Erilaiset pavut ovat hyviä, terveellisiä ja kauniita kuin korut.

Kuva Pia Inberg

Kuivattuja papuja ja herneitä pidetään turhaan vaivalloisina, sillä  keittäminen on helppoa. Yön yli liotus runsaassa vedessä, veden vaihto ja keittäminen. Siinä se. Keitetyt linssit ja pavut säilyvät jääkaapissa noin viikon.

Pienet pavut kypsyvät alle tunnissa, isot noin puolessatoista tunnissa. Kypsymisaika riippuu siitä, miten papuja on säilytetty, joten seuraa niiden pehmeyttä. Kypsä papu jauhautuu helposti haarukan alla. Linssit kypsyvät noin 20 minuutissa, eikä niitä tarvitse liottaa.

Papuja ja herneitä kannattaa keittää kerralla koko pussillinen ja pakastaa osa. Ohueksi litistetyssä pussissa ne mahtuvat kätevästi pakastimeen.

Suomalaisia herneitä löytää helposti, mutta papujen ystävä joutuu ostamaan tuontitavaraa. Meillä kasvaa erittäin proteiinipitoista härkäpapua, mutta sato päätyy kaupan hyllyn sijaan rehulaariin.

Valkoinen papu
Miedon makuisia valkoisia papuja on isoja ja pieniä. Pienemmät ovat tuttuja brittien tomaattisäilykkeestä, jota syödään aamiaisella paahtoleipien kanssa.

Kikherne
Kahvi- eli kikherneet ovat perusruokaa Lähi-idässä. Niistä tehdään kuuluisaa hummus-tahnaa ja falafel-pyöryköitä. Ne sopivat myös patoihin ja salaatteihin.

Herne
Herneet ovat meille tutuin palkokasvi. Perinteisen hernerokan lisäksi vihreät ja keltaiset herneet taipuvat moneen, esimerkiksi tahnoihin ja pihveihin.

Linssi
Linssejä on erivärisiä ja -kokoisia. Meillä yleisimpiä ovat erottamattomasti intialaiseen keittiöön kuuluvat vihreät ja punaiset linssit.

Mustapapu
Muodikkaita mustapapuja pidetään erityisen terveellisinä niiden rauta- ja antioksidanttipitoisuuden ansiosta.

Ruskea papu
Jauhoisia ruskeita papuja käytetään paljon padoissa. Niiden parina tarjotaan usein sianlihaa.

Pintopapu
Pintopavut ovat punatäpläisiä, vaaleanruskeita papuja, joita keitellään paljon meksikolaisiin ruokiin.

Mungopapu
Mungopavut sopivat keitettyinä lisukkeeksi. Useimmiten niitä käytetään idättämiseen.

Kidneypapu
Kidneypavut muistuttavat muodoltaan munuaisia. Ne kuuluvat meksikolaiseen lihasoosiin, chili con carneen.

Mustasilmäpapu
Mustasilmäpavut ovat englanniksi herneitä, black eyed peas. Papuja koristaa tumma täplä, ja niiden maku on pähkinäinen.

Adsukipapu
Adsukipavut ovat lempeän makuisia. Japanilaiset valmistavat niistä namuja ja jälkiruokia.

Mahapulmia?

Palkokasvit ovat hankalasti sulavaa ruokaa. Ongelma
helpottuu parilla tempulla:

  • Liota papuja pitkään, vähintään 8 tuntia. Mitä kauemmin papuja on varastoitu, sitä pidemmän liotuksen ne tarvitsevat.
  • Kaada liotusvesi pois ja huuhtele pavut hyvin.
  • Keitä pavut ihan kypsiksi.
  • Voit edistää papujen sulamista vaihtamalla veden 1–2 kertaa keittämisen aikana.

Klikkaa tästä ihaniin papu-, linssi- ja herneresepteihin.

Vahvaa kahvia ja jäätelöä yhdistävä affogato saa uuden silauksen kinuskista ja hippusesta suolaa.

Vähän parempi affogato

4 annosta

valmistusaika 10 min

4 espressoa tai

4 dl vahvaa kahvia

½ l jäätelöä

1 prk kinuskikastiketta

½ tl suolaa

50 g tummaa suklaata

4 lady finger -keksiä

1. Laita kahvi tulemaan tai espresso valumaan.

2. Tee jäätelöstä palloja ja jaa neljään lasiin tai mukiin. Valuta päälle kinuskia ja ripota suolaa kastikkeen päälle. Rouhi suklaata veitsellä tai raastinraudalla ja ripottele jäätelön päälle. Koristele annos keksillä.

