Ensimmäiset mansikat kypsyvät pian. Sen kunniaksi kokosimme kymmenen reseptiä, joissa punaiset herkut ovat pääosassa.

 1. Mansikkainen juustokakku lasissa

Jos on kiire, juustotäytteen voi tehdä ilman liivatetta ja kiilteen korvata kaatamalla pinnalle mansikkakiisseliä. Kuva: Pia Inberg

7–8 lasillista
Valmistusaika: 25 minuuttia + viilentymisaika 2 t 15 minuuttia
150 g murukeksejä
25 g voita

mansikka-tuorejuustokerros
2 liivatelehteä
200 g soseutettua pakastemansikkaa
200 g maustamatonta
tuorejuustoa
½ dl sokeria
1 rkl limettimehua
2 ½ dl vaahtoutuvaa
mansikanmakuista
kermaa

kiille
2 dl mansikkamehujuomaa tai vedellä jatkettua mansikkamehutiivistettä
1 dl hyytelösokeria

1. Valmista pohja. Pane keksit ja sulatettu voi monitoimikoneen kulhoon ja käytä seos tasaiseksi massaksi. Jaa seos pienten annoslasien pohjalle ja painele pohja tasaiseksi.

2. Valmista mansikka-tuorejuustokerros. Pane liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään.

3. Yhdistä monitoimikoneen kulhossa keskenään mansikat, tuorejuusto ja sokeri.

4. Nosta pehmenneet liivatelehdet pieneen kulhoon limettimehun kanssa ja kuumenna noin 20 sekuntia täydellä teholla mikrossa niin, että liivatelehdet sulavat.

5. Lisää lime-liivateseos ohuena nauhana tuorejuustoseokseen koneen käydessä.

6. Vaahdota kerma. Nostele vaahto lopuksi tuorejuustoseoksen sekaan, sekoita nopeasti tasaiseksi ja annostele laseihin keksimurukerroksen
pinnalle. Nosta peitettynä viileään pariksi tunniksi.

7. Valmista kiille. Kiehauta kattilassa mansikkamehu ja hyytelösokeri sekoittaen.

8. Anna jäähtyä 3–4 minuuttia välillä sekoittaen. Valuta kiillettä lusikalla lasien pinnalle ja nosta viileään vartiksi.

2. Mansikka-raparperitiramisu

Jos juhlat kestävät pitkään ja vieraita on paljon, laita ruokia esille pieni määrä kerrallaan. Näin viimeisetkin vieraat saavat nauttia tuoreen näköisistä ja makuisista herkuista. Kuva: Sami Repo

noin 8–10 annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia + imeytyminen: 4 tuntia
8–10 tiramisukeksiä
2 dl raparperia
2 dl mansikoita
½ dl sitruunamehua
2 dl sokeria
1 vaniljatanko

päälle:
4 liivatelehteä
2 dl vispautuvaa vanilliinikastiketta
1 prk mascarpone-juustoa
½–1 dl juoksevaa hunajaa
2 rkl sitruunamehua tai triple
sec -likööriä

lopuksi:
2 rkl sokeroimatonta
kaakaojauhetta
1 rkl tomusokeria
tuoreita mansikoita

1. Lado keksit lasivuoan pohjalle.

2. Kuori raparperit ja leikkaa parin sentin paloiksi. Ota mansikoista kanta pois ja leikkaa neljään osaan. Laita kattilaan raparperit, mansikat, sitruunamehu ja sokeri.

Halkaise vaniljatanko ja raaputa sisuskattilaan, lisää myös tanko. Anna seoksen kiehua pari minuuttia niin, että raparperit ja mansikat pehmenevät. Ota vaniljatanko pois ja soseuta tai jätä sellaiseksi. Kaada seos keksien päälle. Peitä ja laita jääkaappiin noin 4 tunniksi.

3. Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan.

4. Vaahdota vaniljakerma ja mascarpone, lisää samalla hunaja. Kuumenna sitruunamehu mikrossa. Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja lisää kuuman sitruunamehun joukkoon. Tarkista, että liivatteet sulavat täysin.

