Esivalmistelu pelastaa viime hetken kokkauspaniikilta. Nautit juhlista eniten, kun voit nostella valmiit ruoat jää­kaapista pöytään.

Lisää caesar­salaatin kastike hetkeä ennen tarjoilua, sillä muuten salaatista tulee mössöä. Lohi kypsennetään vasta juhlapäivänä, mutta onneksi se ­käy tuossa tuokiossa.

Broileritikut ja caesarsalaatti

8 annosta
Valmistusaika: 25 minuuttia

400 g broilerin sisäfileetä
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
2 rkl öljyä
caesarsalaatti:
½ patonki
2 ruukkua romainesalaattia
2 dl parmesaanijuustolastuja
kastike:
2–3 anjovisfileetä
1 valkosipulinkynsi
2 dl majoneesia
½ sitruunan mehu
1 tl worchesterkastiketta
½ dl parmesaanijuustoraastetta
½ tl mustapippuria
(suolaa)
lisäksi:
grillitikkuja

1. Ota broilerit ajoissa huoneenlämpöön.

2. Tee ensin kastike. Hienonna ­anjovikset ja valkosipulinkynsi ja sekoita ne majoneesin joukkoon. Lisää sitruunamehu ja raastettu parmesaanijuusto. Mausta worchesterkastikkeella, mustapippurilla ja tarkista suola. Laita kylmään maustumaan.

3. Ripottele broilerifileisiin suolaa ja pippuria. Kuumenna öljy pannulla ja paista lihat kullanruskeiksi. Pujota paistamisen jälkeen jokaiseen fileeseen lyhyt grillitikku.

4. Leikkaa patonki noin 2 x 2 cm kuutioiksi. Paista ne öljytyllä pannulla kullanruskeiksi. Anna jäähtyä.

5. Leikkaa salaatinlehdet pienimmiksi. Vuole kuorimaveitsellä parmesaanilastuja.

6. Kokoa salaatti. Pyöritä salaatinlehden salaatinkastikkeessa, laita laakean vadin pohjalle. Asettele broilerifileet salaatin päälle ja ­ripottele päälle leipäkuutioita ja juustolastuja. Laita niitä vielä erikseen esille.

Limetti­graavattu lohi

8 annosta
Valmistusaika: 10 minuuttia + kypsymisaika: 1 tunti

600 g ­kirjolohta (2 fileetä)
päälle:
3 limettiä
½ tl merisuolaa
½ tl mustapippuria
koristelu:
2 limettiä
tilliä

1. Nypi ruodot pois lohesta. Leikkaa se ohuiksi viipaleiksi terävällä veitsellä.

2. Lado viipaleet tarjoilu­astiaan. Purista limetin mehu ­lohien päälle. Rouhi päälle suolaa ja pippuria. Peitä kelmulla ja nosta tunniksi kylmään.

3. Koristele kala limetin viipaleilla ja tillillä. Tarjoa sahramijogurtin kanssa.

Vinkki!  Voit käyttää lohen sijaan myös siikaa.

Sahrami­jogurtti

8 annosta
Valmistusaika: 5 minuuttia

3 dl maustamatonta ­jogurttia
¼ tl sahramia
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
2 rkl sitruunamehua

1. Sekoita sahrami jogurtin joukkoon.

2. Mausta suolalla, pippurilla ja sitruunamehulla.

3. Laita kastike kylmään maustumaan 5 minuutiksi.

Vinkki!  Voit korvata sahramin myös edullisemmalla kurkumalla.

Pestokasvisten maku vain paranee, kun ne saavat marinoitua yön yli. Feta-pinaatti­piirakka kannattaa valmistaa jo edellisenä päivänä ja leikata vasta jäähtyneenä. 

Pestomarinoidut kasvikset

8 annosta
Valmistusaika: 25 minuuttia + marinointi: 30 minuuttia

200 g kevätporkkanoita
1 pieni kukkakaali
1 pieni kesäkurpitsa
1 punainen paprika
1 oranssi paprika
2 vartta kevätsipulia
pesto:
1 ruukku basilikaa
1 dl pinjansiemeniä
1 valkosipulinkynsi
1–1 ½ dl öljyä
1 dl parmesaanijuusto­raastetta
½ tl mustapippuria
½ tl suolaa

1. Pese porkkanat huolellisesti (niitä ei tarvitse kuoria). Leikkaa ne pituussuunnassa kahteen tai neljään osaan. Irrota kukkakaaleista kukinnot. Halkaise kesäkurpitsa pituussuunnassa neljään osaan ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Halkaise paprikat, ota siemenet pois ja leikkaa isohkoiksi paloiksi. Hienonna kevätsipulin varret.

