Vegaaninen ruoka on edelleen trendeistä isoin – eikä se tarkoita vain salaatin puputtamista. Kuva: Shutterstock

Syksyn ruokatrendeistä tekee löytöjä sekä leipuri että oluen ystävä.

1. Bataatti on uusi lempikasvis. Sen voit kypsentää leivänpaahtimessa paahtoleiväksi tai paistaa ranskalaisiksi. Rapean bataattiranun salaisuus on maissitärkkelys.

2. Hullut yhdistelmät. Lähes joka viikko pinnalle pompsahtaa uusi, hauska fuusioruoka. Tunnetko jo sushidonitsin, crème brûlée -munkin ja sushihampurilaisen?

Kokeile itse: Hampurilaista tai kakkua! 6 hauskaa tapaa herkutella sushilla

3. Sateenkaaria ja galakseja. Koristelussa ja leivonnassa jatkuu hulluttelu. Donitsitaikinoita värjätään sateenkaaren väreillä ja kakkuja naamioidaan galakseiksi. Kuppikakkujen värikkäät pursotukset ovat saaneet nettikeskusteluissa lisänimen yksisarvisen kakka.

4. Lakritsi on uusi musta. Myös huippukokki Tomi Björck on lähtenyt mukaan lakubisnekseen LIQ-merkillään. Uusia lakuja löytyy mm. Björckin suosikkimakuna, joka on suolakaramelli.

5. Ruokaa leffaan! Pitkään elokuvateattereissa on popsittu vain irtokarkkeja ja poppareita, mutta kulinarismi hiipii myös näihin hiljaisiin saleihin. Helsingin Töölössä toimiva Korjaamo Kino tarjoilee saliin tapaksia ja viiniä. Syksyllä Kallion kaupunginosaan on avaamassa cocktailbaarin ja elokuvateatterin yhdistävä Riviera.

6. Nyt myydään luita. Luuliemi nousi ensin hitiksi USA:ssa. Nyt luut ovat täällä: viime Taste of Helsinki -tapahtumassa ravintola Grön tarjoili luuydinkastiketta, ja Gastro Café Kallion listalta löytyy paahdettuja ydinluita.

Vegaanisia kahviloita ja ravintoloita perustetaan jatkuvasti lisää.

7. Vegaaninen ruokavalio on edelleen trendeistä suurin ja nousevin. Pelkästään kasvisperäistä ruokavaliota noudattavat saavat yhä enemmän ääntään kuuluviin, ja vegaanisia kahviloita ja ravintoloita perustetaan jatkuvasti lisää.

8. Laatucocktail pullosta! Tekisikö mieli ihanaa drinkkiä, muttet viitsisi vääntäytyä baariin? Seuraavaksi voit nauttia taidolla valmistetut cocktailisi suoraan pullosta. Kotimaisen Paradise City Beveragen Negronia löytyy jo Alkosta.

9. Uussuomalainen keittiö. Suomalainen ruoka ei tarkoita enää vain läskisoosia ja karjalanpiirakoita, vaan monikulttuurisuus laajentaa kansalliskeittiötämme. Joko kokeilit somalialaista ruokaa tarjoavaa Camel Cafeta tai Helsingin Kontulassa toimivaa syyrialais­ravintolaa Nuuria?

10. Uusi suosikkibisse. Unohda vehnäolut ja valitse olutravintolassa Lambic! Se on uusi ”naisten olut”, jonka maku muistuttaa kuivaa sherryä sekä perinteistä siideriä.

11. Suomen ensimmäiset olutsommelierit ovat merkki siitä, että oluttrendi on tullut jäädäkseen. Bryggeri-ravintolan Olli Majanen kouluttautui Lontoon Beer Academyssa.

12. Espresso + tonic-vesi + muutama jääpala = viilein tapa juoda kahvia juuri nyt.

13. Drinkkilistalla gintonic? Voit käyttää tonic-veden valintaan vaikka enemmän aikaa kuin ginin hankkimiseen, sillä happaman karvailla kuplavesillä on nykyään Alkossa oma hyllynsä. Mauissa on nimittäin eroja!

14. Ruokamatkaaja buukkaa lippunsa tuhdin ruuan luvattuun maahan Georgiaan. Viini-intoilija taas suuntaa alkuviinien äärelle Sloveniaan.

Maistuisiko viileä mustikkajäätelö tai kinuskinen mustikka-mantelipiirakka?

Mustikat kruunaavat niin kakut kuin aamiaisherkut. Koostimme Me Naisten kaikkien aikojen kymmenen parasta mustikkareseptiä. Mikä on sinun suosikkisi?

