatahnaan.

Yrttiöljy taas on hyvä kastike myös paistetulle kanalle, vihersalaatille, linsseille tai kvinoa- ja kuskus­salaatteihin. Dijon-kastike maistuu lohi-, muna tai viher­salaatissa. Kokeile sitä Nizzan salaattiin tai saksalaistyyliseen perunasalaattiin. 

Dijon-hunajakastike

valmistusaika 10 min

3 rkl sileää Dijonin ­sinappia

1 dl rypsiöljyä

1 limetti

1 rkl hunajaa

1 rkl karkeaa Dijonin sinappia

½ tl suolaa

1. Lusikoi sileä Dijonin sinappi kulhoon. Kaada öljy desimittaan. Valuta öljyä kulhoon noin ruokalusikallinen kerrallaan ja vispaa se välissä sinapin joukkoon.

2. Puolita limetti ja purista se kastikkeen joukkoon. Sekoita.

3. Lisää loput ainekset ja sekoita.

Yrtti-parmesaanikastike

valmistusaika 10 min

1 ruukku basilikaa

½ ruukkua lehti­persiljaa

50 g parmesaania

1 dl rypsiöljyä

½ dl oliiviöljyä

2 rkl valkoviinietikkaa

2 tl hunajaa

½ tl mustapippuria

1. Leikkaa basilika ja lehtipersilja varsineen irti ruukusta. Huuhdo mullat pois. Leikkaa yrtit karkeaksi silpuksi ja nosta blenderiin tai sauvasekoittimen kulhoon.

2. Kuutioi parmesaani ja nosta se yrttien joukkoon. Mittaa mukaan myös öljyt, valkoviinietikka ja pippuri. Soseuta hyvin.

Avokado-savupaprika­kastike

valmistusaika 10 min

2 avokadoa

1 sitruuna

1 dl ranskankermaa

½ tl suolaa

½ tl savupaprikaa

1. Puolita avokadot ja kaavi niistä hedelmäliha lusikalla kulhoon. Purista sitruunasta mehu avokadon joukkoon. Lisää kulhoon myös ranskankerma, suola ja savupaprika.

2. Soseuta kaikki ainekset sauvasekoittimella.

Raikas prosecco maistuu myös lämpimissä juomissa. Warm Hugo ja Autumn spice sopivat hyvin alkudrinkeiksi syysillanistujaisiin.

Proseccoa, jäitä, minttua ja seljankukkaa sisältävä Hugo-hittidrinkki on täydellinen kesäjuoma, mutta tosifani nauttii suosikkinsa myös lämpimänä.

Helsinkiläinen baarimestari Timo Siitonen tietää, miten lämmittävä Hugo-drinkki kannattaa valmistaa itse kotona.

Warm Hugo

  • 3 cl seljankukkamehua
  • 4 cl luomu omenamehua
  • 12 mintun lehteä
  • 12 cl proseccoa

Lasi: viinilasi
Koriste: mintun tupsu

Valmistus

1. Lämmitä kaikki raaka-aineet kattilassa. Älä anna nesteen kiehua, sillä muuten alkoholi haihtuu pois.

2. Siivilöi mintun lehdet pois ja tarjoile lämpimänä.

Vinkki!

Alkossa myydään myös valmista Mionetto Il Hugo -juomaa, jossa on alkoholia kahdeksan prosenttia (hinta 8 euroa).
Sitä voi lämmittää varovasti kattilassa ja nauttia suoraan lämpimänä juomana.

Proseccodrinkki Autumn spice lämmittää syysilloissa. Kuva: Shutterstock
Proseccodrinkki Autumn spice lämmittää syysilloissa. Kuva: Shutterstock

Jos pidät enemmän mausteisimmista juomista, valmista proseccosta Autumn spice -cocktail. Kupliva prosecco tekee siitäkin kevyen ja raikkaan drinkin, joka lämmittää mukavasti kesän jälkeen.

Autumn spice

  • 4 cl granaattiomenamehua
  • 3 tl sokeria
  • 1 kanelitanko
  • 1 iso appelsiininkuoren palanen
  • 12 cl proseccoa

Lasi: viinilasi
Koriste: kanelitanko

Valmistus

1. Mittaa kaikki muut raaka-aineet proseccoa lukuun ottamatta kattilaan ja anna kiehua kaksi minuuttia.

2. Anna jäähtyä hetken ja poimi kanelitanko pois, Sen voi käyttää myöhemmin koristeluun.

3. Lisää prosecco ja lämmitä uudelleen, mutta älä anna nesteen kiehua. Kaada lasiin ja nauti.