Ja nämä tästä sitten mikroon. No ei, ei se ihan niin helppoa sentään ole. Kuvat: Shutterstock ja Laura Lennes
Ja nämä tästä sitten mikroon. No ei, ei se ihan niin helppoa sentään ole. Kuvat: Shutterstock ja Laura Lennes

Liesi ei ole aina pakollinen. Nämä kolme helppoa mikrokokkausta syntyvät pienellä vaivalla. Ja nopeasti. Siis aivan älyttömän nopeasti. Kokeilimme tehdä mikrouppomunia.

Mikroaaltouunilla kokkaaminen ei ole mitään oikeaa kokkaamista, niinkö? Oikea kokkaaminen tarkoittaa sitä, että kaasuhella rätisee ja taikina vaivataan itse pikkukätösin alusta loppuun.

Ai mikrokokkaaminen kiinnostaa? Hyvä. Mikrossa voi nimittäin tehdä yllättäviäkin ruokia, kertoo amerikkalainen kokkauslehti Everyday with Rachael Ray lokakuun numerossaan.

1. Mikrokalafileet

Mikrossa saa aikaiseksi mureita, tasaisesti kypsyneitä kalapaloja. Iske filee isolle lautaselle ja pirskottele päälle oliiviöljyä ja purista vähän sitruunaa. Ripottele mukaan vielä vähän tuoreita yrttejä. Kääri setin ympärille leivinpaperia ja taittele paketti umpeen. Käytä mikrossa täydellä teholla yhdestä kolmeen minuuttiin, kunnes vaikuttaa kypsältä.

2. Parsa

Asettele noin puoli kiloa siivottuja parsatankoja lasiseen leivontavuokaan. Lisää puolisen desilitraa vettä ja hieman raastettua sitruunan kuorta (jos tykkäät). Peittele leivinpaperillla ja mikrota täydellä teholla sopiviksi. Parsat kypsyvät suurin piirtein yhdessä tai kahdessa minuuttissa. 

3. Uppomuna 

Mikrottamalla voi saada uppomunia, joiden sisus jää ihanan juoksevaksi. Nimenomaan monikossa: tämä uppomunaversio sisältää oikeastaan kaksi munaa. 

Kaada noin kolmen desin keraamiseen astiaan runsas desilitra vettä ja riko sekaan kaksi munaa. Peitä leivinpaperilla ja mikrota kuumalla niin, että valkuaiset ovat asettuneet, mutta että keltuaiset ovat vielä juoksevia. Sopiva aika jenkkikokki Rachael Rayn lehden mukaan on puolestatoista minuutista kahteen.

Mutta!

Tähän varoituksen sana: Me Naisten toimittaja kokeili mikrottaa kananmunia kolme eri testikertaa. Kahdessa minuutissa niistä tuli kuin kiviä, yäk. Kaksi seuraavaa kertaa onnistuivat hieman paremmin, kun kokkausaikaa vähensi. Sopivin tulos tuli runsaan minuutin mikrotuksella.

On kuitenkin huomioitava, että mikrojen "kuumat" lämpötilat voivat vaihdella, joten sopiva aika selviää kokeilemalla. On niin ikään huomioitava, että mikrouppomunia testannut toimittaja on huomattavasti erikoistuneempi Netflixin katseluun kuin ruuanlaittoon. 

Maku? Ok, mutta vähemmän mehukas kuin normaalissa, kattilassa tehdyssä uppomunassa (katso sellaiseen ohje Soppa 365:stä).

Ulkonäkö? Ei kovin hienostunut, totea itse kuvista tästä alta. Mutta rujon lookin kanssa voi elää, sillä ihan oikeasti: aitojen uppomunien tekeminen on melko hankalaa — ainakin amatöörille!

 

Testaajan onnistunein mikrouppomuna päätyi halkaistuna koristamaan lohi-avokadosalaattia.

