Kuva: Shutterstock

Laihdutuskuurien suossa saattaa mennä sormi suuhun, mikä sekin on toki parempi kuin possumunkki. Selvitimme kaikkien suosikkikuurien plussat ja miinukset.

1. Melkoista aineenvaihdutakikkailua

Uusin villitys Hollywood-­tähtien keskuudessa on ravitsemusasiantuntija Haylie Pomroyn kehittämä The Fast Metabolism Diet, jonka avulla yritetään potkia aineenvaihdunta mahdollisimman kovaan­ vauhtiin. Maanantaisin ja tiistaisin vedetään­ hyviä hiilihydraatteja ja vihanneksia, jotta kehon­ stressitasot laskevat. Keskiviikkona ja torstaina tankataan proteiinia, joka vapauttaa­ vartaloon varastoituneen rasvan ja auttaa lihaksia­ kehittymään. Loppuviikko keskitytään pehmeisiin rasvoihin, minkä pitäisi­ kiihdyttää laardin sulamista. Kaiken kaikkiaan laihdutus kestää 28 päivää.

PLUSSAT: Aineen­vaihduntadieetillä­ ei tule syötyä ruoka­pahiksia, koska ateriat koostuvat käsittelemättömistä raaka-aineista. Valinnanvaraakin riittää, joten ruokavaliota voi muokata omien mieltymystensä mukaiseksi. Koska jokainen vaihe kestää vain pari päivä, kyllästymään ei ehdi.

MIINUKSET: Aterioiden kokoaminen vaatii vaivannäköä. Jos haluaa syödä kuin Haylien asiakkaat Reese Witherspoon ja Jennifer­ Lopez, pitää unohtaa vehnä, maissi, lehmän­maito, soija, sokeri, kofeiini, alkoholi, kuivatut hedelmät, hedelmämehut, makeutusaineet ja teolliset laihdutustuotteet. Niiden sijaan dieettikirja neuvoo pupeltamaaan esimerkiksi munakasta, kasviksia, kalaa ja lihaa.

2. Dieetillä! Ei dieetillä! Dieetillä!

Pätkäpaastojen idea on, että joinakin päivinä pärjätään muutamalla sadalla kilokalorilla ja muuten syödään normaalisti. The Fast Diet -pätkäpaasto tunnetaan myös 5:2-dieettinä. Numerot­ tarkoittavat, että kahtena päivänä viikossa saa syödä vain 500 kilokalorin edestä, viitenä tavalliseen­ tapaan.­ 2:2-systeemissä sinnitellään ensin kaksi viikkoa laihdutusdieetillä, toiset kaksi otetaan rennommin.

PLUSSAT: 5:2-dieetti ei tunnu laihikselta melkein ollenkaan, sillä siitä saa vapaata viitenä päivänä viikossa. Laihduttajan kilot kuitenkin karisevat, ellei lomapäivinä­ tule hotkittua ruokaa paastolla ansaitun kalorivajeen edestä. Asiantuntijoiden mukaan pätkäpaastoissa 2:2-malli on parempi kuin ­5:2-malli. 2:2-mallissa aineenvaihdunta ei hidastu,­ sillä laihdutuksesta pidetään välillä­ parin viikon tauko. Dieettiviikkojen aikana motivaatio säilyy ja laihduttaja voi oppia uusia ruokailutottumuksiakin.

MIINUKSET: Paastopäivät eivät­ yleensä auta terveellisen ruokavalion ja -rytmin omaksumista, ja paaston jälkeen ruoka saattaa maistua tavallista paremmin.­ Vähäruokaisina­ päivinä olo voi olla voimaton ja ruoka saattaa pyöriä mielessä. Myös sosiaaliset tilanteet saattavat olla kiusallisia, sillä dieettipäivinä tarjoiluista joutuu kieltäytymään. Päivät saa onneksi­ päättää itse, kunhan ne eivät osu peräkkäin.

