Kikherneitä ja munakoisoa. Kokki Pasi Hassinen kehitti Me Naisille oikaistun ohjeen Street Gastron suosikkileivästä.

Sandwich eli sänkkäri on kevyt mutta mehevä tuttavuus. Pikaherkku valmistuu, kun sujauttaa vegepihvin sämpylöiden väliin tai banh min patonkiin.

Vegeleipä

4 annosta
Valmistusaika: 15 minuuttia

4 vegepihviä
4 jäävuorisalaatin lehteä
2 tomaattia
½ kurkkua
1 pieni punasipuli
4 vaaleaa sämpylää
½ ruukkua korianteria
2 rkl tulista chilikastiketta
kuminajogurtti:
2 dl bulgarian tai turkkilaista ­jogurttia
¼ tl suolaa
1 tl juustokuminaa
1 rkl sitruunan mehua

1. Tee ensin pihvit (katso viereinen ohje). Voit korvata itse tehdyt pihvit valmiskasvispihveillä (esimerkiksi Apetit-kasvispihveillä).

2. Tee kuminajogurtti sekoittamalla kaikki ainekset kulhossa.

3. Viipaloi salaatti, tomaatit, kurkku ja sipuli. Halkaise sämpylät melkein kokonaan. Täytä pihvillä, kasviksilla, korianterinlehdillä, chili­kastikkeella ja jogurtilla.

VINKKI: Voit tehdä pihvit etu­käteen pakastimeen valmiiksi.

Street Gastron vegepihvit

4–6 annosta
Valmistusaika: 45 minuuttia + paistoaika: 40 minuuttia

1 iso munakoiso
½ tl suolaa
1 tlk (400/265 g) kikherneitä
¾ dl paloiteltuja aurinkokuivattuja tomaatteja
1 dl säilykemaissia
1 iso valkosipulinkynsi
1 pieni punainen chili
½ ruukkua korianteria
1 muna
½ sitruunan mehu
½ tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria myllystä
lisäksi:
1–2 dl rypsiöljyä

1. Säädä uuni lämpenemään 200 asteeseen. Leikkaa muna­koiso ­pituussuunnassa kahtia. Tee leikkuupintaan ristiviillot läpi koko ­lihan kuoreen asti. Vuoraa uuni­pelti leivinpaperilla ja laita munakoiso pellille. Ripottele suola leikkuupinnalle. Kypsennä uunissa noin 30 minuuttia, kunnes munakoiso on täysin pehmennyt. Ota munakoisot uunista ja laske lämpö 160 asteeseen.

2. Munakoison kypsyessä huuhtele kikherneet. Laita herneet, aurinkokuivatut tomaatit ja maissi monitoimikoneeseen tai tekosekoittimeen. Monitoimikoneella saa ­mehevämmän rakenteen. Kuori ja hienonna valko­sipuli. Poista chilin siemenet ja hienonna se. Lisää valkosipuli ja chili kasvisten joukkoon ja soseuta karkeaksi massaksi.

3. Hienonna korianteri joukkoon. Lisää muna, sitruunamehu, leivinjauhe, suola ja pippuri. Kaavi munakoison vaalea osa teho­sekoittimeen. Sekoita nopeasti.

4. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla. Taputtele pihvimassa kostutetuin ­käsin 4 paksuksi tai 6 pienemmäksi pihviksi. Peitä foliolla. Kypsennä pihvit 160-asteisessa uunissa kypsiksi, noin 40 minuuttia. Poista ­folio kypsennyksen loppupuolella.

5. Pihvien rakenne on  mureneva, eli kääntele niitä varoen. Voit antaa pihvien jäähtyä, niin ne jähmettyvät. Pihvit voi tehdä tähän asti etukäteen valmiiksi.

6. Paista pihvejä pari minuuttia reilussa öljymäärässä juuri ennen tarjoamista, jotta ne saavat rapean pinnan ja kullanruskean värin.

Banh mi on supersuosittu sandwich Kaliforniassa. Kokeile patongin täytteeksi myös graavisiikaa.

Banh mi kanasta

4 annosta
Valmistusaika: 30 minuuttia

½ kurkku
1 avokado
1 iso patonki
4 rkl majoneesia
1 ruukku korianteria
marinoitu porkkana:
2 pientä porkkanaa
nuoc mam gung -kastiketta
hunajakana:
2 broilerin rintafileetä
1 rkl kookos- tai rypsiöljyä
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria myllystä
2 rkl hunajaa

1. Laita ensin porkkanat marinoitumaan. Tee nuoc mam gung -kastike (katso ohje alla). Kuori porkkanat ja höylää ne juustohöylällä pitkiksi lastuiksi kastikkeeseen maustumaan vähintään 15 minuutiksi. Saat syvemmän maun, jos annat porkkanoiden marinoitua vaikka yön yli.

