Mikä näistä kavereista on sinun suosikkisi?
Mikä näistä kavereista on sinun suosikkisi?

Uusi suosikki löytyi niin avoimille seikkailijoille kuin perinteisen jauhomakkaran ystäville.

Joskus grilliin haluaisi panna jotain vähän peruscampingia parempaa, mutta marketin valtavan makkaravalikoiman edessä voi iskeä valinnan vaikeus.

Me Naisten lahjomaton testiryhmä kaivoi makkara-altaasta kymmenen vähän erikoisempaa pakettia ja antoi niistä arvionsa. Testiryhmään kuului sekä naisia että miehiä sekä yksi lapsi ja koira. Uusi suosikki löytyi jokaiselle.

1. Marokon Hassan (HK Maakarit)

Valmistaja kertoo: Marokkolaistyyppinen, naudanlihasta valmistettu merguez, jossa on mausteena muun muassa korianteria, kuminaa, valkosipulia ja paprikaa. Valmistettu käsin kotimaisesta lihasta. Lihapitoisuus 86 %.

Raadin arvio: ”Kapea, sopii hyvin suuhun.”

Pitkänmallinen makkara rapsahtaa kivasti,  ja hyvin kiinteä rakenne tarjoaa mukavan suutuntuman. Maukas, mutta marokkolaiseksi mainostetulta makkaralta odottaisi silti voimakkaampaa mausteisuutta. Lapsen makuun outo. Aiheutti koiralle myöhemmin vatsanväänteitä.

Tähdet: ★★★★

2. Grilliwurst Original (Saarioinen)

Valmistaja kertoo: Saksalaistyyppinen sian- ja naudanlihasta valmistettu raakamakkara luonnonsuolessa. Lihapitoisuus 88%.

Raadin arvio: ”Kuin suoleen sullottua jauhelihaa.”

”Ei silti ihan huono, jos syö silmät kiinni.”

Kesän trendigrillattava raakamakkara ei herättänyt raadissa varauksetonta ihailua, sillä vaikka makkara olikin kohtuullisen maukas, ryynimäinen ja veltto rakenne koettiin vieraaksi, jopa ällöttäväksi. ”Tutiseva lerssi”, kommentoi yksi jäsen. Grillimestaria huoletti, että makkarat jäivät raaoiksi. ”Ei silti ihan huono, jos syö silmät kiinni”, kuului lopputuomio.

Tähdet: ★★½

3. Grilli Trio: Juustobockwurst, butifarra, kielbasa (Helsingin makkaratehdas)

Valmistaja kertoo: Pakkaus sisältää kolme erityyppistä grillimakkaraa Euroopan suurimmista lihamaista Saksasta, Puolasta ja Espanjasta. Lihapitoisuus 80 %.

Raadin arvio: ”Avoimella mielellä varustetuille seikkailijoille.”

Tämän kolmikon kelkkaan ei kannata lähteä, jos ei ole valmis kohtaamaan pettymyksiä makkarasuhteissaan.

Pieni ja paksu kolmen kopla sopii yllätyksistä pitävälle tai sitten niille, joilla on vaikeuksia päättää, mitä haluaisi. Raadille triosta maistuivat yrittinen butifarra ja pippurinen kielbasa, mutta sisältään valkoista lientä turskauttelevaa bockwurstia vierastettiin. Tämän kolmikon kelkkaan ei kannata lähteä, jos ei ole valmis kohtaamaan myös pettymyksiä makkarasuhteissaan.

Tähdet: ★★★

4. Pirkka parhaat: Lammaskrakovanmakkara (Wursti Oy J&J)

Valmistaja keroo: Maukas A-luokan ruokamakkara on erinomainen lisä vaikkapa vartaisiin. Lihapitoisuus on 74%.

Raadin arvio: ”Huijausta!”

Missä lammas, kyseli hämmentynyt raati. Lammas ei maistunut makkarassa, ja pakkauksen tarkempi tutkailu paljasti, että makkara sisälsi lammasta vain 53 %, sekin uusiseelantilaista. Makkaraa kehuttiin kuitenkin ensiluokkaisen rapsakaksi, eikä maussakaan mitään vikaa ollut. Mutta: ”Makkarabisneksessä erottautuminen on tärkeää, mutta tässä on nyt saatu aikaan perustuote hullulla vaivalla.”