Lue: Kaikki hittipaastosta: Näin helposti aloitat 5:2-dieetin

3. Armeijadieetti lupailee paljon

Klassinen lentoemäntä­dieetti joutaa jo arkistoon. Tämän hetken puhutuin pikalaihis on saanut innoituksensa puolustusvoimilta. Armeija­dieetin lupaukset ovat melkoiset: kolmessa päivässä pitäisi laihtua 4,5 kiloa ilman nälkää. Ruokavalio koostuu pääasiassa täysjyväpaahtoleivästä ja suolakekseistä, tonnikalasta ja kananmunista sekä hedelmistä ja vaniljajäätelöstä. Kolmen dieettipäivän jälkeen tulee pitää vähintään neljän päivän tauko. Kuukaudessa kiloja­ voi karista huikeimmillaan 18. Silloin tosin taukopäivinäkin kädet on teipattava selän taakse, sillä syödyn energiamäärän pitäisi­ jäädä alle 1500 kilokalorin.

PLUSSAT: Saa syödä jäätelöä! Saa juoda kahvia! Dieetti kestää vain kolme päivää!

MIINUKSET: Kuulostaa liian hyvältä ollakseen­ totta, mikä usein pitääkin paikkansa. Tiheästi ja pitkään toteutettuna dieetti on aika ankara. Kolmen päivän kituuttaminen­ saattaa toki toimia pikaisena turvotuksen poistajana.

Armeijadieetin esimerkkipäivä

 • Aamiainen: siivu cheddarjuustoa, pieni omena, 5 suolakeksiä
 • Lounas: keitetty kananmuna, viipale täysjyvä(paahto)leipää
 • Päivällinen: purkillinen tonnikalaa, puolikas banaani, 2,4 desilitraa vaniljajäätelöä

4. Syö kuin huippu-urheilija

Protaus on dieetti, jossa proteiinia syödään runsaasti mutta järkevästi. Männävuosien hittidieetistä karppauksesta protaus eroaa siten, että nyt suositaan vähärasvaisia lihoja eikä hiilihydraattien syömistä tarvitse lopettaa täysin. Protaaja suosii kalaa, pähkinöitä, öljyjä, kasviksia, marjoja ja hedelmiä sekä täysjyväviljatuotteita. Proteiinia eli valkuaista pitäisi saada 1,5–2 grammaa jokaista painokiloaan kohden. Jos laskee kaloreita, proteiinista tulisi saada 20–30 prosenttia päivän energiasta.

PLUSSAT: Proteiini teke­e nopeasti kylläiseksi ja pitää nälän kurissa.­ Protauksessa keskitytään ruuan määrän sijaan sen laatuun eikä laihduttajan tarvitse noudattaa tarkkaa ohjelmaa­ tai laskea kaloreita.­ Ruuan energiamäärää toki tarkkaillaan ja valitaan  mahdollisimman
kevyitä aterioita.

MIINUKSET: Tutkijat ovat erimielisiä siitä, mikä on sopiva ja turvallinen määrä proteiinia. Liiallinen lihan ja maitotuotteiden syönti voi altistaa syövälle ja verisuonisairauksille.

5. Elopaino ja hiilijalanjälki kuriin

Vegaani ennen kuutta -dieetillä syödään sen nimen mukaisesti­ vain kasvisruokaa kunnes ilta koittaa. Mark Bittmanin kehittelemä­ ruokavalio kannustaa keskittymään laatuun ja valitsemaan joka aterialla sen
terveellisemmän – ja samalla ympäristöystävällisemmän – vaihtoehdon.

PLUSSAT: Monen laihduttajan kompastuskivi on nimenomaan liian vähäinen­ kasvisten syönti. Vegaani ennen kuutta -dieetissä eli flexitarianismissa kasvisten osuus kasvaa kuin huomaamatta.

MIINUKSET: Jotta paino putoaa, kello kuuden jälkeen ei saa popsia ihan mitä sattuu. Edistystä ei tapahdu, jos hyvin alkaneen päivän päättää käsi syvällä sipsipussissa.

