Kokeile keittoon myös vihreää currytahnaa. Kuva: Panu Pälviä

Keitto muuntuu helposti: tofun voit vaihtaa kanaan, idut nuudeleihin.

Limetti-currykeitto

4 annosta

valmistusaika 20 min

2 pkt marinoitua tofua

3 rkl punaista currytahnaa

1 tlk (400 ml) kookosmaitoa

3 limettiä

100 g itusekoitusta

1. Kumoa kookosmaito kattilaan. Täytä säilyketölkki vedellä ja kaada sekin kattilaan. Lisää ruokalusikallinen currytahnaa ja sekoita. Anna kiehua hiljalleen.

2. Kuivaa tofu ja leikkaa molemmat palat kuuteen osaan. Levitä veitsellä tofusiivujen pintaan ohuelti currytahnaa. Kuumenna paistinpannu ja paista tofusiivut molemmin puolin.

3. Puolita kaksi limettiä ja siivuta yksi. Purista kahden limetin mehu liemeen ja säästä siivut tarjoiluun.

4. Kokoa tofua ja ituja syville lautasille ja kaada kuuma liemi päälle.

Amerikkalainen klassikko apple pie sai uuden täytteen päärynöistä ja karpaloista.

Amerikkalainen päärynäpiirakka

6–8 annosta

Valmistusaika 30 min + paistoaika 50 min

Pohja

2 ½ dl + 1 rkl vehnäjauhoja

½ tl suolaa

70 g + 1 rkl kylmää voita

4 rkl kylmää vettä

Täyte

6 kiinteää päärynää

2 dl (noin 100 g) pakastettuja karpaloita

1 dl fariinisokeria

50 g voita

1 rkl maissitärkkelystä (esim. Maizena)

¼ tl kardemummaa

Lisäksi

1 kananmuna voiteluun

1. Kuumenna uuni 225 asteeseen.

2. Yhdistä kulhossa jauhot ja suola. Lisää jauhojen joukkoon kylmä voi pieninä kuutioina tai siivuina ja sekoita esim. haarukalla, kunnes seos on kevyen murumaista. (Käsien lämpö voi pehmentää voita liikaa.)

3. Lisää vesi muruseokseen vähitellen muutamassa erässä, kunnes taikina pysyy koossa. Jaa taikina kahteen osaan niin, että toinen pala on vähän isompi (toinen kaulitaan piiraspohjaksi ja toinen kanneksi piirakan päälle) ja jauhota ne kevyesti ruokalusikallisella jauhoja. Kauli molemmat taikinapalat noin 5 millin paksuisiksi pyöreiksi levyiksi.

4. Voitele halkaisijaltaan noin 20 sentin ja korkeudeltaan 5 sentin piirakkavuoka. Nosta pohjataikina varovasti vuokaan. Taikinan pitää ylettyä ainakin vuoan yläreunoihin asti tai hieman reunan yli.

5. Poista päärynöistä siemenkodat ja viipaloi suupaloiksi. Mittaa karpalot.

6. Yhdistä paistinpannulla fariinisokeri ja voi. Kuumenna niin, että voi ja sokeri sulavat. Lisää päärynäkuutiot pannulle ja paista kunnes ne hieman pehmenevät. Lisää karpalot. Sekoita joukkoon maissijauho ja kardemumma. Kaada täyte pohjan päälle. Levitä taikinakansi piirasvuoan päälle ja paina reunat tiiviisti yhteen. Voitele piirakan pinta kevyesti kananmunalla.

7. Paista piirakkaa ensin 225 asteessa 10 minuuttia. Laske uunin lämpö 190 asteeseen ja paista vielä noin 40 minuuttia.

Vinkki: Tarjoile huoneenlämpöisenä jäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa.

Näin teet taikinaristikon:

Leikkaa kansitaikina noin 1–1½ sentin levyisiksi suikaleiksi ja pujottele ne ristikoksi täytteen päälle. Aloita ristikon tekeminen keskeltä.

Kun ristikko on valmis, leikkaa ylimääräinen taikina reunoilta pois niin, että taikinan yläreuna ulottuu vähän vuoan reunan yli. Painele taikinareunat haarukalla tai nipistä yhteen sormilla.

Vaihtoehto: Leikkaa taikinasta ohuita suikaleita, letitä ja laita ne piirakan päälle tai reunoille.

Vaihtoehto 2: Leikkaa taikinasta lehtiä, sydämiä, kukkia tai tähtiä. Paina piirakan reunoille koristeeksi tai kasaa niistä piirakan pinnalle täytteen päälle kaunis päällinen.

Löytyykö viinipullosi pohjalta juomaa, jota et enää jaksaisi nauttia lasista? Yhdistä viinin jämät punkkujäätelöksi.

