Papujen lyhyt oppimäärä

Erilaiset pavut ovat hyviä, terveellisiä ja kauniita kuin korut.

Kuva Pia Inberg

Kuivattuja papuja ja herneitä pidetään turhaan vaivalloisina, sillä  keittäminen on helppoa. Yön yli liotus runsaassa vedessä, veden vaihto ja keittäminen. Siinä se. Keitetyt linssit ja pavut säilyvät jääkaapissa noin viikon.

Pienet pavut kypsyvät alle tunnissa, isot noin puolessatoista tunnissa. Kypsymisaika riippuu siitä, miten papuja on säilytetty, joten seuraa niiden pehmeyttä. Kypsä papu jauhautuu helposti haarukan alla. Linssit kypsyvät noin 20 minuutissa, eikä niitä tarvitse liottaa.

Papuja ja herneitä kannattaa keittää kerralla koko pussillinen ja pakastaa osa. Ohueksi litistetyssä pussissa ne mahtuvat kätevästi pakastimeen.

Suomalaisia herneitä löytää helposti, mutta papujen ystävä joutuu ostamaan tuontitavaraa. Meillä kasvaa erittäin proteiinipitoista härkäpapua, mutta sato päätyy kaupan hyllyn sijaan rehulaariin.

Valkoinen papu
Miedon makuisia valkoisia papuja on isoja ja pieniä. Pienemmät ovat tuttuja brittien tomaattisäilykkeestä, jota syödään aamiaisella paahtoleipien kanssa.

Kikherne
Kahvi- eli kikherneet ovat perusruokaa Lähi-idässä. Niistä tehdään kuuluisaa hummus-tahnaa ja falafel-pyöryköitä. Ne sopivat myös patoihin ja salaatteihin.

Herne
Herneet ovat meille tutuin palkokasvi. Perinteisen hernerokan lisäksi vihreät ja keltaiset herneet taipuvat moneen, esimerkiksi tahnoihin ja pihveihin.

Linssi
Linssejä on erivärisiä ja -kokoisia. Meillä yleisimpiä ovat erottamattomasti intialaiseen keittiöön kuuluvat vihreät ja punaiset linssit.

Mustapapu
Muodikkaita mustapapuja pidetään erityisen terveellisinä niiden rauta- ja antioksidanttipitoisuuden ansiosta.

Ruskea papu
Jauhoisia ruskeita papuja käytetään paljon padoissa. Niiden parina tarjotaan usein sianlihaa.

Pintopapu
Pintopavut ovat punatäpläisiä, vaaleanruskeita papuja, joita keitellään paljon meksikolaisiin ruokiin.

Mungopapu
Mungopavut sopivat keitettyinä lisukkeeksi. Useimmiten niitä käytetään idättämiseen.

Kidneypapu
Kidneypavut muistuttavat muodoltaan munuaisia. Ne kuuluvat meksikolaiseen lihasoosiin, chili con carneen.

Mustasilmäpapu
Mustasilmäpavut ovat englanniksi herneitä, black eyed peas. Papuja koristaa tumma täplä, ja niiden maku on pähkinäinen.

Adsukipapu
Adsukipavut ovat lempeän makuisia. Japanilaiset valmistavat niistä namuja ja jälkiruokia.

Mahapulmia?

Palkokasvit ovat hankalasti sulavaa ruokaa. Ongelma
helpottuu parilla tempulla:

  • Liota papuja pitkään, vähintään 8 tuntia. Mitä kauemmin papuja on varastoitu, sitä pidemmän liotuksen ne tarvitsevat.
  • Kaada liotusvesi pois ja huuhtele pavut hyvin.
  • Keitä pavut ihan kypsiksi.
  • Voit edistää papujen sulamista vaihtamalla veden 1–2 kertaa keittämisen aikana.

Klikkaa tästä ihaniin papu-, linssi- ja herneresepteihin.

Huippukokki paljasti täydellisen hampurilaisen anatomian – oletko samaa mieltä?

Täydellisessä hampurilaisessa on yhdeksän kerrosta.

Luksushampurilaiset ovat jo hyvän tovin olleet ruokahifistelijöiden suosiossa. Niitä syödään niin huippukokkien ravintoloissa kuin tusataan huolella kotikeittiöissäkin.

Jos tekemäsi hampurilaiset eivät näytä samoilta kuin gourmet-kokkien luomukset, voit olla huoleti. Kokki ja ruokatieteilijä Charles Michel väittää, että tärkeimpiä ominaisuuksia ovat maku ja tuntuma.

