Mustaa evästä päivään! Kuva: Shutterstock
Mustaa evästä päivään! Kuva: Shutterstock

Instagramin uusin ruokatrendi on mustat herkut. Niitä tarjoillaan ympäri maailman, pikaruokaloista huippuravintoloihin.

Sateenkaariherkut villitsivät vielä hetki sitten sosiaalisessa mediassa. Nyt näyttää siltä, että ruokakulttuuri on menossa pimeälle puolelle.

Hampurilaiset, macaronit, jopa croissantit ja jäätelöt ovat nyt mustaa täynnä, kun katsoo Instagramin trendikkäimpiä herkkukuvia.

Sinänsä mustat ruoat eivät ole mikään uusi käsite. Japanissa on käytetty jo pitkään mustia elintarvikkeita, kuten riisiä ja seesaminsiemeniä.

Mustia ja tummia ruokia löytyy paljon Suomestakin: meillä on täällä monenlaista mustaa makeaa, kuten lakritsia, mämmiä ja makkaraa.

Mutta mitä mustia herkkuja löytyy nyt maailmalta?

1. Mustat croissantit

Tässä jenniferliemmisela-tilin kuvaamassa croissantissa on käytetty muodikasta hiiltä, joka värjää taikinan mustaksi.

 

2. Mustat jäätelöt

 

Finally a sweet to match my soul

Kuva, jonka Orion Grey (@mrphoenixgrey) julkaisi

Torontolainen jäätelöpaikka tarjoilee mustista seesaminsiemenistä tehtyä jäätelöä.

 

3. Mustat macaronit

Mustikkaiset macaronit ”sopivat sieluuni”, vincenttylerbeauty-tilillä sanotaan.

 

4. Mustat hampurilaiset

 

#blck #hamburger #blackhamburger #oostende #ostendbeach #fritz #fritzkola

Kuva, jonka drinks52✨ (@drinks52) julkaisi

Musta kola käy täydellisesti mustan hampurilaisen kyytipojaksi.

 

5. Mustat donitsit

Osa mustista herkuista on erittäin herkullisen näköisiä, kuten nämä donitsit.

 

6. Mustat pastat

Italialaiseen illalliseen kuuluu musta pasta, kuten tässä venetsialaisessa Pontini-ravintolassa.

 

7. Mustat kuppikakut

Mustat leivonnaiset ja trendikkäät ruusut näyttävät yhdessä syötävän hyviltä. Vai mitä mieltä olet?

 

8. Mustat sushit

Miksi riisin pitää aina olla valkoista, kun luonnollista mustaa riisiäkin on tarjolla?

 

9. Mustat hotdogit

Alkuperäiset japanilaiset mustat hotdogit ovat saaneet värinsä muun muassa mustekaloista.

 

10. Mustat piirakat

Ladymoo77-tilillä esitelty egg tart saa värinsä bambuhiilestä. Samaa ainesosaa ovat käyttäneet muun muassa hampurilaisketjut Burger King ja McDonald's mustissa burgereissaan parin vuoden ajan.

Hiili-intoilun povataan kasvavan vielä entisestään. Helsingin Sanomat kirjoitti vuoden 2015 keväällä, että hiilestä tullee terveysintoilijoiden suosikkituote. Elintarviketurvallisuusvirasto Evirassa kuitenkin ihmetellään hiilen terveysväitteitä.

– Tutkimustietoa asiasta ei ole. Sen sijaan lääkehiilestä on todistetusti apua moneen sairauteen. Jotta hiiliruokien terveellisyyttä voisi arvioida, pitäisi ensinnäkin tietää, mistä puusta ruokaan lisätty hiili on peräisin. Omin päin ei pidä erehtyä hoitamaan itseään hiiliruuilla, ylitarkastaja Sanna Viljakainen sanoi Helsingin Sanomille.

Kerro kokemuksesi!

Oletko sinä törmännyt mustaan ruokaan? Missä ja miltä se maistui?

Keskustele aiheesta alla olevassa kommentointikentässä ja lataa mukaan vaikka kuvasikin mustasta ruuasta.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Kysely

Musta ruoka – syötävää vai ällöä?

