Säilytä öljykastikkeita puhtaassa pullossa noin viikon verran. Avokadokastike kannattaa käyttää heti. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Kun osaat nämä, muita sooseja et tarvitse.

Salaatti herää henkiin, kun se saa joukkoonsa kastikkeen. Hyvä kastike luo kasvisten sekoituksesta kokonaisuuden ja korostaa niiden makua.

Kastikkeen peruspilari on suola. Sen lisäksi soosintekijä tarvitsee happoa, jota saa helposti esimerkiksi sitruunasta tai viinietikasta. Myös hapokkaat maitotuotteet sopivat kastikkeisiin. Usein soosin pohjana on öljy tai muu rasvainen, kuten kermaviili, ja se sopii hyvin raikkaiden kasvisten vastapainoksi. Pieni määrä makeutta sitoo maut yhteen.

Kastikkeella lotraus kannattaa aina hoitaa viime tipassa.

Kastikkeella lotraus kannattaa hoitaa aina viime tipassa. Pakkaa lounassalaatti omaan rasiaansa ja kastike toiseen, jolloin salaatti säilyy tuoreena ja rapeana. Noudata samaa sääntöä, kun tarjoilet salaattia kotona: lorauta kastike joukkoon vasta juuri ennen tarjoilua.

Näistä resepteistä avokadokastike sopii myös levitteeksi tai tortilloihin. Siitä syntyy muhkea pohja tonni­kalasalaattiin tai kalatahnaan.

Yrttiöljy taas on hyvä kastike myös paistetulle kanalle, vihersalaatille, linsseille tai kvinoa- ja kuskus­salaatteihin. Dijon-kastike maistuu lohi-, muna tai viher­salaatissa. Kokeile sitä Nizzan salaattiin tai saksalaistyyliseen perunasalaattiin. 

Dijon-hunajakastike

valmistusaika 10 min

3 rkl sileää Dijonin ­sinappia

1 dl rypsiöljyä

1 limetti

1 rkl hunajaa

1 rkl karkeaa Dijonin sinappia

½ tl suolaa

1. Lusikoi sileä Dijonin sinappi kulhoon. Kaada öljy desimittaan. Valuta öljyä kulhoon noin ruokalusikallinen kerrallaan ja vispaa se välissä sinapin joukkoon.

2. Puolita limetti ja purista se kastikkeen joukkoon. Sekoita.

3. Lisää loput ainekset ja sekoita.

Yrtti-parmesaanikastike

valmistusaika 10 min

1 ruukku basilikaa

½ ruukkua lehti­persiljaa

50 g parmesaania

1 dl rypsiöljyä

½ dl oliiviöljyä

2 rkl valkoviinietikkaa

2 tl hunajaa

½ tl mustapippuria

1. Leikkaa basilika ja lehtipersilja varsineen irti ruukusta. Huuhdo mullat pois. Leikkaa yrtit karkeaksi silpuksi ja nosta blenderiin tai sauvasekoittimen kulhoon.

2. Kuutioi parmesaani ja nosta se yrttien joukkoon. Mittaa mukaan myös öljyt, valkoviinietikka ja pippuri. Soseuta hyvin.

Avokado-savupaprika­kastike

valmistusaika 10 min

2 avokadoa

1 sitruuna

1 dl ranskankermaa

½ tl suolaa

½ tl savupaprikaa

1. Puolita avokadot ja kaavi niistä hedelmäliha lusikalla kulhoon. Purista sitruunasta mehu avokadon joukkoon. Lisää kulhoon myös ranskankerma, suola ja savupaprika.

2. Soseuta kaikki ainekset sauvasekoittimella.

Jälkimarinoitu paahtopaisti sopii niin perunan kuin salaatin kaveriksi. Rosmariini ja limetti antavat siihen ihanan maun.