3. Kaada kuuma kahvi jälkkärin päälle. Nauti heti.

Ruokakirjailija-bloggaaja Virpi Mikkonen vaihtoi pakastepizzat ja irtokarkit raakaruokaan. Sittemmin ruokatottumukset ovat höllentyneet. Yksi ei kuitenkaan muutu: – Olen herkuttelija.

Lounaaksi tonnikalaa suoraan purkista, kasoittain irtokarkkeja, pakastepizzoja ja piippaava palohälytin. Virpi Mikkonen haaveili myös napista, joka ruokkisi painalluksella, sillä ruuanlaitto ja syöminen tuntuivat vaivalloiselta.

Siitä kaikesta on kuusi vuotta. Nyt Virpi on julkaissut kaksi keittokirjaa, saanut kirjankustannussopimuksen Yhdysvaltoihin ja kutsuu itseään reseptitaiteilijaksi.

– Kavereita välillä naurattaa, mutta muutos tuli pakon edessä.

Syynä oli se, että Virpi kärsi jatkuvista vatsavaivoista ja iho-ongelmista.

"Teen ruokaa, josta tulee freesi olo."

– Tulin pisteeseen, jossa oli pakko tehdä jotain. Koska olen ääripääihminen, muutin kaiken kertaheitolla. Jätin valkoisen sokerin, prosessoidun ruuan, maitotuotteet ja gluteenin. Söin puoli vuotta melkein pelkkää raakaruokaa.

Alkuvimman jälkeen ruokatottumukset ja asenteet höllentyivät. Kyläillessä Virpi syö kakkua ja makeanhimossa poikkeaa lähikauppaan ostamaan salmiakkikaloja. Pussiakaan vehnäjauhoja tai valkoista sokeria kotiin ei kuitenkaan enää osteta.

– Teen ruokaa, josta tulee freesi olo. En halua antaa ravitsemuksellisia neuvoja muille, vaan pikemminkin tarjota inspiraatiota parempaan oloon herkullisen ruuan kautta.

Virpin ensimmäinen blogi Kiitos hyvää oli hyvinvointiblogi. Virpi korosti jo tuolloin, että puhuu vain siitä, mikä on tehnyt itselle paremman olon. Nyt hän on jättänyt terveysneuvot kokonaan pois. Ensimmäiset kirjoitukset naurattavat jälkeenpäin.

– Tuhruisia kuvia raakasuklaasta hyvinvointiherännäisen idealistisella tunteenpalolla höystettynä, Virpi summaa.

Kirja itselle

Ensimmäisen keittokirjansa Virpi teki kunnianosoitukseksi blogilleen. Nimeksikin tuli Kiitos hyvää, ja resepteiksi valikoituivat blogin rakkaimmat herkut.

– Olen herkuttelija. Ruokavalion muututtua korvasin irtokarkit taateleilla. Ensimmäisessä kirjassa on kakkuja, karkkeja ja muita makeita ruokia.

Sitten Virpi lopetti bloginsa ja päätti ryhtyä yrittäjäksi. Vuoden hiljaiselon jälkeen alkoi tapahtua. Puolessatoista vuodessa Virpi on aloittanut oman sivustonsa Vaneljan, kirjoittanut ja kuvannut kaksi keittokirjaa, voittanut kansainvälisessä blogigaalassa kauneimman blogin tittelin, saanut kaksi kustannussopimusta Yhdysvalloista ja julkaissut e-kirjan.

"Ruokavalion muututtua korvasin irtokarkit taateleilla."

– Aina ei arjessa riitä ideoita, eikä sama ruoka maistu joka päivä, joten päätin koota kirjan, joka ratkaisee perheemme ruokaongelmat. Niin syntyi Kiitos hyvää pikaruokaa -keittokirja.

Lopputulos oli juuri se, mitä Virpi toivoi: nykyään Virpin mies Finn löytyy yhä useammin hellan ääreltä. Perheen arkiruokiin on tullut lisää vaihtelua ja makuja.

– En ole nipo siitä, mitä tyttäreni saa syödä ja mitä ei, mutta päiväkodissa hän on kasvissyöjä, koska siellä ei ole mahdollisuutta luomulihaan tai riistaan. Alva tietää, ettei kiusattuja eläimiä saa syödä.

Tee se itse, kaikki

Ruokakirjailijana Virpi tekee kaiken itse: ideoi, testaa reseptit, kokkaa, kuvaa ja kirjoittaa.