2. Keitä porkkanat ja kukkakaalit suolatussa vedessä parin minuutin ajan, jäähdytä. Keitä lopuksi samassa vedessä ja ­parissa erässä kesäkurpitsat ja paprikat, mutta älä keitä ihan pehmeiksi. Valuta ja anna jäähtyä. Yhdistä kaikki kasvikset.

3. Tee pesto. Laita kulhoon ­basilika, pinjansiemenet, valkosipulinkynsi ja osa öljystä. Soseuta tasaiseksi tahnaksi sauvasekoittimella ja lisää ­öljyä, kunnes kastike on sopivan paksuista. Lisää lopuksi parmesaanijuusto. Mausta mustapippurilla ja suolalla.

4. Kaada pesto kasvisten joukkoon, sekoita hyvin. Laita kylmään maustumaan vähintään 30 minuutiksi.

Feta-pinaatti-pinjansiemenpiirakka

noin 20 palaa
Valmistusaika: 15 minuuttia + paistoaika: 40 minuuttia

1 pkt voitaikinaa
päälle:
1 sipuli
1 rkl öljyä
100 g tuoretta pinaattia
200 g fetajuustokuutioita
2 rkl pinjansiemeniä
3 dl kuohukermaa
4 munaa
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria

1. Ota voitaikina ajoissa huoneen­lämpöön sulamaan. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

2. Kuori ja hienonna sipuli. Kuumenna öljy paistinpannulla, lisää sipulit ja ­pinaatti. Anna kuullottua pari minuuttia. Jäähdytä.

3. Painele voitaikina leivinpaperilla peitetyn uunivuoan (25 x 33 cm) pohjalle ja reunoille. Levitä pinaatti-sipuliseos pohjalle, lisää valutetut fetajuustokuutiot ja pinjansiemenet.

4. Vatkaa kerman joukkoon munat. Mausta suolalla ja pippurilla. Kaada täyte pohjalle. Paista uunin alatasolla noin 40 minuuttia. Jäähdytä ja paloittele.

Canapeet ovat pienestä koostaan huolimatta tuhti suupala. Helpot crostinit sopivat hyvin myös illanistujaisiin. Päälle voi laittaa melkein mitä vain, esimerkiksi punaista pestoa.

Chevre-viikunakanapee

20 kpl
Valmistusaika: 15 minuuttia

1 valmis patonki
päälle:
400 g chevrejuustoa (vuohenjuusto)
4 tuoretta viikunaa
balsamicosiirappia

1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

2. Leikkaa patonki ohuiksi viipaleiksi ja levitä ne vieri viereen leivinpaperilla peitetylle uunipellille.

3. Leikkaa juusto ohuiksi viipaleiksi. Pese viikunat ja leikkaa lohkoiksi. Laita juustoviipale jokaisen ­patonkipalan päälle.

4. Paista 5–8 minuuttia niin, että juusto ehtii vähän sulaa ja saada väriä. Paina tuore viikuna kuuman juuston päälle. Ripottele päälle siirappia.

Pestocrostini

20 kpl
Valmistusaika: 15 minuuttia

1 valmis patonki
päälle:
pestoa (sama ohje kuin viereisellä ­sivulla)
1–2 dl parmesaanijuustoa

1. Laita uunin kuumenemaan 200 asteeseen.

2. Leikkaa patonki ohuiksi viipaleiksi ja levitä ne vieri viereen leivinpaperilla peitetylle uunipellille.

3. Tee pesto. Sekoita peston joukkoon raastettu parmesaanijuusto. Tahna saa olla aika paksua.

4. Levitä pestoa jokaiselle leipäviipaleelle. Paista ­uunissa noin 5 minuuttia niin, että leipä on saanut väriä ja juusto on sulanut.

Kermainen mozzarella maistuu taivaalliselta myös paahdetun maalaisleivän päällä. Voit paahtaa artisokkia ja herkkusieniä myös grillivastusten alla, niin ne saavat lisää väriä ja makua.