2. Valmista hunajakana. Paloittele fileet pitkiksi suikaleiksi poikkisyin. Paista broileria muutama minuutti öljyssä. Mausta suolalla, pippurilla ja hunajalla.

3. Leikkaa kurkku juustohöylällä pitkiksi lastuiksi. Viipaloi avokado.

4. Leikkaa patonki 4 palaan ja leikkaa palat auki. Voitele sisä­pinnat majoneesilla. Täytä patongit kurkulla, avokadolla, kanalla ja korianterilla. Nosta porkkanalastut marinadista leipiin ja pirskota hieman marinadia mausteeksi.

Nuoc mam gung -kastike

Valmistusaika: 5 minuuttia

3 cm:n pala inkivääriä
1 iso valkosipulinkynsi
1 tuore punainen chili
1 limetti
1 ½ rkl sokeria
2 ½ rkl kalakastiketta
¾ dl vettä

1. Kuori ja raasta inkivääri kulhoon. Kuori ja hienonna valkosipuli joukkoon, hienonna ­sekaan myös chili. Pese limetti, raasta kuori ja purista mehu kulhoon.

2. Lisää loput ainekset ja ­sekoita, kunnes sokeri liukenee.

Italialaisen mamman lihapullanykerö on vapun kätevin piknikruoka! Täytteet eivät taatusti leviä korin pohjalle, kun leivot ne sämpylän sisään.

Italialaisen mamman lihapullanykeröt

8–10 annosta
Valmistusaika: 30 minuuttia + kohotus: 30 minuuttia + paistoaika: 15 minuuttia

taikina:
1 pss kuivahiivaa
3 dl vettä
1 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa
6–7 dl vehnäjauhoja
täyte:
600 g lihapullia tai pakaste­falafeleja (esim. Hälsans kök)
200 g pinaattia
2 valkosipulinkynttä
1 rkl oliiviöljyä
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria myllystä
1 dl punaista pestoa
50 g kapriksia
(1 iso pallo mozzarellaa)
suolaa ja pippuria
voiteluun: 1 muna

1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää öljy ja suola. Lisää jauhot vähän kerrallaan samalla vaivaten, kunnes taikina ei enää tartu käsiin. Peitä taikina liinalla ja anna kohota 30 minuuttia.

2. Valmista täytteet. Voit käyttää valmiita lihapullia tai sulatettuja pakastefalafeleja. Voit myös tehdä lihapullat itse. Tee tällöin vain 8–10 isoa pullaa, paista ne pannussa ja jätä sisältä raaoiksi.

3. Huuhtele pinaatti ja kuori ja hienonna valkosipuli. Paista niitä pannussa öljyssä pari minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla.

4. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Kumoa taikina jauhotetulle työpöydälle, pyöritä pötköksi ja jaa 8–10 palaan. Pyöritä palat palloksi ja kauli letuiksi (halkaisija noin 15 cm).

5. Leivitä pesto letuille niin, että reunoihin jää pari senttiä taikinaa. Laita lihapullat tai falafelit, pinaatti ja kaprikset päälle ja lisää halutessasi palat mozzarellaa. Rouhaise vielä suolaa ja pippuria pinnalle. Kerää letun reunat täytteen päälle ja nipistä tiiviisti yhteen.

6. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja nosta nykeröt pellille sauma alaspäin. Voitele nykeröt munalla ja ripottele halutessasi jauhoja päälle. Paista uunissa noin 15 minuuttia. Tarjoa lämpimänä tai jäähtyneenä.

VINKKI: Voit korvata 1–2 dl vehnäjauhoista ruis-, speltti- tai grahamjauhoilla.

(Ylinnä kuvassa) Herkuttelikohan rockin kuningaskin aamulla köyhien ritarien jenkki­versiolla?  Myös B.L.T. (alimmaisena kuvassa) on jenkkiklassikko, grillatut juustoleivät (keskellä) taas laiskan aamun herkku.

