Stroganoffissa lihan voi korvata vaikkapa nyhtökauralla tai Härkiksellä.

Heippa vaan jauheliha! Eläinproteiinin korvaaminen on nyt helppoa, sillä kaupoista löytyy jo liuta sopivia tuotteita.


Härkis = kuin kypsä jauheliha

Verso Foodin Härkis on vegaaninen uutuus. Härkäpavuista valmistettu jauhelihan kaltainen proteiinipommi muistuttaa kypsää jauhelihaa. Se lisätään ruokiin lopuksi. Maku on hyvin mieto, joten mausteita voit käyttää reippaasti.

Mifu = paistettava maitoproteiini

Valiokin toi kauppoihin uuden proteiinivalmisteen, mutta kasviperäinen se ei ole. Maitoproteiinista valmistettu Mifu on raejuuston oloinen ruokarae, joka sopii ruuanlaitossa sinne minne kana tai possukin. Mifun voi paistaa, ja se kestää hauduttamista sulamatta.

Nyhtökaura = himoittu hitti

Nyhtökaura on miedon ja pehmeän makuinen kaurasta, pavuista ja keltaherneestä valmistettu kotimainen tuote. Nyhtökauran koostumus on murea, helposti lähestyttävä, hieman sitkeä ja vain vähän lihamainen. Sen voi syödä sellaisenaan, mutta monissa ruuissa se maistuu paremmalta pannulla paistettuna.

Käytä nyhtökauraa ruokiin, jotka yleensä tehdään jauhelihasta, kanasta tai soijasta.

Käytä nyhtökauraa ruokiin, jotka yleensä tehdään jauhelihasta, kanasta tai soijasta. Makuvaihtoehtoja löytyy kolme: maustamaton nude, lime-seesami-inkiväärimarinoitu sekä tomaatilla, korianterilla ja savupaprikalla maustettu.

Oumph! = lihaisa soijapala

Ruotsalainen pakastettu Oumph! on soijasta valmistettu, vegaaneillekin sopiva ja suutuntumaltaan kasvisproteiinituotteista kenties lihaisin. Se kestää hyvin paistamista, keittämistä, hauduttamista ja grillaamista.

Tuotteita on kahdeksan erilaista: The Chunck on fileepala, jota saa monessa eri koossa, The Strip on reilun kokoinen suikale ja The Filet on noin 40 gramman fileepala. Makuvaihtoehtoja löytyy monta.

Quorn = mieto sieni-ihme

Quornin sieni- eli mykoproteiinia tuotetaan käymismenetelmällä tryffeliä tai korvasientä muistuttavasta Fusarium venenatum -sienestä. Quorn-tuotteet ovat mietoja, eikä niissä ole niin vahvaa ominaismakua kuten soijassa. Kuutiot ja fileet muistuttavat rakenteeltaan pehmeää broilerinlihaa. Quorn sopii sellaisenaan paistettavaksi, mausteiden kanssa uunissa paahdettavaksi tai haudutettaviin ruokiin.

Quorn-tuotteet löytyvät pakastealtaasta. Saatavilla on rouhetta, kuutioita, filettä, pihviä ja nugetteja. Quorn on kuumennettava aina ennen käyttöä. Nugetit ovat vegaanisia, mutta muissa tuotteissa on käytetty sideaineena munanvalkuaista.

Soijarouhe = helppo jokapaikanhöylä

Soijarouhe on vegaaninen tuote, joka valmistetaan soijapavusta kylmäpuristamalla. Rouhetta saa vaaleana, tummana ja monessa koossa. Tumma soijarouhe värjätään sokerikulöörillä, muuta eroa sillä ei vaalean kanssa ole.

Soijarouheen kanssa kannattaa käyttää reippaasti öljyä sekä mausteita.

Soijarouhe on itsessään kuivan mauton, mutta se on helppo maustaa. Jauhelihan tavoin siitä saa kokattua hyvin monenlaisia ruokia. Soijarouheen kanssa kannattaa käyttää reippaasti öljyä sekä mausteita. Paista rouhe pannulla öljyssä, lisää joukkoon mausteet ja neste. Pannulla vedessä hauduttamalla rouhe kypsyy ja maustuu valmiiksi.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Jos kaipaat pakkasen ”paniikkihyllylle” jotain makeaa, tämä on täydellinen herkku!

Mehujäät maistuvat mainiolta ja raikastavat lämmintä kesäpäivää. Suurimmassa osassa on kuitenkin väriaineita ja sokeria, joita ei haluaisi turhaan nauttia.

Moni tekee mehujäänsä itse: sopivia hedelmiä ja marjoja smoothieksi ja pakkaseen! Vielä simppelimpi keino on ostaa valmis välipalasmoothie ja pistää se pakkaseen. Eikä hommaan tarvita edes mehujäämuotteja. Lastenruokahyllyltä löytyy käteviä, sataprosenttisesti hedelmää sisältäviä pussipilttejä. Niitä on niin monia eri makujakin, että yksi kesä ei välttämättä riitä niiden kaikkien testaamiseen!

