Erilaiset pavut ovat hyviä, terveellisiä ja kauniita kuin korut.

Kuva Pia Inberg

Kuivattuja papuja ja herneitä pidetään turhaan vaivalloisina, sillä  keittäminen on helppoa. Yön yli liotus runsaassa vedessä, veden vaihto ja keittäminen. Siinä se. Keitetyt linssit ja pavut säilyvät jääkaapissa noin viikon.

Pienet pavut kypsyvät alle tunnissa, isot noin puolessatoista tunnissa. Kypsymisaika riippuu siitä, miten papuja on säilytetty, joten seuraa niiden pehmeyttä. Kypsä papu jauhautuu helposti haarukan alla. Linssit kypsyvät noin 20 minuutissa, eikä niitä tarvitse liottaa.

Papuja ja herneitä kannattaa keittää kerralla koko pussillinen ja pakastaa osa. Ohueksi litistetyssä pussissa ne mahtuvat kätevästi pakastimeen.

Suomalaisia herneitä löytää helposti, mutta papujen ystävä joutuu ostamaan tuontitavaraa. Meillä kasvaa erittäin proteiinipitoista härkäpapua, mutta sato päätyy kaupan hyllyn sijaan rehulaariin.

Valkoinen papu
Miedon makuisia valkoisia papuja on isoja ja pieniä. Pienemmät ovat tuttuja brittien tomaattisäilykkeestä, jota syödään aamiaisella paahtoleipien kanssa.

Kikherne
Kahvi- eli kikherneet ovat perusruokaa Lähi-idässä. Niistä tehdään kuuluisaa hummus-tahnaa ja falafel-pyöryköitä. Ne sopivat myös patoihin ja salaatteihin.

Herne
Herneet ovat meille tutuin palkokasvi. Perinteisen hernerokan lisäksi vihreät ja keltaiset herneet taipuvat moneen, esimerkiksi tahnoihin ja pihveihin.

Linssi
Linssejä on erivärisiä ja -kokoisia. Meillä yleisimpiä ovat erottamattomasti intialaiseen keittiöön kuuluvat vihreät ja punaiset linssit.

Mustapapu
Muodikkaita mustapapuja pidetään erityisen terveellisinä niiden rauta- ja antioksidanttipitoisuuden ansiosta.

Ruskea papu
Jauhoisia ruskeita papuja käytetään paljon padoissa. Niiden parina tarjotaan usein sianlihaa.

Pintopapu
Pintopavut ovat punatäpläisiä, vaaleanruskeita papuja, joita keitellään paljon meksikolaisiin ruokiin.

Mungopapu
Mungopavut sopivat keitettyinä lisukkeeksi. Useimmiten niitä käytetään idättämiseen.

Kidneypapu
Kidneypavut muistuttavat muodoltaan munuaisia. Ne kuuluvat meksikolaiseen lihasoosiin, chili con carneen.

Mustasilmäpapu
Mustasilmäpavut ovat englanniksi herneitä, black eyed peas. Papuja koristaa tumma täplä, ja niiden maku on pähkinäinen.

Adsukipapu
Adsukipavut ovat lempeän makuisia. Japanilaiset valmistavat niistä namuja ja jälkiruokia.

Mahapulmia?

Palkokasvit ovat hankalasti sulavaa ruokaa. Ongelma
helpottuu parilla tempulla:

  • Liota papuja pitkään, vähintään 8 tuntia. Mitä kauemmin papuja on varastoitu, sitä pidemmän liotuksen ne tarvitsevat.
  • Kaada liotusvesi pois ja huuhtele pavut hyvin.
  • Keitä pavut ihan kypsiksi.
  • Voit edistää papujen sulamista vaihtamalla veden 1–2 kertaa keittämisen aikana.

Klikkaa tästä ihaniin papu-, linssi- ja herneresepteihin.

Vegaanin kauppareissut käyvät jatkuvasti yhä helpommiksi.

Viimeistään Facebookin supersuosittu Sipsikaljavegaanit-ryhmä on todistanut, ettei vegaaniruokavalion todellakaan tarvitse olla mitään salaatin puputtamista. Eikä vegaanin täydy kokata herkkujaan itse – vaikka netti pursuaakin nykyään ihania vegaanireseptejä.

Viime aikoina kauppoihin tuntuu ilmestyvän jatkuvasti uusia kasvisperäisiä tuotteita, joista innostuvat myös ne, jotka eivät ole täysvegaaneja. Helsingin Sanomat uutisoi aiemmin kesällä, että kiinnostus vegaanisia tuotteita kohtaan on kasvanut kauppiaiden mukaan vuoden sisällä ja että niistä on tullut kilpailuvaltti kaupoille.