6. Luolamiehellä on paremmat eväät

Paleoruokavalion taustalla on ajatus siitä, että ihmis­keho on muuttunut kovin vähän sitten kivikauden.­ Ruoka sen sijaan­ on kehittynyt hurjasti. Prosessoidun ruuan uskotaan­ aiheuttavan joillekin oireita, koska esihistoriallisilta ajoilta peräisin olevat geenimme eivät ole pysyneet­ muutoksessa mukana.­ Paleoruokavalio pyrkii jäljittelemään metsästäjä-keräilijöiden ruokailutottumuksia. Ruuaksi kootaan siis lihaa, kalaa, tuoreita vihanneksia ja hedelmiä, pähkinöitä, siemeniä ja öljyjä­ – sillä erotuksella, että ainekset voi hakea kaupasta ilman­ päiväkausien juoksentelua keihäs olalla.­

PLUSSAT: Paleoruokavalion luvataan laskevan sydänsairauksien ja kakkostyypin diabeteksen puhkeamis­riskiä. Myös urheilusuoritusten pitäisi parantua ja auto­immuunisairauksien etenemisen hidastua. Olosta tulee energisempi ja unenlaatu paranee – kuten painoa pudottaessa­ yleensäkin.

MIINUKSET: Dieetin noudattaminen voi olla hankalaa, sillä moni ruoka joutuu kieltolistalle. Maitotuotteiden jättäminen voi aiheuttaa kalsiumin ja D-vitamiinin puutosta. Myös kovia rasvoja saattaa tulla syötyä liikaa, jos suosii kovasti punaista lihaa.

7. Kulinaristin valinta

Ranskalaiset ovat hoikkuuden ihannoinnissa maailman kärkipelureita, joten heidän laihdutusniksinsä jaksavat kiinnostaa vuodesta toiseen. Ranskalainen ravitsemusasiantuntija Jean-Michel Cohen valottaa voita ja kermaa rakastavien pariisilaisten salaisuuksia Pariisilainen dieetti­ -kirjassaan. Ranskalaislaihiksella vuorotellaan niukka­kalorisen kahvilavaiheen, hieman ruokaisamman bistrovaiheen ja kohtuullisesti pastaa ja leipää sallivan gourmetvaiheen välillä. Dieetissä suositaan kasviksia, kalaa­ ja lihaa, ja Cohenin kirjassa on myös paljon reseptejä­ herkuttelijalaihduttajalle.

PLUSSAT: Opettaa uusille ruokatavoille vähän kerrallaan. Ensin syödään kasviskeittoja ja smoothieita, sitten proteiinipainotteisesti ja lopuksi harjoitellaan kohtuutta.

KRITIIKKIÄ: Resepteistä kokkaaminen vaatii viitseliäisyyttä ja aikaa.

Lue: Onko pariisilainen dieetti seuraava ruokavillitys?

Lähteet: Chewfo.com, Menaiset.fi, Business Insider, Sheknows.com, Themilitarydiet.com, Thepaleodiet.com, Kilot veks 2/2014.

Lue myös:

Syötkö nälkään vai tylsyyteen? Kokeile dieetitöntä dieettiä!

Vinkki: Hyviä hiilareita saa esimerkiksi täysjyväviljoista, tummasta riisistä, kvinoasta, speltistä, hirssistä ja tattarista.

Vinkki: Proteiinin lähteinä kannattaa suosia vähärasvaisia vaihtoehtoja: nautaa, kanaa, riistaa, kalkkunaa ja kalaa. Kasvikunnan tuotteissakin
on proteiinia. Protaajalle sopivat hyvin esimerkiksi pavut ja linssit, herneet, täysjyväpasta, parsakaali sekä tofu.

Uusin ideoin kootun salaatin viimeistelet loistavalla kastikkeella.

Sateenkaaripastasalaatti

4 annosta

valmistusaika 30 min

200 g pastaa

1 kesäkurpitsa

250 g tummia viinirypäleitä

4 broilerin ohutfilettä (tai savutofua)

1 maissintähkä

1 rkl öljyä

1 tl suolaa

100 g punaisia kirsikkatomaatteja

100 g keltaisia kirsikkatomaatteja

2 dl babypinaattia

1 annos avokado-savupaprikakastiketta

1. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan.