Jogurttimarinoitu mozzarellasalaatti

8 annosta
Valmistusaika: 10 minuuttia

5 x 125 g puhvelimozzarellaa (buffala)
1 prk (200g) ranskankermaa
1 dl maustamatonta jogurttia
½ (luomu)sitruunan mehu ja kuori
1 rkl sweet chili -kastiketta
2 tl hunajaa
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
lisäksi:
2 dl rucolaa

1. Valuta mozzarellat ja leikkaa ne lohkoiksi.

2. Sekoita ranskankerma ja jogurtti keskenään. Raasta sitruunasta kuori ja purista mehu. Lisää ne jogurttiseokseen. Mausta chilikastikkeella, hunajalla, suolalla ja pippurilla. Sekoita hyvin ja tarkista maku. Sekoita kastike mozzarellan joukkoon. Kaada tarjoiluastiaan.

3. Hienonna rucola ja rouhi mustapippuria päälle.

Vinkki!  Puolikkaat kirsikkatomaatit sopivat mozzarellan joukkoon. Jos haluat salaattiin lisää tulisuutta, lisää puolikas punainen chili.

Artisokka-herkkusienisalaatti

8 annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia

200 g herkkusieniä
1 prk (noin 170 g) artisokansydämiä
1 punasipuli
1 dl isoja kapriksia
2 dl aurinkokuivattuja ­tomaatteja
kastike:
½ dl oliiviöljyä
1 rkl hunajaa
1 rkl balsamicoa
¼ tl suolaa
¼ tl mustapippuria
lisäksi:
1 ruukku jääsalaattia
rucolaa

1. Kuumenna uuni 220 asteeseen.

2. Pese ja leikkaa herkkusienet lohkoiksi. Valuta artisokat ja leikkaa kahteen osaan. Laita ne uunivuokaan ja paahda uunissa 15 minuuttia välillä sekoittaen.

3. Kuori ja suikaloi sipuli. Valuta aurinkokuivatut tomaatit ja leikkaa suikaleiksi. Sekoita yhteen sienet, artisokat, kaprikset ja tomaatit.

4. Tee kastike. Sekoita öljyn joukkoon hunaja, balsamico, suola ja pippuri. Kaada kasvisten päälle, sekoita hyvin.

5. Lisää juuri ennen tarjoilua revitty jääsalaatti ja rucola tarjoiluastian pohjalle ja kaada kasvissalaatti päälle.

Vinkki!  Vaihda syksyn sienikaudella herkkusienet herkkutatteihin.

Raikas ja marjainen tiramisu on juhlien varma hitti. On tärkeää, että mansikkatäyte imeytyy neljä tuntia, jotta keksit ehtivät pehmentyä.

Mansikka-raparperitiramisu

noin 8–10 annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia + imeytyminen: 4 tuntia

8–10 tiramisukeksiä
2 dl raparperia
2 dl mansikoita
½ dl sitruunamehua
2 dl sokeria
1 vaniljatanko
päälle:
4 liivatelehteä
2 dl vispautuvaa vanilliini­kastiketta
1 prk mascarpone-juustoa
½–1 dl juoksevaa hunajaa
2 rkl sitruunamehua tai triple sec -likööriä
lopuksi:
2 rkl sokeroimatonta
kaakaojauhetta
1 rkl tomusokeria
tuoreita mansikoita

1. Lado keksit lasivuoan pohjalle.

2. Kuori raparperit ja leikkaa parin sentin paloiksi. Ota mansikoista kanta pois ja leikkaa neljään osaan. Laita kattilaan raparperit, mansikat, sitruunamehu ja sokeri. Halkaise vaniljatanko ja raaputa sisus kattilaan, lisää myös tanko. Anna seoksen kiehua pari minuuttia niin, että raparperit ja mansikat pehmenevät. Ota vaniljatanko pois ja soseuta tai jätä sellaiseksi. Kaada seos keksien päälle. Peitä ja laita jääkaappiin noin 4 tunniksi.

3. Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan.

4. Vaahdota vaniljakerma ja mascarpone, lisää samalla hunaja. Kuumenna sitruunamehu mikrossa. Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja lisää kuuman sitruunamehun joukkoon. Tarkista, että liivatteet sulavat täysin. Kaada liivateseos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen kermaseoksen joukkoon. Levitä keksien päälle. Laita jääkaappiin odottamaan.