Syötävää! Kyllä maistuisi
Syötävää! Kyllä maistuisi
52.6%
Ällöä! Ei tee mieli
Ällöä! Ei tee mieli
47.3%
Ääniä yhteensä: 57
Tarkkana kalahyllyllä: vain osassa kalapaketeissa vastuullisesta kalastamisesta kertova MSC-sertifikaatti. Tee broileripullia samalla vaivalla tuplasatsi. Ne kestävät hyvin pakastusta! Kuvat: Lasse Lecklin, kuvausjärjestelyt: Kaisa Jouhki. Vaaleanpunainen kulho ja pikkukupit Lokal. Kangas Nougat.

Arki alkaa, mutta nyt lihapullissa on uutta makua. Härkis-sienipöyrykät, broileri-omenapyörykät, kermaiset kalapullat ja lihapulla-pastavuoka tuovat maistuvaa vaihtelua arkeen.

Broileri-omenapyörykät

4 annosta

valmistusaika 40 min

2 täysjyväpaahtoleipäsiivua

1 dl turkkilaista jugurttia

1 (n. 120 g) hapokas omena, esimerkiksi granny smith

1 valkosipulinkynsi

1 cm:n pätkä inkivääriä

2 rkl öljyä

2 tl curryjauhetta

½ tl suolaa

400 g broilerinjauhelihaa

1. Murustele leivät kulhoon. Lisää turkkilainen jugurtti. Pese ja raasta omena. Sekoita raaste, leipäpalat ja jugurtti. Jätä leivät pehmenemään seokseen.

2. Raasta inkivääri ja kuori sekä hienonna valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy paistinpannulla. Lisää curry, valkosipulit ja inkivääri kuumaan öljyyn. Kuullota muutama minuutti.

3. Sekoita jugurtti-leipäseokseen kuullotetut mausteet ja öljy, suola ja broilerinjauheliha. Sekoita hyvin.

4. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Vuoraa pelti leivinpaperilla. Kostuta kädet ja pyöritä massa lihapulliksi. Massasta tulee noin ½ pellillistä pieniä lihapullia.

Kermaiset kalapullat

4 annosta

valmistusaika 30 min

400 g pakasteseitiä

1 muna

1 dl ruiskorppujauhoa

1 rkl sitruunankuorta

1 tl suolaa

1 dl kuohukermaa

Leivitykseen

1 dl korppujauhoja

½ tl suolaa

Paistamiseen

voita

1. Ota sei sulamaan tuntia aiemmin. Leikkaa kohmeinen kala kuutioiksi.

2. Kokoa sauvasekoittimen tai monitoimikoneen kulhoon kalakuutiot, korppujauho, muna, sitruunankuori ja suola. Soseuta hyvin.

3. Lisää kerma hiljalleen valuttaen ja samalla soseuttaen. Anna massan levätä jääkapissa 10 minuuttia.

4. Muotoile pulliksi kostein käsin. Kumoa lautaselle korppujauho ja suola. Pyörittele pullat seoksessa.

5. Lämmitä pannu keskilämmöllä. Sulata voi ja paista muutama pulla kerrallaan joka puolelta rapeaksi.

 


Härkispullat ja vegekastike ovat nykymummolan klassikoita. Ne sopivat kaikille! Lautanen Sokos.

 

Härkis-sienipyörykät

4 annosta

Valmistusaika 30 min

100 g herkkusieniä

2 sipulia

2 valkosipulinkynttä

2 rkl öljyä

2 rkl soijakastiketta

1 pkt (250 g) härkistä

Paistamiseen

öljyä ja voita

1. Puhdista herkkusienistä multa. Kuori sipulit ja valkosipulinkynnet. Hienonna sienet ja sipulit.

2. Kuumenna öljy pannussa kuumaksi ja lisää sienet. Anna ruskistua, mutta käännä vain kerran, jotta nesteet pysyvät sisällä. Kun sienet ovat ruskistuneet, vähennä lämpöä ja lisää sipulit. Kuullota. Lisää soijakastike ja anna sen keittyä pois.

