Pääsikö metripizzan ystävä hanhen kivipiiran makuun? Miten kävi, kun fine diningin rakastaja ja lähiökuppilan kanta-asiakas vaihtoivat ravintolapöytää.

Ulkona sataa räntää, mutta helsinkiläisen Huvilakadun Chef & Sommelierissä on kepeän elegantti tunnelma. Hienostuneessa pikku ravintolassa vallitsee ranskan-, englannin- ja japaninkielistä puheensorina.

Vain yksi asiakas rypistelee kulmiaan. Esa Zuban on saaput Myllypurosta Eiran hienostokaupunginosan fine dining -mekkaan ja katselee ruokalistaa epäluuloisena.

Pelkästään julkkiskokkien ja television ruokaohjelmien määrästä voisi päätellä, että suomalaiset ovat hulluina ruokaan ja kokkaamiseen. 52-vuotias telakan varustelulevyseppä kuuluu kuitenkin siihen laajaan kansanosaan, joka syö kotona lähinnä voileipiä ja arvostaa ravintolaruuassa reiluja annoksia ja edullista hintaa. Zubanin lempiravintola on herttoniemeläinen Siilinpesä, jossa hän tilaa yleensä jauheliha-chili-maissipizzan. Ruokahifistely on Zubanin mielestä käsittämätöntä teeskentelyä.

– Olen kuullut, että ihmisillä on suussaan eri määrä makunystyröitä. Minulla on varmaan kolme, hän sanoo.

Mutta hauskaa ravintolaseuraa Zuban ehdottomasti on. Itseironiaan taipuvainen mies on kirjoittanut omakustannekirjoja, runoutta ja proosaa, levyttänyt musiikkia ja esiintynyt koomikkona. Tällä hetkellä harrastukset ovat jäissä. Kaikki aika menee siihen, että Zuban on vanhan äitinsä omaishoitaja.

Ennen alkupaloja Esa Zuban saa tervehdyksen keittiöstä. Kuusenneulasellako näitä taikinapalloja kuuluu syödä?

Kuusenneulanen aterimena

Sommelier kuvailee aperitiivivaihtoehtoja sellaisin sanankääntein, että pää uhkaa mennä pyörälle. Valitsemme pienen empimisen jälkeen cavaa.

– En ymmärrä mitään viineistä, mutta tämä on kyllä ihan hyvää. Tiedän vain, että koskaan ei saa ottaa talon viiniä. Se on jotain halpaa ja kitkerää litkua, jota tuodaan ravintolaan rekkalasteittain. Alkossa pitää ottaa siitä omien silmien tasalta. Ei mitään halpaa kyykkypulloa, mutta ei sieltä yläriviltäkään.

Alkupaloja ennen tarjoillaan keittiön tervehdys eli paistettu taikinapallo, jonka nauttimiseen käytetään douglaskuusen pitkää neulasta, joka on haettu viereisestä puistosta.

– Siis mitä? Nämä ovat käyneet lähimmästä puskasta hakemassa ruokailuvälineitä? Mitä pelleilyä tämä oikein on? Maistuu grahamlihapiirakalta!

Seuraavakaan ruoka ei saa armoa. Ylistetty, rosmariinilla maustettu ruisleipä on Zubanin suussa kuin pesuainetta.

Chef & Sommelier on tunnettu huolellisesti valmistetuista kasvisruuistaan. Michelin-ravintolan listalta löytyy muun muassa pikkelöityä kaalia, kurpitsaa ja tyrniä. Henkilökunta kuvailee raaka-aineiden alkuperää ja niiden valmistusta vuolaasti ja suorastaan runollisesti. Zuban valitsee empimättä lihavaihtoehdot.

– En ole kasvissyöjä, enkä hyväksy kasvissyöntiä. Sanotaanko nyt näin, että kukaan kasvissyöjä ei ole koskaan rakentanut yhtään raitiovaunua. Kukaan telakalla ei ole ituhippi. Joku konttoristi ehkä yrittää jotain esittää.

Alkupalana on erikoisherkku: hanhen kivipiira, joka on valmistettu hanhen omassa rasvassa.

– Ei kai siinä kivipiirassa ole kiveä sisällä, Zuban huolestuu.

Pääruokana on puhtaita makuja: härkää ja palsternakkaa.

– Kyllä tätä ennemmin syö kuin selkäänsä ottaa. Vahvan makuinen kastike, jotain salmiakkia tässä kai on.

