Vegaaninen ruoka on edelleen trendeistä isoin – eikä se tarkoita vain salaatin puputtamista. Kuva: Shutterstock

Syksyn ruokatrendeistä tekee löytöjä sekä leipuri että oluen ystävä.

1. Bataatti on uusi lempikasvis. Sen voit kypsentää leivänpaahtimessa paahtoleiväksi tai paistaa ranskalaisiksi. Rapean bataattiranun salaisuus on maissitärkkelys.

2. Hullut yhdistelmät. Lähes joka viikko pinnalle pompsahtaa uusi, hauska fuusioruoka. Tunnetko jo sushidonitsin, crème brûlée -munkin ja sushihampurilaisen?

Kokeile itse: Hampurilaista tai kakkua! 6 hauskaa tapaa herkutella sushilla

3. Sateenkaaria ja galakseja. Koristelussa ja leivonnassa jatkuu hulluttelu. Donitsitaikinoita värjätään sateenkaaren väreillä ja kakkuja naamioidaan galakseiksi. Kuppikakkujen värikkäät pursotukset ovat saaneet nettikeskusteluissa lisänimen yksisarvisen kakka.

4. Lakritsi on uusi musta. Myös huippukokki Tomi Björck on lähtenyt mukaan lakubisnekseen LIQ-merkillään. Uusia lakuja löytyy mm. Björckin suosikkimakuna, joka on suolakaramelli.

5. Ruokaa leffaan! Pitkään elokuvateattereissa on popsittu vain irtokarkkeja ja poppareita, mutta kulinarismi hiipii myös näihin hiljaisiin saleihin. Helsingin Töölössä toimiva Korjaamo Kino tarjoilee saliin tapaksia ja viiniä. Syksyllä Kallion kaupunginosaan on avaamassa cocktailbaarin ja elokuvateatterin yhdistävä Riviera.

6. Nyt myydään luita. Luuliemi nousi ensin hitiksi USA:ssa. Nyt luut ovat täällä: viime Taste of Helsinki -tapahtumassa ravintola Grön tarjoili luuydinkastiketta, ja Gastro Café Kallion listalta löytyy paahdettuja ydinluita.

Vegaanisia kahviloita ja ravintoloita perustetaan jatkuvasti lisää.

7. Vegaaninen ruokavalio on edelleen trendeistä suurin ja nousevin. Pelkästään kasvisperäistä ruokavaliota noudattavat saavat yhä enemmän ääntään kuuluviin, ja vegaanisia kahviloita ja ravintoloita perustetaan jatkuvasti lisää.

8. Laatucocktail pullosta! Tekisikö mieli ihanaa drinkkiä, muttet viitsisi vääntäytyä baariin? Seuraavaksi voit nauttia taidolla valmistetut cocktailisi suoraan pullosta. Kotimaisen Paradise City Beveragen Negronia löytyy jo Alkosta.

9. Uussuomalainen keittiö. Suomalainen ruoka ei tarkoita enää vain läskisoosia ja karjalanpiirakoita, vaan monikulttuurisuus laajentaa kansalliskeittiötämme. Joko kokeilit somalialaista ruokaa tarjoavaa Camel Cafeta tai Helsingin Kontulassa toimivaa syyrialais­ravintolaa Nuuria?

10. Uusi suosikkibisse. Unohda vehnäolut ja valitse olutravintolassa Lambic! Se on uusi ”naisten olut”, jonka maku muistuttaa kuivaa sherryä sekä perinteistä siideriä.

11. Suomen ensimmäiset olutsommelierit ovat merkki siitä, että oluttrendi on tullut jäädäkseen. Bryggeri-ravintolan Olli Majanen kouluttautui Lontoon Beer Academyssa.

12. Espresso + tonic-vesi + muutama jääpala = viilein tapa juoda kahvia juuri nyt.

13. Drinkkilistalla gintonic? Voit käyttää tonic-veden valintaan vaikka enemmän aikaa kuin ginin hankkimiseen, sillä happaman karvailla kuplavesillä on nykyään Alkossa oma hyllynsä. Mauissa on nimittäin eroja!

