Mitä ruuan maailmassa tapahtuu seuraavaksi? Urkimme asiaa ruokatrendien luojilta.

Kuvat Pia Inberg, Oskari Onninen, Karoliina Paatos

Persoonallisuus puhuttaa

Kirsti Tuominen, Ravintolapäivä-tapahtuman tiedottaja

Ketä ruokahenkilöä seuraat?

Saan inspiraationi kaikkialta ympäriltäni, koska ruoka on osa kulttuuria ja sosiaalista elämää, ei muusta erillään oleva asia. Seuraan uteliaana, mitä ympärillä tapahtuu. Yksi mielenkiintoinen seurattava on Christer Lindgren, joka on nostanut esiin unohdettuja tai  vähemmän arvostettuja raaka-aineita, kuten haukea. Myös ystävät ja tuttavat ovat tärkeitä vaikuttajia.

Mikä on uusin löytösi ruokamaailmassa?

Ekologisuus on minulle tärkeää. Olen pitkään suosinut luomua ja lähellä tuotettua ruokaa ja pyrkinyt välttämään ruuan pois heittämistä. Hävikkiruuan hyödyntämistä olen pohtinut paljon ja huomannut, että se vaatii uutta asennetta.

On myös hienoa, että jo osittain unohdettuja tai hylättyjä raaka-aineita otetaan taas käyttöön.

Missä ravintolassa koit viimeksi elämyksen?

Muutama päivä sitten järjestetty lounasdisco, Lunch Beat, oli tunnelmallinen, persoonallinen ja kotikutoinen. Se sai hymyilemään loppupäiväksi.

Mitä näemme alalla seuraavaksi?

Ihmiset ovat rohkeita ja halukkaita maistamaan uutta ja ruuasta haetaan persoonallisuutta ja aitoutta. Uskon Hel Yes!:n, Lapin Kulta Solar Kitchenin ja Lunch Beatin kaltaisiin persoonallisiin ja alati muuttuviin juttuihin. Toistaiseksi ne ovat saavuttaneet rajallisen määrän ihmisiä, mutta ne ovat leviämässä. Kalasatamassa toiminut Bermuda Helsinki vie supersuosittuja konttitapahtumiaan ensi kesänä lähiöihin. Toivon vakituisten ravintoloiden ottavan vaikutteita näistä tempauksista ja kokeilevan rohkeasti uutta.

Koska ihmiset ovat entistä tiedostavampia ekologisesti ja eettisesti, kaupunkiviljely yleistyy, villiyrtit nousevat suosioon ja hävikkiruokaan kiinnitetään huomiota.

Tapakset ja sushi ovat vihdoinkin saamassa seuraa muista ulkomaisista herkuista. Meksikolainen keittiö (ei tex mex) ja Kaakkois-Aasian herkut ovat nousussa. Helsingissä aitomeksikolaista saa Shanghai Cowboysta, aasialaista Frangista ja Rulla-firmalta.

Vaihtelua hienoille illallisille

Susanne Lindroos, ruokakassipalvelu Keittiökaverin perustaja

Ketä ruokahenkilöä seuraat?

Ihailen Jamie Oliveria, joka on tehnyt paljon töitä helpon kotiruuan eteen. Arvostan etenkin hänen työtään Englannin ja USA:n kouluruuan parantamiseksi. Ruokatottumukset opitaan pienenä, ja ravinto vaikuttaa valtavasti lasten keskittymiskykyyn ja yleiskuntoon.

Seuraan useita ruokaan liittyviä reality-sarjoja, kuten Top Chefiä, Hell's Kitcheniä ja Kurjia kuppiloita. Opin ohjelmista ehkä jotain samalla, kun nautin sohvalla omasta ajasta ja talon hiljaisuudesta.

Mikä on uusin löytösi ruokamaailmassa?

Pecorino-juusto. Olen käyttänyt sitä satunnaisesti ennenkin, mutta vasta nyt olen huomannut juuston monikäyttöisyyden. Se antaa ruuoanlaitossa kivaa vaihtelua parmesanjuustolle, ja lampaanmaidosta tehty juusto on aivan mahtavan makuinen. Käytämme sitä usein Keittiökaveri-resepteissämme.

Toinen löytö on lehtikaali, varsinainen superkasvis, jota käytetään Suomessa todella vähän, vaikka se on muualla mailmalla tullut yhä suositummaksi.

Mikä kotiruoka tarjosi sinulle viimeksi elämyksen?

