Papujen lyhyt oppimäärä

Erilaiset pavut ovat hyviä, terveellisiä ja kauniita kuin korut.

Kuva Pia Inberg

Kuivattuja papuja ja herneitä pidetään turhaan vaivalloisina, sillä  keittäminen on helppoa. Yön yli liotus runsaassa vedessä, veden vaihto ja keittäminen. Siinä se. Keitetyt linssit ja pavut säilyvät jääkaapissa noin viikon.

Pienet pavut kypsyvät alle tunnissa, isot noin puolessatoista tunnissa. Kypsymisaika riippuu siitä, miten papuja on säilytetty, joten seuraa niiden pehmeyttä. Kypsä papu jauhautuu helposti haarukan alla. Linssit kypsyvät noin 20 minuutissa, eikä niitä tarvitse liottaa.

Papuja ja herneitä kannattaa keittää kerralla koko pussillinen ja pakastaa osa. Ohueksi litistetyssä pussissa ne mahtuvat kätevästi pakastimeen.

Suomalaisia herneitä löytää helposti, mutta papujen ystävä joutuu ostamaan tuontitavaraa. Meillä kasvaa erittäin proteiinipitoista härkäpapua, mutta sato päätyy kaupan hyllyn sijaan rehulaariin.

Valkoinen papu
Miedon makuisia valkoisia papuja on isoja ja pieniä. Pienemmät ovat tuttuja brittien tomaattisäilykkeestä, jota syödään aamiaisella paahtoleipien kanssa.

Kikherne
Kahvi- eli kikherneet ovat perusruokaa Lähi-idässä. Niistä tehdään kuuluisaa hummus-tahnaa ja falafel-pyöryköitä. Ne sopivat myös patoihin ja salaatteihin.

Herne
Herneet ovat meille tutuin palkokasvi. Perinteisen hernerokan lisäksi vihreät ja keltaiset herneet taipuvat moneen, esimerkiksi tahnoihin ja pihveihin.

Linssi
Linssejä on erivärisiä ja -kokoisia. Meillä yleisimpiä ovat erottamattomasti intialaiseen keittiöön kuuluvat vihreät ja punaiset linssit.

Mustapapu
Muodikkaita mustapapuja pidetään erityisen terveellisinä niiden rauta- ja antioksidanttipitoisuuden ansiosta.

Ruskea papu
Jauhoisia ruskeita papuja käytetään paljon padoissa. Niiden parina tarjotaan usein sianlihaa.

Pintopapu
Pintopavut ovat punatäpläisiä, vaaleanruskeita papuja, joita keitellään paljon meksikolaisiin ruokiin.

Mungopapu
Mungopavut sopivat keitettyinä lisukkeeksi. Useimmiten niitä käytetään idättämiseen.

Kidneypapu
Kidneypavut muistuttavat muodoltaan munuaisia. Ne kuuluvat meksikolaiseen lihasoosiin, chili con carneen.

Mustasilmäpapu
Mustasilmäpavut ovat englanniksi herneitä, black eyed peas. Papuja koristaa tumma täplä, ja niiden maku on pähkinäinen.

Adsukipapu
Adsukipavut ovat lempeän makuisia. Japanilaiset valmistavat niistä namuja ja jälkiruokia.

Mahapulmia?

Palkokasvit ovat hankalasti sulavaa ruokaa. Ongelma
helpottuu parilla tempulla:

  • Liota papuja pitkään, vähintään 8 tuntia. Mitä kauemmin papuja on varastoitu, sitä pidemmän liotuksen ne tarvitsevat.
  • Kaada liotusvesi pois ja huuhtele pavut hyvin.
  • Keitä pavut ihan kypsiksi.
  • Voit edistää papujen sulamista vaihtamalla veden 1–2 kertaa keittämisen aikana.

Klikkaa tästä ihaniin papu-, linssi- ja herneresepteihin.

Kauden oranssi hittihedelmä on poliittinen!

Makealla talviherkulla on kolme nimeä. Mitä niistä käytät?

Alkutalvi on tunnetusti sitrushedelmien juhlaa. Paitsi että tänä vuonna sitrukset ovat saaneet kovan kilpailijan: persimonin!