– Olemme jättäneet tyttäremme huoneen valkoiseksi. Käytän sitä studiona, kun kuvaan annoksia.

Yhdysvalloissa julkaistavaa Kiitos hyvää -kirjaa varten kannen visuaalisuutta on pitänyt hieman muuttaa. Siinä missä Suomessa toimii yksinkertainen ja riisuttu kauneus, Jenkeissä arvostetaan runsasta ja rönsyilevää.

– Tällaiselle minimalismin ystävälle kompromissit ovat välillä meinanneet kirpaista. Olen pyrkinyt pitämään kiinni omasta pelkistetystä tyylistäni, joka on kuitenkin tavaramerkkini.

Työnjäljestä saa näkyä se, että kyseessä on yhden naisen firma. Virpiä ei haittaa, vaikka sama kummilusikka vilkkuisi useastikin.

– Haaveilen siitä, että Vanelja kasvaisi isoksi ja voisin pian palkata ihmisiä töihin.

Vihanneshyllyllä Virpi etsii luomua. Usein mukaan tarttuu kaalipäiden lisäksi ruotsalaisia salmiakkikaloja tai vadelmakarkkeja.

Kolmen raaka-aineen suklaakakku ja moussea

6 annosta

Valmistusaika 25 min

+ paistoaika 25 min

kakku

10–15 tuoretta taatelia

4 luomukananmunaa

1 ½ dl (raaka)kaakaojauhetta

suklaamousse

1 tölkki täysrasvaista kookosmaitoa (säilytetty jääkaapissa)

3 rkl raakakaakaojauhetta

1 rkl kotimaista luomuhunajaa (tai kookossiirappia)

pähkinärouhetta

1. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Voitele halkaisijaltaan noin 17 cm:n irtopohjavuoan pohja ja reunat tai leikkaa leivinpaperisuikaleet suojaamaan pohjaa ja reunoja.

2. Poista taateleista kivet. Suosi tuoreita taateleita.

3. Lisää kaikki kakkuainekset tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan ja paista noin 25 minuuttia, kunnes pinta näyttää kuivalta. Anna kakun jäähtyä täysin ennen kuin irrotat kakun vuoasta. Pinta laskeutuu, kun kakku jäähtyy.

4. Valmista suklaamousse. Ota kookosmaitotölkki jääkaapista ja kaavi kulhoon paksu valkoinen massa. Lisää kaakaojauhe ja hunaja, ja vatkaa tasaiseksi mousseksi sähkövatkaimella. Tarkista maku ja lisää halutessasi makeutusta tai kaakaota. Kokeile myös kanelia tai vaniljaa!

5. Levitä kakkupohjan päälle. Viimeistele pähkinärouheella.

VINKKI! Voit tarjota kakun ilman suklaamoussea ja kasata päälle kookoskermavaahtoa, marjoja tai banaanisiivuja.

Kookos-kaurasämpylät

(voi tehdä vegaanisesti)

Noin 9 sämpylää

Valmistusaika 30 min + paistoaika 20 min

3 rkl chiansiemeniä

+ 1 dl vettä

(tai 2 kananmunaa)

4 dl (gluteenittomia) kaurahiutaleita tai kaurajauhoja

1 dl kookosjauhoja

2 tl leivinjauhetta

1 rkl psylliumkuitujauhetta

½ tl merisuolaa

3,5 dl kauramaitoa

tai muuta maitojuomaa

noin 50 g luomuvoita

tai vajaa 1 dl kookosöljyä

1 tl kookossiirappia

tai kotimaista

luomuhunajaa

½ tl omenaviinietikkaa

1. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Sekoita chiansiemenet ja vesi pienessä kulhossa ja anna tekeytyä geeliksi noin 5 minuuttia.

2. Hienonna sillä välin kaurahiutaleet tehosekoittimessa jauhoksi tai käytä valmiita kaurajauhoja. Kaada kaurajauho kulhoon ja lisää kookosjauho, leivinjauhe, psylliumkuitujauhe ja suola. Sekoita.

3. Lisää chiageeli, kauramaito, sulanut voi tai öljy, juokseva hunaja tai siirappi ja omenaviinietikka. Anna taikinan turvota viitisen minuuttia. Taikinan koostumuksen tulee olla pehmeää ja hyvin muovailtavaa, mutta ei kuivaa. Kun pyörittelet taikinasta palloja, tulee niiden säilyttää muotonsa eikä lässähtää. Mikäli taikina tarttuu käsiin, lisää hieman jauhoja.