3. Laita paistetut kasvikset ja härkis sauvasekoittimen tai monitoimikoneen kulhoon. Soseuta tasaiseksi massaksi.

4. Pyöritä pyöryköiksi kostutetuin käsin. Paista kahdessa erässä pannulla.

Vegaaninen ruskeakastike

n. 5 dl kastiketta

valmistusaika 15 min

2 rkl (40 g) margariinia

½ dl vehnäjauhoja

3 dl vettä

2 dl kaurakermaa

½ tl sinappia

1 rkl soijakastiketta

½ tl suolaa

mustapippuria myllystä

1. Sulata margariini pannulla. Lisää jauho ja sekoita. Anna jauhojen paahtua paistinpannulla kunnolla ruskeiksi sekoitellen välillä. Ruskistumiseen menee noin 7 minuuttia.

2. Lisää vesi ja kaurakerma norona sekoittaen kierrevispilällä. Mausta sinapilla, soijalla, suolalla ja mustapippurilla. Anna kiehahtaa ja maista. Lisää tarvittaessa suolaa.

 


Muuntele ruuan makua lorauttamalla vuokaan vähän valkoviiniä tai vaihtamalla oliivit aurinkokuivattuihin tomaatteihin. Vihreä lautanen Lokal. Sininen lautanen ja haarukka Sokos.

 

Lihapulla-pastavuoka

4 annosta

valmistusaika 30 min + 30 min uunissa

Rosmariini-parmesaanilihapullat

1 dl korppujauhoja

200 g rahkaa

1 muna

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

2 rkl öljyä

2 oksaa tuoretta rosmariinia

50 g parmesaania

1 tl suolaa

½ tl mustapippuria (myllystä)

600 g nauta-sikajauhelihaa

Pastavuoka

3 tlk tomaattimurskaa

2 dl vettä

1 prk arrabiatapestoa

1 dl oliiveja

½ tl suolaa

350 g pastaa

2 mozzarellaa (125 g/kpl)

1. Mittaa korppujauho ja rahka kulhoon. Riko muna joukkooon ja sekoita. Jätä turpoamaan.

2. Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipuli. Kuumenna öljy pannulla ja kuullota sipulit. Nosta pois levyltä jäähtymään.

3. Irrota rosmariinin lehdet puumaisesta varresta ja hienonna. Raasta parmesaani.

4. Sekoita rahka-korppujauhoseokseen sipulit, rosmariini, parmesaani, suola, pippuri ja jauheliha.

5. Pyörittele kostutetuin käsin massa lihapulliksi. Isoja lihapullia tulee noin 16.

6. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Kumoa uunivuokaan tomaattimurskat ja pesto. Lisää vesi, suola ja oliivit sekä pasta. Jos käytät spagettia, voit katkaista sen puoliksi. Sekoita. Lisää lihapullat. Kypsennä 25 minuuttia.

7. Vuoan ollessa uunissa valuta ja revi mozzarellat pieneksi. Ripottele vuoan päälle ja laita vielä 5 minuutiksi uuniin.

Vinkki! Jos teet pelkät lihapullat ilman pastaa ja kastiketta, kypsennä niitä 200-asteissa uunissa 15 minuuttia ja paista lopuksi paistinpannulla.

Unohda pekoniin käärityt sienet, tässä tulee ”pekonas”!

Swineapple eli ”pekonas” on tämän kesän hitiksi noussut grilliherkku, josta lukuisat ulkomaalaiset ruokabloggarit postaavat kuviaan, kertoo Mashable-lehti. Tässä hassunnäköisessä viritelmässä ananas on kiedottu pekoniin ja täytetty possunpaistilla.

Erikoinen herkku valmistetaan kovertamalla keskiosa pois kokonaisesta ananaksesta, joka sitten täytetään possunpaloilla, päällystetään pekonilla ja kypsytetään grillissä useita tunteja.

Idea pekoniin kiedotusta ananaksesta syntyi ilmeisesti jo kaksi vuotta sitten, kun Facebook-käyttäjä Josh Push julkaisi kuvan hänen ananaspossuviritelmästään. Kuitenkin vasta tänä kesänä sosiaalisessa mediassa on innostuttu tästä merkillisen näköisestä yhdistelmästä.

 Onpa erikoisuus päätynyt tänä kesänä tulille koto-Suomessakin.