Vegaaninen ruoka on edelleen trendeistä isoin – eikä se tarkoita vain salaatin puputtamista. Kuva: Shutterstock

Syksyn ruokatrendeistä tekee löytöjä sekä leipuri että oluen ystävä.

1. Bataatti on uusi lempikasvis. Sen voit kypsentää leivänpaahtimessa paahtoleiväksi tai paistaa ranskalaisiksi. Rapean bataattiranun salaisuus on maissitärkkelys.

2. Hullut yhdistelmät. Lähes joka viikko pinnalle pompsahtaa uusi, hauska fuusioruoka. Tunnetko jo sushidonitsin, crème brûlée -munkin ja sushihampurilaisen?

Kokeile itse: Hampurilaista tai kakkua! 6 hauskaa tapaa herkutella sushilla

3. Sateenkaaria ja galakseja. Koristelussa ja leivonnassa jatkuu hulluttelu. Donitsitaikinoita värjätään sateenkaaren väreillä ja kakkuja naamioidaan galakseiksi. Kuppikakkujen värikkäät pursotukset ovat saaneet nettikeskusteluissa lisänimen yksisarvisen kakka.

4. Lakritsi on uusi musta. Myös huippukokki Tomi Björck on lähtenyt mukaan lakubisnekseen LIQ-merkillään. Uusia lakuja löytyy mm. Björckin suosikkimakuna, joka on suolakaramelli.

5. Ruokaa leffaan! Pitkään elokuvateattereissa on popsittu vain irtokarkkeja ja poppareita, mutta kulinarismi hiipii myös näihin hiljaisiin saleihin. Helsingin Töölössä toimiva Korjaamo Kino tarjoilee saliin tapaksia ja viiniä. Syksyllä Kallion kaupunginosaan on avaamassa cocktailbaarin ja elokuvateatterin yhdistävä Riviera.

6. Nyt myydään luita. Luuliemi nousi ensin hitiksi USA:ssa. Nyt luut ovat täällä: viime Taste of Helsinki -tapahtumassa ravintola Grön tarjoili luuydinkastiketta, ja Gastro Café Kallion listalta löytyy paahdettuja ydinluita.

Vegaanisia kahviloita ja ravintoloita perustetaan jatkuvasti lisää.

7. Vegaaninen ruokavalio on edelleen trendeistä suurin ja nousevin. Pelkästään kasvisperäistä ruokavaliota noudattavat saavat yhä enemmän ääntään kuuluviin, ja vegaanisia kahviloita ja ravintoloita perustetaan jatkuvasti lisää.

8. Laatucocktail pullosta! Tekisikö mieli ihanaa drinkkiä, muttet viitsisi vääntäytyä baariin? Seuraavaksi voit nauttia taidolla valmistetut cocktailisi suoraan pullosta. Kotimaisen Paradise City Beveragen Negronia löytyy jo Alkosta.

9. Uussuomalainen keittiö. Suomalainen ruoka ei tarkoita enää vain läskisoosia ja karjalanpiirakoita, vaan monikulttuurisuus laajentaa kansalliskeittiötämme. Joko kokeilit somalialaista ruokaa tarjoavaa Camel Cafeta tai Helsingin Kontulassa toimivaa syyrialais­ravintolaa Nuuria?

10. Uusi suosikkibisse. Unohda vehnäolut ja valitse olutravintolassa Lambic! Se on uusi ”naisten olut”, jonka maku muistuttaa kuivaa sherryä sekä perinteistä siideriä.

11. Suomen ensimmäiset olutsommelierit ovat merkki siitä, että oluttrendi on tullut jäädäkseen. Bryggeri-ravintolan Olli Majanen kouluttautui Lontoon Beer Academyssa.

12. Espresso + tonic-vesi + muutama jääpala = viilein tapa juoda kahvia juuri nyt.

13. Drinkkilistalla gintonic? Voit käyttää tonic-veden valintaan vaikka enemmän aikaa kuin ginin hankkimiseen, sillä happaman karvailla kuplavesillä on nykyään Alkossa oma hyllynsä. Mauissa on nimittäin eroja!