Lähde: Everyday with Rachael Ray

Tarkkana kalahyllyllä: vain osassa kalapaketeissa vastuullisesta kalastamisesta kertova MSC-sertifikaatti. Tee broileripullia samalla vaivalla tuplasatsi. Ne kestävät hyvin pakastusta! Kuvat: Lasse Lecklin, kuvausjärjestelyt: Kaisa Jouhki. Vaaleanpunainen kulho ja pikkukupit Lokal. Kangas Nougat.

Arki alkaa, mutta nyt lihapullissa on uutta makua. Härkis-sienipöyrykät, broileri-omenapyörykät, kermaiset kalapullat ja lihapulla-pastavuoka tuovat maistuvaa vaihtelua arkeen.

Broileri-omenapyörykät

4 annosta

valmistusaika 40 min

2 täysjyväpaahtoleipäsiivua

1 dl turkkilaista jugurttia

1 (n. 120 g) hapokas omena, esimerkiksi granny smith

1 valkosipulinkynsi

1 cm:n pätkä inkivääriä

2 rkl öljyä

2 tl curryjauhetta

½ tl suolaa

400 g broilerinjauhelihaa

1. Murustele leivät kulhoon. Lisää turkkilainen jugurtti. Pese ja raasta omena. Sekoita raaste, leipäpalat ja jugurtti. Jätä leivät pehmenemään seokseen.

2. Raasta inkivääri ja kuori sekä hienonna valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy paistinpannulla. Lisää curry, valkosipulit ja inkivääri kuumaan öljyyn. Kuullota muutama minuutti.

3. Sekoita jugurtti-leipäseokseen kuullotetut mausteet ja öljy, suola ja broilerinjauheliha. Sekoita hyvin.

4. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Vuoraa pelti leivinpaperilla. Kostuta kädet ja pyöritä massa lihapulliksi. Massasta tulee noin ½ pellillistä pieniä lihapullia.

Kermaiset kalapullat

4 annosta

valmistusaika 30 min

400 g pakasteseitiä

1 muna

1 dl ruiskorppujauhoa

1 rkl sitruunankuorta

1 tl suolaa

1 dl kuohukermaa

Leivitykseen

1 dl korppujauhoja

½ tl suolaa

Paistamiseen

voita

1. Ota sei sulamaan tuntia aiemmin. Leikkaa kohmeinen kala kuutioiksi.

2. Kokoa sauvasekoittimen tai monitoimikoneen kulhoon kalakuutiot, korppujauho, muna, sitruunankuori ja suola. Soseuta hyvin.

3. Lisää kerma hiljalleen valuttaen ja samalla soseuttaen. Anna massan levätä jääkapissa 10 minuuttia.

4. Muotoile pulliksi kostein käsin. Kumoa lautaselle korppujauho ja suola. Pyörittele pullat seoksessa.

5. Lämmitä pannu keskilämmöllä. Sulata voi ja paista muutama pulla kerrallaan joka puolelta rapeaksi.

 


Härkispullat ja vegekastike ovat nykymummolan klassikoita. Ne sopivat kaikille! Lautanen Sokos.

 

Härkis-sienipyörykät

4 annosta

Valmistusaika 30 min

100 g herkkusieniä

2 sipulia

2 valkosipulinkynttä

2 rkl öljyä

2 rkl soijakastiketta

1 pkt (250 g) härkistä

Paistamiseen

öljyä ja voita

1. Puhdista herkkusienistä multa. Kuori sipulit ja valkosipulinkynnet. Hienonna sienet ja sipulit.

2. Kuumenna öljy pannussa kuumaksi ja lisää sienet. Anna ruskistua, mutta käännä vain kerran, jotta nesteet pysyvät sisällä. Kun sienet ovat ruskistuneet, vähennä lämpöä ja lisää sipulit. Kuullota. Lisää soijakastike ja anna sen keittyä pois.

