Erilaiset pavut ovat hyviä, terveellisiä ja kauniita kuin korut.

Kuva Pia Inberg

Kuivattuja papuja ja herneitä pidetään turhaan vaivalloisina, sillä  keittäminen on helppoa. Yön yli liotus runsaassa vedessä, veden vaihto ja keittäminen. Siinä se. Keitetyt linssit ja pavut säilyvät jääkaapissa noin viikon.

Pienet pavut kypsyvät alle tunnissa, isot noin puolessatoista tunnissa. Kypsymisaika riippuu siitä, miten papuja on säilytetty, joten seuraa niiden pehmeyttä. Kypsä papu jauhautuu helposti haarukan alla. Linssit kypsyvät noin 20 minuutissa, eikä niitä tarvitse liottaa.

Papuja ja herneitä kannattaa keittää kerralla koko pussillinen ja pakastaa osa. Ohueksi litistetyssä pussissa ne mahtuvat kätevästi pakastimeen.

Suomalaisia herneitä löytää helposti, mutta papujen ystävä joutuu ostamaan tuontitavaraa. Meillä kasvaa erittäin proteiinipitoista härkäpapua, mutta sato päätyy kaupan hyllyn sijaan rehulaariin.

Valkoinen papu
Miedon makuisia valkoisia papuja on isoja ja pieniä. Pienemmät ovat tuttuja brittien tomaattisäilykkeestä, jota syödään aamiaisella paahtoleipien kanssa.

Kikherne
Kahvi- eli kikherneet ovat perusruokaa Lähi-idässä. Niistä tehdään kuuluisaa hummus-tahnaa ja falafel-pyöryköitä. Ne sopivat myös patoihin ja salaatteihin.

Herne
Herneet ovat meille tutuin palkokasvi. Perinteisen hernerokan lisäksi vihreät ja keltaiset herneet taipuvat moneen, esimerkiksi tahnoihin ja pihveihin.

Linssi
Linssejä on erivärisiä ja -kokoisia. Meillä yleisimpiä ovat erottamattomasti intialaiseen keittiöön kuuluvat vihreät ja punaiset linssit.

Mustapapu
Muodikkaita mustapapuja pidetään erityisen terveellisinä niiden rauta- ja antioksidanttipitoisuuden ansiosta.

Ruskea papu
Jauhoisia ruskeita papuja käytetään paljon padoissa. Niiden parina tarjotaan usein sianlihaa.

Pintopapu
Pintopavut ovat punatäpläisiä, vaaleanruskeita papuja, joita keitellään paljon meksikolaisiin ruokiin.

Mungopapu
Mungopavut sopivat keitettyinä lisukkeeksi. Useimmiten niitä käytetään idättämiseen.

Kidneypapu
Kidneypavut muistuttavat muodoltaan munuaisia. Ne kuuluvat meksikolaiseen lihasoosiin, chili con carneen.

Mustasilmäpapu
Mustasilmäpavut ovat englanniksi herneitä, black eyed peas. Papuja koristaa tumma täplä, ja niiden maku on pähkinäinen.

Adsukipapu
Adsukipavut ovat lempeän makuisia. Japanilaiset valmistavat niistä namuja ja jälkiruokia.

Mahapulmia?

Palkokasvit ovat hankalasti sulavaa ruokaa. Ongelma
helpottuu parilla tempulla:

  • Liota papuja pitkään, vähintään 8 tuntia. Mitä kauemmin papuja on varastoitu, sitä pidemmän liotuksen ne tarvitsevat.
  • Kaada liotusvesi pois ja huuhtele pavut hyvin.
  • Keitä pavut ihan kypsiksi.
  • Voit edistää papujen sulamista vaihtamalla veden 1–2 kertaa keittämisen aikana.

Klikkaa tästä ihaniin papu-, linssi- ja herneresepteihin.

Yhtenä päivänä in, seuraavana out. Googlen hakuraportti paljastaa, mitkä ruokatrendit ovat tulleet jäädäkseen ja mitkä jäävät tähdenlennoiksi.

Refininery29-sivusto uutisoi Googlen tuoreesta ruokatrendiraportista, joka paljastaa, mistä ruuista etsitään tietoa netistä.

Raportin aineistona olivat kuukausittaiset hakukonehaut Yhdysvalloissa tammikuusta 2014 helmikuuhun 2016.

Nämä ruokien Google-hakujen määrä nousi tasaisesti:

  • Ramen eli Japanista lähtöisin oleva nuudelikeitto.
  • Rigatoni eli putkilomainen pasta.
  • Linguine eli spagettimainen pasta.
  • Empanada eli suolainen täytetty piirakka, jolla herkutellaan varsinkin Latinalaisessa Amerikassa ja Etelä-Euroopassa.
  • Bibimbap eli korealainen riisiruoka, joka tarjoillaan trendikkäästi kulhossa.