Punaviini ja jäätelö. Molemmat ovat loistavia herkkuja, joista viini käy paremmin viileiden hetkien lämmittäjäksi ja jäätelö lämpimien päivien viilentäjäksi.

Mutta oletko koskaan miettinyt, että nämä kaksi voi myös yhdistää? Kolmantena herkkuna mukaan sopii suklaa.

Good Housekeeping -lehti esittelee nyt ruokabloggaajien Jessica Pinneyn ja Janette Staubin jäätelön, johon voi käyttää ylijäämäpunkun. Jos kaapistasi löytyy Merlotia, kannattaa se käyttää seuraavan kerran vaniljajäätelön kastikkeena tai keittää siitä jäätelölle vähän tuhdimpaa kastiketta, punaviinisiirappia.

Kalifornialaisbloggaajien Pinneyn ja Staubin yksi suosituimmista resepteistä on punaviinijäätelöä hyödyntävän herkkuannoksen ohje. Tämän jälkiruuan raikastajina toimivat muun muassa hedelmät, mantelit ja kermavaahto. Resepti on levinnyt sen verran, että siitä kulkee jo useita eri versioita. Osa lisää jäätelöannokseensa punaviinin sijaan esimerkiksi glögiä.

Viime syksyn yllättäjä, punaviinikaakao, maistuu sekin nyt trendikkäimpien ruokabloggaajien jäätelössä. They Called It The Diamond -ruokablogissa on simppeli ohje neljän ainesosan punaviinijäätelöön. Se valmistuu ilman jäätelökonettakin.

Punaviinisuklaajäätelö

  • 400 ml Malbec-punaviiniä
  • 160 grammaa tummaa suklaata
  • 300 ml kuohukermaa
  • 200 ml kondensoitua maitoa

Valmista näin:

  1. Keitä punaviiniä keskilämmöllä, kunnes sitä on jäljellä 6–8 ruokalusikallista. Jäähdytä.
  2. Sulata suklaa.
  3. Vatkaa isossa kulhossa kuohukerma ja kondensoitu maito tiukaksi vaahdoksi. Yhdistä siihen suklaa ja viini.
  4. Kaada seos noin puolen litran astiaan, joka kestää pakastamista. Suojaa astia kannella tai muovikelmulla ja pakasta sitä noin kuusi tuntia.
  5. Ota jäätelö pakkasesta sulamaan pöydälle noin 15 minuuttia ennen tarjoilua.  

Aina ei haluaisi syödä makeannälkään sokeriherkkuja. Poimimme uutuuskirjoista pari helppoa reseptiä.

Sokerin haitallisuudesta tulee jatkuvasti uusia tutkimustuloksia, joten ei ihme, että ruokaintoilijat ovat alkaneet kehittää uusia sokerittomia herkkuja. Harmi vain, että aloittelijan ja satunnaissokerittoman makuun resepteissä on usein aivan liikaa erikoisainesosia: kookossokeria, vaniljauutetta ja muuta tavaraa, jota ei viitsisi ostaa keittiön hyllyille vanhenemaan. Onneksi muunkinlaisia reseptejä löytyy: sellaisia, joiden ainekset löytyvät helposti lähes joka kaupasta.

Vanelja-blogistaan tunnetun Virpi Mikkosen resepteissä on usein ainesosia, jotka saavat monen aloittelijan ahdistumaan: raakakaakaojauhetta ja psylliumia ja ja ja... Ihana viikuna-suklaapiiraan resepti uutuuskirjasta Kiitos hyvää. Herkkuja ilman sokeria ja gluteenia (uudistettu laitos, Otava 2017) ei kuitenkaan vaadi mitään kikkailua. Piiras sopii vaikka näyttäväksi juhlatarjoiluksi, mutta on helppo tehdä.

Annukka Moilasen ja Annika Ansaksen Kaiketon-kirjan idea ei ole kokkailla ilman sokeria vaan ilman maitoa, munia, viljoja, soijaa ja pähkinöitä. Silti sieltäkin löytyy pari sokeritonta ihanuutta. Simppelit kookos-banaanikeksit syntyvät puolessa tunnissa kahvipöytään, ja vadelma-suklaapatukat ovat helppo herkku esimerkiksi retkievääksi.

Viikuna-suklaapiiras

(vuoan koko 30 x 10 cm)

pohja

2 dl manteleita

0,5 dl (gluteenittomia) kaurahiutaleita

4–5 kuivattua pehmeitä viikunoita

täyte

2 dl raakasuklaata sulana tai sokeritonta tummaa suklaata

½ dl mantelimaitoa tai muuta maitojuomaa

pinnalle

tuoreita viikunoita

Hienonna mantelit ja kaurahiutaleet esimerkiksi tehosekoittimessa muruksi. Lisää paloitellut viikunat ja soseuta taikinaksi. Voitele irtopohjavuoka tai piirakkavuoka ja painele taikina sen pohjalle. Laita pakastimeen ja valmista suklaatäyte.