5. Sekoita kaakaojauheen joukkoon tomusokeri. Siivilöi kaakao ohuelti tiramisun päälle juuri ennen tarjoilua. Koristele tuoreilla mansikoilla.

Vinkki!  Vaihtele täytteen raaka-aineita sesongin mukaan. Kesällä voit käyttää mustikoita tai vadelmia, syksyn tullen maistuvat omena, puolukat tai karpalot ja kinuskikastike.

Uusin ideoin kootun salaatin viimeistelet loistavalla kastikkeella.

Sateenkaaripastasalaatti

4 annosta

valmistusaika 30 min

200 g pastaa

1 kesäkurpitsa

250 g tummia viinirypäleitä

4 broilerin ohutfilettä (tai savutofua)

1 maissintähkä

1 rkl öljyä

1 tl suolaa

100 g punaisia kirsikkatomaatteja

100 g keltaisia kirsikkatomaatteja

2 dl babypinaattia

1 annos avokado-savupaprikakastiketta

1. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan.

2. Siivuta kesäkurpitsa ohuiksi siivuiksi. Huuhdo viinirypäleet, kuivaa ne ja irrottele rangoista. Kuivaa broilerinfileet talouspaperilla.

3. Kuumenna paistinpannu. Paahda kesäkurpitsa siivut molemmin puolin ruskeiksi ja nosta lautaselle odottamaan. Jatka paahtamalla viinirypäleitä pannulla niin, että ne saavat vähän väriä. Ruskista myös maissin tähkä. Lisää öljyä pannulle ja paista broilerit ruskeiksi molemmin puolin. Ripottele kypsille fileille suola.

4. Puolita kirsikkatomaatit. Siivuta broilerit ja leikkaa veitsellä maissit irti tähkästä.

5. Kokoa salaatti isolle vadille tai suoraan lautasille. Lusikoi kastike kasoiksi ympäri lautasta tai vatia.

Proseccoa rakastavat nyt kaikki! Italialaisittain se sopii melkein minkä tahansa ruuan kanssa.

Prosecco-kuohuviinistä on tullut todellinen trendijuoma Suomessa. Sen todistavat myyntiluvut.

Viime vuonna proseccoa kannettiin Alkosta kotiin 505 000 litraa, kertoo tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkuna. Kulutus on ollut kiivasta tänäkin vuonna.

– Alkuvuoden aikana proseccon myynti on ollut reilussa, yli 40 prosentin kasvussa, Vilkuna sanoo. 

Lue myös! Näin teet prosecco-pohjaisen lämpimän drinkin – kokeile vaikka glögin sijaan

Siinä missä suomalainen ostaa kuplajuomaa vielä juhliin, kotiseudullaan Koillis-Italiassa prosecco kuuluu jokapäiväiseen elämään. Kevyesti kuplivaa prosecco-juomaa nautiskelevat ihmiset ovat tuttu näky mihin vuorokauden aikaan tahansa Venetsian seudun katukahviloissa ja ravintoloissa.

– Italialaiset juovat proseccoa ja siitä valmistettuja cocktaileja aamusta iltaan. Se sopii mihin tahansa tilanteeseen ja melkein minkä tahansa ruuan kanssa. Pihvin kanssa otan itse mieluummin jotain muuta juomaa, mutta prosecco käy lihaistenkin pikkupurtavien ja vaalean lihan kanssa, kertoo Maria Teresa Petrillo, joka työskentelee Mionetto-viinitilalla Valdobbiadenessa.

”Italialaiset juovat proseccoa ja siitä valmistettuja cocktaileja aamusta iltaan.”

Prosecco on hyvää sellaisenaankin, mutta jos haluat uusia makuelämyksiä, kokeile näitä raikkaita drinkkejä.

Italialaiseen tapaan Bellini, Mimosa ja Hugo sopivat niin viikonlopun aamiaispöytään kuin aperitiiveiksi illalliselle. Salute!

Bellinin juuret ovat Venetsiassa. Kuva: Shutterstock
Bellinin juuret ovat Venetsiassa. Kuva: Shutterstock

Classic bellini

5 cl valkopersikkapyrettä  tai -nektaria
12 cl proseccoa
Lasi: samppanjalasi

Kaada ainekset suoraan samppanjalasiin ja sekoita.