Pysyminen pitkäaikaisena suosikkina tarkoittanee, etteivät nämä ruuat poistu heti keskuudestamme.

Ei kun kokkaamaan vanhaa kunnon pastaa siis!

Nämä ruuat ja ruoka-aineet ovat hakujen perusteella nousussa:

Jotkin ruuat nousevat väliaikaisesti sesongin mukaan. Niihin kuuluu esimerkiksi Suomessa nyt hypetetty pho-keitto.

Myös pienet herkut, kuten mukikakut ja ”kukkakaalisiivet”, olivat haettua tavaraa.

Vegaaniruokavalio on ollut jo kauan nosteessa. Vegaanikin tietysti herkuttelee, kuten todistaa myös Suomessa valtavaksi someilmiöksi noussut Sipsikaljavegaanit-ryhmä.

Terveyshitit nousevat ja laskevat

Terveysbuumi näkyy listoilla. Monet trendiruuista, kuten kurkuma, ovat tunnettuja todellisista – tai väitetyistä – terveysvaikutuksistaan. Niiden vuoksi ihmiset googlaavat myös luulientä, kefiiriä, avokadoöljyä ja kookosmaitoa.

Toisaalta terveyshifistelyssä ja erikoisruokavalioissakin on omat trendinsä. Googlen tilastojen mukaan laskevia tähtiä ovat esimerkiksi gluteenittomat kuppikakut, vehnätön leipä, lehtikaalisipsit, kvinoa ja agavesiirappi.

Alamäkeä matkaavia herkkuja taas ovat esimerkiksi red velvet -kakku ja hääkakut.

Viime kuukausina sosiaalisessa mediassa on kohistu monivärisistä sateenkaariherkuista. Ne näyttävät jäävän tähdenlennoksi, sillä sateenkaaribagel on Googlen raportin mukaan jo menneen talven kumia.

Kaipaatko viime hetken herkkuja vappupiknikille tai -juhliin? Nämä suolaiset ja makeat reseptit tulevat apuun!

1. Lihapullat kananmunayllätyksellä

Mitä jos tekisit perunasalaatin kylkeen lihapullia, joiden sisältä paljastuu kananmuna? Tässä skottiherkussa lihapullataikina maustetaan dijon-sinapilla.

2. Luksushodarit

Uudenlaiset hot dogit täytetään parsalla ja pinaattikokkelilla sekä kimchillä ja jauhelihalla.

3. Superhelpot dipit

Kolme yllättävää dippiä syntyy hetkessä: Dippaa cheddarsulaan nachoja ja tuliseen tunisialaisdippiin leipäpaloja ja vihanneksia. Maailman nopein juustokakku taas syntyy, kun dippailet keksejä mustikka-tuorejuustodippiin.

4. Avokado-tonnikalaleivät

Kuva: Tuomas Kolehmainen
Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tuna melt -leivät täytetään avokadolla, savujuustolla ja tonnikalalla.

5. Viininlehtikääryleet

Viininlehtikääryleitä on yllättävän helppo valmistaa itse, mutta myös purkkiversio on loistava tarjottava piknikille.

6. Palsternakkasipsit

Itse tehdyt juuressipsit valmistetaan uunissa.

7. Bagelit

Kokoa juhlapöytään tai piknikkiviltille bagelbaari, josta jokainen voi valita mieluisensa täytteet itse tehdyille bageleille.

8. Marinoidut oliivit

Marinoidut oliivit ovat helppo tarjottava ja maistuvat juhlijoille. Maukas marinadi syntyy chilistä ja valkosipulista.

9. Pähkinäiset vappumunkit

Nämä pikkumunkit saavat makua kondensoidusta maidosta tehdystä kinuskista ja suolapähkinärouheesta.

10. Vappudonitsit

Jos kaipaat vaihtelua munkeille, kokeile banaani-suklaa- ja sitruuna-vaniljadonitseja, jotka dipataan herkullisiin kuorrutteisiin.

11. Afrikkalaiset munkit

Vielä eksoottisempi vaihtoehto vappumunkeille on nigerialaiset puff puff -munkit, joihin tulee kookosmaitoa ja kookoshiutaleita.

12. Trendijälkkäri banaanileipä

Kuva: Tuomas Kolehmainen
Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tämä maukas banaanileipä saa makua myös suklaasta.

13. Snickers-ruudut

Pähkinäiset suklaa-keksiruudut syntyvät näppärästi ilman uunia.

14. Kahden raaka-aineen suklaakakku

Uskomatonta kyllä, tähän kakkuun tarvitset vain kananmunia ja Nutella-levitettä. Helppoa mutta älyttömän herkullista!