14. Ruokamatkaaja buukkaa lippunsa tuhdin ruuan luvattuun maahan Georgiaan. Viini-intoilija taas suuntaa alkuviinien äärelle Sloveniaan.

Jos kaipaat lautasellesi väriä ja vaihtelua, kannattaa kokeilla lihan, kanan tai kalan kaveriksi helppoja kasvislisäkkeitä.

Jos peruna, pasta ja riisi kyllästyttävät, saat lihan, kalan ja kanan kylkeen lisää makua ja vitamiineja maukkaalla kasvislisäkkeellä. Kun rakennat lisäkkeet oikein, ne pullistelevat proteiinia ja sopivat myös huonon hiilihydraatin karttajalle.

Samalla lisäät kuin huomaamatta lautaselle kasviksia. Täältä tullaan, puoli kiloa päivässä!

Kvinoa-kasvis-raejuustosalaatti

4 annosta

Valmistusaika 30 min + paistoaika 25 min + keittoaika 15 min

1½ dl kvinoaa

3 dl vettä

1 tl suolaa

½ kasvisliemikuutio

½ tl chilihiutaleita

200 g raejuustoa

1 ruukku lehtipersiljaa

Paahdetut kasvikset

1 punasipuli

1 punainen paprika

1 pieni kesäkurpitsa

1 munakoiso

2 valkosipulinkynttä

2 rkl oliiviöljyä

1½ tl hiutalesuolaa

¼ tl mustapippuria

1. Valmista ensin kasvikset. Laita uuni lämpenemään 240 asteeseen. Kuori ja lohko punasipuli. Kuori ja paloittele paprika. Leikkaa kesäkurpitsasta päädyt ja halkaise pituussuunnassa neljään lohkoon. Poista vetinen siemenosa ja paloittele loppuosa. Kuutioi munakoiso. Kuori ja hienonna valkosipulit.

2. Sekoita kasvikset kulhossa. Lisää oliiviöljy. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja kaada kasvisseos pellille. Paista uunissa noin 25 minuuttia, kunnes kasvikset ovat kauniisti paahtuneet.

3. Kasvisten paahtuessa mittaa kvinoa kulhoon. Kaada päälle runsaasti lämmintä vettä. Kaada kvinoa tiheään siivilään ja huuhtaise. Valuta hyvin.

4. Mittaa 3 dl vettä ja kvinoa kattilaan, lisää suola, puolikas kasvisliemikuutio sekä chilihiutaleet. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä kannen alla hiljalleen poreillen noin 15 minuuttia, kunnes kvinoa on kypsää ja neste on imeytynyt siihen. Avaa kansi ja anna kvinoan jäähtyä ja kuivua hiukan.

5. Ota kasvikset uunista ja ripottele niiden pinnalle hiutalesuolaa ja mustapippuria. Yhdistä kvinoa ja paahdetut kasvikset suuressa salaattikulhossa. Silppua lehtipersilja. Sekoita raejuusto ja lehtipersiljasilppu nostellen kasvisten ja kvinoan joukkoon.

 

Koko ateria valmistuu yhdellä pellillä, ja suurimman työn hoitaa uuni. Paahdetut kikherneet ovat sellaisenaan rapea iltanaposteltava tai välipala.

 

Juures-kikherne-fetapaistos

4 annosta

Valmistusaika 15 min + paistoaika 35 min

200 g fetajuustoa

(oliiviöljyä)

Juurekset

2 punajuurta

1 palsternakka

2 porkkanaa

2 punasipulia

2 rkl oliiviöljyä

1 tl timjamia

1 tl hiutalesuolaa

¼ tl mustapippuria

Kikherneet

1 tlk (400 g) säilöttyjä kypsiä kikherneitä

1 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

1 tl paprikajauhetta

¼ tl mustapippuria

1 tl oreganoa

1 tl basilikaa

1. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Kuori ja pilko juurekset noin 1x5 cm:n tangoiksi. Laita kulhoon ja mausta öljyllä, timjamilla, hiutalesuolalla ja pippurilla. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja kaada juurekset pellille.