  1. Mustikkainen kaurapaistos
    Kaurapaistos on koukuttava herkku! Kuva: Sanoma-arkisto
    Kaurapaistos on koukuttava herkku! Kuva: Sanoma-arkisto

  2. Mustikka-sitruunapehmis
    Mustikka-sitruunapehmis tarjoaa kesän viileimmän nautinnon. Kuva: Sanoma-arkisto
    Mustikka-sitruunapehmis tarjoaa kesän viileimmän nautinnon. Kuva: Sanoma-arkisto

  3. Sitruunainen mustikkapiiras
    Sitruunainen mustikkapiiras on kuin taideteos. Kuva: Sanoma-arkisto
    Sitruunainen mustikkapiiras on kuin taideteos. Kuva: Sanoma-arkisto

  4. Mustikkasmoothie kardemummalla
    Mustikkasmoothie maustetaan kardemummalla. Kuva: Shutterstock
    Mustikkasmoothie maustetaan kardemummalla. Kuva: Shutterstock

  5. Mustikkakakku
    Mustikkakakku – täydellinen koriste kesäpöytään! Kuva: Sanoma-arkisto
    Mustikkakakku – täydellinen koriste kesäpöytään! Kuva: Sanoma-arkisto

  6. Banaani-mustikka-granolamaljat
    Banaani-mustikka-granolamalja herättää aamiaiselle. Kuva: Sanoma-arkisto
    Banaani-mustikka-granolamalja herättää aamiaiselle. Kuva: Sanoma-arkisto

  7. Aamiaisletut mustikoilla
    Mustikkalettuja ei kukaan pysty vastustamaan. Kuva: Sanoma-arkisto
    Mustikkalettuja ei kukaan pysty vastustamaan. Kuva: Sanoma-arkisto

  8. Mustikka-viinirypälehilloke
    Mustikka-viinirypälehilloke maistuu esimerkiksi aamiaisbageleiden kanssa. Kuva: Sanoma-arkisto
    Mustikka-viinirypälehilloke maistuu esimerkiksi aamiaisbageleiden kanssa. Kuva: Sanoma-arkisto

  9. Vaniljainen mustikkakeitto
    Niin paljon parempaa kuin kaupan mustikkakeitto. Kuva: Sanoma-arkisto
    Niin paljon parempaa kuin kaupan mustikkakeitto. Kuva: Sanoma-arkisto

  10. Mustikka-mantelipiirakka
    Makea kinuski ja hapan ranskankerma ovat vastustamaton yhdistelmä. Kuva: Sanoma-arkisto
    Makea kinuski ja hapan ranskankerma ovat vastustamaton yhdistelmä. Kuva: Sanoma-arkisto

Suupielet saavat sinertyä, kun mustikka-aika koittaa. Leivo kesän paras piirakka tai kokeile ruis-rahkataskuja – ne ovat kuin jälkiruokatacoja!

Ruis-rahkataskut

4 annosta

valmistusaika 30 min

Ruiskuoret

50 g voita

1 dl maitoa

1½ dl ruisjauhoja

1 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

2 rkl sokeria

paistamiseen voita

Täyte

1 prk (200 g) rahkaa

1 lime

2 rkl vaaleaa siirappia

2 dl mustikoita

1 Valmista ensin täyte. Huuhdo lime hyvin ja raasta siitä kuori. Sekoita limenkuoriraaste, rahka, hunaja ja mustikat. Laita jääkaappiin odottamaan.

2 Sulata voi muovisessa leivontakulhossa. Mittaa kulhoon maito. Lisää jauhot, leivinjauhe ja sokeri. Sekoita hyvin.

3 Ota neljäsosa taikinasta kulhosta ja pyöritä palloksi. Muotoile pallo litteäksi käsien välissä. Tee taikinasta yhteensä neljä lituskaa.

4 Kuumenna paistinpannu keskilämmöllä. Sulata pannulla nokare voita. Paista lettuset yksi kerrallaan molemmin puolin. Tarjoile heti!

Makea kinuski ja hapan ranskankerma ovat koukuttava yhdistelmä.
Makea kinuski ja hapan ranskankerma ovat koukuttava yhdistelmä.

Mustikka-mantelipiirakka

8 annosta

valmistusaika 30 min + 30 min paisto

Pohja

150 g mantelimassaa

100 g voita

1 dl tummaa muscovadosokeria

3 dl vehnäjauhoja

½ dl mantelilastuja

1 tl leivinjauhetta

2 rkl vettä

Täyte

150 g ranskankermaa

1 muna

1 dl karamellisoitua

kondensoitua maitoa (saa valmiina kaupasta)

4 dl mustikoita

1 Nosta mantelimassa ja voi huoneenlämpöön. Pilko muutamaan osaan leivontakulhon pohjalle ja anna pehmetä noin 10 minuuttia.

2 Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Mittaa joukkoon sokeri ja nypi sekaisin.

3 Lisää jauhot, mantelilastut ja leivinjauhe. Jatka taikinan sekoittamista käsin kunnes se on murumaista. Lisää vesi ja sekoita taikina.

4 Painele taikina pyöreän piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Peitä pohja leivinpaperilla ja kaada sen päälle kuivia herneitä painoksi. Paista pohjaa keskitasolla 15 minuuttia.

5 Valmista sillä välin täyte. Sekoita vispilällä sekaisin ranskankerma ja muna. Lisää joukkoon karamellisoitu kondensoitu maito ja sekoita.