Joillekin persimonit ovat tuttu juttu jo vuosien ajalta, mutta nyt niistä on tullut trendiherkku. Hulluimmat persimonfanit hamstraavat hedelmiä kiloittain kotiin. Ja sepä se paras tapa oikeastaan onkin, koska hedelmät ovat usein kaupassa raakoja ja kypsyvät vasta kotona.

Makealla oranssilla hedelmällä on oikeastaan kolme nimeä. Israelissa sitä kutsutaan sharoniksi, kun taas Aasiassa, josta hedelmä on oikeasti kotoisin, se tunnetaan kakiluumuna. Espanjalaisittain se taas on persimon, ja sillä nimellä moni suomalainenkin tuntuu hedelmää kutsuvan. Ne, jotka boikotoivat Israelia, eivät varmasti kutsu sitä sharoniksi. Siis se, miksi hedelmää nimität, kertoo jotain myös sinusta!

Tältä persimon näyttää sisältä. Siinä ei ole kiveä, eikä kuoriakaan tarvitse poistaa, joten se on helppo välipala. Kuva: Shutterstock

Ruokatoimittajamme Riikka Väliahde vinkkaa, että persimonit sopivat täydellisesti kaikenlaisiin salaatteihin: suolaisiin ja makeisiin. Niistä syntyy myös makea sorbetti, helppo smoothie tai karamellisoitu lisuke. Ohjeita persimonruokiin löydät Soppa365-sivustolta. Tässä muutama tärppi: vuohenjuusto-sharonsalaatti tai Serrano-kinkkua ja persimoneja. Se on makeutensa takia täydellinen makupari suolaiselle kinkulle tai mehevälle juustolle.

Monen mielestä persimon on parhaimmillaan sellaisenaan syötynä. Se ei vaadi kuorintaa eikä kiveäkään tarvitse poistaa. Kypsä persimon tuntuu hellästi puristettuna samalta kuin tomaatti: antaa vähän periksi, muttei liikaa. Tämän lisäksi sen kanta (eli vehriö, et varmaan tiennyt) lähtee helposti irti, Satokausikalenterissa neuvotaan.

Kun hedelmä on täysin kypsä, muuttuu sen koostumus vähän hyytelömäiseksi. Tummentumatkaan eivät haittaa, vaan ne voi pistellä hyvillä mielin poskeen.

Eikä persimon ole hullumpi ravintoarvoltaankaan: se on hyvä kuidun ja A-vitamiinin lähde.

Kommentit (1)
Vierailija
Viesti

Täällä Israelissa sitä kutsutaan kylläkin nimellä afarsemon אפרסמון... muutenkaan israelilaisia hedelmiä ei kannata boikotoida sillä suurin osa työntekijöistä viljelmillä on juuri palestiinalaisia... jos toimittaja haluaa boikotoida israelia niin silloin voi aloittaa poistamalla Intellin prosessorin tietokoneestaan....

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Mikä kaupan kalapuikoista maistuu parhaalta? Yllättävä voittaja!

Hyvistä kalapuikoista ei tarvitse maksaa maltaita.

Suositusten mukaan kalaa kannattaisi syödä pari kertaa viikossa. Jonkun kerroista voi aivan hyvin hoitaa myös kalapuikoilla. Samalla saa laajennettua kalalajien repertuaaria ainaisesta lohesta myös muihin kaloihin.

Arkinen kalaruoka löytyy vaikka lähikaupan pakastealtaasta, mutta mikä puikoista on paras? Testasimme.

Maukas ja nostalginen

Pirkan kalapuikot 0,89 €. Testin voittaja!

Nostalgisen makuinen hyvä peruskalapuikko. Sopii joka tilanteeseen.

Plussaa: Maukas ja riittävän suolainen. Hyvä rakenne, ei vetinen. MSC-merkitty. Tiesitkö, että MSC-sertifiointi kertoo siitä, että kala on pyydystetty ekologisesti kestävällä tavalla?

Miinusta: Paistamattomana oudon oranssi väri.

Rapea kuori, tiivis kala

Finduksen lohipuikot 2,39 €.

Puikon kalaksi on valittu virkistävästi lohi.

Plussaa: Hyvä, rapea kuorrutus.

Miinusta: Kala on turhan tiivistä ja kovaa. Puikoissa testin vähiten kalaa (61 %).