Lapsuuden herkkuna munkki

Pienen miettimisen jälkeen Zuban pystyy palauttamaan mieleensä muutamia mukavia ruokahetkiä elämästään. Joskus kaveri pyytää kotiinsa syömään. Viimeksi tarjolla oli maukkaita tonnikalapihvejä. Zubanin isä oli mylläri, ja mylly jauhoi vielä 80-luvulla lähellä paikkaa, jossa nyt istumme. Yhtenä lapsuuden jouluna isä hankki kinkuksi villisikaa.

– Äiti sanoi, että se maistui aivan samalta kuin lapsena, ja se olikin kyllä hyvää. Villisikoja ruokitaan kuulemma eri tavalla, koska jos niitä ruokitaan kuin tavallisia sikoja, ne alkavat maistuakin samalta. Ruoka täytyy kaataa niille maahan eikä kaukaloon, koska ne haluavat tonkia.

Toinen herkullinen muisto on Kotkan torilta, jossa Zuban sai lapsena herkullisia munkkipossuja, sikäläisittäin possoja.

– Possoja, nimenomaan o:lla. Söin niitä ihan sellaisenaan, ilman mitään juomaa.

Sitrus-lakritsijälkiruuan päälle Zuban tilaa vielä tuplaespresson. Niitä hän vetää usein töissäkin palaverien virkistykseksi.

– Automaatista tuplaespressoa ja kolme pötkylää sokeria. Tämä ei kyllä maistu samalta.

Viimeisenä herkkuna samme pikkuruisia pavlovan paloja, lemon curdilla maustettuja marenkeja.

– No, tämä oli kuin sitruunanmakuinen Mynthon, Zuban toteaa ja nielaisee.

Melkein 200 euron laskun saapuessa hän käy mietteliääksi.

– Kahden tällaisen illallisen hinnalla saisi Boot Factorysta hyvät saappaat. Onhan sellainenkin ihan pöljää rahankäyttöä. Mutta ihmiset käyttävät rahaa mihin haluavat. Toinen käy ravintolassa, ja minä taas ostan tyhmiä saappaita ja hattuja.

Palaamme räntäsateeseen. Huvilakatu on pimeä, raitiovaunut kolistelevat kohti keskustaa. Zuban päättää lähteä vielä kaljalle ja karaokeen vapaaillan kunniaksi.

– Jopas oli ilta. Nyt tarvitaan pientä hermojen rauhoitusta, hän sanoo.

Melkein metrinen pizza

– Kas, mehän olemmekin parhaalla paikalla, Riikka Aurava toteaa ja osoittaa pöytämme yläpuolella olevaa, luonnollisen kokoista ja näköistä tekosiiliä, joka pistää kuonoaan ulos pesästä.

Olemme Esa Zubanin lempiravintolassa, herttoniemeläisessä Siilinpesässä, jonka kotoista tunnelmaa ja isoa parkkipaikkaa Zuban on kehunut. Siilinpesän erikoisuuksiin kuuluu 80-senttinen sukupizza ja litran kaljatuoppi. Tavallisen kokoinen pizza maksaa yhdeksän euroa.

38-vuotias äidinkielenopettaja Riikka Aurava ei käy vapaaehtoisesti tämän tapaisissa paikoissa. Hän rakastaa fine diningia ja erityisesti Zubanin hyljeksimää Chef & Sommelieriä. Kotonakin hän syö pääasiassa viimeisen päälle valmistettua luomuruokaa. Huippulaadukas ruoka on hänelle ehdoton osa arkea ja juhlaa.

Kauniisti punattujen huulien hymy ei kuitenkaan hyydy, kun eteen saapuu itähelsinkiläinen jauhelihapizza. Zubanin lempipizzaa on hieman muokattu, maissi on vaihdettu säilykeparsaan.

– Maissia minä en suuhuni pistä vaikka kuolisin. Minulla on ikuiset traumat koulun risotosta. Tai eihän se mitään oikeaa risottoa ollut nähnytkään. Siis se, jossa oli herne-maissi-paprikasekoitusta ja kuivaa jauhelihaa.

Siilinpesän alkupalapöytä on konstailematon. Laareista löytyy porkkanaraastetta, salaatinlehtiä, sinappikastiketta ja jättipullollinen Tabascoa.

Otamme alkusalaattia ja tutkimme ympäristöä. Seiniä koristavat seinämaalaukset, joissa paljasrintaiset siilineidot näyttävät laulavan karaokea. Baarin puolella istuu kanta-asiakkaita tuoppeineen keskusteluun syventyneinä. Särisevä radio soittaa Candle in the Windiä.

