Erilaiset pavut ovat hyviä, terveellisiä ja kauniita kuin korut.

Kuva Pia Inberg

Kuivattuja papuja ja herneitä pidetään turhaan vaivalloisina, sillä  keittäminen on helppoa. Yön yli liotus runsaassa vedessä, veden vaihto ja keittäminen. Siinä se. Keitetyt linssit ja pavut säilyvät jääkaapissa noin viikon.

Pienet pavut kypsyvät alle tunnissa, isot noin puolessatoista tunnissa. Kypsymisaika riippuu siitä, miten papuja on säilytetty, joten seuraa niiden pehmeyttä. Kypsä papu jauhautuu helposti haarukan alla. Linssit kypsyvät noin 20 minuutissa, eikä niitä tarvitse liottaa.

Papuja ja herneitä kannattaa keittää kerralla koko pussillinen ja pakastaa osa. Ohueksi litistetyssä pussissa ne mahtuvat kätevästi pakastimeen.

Suomalaisia herneitä löytää helposti, mutta papujen ystävä joutuu ostamaan tuontitavaraa. Meillä kasvaa erittäin proteiinipitoista härkäpapua, mutta sato päätyy kaupan hyllyn sijaan rehulaariin.

Valkoinen papu
Miedon makuisia valkoisia papuja on isoja ja pieniä. Pienemmät ovat tuttuja brittien tomaattisäilykkeestä, jota syödään aamiaisella paahtoleipien kanssa.

Kikherne
Kahvi- eli kikherneet ovat perusruokaa Lähi-idässä. Niistä tehdään kuuluisaa hummus-tahnaa ja falafel-pyöryköitä. Ne sopivat myös patoihin ja salaatteihin.

Herne
Herneet ovat meille tutuin palkokasvi. Perinteisen hernerokan lisäksi vihreät ja keltaiset herneet taipuvat moneen, esimerkiksi tahnoihin ja pihveihin.

Linssi
Linssejä on erivärisiä ja -kokoisia. Meillä yleisimpiä ovat erottamattomasti intialaiseen keittiöön kuuluvat vihreät ja punaiset linssit.

Mustapapu
Muodikkaita mustapapuja pidetään erityisen terveellisinä niiden rauta- ja antioksidanttipitoisuuden ansiosta.

Ruskea papu
Jauhoisia ruskeita papuja käytetään paljon padoissa. Niiden parina tarjotaan usein sianlihaa.

Pintopapu
Pintopavut ovat punatäpläisiä, vaaleanruskeita papuja, joita keitellään paljon meksikolaisiin ruokiin.

Mungopapu
Mungopavut sopivat keitettyinä lisukkeeksi. Useimmiten niitä käytetään idättämiseen.

Kidneypapu
Kidneypavut muistuttavat muodoltaan munuaisia. Ne kuuluvat meksikolaiseen lihasoosiin, chili con carneen.

Mustasilmäpapu
Mustasilmäpavut ovat englanniksi herneitä, black eyed peas. Papuja koristaa tumma täplä, ja niiden maku on pähkinäinen.

Adsukipapu
Adsukipavut ovat lempeän makuisia. Japanilaiset valmistavat niistä namuja ja jälkiruokia.

Mahapulmia?

Palkokasvit ovat hankalasti sulavaa ruokaa. Ongelma
helpottuu parilla tempulla:

  • Liota papuja pitkään, vähintään 8 tuntia. Mitä kauemmin papuja on varastoitu, sitä pidemmän liotuksen ne tarvitsevat.
  • Kaada liotusvesi pois ja huuhtele pavut hyvin.
  • Keitä pavut ihan kypsiksi.
  • Voit edistää papujen sulamista vaihtamalla veden 1–2 kertaa keittämisen aikana.

Klikkaa tästä ihaniin papu-, linssi- ja herneresepteihin.

