Sitruuna ja appelsiini tuovat pääsiäisen mousseihin raikkautta, mutta juhlapöydässä suklaa on tuhtia ja tummaa.

Alla leivos, päällä tryffeli.

Suklaa-tryffelineliöt

25 palaa
Valmistusaika: 1 tunti

175 g voita
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 iso rkl kaakaojauhetta
3 munaa
1 ¾ dl tummaa ruokosokeria
13 suklaatryffeliä
kuorrutus:
100 g tummaa suklaata (70%)
25 g voita
4 rkl vettä
6 rkl tomusokeria

1. Nosta voi huoneenlämpöön. Kuumenna uuni 160 asteeseen. ­Sekoita jauhojen joukkoon leivinjauhe ja kaakao. Vatkaa erillisellä kulhossa munat. Lisää jauhoseokseen voi, sokeri ja ­munat. Vatkaa seos sähkövatkaimella vaahdoksi.

2. Vuoraa uunivuoka (kooltaan noin 23 cm x 18 cm) leivinpaperilla. Levitä taikina vuokaan. Paista uunin keskitasolla 30–35 minuuttia. Varmista kypsyys ­tikulla. Anna levyn jäähtyä ja leikkaa se ­
25 osaan. Puolita tryffelit ja laita puolikas jokaisen leivospalan päälle.

3. Tee kuorrutus. Laita astiaan suklaa, voi ja vesi. Sulata seos vesihauteessa varovasti miedolla lämmöllä. Lisää ­tomusokeri ja sekoita hyvin.

4. Lusikoi kuorrutetta jokaisen leivoksen päälle. Voit käyttää lastaa apuna. Jos kuorrute kovettuu, lämmitä varovasti mikrossa. Anna leivosten jähmettyä pari minuuttia.

VINKKI: Voit koristella leivokset lopuksi raidoittamalla ne sulalla maitosuklaalla.

Muutamilla aineksilla syntyy helppo ja nopea pääsiäisaterian lopetus. Voit korvata appelsiini­mehun Coint­reau-liköörillä.

Maitosuklaa-appelsiinimousse

4 annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia + hyytymisaika: 1 tunti

150 g maitosuklaata (esimerkiksi Green & Blacks 34%)
3 munaa
3 rkl appelsiinimehua
päälle:
1 dl kuohukermaa
1 appelsiini

1. Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa.

2. Erottele munista val­kuaiset ja keltuaiset. Vatkaa appelsiinimehu kel­tuaisten joukkoon. Sekoita seos varovasti sulan suklaan joukkoon.

3. Vatkaa valkuaiset puhtaassa kulhossa kovaksi vaahdoksi. Nostele vaahto varovasti suklaaseen.

4. Jaa mousse tarjoilu­laseihin ja siirrä kylmään vähintään tunniksi. Juuri ennen tarjoilua vaahdota kerma löysäksi vaahdoksi ja lusikoi se suklaamoussen päälle. Raasta koristeeksi appelsiinin kuorta.

Ihanan pehmeä ja raikas sitruuna­mousse ei ole liian makea.

Sitruuna-jogurttivaahto

4 annosta
Valmistusaika: 15 minuuttia + hyytymis­aika: 3 tuntia

3 ½ liivatelehteä
5 dl maustamatonta turkkilaista jogurttia
2 dl tomusokeria
2 ½ dl kuohukermaa
3 rkl sitruunamehua
päälle:
1 dl pekaanipähkinöitä
1 (luomu)sitruunan kuori

1. Pane liivatteet kylmään veteen likoamaan.

2. Sekoita jogurttiin tomusokeri. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi.

3. Kuumenna sitruunamehu mikrossa tai kattilassa. Purista liivatteista vesi pois ja lisää ne kuumaan mehuun sulamaan.

4. Sekoita kermavaahto jogurtin joukkoon ­varovasti nostellen. Lisää liivate ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Lusikoi vaahto tarjoilulaseihin ja anna jähmettyä kylmässä vähintään 3 tuntia.