2. Kaada kikherneet siivilään ja huuhtele. Valuta. Laita kikherneet kulhoon ja mausta öljyllä, suolalla ja mausteilla. Kaada juuresten viereen pellille.

3. Paahda juureksia ja kikherneitä uunissa 25 minuuttia. Kuutioi tai murustele feta. Lisää feta uunipellille ja jatka paahtamista 10 minuuttia.

4. Siirrä paistos tarjoiluastiaan ja pirskottele halutessasi pinnalle vielä hieman oliiviöljyä.

 

Herkullinen bataatti-mustapapuvuoka sisältää paljon kuitua, joka pitää nälän loitolla pitkään. Huuhtele ja valuta säilykepavut aina hyvin, jotta ne eivät maistu purkilta.

 

Bataatti-mustapapuvuoka

4 annosta

Valmistusaika 10 min + paistoaika 35 min

600 g bataattia

nokare voita vuoan voiteluun

2 rkl oliiviöljyä

1 tl hiutalesuolaa

150 g juustoraastetta

Papuseos

1 tlk (400 g) säilöttyjä

kypsiä mustapapuja

1 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

½ tl timjamia

½ tl basilikaa

¼ tl rosmariinia

¼ tl mustapippuria

1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Valmista ensin papuseos. Kaada säilötyt mustapavut siivilään. Huuhtele kylmällä vedellä, valuta. Laita pavut kulhoon ja mausta öljyllä ja mausteilla. Jätä odottamaan.

2. Kuori bataatit ja halkaise ne kahtia pituussuunnassa. Laita leikkauspinta työlautaa vasten ja viipaloi bataatit mahdollisimman ohuiksi siivuiksi terävällä veitsellä.

3. Voitele uunivuoka. Asettele bataattiviipaleet vuokaan limittäin.

4. Lusikoi papuseos bataattiviipaleille niin, että papuja valuu siivujen väleihin ja päälle. Valuta pinnalle oliiviöljy ja ripottele päälle hiutalesuola.

5. Paista uunin alaosassa 20 minuuttia. Lisää juustoraaste ja paista vielä 8–10 minuuttia, kunnes juusto on sulanut ja saanut kauniin värin.

 

Kiehauta parsakaalit ja pavut, sekoita kastike. Hyvän olon salaatti on valmis 10 minuutissa. Tuoreet soijapavut eli edamamet näyttävät ja maistuvat ihanan keväisiltä.

 

Pähkinäinen parsakaali-soijapapusalaatti

4 annosta

Valmistusaika 10 min

2 parsakaalia

4 dl (300 g) pakastettuja soijapapuja

suolaa keitinveteen

4 rkl suolapähkinöitä

2 rkl vaaleita kuorittuja seesaminsiemeniä

Kastike

½ dl maapähkinävoita

1 limetin mehu

1 rkl riisiviinietikkaa

1 rkl soijakastiketta

2 tl hunajaa tai vaahterasiirappia

1. Paloittele parsakaali pienehköiksi nupuiksi. Ota soijapavut sulamaan.

2. Kuumenna kattilassa runsaasti vettä kiehuvaksi ja mausta vesi reilusti suolalla. Varaa kattilan viereen kulho, ja täytä se mahdollisimman kylmällä vedellä.

3. Kaada parsakaalit keitinveteen ja keitä 1 minuutti. Poimi parsakaalit reikäkauhalla kylmään veteen, jotta ne eivät jatka kypsymistä.

4. Keitä soijapapuja ½–1 minuuttia, jotta ne sulavat ja lämpenevät, mutta eivät kypsy. Upota sitten myös pavut kylmään veteen.