Kävimme ystäväperheemme luona arki-iltana. Me kaksi äitiä juoruillen kokkasimme aivan perusarkiruokaa, spagettia kinkkukastikkeella, isät leikittivät viittä alle kouluikäistä lasta. Söimme illallisen rennossa, ajoittain äänekkäässäkin tunnelmassa ja siinä sai ikään kuin kaksi kärpästä samalla iskulla.

On jotenkin ihanaa huomata, ettei aina tarvitse tajota kolmen aterian illallista hienosti katetussa pöydässä vaan voi tavata ystäviään myös arkisin hyvän kotiruoan parissa.

Missä ravintolassa käyt useimmin?

Kolmen alle viiden ikäisen lapsen äitinä olen valitettavasti viime vuosina ehtinyt käydä ravintolassa niin harvoin, että haluan aina kokeilla jotain uutta ravintolaa. Jos ruokalistalla on tapas- tai antipastomaista alkuruokaa niin tilaan sitä. Silloin saan mahdollisimman monta uutta eri makua pienissä annoksissa. Rakastan napostelua.

Missä ravintolassa haaveilet käyväsi?

Helsingin keskustassa sijaitsevassa Juuri-ravintolassa. Se tunnetaan hyvästä suomalaista ruokaperinnettä vaalivasta, mutta innovatiivisesta otteestaan. Ravintolan tunelmakin vaikuttaa viihtyisältä, mikä on minulle ruuan lisäksi tärkeää.

Mitä näemme ruoka-alalla seuraavaksi?

Ruuan terveysvaikutuksista, mutta myös ympäristövaikutuksista puhutaan yhä enemmän. Laadukkaat raaka-aineet nousevat entistä suurempaan arvoon. Kuluttaja haluaa tietää, mistä ruoka tulee sekä haluaa vähemmän välikäsiä pellon ja lautasen välille. Tämä on mahdollisuus sekä ruuan tuottajille että uusille ruoka-alan yrityksille, jotka tiedostavat kuluttajien toiveet.

Kokeileminen kannattaa

Ulla Svensk, Ullanunelma-kaupan omistaja, leivontabloggaaja ja -kirjoittaja

Ketä ruokahenkilöä seuraat?

Karismaattinen Gordon Ramsay on ihana ja hyvännäköinen. Katson televisiota tosi vähän, mutta Gordonia on pakko seurata. Hänellä on tiukka ammattitaito ja raju asenne, mutta silmistä näkee, että roolin alta löytyy vahva inhimillisyys.

Mikä on uusin löytösi leivontamaailmassa?

Syötävät muffinssivuoat, jotka tulevat myyntiin lähiviikkoina. Ne on tehty vohvelin kaltaisesta aineesta ja niitä saa eri väreissä ja mauissa.

Missä kahvilassa koit viimeksi elämyksen?

Dubain Paul Cafessa, jonka aamupalasessiossa oli erilaisia leipiä, hilloja ja lapsuudesta tuttuja paistettuja munia, joissa on löysä keltuainen. Kahvilassa oli oma leipomo, joten leivät ja leivonnaiset olivat uunituoreita. Myös miljöö oli ihana!

Missä kahvilassa käyt useimmin?

Asun maalla, joten en pääse usein kahvilaan enkä juo kahviakaan puolenpäivän jälkeen. Kantapaikkaa ei pääse syntymään, sillä kaupungeissa käyn aina kokeilemassa eri paikkoja.

Luomu ja lähiruoka porskuttavat edelleen


 

Inkeri Komulainen, lähiruokakauppias

Ketä ruokahenkilöä seuraat?

Katson Top Chef -kilpailua ja Sikke Sumarin Ruokaa rakkaudella -jaksoja, kun satun telkkarin ääreen. Netissä seuraan Sivumaku-ruokablogia.

Ruokamaailmaa tarkkailen facebookissa ja erilaisien blogien kautta sekä ruokalehdistä.

Mikä on uusin ruokalöytösi?

Kotimainen luomubroileri Sastamalasta, jota saimme Lempi-puotiin. Välimaan tila on Suomessa ainoa, joka kasvattaa luomubroileria myyntiin. Se maistuu oikeasti broilerilta, ja tiedän että se on eettisesti kasvatettua. En ole juurikaan valmistanut broileria kokonaisena aiemmin, mutta nyt sitä on tullut keitettyä vaikka minkälaisissa liemissä.

Löysin tänä talvena myös tyrnimehun ja sen mukanaan tuoman piristyksen! Sen sijaan sacherkakku, joka peittoaisi äitini leipoman, on vielä etsinnässä.

Missä ruokakaupassa koit viimeksi elämyksen?

