Kokeile keittoon myös vihreää currytahnaa. Kuva: Panu Pälviä

Keitto muuntuu helposti: tofun voit vaihtaa kanaan, idut nuudeleihin.

Limetti-currykeitto

4 annosta

valmistusaika 20 min

2 pkt marinoitua tofua

3 rkl punaista currytahnaa

1 tlk (400 ml) kookosmaitoa

3 limettiä

100 g itusekoitusta

1. Kumoa kookosmaito kattilaan. Täytä säilyketölkki vedellä ja kaada sekin kattilaan. Lisää ruokalusikallinen currytahnaa ja sekoita. Anna kiehua hiljalleen.

2. Kuivaa tofu ja leikkaa molemmat palat kuuteen osaan. Levitä veitsellä tofusiivujen pintaan ohuelti currytahnaa. Kuumenna paistinpannu ja paista tofusiivut molemmin puolin.

3. Puolita kaksi limettiä ja siivuta yksi. Purista kahden limetin mehu liemeen ja säästä siivut tarjoiluun.

4. Kokoa tofua ja ituja syville lautasille ja kaada kuuma liemi päälle.

Suklaa on nyt supertrendikäs. Herkuttelun voi aloittaa jo aamiaisella.

Tänä keväänä suklaa on niin trendikästä, että se pyrkii jopa aamiaispöytiimme. Suklaakakun nauttimisen aamupalaksi voi julistaa jopa terveysteoksi – sen kun sanotaan hillitsevän tehokkaasti herkuttelun himoa myöhemmin päivällä. Aamun kakku saa kuitenkin olla terveellisestä päästä: käytä leivonnaiseen tummaa suklaata ja kaakaojauhetta sekä kookosjauhoa ja avokadoa.

Raksuvat överiherkkupalat

noin 20 palaa

Valmistusaika 10 min + jäähdytysaika 1 h

200 g tummaa suklaata

100 g valkosuklaata (tai valkosuklaahippuja)

1 dl kuorittuja hasselpähkinöitä

1 dl kuivattuja karpaloita

3 dl riisimuroja

2 dl minivaahtokarkkeja

1 keksisuklaapatukka (esimerkiksi Twix, KitKat)

½ tl rypsiöljyä

1. Vuoraa neliskanttinen noin 24 cm x 24 cm:n kakku- tai uunivuoka leivinpaperilla. Saat paperin asettumaan paremmin, kun rypistelet sen palloksi, kastelet kevyesti, rypistelet vielä hetken ja sitten avaat. Sipaise paperin pinta kevyesti rypsiöljyllä.

2. Sulata tumma suklaa.

3. Leikkaa valkosuklaa pieniksi paloiksi terävällä veitsellä.

4. Rouhi hasselpähkinöitä hieman veitsellä.

5. Kun sekoitat aineksia suklaaseen, säästä kaikista aineksista (paitsi riisimuroista) vähän koristeluun. Sekoita sulatetun suklaan joukkoon suurin osa hasselpähkinöistä, kuivatuista karpaloista ja minivaahtokarkeista sekä kaikki riisimurot. Kääntele lopuksi joukkoon suurin osa paloitellusta valkosuklaasta.

6. Tasoita massa uunivuokaan. Pilko keksisuklaapatukka pieniksi paloiksi ja ripottele palat kakun pinnalle. Koristele pinta lopuilla hasselpähkinöillä, kuivatuilla karpaloilla, minivaahtokarkeilla ja valkosuklaapaloilla.

7. Anna jähmettyä jääkaapissa noin tunnin ajan. Nosta kakku vuoasta leivinpaperin avulla ja leikkaa neliöiksi.

 

Vinkki! Kakkutaikinaa tehdessäsi valuta desin mittaan ensin oliiviöljy, sitten hunaja. Näin hunaja solahtaa helposti mitasta kulhoon. Lautanen Sokos.

