Ruoka

Papujen lyhyt oppimäärä

Katja Nordlund

voimasalaatti

Erilaiset pavut ovat hyviä, terveellisiä ja kauniita kuin korut.

Kuva Pia Inberg

Kuivattuja papuja ja herneitä pidetään turhaan vaivalloisina, sillä  keittäminen on helppoa. Yön yli liotus runsaassa vedessä, veden vaihto ja keittäminen. Siinä se. Keitetyt linssit ja pavut säilyvät jääkaapissa noin viikon.

Pienet pavut kypsyvät alle tunnissa, isot noin puolessatoista tunnissa. Kypsymisaika riippuu siitä, miten papuja on säilytetty, joten seuraa niiden pehmeyttä. Kypsä papu jauhautuu helposti haarukan alla. Linssit kypsyvät noin 20 minuutissa, eikä niitä tarvitse liottaa.

Papuja ja herneitä kannattaa keittää kerralla koko pussillinen ja pakastaa osa. Ohueksi litistetyssä pussissa ne mahtuvat kätevästi pakastimeen.

Suomalaisia herneitä löytää helposti, mutta papujen ystävä joutuu ostamaan tuontitavaraa. Meillä kasvaa erittäin proteiinipitoista härkäpapua, mutta sato päätyy kaupan hyllyn sijaan rehulaariin.

Valkoinen papu
Miedon makuisia valkoisia papuja on isoja ja pieniä. Pienemmät ovat tuttuja brittien tomaattisäilykkeestä, jota syödään aamiaisella paahtoleipien kanssa.

Kikherne
Kahvi- eli kikherneet ovat perusruokaa Lähi-idässä. Niistä tehdään kuuluisaa hummus-tahnaa ja falafel-pyöryköitä. Ne sopivat myös patoihin ja salaatteihin.

Herne
Herneet ovat meille tutuin palkokasvi. Perinteisen hernerokan lisäksi vihreät ja keltaiset herneet taipuvat moneen, esimerkiksi tahnoihin ja pihveihin.

Linssi
Linssejä on erivärisiä ja -kokoisia. Meillä yleisimpiä ovat erottamattomasti intialaiseen keittiöön kuuluvat vihreät ja punaiset linssit.

Mustapapu
Muodikkaita mustapapuja pidetään erityisen terveellisinä niiden rauta- ja antioksidanttipitoisuuden ansiosta.

Ruskea papu
Jauhoisia ruskeita papuja käytetään paljon padoissa. Niiden parina tarjotaan usein sianlihaa.

Pintopapu
Pintopavut ovat punatäpläisiä, vaaleanruskeita papuja, joita keitellään paljon meksikolaisiin ruokiin.

Mungopapu
Mungopavut sopivat keitettyinä lisukkeeksi. Useimmiten niitä käytetään idättämiseen.

Kidneypapu
Kidneypavut muistuttavat muodoltaan munuaisia. Ne kuuluvat meksikolaiseen lihasoosiin, chili con carneen.

Mustasilmäpapu
Mustasilmäpavut ovat englanniksi herneitä, black eyed peas. Papuja koristaa tumma täplä, ja niiden maku on pähkinäinen.

Adsukipapu
Adsukipavut ovat lempeän makuisia. Japanilaiset valmistavat niistä namuja ja jälkiruokia.

Mahapulmia?

Palkokasvit ovat hankalasti sulavaa ruokaa. Ongelma
helpottuu parilla tempulla:

  • Liota papuja pitkään, vähintään 8 tuntia. Mitä kauemmin papuja on varastoitu, sitä pidemmän liotuksen ne tarvitsevat.
  • Kaada liotusvesi pois ja huuhtele pavut hyvin.
  • Keitä pavut ihan kypsiksi.
  • Voit edistää papujen sulamista vaihtamalla veden 1–2 kertaa keittämisen aikana.

 

Klikkaa tästä ihaniin papu-, linssi- ja herneresepteihin.

Kommentit

Tähdellä merkityt ovat pakollisia kenttiä

Me Naisten uusimmat jutut