2. Siivuta kesäkurpitsa ohuiksi siivuiksi. Huuhdo viinirypäleet, kuivaa ne ja irrottele rangoista. Kuivaa broilerinfileet talouspaperilla.

3. Kuumenna paistinpannu. Paahda kesäkurpitsa siivut molemmin puolin ruskeiksi ja nosta lautaselle odottamaan. Jatka paahtamalla viinirypäleitä pannulla niin, että ne saavat vähän väriä. Ruskista myös maissin tähkä. Lisää öljyä pannulle ja paista broilerit ruskeiksi molemmin puolin. Ripottele kypsille fileille suola.

4. Puolita kirsikkatomaatit. Siivuta broilerit ja leikkaa veitsellä maissit irti tähkästä.

5. Kokoa salaatti isolle vadille tai suoraan lautasille. Lusikoi kastike kasoiksi ympäri lautasta tai vatia.

Proseccoa rakastavat nyt kaikki! Italialaisittain se sopii melkein minkä tahansa ruuan kanssa.

Prosecco-kuohuviinistä on tullut todellinen trendijuoma Suomessa. Sen todistavat myyntiluvut.

Viime vuonna proseccoa kannettiin Alkosta kotiin 505 000 litraa, kertoo tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkuna. Kulutus on ollut kiivasta tänäkin vuonna.

– Alkuvuoden aikana proseccon myynti on ollut reilussa, yli 40 prosentin kasvussa, Vilkuna sanoo. 

Lue myös! Näin teet prosecco-pohjaisen lämpimän drinkin – kokeile vaikka glögin sijaan

Siinä missä suomalainen ostaa kuplajuomaa vielä juhliin, kotiseudullaan Koillis-Italiassa prosecco kuuluu jokapäiväiseen elämään. Kevyesti kuplivaa prosecco-juomaa nautiskelevat ihmiset ovat tuttu näky mihin vuorokauden aikaan tahansa Venetsian seudun katukahviloissa ja ravintoloissa.

– Italialaiset juovat proseccoa ja siitä valmistettuja cocktaileja aamusta iltaan. Se sopii mihin tahansa tilanteeseen ja melkein minkä tahansa ruuan kanssa. Pihvin kanssa otan itse mieluummin jotain muuta juomaa, mutta prosecco käy lihaistenkin pikkupurtavien ja vaalean lihan kanssa, kertoo Maria Teresa Petrillo, joka työskentelee Mionetto-viinitilalla Valdobbiadenessa.

”Italialaiset juovat proseccoa ja siitä valmistettuja cocktaileja aamusta iltaan.”

Prosecco on hyvää sellaisenaankin, mutta jos haluat uusia makuelämyksiä, kokeile näitä raikkaita drinkkejä.

Italialaiseen tapaan Bellini, Mimosa ja Hugo sopivat niin viikonlopun aamiaispöytään kuin aperitiiveiksi illalliselle. Salute!

Bellinin juuret ovat Venetsiassa. Kuva: Shutterstock
Bellinin juuret ovat Venetsiassa. Kuva: Shutterstock

Classic bellini

5 cl valkopersikkapyrettä  tai -nektaria
12 cl proseccoa
Lasi: samppanjalasi

Kaada ainekset suoraan samppanjalasiin ja sekoita.

Raikas vesimelonimimosa tuo mieleen kesän. Kuva: Shutterstock
Raikas vesimelonimimosa tuo mieleen kesän. Kuva: Shutterstock

Watermelon mimosa

5 cl vesimelonipyrettä (ohje alla)
0,5 cl limemehua
12 cl proseccoa
Lasi: samppanjalasi tai pieni hillopurkki
Koriste: vesimelonin siivu

Kuori pala vesimelonia ja paloittele se blenderiin tai kulhoon. Sekoita, kunnes pyre on valmis. Myös sauvasekoitin käy pyreen tekemiseen.

Mittaa raaka-aineet lasiin ja sekoita.