Tähdet: ★★½

5. Koblasnik Katariina Grillisolakka (Wursti)

Valmistaja kertoo: Laktoosittoman ja gluteenittoman, kotimaisesta lihasta valmistetun nakin lihapitoisuus on 84 %.

Raadin arvio: ”Mmmm...”

Apua, makkarani onkin nakki! Se ei haittaa, sillä pötkylä on oikein maukas ja hyvä. Rakenne, koko, muoto, maku – kaikki toimivat. Tämä on hyvä!

Tähdet: ★★★★½

6. All Natural Grillimakkara (Snellman)

Valmistaja kertoo: Lisäaineeton makkara täysin kotimaisesta lihasta. Ei nitriittiä eikä lisättyä fosfaattia. Lihapitoisuus 78 %.

Raadin arvio: ”Luksusversio jauhomakkarasta.”

Hyvä ja maukas perusmakkara, jossa on pehmeä ja mukava rakenne ja suutuntuma. Etenkin raadin lapsi- ja koirajäsen tykkäsivät. Raati jäi kuitenkin pohtimaan, onko järkeä maksaa ekstraa lisäaineettomuudesta ja lihapitoisuudesta, jos makkara maistuu ihan samalta kuin edulliset jauhomakkarat?

Tähdet: ★★★★

7. Marskin Salami (Savuhovi)

Valmistaja kertoo: Salamilla maustettu A-luokan grillimakkara. Lihapitoisuus 95 %.

Raadin arvio: ”Ihan vitsi.”

Missä salami, kyseli raati tällä kertaa. Se ei nimittäin maistunut nimestään huolimatta tässä makkarassa ollenkaan. Ei tämäkään pahaa ollut, mutta raati kuvaili tuotetta perusmakkaraksi huonolla tavalla. Rakenne oli melko rouhea ja mukana oli sattumia, joista ei pidetty (ehkä sitä salamia?). Salami salamina ja grillimakkara grillimakkarana, tuomitsi raati.

Tähdet: ★★

8. Aurella Parrillat (Tapolan)

Valmistaja kertoo: Aurajuustolla maustettu makkara Tampereelta, lihapitoisuus 67 %.

Raadin arvio: ”Tosi ysäri.”

Makkara voi toimia keskustelunherättäjänä illanistujaisissa.

Aurajuustoinen puoliklassikko jakoi mielipiteet. Juustonystävät muuttuivat nostalgisiksi ja alkoivat muistella ensikohtaamisiaan aurajuuston kanssa 90-luvulla. Vastustajat moittivat tunkkaiseksi ja alkoivat valitella huonoa oloa. Tämän makkaran suurin ansio ehkä onkin, että se voi toimia keskustelunherättäjänä illanistujaisissa. Raatikin alkoi pohtia, mitä Mervi Tapolalle mahtaa kuulua nykyään.

Tähdet: ★★½

9. Raivo (Savuhovi)

Valmistaja kertoo: Todella tulinen A-luokan makkara. 100 gramaan tuotetta käytetty 110 grammaa lihaa.

Ihanan tulista, ylistivät raadin aikuiset ihmisjäsenet.

Raadin kommentti: ”Paras!”

Nam! Kerrankin todella tuliseksi mainostettu on oikeastikin tulista. Siis ihanan tulista, ylistivät raadin aikuiset ihmisjäsenet. Myös rakenne ja suutuntuma olivat mitä parhaimmat. Jälkipotku lämmitti kivasti suuta pitkään.

Tähdet: ★★★★½

10. Ruukki Täyslihagrilli (Perniön liha)

Valmistaja kertoo: Luonnonsuoleen pakattu laktoositon, gluteeniton, soijaton, maidoton makkara. Lihapitoisuus 63 %.

Raadin kommentti: ”Nyt on kyllä tonton!”

Tonton-makkara ei maistunut raadille, vaan sitä tylytettiin mauttomaksi ja pullataikinamaiseksi. Rakennekin oli makkarakriitikoille liian pehmeä. Ei jatkoon.