Jäätelöannokset ovat helppo mutta juhlava jälkkäri. Laitetaanko trioa, lakua vai raikasta piña coladaa?

 

Lettutacojen sisään voi koota mitä vain! Vaikkapa perinteisen banana splitin.

Trio-tacot

4 annosta

valmistusaika 20 min

2 dl kermaa

1 vaniljatanko

1 l mansikkajäätelöä

nonparelleja

Suklaalettutacot

4 lettua

150 g tummaa suklaata

1. Valmista ensin lettutacot. Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa. Levitä suklaa lusikalla letun pintaan lähes reunoihin asti. Valitse tacojen kovettamiseen pienehkö vuoka, johon letut mahtuvat vierekkäin tacoiksi taitettuina. Kokoa letut vuokaan ja nosta jääkaappiin kovettumaan 30 minuutiksi.

2. Vaahdota kerma ja mausta se vaniljalla. Kokoa annokset. Pyöräytä tacon sisään kaksi mansikkajäätelöpalloa. Lusikoi päälle kermaa ja koristele nonparelleilla.

Kokoa pehmis ja hile kerroksittain korkeaan lasiin. Ananas ja kookos yhdistyvät hauskasti piña coladaksi.

Laku-mansikkapehmis

4 annosta

valmistusaika 15 min

200 g pakastemansikoita

1 annos lakritsikinuskia

1 dl kuohukermaa

½ l vaniljajäätelöä

1 dl maitoa

Koristeluun

tuoreita mansikoita

1. Jauha jäiset pakastemansikat hileeksi yleiskoneella. Laita pakastimeen odottamaan. Vaahdota kerma.

2. Kokoa sauvasekoittimen kulhoon puolet lakritsikinuskista, jäätelö muutamassa palassa sekä maito. Soseuta pehmikseksi.

3. Kokoa annoksiin kerroksittain mansikkahilettä ja lakritsipehmistä. Viimeistele kermavaahdolla, lakritsikinuskilla ja kokonaisella mansikalla.

Lakritsikinuski

valmistusaika 10 min + jäähdytys

100 g lakritsitoffeeta

(esimerkiksi 5 Kick-patukkaa)

2 dl kuohukermaa

1. Avaa karkit kääreistä ja pilko kattilaan. Lisää kerma.

2. Kuumenna kerma ja sekoittele. Anna lakritsien sulaa ja seoksen kiehahtaa. Kiehuta sekoitellen 5 minuuttia. Nosta jäähtymään huoneenlämpöön.

Piña colada -jäätelöannos

4 annosta

valmistusaika 20 min

1 tlk (225 g) ananasrenkaita tai tuoretta ananasta

1 rkl voita

1 rkl hunajaa

½ l vaniljajäätelöä

½ l mangosorbettia

kookoslastuja

Kookosvaahto

1 prk kylmää kookosmaitoa

1 rkl sokeria

1. Valmista ensin kookosvaahto. Avaa tölkki ja lusikoi paksu osa kulhoon. Älä käytä ohutta lientä. Vaahdota sähkövatkaimella kuohkeaksi ja makeuta sokerilla.

2. Valuta ananaksista liemi ja kuivaa ananasrenkaiden pinnat. Kuumenna paistinpannu ja lisää voi sekä hunaja. Karamellisoi ananasrenkaat paistamalla niitä muutama minuutti molemmin puolin.

3. Kokoa annokset. Pyöritä jäätelöistä palloja kulhoihin. Nostele kookosvaahto jäätelön päälle. Aseta ananasrenkaat pystyyn kulhon reunaan tukien ja koristele kookoslastuilla.

Poimi tästä herkulliset juomaideat kevään bileisiin.

Kuohuviini on hyvää sellaisenaankin, mutta pieni piristys ei tee koskaan hallaa.

1. Sekoita mimosa vaihteeksi ananasmehusta ja rosee-kuohuvasta! Koristele ananassiivulla.

2. Nappaa nyyttäriviemiseksi pullo skumppaa ja paketti pieniä mehujäitä. Drinkki on suloinen ja käytännöllinen: skumppa kylmenee jäisen mehupuikon ansiosta.

3. Mustaherukkaa ja skumppaa yhdistävä kir on klassikko. Käytä siinä liköörin sijaan jäisiä pakastemarjoja. Soseuta ne hileeksi ja sekoita kuohuvaan. 

+ Ekstravinkki: Jäädytä vesi-ilmapalloja pyöreiksi viilentäjiksi. Ne toimivat ensin kylmälaukussa kylmäkalleina, ja kun kuorit ne kumista ulos, saat jääpaloja mimosaan. Katso videolta kuinka ne tehdään!

2598351

Videon simaboolin ohje löytyy täältä!