5. Rouhi pekaanit. Koristele vaahto pähkinärouheella ja sitruunankuorella.

VINKKI: Voit korvata sitruunamehun italialaisella sitruunaliköörillä limoncellolla.

Rapean voitaikinan sisältä pilkottaa ihanan täyteläinen suklaa-mantelitahna.

Suklaa-voitaikinaherkut

8–10 kpl
Valmistusaika: 40 minuuttia + paisto­aika: 20 minuuttia

1 pkt (500 g) valmista voitaikinaa
täyte:
100 g voita
50 g tummaa suklaata (70%)
1 ½ dl manteleita
1 dl tummaa ruoko­sokeria
1 rkl kaakaojauhetta
2 keltuaista
1 rkl rommia
päälle:
1 keltuainen
1 rkl vettä
koristeluun:tomusokeria

1. Ota voitaikina sulamaan ja nosta voi huoneenlämpöön. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Tee täyte. Pane suklaa, mantelit, sokeri ja kaakaojauhe monitoimikoneeseen ja anna koneen käydä, kunnes täyte on murumaista. Lisää voi, keltuaiset ja rommi. Sekoita tahnamaiseksi.

2. Sekoita keskenään keltuainen ja vesi. Kauli sulanut voi­taikina muutamalla kaulaisulla ohuemmaksi ja ota siitä juomalasin avulla pyöreitä paloja. Jaa täyte pohjille niin, että 1 cm jää reunoilta vapaaksi. Voitele reunat keltuais-vesiseoksella ja nosta kansi päälle. Paina reunat huolellisesti haarukalla kiinni.

3. Voitele leivonnaiset keltuais-vesiseoksella. Anna niiden olla 10 minuuttia ja paista sitten ­20–25 minuuttia uunin keski­tasolla, kunnes leivonnaiset ovat kohonneita ja kullan­ruskeita. Anna jäähtyä hetken. Koristele tomusokerilla.

Suolainen vuohenjuusto sopii täydellisesti tumman suklaan kanssa.

Suklaa-vuohenjuustotorttu

16 palaa
Valmistusaika: 30 minuuttia + paistoaika: 40 minuuttia

300 g tummaa suklaata (70%)
125 g voita
noin 1 dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
2 ½ dl vaaleaa muscavadosokeria (tavallinenkin sokeri käy)
75 g mantelijauhetta
3 munaa
päälle:
300 g levitettävää vuohenjuustoa
1 muna
¾ dl sokeria
2–3 tl vaniljasokeria

1. Kuumenna uuni 190 asteeseen. Vuoraa matala­reunainen vuoka (noin 28 x 20 cm) leivin­paperilla ja voitele paperi.

2. Sulata suklaa ja voi vesihauteessa. Sekoita jauhot ja leivinjauhe. Vatkaa jauhot, muscavadosokeri, mantelijauhe ja munat tasaiseksi taikinaksi. Sekoita joukkoon sula suklaa. Kaada taikina vuokaan.

3. Tee päällinen. Vaivaa vuohenjuusto notkeaksi. Vatkaa juuston joukkoon muna, sokeri ja ­vaniljasokeri. Lusikoi vuohenjuustoseos vuokaan taikinan päälle. Tee veitsellä tai tikulla pyörteitä niin, että pintaan tulee raitoja. Älä ­sekoita liikaa, etteivät maut sulaudu yhteen.

4. Paista torttua uunissa 35–40 minuuttia, kunnes torttu on keskeltä kevyesti jähmettynyt. Jäähdytä vuoassa huoneenlämpöiseksi ja leikkaa paloiksi.

Uusin ideoin kootun salaatin viimeistelet loistavalla kastikkeella.

Sateenkaaripastasalaatti

4 annosta

valmistusaika 30 min

200 g pastaa

1 kesäkurpitsa

250 g tummia viinirypäleitä

4 broilerin ohutfilettä (tai savutofua)

1 maissintähkä

1 rkl öljyä

1 tl suolaa

100 g punaisia kirsikkatomaatteja

100 g keltaisia kirsikkatomaatteja

2 dl babypinaattia

1 annos avokado-savupaprikakastiketta

1. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan.