 

Aamiaissuklaakakku

8–10 palaa

Valmistusaika 15 min + paistoaika 45 min

1 dl kaakaojauhetta

1 dl kookosjauhoa

2 tl leivinjauhetta

½ tl kanelia

¼ tl vaniljajauhetta

¼ tl suolaa

5 kananmunaa

1 dl oliiviöljyä

1 dl hunajaa, vaahterasiirappia tai agavesiirappia

1 dl kaurakermaa

nokare voita vuokaan

Kuorrute

100 g tummaa suklaata

1 iso kypsä avokado

1 rkl kaakaojauhetta

1 rkl hunajaa

½ dl kaurakermaa

¼ tl chilihiutaleita

1. Voitele suorakaiteen muotoinen leipävuoka tai pieni pyöreä irtopohjavuoka voilla. Yhdistä kulhossa kuivat aineet: kaakaojauhe, kookosjauho, leivinjauhe, kaneli, vaniljajauhe ja suola.

2. Yhdistä toisessa kulhossa kananmunat, oliiviöljy, hunaja ja kaurakerma. Kaada seos kuivien aineiden joukkoon ja vatkaa nopeasti tasaiseksi vispilällä.

3. Kaada taikina vuokaan. Paista 175-asteisen uunin alaosassa noin 45 minuuttia (peitä foliolla loppuvaiheessa, jos pinta tummuu liikaa). Kokeile kypsyyttä hammastikulla.

4. Anna jäähtyä hetken ajan ja kumoa. Voit antaa kakun makujen tekeytyä seuraavaan päivään asti.

5. Valmista kuorrute. Sulata suklaa mikroaaltouunissa tai vesihauteessa.

6. Halkaise avokado, poista kivi. Lusikoi hedelmäliha kulhoon. Lisää kaakaojauhe, hunaja, kaurakerma ja chilihiutaleet. Sekoita tasaiseksi sauvasekoittimella. Sekoita lopuksi joukkoon sula suklaa.

7. Lusikoi kuorrute paksuksi kerrokseksi kakun päälle.

 

Jälkiruokamuodissa yksi koristelu on ylitse muiden: marmorointi. Valkosuklaakuorrute tai -dippi saa keväiset kuviot muutamasta tipasta elintarvikeväriä.

 

Marmoroidut kolmen suklaan keksit

noin 30 kpl

Valmistusaika 30 min + jäähdytysaika 2–8 h + paistoaika 15 min

200 g voita

1 dl sokeria

1 dl tummaa kaakaojauhetta

2½ dl vehnäjauhoja

¼ tl vaniljajauhetta

¼ tl suolaa

1 dl suklaahippuja

Kuorrute

200 g valkosuklaata

1 dl kuohukermaa

punaista ja sinistä nestemäistä elintarvikeväriä

1. Vaahdota pehmeä voi, sokeri ja kaakaojauhe sähkövatkaimella. Yhdistä keskenään vehnäjauhot, suola ja vaniljajauhe. Kääntele joukkoon, älä vatkaa.

2. Sekoita lopuksi taikinaan suklaahiput.

3. Jaa taikina kahtia.

4. Ota iso pala tuorekelmua ja muotoile puolet taikinasta kelmun päälle noin 20 cm pitkäksi, halkaisijaltaan noin 4 cm:n paksuiseksi pötköksi. Kierrä rullaksi ja käännä molemmista päistä tiukasti kiinni. Tee samoin toiselle taikinapalalle. Anna taikinapatukoiden levätä jääkaapissa vähintään 2 tuntia tai yön yli.

5. Leikkaa taikinapötkö noin sentin paksuisiksi paloiksi. Siirrä palat leivinpaperilla vuoratulle pellille. Anna pehmentyä hetken ja painele sitten palat hieman litteämmiksi.

6. Paista 175-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Keksit saavat olla vielä hieman pehmeitä, kun otat ne uunista. Anna niiden jäähtyä pellillä.

7. Valmista kuorrute. Paloittele valkosuklaa kulhoon. Kuumenna kerma kattilassa (älä keitä), ja kaada suklaan joukkoon. Sekoita tasaiseksi.

8. Ota suklaaseoksesta puolet pieneen kulhoon. Pudota pari tippaa punaista ja sinistä väriä suklaaseen. Sekoita vähän, jotta saat marmorikuvion.

