Kakkua, pullaa, makaronia! Nyt on se aika, joka saa ihmiset hamuamaan herkkumättöä enemmän kuin muulloin. Lukijoiden kuvat
Kakkua, pullaa, makaronia! Nyt on se aika, joka saa ihmiset hamuamaan herkkumättöä enemmän kuin muulloin. Lukijoiden kuvat

Me Naisten lohturuokakilpailuun osallistuneet paljastavat parhaimmat herkkumättönsä. Milloin sinä olet viimeksi tehnyt mokkapaloja?

Olemme pyytäneet lukijoitamme kertomaan parhaat lohturuokansa.

Kuvagalleriastamme ja Instagramista käy selväksi, että yksi herkuttelee pullalla, toinen juustoisella makaronilla. Joku leipoo herkullisia skonsseja ihan keskellä viikkoa ja siivoaa samalla kotinsa.

Näillä herkuilla lukijoiden kaamosmasennus ja makean himo pysyvät poissa:

1. Aprikoosiskonssit

”Aprikoosiskonssien suutuntuma on mukavan lohduttava. Leivon niitä keskellä viikkoa, jolloin myös keittiöstä tuleva tuoksu antaa kodintuntua ja hyvän mielen. Kun on viitsinyt leipoa, niin tavallaan haluaa vähän siivotakin, jotta uunituoreesta skonssista voi sitten nauttia kauniissa ja rauhallisessa ympäristössä. Hyvä synnyttää hyvää.”
”Aprikoosiskonssien suutuntuma on mukavan lohduttava. Leivon niitä keskellä viikkoa, jolloin myös keittiöstä tuleva tuoksu antaa kodintuntua ja hyvän mielen. Kun on viitsinyt leipoa, niin tavallaan haluaa vähän siivotakin, jotta uunituoreesta skonssista voi sitten nauttia kauniissa ja rauhallisessa ympäristössä. Hyvä synnyttää hyvää.”

2. Täytekakku

”Itsetehtyä kakkua herkutteluun.” Voisiko tällaista unelmaa kukaan vastustaa?
”Itsetehtyä kakkua herkutteluun.” Voisiko tällaista unelmaa kukaan vastustaa?

3.  Pannari

”Rakastan pannareita, mutta haluan tehdä niistä terveellisiä – kuitenkaan mausta tinkimättä. Kaurahiutaleita, soijaproteiinia- ja jogurttia seokseen, vaniljalla kanelilla ja kardemummalla maustettuna. Menee melkein kuin Ahvenanmaan pannarista. Eikä omatunto soimaa!”
”Rakastan pannareita, mutta haluan tehdä niistä terveellisiä – kuitenkaan mausta tinkimättä. Kaurahiutaleita, soijaproteiinia- ja jogurttia seokseen, vaniljalla kanelilla ja kardemummalla maustettuna. Menee melkein kuin Ahvenanmaan pannarista. Eikä omatunto soimaa!”

Takuuohjeet! Maailman helpoimmat banaaniletut ja taikapannari saavat leuan loksahtamaan

4. Lohtutortut

Lohtutortut valmistuvat esimerkiksi fetasta ja puolukasta.
Lohtutortut valmistuvat esimerkiksi fetasta ja puolukasta.

5. Jäätelö

”Oma lohturuokani on itse tehtyä jäätelöä suklaakastikkeella ja maapähkinävoilla. Tällä lähtee makeanhimo, mutta hyvä fiilis säilyy, koska jäätelö on tehty pakastetuista banaaneista.”
”Oma lohturuokani on itse tehtyä jäätelöä suklaakastikkeella ja maapähkinävoilla. Tällä lähtee makeanhimo, mutta hyvä fiilis säilyy, koska jäätelö on tehty pakastetuista banaaneista.”

6. Juustoinen makaroni

Maistuuko sinihomejuusto? Yksi lukijoista sulattaa juuston makaronimössön sekaan.
Maistuuko sinihomejuusto? Yksi lukijoista sulattaa juuston makaronimössön sekaan.

7. Hampurilainen

Itsetehty kanahampurilainen saa veden kielelle.
Itsetehty kanahampurilainen saa veden kielelle.

8. Pizza

”Lohturuokaa pizzaperjantaina.” Mikä täyte maistuu sinulle?
”Lohturuokaa pizzaperjantaina.” Mikä täyte maistuu sinulle?

