Papujen lyhyt oppimäärä

Erilaiset pavut ovat hyviä, terveellisiä ja kauniita kuin korut.

Kuva Pia Inberg

Kuivattuja papuja ja herneitä pidetään turhaan vaivalloisina, sillä  keittäminen on helppoa. Yön yli liotus runsaassa vedessä, veden vaihto ja keittäminen. Siinä se. Keitetyt linssit ja pavut säilyvät jääkaapissa noin viikon.

Pienet pavut kypsyvät alle tunnissa, isot noin puolessatoista tunnissa. Kypsymisaika riippuu siitä, miten papuja on säilytetty, joten seuraa niiden pehmeyttä. Kypsä papu jauhautuu helposti haarukan alla. Linssit kypsyvät noin 20 minuutissa, eikä niitä tarvitse liottaa.

Papuja ja herneitä kannattaa keittää kerralla koko pussillinen ja pakastaa osa. Ohueksi litistetyssä pussissa ne mahtuvat kätevästi pakastimeen.

Suomalaisia herneitä löytää helposti, mutta papujen ystävä joutuu ostamaan tuontitavaraa. Meillä kasvaa erittäin proteiinipitoista härkäpapua, mutta sato päätyy kaupan hyllyn sijaan rehulaariin.

Valkoinen papu
Miedon makuisia valkoisia papuja on isoja ja pieniä. Pienemmät ovat tuttuja brittien tomaattisäilykkeestä, jota syödään aamiaisella paahtoleipien kanssa.

Kikherne
Kahvi- eli kikherneet ovat perusruokaa Lähi-idässä. Niistä tehdään kuuluisaa hummus-tahnaa ja falafel-pyöryköitä. Ne sopivat myös patoihin ja salaatteihin.

Herne
Herneet ovat meille tutuin palkokasvi. Perinteisen hernerokan lisäksi vihreät ja keltaiset herneet taipuvat moneen, esimerkiksi tahnoihin ja pihveihin.

Linssi
Linssejä on erivärisiä ja -kokoisia. Meillä yleisimpiä ovat erottamattomasti intialaiseen keittiöön kuuluvat vihreät ja punaiset linssit.

Mustapapu
Muodikkaita mustapapuja pidetään erityisen terveellisinä niiden rauta- ja antioksidanttipitoisuuden ansiosta.

Ruskea papu
Jauhoisia ruskeita papuja käytetään paljon padoissa. Niiden parina tarjotaan usein sianlihaa.

Pintopapu
Pintopavut ovat punatäpläisiä, vaaleanruskeita papuja, joita keitellään paljon meksikolaisiin ruokiin.

Mungopapu
Mungopavut sopivat keitettyinä lisukkeeksi. Useimmiten niitä käytetään idättämiseen.

Kidneypapu
Kidneypavut muistuttavat muodoltaan munuaisia. Ne kuuluvat meksikolaiseen lihasoosiin, chili con carneen.

Mustasilmäpapu
Mustasilmäpavut ovat englanniksi herneitä, black eyed peas. Papuja koristaa tumma täplä, ja niiden maku on pähkinäinen.

Adsukipapu
Adsukipavut ovat lempeän makuisia. Japanilaiset valmistavat niistä namuja ja jälkiruokia.

Mahapulmia?

Palkokasvit ovat hankalasti sulavaa ruokaa. Ongelma
helpottuu parilla tempulla:

  • Liota papuja pitkään, vähintään 8 tuntia. Mitä kauemmin papuja on varastoitu, sitä pidemmän liotuksen ne tarvitsevat.
  • Kaada liotusvesi pois ja huuhtele pavut hyvin.
  • Keitä pavut ihan kypsiksi.
  • Voit edistää papujen sulamista vaihtamalla veden 1–2 kertaa keittämisen aikana.

Klikkaa tästä ihaniin papu-, linssi- ja herneresepteihin.

Näin saat marjat säilymään tuoreina

Ratkaisu löytyy viinietikasta.

Ah, tuoreet marjat ovat yksi kesän ehdottomista huippujutuista!

Valitettavasti vain niiden tuoreuden säilyttäminen on melkoisen haastavaa. Esimerkiksi tuokkosellinen mansikoita tuntuu vettyvän jääkaapissa hetkessä.

Onneksi kesämarjat tuleekin yleensä herkuteltua kerta heitolla, jolloin säilytyspulmiakaan ei ole.

Mutta mikäli mikäli marjat pitäisi saada säilymään tuoreina pidempään, tässä Food 52 -sivuston kokeilemisen arvoinen niksi.