Ruoka on monille nykyisin statussymboli, jolla erottaudutaan ja luodaan identiteettiä. Joissain piireissä on jo lähes moukkamaista olla kiinnostumatta ruokakulttuurista. Terveyspuhe taas on saanut sellaisen aseman, että pikaruokalaan meno hävettää. Olet mitä syöt.

Muutos on ollut nopea. Auravakin muistelee, että hänen lapsuudessaan ravintolakäynnit liittyivät harvoihin juhlapäiviin.

Porttikielto keittiöön

Helsinkiläissyntyisen Auravan ruokaharrastus alkoi vasta opiskeluaikojen jälkeen, kun hän tutustui it-alalla työskentelevään mieheensä Juhaniin.

– Me olemme syömäköyhiä. Melkein kaikki rahamme menevät luomuruokaan. Meillä tehdään ateriat niin, että minä näytän reseptiä ja mies toteuttaa sen. Hän ei päästä minua keittiöön eikä edes kauppaan, koska ostan hänen mielestään kuitenkin ihan väärät ruuat ja ne menevät roskiin.

Chef & Sommelierin toinen perustaja Sasu Laukkonen on Auravan nuoruuden kavereita.

– Nyt Sasu on Japanissa, mutta tiedän ettei hän jättäisi ravintolaansa huonoihin käsiin. Paikka on minulle erityisen tärkeä senkin takia, että vietin siellä hääni. Pyysin Sasua tekemään cateringia häihimme vuonna 2010. Hän oli juuri perustamassa ravintolaansa ja kutsui meidät ensimmäisiksi testiasiakkaiksi. Ruoka oli todella hyvää, jopa lapsivieraat pitivät siitä.

Kalliit ravintolaillalliset ovat Auravalle nykyisin erityistä luksusta ja arjen yläpuolelle kohoamista. Perheeseen kuuluvat myös kolmevuotias poika ja yksivuotias tyttö. Nuorimmainen tarvitsee pitkäaikaisen keuhkosairauden vuoksi erityisen paljon hoitoa. Auravan harrastukset – lukeminen, roolipelaaminen, karaoke ja hienot ravintolat – ovat jääneet vähille.

– Jos pääsen jonnekin ulos syömään, haluan että se on todella hyvää. Minulla ei ole aikaa testailla. Pelaan varman päälle ja käyn esimerkiksi Lehtovaarassa ja Lasipalatsissa. Pidän ravintoloista, joissa on rauhallista ja hiljaista ja sisustuskin pelkistettyä. Esimerkiksi täällä radio on tosi ärsyttävä.

Makumatkalle Lontooseen

Nuorempana Aurava matkusteli usein miehensä kanssa ulkomailla makuelämysten perässä. Hyvät ravintolat valittiin aina tarkasti etukäteen.

– Kaverini kävi New Yorkissa ja sanoi, ettei saanut kertaakaan hyvää ruokaa, mutta me söimme siellä pelkästään hyvissä ravintoloissa. Katsoin joka aamu suosituksia ravintoloista Trip Advisorista. Ehkä siinä jää jokin seikkailu välistä, mutta mitä sitten?

Lontoossa Aurava on ehtinyt piipahtaa viime vuosinakin.

– Jos on oikein tehokas, kahden päivän reissussa ehtii juoda afternoon tean jopa neljästi.

Aurava kuvailee brittiläistä iltapäiväteeperinnettä – haudutettua teetä, ohuita voileipiä ja skonsseja hillon ja paksun kerman kera – niin, että vesi tulee kielelle.

Mutta entäs tämä Siilinpesän pizza? Miltä se maistuu? Auravan lautaselle on jäänyt melkein puolet, ja hän työntää senkin kauemmas.

– No, pizzalta se maistuu. Tämä on ihan peruspizzaa: aika täyttävää, ja tätä on vaikea leikata.

Aurava näyttää etusormeaan, johon veitsen kahva on jättänyt painauman.

– Ei me ihan aina hienosti syödä, kyllä Dr. Oetkerin pakastepizza on tuttua.

Me Naisten lohturuokakilpailuun osallistuneet paljastavat parhaimmat herkkumättönsä. Milloin sinä olet viimeksi tehnyt mokkapaloja?

Olemme pyytäneet lukijoitamme kertomaan parhaat lohturuokansa.

Kuvagalleriastamme ja Instagramista käy selväksi, että yksi herkuttelee pullalla, toinen juustoisella makaronilla. Joku leipoo herkullisia skonsseja ihan keskellä viikkoa ja siivoaa samalla kotinsa.