Iloitsen uusista lähiruoka- ja luomukaupoista. Wau-fiilis tuli viimeksi Liike 51:ssä Helsingin Tapanilassa.

Missä ravintolassa käyt useimmin?

En syö usein ravintolassa, vaan nautin mieluummin kotona perheen kanssa syömisestä ja yhteisestä ajasta. Kun lähden ulos syömään, valitsen ravintolan, jossa en ole ennen käynyt. Tuorein mahtava kokemus oli Tampereen Piemonte-ravintola.

Mitä näemme lähiruuassa seuraavaksi?

Lisäaineettomuus alkaa olla itsestään selvä asia. Kiinnostus käsittelemättömään ja alkuperäiseen ruokaan on nousussa, mikä näkyy muun muassa innostuksena raakamaitoon. Sitä kysytään meilläkin jatkuvasti. Toivottavasti myös ruuan haaskaaminen vähentyy.

Mitä ruuan ammattilaiset hakevat Alkosta? Ainakin suosikkirypälettä sekä – kyllä vain – nättejä etikettejä.

1. Akseli Herlevi, Naughty Brgr -ravintoloitsija: Carl Loewen Quant Riesling 2015 (13,30 €)

”Valitsen melkein aina rieslingiä. Siinä on sopivasti happoa ja jäännössokeria ja se sopii mausteisen aasialaisvivahteisen ruuan seuraksi. Kun on suosikkirypäle, valinta on helppo tehdä.”

2. Richard McCormick, ravintoloitsija ja ruokakirjailija: Kungfu Girl Riesling 2015 (14,99 €)

”Vakioviinini on Kungfu Girl Riesling. Se sopii yhteen myös aasialaisen ruuan kanssa, kuten suosikkiannokseni, paistettujen Yakisoba-nuudelien.” 

3. Toni Kostian, vuoden kokki 2016, ravintoloitsija: Viré-Clessé Cuvée J.F. Thevenet 2010 (36,50 €)

”Suosikissani riittää hapokkuus, ja se on raikas nautittava! Harvemmin ostan viiniä kotiin, mutta tämä on oikein herkullinen vaihtoehto.”

4. Sara La Fountain, tv-kokki ja ruokakirjailija: Breathing Space Cabernet Sauvignon 2013 (12,99 €)

”Arvostan hyviä ja laadukkaita juomia. Kun valitsen kotiin viinin, tykkään kuitenkin leikkisistä etiketeistä ja aika perusviineistäkin. Australia-kirjani takia suosikkini tällä hetkellä on australialainen viini, jonka etiketissä on kuumailmapallo.”

5.–7. Meri-Tuuli Lindström, ruuan sekatyöläinen: Le Grand Noir Cabernet Syrah 2014 (9,99 €), Hahn GSM 2014 (17,99 €) ja Logan Weemala Pinot Noir 2015 (12,98 €)

”Kysyn usein myyjän suosituksia, mutta kun valitsemme itse, tartumme mieheni kanssa usein eläinetiketeillä vuorattuihin pulloihin. Lempparini on ’hanhiviini’ ja mieheni tykkää ’lammasviinistä’. Usein mukaan tarttuu myös Loganin Pinot Noir, joka sopii monelle ruualle.”

Juoma, joka ei jätä ketään kylmäksi.

Se on kuulkaas punkkukausi nyt! Ja kaakaokausi!

Ja kun nämä kaksi hienoutta yhdistää, syntyy jotain vielä upeampaa: punkkukaakao.

PureWow-sivusto esittelee reseptin, jossa tosiaan yhdistyvät punaviini ja kaakao eli kansainvälisemmin ”kuuma suklaa”. Alun perin idea on peräisin Yeah...Immaeatthat-ruokablogista.

Punaviinikaakaon tekeminen on helppoa, ja lopputuloksena saa makeaa, tuhtia herkkua.

Tee näin:

Laita kattilaan noin neljä desilitraa maitoa ja desilitra paloiteltua, tummaa suklaata. Kuumenna keskilämmöllä niin kauan, että suklaa sulaa ja sekoittuu täysin maitoon.

Sekoita joukkoon noin kolme desilitraa täyteläistä punaviiniä ja kuumenna juomaa vielä hetken aikaa.

Ota kattila levyltä, kaada juoma kahteen isoon tai kolmeen pienempään mukiin ja koristele halutessasi kermavaahdolla ja vaahtokarkeilla.

Nauti (ja yritä olla ajattelematta, että sekoitit juuri punaviiniä maitoon).

Otsikkoa muokattu 21.10. klo 10.40

Punkkukaakao, jee vai buu?