Apu löytyy viinietikasta

1. Sekoita keskenään yksi osa viinietikkaa ja kolme osaa vettä.

2. Upota tuoreet marjat vesi-viinietikkaseokseen.

3. Kaada marjat sen jälkeen lävikköön, ja huuhtele ne pelkällä vedellä.

4. Kuivaa marjat huolellisesti. Yksi tehokas tapa on laittaa käsikäyttöisen salaattilingon pohjalle kolme kerrosta talouspaperia ja pyörittää marjoja lingossa noin 15 sekunnin ajan (tai niin kauan, kunnes niiden pinta on täysin kuiva).

5. Laita muovisen säilytysrasian pohjalle talouspaperiarkki ja asettele marjat ilmavasti rasiaan. Jätä kansi raolleen, jotta mahdollinen kosteus pääsee ulos.

Suuri kesäviinitesti! Ota nämä juomat mukaan piknikille ja grillibileisiin

Testasimme monta kesäistä viiniä ja pari muutakin juomaa. Poimi joukosta helmet ja nauti kuluvasta vuodenajasta!

 

Mikä se kesäviini oikein on? Erityisen hyvin kesään sopivat ainakin kätevissä tölkki- ja hanapakkauksissa olevat viinit. Testasimme useamman sellaisen. Lisäksi kesän makuihin kuuluvat kepeys ja raikkaus.

Alkon uutuuksien joukossa korostuvat myös edullisuus ja luomutuotanto – joissakin viineissä ne on onnistuttu jopa yhdistämään.

Löytyisikö tästä joukosta uusi suosikkisi?

Valkkaria luomuna ja tönikässä:

Vapaalla Viognier Chardonnay Grenache Blanc kartonkitölkki, 1 l, 8,98 €

Tölkin ulkoasusta on vastannut kuoseistaan tunnettu Vallila. Vapaalla-viinit on kehitetty suomalaiseen makuun niin maun kuin designinkin puolesta.

"Laimea ja vetinen. Onko tämä viiniä? Menisi ehkä jonkun drinkin seassa."

Pisteitä: 2

Gazzera Pinot Grigio Moscato Organic 2014, 0,75 l, 8,96 €

Kohtuuhintainen luomuvalkkari Sisiliasta.

"Hedelmäinen ja raikas, mutta jälkimaussa on jotakin outoa. Toimisi rantakalliolla kesäyössä."

Pisteitä: 3

Thr3 Monkeys 2014 kartonkitölkki, 1 l, 7,99 €

Alkon edullisin viinitetra on ollut tilausvalikoimassa kesäkuusta lähtien.

Pisteitä: "Kuka yrittää juottaa meille omenamehua? Tästä tulevat mieleen nuoruuden oksennuskännit. Tosi makeaakin tämä on."

Pisteet: 1,5

Mud House Sauvignon Blanc 2014 hanapakkaus, 1,5 l, 19,99 €

Pienet hanapakkaukset ovat tervetullut lisä mökkiviinien valikoimaan.

"Perus-sauvignon, herukkaisuus puskee läpi vahvana. Helppo, muttei erityisesti säväytä."

Pisteitä: 4

 

Kiinnostavat kesäskumpat:

Perlage Sgàjo Prosecco, 0,75 l, 11,99 €

Luomuprosecco, jonka erikoisuutena vegaaninen valmistustapa.

"Erittäin perusskumppa, mutta ehkä se on vain hyvä asia. Vissytyyppinen, ei tätä enää seuraavana päivänä muista."

Pisteet: 3

PerlApp Extra Dry Rosé, 0,75 l, 9,85 €

Naisellisen pinkki luomukuohuva.

"Nätti väri ja miellyttävä makukin. Aavistuksen omenainen. Maistuu!"

Pisteet: 4

 

Vaaleanpunaista laatikossa:

Les Fumées Blanches Rosé 2013, 3 l, 34,90 €

Laatikkovalkkaireiden suosikin roseeversio pääsi hiljattain Alkon vakiovalikoimaan.

"Helppo kesäjuoma, oikein raikas ja ilahduttava. Tämä oli se, josta Seal teki biisinsa Kissa from a rosé. Kesä! Juhlat!"

Pisteet: 4+

 

Punkkua kartongissa, tölkissä ja hanassa:

Vapaalla Carignan Syrah Merlot kartonkitölkki, 1 l, 8,98 €

Litra punkkua kätevässä pahvipakkauksessa.

"Ei huono! Sopivasti hapokas mutta pehmoisa. Peruspunkku peruspiknikille."

Pisteet: 3

¿Que Pasa? Organico Tempranillo, 0,75 l, 6,97 €

Todella edullinen luomupunaviini Espanjasta.

"Marjaisa ja pirtsakka. Hyvä seurustelujuoma pimenevään kesäiltaan!"

Pisteet: 4+

Cono Sur Bicicleta Carmenere 2014 hanapakkaus, 3 l, 29,90 €

"Fillariviinit" ovat monelle tuttuja. Laatikkomuodossa ne voi kantaa esimerkiksi grillijuhliin.