Pillimehupurkkia ei kannata puristaa. Tällä kikalla se on vältettävissä.

Lähes jokainen on kokenut täpötäyden pillimehun kirouksen: Irrotat pillin mehupakkauksen kyljestä ja otat sen ulos rapisevasta pakkauksestaan. Työnnät pillin terävän pään mehupurkkiin. Tarttuessasi pakkaukseen puristat (tai lapsi puristaa) sitä niin, että mehut roiskuvat pillistä suoraan rinnuksille.

Ei kiva.

Pillimehupakkausta joutuu pitelemään käsissä hyvin varovasti, sillä pienikin puristus saa mehun nousemaan pilliä pitkin ulos. Se ei ole aina helppoa.

Niksi-Pirkan vinkillä ongelma on onneksi vältettävissä: avaa mehupakkauksen yläosan siivekkeet ja ojenna pillimehu niistä kiinni pidellen juojalle. Neuvo myös juojaa tarttumaan siivekkeisiin. Ei puristusta – ei vaatteille purskahtelevaa mehua. Toimii sekä pillimehuikäisten lasten että muuten vain lastenmielisten kanssa mehua nautiskellessa.

Video niksistä on jaettu Niksi-Pirkan Facebook-sivulla. Katso se tästä:

 

Me Naisten lukijoiden leipomiskuvat kertovat, että aina ei mene kuin Strömsössä!

Täydellisiä macarons-leivonnaisia. Suussa sulavaa minttukakkua. Mehevää rieskaa. Muun muassa tällaisia leivonnaisia Me Naisten lukijat ovat tavoitelleet keittiöissään, mutta lopputulos on yllättänyt täysin.

Kokosimme kuvagallerian täydellisen epäonnistuneista leivonnaisista – jotka näyttävät uniikeilta taideteoksilta.
Lisää lukijoiden kuvia pieleen menneistä kokkailuista löydät täällä.

  1. Lässähtänyt synttärikakku

    ”En ollut koskaan tehnyt aiemmin kakkua. Ja päätin sitten yrittää tehdä silloiselle poikaystävälleni synttärikakun. Olisi pitänyt kuunnella äitiä, joka sanoi, että älä käytä valmiita aineita. Varsinkaan kermavaahtoa. Käytin spray-kermavaahtoa, ja kakku lässähti heti. Ehkä ajatus oli kuitenkin tärkein.” Mabe

     

  2. Sikakakku?

    ”Kakusta piti tulla söpö, mutta sika tuli.” Birirek

     

  3. Vieraille puhuttavaa

    ”Kolme vuotta sitten tein tyttäreni 6-vuotispäiville kakun. Kinuski oli liian löysää, päivä oli kuuma eli kerma suli nopeasti – ja kaiken kruunasi spray-kerma, jolla yritettiin pelastaa kakun ulkonäkö. Sen verran rohkea olin, että tarjosin kakkua vieraille. Tästä kakusta puhuttiin pitkään, ja edelleen kerran vuodessa tämä kakku mainitaan.” Johki
     
  4. Pieleen mennyt perinneleivonnainen

    ”Fariinikakku on sukuni perinneleivonnainen, jota halusin ylpeänä tarjota tutuilleni Saksassa. Jokin meni pieleen, eikä lopputulos ollut kovinkaan komea kuivakakku, vaan räjähtänyt sotku, joka tuntui hyvin pitkän paistoajan jälkeenkin raa'alta.” Sanzibar

     

  5. Hittileivokset huvittivat

    ”Päätin kokeilla pääsiäisen hittileivonnaisia töhnämunia. Maku on ihan kiva, mutta ulkonäkö yhdistettynä nimeen sai Facebook-kavereiden keskuudessa aikaan huvittuneisuutta.” Anni

     