Fish and chips -fiilistä

Västkaustfileen kalapuikot 3,95 €.

Testattavien puikkojen kookkain yksilö. Gluteeniton ja laktoositon.

Plussaa: Kuoren maussa mukana perinteistä fish and chips -fiilistä. Pinta kivan rapea, rakenne ilmava muttei vetinen. MSC-merkitty. Testin eniten kalaa (70 %).

Miinusta: Maistuu todella kalaisalta – eikä kovin hyvällä tavalla.

Terveellisyys maistuu

Finduksen kuitupitoiset kalapuikot 1,89 €.

Plussaa: Maukas paneeraus, vaikkakin maistuu vähän terveelliselle eli kuidulle. MSC-merkitty. Täysjyvää.

Miinusta: Paneerauksen väri paistamattomana oudon harmahtava.

Pliisu kokonaisuus

Rainbow’n fileekalapuikot 1,39 €.

Molemmat Rainbow’n puikot ovat kovin samannäköisiä, vaikka mauissa on eroa.

Plussaa: Kalan rakenne on hyvä. Puikot ovat fileetä.

Miinusta: Kouluruokalamainen mitäänsanomaton kokonaisuus. Hailakka väri ja pliisu maku.

Kaipaa voita

Rainbow’n kalapuikot 0,79 €.

Rainbow’n peruspuikko ei ilahduta, vaikka onkin testin halvin tuote.

Plussaa: Maistuu, jos paistaa voissa.

Miinusta: Mauton, kaikista puikoista teollisimman oloinen. Testin puikoista vähiten yritystä

Kommentit (2)
Pirkka Ala-Mössölä
Viesti

Eikä toimittaja tietenkään kehtaa mihinkään "saksanmarkettiin" mennä.

Omasta mielestäni Lidlin kalapuikot kyllä voittaa kyllä iki-ankean finduksenkin.

Lidlin Isokarin tuorekalapuikot tosin voittaa noi kaikki.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Mitä ruokagurut syövät aamiaiseksi? Katso tästä!

Voikahvia ja tuorepuuroa. Ota mallia ruuan ja hyvinvoinnin ammattilaisilta.

Vihersmoothie ja kahvia voilla

– Viikonloppuisin on kiva käydä perheen kanssa brunssilla ja istuutua valmiiksi katettuun pöytään. Arkisin vihersmoothie on loistava tapa saada keho jo heti aamusta nesteytettyä ja ravittua supertehokkaasti. Smoothie ei koskaan kyllästytä, sillä se on joka aamu hiukan erilainen. Siihen on myös helppo sujauttaa hyvä määrä erilaisia suomalaisia ja ulkomaisia puhtaita superfoodeja.

– Kahvia juon, koska rakastan sen makua. Lisään joukkoon luomulaatuista gheetä eli kirkastettua voita. Se auttaa rasvaliukoisia vitamiineja imeytymään, sisältää itsessäänkin runsaasti vitamiineja ja mineraaleja ja tuo ihanaa kermaisuutta kahviin.

Karita Tykkä, yrittäjä, SuperLemon-bloggari, juontaja, ruokakirjailija ja luennoitsija. Karitalta ilmestyi juuri kirja Lautasellinen kauneutta.

Helppo tuorepuuro

– Valmistan yleensä itselleni ja perheelleni aamulla tuorepuuroa. Yhteen annokseen sörssään haarukalla kulhon pohjalle noin kolmasosan banaanista. Päälle lisään reilut pari desiä kauramaitoa, 3 ruokalusikallista chia-siemeniä, 2 ruokalusikallista pellavarouhetta, 2 ruokalusikallista hampunsiemeniä, puoli desiä kaurahiutaleita ja mausteeksi kanelia ja vaniljaa. Lopuksi kaadan sekaan jauheet probioottikapselista sekä C-vitamiinijauhetta. Sekoitan ja annan seoksen turvota viitisen minuuttia. Puuro on maukas, ja siinä on mukavasti hyviä rasvoja ja hyviä bakteereja.

Virpi Mikkonen, ruokakirjailija ja reseptisuunnittelija. Virpin Vanelja-blogi palkittiin ruokabloggaajien MM-kisoissa New Yorkissa Best designed food blog -kategoriassa kesäkuussa.