Elvis Presley -sandwich

4 annosta
Valmistusaika: 10 minuuttia

4 viipaletta maalaisleipää
6 rkl maapähkinävoita
4 pientä banaania
2 rkl voita
150 g ranskankerma
(2 rkl juoksevaa hunaja)

1. Voitele leivät reilusti maapähkinävoilla. Halkaise ­banaanit pitkittäin.

2. Kuumenna voi suuressa paistinpannussa. Paista leipiä ja banaaneja pari minuuttia, kunnes ne ovat kauniin ruskeat.

3. Nosta banaanit leiville ja leikkaa leivät puoliksi. Tarjoa heti ranskankerma­nokareen ja halutessasi ­hunajan kanssa.

Grilled cheese sandwich

4 isoa tai 8 pientä annosta
Valmistusaika: 10 minuuttia

8 viipaletta maalaisleipää
3 rkl voita
150 g cheddaria tai muuta ­täysrasvaista juustoa
1 punasipuli

1. Voitele leivät ja käännä ne leikkuulaudalle voipuoli alaspäin. Viipaloi reilusti juustoa 4 leivälle. Viipaloi sipuli hyvin ohueksi juuston päälle. Nosta toiset leivät kansiksi.

2. Paista leipiä grillissä, parila- tai paistinpannussa pari ­minuuttia molemmin puolin, kunnes juusto on sulanut. Puolita leivät ja tarjoa heti.

B.L.T.-sandwich

4 isoa tai 8 pientä ­annosta
Valmistusaika: 15 minuuttia

8 viipaletta maalaisleipää
3 rkl voita
170 g pekonia
3 rkl majoneesia (esimerkiksi Hellmann’s)
4 jäävuorisalaatin lehteä
2 isoa tomaattia
¼ tl mustapippuria myllystä

1. Voitele leivät ja paista niitä voipuoli alaspäin parilapannussa tai paistin­pannussa pari minuuttia, kunnes pinta on kauniin paahtunut. Nosta leivät leikkuulaudalle paahtopinta alaspäin.

2. Paista pekoni pannussa rapeaksi.

3. Pekonin kypsyessä voitele leivät majoneesilla. Lisää salaatinlehdet 4 leivälle. Viipaloi tomaatit päälle ja mausta pippurilla. Nosta pekoni päälle ja toiset leivät kansiksi. Leikkaa leivät puoliksi ja tarjoa heti.

Uusin ideoin kootun salaatin viimeistelet loistavalla kastikkeella.

Sateenkaaripastasalaatti

4 annosta

valmistusaika 30 min

200 g pastaa

1 kesäkurpitsa

250 g tummia viinirypäleitä

4 broilerin ohutfilettä (tai savutofua)

1 maissintähkä

1 rkl öljyä

1 tl suolaa

100 g punaisia kirsikkatomaatteja

100 g keltaisia kirsikkatomaatteja

2 dl babypinaattia

1 annos avokado-savupaprikakastiketta

1. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan.

2. Siivuta kesäkurpitsa ohuiksi siivuiksi. Huuhdo viinirypäleet, kuivaa ne ja irrottele rangoista. Kuivaa broilerinfileet talouspaperilla.

3. Kuumenna paistinpannu. Paahda kesäkurpitsa siivut molemmin puolin ruskeiksi ja nosta lautaselle odottamaan. Jatka paahtamalla viinirypäleitä pannulla niin, että ne saavat vähän väriä. Ruskista myös maissin tähkä. Lisää öljyä pannulle ja paista broilerit ruskeiksi molemmin puolin. Ripottele kypsille fileille suola.

4. Puolita kirsikkatomaatit. Siivuta broilerit ja leikkaa veitsellä maissit irti tähkästä.

5. Kokoa salaatti isolle vadille tai suoraan lautasille. Lusikoi kastike kasoiksi ympäri lautasta tai vatia.

Proseccoa rakastavat nyt kaikki! Italialaisittain se sopii melkein minkä tahansa ruuan kanssa.

Prosecco-kuohuviinistä on tullut todellinen trendijuoma Suomessa. Sen todistavat myyntiluvut.

Viime vuonna proseccoa kannettiin Alkosta kotiin 505 000 litraa, kertoo tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkuna. Kulutus on ollut kiivasta tänäkin vuonna.

– Alkuvuoden aikana proseccon myynti on ollut reilussa, yli 40 prosentin kasvussa, Vilkuna sanoo. 

Lue myös! Näin teet prosecco-pohjaisen lämpimän drinkin – kokeile vaikka glögin sijaan

Siinä missä suomalainen ostaa kuplajuomaa vielä juhliin, kotiseudullaan Koillis-Italiassa prosecco kuuluu jokapäiväiseen elämään. Kevyesti kuplivaa prosecco-juomaa nautiskelevat ihmiset ovat tuttu näky mihin vuorokauden aikaan tahansa Venetsian seudun katukahviloissa ja ravintoloissa.

– Italialaiset juovat proseccoa ja siitä valmistettuja cocktaileja aamusta iltaan. Se sopii mihin tahansa tilanteeseen ja melkein minkä tahansa ruuan kanssa. Pihvin kanssa otan itse mieluummin jotain muuta juomaa, mutta prosecco käy lihaistenkin pikkupurtavien ja vaalean lihan kanssa, kertoo Maria Teresa Petrillo, joka työskentelee Mionetto-viinitilalla Valdobbiadenessa.