Katso herkullinen ohje! Aperol Spritz – camparimainen trendidrinkki

Hugo toimii lämmitettynäkin. Kuva: Shutterstock
Hugo toimii lämmitettynäkin. Kuva: Shutterstock

Hugo

3 cl seljankukkamehua
10 mintun lehteä
12 cl proseccoa
soodavettä
jäitä

Lasi: viinilasi
Koriste: mintun tupsu

Lisää kaikki raaka-aineet viinilasiin ja täytä lasi jäillä. Sekoita hämmentäen hetki. Koristele lopuksi mintun lehdillä.

Juomavinkit kertoi baarimestari Timo Siitonen helsinkiläisestä A21-cocktailravintolasta.

Tiesitkö tämän proseccosta?

Proseccon valtit ovat raikkaus ja hinta

Prosecco on hedelmäisen raikasta ja päärynäistä kuohuviiniä. Siten se soveltuu hyvin miedommille mauille ja juomasekoituksiin. Tätä mieltä on Alkon tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkuna, joka on saavuttanut myös arvostetun Master of Wine -tittelin.

– Prosecco sopii erityisesti seurustelujuomaksi, aperitiiviksi ja pikkupalojen kuplakumppaniksi, sanoo Vilkuna.

Suomi on Vilkunan mukaan perinteisesti ollut espanjalaisen cavan valtakuntaa. Vuonna 2015 myydyimpien kuohuviinien listalle ylsi vasta yksi prosecco, Val d’Oca sijalle 7. Proseccojen etuna on kuitenkin niiden huokeampi hinta, esimerkiksi samppanjaan verrattuna. Halvimmat laatuproseccot maksavat alle kymmenen euroa.

Veneton alueella valmistettava prosecco saa makunsa Glera-rypäleestä. Tuotantoalue on rajattu Venetsian ympäristöön Koillis-Italiaan, ja prosecco valmistetaan perinteisesti tankkikäymismenetelmällä.

– Menetelmän vuoksi siihen ei muodostu toisen käymisen aikana samppanjalle ja monille muille sakkakypsytetyille kuohuviineille ominaisia paahteisia aromeja. Proseccon valtti on raikkaus ja hedelmäisyys, ja jäännössokeri pyöristää maun useimpien suuhun sopivaksi, Taina Vilkuna kuvailee.

Kun osaat nämä, muita sooseja et tarvitse.

Salaatti herää henkiin, kun se saa joukkoonsa kastikkeen. Hyvä kastike luo kasvisten sekoituksesta kokonaisuuden ja korostaa niiden makua.

Kastikkeen peruspilari on suola. Sen lisäksi soosintekijä tarvitsee happoa, jota saa helposti esimerkiksi sitruunasta tai viinietikasta. Myös hapokkaat maitotuotteet sopivat kastikkeisiin. Usein soosin pohjana on öljy tai muu rasvainen, kuten kermaviili, ja se sopii hyvin raikkaiden kasvisten vastapainoksi. Pieni määrä makeutta sitoo maut yhteen.

Kastikkeella lotraus kannattaa aina hoitaa viime tipassa.

Kastikkeella lotraus kannattaa hoitaa aina viime tipassa. Pakkaa lounassalaatti omaan rasiaansa ja kastike toiseen, jolloin salaatti säilyy tuoreena ja rapeana. Noudata samaa sääntöä, kun tarjoilet salaattia kotona: lorauta kastike joukkoon vasta juuri ennen tarjoilua.

Näistä resepteistä avokadokastike sopii myös levitteeksi tai tortilloihin. Siitä syntyy muhkea pohja tonni­kalasalaattiin tai kalatahnaan.

Yrttiöljy taas on hyvä kastike myös paistetulle kanalle, vihersalaatille, linsseille tai kvinoa- ja kuskus­salaatteihin. Dijon-kastike maistuu lohi-, muna tai viher­salaatissa. Kokeile sitä Nizzan salaattiin tai saksalaistyyliseen perunasalaattiin. 