Jotkut kasvisperäiset tuotteet, kuten vegaaninen juusto, ovat perinteisiä versioita kalliimpia. Tähän juttuun kokosimme herkkuja, joista ei tarvitse pulittaa tavallista kovempaa hintaa.

Vinkkejä vegaanisiin tuotteisiin löydät esimerkiksi Sipsikaljavegaanit-ryhmästä, Vegaanituotteet.net-sivustolta ja Vegaaniliiton sivuilta.

Keksit

Kahvipöytään on helppo löytää rouskutettavaa. Muun muassa nämä keksit ovat vegaanisia:

  • Oreo täytekeksit
  • Kantolan Kulta Marie keksit
  • LU Digestive
  • Muumi kuviokeksi
  • Marabou Tumma suklaa (Mörk choklad) keksit
  • K Menu Suklaacookie
  • Ballerina-keksit (maut mansikka & raparperi, vadelma, mustikka ja sitruuna-lime)

Leivonnaiset

Vegaanin ei tarvitse jäädä vaille munkkeja ja donitseja! Esimerkiksi nämä herkut valmistetaan ilman eläinkunnan tuotteita:

  • Arnold’s Kanelisokeri Original donitsi
  • Arnolds Tipu Original donitsi
  • Fazer Kypsä kanelipuusti
  • K Menu Hillomunkki
  • Findus Kanelipullat (pakaste)

Tampereella liikkuville tiedoksi myös, että legendaarisen Pyynikin munkkikahvilan munkkeja saa myös vegaanisina.

Karkit

Sipsikaljavegaanit-ryhmässä intoiltiin hiljattain ryhmäläisen kuvasta, jossa videovuokraamo Makuunin irtokarkkilaatikoissa luki, mitkä katkit ovat vegaanisia. Toivottavasti tapa ottaa tulta alleen! Jos lappuja ei vielä ole, Vegaanituotteet.net-sivuston listasta voi tarkistaa, mitkä Makuunin, Filmtownin, Karkkukadun, S-ryhmän ja Candy Kingin irtokarkit ovat vegaanisia.

Monissa hedelmämakeisissa on liivatetta, mutta esimerkiksi näitä karkkeja vegaani voi turvallisin mielin ostaa kaupasta:

Hedelmäkarkit

  • Fazer Tutti Frutti Juizy Apples ja Oranges
  • Fazer Tutti Frutti Just Green
  • Goody Good Stuff kirpeät makeiset
  • Pez-karkit (kaikki maut)
  • Fazer Vihreitä kuulia
  • Bubs Vadelma-lakritsi kallot

Useimmat salmiakit ja lakritsit ovat vegaanisia, mutta eivät ihan kaikki. Muun muassa nämä tuotteet sopivat vegaanillekin:

Salmiakki ja lakritsi

  • Fazer Salmiakki Mix
  • Pirkka Tulinen pippuri
  • Dracula piller
  • Lakrisal
  • Rainbow Lakritsi
  • Panda Lakupala Latte & Choco
  • Snöre lakritsinauha
  • Fazer Lakritsi Soft Caramel
  • Halva Lakritsimatto
  • Haribo Salmiak tabs

Suklaa

Lähikaupankin hyllyiltä löytyy nykyään usein vegaanisia suklaavaihtoehtoja. Suurin osa niistä on tummaa suklaata:

Suklaalevyt

  • Panda Tumma suklaa
  • Pirkka Dark Mint täytesuklaa
  • X-tra Dark Chocolate tumma suklaa
  • Leader Raw Choco raakasuklaalevy (maut Lemon & ginger, Almonds & sea salt, Lemon & chili, Berry mix ja Red berries & vanilla)
  • Lindt Excellence Tumma suklaa 70, 85 ja 90 %
  • Dammenberg Secret Passion Maidoton toffee-maitosuklaa
  • Fazer Tumma leivontasuklaa
  • Ritter Sport Marsipaani

Suklaakarkit

  • Fazer Marianne
  • Fazer Wienernougat
  • Panda Suomi suklaarakeita
  • Panda Liköörikonvehdit

Jäätelö

Vegaanijäätelö on selkeä ruokatrendi. Esimerkiksi Helsingin Flow-festareille saapuu elokuussa hehkutetun pienen jäätelötehtaan 3 kaverin rekka, joka lupaa tarjota myös kahta eri makua vegaanista jäätelöä. Toivottavasti ne ovat tulossa myös kauppoihin!