Jogurtti höysteiden kera

– Syön melkein aina maustamatonta jogurttia, banaania ja mysliä. Kesällä laitan banaanin sijaan tuoreita marjoja. Puurosta tykkään myös, ja syön sitä, jos kotona ei jostain kumman syystä satu olemaan jogurttia. Marjat ja hedelmät ovat suosikkejani, ja syön niitä paljon muutenkin. 

Maria von Graevenitz-Välimäki, yrittäjä.

Yrttiteetä ja kefiiriä

– Ennen söin melkein samaa joka aamu – kaurapuuroa marjojen kanssa. Nykyään syön vaihtelevasti, koska kaipaan välillä proteiinipitoisempaa aamupalaa, jotta pysyisin kylläisempänä pidempään. Yleensä juon aluksi kupin yrttiteetä ja ison lasin vettä. Tämän jälkeen siirryn aamiaiseen, joka koostuu kananmunasta sekä puurosta, jossa on esimerkiksi kaurahiutaleita ja liotettuja tattarisuurimoita. Puuron syön marjojen tai hedelmien kera.

– Joskus pyöräytän vihersmoothien ja paistan sen kylkeen munakkaan. Vuohenmaitokefiiri itsetehdyn banaanimyslin kanssa on myös suurta aamupalaherkkua. Aamupalan päätteeksi juon ison maitokahvin.

Kira Åkerström-Kekkonen, keittokirjailija. Kiran kirja Max 30 min ilmestyi tänä syksynä. 

Voisilmäpuuro ja mehua lingosta

– Aamupuuro voisilmän kanssa on suosikkini. Kaurapuuron päälle ripottelen muutaman lusikallisen mustikkajauhetta. Toisinaan mieheni kokkailee meille aamulla omeletin, jonka kanssa syömme kourallisen pähkinöitä ja puolikkaan avokadon. Ravitsevalla aamiaisella jaksaa pitkälle.

– Ilman kahvia aamu ei ala, ja mitä tummempi paahto, sitä parempi. Hiljattain keittiööni on muuttanut mehulinko, jonka kanssa tehtailemme maistuvia mehuja viikonloppuisin: top kolmosessa ovat kesäkurpitsa, pinaatti ja inkivääri. 

Hanna Gullichsen, ruokakirjailija ja kustantaja. Hannan ja hänen puolisonsa Joonas Laurilan 400 g – parhaat jauhelihareseptit ilmestyi tänä syksynä.

Kommentit (1)
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tee levylihapiirakasta helposti uusi, fiinimpi versio

Poropiiraaseen tehdään ruokaisa täyte ja komea letitys. Viikonlopun ykkösiltapala on valmis!

Levylihapiirakasta tuli jo hitti. Ohralla, kylmäsavuporolla ja herkkusienillä täytetty coulibiac on lihapiirakan fiinimpi sukulainen, joka on mahtava tarjottava illanistujaisissa. Sen rinnalle sopii simppeli vihersalaatti.

Porocoulibiac

12–15 annosta

valmistusaika 90 min

1 valmis iso lehtitaikina

(600 g)

voiteluun

munaa

täyte

1 dl esikypsytettyjä

kokonaisia ohrasuurimoita

½ tl suolaa

1 sipuli

200 g herkkusieniä

1 rkl voita

1 rkl tuoretta timjamia

hienonnettuna

150 g kylmäsavuporoa

1 prk ranskankermaa

1 dl juustoraastetta

(esim. emmental)

½ tl mustapippuria myllystä

1. Keitä ohrasuurimot kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Valuta huolellisesti ja anna jäähtyä.

2. Hienonna sipuli ja viipaloi herkkusienet ja paista voissa kypsiksi noin 5 minuutin ajan. Mausta timjamilla.

3. Kuutioi poro. Sekoita kaikki täytteen aineet keskenään tasaiseksi.

4. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

5. Kauli lehtitaikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä täyte levylle niin, että reunoista jää noin viisi senttiä tyhjää ja molemmista päädyistä noin kaksi senttiä tyhjää. Taita päädyt täytteen päälle. Leikkaa saksilla tai taikinapyörällä reunat noin sentin levyisiksi suikaleiksi. Taittele suikaleet täytteen päälle limittäin. Voitele piirakka munalla. Paista piirakkaa uunissa noin 30 minuuttia.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.