14. Ruokamatkaaja buukkaa lippunsa tuhdin ruuan luvattuun maahan Georgiaan. Viini-intoilija taas suuntaa alkuviinien äärelle Sloveniaan.

Parsakaalista viis. Työnaisen purkkiruoka on makaronilaatikko ja kinkkukiusaus.

Meal prepping on puhuttava ja tuore ilmiö, joka tarkoittaa ruokien sarjakokkausta. Meal preppaajat siis valmistavat, purkittavat ja lopulta syövät tunnollisesti koko viikon samaa ruokaa.

Preppaus on säntillisten fitnessurheilijoiden suursuosiossa, ja sitä harrastettiinkin muun muassa hiljattain julkaistussa Muodonmuutoksia-dokumentissa. Dokkarissa bikiniurheilijat mittasivat neuroottisesti viikoittaiset suolansa ja muut tykötarpeensa pikkuruisiin muovipusseihin.

Meal prepping on mielletty fitnessurheilijoiden hömpötykseksi, mutta siihen on tulossa muutos. Preppaus on mahdollista jalostaa myös meidän tavallisten työnaisten arkeen muutamalla helpolla niksillä. Ja se muuten kannattaa.

Sinkkutaloudessani valmistan kansallisromanttiset makaronilaatikot ja jauhelihakastikkeet aina viikoksi eteenpäin. Laatikkoruuat ja muut helpot perussafkat on helppo kauhoa purkkeihin, jonka jälkeen kasaa purkit jääkaappiin tai työnnä pakastimeen tiukkojen päivien pelastukseksi.

Käytän joka viikko yhden päivän arjestani ruokaostoksiin ja ruuan valmistukseen. Säästänkin siis arjen keskellä aikaa ja vaivaa. Pitkän työpäivän jälkeen minun ei tarvitse taistella ruuhka-Lidlin viimeisestä bataatista tai taikoa jääkaapin valosta illan antimia. Herkkuruoka odottaa kotona valmiina.

Käytän joka viikko yhden päivän arjestani ruokaostoksiin ja ruuan valmistukseen.

Säästän myös rahaa valmistamalla suurperheannoksen kertaheitolla. Värkit makaronilaatikkoon ja jauhelihakastikkeeseen saa alle kympillä, ja se on sitä peräänkuulutettua taloudellisuutta. Ja kun arkiset kauppareissut vähenevät, spontaanit suklaapatukat jäävät ostamatta.

Jos saman safkan syönti päivätolkulla puistattaa, avuksi tulee tuunaus. Yhtenä päivänä heitän purkkiruokani sekaan ketsupit, toisena sinihomejuustot ja kolmantena tuoreet kasvikset. Lautaseni yllättää minut päivittäin, kun kukaan muu ei sitä tee.

Alkuun pääset lähimarketista saatavilla muovirasioilla. Purkista, pakasta ja sulata.

Laiska ruuanlaittaja kiittää. Viikonloppuna hemmottelen itseäni pekoniparsoilla ja avokadopastalla.

Kolmella eri lisukkeella loihdit samaan pöytään salaatin niin kalan, katkarapujen kuin kasvisten ystäville.

Lohi-avokadolisuke

10 annosta

Valmistusaika 15 min + maustumisaika 30 min

1 kg lohifilettä

5 kevätsipulinvartta

2 valkosipulinkynttä

2 dl vettä

1 pss (250 g) edamame-papuja

½ dl seesaminsiemeniä

Kastike

1 dl vaaleaa soijakastiketta

2 rkl paahdettua seesamiöljyä

2 tl wasabia

1 tl chilihiutaleita

1. Poista lohesta nahka ja ruodot. Leikkaa lohi pieniksi kuutioiksi. Hienonna sipulinvarret ja valkosipulit.

2. Kiehauta vesi kattilassa ja keitä jäisiä papuja 3–4 minuuttia. Siivilöi pavut ja huuhtele kylmällä vedellä. Yhdistä kulhossa kala, pavut ja sipulit.