Kaada liivateseos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen kermaseoksen joukkoon. Levitä keksien päälle. Laita jääkaappiin odottamaan.

5. Sekoita kaakaojauheen joukkoon tomusokeri. Siivilöi kaakao ohuelti tiramisun päälle juuri ennen tarjoilua. Koristele tuoreilla mansikoilla.

Vinkki! Vaihtele täytteen raakaaineita sesongin mukaan. Kesällä voit käyttää mustikoita tai vadelmia, syksyn tullen maistuvat omena, puolukat tai karpalot ja kinuskikastike.

 

3. Marjaisat minibritat

Trendikäs täytekakku tähyilee nyt ylös, paljastaa kerroksensa avoimesti tai kätkee jujunsa yksinkertaisen ulkoasun alle. Kuva: Piia Arnould

10–15 annosta
Valmistusaika: 45 minuuttia + paistoaika 30 min

pohja
150 g voita tai margariinia
1 ½ dl sokeria
3 keltuaista
2 tl leivinjauhetta
2 dl vehnäjauhoja
1 dl maitoa

marenki
3 valkuaista
1 ½ dl sokeria
1 dl mantelilastuja

täyte
250 g mascarponetuorejuustoa
2 dl kuohukermaa
1/2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 l marjoja (mansikoita, mustikoita, vadelmia)

1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.

2. Tee ensin kakun päälle tuleva marenki. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Kun vaahto on pehmeää, lisää sokeri vähitellen jatkaen samalla vatkaamista. Vatkaa, kunnes seos on jäykkää ja kiiltävää. Siirrä marenki odottamaan.

3. Valmista pohja. Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää keltuaiset yksitellen vatkaamista jatkaen. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja lisää jauhoseos maidon kanssa vuorotellen taikinaan. Levitä taikina ohueksi kerrokseksi uunipellille leivinpaperin päälle (noin 30 x 25 cm). Jätä leviämisvaraa.

4. Levitä marenkiseos taikinan päälle. Ripottele mantelilastut pinnalle
ja paista 175 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes marenki on kauniisti ruskettunut.

5. Anna kakkulevyn jäähtyä. Leikkaa se noin viiden senttimetrin levyisiksi kiekoiksi esimerkiksi kahvikuppia muottina käyttäen.

6. Vatkaa mascarponejuusto. Lisää kerma vatkaamista jatkaen. Mausta seos sokerilla ja vaniljasokerilla.

7. Kasaa pohjakiekoista kaksi- tai kolmikerroksisia minikakkuja levittämällä kerroksiin mascarponeseosta ja marjoja. Jätä päällimmäinen kerros kuorruttamatta.

Vinkki! Kokoa yli jääneistä paloista jälkiruoka kerrostamalla niitä kermavaahdon ja marjasoseen tai hillon kanssa.

Lisää mansikkareseptejä:

4. Klassinen mansikkakakku kesän juhliin

5. Maailman helpoin mansikkamargarita

6. Mansikkainen pastasalaatti

7. Mansikka-raparperipavlova

8. Mausteinen mansikkadrinkki

9. Manteli-mansikkatorttu

10. Mansikkalevyleivokset

Uusin ideoin kootun salaatin viimeistelet loistavalla kastikkeella.

Sateenkaaripastasalaatti

4 annosta

valmistusaika 30 min

200 g pastaa

1 kesäkurpitsa

250 g tummia viinirypäleitä

4 broilerin ohutfilettä (tai savutofua)

1 maissintähkä

1 rkl öljyä

1 tl suolaa

100 g punaisia kirsikkatomaatteja

100 g keltaisia kirsikkatomaatteja

2 dl babypinaattia

1 annos avokado-savupaprikakastiketta

1. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan.

2. Siivuta kesäkurpitsa ohuiksi siivuiksi. Huuhdo viinirypäleet, kuivaa ne ja irrottele rangoista. Kuivaa broilerinfileet talouspaperilla.