Ota talteen! Tämä pizza saa juustofanin sekoamaan onnesta

9. Mokkapalat

”Suklaata ja makeaa sen olla pitää, kun kaamosmasennus koittaa iskeä. Yhdessä tyttären kanssa aina yhtä helppo ja nopea tehdä ja varmasti onnistuu.”
”Suklaata ja makeaa sen olla pitää, kun kaamosmasennus koittaa iskeä. Yhdessä tyttären kanssa aina yhtä helppo ja nopea tehdä ja varmasti onnistuu.”

Tällä ohjeella niitä tehtiin – mokkapalojen alkuperäisen reseptin löydät täältä.

10. Pulla

Perinteinen pulla – voiko sen parempaa lohturuokaa olla?

Mikä on sinun lohturuokaasi?

Seuraavan kerran, kun mässyhimo iskee ja valmistat itsellesi ihanan herkutteluhetken, lähetä kuva ruuastasi. Kerro samalla, missä tilanteessa nautit lohturuokaasi sekä miksi se on niin hyvää ja hellivää.

Kun jätät kuvasi täällä 5. marraskuuta mennessä ja liität mukaan yhteystietosi, osallistut uutuuskirjan arvontaan. Arvomme osallistujien kesken kivan palkinnon.

Tarkkana kalahyllyllä: vain osassa kalapaketeissa vastuullisesta kalastamisesta kertova MSC-sertifikaatti. Tee broileripullia samalla vaivalla tuplasatsi. Ne kestävät hyvin pakastusta! Kuvat: Lasse Lecklin, kuvausjärjestelyt: Kaisa Jouhki. Vaaleanpunainen kulho ja pikkukupit Lokal. Kangas Nougat.

Arki alkaa, mutta nyt lihapullissa on uutta makua. Härkis-sienipöyrykät, broileri-omenapyörykät, kermaiset kalapullat ja lihapulla-pastavuoka tuovat maistuvaa vaihtelua arkeen.

Broileri-omenapyörykät

4 annosta

valmistusaika 40 min

2 täysjyväpaahtoleipäsiivua

1 dl turkkilaista jugurttia

1 (n. 120 g) hapokas omena, esimerkiksi granny smith

1 valkosipulinkynsi

1 cm:n pätkä inkivääriä

2 rkl öljyä

2 tl curryjauhetta

½ tl suolaa

400 g broilerinjauhelihaa

1. Murustele leivät kulhoon. Lisää turkkilainen jugurtti. Pese ja raasta omena. Sekoita raaste, leipäpalat ja jugurtti. Jätä leivät pehmenemään seokseen.

2. Raasta inkivääri ja kuori sekä hienonna valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy paistinpannulla. Lisää curry, valkosipulit ja inkivääri kuumaan öljyyn. Kuullota muutama minuutti.

3. Sekoita jugurtti-leipäseokseen kuullotetut mausteet ja öljy, suola ja broilerinjauheliha. Sekoita hyvin.

4. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Vuoraa pelti leivinpaperilla. Kostuta kädet ja pyöritä massa lihapulliksi. Massasta tulee noin ½ pellillistä pieniä lihapullia.

Kermaiset kalapullat

4 annosta

valmistusaika 30 min

400 g pakasteseitiä

1 muna

1 dl ruiskorppujauhoa

1 rkl sitruunankuorta

1 tl suolaa

1 dl kuohukermaa

Leivitykseen

1 dl korppujauhoja

½ tl suolaa

Paistamiseen

voita

1. Ota sei sulamaan tuntia aiemmin. Leikkaa kohmeinen kala kuutioiksi.

2. Kokoa sauvasekoittimen tai monitoimikoneen kulhoon kalakuutiot, korppujauho, muna, sitruunankuori ja suola. Soseuta hyvin.

3. Lisää kerma hiljalleen valuttaen ja samalla soseuttaen. Anna massan levätä jääkapissa 10 minuuttia.

4. Muotoile pulliksi kostein käsin. Kumoa lautaselle korppujauho ja suola. Pyörittele pullat seoksessa.

5. Lämmitä pannu keskilämmöllä. Sulata voi ja paista muutama pulla kerrallaan joka puolelta rapeaksi.

 


Härkispullat ja vegekastike ovat nykymummolan klassikoita. Ne sopivat kaikille! Lautanen Sokos.

 

Härkis-sienipyörykät

4 annosta

Valmistusaika 30 min

100 g herkkusieniä

2 sipulia

2 valkosipulinkynttä

2 rkl öljyä

2 rkl soijakastiketta

1 pkt (250 g) härkistä

Paistamiseen

öljyä ja voita

1. Puhdista herkkusienistä multa. Kuori sipulit ja valkosipulinkynnet. Hienonna sienet ja sipulit.

2. Kuumenna öljy pannussa kuumaksi ja lisää sienet. Anna ruskistua, mutta käännä vain kerran, jotta nesteet pysyvät sisällä. Kun sienet ovat ruskistuneet, vähennä lämpöä ja lisää sipulit. Kuullota. Lisää soijakastike ja anna sen keittyä pois.

