Erilaiset pavut ovat hyviä, terveellisiä ja kauniita kuin korut.

Kuva Pia Inberg

Kuivattuja papuja ja herneitä pidetään turhaan vaivalloisina, sillä  keittäminen on helppoa. Yön yli liotus runsaassa vedessä, veden vaihto ja keittäminen. Siinä se. Keitetyt linssit ja pavut säilyvät jääkaapissa noin viikon.

Pienet pavut kypsyvät alle tunnissa, isot noin puolessatoista tunnissa. Kypsymisaika riippuu siitä, miten papuja on säilytetty, joten seuraa niiden pehmeyttä. Kypsä papu jauhautuu helposti haarukan alla. Linssit kypsyvät noin 20 minuutissa, eikä niitä tarvitse liottaa.

Papuja ja herneitä kannattaa keittää kerralla koko pussillinen ja pakastaa osa. Ohueksi litistetyssä pussissa ne mahtuvat kätevästi pakastimeen.

Suomalaisia herneitä löytää helposti, mutta papujen ystävä joutuu ostamaan tuontitavaraa. Meillä kasvaa erittäin proteiinipitoista härkäpapua, mutta sato päätyy kaupan hyllyn sijaan rehulaariin.

Valkoinen papu
Miedon makuisia valkoisia papuja on isoja ja pieniä. Pienemmät ovat tuttuja brittien tomaattisäilykkeestä, jota syödään aamiaisella paahtoleipien kanssa.

Kikherne
Kahvi- eli kikherneet ovat perusruokaa Lähi-idässä. Niistä tehdään kuuluisaa hummus-tahnaa ja falafel-pyöryköitä. Ne sopivat myös patoihin ja salaatteihin.

Herne
Herneet ovat meille tutuin palkokasvi. Perinteisen hernerokan lisäksi vihreät ja keltaiset herneet taipuvat moneen, esimerkiksi tahnoihin ja pihveihin.

Linssi
Linssejä on erivärisiä ja -kokoisia. Meillä yleisimpiä ovat erottamattomasti intialaiseen keittiöön kuuluvat vihreät ja punaiset linssit.

Mustapapu
Muodikkaita mustapapuja pidetään erityisen terveellisinä niiden rauta- ja antioksidanttipitoisuuden ansiosta.

Ruskea papu
Jauhoisia ruskeita papuja käytetään paljon padoissa. Niiden parina tarjotaan usein sianlihaa.

Pintopapu
Pintopavut ovat punatäpläisiä, vaaleanruskeita papuja, joita keitellään paljon meksikolaisiin ruokiin.

Mungopapu
Mungopavut sopivat keitettyinä lisukkeeksi. Useimmiten niitä käytetään idättämiseen.

Kidneypapu
Kidneypavut muistuttavat muodoltaan munuaisia. Ne kuuluvat meksikolaiseen lihasoosiin, chili con carneen.

Mustasilmäpapu
Mustasilmäpavut ovat englanniksi herneitä, black eyed peas. Papuja koristaa tumma täplä, ja niiden maku on pähkinäinen.

Adsukipapu
Adsukipavut ovat lempeän makuisia. Japanilaiset valmistavat niistä namuja ja jälkiruokia.

Mahapulmia?

Palkokasvit ovat hankalasti sulavaa ruokaa. Ongelma
helpottuu parilla tempulla:

  • Liota papuja pitkään, vähintään 8 tuntia. Mitä kauemmin papuja on varastoitu, sitä pidemmän liotuksen ne tarvitsevat.
  • Kaada liotusvesi pois ja huuhtele pavut hyvin.
  • Keitä pavut ihan kypsiksi.
  • Voit edistää papujen sulamista vaihtamalla veden 1–2 kertaa keittämisen aikana.

Klikkaa tästä ihaniin papu-, linssi- ja herneresepteihin.

Kokeile manteliminipiiraisiin omenaa, päärynää, aprikooseja tai persikoita.

Helpot minipiirakat murotaikinasta

6 kpl

taikinan sulatus 30 min + valmistusaika 15 min + paistoaika 20–30 min

1 pkt (400 g) murotaikinaa (esim. Sunnuntai)

3 persimonia

3 luumua

Täyte

4 munaa

3 dl ( 75 g) hienoa mantelijauhetta

1 dl sokeria

4 rkl vehnäjauhoja

2 rkl pehmeää voita

½ tl manteliaromia (esim. Dr. Oetker)

ripaus suolaa

1. Sulata piiraspohjaa huoneenlämmössä noin 30 minuuttia. Kuumenna uuni 180 asteeseen.

2. Viipaloi persimonit ohuiksi suikaleiksi. Halkaise luumut ja poista kivet. Leikkaa luumun puolikkaat ohuiksi suikaleiksi. Muotoile viipaleista ruusukkeita.