Gastrofysiikan ekspertti väittää The Telegraphille, että täydellinen hampurilainen on seitsemän senttimetriä korkea, viisi senttiä leveä ja siinä on yhdeksän kerrosta kansileivästä salaattiin, suolakurkkuun, pihviin ja sämpylän pohjapuoliskoon.

Oxfordin yliopistossa työskentelevä kokki kuvailee lehdelle, että hampurilaisen syöminen on multisensorinen – siis monia aisteja vaativa – kokemus. Siksi hampurilaista ei saisi ikinä tarjota lautasella haarukalla ja veitsellä syötäväksi, vaan parhaan kokemuksen saa, kun purilaiseen tarttuu käsin.

30 prosenttia ruuan viehätyksestä tulee tuoksusta, 25 prosenttia siitä, miltä se tuntuu ja 15 prosenttia ulkonäöstä ja äänestä, joka syödessä kuuluu. Maun osuudeksi jää vain 15 prosenttia. Myös hampurilaisen nimellä ja syömispaikan tunnelmalla, esimerkiksi taustamusiikilla, on merkitystä nautinnon kannalta.

Täydellisen burgerin osaset ovat:

1. Kansileipä, joka on lämmitetty ja maustettu seesaminsiemenöljyllä.

2. Ensimmäinen kastike. Charles Michel suosii tulista chipotlekastiketta

3. Rapea salaatinlehti ja suolakurkkuviipaleita. Salaatti on tärkeä äänimaailman kannalta!

4. Tomaattiviipale. Mieluiten kypsä ja sentin paksuinen.

5. Rapea kerros. Kaksi viipaletta ilmakuivattua Serrano-kinkua ja uppopaistettuja ohuita sipulirenkaita.

6. Kaksi viipaletta Camembert-juustoa. Lämpimänä ja lihan päälle sulatettuna.

7. Liha. Myös Charles Michel on huippulaadukkaan japanilaisen Wagyu-lihan lumoissa. Se maustetaan BBQ-kastikkeella, suolalla, pippurilla ja hienonnetulla sipulilla.

8. Toinen kastike, eli tasainen kerros ketsuppia.

9. Pohjaleipä, joka on maustettu kahdella lorauksella soijakastiketta.

Zoats on terveysgurujen uusi trendiherkku – joko olet testannut?

Banaanilettuvillitys alkaa laantua, nyt kohkataan zoatsista.

Innostuitko terveellisistä banaaniletuista tai lehtikaalisipseistä? Tai ehkä pyöräytät kukkakaalista pitsapohjan? Vai yritätkö keksiä epätoivoisesti sijoituskohteita kasvimaan kesäkurpitsoille? Trendiresepti zoats on sinua varten.

Zoats kuulostaa nuorison slangisanalta, mutta oikeasti se on netin terveysgurujen lanseeraama lyhennys ruokalajille nimeltä zucchini oats, siis kesäkurpitsapuuro.

Zoats syntyy yksinkertaisesti niin, että tavalliseen puuroon lisätään hienoksi raastettua kesäkurpitsaa. Tämä voi kuulostaa epäilyttävältä, mutta niin kuulosti lehtikaali smoothien joukossakin aikanaan, eikö totta? Zoats-annoksen maku on oikein mainio, ja kikassa on monia terveyshyötyjä.

Raaste kasvattaa kätevästi päivän vihannessaldoa. Kesäkurpitsa sisältää muun muassa C- ja E- vitamiinia sekä A-vitamiinin esiastetta. Se myös edistää ruoansulatusta ja suojaa suoliston limakalvoja.

Kun jatkat puuroa kesäkurpitsalla, voit myös ahmia entistä suuremman annoksen. 100 grammassa kesäkurpitsaa on vain 18 kilokaloria. Lisäksi hieno raaste tekee puuron rakenteesta kermaisen, usko tai älä.

 

A photo posted by @lusilusi1606 on

Näin teet zoats-annoksen

Kesäkurpitsaraaste lisätään puurokattilaan heti keittämisen alkuvaiheessa. Määrää voi säädellä oman maun mukaan, mutta hyvä suhde aineksille on esimerkiksi saman verran nestettä ja kesäkurpitsaa ja puolet vähemmän puurohiutaleita. Nesteeksi käyvät yhtä lailla vesi, maito kuin vain kasvimaidot. Keitä seosta tavalliseen tapaan, kunnes puuro on sopivan paksua.

Enää pitäisi keksiä zoats-sanalle suomenkielinen vastine. Zucchini-puuro eli zuuro?