3. Yhdistä kastikkeen ainekset ja sekoita lohen joukkoon. Anna maustua 30 minuuttia.

4. Paahda seesaminsiemeniä minuutin ajan kuumalla, kuivalla pannulla. Jäähdytä ja lisää lohen joukkoon. Tarjoile heti.

Hoisin-katkaravut

10 annosta

Valmistusaika 10 min

4 pss ( á 180 g) isoja katkarapuja

2 valkosipulinkynttä

2 rkl öljyä

Kastike

1 limetin mehu

1 dl hoisin-kastiketta

4 rkl soijakastiketta

4 rkl riisiviinietikkaa

3 rkl chilikastiketta

2 tl seesamiöljyä

1 tl currya

1. Sulata katkaravut. Kuori ja hienonna valkosipulit.

2. Sekoita kastikkeen ainekset isossa kulhossa.

3. Kuumenna öljy pannulla. Paista rapuja pannulla 3 minuuttia. Lisää valkosipulinkynnet. Paista vielä 3 minuuttia. Kaada joukkoon kastike ja kiehauta.

4. Tarjoile heti. Voit myös säilyttää sen jääkapissa ja nauttia seuraavana päivänä.

Paahdetut pavut

10 annosta

Valmistusaika 10 min + paahtoaika 20 min

3 tlk (380/230 g) isoja valkoisia papuja

1 pss (100 g) manteleita

2 valkosipulinkynttä

4 rkl öljyä

1 rkl siirappia

1 tl kuivattua chiliä

1 tl savupaprikaa

1 tl paprikajauhetta

1 tl fenkolia

1 tl suolaa

1 ruukku ruohosipulia

1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Valuta pavut. Laita pavut ja mantelit uunipellille.

2. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Yhdistä öljy, siirappi, mausteet, suola ja valkosipulit. Sekoita maustekastike papujen joukkoon. Paahda uunissa 20 minuuttia. Koristele ruohosipulilla.

Huom. Varaa salaattibaariin ainakin salaattisekoitusta, ituja, kirsikkatomaatteja, retiisejä, herneitä, viinirypäleitä, melonia ja pähkinöitä ja siemeniä.

Me Naiset selvitti, piileekö pakastealtaassa suklainen uhka vai mahdollisuus.

Kun yhdistetään kaksi erinomaisen mahtavaa asiaa, kuten nyt vaikka pizza ja suklaa, voi lopputulos olla mahtava toiseen potenssiin, tai sitten jotakin ihan muuta. 

Pakastepizzoistaan tunnettu Dr. Oetker on nyt ottanut rohkean askeleen ja tuonut kauppojen pakastealtaisiin pizza dolce al cioccolaton, eli kotoisammin suklaapizzan. Me Naisten toimitus otti yhtälailla rohkean askeleen ja hankki testattavaksi suklaapizzaa. 

Pizza eroaa tavallisesta pakastepizzasta vain kahdella tavalla: pohja näyttää sisältävän hieman kaakaota, ja täytteet ovat suklaakastike sekä kolme erilaista suklaata. Muoto on tuttu. 

Suklaan tuoksua ja vihamielisiä asenteita

Ensimmäiseksi on tehtävä muutama huomio suklaapizzan paistamisesta. Tavallisen pakastepizzan paistaminenhan on tumpelommallekin kokille melko helppoa, sillä pizzan kypsyysastetta voi arvioida sen perusteella, kuinka ruskistuneilta paistuvan pizzan täytteet näyttävät. Kun pinta on saanut väriä, pizza otetaan uunista. 

Suklaapizza taas on jo uuniin laitettaessa erittäin ruskea, joten sen kypsyyttä on vaikea arvioida. Lohtua tuo se tieto, että suklaata tavataan nauttia kypsentämättäkin, eli liian aikainen uunista poistaminen ei liene ongelma. Kiitosta on annettava siitä, että suklaapizzaa paistaessa uunista leijailee ihana suklaan tuoksu.

Toisekseen on todettava, että asenteet suklaapizzaa kohtaan vaihtelevat suuresti. Osa koehenkilöistä pitää suklaapizzaa niin vastenmielisenä konseptina, että kieltäytyy tyystin maistamasta tätä uutuusherkkua. Suklaapizzan eduksi voidaan lukea, että se on todellinen keskustelunherättäjä.