Valmistuotteet nopeuttavat ruuanlaittoa kummasti. Valitsimme niistä toimivimmat.

Paras pesto

– Lidlin kylmähyllystä löytyvä pesto on pestojen ykkönen! Maku on täyteläinen: pähkinäisyys ja yrtit ovat sopivasti tasapainossa. Juoksevan rakenteen ansiosta pestoa on helppo käyttää, ja sen voi hulauttaa suoraan lasagnen väliin tai lihapullamassaan. Se käy myös leivän päälle. Pakkauskoko on myös sopivan pieni. Christina Aaltio, ET-lehti

Huippunuudelit

– Tom yum -nuudelit ovat salainen paheeni. Aina kun käyn lempparietnokaupassani, Helsingin Hakaniemen hallin Vii voanissa, nappaan mukaan muutaman pussin. Chiliä kannattaa laittaa vain kolmannes. Outi Väisänen, Sanoman ruokatoimitus

Täydelliset raviolit

– Pirkka Parhaat kantarelliraviolit ovat paras pikaruoka. Ne maistuvat oikeasti kantarelleille, ja lisäksi tarvitsen vain vähän oliiviöljyä ja kourallisen pinaattia. Riikka Väliahde, Me Naiset

Loistotahnat

– Spice upin vihreää currytahnaa käytän aika usein. Se ei ole liian voimakasta, mutta antaa makua ruokaan kuin ruokaan, eritoten keittoihin ja kastikkeisiin. Myös Spice upin inkivääri- ja valkosipulitahnaa käytän silloin, kun haluan säästää aikaa. Suosikkejani ovat myös makea chilikastike sekä sriracha. Katja Nordlund, Glorian ruoka & viini

Klassikkosopat

– Syön purkkihernekeittoa. Jalostaja on tietenkin nostalginen, mutta kokeilen muitakin, etenkin luomuversioita. Joskus jaamme Apetitin pakastelihakeiton koirani kanssa. Sanna Maskulin, Sanoman ruokatoimitus.

Helpossa padassa yhdistyvät ruokaisat pavut sekä savupotka.

Pataruokaa-keittokirjansa juuri julkaissut Meri-Tuuli Lindström kehitti lempipatansa reseptin sattumalta. 

– Pavut ovat lempiraaka-aineitani, ja rakastan niistä tehtyjä ruokia. Savupotkapata sai alkunsa, kun potkat olivat ruokakaupassa alennuksessa. Nykyään ruoka on koko perheemme lemppareita, hän kertoo. 

Padan lisukkeeksi Meri-Tuuli kokkaa polentaa.

– Jos kaipaan lohturuokaa, saatan vain keittää polentaa ja lisätä siihen hävyttömän määrän voita.

Papupataa ja savupotkaa

6 annosta

valmistusaika 6–10 t + papujen liotus

4 dl kuivattuja papuja (esim. 2 dl mustapapuja ja 2 dl kidneypapuja)

porsaan tai lampaan savupotka luulla (tai kinkun jämät luulla)

2 sipulia

2 sellerin vartta

1 tlk kuorittuja tomaatteja tai tomaattimurskaa (à 400 g)

12 valkosipulin kynttä

1 rkl paprikajauhetta

1–2 tl kuivattua chilirouhetta

1 tl korianterinsiemeniä

4 neilikkaa

1 laakerinlehti

½ dl fariinisokeria

1½ tl suolaa

1 l vettä tai kasvis- tai lihalientä

1. Laita pavut likoamaan runsaaseen veteen yön yli.

2. Valuta ja huuhtele pavut. Siisti savupotka poistamalla siitä nahka ja paksu silava. Leikkaa kahteen osaan niin, että luu jää toiseen palaan.

3. Lämmitä uuni 110 asteeseen. Lohko sipulit neljään osaan. Pilko sellerinvarret. Laita pavut ja loput ainekset pataan. Lämmitä liedellä kiehuvaksi, peitä kannella ja nosta uuniin. Anna hautua 6–10 tuntia. Tarkista haudutuksen loppuvaiheessa, että nestettä on tarpeeksi. Pataa ei tarvitse sekoittaa kesken haudutuksen, joten sen voi hyvin jättää yöksi uuniin.

4. Kun pata on hautunut kypsäksi, luun pitäisi irrota puhtaana ihan vain nostamalla. Sekoita liha papujen joukkoon kahdella haarukalla repien ja tarkista maku. Jos haluat padasta sileämpää, voit painella papuja kevyesti perunasurvimella, jolloin ne hajoavat helposti.