Näillä herkuilla lukijoiden kaamosmasennus ja makean himo pysyvät poissa:

1. Aprikoosiskonssit

”Aprikoosiskonssien suutuntuma on mukavan lohduttava. Leivon niitä keskellä viikkoa, jolloin myös keittiöstä tuleva tuoksu antaa kodintuntua ja hyvän mielen. Kun on viitsinyt leipoa, niin tavallaan haluaa vähän siivotakin, jotta uunituoreesta skonssista voi sitten nauttia kauniissa ja rauhallisessa ympäristössä. Hyvä synnyttää hyvää.”
”Aprikoosiskonssien suutuntuma on mukavan lohduttava. Leivon niitä keskellä viikkoa, jolloin myös keittiöstä tuleva tuoksu antaa kodintuntua ja hyvän mielen. Kun on viitsinyt leipoa, niin tavallaan haluaa vähän siivotakin, jotta uunituoreesta skonssista voi sitten nauttia kauniissa ja rauhallisessa ympäristössä. Hyvä synnyttää hyvää.”

2. Täytekakku

”Itsetehtyä kakkua herkutteluun.” Voisiko tällaista unelmaa kukaan vastustaa?
”Itsetehtyä kakkua herkutteluun.” Voisiko tällaista unelmaa kukaan vastustaa?

3.  Pannari

”Rakastan pannareita, mutta haluan tehdä niistä terveellisiä – kuitenkaan mausta tinkimättä. Kaurahiutaleita, soijaproteiinia- ja jogurttia seokseen, vaniljalla kanelilla ja kardemummalla maustettuna. Menee melkein kuin Ahvenanmaan pannarista. Eikä omatunto soimaa!”
”Rakastan pannareita, mutta haluan tehdä niistä terveellisiä – kuitenkaan mausta tinkimättä. Kaurahiutaleita, soijaproteiinia- ja jogurttia seokseen, vaniljalla kanelilla ja kardemummalla maustettuna. Menee melkein kuin Ahvenanmaan pannarista. Eikä omatunto soimaa!”

Takuuohjeet! Maailman helpoimmat banaaniletut ja taikapannari saavat leuan loksahtamaan

4. Lohtutortut

Lohtutortut valmistuvat esimerkiksi fetasta ja puolukasta.
Lohtutortut valmistuvat esimerkiksi fetasta ja puolukasta.

5. Jäätelö

”Oma lohturuokani on itse tehtyä jäätelöä suklaakastikkeella ja maapähkinävoilla. Tällä lähtee makeanhimo, mutta hyvä fiilis säilyy, koska jäätelö on tehty pakastetuista banaaneista.”
”Oma lohturuokani on itse tehtyä jäätelöä suklaakastikkeella ja maapähkinävoilla. Tällä lähtee makeanhimo, mutta hyvä fiilis säilyy, koska jäätelö on tehty pakastetuista banaaneista.”

6. Juustoinen makaroni

Maistuuko sinihomejuusto? Yksi lukijoista sulattaa juuston makaronimössön sekaan.
Maistuuko sinihomejuusto? Yksi lukijoista sulattaa juuston makaronimössön sekaan.

7. Hampurilainen

Itsetehty kanahampurilainen saa veden kielelle.
Itsetehty kanahampurilainen saa veden kielelle.

8. Pizza

”Lohturuokaa pizzaperjantaina.” Mikä täyte maistuu sinulle?
”Lohturuokaa pizzaperjantaina.” Mikä täyte maistuu sinulle?

Ota talteen! Tämä pizza saa juustofanin sekoamaan onnesta

9. Mokkapalat

”Suklaata ja makeaa sen olla pitää, kun kaamosmasennus koittaa iskeä. Yhdessä tyttären kanssa aina yhtä helppo ja nopea tehdä ja varmasti onnistuu.”
”Suklaata ja makeaa sen olla pitää, kun kaamosmasennus koittaa iskeä. Yhdessä tyttären kanssa aina yhtä helppo ja nopea tehdä ja varmasti onnistuu.”

Tällä ohjeella niitä tehtiin – mokkapalojen alkuperäisen reseptin löydät täältä.

10. Pulla

Perinteinen pulla – voiko sen parempaa lohturuokaa olla?

Mikä on sinun lohturuokaasi?

Seuraavan kerran, kun mässyhimo iskee ja valmistat itsellesi ihanan herkutteluhetken, lähetä kuva ruuastasi. Kerro samalla, missä tilanteessa nautit lohturuokaasi sekä miksi se on niin hyvää ja hellivää.

Kun jätät kuvasi täällä 5. marraskuuta mennessä ja liität mukaan yhteystietosi, osallistut uutuuskirjan arvontaan. Arvomme osallistujien kesken kivan palkinnon.