Raikas vesimelonimimosa tuo mieleen kesän. Kuva: Shutterstock
Raikas vesimelonimimosa tuo mieleen kesän. Kuva: Shutterstock

Watermelon mimosa

5 cl vesimelonipyrettä (ohje alla)
0,5 cl limemehua
12 cl proseccoa
Lasi: samppanjalasi tai pieni hillopurkki
Koriste: vesimelonin siivu

Kuori pala vesimelonia ja paloittele se blenderiin tai kulhoon. Sekoita, kunnes pyre on valmis. Myös sauvasekoitin käy pyreen tekemiseen.

Mittaa raaka-aineet lasiin ja sekoita.

Katso herkullinen ohje! Aperol Spritz – camparimainen trendidrinkki

Hugo toimii lämmitettynäkin. Kuva: Shutterstock
Hugo toimii lämmitettynäkin. Kuva: Shutterstock

Hugo

3 cl seljankukkamehua
10 mintun lehteä
12 cl proseccoa
soodavettä
jäitä

Lasi: viinilasi
Koriste: mintun tupsu

Lisää kaikki raaka-aineet viinilasiin ja täytä lasi jäillä. Sekoita hämmentäen hetki. Koristele lopuksi mintun lehdillä.

Juomavinkit kertoi baarimestari Timo Siitonen helsinkiläisestä A21-cocktailravintolasta.

Tiesitkö tämän proseccosta?

Proseccon valtit ovat raikkaus ja hinta

Prosecco on hedelmäisen raikasta ja päärynäistä kuohuviiniä. Siten se soveltuu hyvin miedommille mauille ja juomasekoituksiin. Tätä mieltä on Alkon tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkuna, joka on saavuttanut myös arvostetun Master of Wine -tittelin.

– Prosecco sopii erityisesti seurustelujuomaksi, aperitiiviksi ja pikkupalojen kuplakumppaniksi, sanoo Vilkuna.

Suomi on Vilkunan mukaan perinteisesti ollut espanjalaisen cavan valtakuntaa. Vuonna 2015 myydyimpien kuohuviinien listalle ylsi vasta yksi prosecco, Val d’Oca sijalle 7. Proseccojen etuna on kuitenkin niiden huokeampi hinta, esimerkiksi samppanjaan verrattuna. Halvimmat laatuproseccot maksavat alle kymmenen euroa.

Veneton alueella valmistettava prosecco saa makunsa Glera-rypäleestä. Tuotantoalue on rajattu Venetsian ympäristöön Koillis-Italiaan, ja prosecco valmistetaan perinteisesti tankkikäymismenetelmällä.

– Menetelmän vuoksi siihen ei muodostu toisen käymisen aikana samppanjalle ja monille muille sakkakypsytetyille kuohuviineille ominaisia paahteisia aromeja. Proseccon valtti on raikkaus ja hedelmäisyys, ja jäännössokeri pyöristää maun useimpien suuhun sopivaksi, Taina Vilkuna kuvailee.

Kun osaat nämä, muita sooseja et tarvitse.

Salaatti herää henkiin, kun se saa joukkoonsa kastikkeen. Hyvä kastike luo kasvisten sekoituksesta kokonaisuuden ja korostaa niiden makua.

Kastikkeen peruspilari on suola. Sen lisäksi soosintekijä tarvitsee happoa, jota saa helposti esimerkiksi sitruunasta tai viinietikasta. Myös hapokkaat maitotuotteet sopivat kastikkeisiin. Usein soosin pohjana on öljy tai muu rasvainen, kuten kermaviili, ja se sopii hyvin raikkaiden kasvisten vastapainoksi. Pieni määrä makeutta sitoo maut yhteen.

Kastikkeella lotraus kannattaa aina hoitaa viime tipassa.

Kastikkeella lotraus kannattaa hoitaa aina viime tipassa. Pakkaa lounassalaatti omaan rasiaansa ja kastike toiseen, jolloin salaatti säilyy tuoreena ja rapeana. Noudata samaa sääntöä, kun tarjoilet salaattia kotona: lorauta kastike joukkoon vasta juuri ennen tarjoilua.

Näistä resepteistä avokadokastike sopii myös levitteeksi tai tortilloihin. Siitä syntyy muhkea pohja tonni­kalasalaattiin tai kalatahnaan.

Yrttiöljy taas on hyvä kastike myös paistetulle kanalle, vihersalaatille, linsseille tai kvinoa- ja kuskus­salaatteihin. Dijon-kastike maistuu lohi-, muna tai viher­salaatissa. Kokeile sitä Nizzan salaattiin tai saksalaistyyliseen perunasalaattiin. 