9. Kasta jäähtyneiden keksien reuna yksi kerrallaan marmoriseokseen. Siirrä leivinpaperille ja anna kuorrutteen kiinteytyä.

10. Kun värit ovat sekoittuneet täysin, kaavi kuorrutekulho tyhjäksi ja siirrä siihen loput kuorrutteesta. Dippaa loputkin keksit.

 

 

Suolaiset jäätelöt tekevät taas tuloaan. Astiat ja kauha Kretuliini.

 

Helppo suolakinuski-suklaajäätelö

Noin 1 l

Valmistusaika 10 min + jäädytysaika 6 h

4 dl kuohukermaa

1 tlk kondensoitua maitoa (397 g)

1 dl kaakaojauhetta

1 dl suklaahippuja

2 dl kinuskikastiketta

1 tl hiutalesuolaa

1. Mittaa kulhoon kuohukerma. Vatkaa sähkövatkaimella tai yleiskoneella pehmeäksi vaahdoksi.

2. Lisää kondensoitu maito ja kaakaojauhe. Vatkaa tasaiseksi.

3. Kääntele joukkoon suklaahiput.

4. Sekoita hiutalesuola kinuskikastikkeeseen ja valuta jäätelömassan joukkoon. Sekoita vain hieman – kastike saa jakautua jäätelöön epätasaisesti.

5. Laita seos pitkänmalliseen pakastusrasiaan. Aseta seoksen pinnalle tuorekelmu ja peitä astia toisella tuorekelmukerroksella tai kannella.

6. Jäädytä pakastimessa vähintään 6 tuntia. Anna jäätelön pehmentyä hetken ajan huoneenlämmössä ja ota vasta sitten kelmu pois pinnalta. Pyörittele jäätelö palloiksi tötteröön tai lusikoi annosmaljoihin.

Ihanista keittokulhollisista on paaston ankeus kaukana.

Mehupaasto meni jo, nyt kevennytään keittopaastolla. Kuitupitoiset sopat täyttävät hyvin, sillä ne eivät hulahda vatsalaukusta saman tien läpi. Yhdysvalloissa souping on ollut viime aikojen suosituimpia terveystrendejä. Keittopaastossa kaikki päivän ateriat korvataan keitolla – myös aamiaiset ja välipalat. Helpomman kevennyksen saa korvaamalla vaikkapa vain yhden tai molemmat päivän lämpimistä aterioista kevyellä sosekeitolla.

Ateriakeitot ovat mukavan lämmittäviä. Aamu- ja välipalaksi souping-paastoilija voi valita jääkaapissa viilennettävän sosekeiton.

Kanelilla maustettu mango-porkkanakeitto

4 annosta

Valmistusaika 15 min + keittoaika 10 min + jäähdytysaika 2 h

noin 190 kcal / annos

500 g pakastettua mangoa

2 porkkanaa

1 lehtisellerinvarsi

1 rkl tuoretta raastettua inkivääriä

6 dl vettä

1 sitruunan mehu

1 rkl hunajaa

1 kanelitanko

1 pieni tlk (200 g) kookosmaitoa

1. Laita mangokuutiot kattilaan. Kuori porkkanat ja leikkaa ne pieniksi kuutioiksi. Huuhtele ja pilko lehtiselleri. Raasta inkivääri. Lisää kattilaan.

2. Lisää vesi, sitruunamehu, hunaja ja kanelitanko.

3. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä noin 10 minuuttia. Poista kanelitanko.

4. Lisää kookosmaito. Soseuta keitto sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Anna jäähtyä. Viilennä jääkaapissa vähintään 2 tuntia.

 

Kuitupitoista kukkakaalikeittoa lusikoidessa tietää syövänsä oikeaa ruokaa.

 

Paahdettu valkosipuli-kukkakaalikeitto

4 annosta

Valmistusaika 30 min + keittoaika 15 min

noin 300 kcal / annos

2 kokonaista valkosipulia

2 tl oliiviöljyä

1 kg kukkakaalia

1 sipuli

1 dl kvinoaa

1 dl kuorittuja manteleita

1,2 l vettä

2 kasvisliemikuutiota

1 tl suolaa

Koristeluun

4 rkl mantelilastuja

1. Leikkaa kokonaisista valkosipuleista pois hatut niin, että kynsien yläosat tulevat näkyviin. Ota pala foliota ja kierrä se palojen ympärille, mutta ei päälle. Valuta päälle oliiviöljyä, kunnes sitä on kauttaaltaan kynsien pinnalla.