3. Laita paistetut kasvikset ja härkis sauvasekoittimen tai monitoimikoneen kulhoon. Soseuta tasaiseksi massaksi.

4. Pyöritä pyöryköiksi kostutetuin käsin. Paista kahdessa erässä pannulla.

Vegaaninen ruskeakastike

n. 5 dl kastiketta

valmistusaika 15 min

2 rkl (40 g) margariinia

½ dl vehnäjauhoja

3 dl vettä

2 dl kaurakermaa

½ tl sinappia

1 rkl soijakastiketta

½ tl suolaa

mustapippuria myllystä

1. Sulata margariini pannulla. Lisää jauho ja sekoita. Anna jauhojen paahtua paistinpannulla kunnolla ruskeiksi sekoitellen välillä. Ruskistumiseen menee noin 7 minuuttia.

2. Lisää vesi ja kaurakerma norona sekoittaen kierrevispilällä. Mausta sinapilla, soijalla, suolalla ja mustapippurilla. Anna kiehahtaa ja maista. Lisää tarvittaessa suolaa.

 


Muuntele ruuan makua lorauttamalla vuokaan vähän valkoviiniä tai vaihtamalla oliivit aurinkokuivattuihin tomaatteihin. Vihreä lautanen Lokal. Sininen lautanen ja haarukka Sokos.

 

Lihapulla-pastavuoka

4 annosta

valmistusaika 30 min + 30 min uunissa

Rosmariini-parmesaanilihapullat

1 dl korppujauhoja

200 g rahkaa

1 muna

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

2 rkl öljyä

2 oksaa tuoretta rosmariinia

50 g parmesaania

1 tl suolaa

½ tl mustapippuria (myllystä)

600 g nauta-sikajauhelihaa

Pastavuoka

3 tlk tomaattimurskaa

2 dl vettä

1 prk arrabiatapestoa

1 dl oliiveja

½ tl suolaa

350 g pastaa

2 mozzarellaa (125 g/kpl)

1. Mittaa korppujauho ja rahka kulhoon. Riko muna joukkooon ja sekoita. Jätä turpoamaan.

2. Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipuli. Kuumenna öljy pannulla ja kuullota sipulit. Nosta pois levyltä jäähtymään.

3. Irrota rosmariinin lehdet puumaisesta varresta ja hienonna. Raasta parmesaani.

4. Sekoita rahka-korppujauhoseokseen sipulit, rosmariini, parmesaani, suola, pippuri ja jauheliha.

5. Pyörittele kostutetuin käsin massa lihapulliksi. Isoja lihapullia tulee noin 16.

6. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Kumoa uunivuokaan tomaattimurskat ja pesto. Lisää vesi, suola ja oliivit sekä pasta. Jos käytät spagettia, voit katkaista sen puoliksi. Sekoita. Lisää lihapullat. Kypsennä 25 minuuttia.

7. Vuoan ollessa uunissa valuta ja revi mozzarellat pieneksi. Ripottele vuoan päälle ja laita vielä 5 minuutiksi uuniin.

Vinkki! Jos teet pelkät lihapullat ilman pastaa ja kastiketta, kypsennä niitä 200-asteissa uunissa 15 minuuttia ja paista lopuksi paistinpannulla.

Unohda pekoniin käärityt sienet, tässä tulee ”pekonas”!

Swineapple eli ”pekonas” on tämän kesän hitiksi noussut grilliherkku, josta lukuisat ulkomaalaiset ruokabloggarit postaavat kuviaan, kertoo Mashable-lehti. Tässä hassunnäköisessä viritelmässä ananas on kiedottu pekoniin ja täytetty possunpaistilla.

Erikoinen herkku valmistetaan kovertamalla keskiosa pois kokonaisesta ananaksesta, joka sitten täytetään possunpaloilla, päällystetään pekonilla ja kypsytetään grillissä useita tunteja.

Idea pekoniin kiedotusta ananaksesta syntyi ilmeisesti jo kaksi vuotta sitten, kun Facebook-käyttäjä Josh Push julkaisi kuvan hänen ananaspossuviritelmästään. Kuitenkin vasta tänä kesänä sosiaalisessa mediassa on innostuttu tästä merkillisen näköisestä yhdistelmästä.

 Onpa erikoisuus päätynyt tänä kesänä tulille koto-Suomessakin.