3. Yhdistä kulhossa kananmunat, mantelijauhe, sokeri, vehnäjauhot, pehmeä voi ja mausteet. Sekoita puuhaarukalla tai lastalla tasaiseksi tahnaksi.

4. Leikkaa murotaikinalevy kuuteen osaan. Painele taikinapalat muffinivuokiin ja lisää täyte. Painele päälle hedelmäruusukkeet.

5. Paista minipiiraita 180-asteisessa uunissa 20–30 minuuttia.

Ota makeat keskitalven sesonkihedelmät käyttöön leivonnassa. Hedelmäherkkuun sopivat mangot, persimonit, kiivit, ananakset, karambolat, papaijat...

Tropiikin lehtevä hedelmäherkku

8–10 annosta

taikinan sulatus 30 min + valmistusaika 30 min + paistoaika 20–30 min

Pohja

1 pkt (600 g) iso lehtitaikinalevy (esim. Myllyn Paras)

Täyte

1 rasia (200 g) sitruunatuorejuustoa (esim. Valio)

1 kananmuna

2+2 rkl kookoshiutaleita

1 rkl sokeria

Pinnalle

4 kiiviä

1 mango

2 dl vettä

1 dl hyytelösokeria (esim. Dansukker)

1 kananmuna voiteluun

1. Sulata lehtitaikinaa 30 minuuttia huoneenlämmössä. Kuumenna uuni 250 asteeseen.

2. Viillä terävällä veitsellä kevyet viillot lehtitaikinan pintaan noin 4 senttiä taikinan reunoista. Älä viillä pohjaan asti. (Viillot takaavat, että taikinan reunat nousevat uunin kuumuudessa rapeaksi reunukseksi).

3. Yhdistä kulhossa maustettu tuorejuusto, kananmuna, 2 rkl kookoshiutaleita ja sokeria. Levitä täyte piiraspohjan päälle, viiltojen sisäpuolelle. Riko muna kuppiin ja voitele taikinan reunat kevyesti.

4. Nosta piiras uuniin ja paista 20–30 minuuttia.

5. Anna kypsän piirakan jäähtyä hetki. Kuori ja viipaloi sillä aikaa hedelmät.

6. Kiehauta vesi kattilassa. Lisää hyytelösokeri veteen koko ajan sekoittaen. Kiehauta uudelleen ja anna jäähtyä. Sekoita välillä, kunnes liemi hieman paksuuntuu.

7. Asettele hedelmäsiivut kauniisti piirakan päälle ja levitä sokeriliemi lusikalla tai sudilla hedelmien päälle, ensin ohuelti ja sitten runsaammin. Ripottele piirakan pinnalle 2 rkl kookoshiutaleita.

Vinkki: Saat hyytelöliemen uudelleen juoksevaksi kuumentamalla.

Gluteeniton bataattipaahtis valmistuu nopeasti ja helposti leivänpaahtimessa. Päälle lastataan herkkuja currykanamajoneesista chiliherneisiin. 

Bataattipaahtoleivät valmistuvat todella helposti. Isohko bataatti leikataan noin sentin paksuisiksi siivuiksi ja paahdetaan leivänpaahtimessa kunnes ”leipä” on kypsä. Eikä täytteiden valmistamisessa mene kovin paljon kauemmin! 

Kasaa paahtiksen päälle esimerkiksi currykanamajoneesia, granaattiomenansiemeniä ja kevätsipulia. Lehtikaalitapenaden kaveriksi sopivat meetvursti ja kurkkunauhat. Paistettu kananmuna, pekoni ja pikapikkelöity punasipuli ovat kombo, joka maistuu tuhtien makujen ystäville. Chiliherneet, maapähkinävoi ja tuore minttu hurmaavat vegen. Tomaatti-balsamicosalaatti muodostaa mahtavan makutrion fetajuuston ja alfalfa-itujen kanssa.

Mutta toki jokainen voi miksata makunsa mukaan! Gluteeniton bataattipaahtis on myös somehitti: lisää ideoita löytyy vaikkapa Inatagramissa hashtagilla #sweetpotatotoast. 

Bataattipaahtikset

6–8 palaa, 15 min

1 keskikoinen bataatti

1. Pese bataatti huolellisesti ja pyyhi kuivaksi. Leikkaa noin 2 sentin viipaleiksi.

2. Kypsennä ja paahda viipaleet leivänpaahtimessa tai uunissa. Paahtimessa kaksi tai kolme paahtokertaa ja uunissa pellillä 200 asteessa 15–20 minuuttia.