Jälkimarinoitu paahtopaisti

10 annosta

Valmistusaika 15 min + odotusaika 1 h + paistoaika 1 h + maustumisaika 12 h

1 kg paahtopaistia

1 tl suolaa

¼ tl mustapippuria

1 rkl öljyä

Marinadi

2 oksaa rosmariinia

2 limetin mehut

6 rkl öljyä

5 rkl teriyaki-kastiketta

2 rkl hunajaa

1 tl suolaa

1. Ota liha huoneenlämpöön tunti ennen paistamista. Kuumenna uuni 150-asteiseksi.

2. Hiero lihan pintaan suolaa ja mustapippuria. Kuumenna öljy pannulla ja ruskista liha nopeasti kauttaaltaan. Siirrä uunivuokaan ja paista uunissa tunti. Anna lihan vetäytyä paistamisen jälkeen 15 minuuttia.

3. Yhdistä marinadin ainekset kulhossa. Viipaloi liha ja laita marinadiin. Anna maustua jääkaapissa yön yli.

Vinkki! Tarjoa paahtopaisti osana salaattibaaria. Paahdettujen papujen ja muiden maukkaiden lisukkeiden ohjeet löydät täältä.

Kirpakan raparperipiirakan juhlajuju on marengin strösseleissä.

Raparperi-marenkipiiras

12 palaa / pellillinen

Valmistusaika 20 min + paistoajat 45min

250 g huoneenlämpöistä margariinia

4 dl sokeria

5 munankeltuaista

9 dl vehnäjauhoja

1 ½ tl leivinjauhetta

6 rkl maitoa

1 ½ kg raparperia

Marenki

5 kananmunan valkuaista

4 dl sokeria

2 pss (á 50 g) strösseleitä

1. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

2. Yhdistä pehmeä margariini ja sokeri. Sekoita sähkövatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi. Erottele kananmunan keltuaiset ja valkuaiset kahteen kulhoon. Laita valkuaiset jääkaappiin odottamaan marengin valmistamista.

3. Sekoita keltuaiset yksitellen voi-sokerivaahtoon. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Sekoita ne muutamassa erässä taikinaan. Lisää maitoa pari ruokalusikallista kerrallaan. Sekoita, kunnes taikina on paksua ja tiivistä.

4. Vuoraa uunivuoka leivinpaperilla ja levitä taikina vuokaan. Pilko raparperit ja lado palat taikinan päälle.

5 Kypsennä piirakkaa uunissa 30 minuuttia.

6. Vatkaa valkuainen ja sokeri kuivassa kulhossa kiinteäksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon strösselit. Levitä marenki piirakan päälle. Paista uunissa vielä 15 minuuttia.

Herkullinen prosciutto-peltigalette on parhaimmillaan, jos se leivotaan jo juhlia edeltävänä päivänä.

Prosciutto-peltigalette

12 palaa / pellillinen

Valmistusaika 25 min + viilentymisaika 1 h + paistoaika 35 min

3 ½ dl vehnäjauhoja

1 dl maissijauhoja

1 tl sokeria

1 tl suolaa

100 g kylmää voita

3 rkl öljyä

5 rkl kylmää vettä

Täyte

2 sipulia

2 valkosipulinkynttä

2 pss (á 125 g) suikaloitua lehtikaalia

2 rkl öljyä

1 tl chilihiutaleita

1 tl timjamia

1 tl suolaa

1 rs (250 g) ricottaa

2 dl raastettua parmesaania

1 pkt (100 g) Prosciutto-kinkkua

Voiteluun

1 munan keltuainen

1 tl maitoa

1. Sekoita tehosekoittimen kulhossa jauhot, suola ja sokeri. Lisää kylmä kuutioitu voi ja aja muruksi. Lisää öljy ja sekoita. Lisää vesi joukkoon vähän kerrallaan ja painele lopuksi käsin pöydällä taikinaksi. Painele taikina kiekoksi, kääri kelmuun ja anna viilentyä jääkaapissa vähintään tunti.

2. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Kuumenna öljy pannulla ja lisää sipulit, valkosipulit ja lehtikaalit. Paista 5 minuuttia, kunnes kaikki neste on haihtunut. Mausta chilillä, timjamilla ja suolalla. Anna jäähtyä.

3. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kauli taikina ohueksi, vähän uunipeltiä isommaksi levyksi. Jos taikina repeää, painele se yhteen käsin.

4. Levitä taikinan pinnalle ricottaa ja raastettu parmesaani. Lisää lehtikaalipaistos ja kinkkusiivut. Käännä taikinareunoista 3–4 senttiä täytteen päälle. Sekoita keltuainen ja maito. Voitele seoksella taikinareunat.

5. Paista piirakkaa uunissa 35 minuuttia. Anna jäähtyä kunnolla ennen tarjoilua.

Sipsipussi saa jäädä kauppaan, kun sohvapöydälle katetaan tv-katsomon herkuimmat eväät.

Valmistele nopeasti pari kulhollista näppäriä naposteltavia, kuuma mukillinen pizzaa tai vuoallinen mausteista nachodippiä. Kutsu ystävät kylään ja valmistaudu rentoon tv-maratoniin.

Juustoiset papunachot

4 annosta

Valmistusaika 15 min + keittoaika 10 min + paistoaika 15 min

1 tlk (400 g) säilöttyjä kidneypapuja

1 tlk (400 g) säilöttyjä pieniä valkopapuja

1 sipuli

4 valkosipulinkynttä

8 säilöttyä aurinkokuivattua tomaattia

2 rkl rypsiöljyä

2 tl savupaprikajauhetta

2 tl jauhettua juustokuminaa

2 tl jauhettua korianteria

1½ tl chilihiutaleita

1 tl suolaa

1 tl mustapippuria

1 tlk (400 g) tomaattimurskaa

½ dl vettä

200 g juustoraastetta

Tarjoiluun

maissilastuja

1. Kaada säilötyt kidneypavut ja pienet valkopavut siivilään. Huuhtele kylmällä vedellä ja valuta.

2. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulit. Valuta ja pilko aurinkokuivatut tomaatit.

3. Kuumenna öljy paistinpannussa ja paista sipulia noin 5 minuuttia. Lisää valkosipuli, aurinkokuivatut tomaatit ja kaikki mausteet, kääntele vielä 2 minuuttia.

4. Lisää tomaattimurska. Mittaa ½ dl vettä murskapurkkiin ja huuhtele sen avulla loputkin murskasta pannuun. Kuumenna ja anna kuplia hiljalleen ilman kantta noin 10 minuuttia.

5. Kaada seos laakeaan uunivuokaan tai jaa se neljään uuninkestävään annosvuokaan. Ripottele pinnalle juustoraaste.

6. Paista 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes juusto on sulanut ja saanut hieman väriä. Syö maissilastujen kanssa.

 


Perinteiset popcornit saavat niskaansa tujauksen Intiaa, kun paahdetut masala-mantelit sukeltavat sekaan.


Mausteiset manteli-popcornit

4 annosta

Valmistusaika 15 min

1 dl popcorn-jyviä

1 rkl rypsiöljyä

1 tl suolaa

Mantelit

2 dl kuorimattomia manteleita

1 rkl oliiviöljyä

2½ tl garam masala -mausteseosta

1 tl savupaprikajauhetta

½ tl suolaa

1. Valmista popcornit kattilassa pakkauksen ohjeen mukaan. Siirrä pois levyltä, mausta suolalla ja jätä odottamaan.

2. Mittaa kuorimattomat mantelit paistinpannuun. Paahda ilman rasvaa kuumalla pannulla noin 2 minuuttia, kunnes mantelit ovat saaneet kauniisti väriä.

3. Lisää oliiviöljy, garam masala ja savupaprikajauhe. Kääntele vielä 1–2 minuuttia. Mausta ripauksella suolaa.

4. Sekoita popcornit ja mantelit yhteen suuressa laakeassa kulhossa.

 


Soijapavut ja kikherneet saavat pintaansa suolaisen parmesaanisateen. Uunissa paahdetun sekoituksen voi tarjota lämpimänä, mutta se maistuu myös jäähtyneenä.