2. Paahda valkosipuleita 180-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Jos pinta tummuu liikaa, voit peittää sen foliolla loppuvaiheessa. Anna jäähtyä hieman ja purista sitten kynnet kokonaisina ulos.

3. Valkosipulien paahtuessa pilko kukkakaali. Kuori ja pilko sipuli. Laita ne kattilaan.

4. Mittaa kvinoa kulhoon ja kaada päälle runsaasti lämmintä vettä. Kaada kvinoa tiheään siivilään. Huuhdo ja valuta. Lisää kasvisten joukkoon kattilaan.

5. Lisää kuoritut mantelit, vesi ja kasvisliemikuutio. Kuumenna ja anna kiehua kannen alla hiljalleen kuplien noin 15 minuuttia.

6. Lisää paahdetut valkosipulinkynnet ja soseuta keitto. Mausta suolalla.

 

Valkosipuli, chili ja inkivääri kohentavat vastustuskykyä. Lautanen Stockmann

 

Thaimaustettu parsakaalikeitto

4 annosta

Valmistusaika 15 min + keittoaika 15 min

noin 280 kcal / annos

2 isoa parsakaalia

2 salottisipulia

2 valkosipulinkynttä

2 vihreää chiliä

1 rkl limettimehua

1 rkl inkivääritahnaa

2 tl hunajaa

8 dl vettä

2 kasvisliemikuutiota

2 kuivattua kaffirlimetinlehteä

1 tlk (400 g) kookosmaitoa

1 tl suolaa

Pinnalle

½ dl maapähkinöitä

tuoretta korianteria

1. Paloittele parsakaalit. Kuori ja hienonna salottisipulit ja valkosipulinkynnet. Poista chileistä kanta, hienonna chilit.

2. Laita kattilaan muut kasvikset paitsi parsakaali. Lisää limettimehu, inkivääritahna, hunaja, vesi, kasvisliemikuutiot ja kaffirlimetinlehdet. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä kannen alla hiljalleen kuplien 10 minuuttia.

3. Lisää parsakaali ja keitä vielä 5 minuuttia. Poista kaffirlimetinlehdet.

4. Lisää kookosmaito, poista limetinlehdet ja soseuta keitto sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa.

5. Paahda maapähkinöitä 1–2 minuuttia kuumalla, kuivalla pannulla, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä. Ripottele pähkinät keittoannosten pinnalle. Viimeistele tuoreella korianterilla.

 

Siemenet tuovat bataattikeittoon lisää hyviä rasvoja. Lautanen Stockmann

 

Puhdistava bataattikeitto

4 annosta

Valmistusaika 10 min + keittoaika 20 min

noin 250 kcal / annos

600 g bataattia

4 porkkanaa

2 valkosipulinkynttä

2 rkl tuoretta raastettua inkivääriä

2 tl jauhettua kurkumaa

½ tl mustapippuria

1,2 l vettä

2 kasvisliemikuutiota

2 dl kaurakermaa

1 tl suolaa

Pinnalle

2 rkl vaaleita kuorittuja seesaminsiemeniä

1. Kuori ja pilko bataatti ja porkkanat. Kuori ja pilko valkosipulinkynnet. Raasta inkivääri.

2. Laita kasvikset kattilaan. Lisää kurkuma, mustapippuri, vesi ja kasvisliemikuutiot.

3. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä kannen alla hiljalleen kuplien noin 20 minuuttia. Lisää kaurakerma.