Dijon-hunajakastike

valmistusaika 10 min

3 rkl sileää Dijonin ­sinappia

1 dl rypsiöljyä

1 limetti

1 rkl hunajaa

1 rkl karkeaa Dijonin sinappia

½ tl suolaa

1. Lusikoi sileä Dijonin sinappi kulhoon. Kaada öljy desimittaan. Valuta öljyä kulhoon noin ruokalusikallinen kerrallaan ja vispaa se välissä sinapin joukkoon.

2. Puolita limetti ja purista se kastikkeen joukkoon. Sekoita.

3. Lisää loput ainekset ja sekoita.

Yrtti-parmesaanikastike

valmistusaika 10 min

1 ruukku basilikaa

½ ruukkua lehti­persiljaa

50 g parmesaania

1 dl rypsiöljyä

½ dl oliiviöljyä

2 rkl valkoviinietikkaa

2 tl hunajaa

½ tl mustapippuria

1. Leikkaa basilika ja lehtipersilja varsineen irti ruukusta. Huuhdo mullat pois. Leikkaa yrtit karkeaksi silpuksi ja nosta blenderiin tai sauvasekoittimen kulhoon.

2. Kuutioi parmesaani ja nosta se yrttien joukkoon. Mittaa mukaan myös öljyt, valkoviinietikka ja pippuri. Soseuta hyvin.

Avokado-savupaprika­kastike

valmistusaika 10 min

2 avokadoa

1 sitruuna

1 dl ranskankermaa

½ tl suolaa

½ tl savupaprikaa

1. Puolita avokadot ja kaavi niistä hedelmäliha lusikalla kulhoon. Purista sitruunasta mehu avokadon joukkoon. Lisää kulhoon myös ranskankerma, suola ja savupaprika.

2. Soseuta kaikki ainekset sauvasekoittimella.

Raikas prosecco maistuu myös lämpimissä juomissa. Warm Hugo ja Autumn spice sopivat hyvin alkudrinkeiksi syysillanistujaisiin.

Proseccoa, jäitä, minttua ja seljankukkaa sisältävä Hugo-hittidrinkki on täydellinen kesäjuoma, mutta tosifani nauttii suosikkinsa myös lämpimänä.

Helsinkiläinen baarimestari Timo Siitonen tietää, miten lämmittävä Hugo-drinkki kannattaa valmistaa itse kotona.

Warm Hugo

 • 3 cl seljankukkamehua
 • 4 cl luomu omenamehua
 • 12 mintun lehteä
 • 12 cl proseccoa

Lasi: viinilasi
Koriste: mintun tupsu

Valmistus

1. Lämmitä kaikki raaka-aineet kattilassa. Älä anna nesteen kiehua, sillä muuten alkoholi haihtuu pois.

2. Siivilöi mintun lehdet pois ja tarjoile lämpimänä.

Vinkki!

Alkossa myydään myös valmista Mionetto Il Hugo -juomaa, jossa on alkoholia kahdeksan prosenttia (hinta 8 euroa).
Sitä voi lämmittää varovasti kattilassa ja nauttia suoraan lämpimänä juomana.

Proseccodrinkki Autumn spice lämmittää syysilloissa. Kuva: Shutterstock
Proseccodrinkki Autumn spice lämmittää syysilloissa. Kuva: Shutterstock

Jos pidät enemmän mausteisimmista juomista, valmista proseccosta Autumn spice -cocktail. Kupliva prosecco tekee siitäkin kevyen ja raikkaan drinkin, joka lämmittää mukavasti kesän jälkeen.

Autumn spice

 • 4 cl granaattiomenamehua
 • 3 tl sokeria
 • 1 kanelitanko
 • 1 iso appelsiininkuoren palanen
 • 12 cl proseccoa

Lasi: viinilasi
Koriste: kanelitanko

Valmistus

1. Mittaa kaikki muut raaka-aineet proseccoa lukuun ottamatta kattilaan ja anna kiehua kaksi minuuttia.

2. Anna jäähtyä hetken ja poimi kanelitanko pois, Sen voi käyttää myöhemmin koristeluun.

3. Lisää prosecco ja lämmitä uudelleen, mutta älä anna nesteen kiehua. Kaada lasiin ja nauti.