Stroganoffissa lihan voi korvata vaikkapa nyhtökauralla tai Härkiksellä.

Heippa vaan jauheliha! Eläinproteiinin korvaaminen on nyt helppoa, sillä kaupoista löytyy jo liuta sopivia tuotteita.


Härkis = kuin kypsä jauheliha

Verso Foodin Härkis on vegaaninen uutuus. Härkäpavuista valmistettu jauhelihan kaltainen proteiinipommi muistuttaa kypsää jauhelihaa. Se lisätään ruokiin lopuksi. Maku on hyvin mieto, joten mausteita voit käyttää reippaasti.

Mifu = paistettava maitoproteiini

Valiokin toi kauppoihin uuden proteiinivalmisteen, mutta kasviperäinen se ei ole. Maitoproteiinista valmistettu Mifu on raejuuston oloinen ruokarae, joka sopii ruuanlaitossa sinne minne kana tai possukin. Mifun voi paistaa, ja se kestää hauduttamista sulamatta.

Nyhtökaura = himoittu hitti

Nyhtökaura on miedon ja pehmeän makuinen kaurasta, pavuista ja keltaherneestä valmistettu kotimainen tuote. Nyhtökauran koostumus on murea, helposti lähestyttävä, hieman sitkeä ja vain vähän lihamainen. Sen voi syödä sellaisenaan, mutta monissa ruuissa se maistuu paremmalta pannulla paistettuna.

Käytä nyhtökauraa ruokiin, jotka yleensä tehdään jauhelihasta, kanasta tai soijasta.

Käytä nyhtökauraa ruokiin, jotka yleensä tehdään jauhelihasta, kanasta tai soijasta. Makuvaihtoehtoja löytyy kolme: maustamaton nude, lime-seesami-inkiväärimarinoitu sekä tomaatilla, korianterilla ja savupaprikalla maustettu.

Oumph! = lihaisa soijapala

Ruotsalainen pakastettu Oumph! on soijasta valmistettu, vegaaneillekin sopiva ja suutuntumaltaan kasvisproteiinituotteista kenties lihaisin. Se kestää hyvin paistamista, keittämistä, hauduttamista ja grillaamista.

Tuotteita on kahdeksan erilaista: The Chunck on fileepala, jota saa monessa eri koossa, The Strip on reilun kokoinen suikale ja The Filet on noin 40 gramman fileepala. Makuvaihtoehtoja löytyy monta.

Quorn = mieto sieni-ihme

Quornin sieni- eli mykoproteiinia tuotetaan käymismenetelmällä tryffeliä tai korvasientä muistuttavasta Fusarium venenatum -sienestä. Quorn-tuotteet ovat mietoja, eikä niissä ole niin vahvaa ominaismakua kuten soijassa. Kuutiot ja fileet muistuttavat rakenteeltaan pehmeää broilerinlihaa. Quorn sopii sellaisenaan paistettavaksi, mausteiden kanssa uunissa paahdettavaksi tai haudutettaviin ruokiin.

Quorn-tuotteet löytyvät pakastealtaasta. Saatavilla on rouhetta, kuutioita, filettä, pihviä ja nugetteja. Quorn on kuumennettava aina ennen käyttöä. Nugetit ovat vegaanisia, mutta muissa tuotteissa on käytetty sideaineena munanvalkuaista.

Soijarouhe = helppo jokapaikanhöylä

Soijarouhe on vegaaninen tuote, joka valmistetaan soijapavusta kylmäpuristamalla. Rouhetta saa vaaleana, tummana ja monessa koossa. Tumma soijarouhe värjätään sokerikulöörillä, muuta eroa sillä ei vaalean kanssa ole.

Soijarouheen kanssa kannattaa käyttää reippaasti öljyä sekä mausteita.