Tähdet: 

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Tarkkana kalahyllyllä: vain osassa kalapaketeissa vastuullisesta kalastamisesta kertova MSC-sertifikaatti. Tee broileripullia samalla vaivalla tuplasatsi. Ne kestävät hyvin pakastusta! Kuvat: Lasse Lecklin, kuvausjärjestelyt: Kaisa Jouhki. Vaaleanpunainen kulho ja pikkukupit Lokal. Kangas Nougat.

Arki alkaa, mutta nyt lihapullissa on uutta makua. Härkis-sienipöyrykät, broileri-omenapyörykät, kermaiset kalapullat ja lihapulla-pastavuoka tuovat maistuvaa vaihtelua arkeen.

Broileri-omenapyörykät

4 annosta

valmistusaika 40 min

2 täysjyväpaahtoleipäsiivua

1 dl turkkilaista jugurttia

1 (n. 120 g) hapokas omena, esimerkiksi granny smith

1 valkosipulinkynsi

1 cm:n pätkä inkivääriä

2 rkl öljyä

2 tl curryjauhetta

½ tl suolaa

400 g broilerinjauhelihaa

1. Murustele leivät kulhoon. Lisää turkkilainen jugurtti. Pese ja raasta omena. Sekoita raaste, leipäpalat ja jugurtti. Jätä leivät pehmenemään seokseen.

2. Raasta inkivääri ja kuori sekä hienonna valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy paistinpannulla. Lisää curry, valkosipulit ja inkivääri kuumaan öljyyn. Kuullota muutama minuutti.

3. Sekoita jugurtti-leipäseokseen kuullotetut mausteet ja öljy, suola ja broilerinjauheliha. Sekoita hyvin.

4. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Vuoraa pelti leivinpaperilla. Kostuta kädet ja pyöritä massa lihapulliksi. Massasta tulee noin ½ pellillistä pieniä lihapullia.

Kermaiset kalapullat

4 annosta

valmistusaika 30 min

400 g pakasteseitiä

1 muna

1 dl ruiskorppujauhoa

1 rkl sitruunankuorta

1 tl suolaa

1 dl kuohukermaa

Leivitykseen

1 dl korppujauhoja

½ tl suolaa

Paistamiseen

voita

1. Ota sei sulamaan tuntia aiemmin. Leikkaa kohmeinen kala kuutioiksi.

2. Kokoa sauvasekoittimen tai monitoimikoneen kulhoon kalakuutiot, korppujauho, muna, sitruunankuori ja suola. Soseuta hyvin.

3. Lisää kerma hiljalleen valuttaen ja samalla soseuttaen. Anna massan levätä jääkapissa 10 minuuttia.

4. Muotoile pulliksi kostein käsin. Kumoa lautaselle korppujauho ja suola. Pyörittele pullat seoksessa.

5. Lämmitä pannu keskilämmöllä. Sulata voi ja paista muutama pulla kerrallaan joka puolelta rapeaksi.

 


Härkispullat ja vegekastike ovat nykymummolan klassikoita. Ne sopivat kaikille! Lautanen Sokos.

 

Härkis-sienipyörykät

4 annosta

Valmistusaika 30 min

100 g herkkusieniä

2 sipulia

2 valkosipulinkynttä

2 rkl öljyä

2 rkl soijakastiketta

1 pkt (250 g) härkistä

Paistamiseen

öljyä ja voita

1. Puhdista herkkusienistä multa. Kuori sipulit ja valkosipulinkynnet. Hienonna sienet ja sipulit.

2. Kuumenna öljy pannussa kuumaksi ja lisää sienet. Anna ruskistua, mutta käännä vain kerran, jotta nesteet pysyvät sisällä. Kun sienet ovat ruskistuneet, vähennä lämpöä ja lisää sipulit. Kuullota. Lisää soijakastike ja anna sen keittyä pois.