Jos vihertävä väri on mielestäsi vastenmielinen, peitä puuro hedelmillä ja marjoilla tähän tyyliin:

Lähteet: kasvikset.fi, fineli.fi

Kommentit (1)

Jäätelöpuikko aamupalaksi? No mikä ettei!

Raikkaat aamiaisjäätelöt saavat mielen kesäiseksi.

Illalla jääkaappiin tekeytymään jäävä tuorepuuro on jo ihan vanha juttu. Nyt aamupala laitetaan valmistumaan pakastimeen. Refinery29-sivuston ohjeiden avulla aamupalajäätelöpuikoksi taipuu helposti niin kahvi, smoothie kuin matca-lattekin.

Nämä jädet ovat täydellinen viikonloppuaamun piristys!

Täyteläinen kahvijäätelö

4 dl kahvia

2 dl kondensoitua makeaa tiivistemaitoa

2 dl täysmaitoa

2 tlk siirappia

1. Sekoita kahvi, maidot ja siirappi keskenään

2. Kaada seos mehujäämuotteihin, mutta älä laita vielä tikkuja. Pakasta jäädykkeitä noin tunnin ajan, ja lisää sitten tikut. Laita takaisin pakastimeen. Anna jäätyä vähintään kolme tuntia tai niin kauan, että jäätelöt ovat valmiita.

Hedelmäsmoothiejäde

4 dl kreikkalaista tai turkkilaista jogurttia

5 tl hunajaa

3 kpl persikkaa

1 kpl kypsää mangoa

1 dl mustikoita

1 tl sokeria

1. Laita paloitellut hedelmät ja mustikat isoon kulhoon. Ripottele päälle sokeri ja murskaa seosta haarukalla. Jätä marinoitumaan 10 minuutiksi.

2. Sekoita toisessa kulhossa jogurtti ja hunaja.

3. Täytä muotit kerrostaen kahta seosta: ensin teelusikallinen hedelmäseosta, sitten kaksi teelusikallista jogurttiseosta. Jatka niin kauan, että muotit ovat täynnä.

4. Painele kerrostettuja seoksia lusikalla, jotta muotteihin ei jää ilmaa.

5. Lisää tikut ja jäädytä vähintään neljä tuntia.

Macha-lattepuikko

2 tlk kookosmaitoa

3 tl matcha-jauhetta

4 tl hunajaa

Ripaus suolaa

1 tl vaniljatiivistettä

1. Kaada loraus kookosmaitoa kulhoon. Lisää matcha-jauhe ja sekoita.

2. Lisää loput kookosmaidosta ja sekoita niin kauan, että seos on sileää.

3. Sekoita joukkoon hunaja, suola ja vaniljatiiviste. Kaada seos muotteihin.

4. Jäädytä 1 tunti, ja lisää sitten tikut. Anna jäätyä vielä vähintään kolme tuntia.

Oletko jo testannut hittireseptin? Pizzapohja tehdään nyt kukkakaalista

Kukkakaali on vuoden trendikkäin vihannes. Siitä syntyy myös herkullinen pizzapohja.

Arkisesta kukkakaalista on kehkeytynyt todellista trendipurtavaa. Ja mikä parasta, se täyttää mahan ilman hiilariähkyä. Näin kukkakaalista syntyy maukas pohja pizzalle:

2 pientä tai 1 iso pizza, valmistusaika 45 min

Tarveaineet

1 (400 g) kukkakaali

vettä

1 muna

1 dl parmesaaniraastetta

lisäksi harsoliina

1. Tee kukkakaalista raastimella tai monitoimikoneella pientä raastetta.

2. Laita kukkakaalimuru paistinpannulle ja laske pannulle vettä niin, että se ulottuu puoliväliin kukkakaaleja. Kypsennä kuumalla levyllä, kunnes vesi on kokonaan haihtunut. Kumoa kukkakaali puhtaan harsoliinan päälle jäähtymään.

3. Purista jäähtyneestä kukkakaalista kaikki vesi pois harsoliinan avulla. Sekoita kukkakaali, muna ja parmesaani kulhossa. Muotoile pellille leivinpaperin päälle yksi iso pizza tai kaksi pientä. Pohja voi olla noin 1 sentin paksuinen.

4. Paista pohjaa 200-asteisessa uunissa 25 minuuttia. Ota uunista ja täytä mielesi mukaan. Paista vielä 10 minuuttia.

Lue lisää:

Voiko olla kätevämpää? Sushi, jota ei tarvitse rullata

Säästä ja syö silti hyvin – 5 helppoa arkiruokaa

Saako jalapenosta enää namimpaa?