4. Öljyä kädet ja ota taikinasta paloja. Pyörittele niistä pienehköjä sämpylöitä leivinpaperin päälle uunipellille. Paista niitä noin 20 minuuttia uunin keskiosassa, kunnes sämpylät ovat hieman kullanruskeita. Ota uunista ja nauti!

Rommirusina-suklaajäätelö

(vegaaninen)

3 annosta

valmistusaika 40 min + 4 t pakastus

3 pakastettua banaania

2 rkl mantelilikööriä

5 rkl rommia

3 rkl luomurusinoita

1 ½ rkl raakakaakaojauhetta

1 rkl luomuhunajaa (tai kookossiirappia, steviaa tai muuta makeuttajaa)

(2–3 rkl mantelimaitoa tai muuta maitojuomaa)

3 rkl raakakaakaonibsejä

1. Kuori banaanit ja leikkaa pieniksi paloiksi. Laita palat isoon pakasterasiaan ja pakasta vähintään 4 tuntia. Sillä välin kaada mantelilikööri ja rommi kattilaan ja kiehauta. Lisää sekaan rusinat ja jätä marinoitumaan siksi aikaa, kunnes banaanit ovat jäätyneet.

2. Ota jäätyneet banaanipalat pakastimesta ja kaada tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen. Hienonna banaaneita, kunnes ne alkavat muuttua paksuksi pehmeäksi massaksi. Jos teet isomman annoksen, voit soseuttaa banaanit pienemmissä erissä, jotta tehosekoittimesi ei ylikuumene.

3. Lisää banaanimassaan kaakaojauhe, hunaja, halutessasi mantelimaito ja marinoimasi rusinat. Sekoita seos pehmeäksi jäätelöksi. Hämmennä lusikalla sekaan raakakaakaonibsit ja annostele jäätelö kulhoihin. Jos jäätelöseos pehmenee liikaa valmistamisen aikana, voit pitää sitä hetken pakastimessa ennen tarjoilua.

Virpi Mikkonen

35-vuotias helsinkiläinen ruokakirjailija.

Sai Vanelja-blogistaan Blog Saveur Awardsissa New Yorkissa parhaan ulkoasun palkinnon.

Tehnyt kaksi keittokirjaa: Kiitos hyvää ja Kiitos hyvää pikaruokaa.

Elämä paranee kummasti, kun säädät ruokavaliotasi hitusen parempaan suuntaan. Näillä vinkeillä se käy kevyesti.

Työpäivä pulkassa. Väsyttää, kiukuttaa ja nälättää. Raahaudun kauppaan ja kurotan kohti valmisateriahyllyä. Ehkä nappaan matkaan vielä suklaapatukan...

– Ihan ymmärrettävää, lohduttaa Satokausikalenterin kehittäjä ja vuoden 2015 ruokavaikuttajaksi nimetty Samuli Karjula.

Ihminen käy ruokakaupassa usein autopilotti päällä. Varsinkaan väsyneenä ja nälkäisenä ei jaksa skarpata kohti terveellisiä valintoja, tai jos jaksaa, valitsee aina samaa.

– Moni käyttää kasviksia yksipuolisesti. Yli 90 prosenttia syömistämme kasviksista koostuu alle kymmenestä samasta tuotteesta.

Tämän vuoksi kannattaa sisäistää satokausiajattelu. Ideana on tehdä parempia kasvisvalintoja alkuperämaan satokausien mukaan. Sesongissa olevat kasvikset ovat vieläpä edullisia ja hyvänmakuisia. Samalla tulee kokeiltua kaikenlaista uutta, vaikkapa annoonaa tai keltajuurta. 

”Hedelmiä ja marjoja voi upottaa myös lämpimiin ruokiin, jolloin pääsee lähemmäs suosituksia.”

Sesonkikasviksia suosimalla tulee syötyä paljon aiempaa monipuolisemmin, Karjula väittää. 

– Kun kasvisvalikoimaansa laajentaa, kuukausi- ja vuositasolla vihannestenkulutus nousee hurjasti.

Yksinkertaisimpia keinoja kohentaa syömisiään olisi nimenomaan kasvisten, hedelmien ja marjojen lisääminen, sillä se korjaa ruokavaliota parempaan automaattisesti. 

– Puoli kiloa päivässä voi tuntua isolta määrältä, mutta hedelmiä ja marjoja voi upottaa myös lämpimiin ruokiin, jolloin pääsee lähemmäs suosituksia. 