Soijarouhe on itsessään kuivan mauton, mutta se on helppo maustaa. Jauhelihan tavoin siitä saa kokattua hyvin monenlaisia ruokia. Soijarouheen kanssa kannattaa käyttää reippaasti öljyä sekä mausteita. Paista rouhe pannulla öljyssä, lisää joukkoon mausteet ja neste. Pannulla vedessä hauduttamalla rouhe kypsyy ja maustuu valmiiksi.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Itse tehty cashewmaito tekee Paneer kosilista ihanan täyteläistä. Eikä ole vaikeaa!

Paneer Koseli – leipäjuustoa tomaatti-kermakastikkeessa

4 annosta

Valmistusaika 20 min + haudutusaika 20 min

cashew-maito

1 dl cashew-pähkinöitä

2 dl vettä

kastike

2 valkosipulin kynttä

2 rkl voita

1 rkl inkivääriä raasteena

½ tl kanelia

½ tl jauhettua neilikkaa

1 tl garam masalaa

2 rkl tomaattipyreetä

400 g tomaattimurskaa

1 dl kuohukermaa

½ –1 tl suolaa

1 tl hunajaa

lisäksi

300 g leipäjuustoa

1. Laita cashewpähkinät veteen likoamaan kastikkeen valmistumisen ajaksi.

2. Hienonna valkosipulinkynnet ja paista kaksi minuuttia voissa paistinpannulla. Lisää inkivääri, mausteet ja tomaattipyree ja jatka paistamista kaksi minuuttia. Lisää tomaattimurska ja anna kastikkeen hautua miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia.

3. Aja cashewpähkinät liotusvesineen tasaiseksi joko blenderillä tai sauvasekoittimella. Lisää syntynyt cashewmaito ja kuohukerma pannulle. Anna kiehahtaa.

4. Mausta kastike suolalla ja hunajalla. Leikkaa leipäjuusto kuutioiksi ja lisää paistinpannulle. Kuumenna kastiketta vielä noin 30 sekuntia niin, että leipäjuusto kuumenee mutta ei sula. Tarjoa heti keitetyn riisin kanssa.

Vain vartti valmisteluja ja tunniksi uuniin. Välimerellinen broileri-perunavuoka vie nälän isoltakin porukalta. Ja aina uuniin mahtuu toinenkin satsi!

Välimerellinen broileri-perunavuoka

8 annosta

Valmistusaika 15 min + paistoaika 1 t

1 kg kuorellista yleisperunaa

1½ kg broilerin paistileikettä

4 valkosipulin kynttä

1 dl vettä

½ dl oliiviöljyä

2–4 rkl vahvaa sinappia

2 rkl kanafondia

1 tl kuivattua timjamia tai oreganoa

1–2 tl hienoa merisuolaa

½ tl mustapippuria

1 dl kreikkalaisia kivettömiä oliiveja (vihreitä tai kalamata)

2 sitruunan mehu

1 ruukku lehtipersijaa

1. Kuumenna uuni 180-asteiseksi.

2. Pese perunat ja leikkaa lohkoiksi. Levitä perunalohkot isoon uunivuokaan ja nostele broilerin paistileikkeet perunoiden päälle.

3. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Yhdistä kulhossa vesi, oliiviöljy, sinappi, kanafondi ja mausteet. Sekoita ja kaada seos uunivuokaan ja pyörittele kastike perunoiden ja kanan päälle kauttaaltaan.

4. Nosta vuoka kuumaan uuniin ja kypsennä noin 50 minuuttia. Kokeilen perunoita, ja jatka paistamista, jos ne tuntuvat vielä kovilta. Eri perunalajikkeet kypsyvät eri ajan.

5. Purista sitruunoiden mehu ja lisää ruuan joukkoon. Lisää oliivit, sekoita ainekset varovasti ja nosta vuoka takaisin uuniin. Kypsennä vielä 5–10 minuuttia.