3. Kuumenna paistinpannu. Paahda kesäkurpitsa siivut molemmin puolin ruskeiksi ja nosta lautaselle odottamaan. Jatka paahtamalla viinirypäleitä pannulla niin, että ne saavat vähän väriä. Ruskista myös maissin tähkä. Lisää öljyä pannulle ja paista broilerit ruskeiksi molemmin puolin. Ripottele kypsille fileille suola.

4. Puolita kirsikkatomaatit. Siivuta broilerit ja leikkaa veitsellä maissit irti tähkästä.

5. Kokoa salaatti isolle vadille tai suoraan lautasille. Lusikoi kastike kasoiksi ympäri lautasta tai vatia.

Proseccoa rakastavat nyt kaikki! Italialaisittain se sopii melkein minkä tahansa ruuan kanssa.

Prosecco-kuohuviinistä on tullut todellinen trendijuoma Suomessa. Sen todistavat myyntiluvut.

Viime vuonna proseccoa kannettiin Alkosta kotiin 505 000 litraa, kertoo tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkuna. Kulutus on ollut kiivasta tänäkin vuonna.

– Alkuvuoden aikana proseccon myynti on ollut reilussa, yli 40 prosentin kasvussa, Vilkuna sanoo. 

Lue myös! Näin teet prosecco-pohjaisen lämpimän drinkin – kokeile vaikka glögin sijaan

Siinä missä suomalainen ostaa kuplajuomaa vielä juhliin, kotiseudullaan Koillis-Italiassa prosecco kuuluu jokapäiväiseen elämään. Kevyesti kuplivaa prosecco-juomaa nautiskelevat ihmiset ovat tuttu näky mihin vuorokauden aikaan tahansa Venetsian seudun katukahviloissa ja ravintoloissa.

– Italialaiset juovat proseccoa ja siitä valmistettuja cocktaileja aamusta iltaan. Se sopii mihin tahansa tilanteeseen ja melkein minkä tahansa ruuan kanssa. Pihvin kanssa otan itse mieluummin jotain muuta juomaa, mutta prosecco käy lihaistenkin pikkupurtavien ja vaalean lihan kanssa, kertoo Maria Teresa Petrillo, joka työskentelee Mionetto-viinitilalla Valdobbiadenessa.

”Italialaiset juovat proseccoa ja siitä valmistettuja cocktaileja aamusta iltaan.”

Prosecco on hyvää sellaisenaankin, mutta jos haluat uusia makuelämyksiä, kokeile näitä raikkaita drinkkejä.

Italialaiseen tapaan Bellini, Mimosa ja Hugo sopivat niin viikonlopun aamiaispöytään kuin aperitiiveiksi illalliselle. Salute!

Bellinin juuret ovat Venetsiassa. Kuva: Shutterstock
Bellinin juuret ovat Venetsiassa. Kuva: Shutterstock

Classic bellini

5 cl valkopersikkapyrettä  tai -nektaria
12 cl proseccoa
Lasi: samppanjalasi

Kaada ainekset suoraan samppanjalasiin ja sekoita.

Raikas vesimelonimimosa tuo mieleen kesän. Kuva: Shutterstock
Raikas vesimelonimimosa tuo mieleen kesän. Kuva: Shutterstock

Watermelon mimosa

5 cl vesimelonipyrettä (ohje alla)
0,5 cl limemehua
12 cl proseccoa
Lasi: samppanjalasi tai pieni hillopurkki
Koriste: vesimelonin siivu

Kuori pala vesimelonia ja paloittele se blenderiin tai kulhoon. Sekoita, kunnes pyre on valmis. Myös sauvasekoitin käy pyreen tekemiseen.

Mittaa raaka-aineet lasiin ja sekoita.