3. Laita paistetut kasvikset ja härkis sauvasekoittimen tai monitoimikoneen kulhoon. Soseuta tasaiseksi massaksi.

4. Pyöritä pyöryköiksi kostutetuin käsin. Paista kahdessa erässä pannulla.

Vegaaninen ruskeakastike

n. 5 dl kastiketta

valmistusaika 15 min

2 rkl (40 g) margariinia

½ dl vehnäjauhoja

3 dl vettä

2 dl kaurakermaa

½ tl sinappia

1 rkl soijakastiketta

½ tl suolaa

mustapippuria myllystä

1. Sulata margariini pannulla. Lisää jauho ja sekoita. Anna jauhojen paahtua paistinpannulla kunnolla ruskeiksi sekoitellen välillä. Ruskistumiseen menee noin 7 minuuttia.

2. Lisää vesi ja kaurakerma norona sekoittaen kierrevispilällä. Mausta sinapilla, soijalla, suolalla ja mustapippurilla. Anna kiehahtaa ja maista. Lisää tarvittaessa suolaa.

 


Muuntele ruuan makua lorauttamalla vuokaan vähän valkoviiniä tai vaihtamalla oliivit aurinkokuivattuihin tomaatteihin. Vihreä lautanen Lokal. Sininen lautanen ja haarukka Sokos.

 

Lihapulla-pastavuoka

4 annosta

valmistusaika 30 min + 30 min uunissa

Rosmariini-parmesaanilihapullat

1 dl korppujauhoja

200 g rahkaa

1 muna

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

2 rkl öljyä

2 oksaa tuoretta rosmariinia

50 g parmesaania

1 tl suolaa

½ tl mustapippuria (myllystä)

600 g nauta-sikajauhelihaa

Pastavuoka

3 tlk tomaattimurskaa

2 dl vettä

1 prk arrabiatapestoa

1 dl oliiveja

½ tl suolaa

350 g pastaa

2 mozzarellaa (125 g/kpl)

1. Mittaa korppujauho ja rahka kulhoon. Riko muna joukkooon ja sekoita. Jätä turpoamaan.

2. Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipuli. Kuumenna öljy pannulla ja kuullota sipulit. Nosta pois levyltä jäähtymään.

3. Irrota rosmariinin lehdet puumaisesta varresta ja hienonna. Raasta parmesaani.

4. Sekoita rahka-korppujauhoseokseen sipulit, rosmariini, parmesaani, suola, pippuri ja jauheliha.

5. Pyörittele kostutetuin käsin massa lihapulliksi. Isoja lihapullia tulee noin 16.

6. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Kumoa uunivuokaan tomaattimurskat ja pesto. Lisää vesi, suola ja oliivit sekä pasta. Jos käytät spagettia, voit katkaista sen puoliksi. Sekoita. Lisää lihapullat. Kypsennä 25 minuuttia.

7. Vuoan ollessa uunissa valuta ja revi mozzarellat pieneksi. Ripottele vuoan päälle ja laita vielä 5 minuutiksi uuniin.

Vinkki! Jos teet pelkät lihapullat ilman pastaa ja kastiketta, kypsennä niitä 200-asteissa uunissa 15 minuuttia ja paista lopuksi paistinpannulla.

Unohda pekoniin käärityt sienet, tässä tulee ”pekonas”!

Swineapple eli ”pekonas” on tämän kesän hitiksi noussut grilliherkku, josta lukuisat ulkomaalaiset ruokabloggarit postaavat kuviaan, kertoo Mashable-lehti. Tässä hassunnäköisessä viritelmässä ananas on kiedottu pekoniin ja täytetty possunpaistilla.

Erikoinen herkku valmistetaan kovertamalla keskiosa pois kokonaisesta ananaksesta, joka sitten täytetään possunpaloilla, päällystetään pekonilla ja kypsytetään grillissä useita tunteja.

Idea pekoniin kiedotusta ananaksesta syntyi ilmeisesti jo kaksi vuotta sitten, kun Facebook-käyttäjä Josh Push julkaisi kuvan hänen ananaspossuviritelmästään. Kuitenkin vasta tänä kesänä sosiaalisessa mediassa on innostuttu tästä merkillisen näköisestä yhdistelmästä.

 Onpa erikoisuus päätynyt tänä kesänä tulille koto-Suomessakin.