Pussipiltin voi laittaa suorilta pakastimeen, ja antaa jäätyä siellä vähintään kaksi tuntia. Siinä kaikki! Raikas herkku on valmis nautittavaksi, kun yläosan kuorta leikkaa pois aluksi kevyesti. Sen jälkeen kuoripaperia voi taitella tai repiä syömisvauhdin mukaan. Pussipiltin korkki toimii tikkuna, josta mehujäätä voi pitää kiinni.

Bonusvinkit

  1. Ennen jäähdyttämistä kannattaa painella smoothiemassaa yläosasta pois kohti korkkia, jotta ylös jää tyhjää tilaa paketin aukaisemista varten.
    Hedelmäsmoothie on kevyt välipala: 59 kcal / 100 ml. Kuva: Annakaisa Vääräniemi
    Hedelmäsmoothie on kevyt välipala: 59 kcal / 100 ml. Kuva: Annakaisa Vääräniemi
  2. Jos smoothieen haluaa jotain lisämakua, esimerkiksi lakritsijauheesta tai kookoshiutaleista, voi korkin avata ja lisätä haluamiaan aineksia. Sen jälkeen korkki kannattaa sulkea mahdollisimman tiukasti ja hölskyttää hieman pussia, jotta bonusaineet leviävät tasaisesti pussiin.
    Syömistyyli on vapaa. Joko näykkien...
    Syömistyyli on vapaa. Joko näykkien...
  3. Maku on kivan sorbettinen, varsinkin jos pussipilttiä ei jäädytä umpijäähän. Kun mehujää on jäähtynyt riittävästi, sen voi antaa sulaa pari minuuttia ja kuori irtoaa sujuvammin.  
    ...tai hitaasti imeskellen.
    ...tai hitaasti imeskellen.

Jos kaipaat kuitenkin vähän tuhdimpaa jäätelöä, katso tästä maidottoman pehmiksen resepti.

Maistuisiko viileä mustikkajäätelö tai kinuskinen mustikka-mantelipiirakka?

Mustikat kruunaavat niin kakut kuin aamiaisherkut. Koostimme Me Naisten kaikkien aikojen kymmenen parasta mustikkareseptiä. Mikä on sinun suosikkisi?

  1. Mustikkainen kaurapaistos
    Kaurapaistos on koukuttava herkku! Kuva: Sanoma-arkisto
    Kaurapaistos on koukuttava herkku! Kuva: Sanoma-arkisto

  2. Mustikka-sitruunapehmis
    Mustikka-sitruunapehmis tarjoaa kesän viileimmän nautinnon. Kuva: Sanoma-arkisto
    Mustikka-sitruunapehmis tarjoaa kesän viileimmän nautinnon. Kuva: Sanoma-arkisto

  3. Sitruunainen mustikkapiiras
    Sitruunainen mustikkapiiras on kuin taideteos. Kuva: Sanoma-arkisto
    Sitruunainen mustikkapiiras on kuin taideteos. Kuva: Sanoma-arkisto

  4. Mustikkasmoothie kardemummalla
    Mustikkasmoothie maustetaan kardemummalla. Kuva: Shutterstock
    Mustikkasmoothie maustetaan kardemummalla. Kuva: Shutterstock

  5. Mustikkakakku
    Mustikkakakku – täydellinen koriste kesäpöytään! Kuva: Sanoma-arkisto
    Mustikkakakku – täydellinen koriste kesäpöytään! Kuva: Sanoma-arkisto

  6. Banaani-mustikka-granolamaljat
    Banaani-mustikka-granolamalja herättää aamiaiselle. Kuva: Sanoma-arkisto
    Banaani-mustikka-granolamalja herättää aamiaiselle. Kuva: Sanoma-arkisto

  7. Aamiaisletut mustikoilla
    Mustikkalettuja ei kukaan pysty vastustamaan. Kuva: Sanoma-arkisto
    Mustikkalettuja ei kukaan pysty vastustamaan. Kuva: Sanoma-arkisto

  8. Mustikka-viinirypälehilloke
    Mustikka-viinirypälehilloke maistuu esimerkiksi aamiaisbageleiden kanssa. Kuva: Sanoma-arkisto
    Mustikka-viinirypälehilloke maistuu esimerkiksi aamiaisbageleiden kanssa. Kuva: Sanoma-arkisto

  9. Vaniljainen mustikkakeitto
    Niin paljon parempaa kuin kaupan mustikkakeitto. Kuva: Sanoma-arkisto
    Niin paljon parempaa kuin kaupan mustikkakeitto. Kuva: Sanoma-arkisto

  10. Mustikka-mantelipiirakka
    Makea kinuski ja hapan ranskankerma ovat vastustamaton yhdistelmä. Kuva: Sanoma-arkisto
    Makea kinuski ja hapan ranskankerma ovat vastustamaton yhdistelmä. Kuva: Sanoma-arkisto

Suupielet saavat sinertyä, kun mustikka-aika koittaa. Leivo kesän paras piirakka tai kokeile ruis-rahkataskuja – ne ovat kuin jälkiruokatacoja!