"Tuoksuu kahvilta! Vähän raskas kesän seurusteluviiniksi, mutta toimii varmasti paremmin, kun kyytipoikana on ruokaa."

Pisteet: 3½

 

Jotain muuta kokeilunhaluiselle?

Eir Sparkling Garden Raspberry & Lemon, 0,75 l, 9,98 €

Villi kortti: vaaleanpunainen juomasekoitus nätissä pullossa.

"Tuoksuu Body Shopin suihkugeeliltä ja maistuu irtokarkilta. Menisi drinkistä nätissä lasissa jääpalojen kanssa tai boolina teinin ylioppilasjuhlissa. Ei kovin aikuiseen makuun."

Pisteet: 3

Bool Omena & Sitrus viinipussi, 1,5 l, 19,98 €

Pussillinen valmista "boolia". Nautittavaksi joko sellaisenaan tai virvoitusjuomalla jatkettuna.

"Tuoksuu niin makea, että nenäkarvoihin kertyy sokerikerros. Ja mitä tämä kaneli tässä tekee? Outo samea väri. Aika hirvitys, älä kokeile tätä kotona."

Pisteet: 1

Muistatko? Näin kauheita ruokia sinäkin söit ennen festareilla

Mitä festareilla syötiinkään ennen kuin niistä(kin) tuli gourmet-orgioita? Muistellaanpa.

”Teininä 1970-luvulla olin Oulussa Kuusrockissa. Yhdellä puskapissareissulla löysin hiekkarannalta täyden taskumatin, jonka joku onneton oli pudottanut. Sehän juotiin pois, oli hyvää. En muista, keitä tuolloin oli esiintymässä mutta sen muistan, että taskumatissa oli anislikööriä.”

”Provinssissa 1990 oli tarjolla Radiomafia-pizzoja, joita lokitkaan eivät syöneet. Yksi haukkaus ja pizza lensi maahan saman tien. Kaikilta.”

”Vuosia sitten Roskildessa olin väsynyt, krapulassa ja riidoissa silloisen poikaystäväni kanssa. Poikaystävä kävi ostamassa hyvitykseksi jumalaisen vadelmadaiquirin, jonka join Neil Youngin keikalla mudassa istuen. Oli niin hyvä, että annoin anteeksi.”

”Ilosaarirockissa 2002 oltiin kaverin kanssa säästäväisiä ja tuotiin trangia Porista asti. Perillä tajuttiin, että jokin osa puuttui. Syömättä jäivät pussipastat. Ostimme juustoköntsän, jota säilytimme lämpimässä teltassa. Sunnuntaina muotoilimme juustosta pieniä eläinveistoksia.”

”Juhannuksena 1984 olin Padasjoen Koivu ja tähti -festivaalilla talkoolaisena ruokateltalla. Kun menun tarvikkeet loppuivat, tehtiin ruokaa niistä tarpeista mitä sattui olemaan. Bravuurini oli juustokeitto, johon oli sekoitettu kalapullia.”

”Ensimmäisessä Provinssirockissani 1993 minulla oli 45 markan budjetti. Pelastus löytyi hengellisestä teltasta, josta sai aamupuuron 2,5 markan hintaan. Yksikään gourmet-hodari, vietnamilainen street food tai muu hieno festariruoka ei ole maistunut niin hyvältä kuin suomalainen puuro maidon kera.”

”Eräänä vuonna Ilosaaressa oli niin järkyttävän kuuma koko ajan, etten jaksanut syödä oikeastaan mitään. Elin kolme päivää käytännössä vedellä, keskioluella, vesirinkeleillä ja mehujäällä. Paino putosi pari kiloa ja pää turposi saman verran.”

Tutkittua: tämän takia ruoka maistuu paremmalta kännissä

Pahaa ruokaa? Ei olisi, jos olisit humalassa.

Jokainenhan sen tietää, pikkutuiskeessa jopa jo hieman jäähtynyt snägärimättökin maistuu toisinaan taivaalliselta gourmet-elämykseltä. Mutta miksi?

Indianan yliopiston tutkijat väittävät löytäneensä tieteellisen selityksen sille, miksi ruoka maistuu humalassa tavallista paremmalta: känni muuttaa hajuaistiamme.

Tutkijoiden mukaan tutkimus osoitti, että aivojen altistuminen alkoholille saa aivot reagoimaan herkemmin houkutteleviin hajuärsykkeisiin. Kokeissa ilmeni, että humalassa olevan ihmisen aivojen hypotalamus reagoi huomattavasti vahvemmin ruuan tuoksuun kuin vesiselvän lajitoverin. Ja kun ruoka tuoksuu himottavalta, sitä tulee myös syötyä tavallista enemmän.

Jos siis haluat välttää ylimääräiset kalorihoukutukset matkalla illanvietosta kotiin, pidä kiinni nenästäsi.

Lähde: Grub Street

Kommentit ([comment_count])