Arancinit täytetään mozzarellalla ja paistetaan öljyssä rapeiksi.

Arancinit eli risottopallot

10 palloa

valmistusaika 1 t

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

2 rkl öljyä

4 dl risottoriisiä

1 ½ dl valkoviiniä

1 l vettä

200 g paseerattua tomaattia

2 tl suolaa

1 dl parmesaaniraastetta

1 mozzarellapallo

1 muna

2 dl korppujauhoja

1 l rypsiöljyä

1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna paistinpannu keskilämmölle. Lisää öljy ja sipulit. Kuullota.

2. Lisää lämpöä. Kaada riisit pannulle ja kuullota niitä muutama minuutti. Lisää viini ja anna sen imeytyä. Lisää puolet vedestä. Sekoittele risottoa. Kun vesi on melkein imeytynyt, lisää loput vedestä sekä paseerattu tomaatti ja sekoita.

3. Anna kaiken nesteen imeytyä riiseihin ja tarkista vielä riisin kypsyys. Lisää suola ja parmesaani, sekoita. Anna jäähtyä.

4. Pilko mozzarella kuutioiksi kymmeneen osaan. Riko lautaselle muna ja sekoita sen rakenne rikki haarukalla. Mittaa toiselle lautaselle korppujauho.

5. Ota käteen noin kymmenesosa risotosta. Painele se käsien välissä litteäksi. Nosta päälle mozzarellapala ja pyöritä risotto sen ympärille. Pyöritä loput pallot samaan tapaan. Kasta ne munaan ja pyöräytä korppujauhoissa.

6. Kuumenna öljy kasarissa. Paista ensin puolet palloista rapeaksi, nosta ne reikäkauhalla talouspaperin päälle. Paista loput samalla tavalla.

Tulisen hapankaalin kanssa paistetusta riisistä teet loistavan pikaruuan.

Paistettu kimchiriisi

4 annosta

valmistusaika 20 min

150 g katkarapuja

3 kevätsipulin vartta

2 rkl öljyä

4 munaa

4 dl keitettyä riisiä

200 g kimchiä

2 dl babypinaattia

3 rkl soijakastiketta

2 rkl seesaminsiemeniä

1. Sulata katkaravut siivilässä kylmän juoksevan veden alla. Purista katkaravuista liika vesi pois. Hienonna kevätsipuli ohuiksi renkaiksi.

2. Kuumenna pannussa puolet öljystä. Riko munat pannulle ja paista, kunnes valkuaiset ovat kokonaan kypsyneet. Nosta syrjään odottamaan.

3. Kuumenna loput öljystä pannussa kuumaksi. Lisää riisi, kimchi, katkaravut ja kevätsipuli. Paista noin kolme minuuttia. Lisää pinaatti, soija ja seesaminsiemenet. Pyöräytä vielä sekaisin. Tarjoile paistetut munat annosten päällä.

Huom! Voit korvata kimchin puolikkaalla silputulla kiinankaalilla ja isolla lusikallisella chilikastiketta.

Mehevän makuinen kastike tarjoillaan juustoraasteen ja spagetin kanssa.

Kun Naughty Brgr -ravintoloitsija Akseli Herlevi kaipaa lohturuokaa, hän kokkaa lapsuutensa makuja. 

– Kotona meillä tehtiin tasan kahta ruokaa: jauhelihakastiketta ja spagettia sekä nakkikastiketta. Äiti laittoi nakkikastikkeeseen aina tilliä, mitä en vieläkään tajua, Akseli kertoo.

– Spagetti oli joka kerta Barillaa, ja kastike tomaatista ja jauhe­lihasta. Ruuan päälle ripoteltiin vielä juustoraastetta.

Tomaattinen jauhelihakastike

4 annosta

valmistusaika 30 min

2 sipulia

4 valkosipulinkynttä

1 porkkana

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl punaviinietikkaa

2 tl hunajaa

2 tl oreganoa

2 tlk (a 400 g) tomaattimurskaa

2 tl suolaa

mustapippuria myllystä

1. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuori myös porkkana ja pilko se oikein pieneksi kuutioksi.

2. Kuumenna öljy pannulla kuumaksi ja kuullota kasvikset. Siirrä ne pannulla syrjään ja ruskista jauheliha.

3. Lisää etikka, sokeri, oregano ja tomaattimurska. Anna kiehua 10 minuuttia hiljaisella lämmöllä. Lisää lopuksi suola ja pippuri. Tarjoile spagetin kanssa.