2. Siivuta kesäkurpitsa ohuiksi siivuiksi. Huuhdo viinirypäleet, kuivaa ne ja irrottele rangoista. Kuivaa broilerinfileet talouspaperilla.

3. Kuumenna paistinpannu. Paahda kesäkurpitsa siivut molemmin puolin ruskeiksi ja nosta lautaselle odottamaan. Jatka paahtamalla viinirypäleitä pannulla niin, että ne saavat vähän väriä. Ruskista myös maissin tähkä. Lisää öljyä pannulle ja paista broilerit ruskeiksi molemmin puolin. Ripottele kypsille fileille suola.

4. Puolita kirsikkatomaatit. Siivuta broilerit ja leikkaa veitsellä maissit irti tähkästä.

5. Kokoa salaatti isolle vadille tai suoraan lautasille. Lusikoi kastike kasoiksi ympäri lautasta tai vatia.

Proseccoa rakastavat nyt kaikki! Italialaisittain se sopii melkein minkä tahansa ruuan kanssa.

Prosecco-kuohuviinistä on tullut todellinen trendijuoma Suomessa. Sen todistavat myyntiluvut.

Viime vuonna proseccoa kannettiin Alkosta kotiin 505 000 litraa, kertoo tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkuna. Kulutus on ollut kiivasta tänäkin vuonna.

– Alkuvuoden aikana proseccon myynti on ollut reilussa, yli 40 prosentin kasvussa, Vilkuna sanoo. 

Lue myös! Näin teet prosecco-pohjaisen lämpimän drinkin – kokeile vaikka glögin sijaan

Siinä missä suomalainen ostaa kuplajuomaa vielä juhliin, kotiseudullaan Koillis-Italiassa prosecco kuuluu jokapäiväiseen elämään. Kevyesti kuplivaa prosecco-juomaa nautiskelevat ihmiset ovat tuttu näky mihin vuorokauden aikaan tahansa Venetsian seudun katukahviloissa ja ravintoloissa.

– Italialaiset juovat proseccoa ja siitä valmistettuja cocktaileja aamusta iltaan. Se sopii mihin tahansa tilanteeseen ja melkein minkä tahansa ruuan kanssa. Pihvin kanssa otan itse mieluummin jotain muuta juomaa, mutta prosecco käy lihaistenkin pikkupurtavien ja vaalean lihan kanssa, kertoo Maria Teresa Petrillo, joka työskentelee Mionetto-viinitilalla Valdobbiadenessa.

”Italialaiset juovat proseccoa ja siitä valmistettuja cocktaileja aamusta iltaan.”

Prosecco on hyvää sellaisenaankin, mutta jos haluat uusia makuelämyksiä, kokeile näitä raikkaita drinkkejä.

Italialaiseen tapaan Bellini, Mimosa ja Hugo sopivat niin viikonlopun aamiaispöytään kuin aperitiiveiksi illalliselle. Salute!

Bellinin juuret ovat Venetsiassa. Kuva: Shutterstock
Bellinin juuret ovat Venetsiassa. Kuva: Shutterstock

Classic bellini

5 cl valkopersikkapyrettä  tai -nektaria
12 cl proseccoa
Lasi: samppanjalasi

Kaada ainekset suoraan samppanjalasiin ja sekoita.

Raikas vesimelonimimosa tuo mieleen kesän. Kuva: Shutterstock
Raikas vesimelonimimosa tuo mieleen kesän. Kuva: Shutterstock

Watermelon mimosa

5 cl vesimelonipyrettä (ohje alla)
0,5 cl limemehua
12 cl proseccoa
Lasi: samppanjalasi tai pieni hillopurkki
Koriste: vesimelonin siivu

Kuori pala vesimelonia ja paloittele se blenderiin tai kulhoon. Sekoita, kunnes pyre on valmis. Myös sauvasekoitin käy pyreen tekemiseen.

Mittaa raaka-aineet lasiin ja sekoita.