6 Ota pohja pois uunista. Nosta herneet ja leivinpaperi pois. Herneet voi säästää uudelleen käytettäväksi. Kaada täyte pohjan päälle. Ripottele mustikat täytteen päälle ja sekoittele kevyesti täytteen joukkoon pienellä lusikalla. Paista 30 minuuttia eli kunnes täyte on hyytynyt ja pinta on ruskistunut vähän.

Runsaasti tuoreita mansikoita ja kermavaahtoa – siinä on kesän rakastetuimman jälkiruuan juju.

Yksi on saletti: mansikkakauden voittamaton jälkiruokaon perinteinen mansikkakakku.

Täydellinen mansikkakakku syntyy yksinkertaisista raaka-aineista ja simppelistä ohjeesta. Niputimme yhteen tärkeimmät ohjeet: lopputulos herkullinen, raikas ja helppo valmistaa.

  1. Leivo Soppa365 superhelppo kakkupohja. ”Tällikakku” syntyy kolmesta ainesosasta, eli sokerista, munista ja vehnäjauhoista.
  2. Pohjan kypsyessä uunissa, valmista kakun täytteeksi rahka-kermavaahto. Vaahdota kuohukerma ja sekoita joukkoon maustettu rahka tai maitorahka ja sokerit. Käytä osa täytteeksi ja loput kuorrutukseen. Jos haluat tehdä trendikkään ”nakukakun”, käytä kaikki vaahto silloin täytteenä.
  3. Ota valmis kakkupohja uunista, anna jäähtyä, halkaise kahteen kerrokseen ja kostuta maidolla.
  4. Levitä kerrosten väliin rahka-kermavaahtoa ja viipaloituja tuoreita mansikoita. Jos kuorrutat, levitä loput seoksesta kakun päälle ja reunoille.
  5. Mansikoita, mansikoita ja lisää mansikoita. Älä säästele herkkumarjan käytössä, kun koristelet kakkua.

Tässä inspiraatiota ihaniin mansikkakakkuihin ja koristeluun. Tyyli on vapaa!

 

A post shared by Laura (@lauraemiliaii) on

 

A post shared by j e n n y k e l l e r (@jennycookies) on

 

A post shared by Villa Helmiina (@villahelmiina) on

 

Kumpaan ryhmään sinä kuulut: juusto vai kinkku ensin -leiriin?

Sosiaalinen media käy taas kuumana ikuisuuskysymyksestä. Kumpi tulee ensin leivälle: juusto vai kinkku? Kinkkiseen kysymykseen ei ole yhtä oikeaa vastausta; jokaisella on silti siihen vahva mielipide. Niin kuin löytyy vessapaperirullan asennosta ja näkkileivän voitelupuolesta. Joillakin saattaa olla asioihin myös vahva ”ihan sama” -asenne, mutta se on asia erikseen.

Twitterissä tällä viikolla käynnistynyt vilkas keskustelu osoittaa, että ainakin siellä leivänpäällysaihe jakaa käyttäjät selvästi kahteen leiriin. Voileivän rakennus onkin tarkkaa puuhaa: toiset haluavat kinkkunsa ensimmäiseksi ja toiset juustonsa. Tämä on synnyttänyt Twitteriin kaksi eri ryhmää eli Kinkku ensin ja Juusto ensin -ryhmät.

Nyt Twitter-käyttäjä Miikkulainen on esitellyt ”kompromissinsa kinasteluun”.

Maistuisiko symmetrisesti rakennettu voileipä, jossa sekä kinkku että juusto saavat kosketuksen leipään?

Miikkulainen käyttää tviitissään myös hashtagia ”rauhanehdotus”.

Juusto vai kinkku ensin -läpänheitto alkoi kiivaana tiistaina julkaistusta tviitistä. Siinä Jumppa Hällfors ilmoitti, että juusto kuuluu alle.

Sen jälkeen KHL-kiekkoilija Teemu Ramstedt perusti Kinkku ensin -ryhmän, kertoo Ilta-Sanomat. Leikkimielinen kinastelu on saanut sen jälkeen koko ajan uusia ehdotuksia, kuten Miikkulaisen rakennelman.

Viimeksi kun voileipäkeskustelu kävi kuumana vuonna 2016, Me Naiset analysoi viipaleiden järjestystä ja selvitti, mikä vaikuttaa niiden sijoitteluun eniten. ”Niin vain on aina tullut tehtyä” oli yksi yleisimmistä vastauksista. Moni ei siis edes ajattele asiaa sen kummemmin, vaan lätkii päälliset totutussa järjestyksessä voileivälle.

Jotkut ovat kuitenkin sitä mieltä, että leipä maistuu erilaiselta riippuen sen päällisten järjestyksestä:

– Jos juusto on tosi herkullista, laitan sen päälle. Muuten kinkku tulee päälle, vastasi yksi haastattelemamme ihminen.

Lue lisää: Laitatko leivälle ensin kinkun vai juuston? Analysoimme, mitä se kertoo

Kysely

Miten voileipä rakennetaan oikeaoppisesti?