Paahdettu soijapapu-kikhernesekoitus

2–4 annosta

Valmistusaika 5 min + paahtoaika 23 min

1 tlk (400 g) säilöttyjä kikherneitä

1 rkl oliiviöljyä

½ dl parmesaania raastettuna

½ tl chilihiutaleita

½ tl suolaa

Soijapavut

300 g pakastettuja soijapapuja

1 rkl oliiviöljyä

½ dl parmesaania raastettuna

½ tl mustapippuria

½ tl suolaa

1. Kaada säilötyt kikherneet siivilään, huuhtele kylmällä vedellä ja valuta.

2. Siirrä kikherneet kulhoon. Mausta öljyllä, parmesaanilla, chilihiutaleilla ja suolalla.

3. Levitä kikherneet leivinpaperilla vuoratulle pellille (puolelle pinta-alasta). Paahda 225-asteisessa uunissa 10 minuuttia.

4. Laita pakastetut soijapavut kulhoon. Älä sulata papuja – ne saavat olla jäisiä mennessään uuniin. Mausta pavut oliiviöljyllä, parmesaanilla, mustapippurilla ja suolalla.

5. Kaada soijapavut uunipellille kikherneiden viereen. Jatka paahtamista vielä 12–13 minuuttia.

6. Sekoita kikherneet ja pavut kulhossa, tarjoa lämpimänä tai jäähtyneenä.


Taakse jää taikinan kohotus, kauliminen ja uunin kyttääminen. Mukipizza valmistuu yhdellä napin painalluksella, kun pohjan ainekset, täytteet ja juusto on kasattu päällekkäin suoraan tarjoiluastiaan.
Taakse jää taikinan kohotus, kauliminen ja uunin kyttääminen. Mukipizza valmistuu yhdellä napin painalluksella, kun pohjan ainekset, täytteet ja juusto on kasattu päällekkäin suoraan tarjoiluastiaan.

Mukipizza

1 annos

Valmistusaika 15 min

Taikina

4 rkl kaurajauhoa

ripaus leivinjauhetta

ripaus ruokasoodaa

¼ tl suolaa

3 rkl maitoa

1 rkl oliiviöljyä

Päälle

3 rkl valmista tomaattikastiketta

¾ dl juustoraastetta

2–3 rkl pizzatäytteitä (esim. suikaloitua kinkkua, salamiviipaleita tai meetvurstia)

2–3 kirsikkatomaattia

½ tl oreganoa

1. Ota suuri mikronkestävä muki ja sekoita pohjalle annostaikinan verran kaurajauhoa, leivinjauhetta, ruokasoodaa ja suolaa. Lisää maito ja oliiviöljy, sekoita tasaiseksi.

2. Lusikoi mukiin tomaattikastike ja juustoraaste.

3. Ripottele pinnalle pizzatäytteet, esimerkiksi suikaloitu kinkku tai salamiviipaleet. Puolita kirsikkatomaatit ja lisää ne päälle. Mausta oreganolla.

4. Kypsennä mukipizzaa mikrossa täydellä teholla 2 minuuttia. Anna jäähtyä hieman ennen syömistä.

 


Hedelmäpalat upotetaan täyteläiseen maapähkinä-vaniljatahnaan, jossa maistuu pirteä mango.


Helppo hedelmädippi

4 annosta

Valmistusaika 10 min

1½ dl sileää maapähkinävoita

4 dl vaniljarahkaa tai -skyriä

2 dl mangososetta

1 rkl hunajaa tai vaahterasiirappia

Lisäksi

2 omenaa

2 persimonia

4 kiiviä

2 banaania

1. Notkista maapähkinävoi kulhossa. Lisää vaniljarahka tai -skyr, mangosose sekä hunaja tai vaahterasiirappi. Sekoita tasaiseksi. Jaa dippi annoskippoihin.

2. Kuori ja pilko hedelmät, jaa ne neljälle lautaselle. Tarjoa dipin kanssa.