  6. Tahmeaa jankkia

    ”Siitähän piti tulla vattukakku, mutta toisin kävi. Lopputuloksena tahmeeta jankkia, jota liotin ja pesin tovin vuuasta sekä uunista. Kakku alkoi kuohua yli jo heti paiston alkuvaiheessa. Ajattelin, että sinnikkäästi vaan paistan ja leivinpaperia päälle, niin ei pala.” Leipuritar

     

  7. Sitruunamarenkitortun uusi ulkonäkö

    ”Ei tosiaan mennyt kuin strömsössä!” Danan kokeilevakeittiö

     

  8. Kivikovaa leipää

    ”Rieskoista tuli kovia, ja hammas katkesi edestä maistelussa, että näin välillä käy.” Mummu

     

  9. Puolison mokapalat

    ”Avopuolisoni yritti ilahduttaa tekemällä mokkapaloja. Vehnäjauhoja ei kuulemma ollut, joten hän korvasi ne muroilla. Suklaamuroilla. Kokonaisina palloina. Lopputulos näytti hiililaatalta, joten ei ihme, että olen meidän talouden leivontavastaava.” Mokapala

     

  10. Raa’at macaronit

    ”Yritin tosissani tehdä macarons-leivoksia. Tämän parempaan en ole toistaiseksi pystynyt. Nämä olivat kivikovia reunoilta ja raakoja sisältä. Kamalan makuisia.” Tunari

     

  11. Tuplaepäonnistuminen

    ”Yritimme ystävän kanssa tehdä myslisuklaakeksejä ja teimme niistä tosi hauskan muotoisia, mutta ne levisivät uunissa ihan hirveästi. Olimme myös unohtaneet leivinjauheen, ja niistä tuli tosi kovia sekä kuivia. Ei mennyt ihan putkeen tämä leipominen.” Zapphie

     

  12. Mikä tärkeintä: suuhun meni!

    ”Ihanaksi kahvipöydän herkuksi tarkoitettu minttusuklaakakku meni karmealla tavalla pieleen. Kakkuun piti tehdä useita kerroksia ja jähmettää jääkaapissa. Tämän jälkeen hirveys paljastui, kun rasva oli erottunut ja noussut pintaan. Eivätkä nuo kerrokset kovin hyvin onnistuneet, kun reunoilta tursuaa erivärisiä täytteitä. Saatiinpa hyvät naurut ja kyllä se taidettiin vieläpä syödä!” Tuulens

Lähetä kuvasi!

Piristä kaikkien päivää ja lähetä kuva omasta pieleen menneestä leivonnaisestasi kuvagalleriaamme täällä. Kun osallistut 3. toukokuuta mennessä ja jätät yhteystietosi, olet mukana kivan palkinnon arvonnassa.

Vapputarjoilujen pohtimisen voi päättää tähän.

Pallotteletko vielä vapun menua? Et mieti kauan, sillä listasimme herkullisimpien vappuruokien ja -juomien reseptit niin, että joka tason kokkailijalle löytyy jotakin.

Maailman huonoimmalle kokille

Tästä ei ruuanlaitto helpommaksi muutu: kokeile kolmea herkkudippiä, jotka valmistuvat sekoittamalla kahta eri ainesosaa toisiinsa. Dippailun jälkeen kelpaa nauttia jälkiruuaksi kahden ainesosan suklaakakkua.

Varman päälle pelaajalle

Aina ei jaksa kikkailla. Silloin kannattaa tehdä Teresa Välimäen luottotarjottava, pekoni-sipulipiiras. Sitä syntyy helposti kokonainen pellillinen.

Simasuulle

Jos ryhtyy salamannopeasti tuumasta toimeen, saattaa vielä juuri ja juuri saada kotitekoista simaa vappupäiväksi. Vaaralliseksi arvioidun simakikan käyttö tosin kysyy tarkkaavaisuutta ja uskallusta. Viime hetken simanjanoon soveltuu pikasima, joka on heti ainesten sekoittamisen jälkeen valmista juotavaksi.