4. Soseuta keitto sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Mausta suolalla.

5. Annostele keitto lautasille ja viimeistele seesaminsiemenillä.

 

Avokado muuttaa raikkaan aamupalakeiton sametiksi. Kuppi ja aluslautanen Stockmann

 

Kylmä kurkku-avokadokeitto

4 annosta

valmistusaika 10 min + jäähdytysaika 2 h

noin 170 kcal / annos

1 salottisipuli

2 valkosipulinkynttä

1 rkl oliiviöljyä

6 dl vettä

1 kasvisliemikuutio

¼ tl chilihiutaleita

2 avokadoa

2 tuorekurkkua

2 limetin mehu

1 rkl hunajaa

1 dl kaurajogurttia

(ripaus suolaa)

1. Kuori ja hienonna salottisipulit ja valkosipulinkynnet. Kuullota ne oliiviöljyssä kattilassa miedolla lämmöllä.

2. Lisää vesi, kasvisliemikuutio ja chilihiutaleet. Anna kiehua 5 minuuttia.

3. Halkaise avokadot ja poista kivi. Nosta hedelmäliha lusikalla kuoresta ja paloittele. Paloittele kurkut.

4. Nosta kattila pois liedeltä. Lisää avokado ja kurkku liemeen.

5. Sekoita joukkoon kahdesta limetistä puristettu mehu, hunaja ja kaurajogurtti. Soseuta tasaiseksi. Mausta tarvittaessa ripauksella suolaa.

6. Anna jäähtyä. Laita keitto viilenemään jääkaappiin vähintään 2 tunniksi tai yön yli.

 

Viimeistele linssikeitto tuoreella basilikalla.

 

Kevyt linssi-tomaattikeitto

4 annosta

Valmistusaika 10 min + keittoaika 30 min

noin 200 kcal / annos

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

2 porkkanaa

2 lehtisellerinvartta

1 rkl oliiviöljyä

1 dl puna- tai valkoviiniä

1 rkl hunajaa

2 tlk (2 x 400 g) kokonaisia säilöttyjä (luomu)tomaatteja

1 dl punaisia linssejä

6 dl vettä

2 kasvisliemikuutiota

1 tl suolaa

ripaus mustapippuria

Pinnalle

tuoretta basilikaa

1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuori porkkanat ja leikkaa ne pieniksi kuutioiksi. Huuhtele ja hienonna lehtiselleri.

2. Kuullota kasviksia miedolla lämmöllä oliiviöljyssä kattilassa muutama minuutti. Lisää viini ja kiehauta.

3. Lisää hunaja, kokonaiset tomaatit liemineen, linssit, vesi, kasvisliemikuutio, suola ja mustapippuri. Anna kiehua kannen alla hiljalleen kuplien noin 30 minuuttia.

4. Soseuta keitto ja tarkista maku. Viimeistele tuoreella basilikalla.

Juhlavan näköinen pääruoka voi syntyä myös vähällä vaivalla.

Munakoiso-papushakshuka

4 annosta

Valmistusaika 20 min + paistoaika noin 30 min

1 tlk (400 g) säilöttyjä kypsiä mustapapuja

1 munakoiso

1 iso sipuli

4 valkosipulinkynttä

oliiviöljyä paistamiseen

2 tlk (2 x 400 g) laadukasta tomaattimurskaa

2 tl sokeria

2 tl suolaa

2 tl jauhettua korianteria

2 tl jauhettua juustokuminaa

½ tl chilihiutaleita

½ tl mustapippuria

4 kananmunaa

½ ruukkua tuoretta lehtipersiljaa

1. Kaada säilötyt pavut siivilään, huuhtele kylmällä vedellä ja valuta. Jätä odottamaan.

2. Poista munakoisosta päät ja leikkaa munakoiso sivuiltaan noin 2 cm:n kuutioiksi.

3. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli.

4. Kuumenna öljyä kannellisessa paistinpannussa tai paistokasarissa. Paista ensin munakoisopaloja kovalla lämmöllä noin 8 minuuttia, kunnes ne saavat hyvän värin. Lisää hieman öljyä sekä sipulisilppu, paista vielä muutama minuuttia. Lisää valkosipulisilppu ja kääntele vielä hetki.

5. Lisää tomaattimurska, sokeri, suola, korianteri, juustokumina, chilihiutaleet ja mustapippuri sekä valutetut pavut. Anna kiehua hiljalleen kuplien ilman kantta noin 20 minuuttia.