Katso herkullinen ohje! Aperol Spritz – camparimainen trendidrinkki

Hugo toimii lämmitettynäkin. Kuva: Shutterstock
Hugo toimii lämmitettynäkin. Kuva: Shutterstock

Hugo

3 cl seljankukkamehua
10 mintun lehteä
12 cl proseccoa
soodavettä
jäitä

Lasi: viinilasi
Koriste: mintun tupsu

Lisää kaikki raaka-aineet viinilasiin ja täytä lasi jäillä. Sekoita hämmentäen hetki. Koristele lopuksi mintun lehdillä.

Juomavinkit kertoi baarimestari Timo Siitonen helsinkiläisestä A21-cocktailravintolasta.

Tiesitkö tämän proseccosta?

Proseccon valtit ovat raikkaus ja hinta

Prosecco on hedelmäisen raikasta ja päärynäistä kuohuviiniä. Siten se soveltuu hyvin miedommille mauille ja juomasekoituksiin. Tätä mieltä on Alkon tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkuna, joka on saavuttanut myös arvostetun Master of Wine -tittelin.

– Prosecco sopii erityisesti seurustelujuomaksi, aperitiiviksi ja pikkupalojen kuplakumppaniksi, sanoo Vilkuna.

Suomi on Vilkunan mukaan perinteisesti ollut espanjalaisen cavan valtakuntaa. Vuonna 2015 myydyimpien kuohuviinien listalle ylsi vasta yksi prosecco, Val d’Oca sijalle 7. Proseccojen etuna on kuitenkin niiden huokeampi hinta, esimerkiksi samppanjaan verrattuna. Halvimmat laatuproseccot maksavat alle kymmenen euroa.

Veneton alueella valmistettava prosecco saa makunsa Glera-rypäleestä. Tuotantoalue on rajattu Venetsian ympäristöön Koillis-Italiaan, ja prosecco valmistetaan perinteisesti tankkikäymismenetelmällä.

– Menetelmän vuoksi siihen ei muodostu toisen käymisen aikana samppanjalle ja monille muille sakkakypsytetyille kuohuviineille ominaisia paahteisia aromeja. Proseccon valtti on raikkaus ja hedelmäisyys, ja jäännössokeri pyöristää maun useimpien suuhun sopivaksi, Taina Vilkuna kuvailee.

Kun osaat nämä, muita sooseja et tarvitse.

Salaatti herää henkiin, kun se saa joukkoonsa kastikkeen. Hyvä kastike luo kasvisten sekoituksesta kokonaisuuden ja korostaa niiden makua.

Kastikkeen peruspilari on suola. Sen lisäksi soosintekijä tarvitsee happoa, jota saa helposti esimerkiksi sitruunasta tai viinietikasta. Myös hapokkaat maitotuotteet sopivat kastikkeisiin. Usein soosin pohjana on öljy tai muu rasvainen, kuten kermaviili, ja se sopii hyvin raikkaiden kasvisten vastapainoksi. Pieni määrä makeutta sitoo maut yhteen.

Kastikkeella lotraus kannattaa aina hoitaa viime tipassa.

Kastikkeella lotraus kannattaa hoitaa aina viime tipassa. Pakkaa lounassalaatti omaan rasiaansa ja kastike toiseen, jolloin salaatti säilyy tuoreena ja rapeana. Noudata samaa sääntöä, kun tarjoilet salaattia kotona: lorauta kastike joukkoon vasta juuri ennen tarjoilua.

Näistä resepteistä avokadokastike sopii myös levitteeksi tai tortilloihin. Siitä syntyy muhkea pohja tonni­kalasalaattiin tai kalatahnaan.

Yrttiöljy taas on hyvä kastike myös paistetulle kanalle, vihersalaatille, linsseille tai kvinoa- ja kuskus­salaatteihin. Dijon-kastike maistuu lohi-, muna tai viher­salaatissa. Kokeile sitä Nizzan salaattiin tai saksalaistyyliseen perunasalaattiin. 

Dijon-hunajakastike

valmistusaika 10 min

3 rkl sileää Dijonin ­sinappia

1 dl rypsiöljyä

1 limetti

1 rkl hunajaa

1 rkl karkeaa Dijonin sinappia

½ tl suolaa

1. Lusikoi sileä Dijonin sinappi kulhoon. Kaada öljy desimittaan. Valuta öljyä kulhoon noin ruokalusikallinen kerrallaan ja vispaa se välissä sinapin joukkoon.