6. Hienonna reilusti lehtipersijaa ja lisää silppu lopuksi kypsän ruuan päälle.

Isonkaan kaveriporukan ruokkiminen onnistuu myös edullisesti, kun vokkaat lohen seuraksi kauden edullisimpia vihanneksia.

Teriyaki-kirjolohta

8 annosta

Valmistusaika 15 min + maustumisaika 30 min

1 ½ kg kirjolohifileetä

1 tl merisuolaa

8 rkl teriyakikastiketta (esim. Santa Maria)

2 rkl öljyä

2 tl seesaminsiemeniä

Lisäksi

vokkivihanneksia (ks. ohje alla)

1 rasia (110 g) sinimailasen ituja (esim. Silmusalaatti)

1. Poista kirjolohifileestä ruodot. Leikkaa kala annospaloiksi. Mausta kala suolalla. Anna maustua noin puoli tuntia. Valmista sillä aikaa vokkivihannekset.

2. Levitä teriyaki-kastiketta kalan pintaan.

3. Kuumenna öljy pannulla. Paista kalapaloja kuumalla pannulla 5 minuuttia nahkapuoli alaspäin. Ripottele palojen päälle seesaminsiemeniä, käännä ja paista pannulla vielä minuutti.

4. Levitä vokkivihannekset laakeaan tarjoiluastiaan ja nosta kalapalat vihannesten päälle. Koristele sinimailasen iduilla.

vokatut kasvikset

8 annosta

Valmistusaika 15 min

2 valkosipulin kynttä

2 porkkanaa

1 purjo

1 pieni kesäkurpitsa

400 g pakastettuja sokeriherneitä

4 rkl öljyä

4 rkl soijakastiketta

2 rkl sweet chili -kastiketta

1. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuori ja viipaloi porkkanat ohuiksi suikaleiksi. Huuhtele purjo. Leikkaa purjo ja kesäkurpitsa ohuiksi suikaleiksi. Sulata sokeriherneet esim. mikrossa.

2. Kuumenna öljy pannussa. Vokkaa kuumalla pannulla ensin valkosipulia, purjoa ja porkkanoita noin 2 minuuttia. Lisää pannulle kesäkurpitsat ja herneet. Paista noin 5 minuuttia, kunnes kasvikset ovat napakan kypsiä.

3. Lisää mausteet pannulle ja tarjoile.

Yllätä ystävät lämpimällä voileipäkakulla, jossa on pizzasta tuttuja meheviä makuja.

50-vuotisjuhlien klassikosta voileipäkakusta on tullut trendikäs herkku myös nuoremman väen kekkereille. Tarjoile lämpimät voileivät vaihteeksi kakun muodossa! 

Lämmin voileipäkakku

8–10 annosta, 20 min

10–12 kpl paahtoleipää

1 valkosipuli

1 dl tomaattipyrettä

2 rkl oliiviöljyä

1 rkl balsamiviinietikkaa

2 tl kuivattua

rosmariiniä

½ tl suolaa

¼ tl mustapippuria

Lisäksi

2 tomaattia

1 sipuli

1 pkt (125 g)

mozzarellaa

1 pkt (130 g)

pepperonimakkaraa

(esim. Snellman)

1 ruukku basilikaa

1 dl emmentaljuustoraastetta

 

1. Voitele irtopohja-vuoka. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

2. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Mittaa tomaattipyre, balsamiviinietikka, öljy ja rosmariini kulhoon ja sekoita tasaiseksi. Lisää valkosipulinkynsi, suola ja mustapippuri.

3. Viipaloi tomaatti, sipuli ja mozzarella. Paina vuokaan kerros paahtoleipiä tasaiseksi pohjaksi. Levitä leipien päälle kerroksittain tomaattikastiketta, pepperonimakkaraa, mozzarellaa, tomaattia ja basilikaa. Laita päällimäiseksi kerrokseksi leipää, tomaattikastiketta, tomaattia ja juustoraastetta.

4. Kypsennä 200-asteisessa uunissa 20–30 minuuttia.