– Näyttää pahalta, ei tee mieli syödä. Mutta kun maistaa, jää koukkuun, vähän kuin mokkapalataikinaan, toteaa eräs koemaistajista.

Suklaapizzaa ei suositella syötäväksi valkoisessa juhlaleningissä.
Suklaapizzaa ei suositella syötäväksi valkoisessa juhlaleningissä.

Ongelmana pohja

Entäpä sitten tärkein, eli maku? Jakaa mielipiteet. 

– Äitelää. Rakastan suklaata, mutta pitsan päällä se ei toimi. Liian makeaa, eikä suklaa maistu kunnon suklaalle, kommentoi yksi testaajista.

Toiset taas kehuvat runsaan suklaista makuelämystä.

”Maistuu paremmalta, jos sulkee silmät ja kuvittelee muodon pyöreäksi.”

Pohja on yksi suklaapizzan suurimmista ongelmista. Ei pidä käsittää väärin: pohja on kyllä todella pizzamainen, mikä takaa autenttisen pizzakokemuksen. Tyystin toinen kysymys kuitenkin on, onko aavistuksen sitkeä pizzapohja sopiva alusta suklaaherkulle. Me sanomme, että ei ole. 

– Päällä oleva lämmin, sula suklaa oli aivan ihanaa, mutta pohja oli jotenkin ällöttävää. Olisin tykännyt enemmän rapeasta pohjasta. Teki ensimmäisen puraisun jälkeen mieli lähinnä nuolla suklaa pois ja heittää pohja roskiin. Puolessa välissä palaa teinkin niin, kertoo koemaistaja.

Oikein tehty! Suklaapizzaa syödessä ei ole syytä hienostella. 

Ratkaisu: suklaiset pikkupizzat ja jäätelö

Koemaistajien muodostama konsensus on, että suklaapizza toimisi paremmin, pieninä, pyöreinä, rapeina pikkupizzoina. 

– Maistuu paremmalta, jos sulkee silmät ja kuvittelee muodon pyöreäksi. Olisipa pohja mieluummin keksimäisen rapsakka, fantasioi eräskin koeherkuttelija.

– Jos tätä tehtäisiin pienempinä kiekkoina, voisi lunastaa paikan lohtuherkkunani vaniljajätskin alla, toinen lisää.

Suklaapizza suorastaan huutaa parikseen raikasta vaniljajäätelöä. 

Suklaapizzan perimmäinen tarkoitus

Puutteistaan huolimatta suklaapizza saa pisteitä kreisifaktorista. On hienoa, että tämä suklaan ja pizzan ystävien mielikuvituskaveri on tuotu oikeaksi tuotteeksi. 

Suklaapizzan käyttökelpoisuus on kuitenkin asetettava kyseenalaiseksi. Äkkimakeuden perusteella suklaapizzaa voisi ajatella lastenjuhlien vetonaulaksi, mutta toisaalta herkku on hyvin sotkuista syötävää eikä erityisen korean näköistä. 

– Kukaan ei koko pizzaa syö, mutta tämä ei kyllä juhliin sovi. Liian rumaa ja teollista kekkereille, kritisoi eräs testaajista.

Nutella-pizzaan ulkomailla perehtynyt koeherkuttelija on eri mieltä:

– Kyllä oli hyvää, maku ja koostumus. Hyvä jälkkäri!

Kevään viilein drinkki yhdistää makeaa sorbettia ja juhlavaa kuohuvaa.

Makeaa vadelmaa, piristävää sitruunaa vai raikasta raparperia? Voit valita juomaan juuri oman lempisorbettisi. Maukkaat pikamimosat syntyvät helposti: lusikoi vain sorbettipallo lasiin ja kaada sekaan jääkaappikylmää, kuivaa proseccoa, cavaa tai alkoholitonta kuplivaa.

Sorbetti-mimosat

6 annosta

Valmistusaika 10 min

6 palloa sorbettia

1 plo (750 ml) kuohuviiniä

Koristeluun

mansikoita, ananaskirsikoita tai vadelmia

Pyöräytä sorbetista pallot ja laita ne lasiin. Kaada päälle viilennetty kuohuviini. Koristele ja

tarjoile heti.