2. Puolita limetti ja purista se kastikkeen joukkoon. Sekoita.

3. Lisää loput ainekset ja sekoita.

Yrtti-parmesaanikastike

valmistusaika 10 min

1 ruukku basilikaa

½ ruukkua lehti­persiljaa

50 g parmesaania

1 dl rypsiöljyä

½ dl oliiviöljyä

2 rkl valkoviinietikkaa

2 tl hunajaa

½ tl mustapippuria

1. Leikkaa basilika ja lehtipersilja varsineen irti ruukusta. Huuhdo mullat pois. Leikkaa yrtit karkeaksi silpuksi ja nosta blenderiin tai sauvasekoittimen kulhoon.

2. Kuutioi parmesaani ja nosta se yrttien joukkoon. Mittaa mukaan myös öljyt, valkoviinietikka ja pippuri. Soseuta hyvin.

Avokado-savupaprika­kastike

valmistusaika 10 min

2 avokadoa

1 sitruuna

1 dl ranskankermaa

½ tl suolaa

½ tl savupaprikaa

1. Puolita avokadot ja kaavi niistä hedelmäliha lusikalla kulhoon. Purista sitruunasta mehu avokadon joukkoon. Lisää kulhoon myös ranskankerma, suola ja savupaprika.

2. Soseuta kaikki ainekset sauvasekoittimella.

Raikas prosecco maistuu myös lämpimissä juomissa. Warm Hugo ja Autumn spice sopivat hyvin alkudrinkeiksi syysillanistujaisiin.

Proseccoa, jäitä, minttua ja seljankukkaa sisältävä Hugo-hittidrinkki on täydellinen kesäjuoma, mutta tosifani nauttii suosikkinsa myös lämpimänä.

Helsinkiläinen baarimestari Timo Siitonen tietää, miten lämmittävä Hugo-drinkki kannattaa valmistaa itse kotona.

Warm Hugo

  • 3 cl seljankukkamehua
  • 4 cl luomu omenamehua
  • 12 mintun lehteä
  • 12 cl proseccoa

Lasi: viinilasi
Koriste: mintun tupsu

Valmistus

1. Lämmitä kaikki raaka-aineet kattilassa. Älä anna nesteen kiehua, sillä muuten alkoholi haihtuu pois.

2. Siivilöi mintun lehdet pois ja tarjoile lämpimänä.

Vinkki!

Alkossa myydään myös valmista Mionetto Il Hugo -juomaa, jossa on alkoholia kahdeksan prosenttia (hinta 8 euroa).
Sitä voi lämmittää varovasti kattilassa ja nauttia suoraan lämpimänä juomana.

Proseccodrinkki Autumn spice lämmittää syysilloissa. Kuva: Shutterstock
Proseccodrinkki Autumn spice lämmittää syysilloissa. Kuva: Shutterstock

Jos pidät enemmän mausteisimmista juomista, valmista proseccosta Autumn spice -cocktail. Kupliva prosecco tekee siitäkin kevyen ja raikkaan drinkin, joka lämmittää mukavasti kesän jälkeen.

Autumn spice

  • 4 cl granaattiomenamehua
  • 3 tl sokeria
  • 1 kanelitanko
  • 1 iso appelsiininkuoren palanen
  • 12 cl proseccoa

Lasi: viinilasi
Koriste: kanelitanko

Valmistus

1. Mittaa kaikki muut raaka-aineet proseccoa lukuun ottamatta kattilaan ja anna kiehua kaksi minuuttia.

2. Anna jäähtyä hetken ja poimi kanelitanko pois, Sen voi käyttää myöhemmin koristeluun.

3. Lisää prosecco ja lämmitä uudelleen, mutta älä anna nesteen kiehua. Kaada lasiin ja nauti.