6. Tee sitten seokseen neljä koloa ja riko kananmunat niihin.

7. Peitä kannella, ja jatka kypsentämistä miedolla lämmöllä 5–8 minuuttia, kunnes kananmunien valkuainen on asettunut, mutta keltuainen on vielä keskeltä valuvaa.

8. Hienonna lehtipersilja ja ripottele ruuan päälle. Tarjoa riisin kanssa.

 

Sivele kastike lohen pintaan hyvissä ajoin ja anna maustua jääkaapissa ennen kypsentämistä. Lasit Formverk.

 

Sitruunainen hunaja-sinappilohi

4 annosta

Valmistusaika 10 min + paistoaika 25–30 min

1 kg lohifileetä

2 sitruunaa

2 rkl oliiviöljyä

2 valkosipulinkynttä

2 rkl hunajaa

1 rkl dijoninsinappia

1 rkl suolaa

½ tl mustapippuria

2 kevätsipulinvartta

1. Vuoraa pelti leivinpaperilla ja aseta lohifilee siihen nahkapuoli alaspäin.

2. Viipaloi sitruuna ja jätä odottamaan.

3. Mittaa oliiviöljy pieneen kulhoon. Kuori valkosipulinkynnet ja purista ne öljyn joukkoon.

4. Sekoita joukkoon hunaja, dijoninsinappi, suola ja pippuri. Levitä seos tasaisesti lohen pintaan. Jaa päälle sitruunaviipaleet.

5. Paista 200-asteisessa uunissa noin 25–30 minuuttia, kunnes lohi on mehevän kypsää.

6. Hienonna kevätsipulit ohuiksi viipaleiksi ja ripottele päälle. Tarjoa riisin kanssa.

 

Pääsiäispadan valmistuksessa suurimman työn hoitaa uuni – kokki voi keskittyä nauttimaan tuoksuista.

Kangas Lapuan Kankurit. Puulauta Nougat.

 

Lammascurry

4 annosta

Valmistusaika 15 min + paistoaika 2½ h

800 g luutonta karitsanlapaa, -rintaa tai -paistia

2 sipulia

4 valkosipulinkynttä

voita ja rypsiöljyä paistamiseen

1½ dl sultanarusinoita

1 rkl vehnäjauhoa

2 rkl tomaattipyreetä

4 dl vettä

1 lihaliemikuutio

1 kanelitanko

2 laakerinlehteä

2 tl jauhettua korianteria

2 tl jauhettua juustokuminaa

1½ tl jauhettua kardemummaa

1 tl jauhettua kurkumaa

1 tl chilihiutaleita

1 tl suolaa

1 tl mustapippuria

1½ dl paksua jogurttia

1. Leikkaa liha kuutioiksi. Paista paloihin kuumalla pannulla hyvä pintaväri voin ja öljyn sekoituksessa. Siirrä uunipataan.

2. Kuori ja halkaise sipulit. Leikkaa ohuiksi puolirenkaiksi. Kuori ja hienonna valkosipuli.

3. Pikapaista sipuli ja lisää loppuvaiheessa valkosipuli. Siirrä pataan.

4. Lisää rusinat, tomaattipyree ja jauhot. Sekoita, jotta jauhot jakautuvat ainesten pinnalle tasaisesti.

5. Lisää kaikki loput ainekset paitsi jogurtti. Nosta pata 175-asteiseen uuniin 2½ tunniksi. Sekoita lopuksi joukkoon jogurtti. Tarjoa riisin kanssa.

Tavallista kauniimpi lisäke

Jokaisen kolmen pääruokalajin lisukkeena toimii hyvin riisi. Tässä maukas perusohje, jolla syntyy kaunis lisäke:

Korunkaunis riisi

4 annosta

Valmistusaika 15 min

3 dl basmatiriisiä

6 dl vettä

1 tl suolaa

¼ tl (0,5 g) sahramia

1 granaattiomena

1. Keitä basmatiriisi pakkauksen ohjeen mukaan. Lisää keitinveteen suola sekä keittämisen loppuvaiheessa sahrami.

2. Irrota granaattiomenasta siemenet ja sekoita ne kypsän riisin joukkoon.

Pääsiäispöydän maistuvat suupalat valmistuvat nopeasti – ja katoavat suihin vielä nopeammin.