Trendi näkyy myös kaupan hyllyllä. Kokeile esimerkiksi näitä jätskejä:

  • Pirkka Maidoton jäätelö 0,5 l (maut sitruuna, mango-passio ja mustaherukka)
  • Tofuline Toffeetuutti
  • Oatly Mansikkajäätelöpuikko
  • Tofuline Soijajäätelö 0,75 l (maut mansikka, suklaa ja vanija)
  • Oatly Kaurajäätelö 0,5 l (maut mansikka, suklaa ja vanija)
  • Lovice Soijajäätelöt 0,9 l (maut nougat-suklaa, mango, lakritsi ja mustikka)

Ben & Jerry'sin viime talvena lanseerattuna vegaanisia jäätelöitä ei valitettavasti voi vielä ostaa Suomesta. Pidämme peukkuja pystyssä, että asiat ovat paremmin ensi kesänä!

Mehujäät

Myös mehujäissä on esimerkiksi liivatetta ja maitotuotteita. Muun muassa nämä puikot sopivat vegaanillekin:

  • Lipsi Mehujää (maut päärynä ja vadelma)
  • Pirkka Amppari mehujää
  • Pirulo Watermelon
  • Ässä Mix mehujää
  • Pommac mehujää

Sipsit ja muut suolaiset herkut

Sipsit ja muut vastaavat suolaiset naposteltavat saattavat sisältää esimerkiksi maitotuotteita. Muun muassa nämä pussit ovat vegaanisia:

  • Kettle Chips Merisuola & balsamiviinietikka perunalastut
  • K Menu Maalaisperunalastu sea salt & black pepper 
  • Pirkka Juureslastu
  • Rainbow Maalaisperunalastu mustapippuri & ruohosipuli
  • Santa Maria Tortilla chips
  • X-tra Tortilla chips chili
  • Taffel Hot Rod
  • Taffel Popcorn voinmaku
  • Linkosuo RuisSipsit

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Vesimeloni on kesän ihanin makupala, jonka voit jäädyttää, muotoilla tai tikuttaa.

Vesimeloni on juuri nyt edullisimmillaan. Monipuolisesta hedelmästä on vaikka mihin!

1. Alkupalaksi

Tyylikkäimmät cocktailpalat valmistuvat, kun leikkaat fetan ja vesimelonin prikulleen samankokoisiksi kuutioiksi. Keihästä ne cocktailtikkuihin ja tarjoa alkupalana.

 

2. Vartaiksi

Tee bileisiin melonista hauskoja vartaita! Leikkaa meloni ensin kiekoiksi ja taiteile sitten piparimuoteilla kukkia, sydämiä ja tähtiä. Kokoa vartaiksi ja tarjoa sellaisenaan tai drinkin koristeena.

Sydämet, kukat ja tähdet voi myös pakastaa jääpaloiksi.

 

 

3. Salaatiksi

Leikkaa meloni kokonaan isoiksi pyöreiksi kiekoiksi. Kokoa kiekoille salaattiainekset tai marjoja ja hedelmäpaloja.

 

 

4. Mehujäiksi

Leikkaa meloni perinteisiksi kolmioiksi ja tikuta jäätelötikuilla. Jäädytä pakastimessa vähintään tunnin verran.

Täytä pakkanen vesimelonipuikoilla ja nappaa yksi aina helteen yllättäessä.

Tai kokeile vaikka vesimelonikakkua! Ohjeen löydät täältä.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Koska mansikkasato meni pipariksi, kannattaa marjojen tuore maku säilöä uudenlaiseksi hilloksi.

Keittämätön mansikkahillo

3 dl valmista hilloa

valmistusaika 10 min + ½ t hyydytys

1 l tuoreita mansikoita

1 rkl hunajaa

½ dl chia-siemeniä

1. Perkaa mansikat. Murskaa ne kulhossa esimerkiksi muusinuijalla tai lasin pohjalla.

2. Lisää hunaja ja chia-siemenet. Sekoita hyvin ja anna tekeytyä jääkaapissa vähintään puoli tuntia.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Maukas kantarelli taipuu paitsi muhennokseen ja piirakkaan myös salaatiksi, krepeiksi ja risotoksi.

Nyt on erityisen hyvä kantarellikesä. Jos omat vakioreseptit on jo kokattu läpi, tässä uusia, herkullisia vaihtoehtoja.

Ja vinkki: jos hyvä kantarelliapaja on vielä hukassa, lue kuinka voit etsiä sellaisen Google Mapsin avulla.

1. Kantarelli-pekoni-omenapiiras

6 hengelle

Valmistusaika: 50 minuuttia

Omena tuo kantarellipiiraaseen upean vivahteen. Kuva: Sanoma-arkisto/ Pia Inberg
Omena tuo kantarellipiiraaseen upean vivahteen. Kuva: Sanoma-arkisto/ Pia Inberg

Omena ja kantarelli ovat makoisa yhdistelmä, johon pekoni tuo sopivaa suolaisuutta. Tarvitset muun muassa tuoreita kantarelleja, puoli pakettia pekonia ja puolikkaan happaman omenan sekä päälle ranskankermaa ja hienonnettua rosmariinia.