Currykanamajoneesi

4 annosta, 5 min

1 grillattu kanankoipi-reisi

2 dl majoneesia

1 dl ranskankermaa

½ sitruunan mehu

1 tl currya

½ tl suolaa

1. Riivi broilerin koivista lihat ja laita ne kulhoon.

2. Sekoita joukkoon majoneesia ja ranskankermaa. Purista sitruunan mehu ja lisää se ja mausteet kanan ja majoneesin joukkooon. Sekoita tasaiseksi.

Lehtikaalitapenade

Noin 4 dl, 10 min

5 dl lehtikaalia

2 dl vihreitä kivettömiä oliiveja

2 valkosipulinkynttä

4 rkl sitruunan mehua

4 rkl oliiviöljyä

2 rkl kurpitsansiemeniä

½ tl suolaa

1. Hienonna lehtikaalit ja valuta oliivit. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Purista sitruunan mehu.

2. Yhdistä tapenaden aineksettehosekoittimessa tai sauvasekoittimen kulhossa ja aja tasaiseksi tahnaksi.

Chiliherneet

4 annosta, 8 min

1 valkosipulinkynsi

1 rkl öljyä

1 pss (200 g) pakasteherneitä

2 rkl chilikastiketta

(esim. Sriracha)

½ tl suolaa

3 oksaa minttua

1. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi.

2. Kuumenna öljy pannulla. Laita valkosipulit öljyyn ja paista minuutti. Lisää herneet pannulle ja paista 5 minuuttia. Sekoita joukkoon chilikastiketta, mausta suolalla. Hienonna joukkoon tuoretta minttua.

Pikapikkelöity punasipuli

4 annosta, 1 tunti

2 punasipulia

1 dl omenaviinietikkaa

1 dl vettä

3 rkl hunajaa

1 tl suolaa

1. Kuori ja viipaloi sipulit ohuiksi siivuiksi ja laita puolen litran vetoiseen lasipurkkiin.

2. Sekoita liemen ainekset kulhossa. Kaada liemi sipuliviipaleiden päälle purkkiin. Paina sipulit tiiviisti liemen alle. Sulje purkki ja anna tekeytyä jääkaapissa vähintään tunti.

Pikkelisipulit säilyvät jääkaapissa noin viikon.

Tomaatti-balsamicosalaatti

4 annosta, 35 min

1 rasia (250 g)

kirsikkatomaatteja

1 valkosipulinkynsi

½ ruukkua

basilikaa

2 rkl balsamiviinietikkaa

2 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

½ tl sokeria

1. Pilko tomaatit neljään osaan. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Hienonna basilikan lehdet.

2. Sekoita balsamietikka ja öljy, mausta suolalla ja sokerilla. Laita joukkoon tomaatit, valkosipuli ja basilika. Anna maustua 30 minuuttia.

Ennustamme, että bataattipizza saa niin ruokahifistelijät kuin sunnuntaikokkailijatkin innostumaan.

Tykkäätkö bataatista? Entä pizzasta?

Hyvä, sillä kaksikko sopii mainiosti samalle lautaselle. Suosittu ruokakirjailija ja -bloggaaja Virpi Mikkonen julkaisi tänään blogissaan bataattipizzan reseptin – ei olisi mikään ihme, jos ruuasta tulisi samanlainen trendiherkku kuin kukkakaalipizzasta pari vuotta sitten.

Bataattipizzapohja on gluteeniton ja nopea valmistaa – blogissaan Virpi arvioi, että valmis pizza on pöydässä noin puolessa tunnissa.

Virpi kirjoittaa, että hänen perheensä arkiruokaa ovat olleet pienten bataattikiekkojen päälle kootut minipizzat.

Katso myös resepti samalla menetelmällä valmistuviin munakoisopizzoihin: Hittibloggaajan munakoisopizza on illanvieton takuuherkku

Pienten pizzojen tekeminen on kuitenkin aikamoista näpertelyä, joten testailun jälkeen Virpi totesi, että bataatista kannattaa leikata juustohöylällä siivuja, jotka ladotaan limittäin isomman pizzapohjan muotoon.

– Siivujen päälle kun lisää vielä mukavasti luomumozzarellaa (ja/tai fetaa tai vegaanista juustoa), liimautuvat slaissit kivasti yhteen ja pizzaa on helppo syödä. Ihan yhtä kiinteää pohjaa kuin normipizzapohja tästä ei tietenkään saa, mutta helposti syötävää – ja ennen kaikkea maukasta – kuitenkin! Virpi kirjoittaa blogissaan.

Tarkempi resepti kuvineen löytyy Virpin Vanelja-sivustolta.