5. Kasvisten jäähtyessä sekoita kastikkeen ainekset yhteen.

6. Valuta parsakaalit ja pavut hyvin. Sekoita joukkoon pähkinäkastike ja suolapähkinät. Ripottele päälle seesaminsiemenet.

 

Itse tehty cashewmaito tekee Paneer kosilista ihanan täyteläistä. Eikä ole vaikeaa!

Paneer Koseli – leipäjuustoa tomaatti-kermakastikkeessa

4 annosta

Valmistusaika 20 min + haudutusaika 20 min

cashew-maito

1 dl cashew-pähkinöitä

2 dl vettä

kastike

2 valkosipulin kynttä

2 rkl voita

1 rkl inkivääriä raasteena

½ tl kanelia

½ tl jauhettua neilikkaa

1 tl garam masalaa

2 rkl tomaattipyreetä

400 g tomaattimurskaa

1 dl kuohukermaa

½ –1 tl suolaa

1 tl hunajaa

lisäksi

300 g leipäjuustoa

1. Laita cashewpähkinät veteen likoamaan kastikkeen valmistumisen ajaksi.

2. Hienonna valkosipulinkynnet ja paista kaksi minuuttia voissa paistinpannulla. Lisää inkivääri, mausteet ja tomaattipyree ja jatka paistamista kaksi minuuttia. Lisää tomaattimurska ja anna kastikkeen hautua miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia.

3. Aja cashewpähkinät liotusvesineen tasaiseksi joko blenderillä tai sauvasekoittimella. Lisää syntynyt cashewmaito ja kuohukerma pannulle. Anna kiehahtaa.

4. Mausta kastike suolalla ja hunajalla. Leikkaa leipäjuusto kuutioiksi ja lisää paistinpannulle. Kuumenna kastiketta vielä noin 30 sekuntia niin, että leipäjuusto kuumenee mutta ei sula. Tarjoa heti keitetyn riisin kanssa.

Puuro on nyt niin supertrendikästä ruokaa, että sen tuunaamiseen käytetään hieman enemmän aikaa ja vaivaa.

Tuorepuuro. Munapuuro. Uunipuuro. Puurolautaset ovat nyt niin in, että niillä voi herkutella niin trendikahviloissa kuin huippuravintoloissa.

Pelkästään puuroa tarjoilevia baarejakin on ilmestynyt katukuvaan ja Instagramissa innokkaimmat jakavat kuviaan, jotka esittelevät puurolautasia kuin taidetta, joka koukuttaa katselamaan.

Sosiaalisessa mediassa ilmiö onkin saanut oman tunnuksensa ”oatporn” (suom. puuroporno), kertoo yhdysvaltalainen Brit + Co -sivusto. Sen mukaan ruokaintoilijoiden smoothiekulhot ovat vaihtuneet nyt puurokulhoiksi, joita koristellaan nyt muun muassa hedelmillä.

Maistuva puurokulho syntyy pienellä vaivalla ja vaihtoehtoja niin monia kuin makujakin. Kokosimme neljä helpottavaa vinkkiä, joiden avulla taiot someuskottavan puuroannoksen kotona.