Katso kantarelli-omena-pekonipiiraan resepti ja valmistusohje.

Vinkki: Voit käyttää kuivattuja herneitä apuna piirastaikinan esikypsentämisessä. Painele taikina voidellun vuoan pohjalle ja reunoille. Anna vuoan pohjalle painellun taikinapohjan levätä jääkaapissa, kun valmistat täytteen.

Kun otat vuoan jääkaapista, aseta reunoille ja pohjalle leivinpaperit ja täytä vuoka kuivatuilla herneillä. Esikypsennä taikinaa uunissa 200 asteessa noin 10 minuuttia, jonka jälkeen poista herneet ja paperit taikinapohjan päältä.

Kantarellin ja omenan yhdistelmä taipuu myös ihanaksi uuniperunatäytteeksi, johon tuovat kesäistä makua vesikrassi ja kevätsipulit.

2. Spelttikrepit kantarelli-vuohenjuustotäytteellä

4 hengelle

Valmistusaika: 45 minuuttia

Krepit maistuvat kesäjuhlissa. Kuva: Sanoma-arkisto/Pia Inberg
Krepit maistuvat kesäjuhlissa. Kuva: Sanoma-arkisto/Pia Inberg

Spelttitaikinasta tehdyt ilmavat krepit sopivat mökki- ja puutarhajuhliin. Kantarelli ja vuohenjuusto höystettynä sipauksella salottisipulia on yhdistelmä, joka vie kielen mennessään.

Tässä herkussa mausteita kuten rucolaa, mustapippuria tai mustapippuria voi lisätä oman maun mukaan.

Vinkki: ­Anna taikinan levätä huoneen­lämmössä 15 minuuttia ennen paistamista. Paista siitä voissa molemmin puolin ohuita lettuja.

3. Sienestäjän linssisalaatti

4 annosta

Valmistusaika: 30 minuuttia

Kantarelleista saa ihanan salaatin. Kuva: Sanoma-arkisto
Kantarelleista saa ihanan salaatin. Kuva: Sanoma-arkisto

Kesäiseen linssisalaattiin sopivat loistavasti kantarellit, mutta myös siitakesienet ja suppilo­vahverot käyvät.

Katso lisää salaattireseptejä täältä.

Vinkki: Aloita salaatinteko kastikkeesta. Hienonna valkosipuli hunajan, soijakastikkeen ja etikan kanssa teho­sekoittimessa. Lisää basilika. Kaada öljy ohuena nauhana koneen käydessä. Mausta vielä cayennenpippurilla.

Salaatin lisäksi linssi ja kantarelli ovat toimiva kombo myös keitossa. Katso pehmeän kantarelli-linssikeiton resepti.

”Kunnon risotto saa olla kostean juoksevaa.”

4. Sieni-pekonirisotto

4 annosta
Valmistusaika: 45 minuuttia

Kunnon risotto saa olla kostean juoksevaa. Tähän reseptiin sopivat niin kantarellit, tuoreet tatit kuin suppilovahverotkin ja sen voi nauttia sellaisenaan tai lisäkkeenä paistetun lihan kanssa.

Vinkki: Lisää raastettu juusto sekaan vasta, kun riisi on juuri ja juuri kypsää.

5. Kantarellimuhennos ja punajuuripihvit

4 annosta
Valmistusaika: 50 minuuttia

Kantarellista voi taikoa niin risottoa kuin maittavaa muhennostakin. Kuva: Sanoma-arkisto
Kantarellista voi taikoa niin risottoa kuin maittavaa muhennostakin. Kuva: Sanoma-arkisto

Tässä reseptissä yhdistyvät kaksi herkullista ruokaa. Savuporolla maustettu kantarellimuhennos on nannaa yksinäänkin, mutta ruokaisamman annoksesta teet, jos tarjoat sen lisäksi purppuraisia punajuuripihvejä.

Vinkki: Kun ryhdyt valmistamaan sienimuhennosta, paista toisella pannulla siistityt ja pilkotut kantarellit kuiviksi. Nosta sienet sivuun ja kuullota pannulla öljytilkassa silputtu sipuli. Ripottele pinnalle jauhot.

Jos tahtoo muhennokseen juhlavuutta, sen voi kääräistä taikinaan. Taikinakuoressa muhiva muhennos on täydellinen illallisruoka, jonka tekeminen ja ajoittaminen on helppoa.

Katso taikinakuoressa tarjottavan kantarellimuhennoksen resepti.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.