Kun mikään ei riitä -herkuttelijalle

Oletko se tyyppi, joka alkaa kaivata suklaapalaa syötyään pari munkkia? Ei hätää. Ihanan överit suklaaherkut ovat sinua varten.

Uppopaistonallelle

Perinteisten vappumunkkien haastajia ovat suloiset vappudonitsit ja kookoshiutaleissa kieritellyt huff puff -munkit. Jälkimmäisiä myydään Nigeriassa katukojuista aamiaiseksi ja matkaevääksi, eli ne sopivat vappubrunssille ja piknikeväiksi paremmin kuin hyvin. Ennen kuin laitat rasvan kiehumaan, tarkista munkkien uppopaistamisen ohjeet.

Yökukkujalle

Roskaruokaklassikot ovat kaikkea muuta kuin roskaa, kun ne tekee itse. Rapea kanakori, söpöt mac & cheese -kupit ja bataattiranskalaiset tekevät lähtemättömän vaikutuksen nälkäisiin juhlijoihin. 

Brunssitaikurille

Amerikkalaiset pannukakut ovat brunssiklassikko, joka tarjotaan vaahterasiirapin ja marjojen kera. Kirpeän ja makean ystävän kannattaa testata karamellisoituja greippejä, joiden valmistaminen on yllättävän yksinkertaista.

Juomahifistelijälle

Oman elämänsä baarimikoille sopivat pirteän viileät vappudrinkit, joiden ohjeet ovat drinkkien tekemisen ammattilaisilta. Makuhermoja kutkuttavia drinkkejä voi tehdä myös alkoholittomina.

Se, joka pelkää, ei saa enää kotitekoista simaa vapuksi. 

Unohtuiko simanteko? Ei hätää. Vielä ei ole liian myöhäistä laittaa simaa tulemaan. Perimätieto kertoo, että siman valmistusta voi nopeuttaa yksinkertaisella kikalla niin, että ainakin maanantaiksi vappupäivän brunssille saa kotitekoista herkkujuomaa. 

Kas näin se käy: Tavallisesti sima siirretään heti pullottamisen jälkeen jääkaappiin, jossa se jatkaa käymistä hitaasti. Käyminen tapahtuu huoneenlämmössä nopeammin, joten valmistusta voi nopeuttaa jättämällä pullotetut simat yön ajaksi pöydälle ja siirtämällä ne vasta seuraavana päivänä jääkaappiin.

Tällä konstilla siman pitäisi ehtiä kilistelykuntoon vielä vähintäänkin vappupäiväksi. Perinteisen simareseptin voit tarkistaa Me Naisten jutusta.

Varo vaaraa

Mikään ei ole ilmaista, joten tähänkin perinteikkääseen kikkaan sisältyy pieni riski. Simassa olevan hiivan innokas käyminen saattaa johtaa siihen, että paine käy liian kovaksi ja pöydälle jätetyt pullot posahtavat.

Esimerkiksi elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Anu Hopia arvio simakikan vaaralliseksi ja muistuttaa MTV:n jutussa, että huoneenlämpöön jätettyjä simapulloja tulee seurata tarkasti. 

Vaaratilanteiden ja irtaimiston tuhoutumisen välttämiseksi lienee parasta varmistaa, ettei huoneenlämmössä kihisevän simapullon yllä ole kattokruunua tai ainakaan kenenkään kasvoja. Muovipullot ovat nopeutetun siman tekijälle varmempi valinta kuin lasipullot. 

Vieläkin liian hidasta?

Mikäli simakikka on makuusi liian hurja tai liian hidas, vappu ei siltikään ole pilalla. Simaa – tai ainakin simanmakuista juomaa – voi valmistaa minuuteissa, ja kaupoista löytyy suuret valikoimat markettisimoja. Testasimme niitä kaksi vuotta sitten, ja osa kokeilluista tuotemerkeistä on yhä myynnissä.