Ruis-rahkataskut

4 annosta

valmistusaika 30 min

Ruiskuoret

50 g voita

1 dl maitoa

1½ dl ruisjauhoja

1 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

2 rkl sokeria

paistamiseen voita

Täyte

1 prk (200 g) rahkaa

1 lime

2 rkl vaaleaa siirappia

2 dl mustikoita

1 Valmista ensin täyte. Huuhdo lime hyvin ja raasta siitä kuori. Sekoita limenkuoriraaste, rahka, hunaja ja mustikat. Laita jääkaappiin odottamaan.

2 Sulata voi muovisessa leivontakulhossa. Mittaa kulhoon maito. Lisää jauhot, leivinjauhe ja sokeri. Sekoita hyvin.

3 Ota neljäsosa taikinasta kulhosta ja pyöritä palloksi. Muotoile pallo litteäksi käsien välissä. Tee taikinasta yhteensä neljä lituskaa.

4 Kuumenna paistinpannu keskilämmöllä. Sulata pannulla nokare voita. Paista lettuset yksi kerrallaan molemmin puolin. Tarjoile heti!

Makea kinuski ja hapan ranskankerma ovat koukuttava yhdistelmä.
Makea kinuski ja hapan ranskankerma ovat koukuttava yhdistelmä.

Mustikka-mantelipiirakka

8 annosta

valmistusaika 30 min + 30 min paisto

Pohja

150 g mantelimassaa

100 g voita

1 dl tummaa muscovadosokeria

3 dl vehnäjauhoja

½ dl mantelilastuja

1 tl leivinjauhetta

2 rkl vettä

Täyte

150 g ranskankermaa

1 muna

1 dl karamellisoitua

kondensoitua maitoa (saa valmiina kaupasta)

4 dl mustikoita

1 Nosta mantelimassa ja voi huoneenlämpöön. Pilko muutamaan osaan leivontakulhon pohjalle ja anna pehmetä noin 10 minuuttia.

2 Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Mittaa joukkoon sokeri ja nypi sekaisin.

3 Lisää jauhot, mantelilastut ja leivinjauhe. Jatka taikinan sekoittamista käsin kunnes se on murumaista. Lisää vesi ja sekoita taikina.

4 Painele taikina pyöreän piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Peitä pohja leivinpaperilla ja kaada sen päälle kuivia herneitä painoksi. Paista pohjaa keskitasolla 15 minuuttia.

5 Valmista sillä välin täyte. Sekoita vispilällä sekaisin ranskankerma ja muna. Lisää joukkoon karamellisoitu kondensoitu maito ja sekoita.

6 Ota pohja pois uunista. Nosta herneet ja leivinpaperi pois. Herneet voi säästää uudelleen käytettäväksi. Kaada täyte pohjan päälle. Ripottele mustikat täytteen päälle ja sekoittele kevyesti täytteen joukkoon pienellä lusikalla. Paista 30 minuuttia eli kunnes täyte on hyytynyt ja pinta on ruskistunut vähän.

Runsaasti tuoreita mansikoita ja kermavaahtoa – siinä on kesän rakastetuimman jälkiruuan juju.

Yksi on saletti: mansikkakauden voittamaton jälkiruokaon perinteinen mansikkakakku.

Täydellinen mansikkakakku syntyy yksinkertaisista raaka-aineista ja simppelistä ohjeesta. Niputimme yhteen tärkeimmät ohjeet: lopputulos herkullinen, raikas ja helppo valmistaa.

  1. Leivo Soppa365 superhelppo kakkupohja. ”Tällikakku” syntyy kolmesta ainesosasta, eli sokerista, munista ja vehnäjauhoista.
  2. Pohjan kypsyessä uunissa, valmista kakun täytteeksi rahka-kermavaahto. Vaahdota kuohukerma ja sekoita joukkoon maustettu rahka tai maitorahka ja sokerit. Käytä osa täytteeksi ja loput kuorrutukseen. Jos haluat tehdä trendikkään ”nakukakun”, käytä kaikki vaahto silloin täytteenä.
  3. Ota valmis kakkupohja uunista, anna jäähtyä, halkaise kahteen kerrokseen ja kostuta maidolla.
  4. Levitä kerrosten väliin rahka-kermavaahtoa ja viipaloituja tuoreita mansikoita. Jos kuorrutat, levitä loput seoksesta kakun päälle ja reunoille.
  5. Mansikoita, mansikoita ja lisää mansikoita. Älä säästele herkkumarjan käytössä, kun koristelet kakkua.

Tässä inspiraatiota ihaniin mansikkakakkuihin ja koristeluun. Tyyli on vapaa!

 

A post shared by Laura (@lauraemiliaii) on

 

A post shared by j e n n y k e l l e r (@jennycookies) on

 

A post shared by Villa Helmiina (@villahelmiina) on