Katso herkullinen ohje! Aperol Spritz – camparimainen trendidrinkki

Hugo toimii lämmitettynäkin. Kuva: Shutterstock
Hugo toimii lämmitettynäkin. Kuva: Shutterstock

Hugo

3 cl seljankukkamehua
10 mintun lehteä
12 cl proseccoa
soodavettä
jäitä

Lasi: viinilasi
Koriste: mintun tupsu

Lisää kaikki raaka-aineet viinilasiin ja täytä lasi jäillä. Sekoita hämmentäen hetki. Koristele lopuksi mintun lehdillä.

Juomavinkit kertoi baarimestari Timo Siitonen helsinkiläisestä A21-cocktailravintolasta.

Tiesitkö tämän proseccosta?

Proseccon valtit ovat raikkaus ja hinta

Prosecco on hedelmäisen raikasta ja päärynäistä kuohuviiniä. Siten se soveltuu hyvin miedommille mauille ja juomasekoituksiin. Tätä mieltä on Alkon tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkuna, joka on saavuttanut myös arvostetun Master of Wine -tittelin.

– Prosecco sopii erityisesti seurustelujuomaksi, aperitiiviksi ja pikkupalojen kuplakumppaniksi, sanoo Vilkuna.

Suomi on Vilkunan mukaan perinteisesti ollut espanjalaisen cavan valtakuntaa. Vuonna 2015 myydyimpien kuohuviinien listalle ylsi vasta yksi prosecco, Val d’Oca sijalle 7. Proseccojen etuna on kuitenkin niiden huokeampi hinta, esimerkiksi samppanjaan verrattuna. Halvimmat laatuproseccot maksavat alle kymmenen euroa.

Veneton alueella valmistettava prosecco saa makunsa Glera-rypäleestä. Tuotantoalue on rajattu Venetsian ympäristöön Koillis-Italiaan, ja prosecco valmistetaan perinteisesti tankkikäymismenetelmällä.

– Menetelmän vuoksi siihen ei muodostu toisen käymisen aikana samppanjalle ja monille muille sakkakypsytetyille kuohuviineille ominaisia paahteisia aromeja. Proseccon valtti on raikkaus ja hedelmäisyys, ja jäännössokeri pyöristää maun useimpien suuhun sopivaksi, Taina Vilkuna kuvailee.

Kun osaat nämä, muita sooseja et tarvitse.

Salaatti herää henkiin, kun se saa joukkoonsa kastikkeen. Hyvä kastike luo kasvisten sekoituksesta kokonaisuuden ja korostaa niiden makua.

Kastikkeen peruspilari on suola. Sen lisäksi soosintekijä tarvitsee happoa, jota saa helposti esimerkiksi sitruunasta tai viinietikasta. Myös hapokkaat maitotuotteet sopivat kastikkeisiin. Usein soosin pohjana on öljy tai muu rasvainen, kuten kermaviili, ja se sopii hyvin raikkaiden kasvisten vastapainoksi. Pieni määrä makeutta sitoo maut yhteen.

Kastikkeella lotraus kannattaa aina hoitaa viime tipassa.

Kastikkeella lotraus kannattaa hoitaa aina viime tipassa. Pakkaa lounassalaatti omaan rasiaansa ja kastike toiseen, jolloin salaatti säilyy tuoreena ja rapeana. Noudata samaa sääntöä, kun tarjoilet salaattia kotona: lorauta kastike joukkoon vasta juuri ennen tarjoilua.

Näistä resepteistä avokadokastike sopii myös levitteeksi tai tortilloihin. Siitä syntyy muhkea pohja tonni­kalasalaattiin tai kalatahnaan.

Yrttiöljy taas on hyvä kastike myös paistetulle kanalle, vihersalaatille, linsseille tai kvinoa- ja kuskus­salaatteihin. Dijon-kastike maistuu lohi-, muna tai viher­salaatissa. Kokeile sitä Nizzan salaattiin tai saksalaistyyliseen perunasalaattiin. 