Näin onnistut x 4

  1. Tee paras pohja
    Puuron pohjaksi sopivat melkein kaikki viljat ja siemenet; jotkut lisäävät pohjan joukkoon juureksia tai hedelmiä. Erittäin ravitsevan puuropohjan saa munakikalla –  oletko jo kuullut siitä?
    Kananmunan ja puuron yhdistäminen saattaa kuulostaa epäilyttävältä, mutta lopputuloksena on täydellinen puuro. Se pitää nälkää pitkään, maistuu ihanan kermaiselta ja sopii hyvin kauniin puuroannoksen pohjaksi.
    Katso ohje helppoon munapuuroon tästä.
  2. Anna mielikuvituksesi laukata
    Puuron päälle voi laittaa melkein mitä tahansa. Siemeniä, pähkinöitä, marjoja. Jopa kaurapuuron kanssa sopivat eksoottiset hedelmät, jotka tuovat kivasti väriä. Brit + Co -sivusto käyttää reseptissään karambolaa ja moni Instagram-käyttäjä on innostunut kookoksesta sekä kuivatuista hedelmistä.
    Nyt on mistä valita: 10 puuroideaa!
  3. Valmista etukäteen
    Osa puurointoilijoista syö annoksensa kylmänä, varsinkin nyt kun ilmat alkavat lämmetä. Puuron voi valmistaa etukäteen jo vaikkapa edellisenä iltana. Silloin kannattaa kuitenkin miettiä tarkkaan, millä annoksensa koristelee. Esimerkiksi jäiset marjat eivät näytä enää kivoilta seuraavana aamuna.
    Näin rakennat tuorepuuron makusi mukaan
  4. Valitse kaunis astia
    Vai riittääkö kärsivällisyytesi vain puuron tekemiseen? Jos et jaksa koristella puuroasi pikkutarkasti, käytä kaunista tarjoiluastiaa. Se, millaiselta lautaselta syöt puurosi, vaikuttaa paljon ruokailuhetkeen – ja myöhempään päivään.

     

Mistä grilliruuasta sinun kotipaikkakuntasi on ylpeä?

Nakkikastike. Makkaraperunat. Karjalanpiirakat ja munavoi. Yhdysvaltalainen BuzzFeed-sivusto on päätynyt listaamaan suomalaisia roskaruokia, joihin koko maailman pitäisi tutustua.

BuzzFeedin listaan on päässyt moni makeakin herkku, kuten leipäjuusto, salmiakkijäätelö ja voisilmäpullat. Moni on hämmästellyt listaa senkin vuoksi, että siihen on otettu mukaan muun muassa ruisleipä ja ruissipsit.

Suomesta löytyy kyllä paljon rasvaisempiakin pikaruokia. Näiden perinneherkkujen asema saattaa olla kuitenkin pian uhattuna, sillä perinteiset grillit ovat häviämässä katukuvasta ja kasvisruoka kasvattaa suosiotaan – vaikka Sipsikaljavegaanit ansiokkaasti kehittävätkin ja pitävät esillä epäterveellisiä kasvismättöjä.

  1. Höyrymakkarat

    Tampereella jengi vetää toreilla ja jääkiekko-otteluissa höyrymakkaroita eli hitaasti höyryttämällä kypsytettyjä makkaroita. Sen kuuluisan mustanmakkaran lisäksi.
     
  2. Taksari

    Keski-Suomessa Jämsä–Jyväskylä-akselilla ei voi vierailla maistamatta taksaria eli paikallisia makkaraperunoita.
     
  3. Vety

    Aito vety on lihapiirakka, jonka välissä on kinkkua ja kananmunaa, mutta sen voi saada nykyisin myös kasvisversiona. Tuhdin piirakan syntymäpaikka on Lappeenrannassa.
     
  4. Lihamuki

    Lihamuki on niin legendaarinen ruokailmiö, että se ei suurempia selittelyjä kaipaa. Pahvimukiin lihaa ja kastiketta. Siinä on baari-illan jälkeinen ykkösherkku Lahdessa.
     
  5. Majoneesikänkky

    Kuka haluaa kostuttaa pizzansa runsaalla majoneesikastikkeella? Vastaus: oululaiset.
    Oulu on tunnettu monista pizzerioistaan, ja yksi erikoisuus on ylitse muiden eli majoneesikänkky. Paljon majoneesia pizzalätyn päälle ja suuta kohti, nam!
     
  6. Hotsi
    Oletko maistanut hotsia? Tämä runsas hämeenlinnalaismättö sisältää munkkitaikinasta tehdyn piirakan ja yksi–kaksi suomimakkaraa. Kaikilla mausteilla tietenkin.

Mikä on sinun paikkakuntasi suosittua roskaruokaa?

Ota kuva ja lataa se alhaalla olevaan kuvagalleriaan selittävän tekstin kanssa.