Dijon-hunajakastike

valmistusaika 10 min

3 rkl sileää Dijonin ­sinappia

1 dl rypsiöljyä

1 limetti

1 rkl hunajaa

1 rkl karkeaa Dijonin sinappia

½ tl suolaa

1. Lusikoi sileä Dijonin sinappi kulhoon. Kaada öljy desimittaan. Valuta öljyä kulhoon noin ruokalusikallinen kerrallaan ja vispaa se välissä sinapin joukkoon.

2. Puolita limetti ja purista se kastikkeen joukkoon. Sekoita.

3. Lisää loput ainekset ja sekoita.

Yrtti-parmesaanikastike

valmistusaika 10 min

1 ruukku basilikaa

½ ruukkua lehti­persiljaa

50 g parmesaania

1 dl rypsiöljyä

½ dl oliiviöljyä

2 rkl valkoviinietikkaa

2 tl hunajaa

½ tl mustapippuria

1. Leikkaa basilika ja lehtipersilja varsineen irti ruukusta. Huuhdo mullat pois. Leikkaa yrtit karkeaksi silpuksi ja nosta blenderiin tai sauvasekoittimen kulhoon.

2. Kuutioi parmesaani ja nosta se yrttien joukkoon. Mittaa mukaan myös öljyt, valkoviinietikka ja pippuri. Soseuta hyvin.

Avokado-savupaprika­kastike

valmistusaika 10 min

2 avokadoa

1 sitruuna

1 dl ranskankermaa

½ tl suolaa

½ tl savupaprikaa

1. Puolita avokadot ja kaavi niistä hedelmäliha lusikalla kulhoon. Purista sitruunasta mehu avokadon joukkoon. Lisää kulhoon myös ranskankerma, suola ja savupaprika.

2. Soseuta kaikki ainekset sauvasekoittimella.

Raikas prosecco maistuu myös lämpimissä juomissa. Warm Hugo ja Autumn spice sopivat hyvin alkudrinkeiksi syysillanistujaisiin.

Proseccoa, jäitä, minttua ja seljankukkaa sisältävä Hugo-hittidrinkki on täydellinen kesäjuoma, mutta tosifani nauttii suosikkinsa myös lämpimänä.

Helsinkiläinen baarimestari Timo Siitonen tietää, miten lämmittävä Hugo-drinkki kannattaa valmistaa itse kotona.

Warm Hugo

  • 3 cl seljankukkamehua
  • 4 cl luomu omenamehua
  • 12 mintun lehteä
  • 12 cl proseccoa

Lasi: viinilasi
Koriste: mintun tupsu

Valmistus

1. Lämmitä kaikki raaka-aineet kattilassa. Älä anna nesteen kiehua, sillä muuten alkoholi haihtuu pois.

2. Siivilöi mintun lehdet pois ja tarjoile lämpimänä.

Vinkki!

Alkossa myydään myös valmista Mionetto Il Hugo -juomaa, jossa on alkoholia kahdeksan prosenttia (hinta 8 euroa).
Sitä voi lämmittää varovasti kattilassa ja nauttia suoraan lämpimänä juomana.

Proseccodrinkki Autumn spice lämmittää syysilloissa. Kuva: Shutterstock
Proseccodrinkki Autumn spice lämmittää syysilloissa. Kuva: Shutterstock

Jos pidät enemmän mausteisimmista juomista, valmista proseccosta Autumn spice -cocktail. Kupliva prosecco tekee siitäkin kevyen ja raikkaan drinkin, joka lämmittää mukavasti kesän jälkeen.

Autumn spice

  • 4 cl granaattiomenamehua
  • 3 tl sokeria
  • 1 kanelitanko
  • 1 iso appelsiininkuoren palanen
  • 12 cl proseccoa

Lasi: viinilasi
Koriste: kanelitanko

Valmistus

1. Mittaa kaikki muut raaka-aineet proseccoa lukuun ottamatta kattilaan ja anna kiehua kaksi minuuttia.

2. Anna jäähtyä hetken ja poimi kanelitanko pois, Sen voi käyttää myöhemmin koristeluun.

3. Lisää prosecco ja lämmitä uudelleen, mutta älä anna nesteen kiehua. Kaada lasiin ja nauti.