Sulata raakasuklaa tai sokeriton tumma suklaa tai valmista raakasuklaa itse. Kaada sekaan mantelimaitoa ja sekoita tasaiseksi. Ota piirasvuoka pakastimesta ja kaada suklaatäyte pohjataikinan pinnalle. Pese ja paloittele tuoreet viikunat ja tiputtele pinnalle. Laita piiras jähmettymään pakastimeen noin tunniksi tai kunnes pinta on kovettunut. Ota huoneenlämpöön ja lämmitä vuoan reunoja kevyesti esimerkiksi lämpimällä vedellä kostutetulla talouspaperilla, jotta piiras irtoaa paremmin. Tarjoile ja nauti! Säilytä jääkaapissa.

Vadelma-suklaapatukat voi vielä koristella tuoreilla vadelmilla. Kuva: Kim Öhman
Vadelma-suklaapatukat voi vielä koristella tuoreilla vadelmilla. Kuva: Kim Öhman

Vadelma-suklaapatukat

noin 10 kpl

suklaa:

1¼ dl kookosöljyä sulatettuna

6 rkl kaakaojauhetta

4 rkl vaahterasiirappia

vadelmatäyte:

2½ dl kookosöljyä

2½ dl vadelmia

1 rkl vaahterasiirappia

2 rkl riisimaitojuomaa

1. Vuoraa neliskulmainen vuoka (noin 20 x 15 cm) leivinpaperilla.

2. Sekoita suklaan ainekset yhteen pienessä kulhossa. Kaada puolet suklaamassasta vuoan pohjalle ja siirrä vuoka pakastimeen.

3. Sekoita vadelmatäytteen ainekset tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa sileäksi. Ota suklaamassa pakastimesta ja levitä vadelmatäyte vuokaan jähmettyneen suklaan päälle. Siirrä uudestaan pakastimeen muutamaksi minuutiksi.

4. Kaada loput suklaat vadelmatäytteen päälle ja anna vielä jähmettyä pakastimessa kymmenisen minuuttia. Leikkaa haluamasi kokoisiksi ja muotoisiksi patukoiksi. Säilytä pakastimessa ja anna sulaa hetki ennen tarjoilua.

Kookos-banaanikeksit käyvät vaikka tuliaisiksi. Koristele sulalla suklaalla. Kuva: Kim Öhman
Kookos-banaanikeksit käyvät vaikka tuliaisiksi. Koristele sulalla suklaalla. Kuva: Kim Öhman

Kookos-banaanikeksit

noin 12 kpl

1 banaani

2 dl kookoshiutaleita

1. Mittaa ainekset tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen ja sekoita tasaiseksi massaksi. Muotoile pyöreiksi kekseiksi leivinpaperin päälle uunipellille.

2. Paista 180 asteessa noin 25 minuuttia, kunnes keksit ovat saaneet kauniin värin.

Jos tykkää mummolan klassikkotarjoiluista, rakastaa myös tätä piirakkaa.

Korvapuusti-mustikkapiirakka

8–10 annosta

(taikinan sulattaminen 20 min) + valmistusaika 20 min + paistoaika 30–40 min

Pohja

1 pkt (400 g) pakastettua pullataikinaa (esim. Vaasan)

2 rkl vehnäjauhoja

1 tl kanelia

1 rkl voita/margariinia vuoan voiteluun

Täyte

1 pss (200 g) pakastemustikoita

1 prk (200 g) ranskankermaa

1 kananmuna

½ dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

1. Sulata pullataikinalevyt huoneenlämmössä 20 minuuttia. (Jos aikaa on enemmän, voit myös tehdä pullataikinan itse. Täältä löydät superhyvän reseptin.) Kuumenna uuni 200 asteeseen.

2. Laita taikinalevyt jauhotetulle leivonta-alustalle ja kauli ohueksi (noin ½ cm) ja suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Ripottele päälle kanelia ja rullaa levy taikinan pitkältä sivulta.

3. Leikkaa taikinarulla sentin paksuisiksi kiekoiksi ja kauli ne kevyesti.

4. Voitele halkaisijaltaan noin 25 sentin korkeareunainen piirakkavuoka kevyesti ja paina pullapohjakiekot tiiviisti vieri viereen vuoan pohjalle ja reunoille.

5. Sekoita täyte kulhossa ja kumoa pohjan päälle vuokaan.

6. Nosta vuoka uuniin ja paista 30–40 minuuttia.