3. Laita paistetut kasvikset ja härkis sauvasekoittimen tai monitoimikoneen kulhoon. Soseuta tasaiseksi massaksi.

4. Pyöritä pyöryköiksi kostutetuin käsin. Paista kahdessa erässä pannulla.

Vegaaninen ruskeakastike

n. 5 dl kastiketta

valmistusaika 15 min

2 rkl (40 g) margariinia

½ dl vehnäjauhoja

3 dl vettä

2 dl kaurakermaa

½ tl sinappia

1 rkl soijakastiketta

½ tl suolaa

mustapippuria myllystä

1. Sulata margariini pannulla. Lisää jauho ja sekoita. Anna jauhojen paahtua paistinpannulla kunnolla ruskeiksi sekoitellen välillä. Ruskistumiseen menee noin 7 minuuttia.

2. Lisää vesi ja kaurakerma norona sekoittaen kierrevispilällä. Mausta sinapilla, soijalla, suolalla ja mustapippurilla. Anna kiehahtaa ja maista. Lisää tarvittaessa suolaa.

 


Muuntele ruuan makua lorauttamalla vuokaan vähän valkoviiniä tai vaihtamalla oliivit aurinkokuivattuihin tomaatteihin. Vihreä lautanen Lokal. Sininen lautanen ja haarukka Sokos.

 

Lihapulla-pastavuoka

4 annosta

valmistusaika 30 min + 30 min uunissa

Rosmariini-parmesaanilihapullat

1 dl korppujauhoja

200 g rahkaa

1 muna

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

2 rkl öljyä

2 oksaa tuoretta rosmariinia

50 g parmesaania

1 tl suolaa

½ tl mustapippuria (myllystä)

600 g nauta-sikajauhelihaa

Pastavuoka

3 tlk tomaattimurskaa

2 dl vettä

1 prk arrabiatapestoa

1 dl oliiveja

½ tl suolaa

350 g pastaa

2 mozzarellaa (125 g/kpl)

1. Mittaa korppujauho ja rahka kulhoon. Riko muna joukkooon ja sekoita. Jätä turpoamaan.

2. Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipuli. Kuumenna öljy pannulla ja kuullota sipulit. Nosta pois levyltä jäähtymään.

3. Irrota rosmariinin lehdet puumaisesta varresta ja hienonna. Raasta parmesaani.

4. Sekoita rahka-korppujauhoseokseen sipulit, rosmariini, parmesaani, suola, pippuri ja jauheliha.

5. Pyörittele kostutetuin käsin massa lihapulliksi. Isoja lihapullia tulee noin 16.

6. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Kumoa uunivuokaan tomaattimurskat ja pesto. Lisää vesi, suola ja oliivit sekä pasta. Jos käytät spagettia, voit katkaista sen puoliksi. Sekoita. Lisää lihapullat. Kypsennä 25 minuuttia.

7. Vuoan ollessa uunissa valuta ja revi mozzarellat pieneksi. Ripottele vuoan päälle ja laita vielä 5 minuutiksi uuniin.

Vinkki! Jos teet pelkät lihapullat ilman pastaa ja kastiketta, kypsennä niitä 200-asteissa uunissa 15 minuuttia ja paista lopuksi paistinpannulla.

Unohda pekoniin käärityt sienet, tässä tulee ”pekonas”!

Swineapple eli ”pekonas” on tämän kesän hitiksi noussut grilliherkku, josta lukuisat ulkomaalaiset ruokabloggarit postaavat kuviaan, kertoo Mashable-lehti. Tässä hassunnäköisessä viritelmässä ananas on kiedottu pekoniin ja täytetty possunpaistilla.

Erikoinen herkku valmistetaan kovertamalla keskiosa pois kokonaisesta ananaksesta, joka sitten täytetään possunpaloilla, päällystetään pekonilla ja kypsytetään grillissä useita tunteja.

Idea pekoniin kiedotusta ananaksesta syntyi ilmeisesti jo kaksi vuotta sitten, kun Facebook-käyttäjä Josh Push julkaisi kuvan hänen ananaspossuviritelmästään. Kuitenkin vasta tänä kesänä sosiaalisessa mediassa on innostuttu tästä merkillisen näköisestä yhdistelmästä.

 Onpa erikoisuus päätynyt tänä kesänä tulille koto-Suomessakin.