Tutustu, tuunaa ja valmistele

1. Tutustu kaupan hevi-osastoon uusin silmin. Kokeile uusia kasviksia ja hedelmiä, ja googlaa uusia ruokaohjeita. ”Itse olen tehnyt muun muassa ananasmunakasta ja uunigreippiä”, Karjula paljastaa.

2. Hevi-osastolta löytyy nykyään yhä enemmän valmiiksi paloiteltuja kasviksia ja hedelmiä, joista pyöräyttää keiton tai uuniruuan. 

3. Pilko edellisenä iltana porkkana- ja kurkkuviipaleita valmiiksi rasiaan ja ota aamulla välipalaksi töihin mukaan. 

4. Korvaa peruna juureksilla tai lisää esimerkiksi perunamuusiin puolet muita kasviksia, kuten maa-artisokkaa ja keltajuurta. Näin saat muusista vähähiilarisemman. 

5. Tuunaa eineksiä kasvislisukkeilla. Ranskalaisten kaveriksi voi viipaloida porkkanasiivuja tai bataattia, makaronilaatikon kylkeen tehdä lämpimän lisukkeen paistetusta persimonista.

6. Älä ajattele liian monimutkaisesti. Jo pienet asiat edistävät terveyttä, kuten vähäsuolaisemman version valinta. Jos kartat hiilareita, syö usein kuitenkin ruisleipää, meidän omaa multitabsiamme. 

Kokeile näitä hedelmiä ja kasviksia keskitalvella
  • Persimon. Käytä kuten tomaattia: salaattiin tai leivän päälle. Tai paista pannulla, lisää mozzarellaa ja balsamicoa.
  • Lanttu. Monikäyttöinen ja täyttävä juures: lanttu-kaali-coleslaw täyttää vaikkapa liharuuan lisukkeena, eikä perunaa tarvita.
  • Kaali. Lisää sämpylätaikinaan tai pyöräytä lämmin lisuke vokkipannulla valkosipuliöljyssä.
  • Keltajuuri. Sopii perunamuusin sekaan tai sosekeittoon keventäjäksi ja maun tuojaksi.
  • Greippi. Kevyt herkku: halkaise greippi, valuta päälle hunajaa ja mantelilastuja. Paista 200-asteisessa uunissa 10 minuuttia.
  • Veriappelsiini. Sopii salaatteihin ja jälkiruokiin.

Tämä vinkki tekee syömäpuikkokokemuksesta paremman.

Ihminen! Olet todennäköisesti käyttänyt syömäpuikkojasi aina väärin. Internetissä ainakin ollaan sitä mieltä.

Onneksi nyt on mahdollisuus alkaa tehdä ainakin yksi asia vaihteeksi oikein, sillä Twitter-käyttäjä @bortofdarkness valisti tällä viikolla seuraajiaan syömäpuikkovinkillä, josta tuli nopeasti viraalihitti.

Tähän saakkahan suurin osa meistä on irrottanut puiset, toisesta päästään toisissaan kiinni olevat syömäpuikot vetämällä kumpaakin puikkoa eri suuntaan. Sen sijaan ne kuuluisikin irrottaa toisistaan katkaisemalla irti koko päätypala, josta muodostuu näin pidike, johon puikot voi laskea syömisen lomassa. Silloin niitä ei tarvitse yrittää epätoivoisesti tasapainotella soijakulhon tai lautasen reunoilla – tai mikä vielä pahempaa, laskea pöytäpinnalle, jonka puhtaudesta ei ole varmuutta.

Palikka nostaa puikkojen syömäpäätä sen verran irti pöydän pinnasta, ettei bakteereista tarvitse huolehtia. Ravintolassa saattaa tietenkin olla pidikkeet puikoille jo valmiiksi, mutta noutoannoksia varten vinkki on ihan käyttökelpoinen. Pöytäkään ei sotkeudu.

Tyyli on vapaa

Huumorimielessä jaettu twiitti on herättänyt paljon tunteita, vaikka todellisuudessa ei ole oikeaa ja väärää tapaa syödä puikoilla. @bortofdarknesskin huomautti myöhemmin Twitterissä, että osaa hädin tuskin syödä puikoilla.

Jotkut ovat myös ehtineet todeta vinkin toimimattomaksi. Kertakäyttöiset puikot ovat melko haperoa tavaraa, joten ne saattavat katketa väärästä kohtaa.

Onneksi Buzzfeed on esitellyt videollaan toisenkin vaihtoehdon. Jos kertakäyttöiset puikot sattuvat olemaan paperikääreessä, kääreestä voi taitella itselleen syömäpuikkotelineen. Kas näin.