Katkaravuilla täytetyt avokadot

4 annosta

Valmistusaika 5 min + maustuminen 1–2 h

2 isoa kypsää avokadoa

Rapuseos

180 g katkarapuja

½ ruukkua ruohosipulia

½ dl majoneesia

½ dl ranskankermaa

¼ tl suolaa

ripaus mustapippuria

1. Sulata ja valuta katkaravut. Silppua ruohosipuli.

2. Sekoita katkaravut ja ruohosipuli majoneesin ja ranskankerman kanssa. Mausta suolalla ja pippurilla. Peitä ja laita jääkaappiin maustumaan 1–2 tunniksi.

3. Halkaise avokadot ja poista kivet. Aseta avokadot salaattipedille ja lusikoi katkarapuseos päälle.

Pekonimunat

4 annosta

Valmistusaika 15 min

6 kananmunaa

120 g pekonia

½ ruukkua ruohosipulia

1 dl majoneesia

1 tl dijoninsinappia

½ tl suolaa

¼ tl mustapippuria

1. Keitä kananmunat kypsiksi, noin 8 minuuttia. Upota jääkylmään veteen.

2. Lado pekoniviipaleet vieri viereen kylmälle pannulle. Käännä lämpö päälle ja paista pekonit hitaasti niin, että niiden rasvaa sulaa pannuun. Kun pekonit ovat ruskistuneet, käännä ne ja paista toiseltakin puolelta. Nosta talouspaperilla vuoratulle lautaselle.

3. Kun pekonit ovat jäähtyneet ja rapeutuneet, hienonna ne muruiksi. Hienonna myös ruohosipuli pieneksi silpuksi (säästä molemmista hieman koristeluun).

4. Sekoita majoneesiin pekonit, ruohosipuli, sinappi, suola ja mustapippuri.

5. Kuori ja halkaise kananmunat. Nosta keltuaiset pois ja sekoita pekoni-majoneesiin.

6. Lusikoi täyte kananmunanpuolikkaiden päälle. Nosta kolme puolikasta kunkin salaattipedin päälle ja koristele pekonimuruilla sekä ruohosipulilla.

 

Salaattipeti pohjustaa kaikkia alkuruokia, valitsetpa sitten päälle tomaatti-mozzarellaleivät, katkaravuilla täytetyt avokadot tai pekonimunat. Kokoa caprese-leivät pellille hyvissä ajoin. Sujauta ne uuniin, kun aterian alku lähestyy. Lautanen Stockmann. Kulho Lokal. Kivialusta Peroba. Vihreä kangas Lapuan Kankurit. Ruskea kangas Armas.

 

Lämmin caprese-leipä

4 annosta

Valmistusaika 5 min + paistoaika 10–15 min

4 viipaletta maalaisleipää

2 rkl vihreää pestoa

2 mozzarellapalloa (à 125 g)

2 isoa tomaattia

1 rkl oliiviöljyä

½ tl hiutalesuolaa

¼ tl mustapippuria

1. Voitele leipäviipaleet pestolla.

2. Viipaloi mozzarella ja tomaatit. Jaa viipaleet leiville.

3. Valuta päälle hieman oliiviöljyä ja ripottele hiutalesuolaa sekä rouhi mustapippuria.

4. Kuorruta 225-asteisessa uunissa 10–15 minuuttia. Nosta leivät salaattipetien päälle annoslautasille.

Ranskalainen salaattipeti

4 annosta

Valmistusaika 5 min

1 ruukku pehmeää salaattia (esim. lehtisalaatti)

1 ruukku rapeaa salaattia (esim. frisee, romaine)

1 ruukku rucolaa

2 rkl hyvää oliiviöljyä

1 rkl valkoviinietikkaa

½ tl suolaa

¼ tl mustapippuria

1. Pese ja kuivaa salaatti huolellisesti. Revi kulhoon.

2. Juuri ennen tarjoilua mittaa salaatin joukkoon oliiviöljy, valkoviinietikka, suola ja mustapippuri. Pyöräytä sekaisin ja nostele lautasille.