Maistuisiko alle kahden euron kukkakaalipizza?
Maistuisiko alle kahden euron kukkakaalipizza?

Uuden ruokakirjan resepteillä saa valmistettua herkkuja, jotka maistuvat heillekin, jotka eivät käytä ruokavaliossaan sokeria tai jauhoja.

Taateleita. Banaania. Kanamunia. Kaakaojauhetta. Paitsi että näistä aineksista saa aikaan makean kakun, se on vieläpä ällistyttävän edullinen. 12 palan kakun kokonaishinta on 1,95 euroa.

Viime vuoden halparuokahaasteesta tutuksi tulleet Essi Määttä ja Sari Rito ovat julkaisseet nyt uuden ruokakirjan, Hyvää & halpaa (Otava). Kirjassa on 60 reseptiä, joiden annoshinnaksi on laskettu 0,15–2 euroa.
Lue myös! Halparuokakirjailija paljastaa: Näin kokkaat aterioita 0,20–2 eurolla

Tämän jutun resepteistä kukkakaalipizzan annoshinta on 1,60 euroa ja suklaa-banaanikakun 0,15 euroa. Kokeile itse: voiko näin huokealla oikeasti herkutella?

Kukkakaalipizza

Annoshinta: 1,60 euroa
2 annosta
halkaisija noin 28 cm

Pohja

  • 400 g kukkakaalia
  • 2 kananmunaa
  • 1 dl raastettua parmesaanijuustoa

Tomaattikastike

  • 1 dl tomaattipyrettä
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl ketsuppia
  • oreganoa
  • suolaa
  • mustapippuria

Täytteet

  • ½ paprika
  • 5 kirsikkatomaattia
  • ½ keltasipuli
  • 5 siivua kalkkunaleikkelettä
  • ½ dl juustoraastetta

Huuhtele kukkakaali ja aja tehosekoittimella riisimäiseksi.

Sekoita kukkakaali, kananmuna sekä parmesaani kulhossa.

Muotoile massasta pizzapohja ja paista noin 25 minuuttia 200-asteisessa uunissa.

Kun pohja on paistumassa, valmista tomaattikastike. Sekoita kaikki tomaattikastikkeen ainekset keskenään, mausta suolalla ja pippurilla.Tarkista maku mieleiseksesi.

Ota pizzapohja uunista, levitä tomaattikastike sekä lisää mieluisat täytteet ja paista vielä noin 10–15 minuuttia 200 asteessa.

Ruokakirjailija Essi Määttä tarjosi suklaa-banaanikakkua hääjuhlissaan.
Ruokakirjailija Essi Määttä tarjosi suklaa-banaanikakkua hääjuhlissaan.

Suklaa-banaanikakku

Annoshinta: 0,15 euroa / koko kakku 1,95 euroa
12 hengelle

  • 10 tuoretta taatelia ilman kiviä
  • 2 kypsää banaania
  • 4 kananmunaa
  • 1 dl raakakaakaojauhetta (tai tavallista sokeritonta kaakaojauhetta)
  • 1 tl leivinjauhetta
  • (1 tl aitoa vaniljaa)
  • kookosöljyä tai voita voiteluun

Laita taatelit hetkeksi likoamaan veteen niin, että niistä tulee pehmeämpiä.

Pilko banaanit, laita ne kananmunien kanssa kulhoon ja soseuta.

Lisää seokseen taatelit, kaakaojauhe, leivinjauhe ja vanilja ja soseuta tasaiseksi.

Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun ja kookosöljyllä tai voilla voideltuun vuokaan (halkaisijaltaan 20 cm).

Paista noin 20–35 minuuttia 200 asteessa.

Anna kakun jäähtyä ja vetäytyä. Koristele kakku esimerkiksi marjoilla ja soijavispillä.

Reseptit: Hyvää & halpaa (Otava)

Oikeasti vähävarainen

Alle 2 euron jauhottomat herkut: kukkakaalipizza ja suklaa-banaanikakku halparuokakirjailijoiden ohjeilla

Naurettavaa. Kukkakaalipizzan hinta muka 3,20 €, johon tulee Parmesania (pala maksaa n. 6 €), kalkkunaleikettä ( vähintäänkin 2,50/pieni rasia) ym muut ainekset. Ihan pöljiä tällaiset "syö halvalla" -reseptit. Oikeasti jos syö halvalla niin syö perunoita, juureksia, kaalia, herneitä ja papuja, pakastevihanneksia, munia, tomaattimurskaa ja pastaa. Niistä saa tehtyä monenmoista. Ihan parasta, jos vielä saa itse pyydystettyä kalaa.
Lue kommentti
Kuva: Lasse Lecklin

Kanamuna on nyt trendikäs raaka-aine, josta syntyy nopea ateria 20 minuutissa.

Tämä helppo lounas maistuu myös aamiaisena tai iltapalana. Uunissa kypsennettävän munan joukkoon voi sekoittaa haluamaansa makkaraa, yrttejä ja juustoa. Tarjoile italialainen uunimuna rapean leivän kanssa.

 

Italialainen uunimuna

4 annosta

20 min

1 tlk (400 g) tomaattista pastakastiketta

(esim. Barilla)

1 pkt (300 g) italialaista Salsiccia-makkaraa

(esim. Fiorucci)

1 dl basilikanlehtiä

4 kananmunaa

1 dl parmesaania

1⁄4 tl suolaa

1⁄4 tl mustapippuria

1 Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele kevyesti 4 uunin kestävää, 3 dl vetoista vuokaa tai kuppia.

2 Lusikoi tomaattikastike vuokiin. Viipaloi makkarat ja laita kastikkeen päälle. Lisää basilikaa ja riko vuokiin kananmunat. Mausta suolalla ja pippurilla ja raasta päälle juustoa.

3 Kypsennä uunissa 12–15 minuuttia, kunnes munat ovat hyytyneet.

Vuoassa paahdetaan ensin jauheliha, sitten kyytiin heitetään makaronit suoraan pussista. Kuva: Pia Inberg

Tämän helpommaksi ei arkikokkaus voi mennä. Uudessa helpossa ja herkullisessa makaronilaatikossa pastaa ei keitetä etukäteen, ja jauhelihakin paistuu uunivuoassa.

Makaronia, jauhelihaa, munia, maitoa. Jos makaronilaatikko valmistuu aina samalla kaavalla, kannattaa kokeilla uutta pestoversiota. Tässä helpossa arkiruoassa on uudenlaista makua, ja valmistustapa on niin helppo, ettei kokkailu voi enää tämän simppelimmäksi mennä. Kasvimaidon sijaan laatikkoon voi käyttää myös tavallista maitoa.

 

Pesto-makaronilaatikko

4 annosta

Valmistusaika 60 min

2 sipulia

4 valkosipulinkynttä

1 l sieniä, esimerkiksi kantarelleja

400 g jauhelihaa

1 tl suolaa

1 tl pippuria

500 g pastaa

1 prk pestoa

1 l mantelimaitoa

4 munaa

1 Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Kuori ja pilko sipulit ja valkosipulinkynnet. Nosta sipulit uunivuokaan. Levitä vuokaan myös jauheliha. Paahda uunissa 10 minuuttia eli kunnes jauheliha on ruskistunut.

2 Perkaa ja puolita sillä välin sienet. Nosta vuoka uunista. Lisää vuokaan sienet, makaronit, mausteet ja pesto. Sekoita hyvin. Kaada päälle mantelimaito ja riko munat, sekoita.

3 Paista uunissa 45 minuuttia. Tarkista kypsyys ja jatka kypsennystä, jos pasta on vielä kovaa.