Dijon-hunajakastike

valmistusaika 10 min

3 rkl sileää Dijonin ­sinappia

1 dl rypsiöljyä

1 limetti

1 rkl hunajaa

1 rkl karkeaa Dijonin sinappia

½ tl suolaa

1. Lusikoi sileä Dijonin sinappi kulhoon. Kaada öljy desimittaan. Valuta öljyä kulhoon noin ruokalusikallinen kerrallaan ja vispaa se välissä sinapin joukkoon.

2. Puolita limetti ja purista se kastikkeen joukkoon. Sekoita.

3. Lisää loput ainekset ja sekoita.

Yrtti-parmesaanikastike

valmistusaika 10 min

1 ruukku basilikaa

½ ruukkua lehti­persiljaa

50 g parmesaania

1 dl rypsiöljyä

½ dl oliiviöljyä

2 rkl valkoviinietikkaa

2 tl hunajaa

½ tl mustapippuria

1. Leikkaa basilika ja lehtipersilja varsineen irti ruukusta. Huuhdo mullat pois. Leikkaa yrtit karkeaksi silpuksi ja nosta blenderiin tai sauvasekoittimen kulhoon.

2. Kuutioi parmesaani ja nosta se yrttien joukkoon. Mittaa mukaan myös öljyt, valkoviinietikka ja pippuri. Soseuta hyvin.

Avokado-savupaprika­kastike

valmistusaika 10 min

2 avokadoa

1 sitruuna

1 dl ranskankermaa

½ tl suolaa

½ tl savupaprikaa

1. Puolita avokadot ja kaavi niistä hedelmäliha lusikalla kulhoon. Purista sitruunasta mehu avokadon joukkoon. Lisää kulhoon myös ranskankerma, suola ja savupaprika.

2. Soseuta kaikki ainekset sauvasekoittimella.

Raikas prosecco maistuu myös lämpimissä juomissa. Warm Hugo ja Autumn spice sopivat hyvin alkudrinkeiksi syysillanistujaisiin.

Proseccoa, jäitä, minttua ja seljankukkaa sisältävä Hugo-hittidrinkki on täydellinen kesäjuoma, mutta tosifani nauttii suosikkinsa myös lämpimänä.

Helsinkiläinen baarimestari Timo Siitonen tietää, miten lämmittävä Hugo-drinkki kannattaa valmistaa itse kotona.

Warm Hugo

  • 3 cl seljankukkamehua
  • 4 cl luomu omenamehua
  • 12 mintun lehteä
  • 12 cl proseccoa

Lasi: viinilasi
Koriste: mintun tupsu

Valmistus

1. Lämmitä kaikki raaka-aineet kattilassa. Älä anna nesteen kiehua, sillä muuten alkoholi haihtuu pois.

2. Siivilöi mintun lehdet pois ja tarjoile lämpimänä.

Vinkki!

Alkossa myydään myös valmista Mionetto Il Hugo -juomaa, jossa on alkoholia kahdeksan prosenttia (hinta 8 euroa).
Sitä voi lämmittää varovasti kattilassa ja nauttia suoraan lämpimänä juomana.

Proseccodrinkki Autumn spice lämmittää syysilloissa. Kuva: Shutterstock
Proseccodrinkki Autumn spice lämmittää syysilloissa. Kuva: Shutterstock

Jos pidät enemmän mausteisimmista juomista, valmista proseccosta Autumn spice -cocktail. Kupliva prosecco tekee siitäkin kevyen ja raikkaan drinkin, joka lämmittää mukavasti kesän jälkeen.

Autumn spice

  • 4 cl granaattiomenamehua
  • 3 tl sokeria
  • 1 kanelitanko
  • 1 iso appelsiininkuoren palanen
  • 12 cl proseccoa

Lasi: viinilasi
Koriste: kanelitanko

Valmistus

1. Mittaa kaikki muut raaka-aineet proseccoa lukuun ottamatta kattilaan ja anna kiehua kaksi minuuttia.

2. Anna jäähtyä hetken ja poimi kanelitanko pois, Sen voi käyttää myöhemmin koristeluun.

3. Lisää prosecco ja lämmitä uudelleen, mutta älä anna nesteen kiehua. Kaada lasiin ja nauti.