”Italialaiset juovat proseccoa ja siitä valmistettuja cocktaileja aamusta iltaan.”

Prosecco on hyvää sellaisenaankin, mutta jos haluat uusia makuelämyksiä, kokeile näitä raikkaita drinkkejä.

Italialaiseen tapaan Bellini, Mimosa ja Hugo sopivat niin viikonlopun aamiaispöytään kuin aperitiiveiksi illalliselle. Salute!

Bellinin juuret ovat Venetsiassa. Kuva: Shutterstock
Bellinin juuret ovat Venetsiassa. Kuva: Shutterstock

Classic bellini

5 cl valkopersikkapyrettä  tai -nektaria
12 cl proseccoa
Lasi: samppanjalasi

Kaada ainekset suoraan samppanjalasiin ja sekoita.

Raikas vesimelonimimosa tuo mieleen kesän. Kuva: Shutterstock
Raikas vesimelonimimosa tuo mieleen kesän. Kuva: Shutterstock

Watermelon mimosa

5 cl vesimelonipyrettä (ohje alla)
0,5 cl limemehua
12 cl proseccoa
Lasi: samppanjalasi tai pieni hillopurkki
Koriste: vesimelonin siivu

Kuori pala vesimelonia ja paloittele se blenderiin tai kulhoon. Sekoita, kunnes pyre on valmis. Myös sauvasekoitin käy pyreen tekemiseen.

Mittaa raaka-aineet lasiin ja sekoita.

Katso herkullinen ohje! Aperol Spritz – camparimainen trendidrinkki

Hugo toimii lämmitettynäkin. Kuva: Shutterstock
Hugo toimii lämmitettynäkin. Kuva: Shutterstock

Hugo

3 cl seljankukkamehua
10 mintun lehteä
12 cl proseccoa
soodavettä
jäitä

Lasi: viinilasi
Koriste: mintun tupsu

Lisää kaikki raaka-aineet viinilasiin ja täytä lasi jäillä. Sekoita hämmentäen hetki. Koristele lopuksi mintun lehdillä.

Juomavinkit kertoi baarimestari Timo Siitonen helsinkiläisestä A21-cocktailravintolasta.

Tiesitkö tämän proseccosta?

Proseccon valtit ovat raikkaus ja hinta

Prosecco on hedelmäisen raikasta ja päärynäistä kuohuviiniä. Siten se soveltuu hyvin miedommille mauille ja juomasekoituksiin. Tätä mieltä on Alkon tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkuna, joka on saavuttanut myös arvostetun Master of Wine -tittelin.

– Prosecco sopii erityisesti seurustelujuomaksi, aperitiiviksi ja pikkupalojen kuplakumppaniksi, sanoo Vilkuna.

Suomi on Vilkunan mukaan perinteisesti ollut espanjalaisen cavan valtakuntaa. Vuonna 2015 myydyimpien kuohuviinien listalle ylsi vasta yksi prosecco, Val d’Oca sijalle 7. Proseccojen etuna on kuitenkin niiden huokeampi hinta, esimerkiksi samppanjaan verrattuna. Halvimmat laatuproseccot maksavat alle kymmenen euroa.

Veneton alueella valmistettava prosecco saa makunsa Glera-rypäleestä. Tuotantoalue on rajattu Venetsian ympäristöön Koillis-Italiaan, ja prosecco valmistetaan perinteisesti tankkikäymismenetelmällä.

– Menetelmän vuoksi siihen ei muodostu toisen käymisen aikana samppanjalle ja monille muille sakkakypsytetyille kuohuviineille ominaisia paahteisia aromeja. Proseccon valtti on raikkaus ja hedelmäisyys, ja jäännössokeri pyöristää maun useimpien suuhun sopivaksi, Taina Vilkuna kuvailee.

Kun osaat nämä, muita sooseja et tarvitse.

Salaatti herää henkiin, kun se saa joukkoonsa kastikkeen. Hyvä kastike luo kasvisten sekoituksesta kokonaisuuden ja korostaa niiden makua.

Kastikkeen peruspilari on suola. Sen lisäksi soosintekijä tarvitsee happoa, jota saa helposti esimerkiksi sitruunasta tai viinietikasta. Myös hapokkaat maitotuotteet sopivat kastikkeisiin. Usein soosin pohjana on öljy tai muu rasvainen, kuten kermaviili, ja se sopii hyvin raikkaiden kasvisten vastapainoksi. Pieni määrä makeutta sitoo maut yhteen.

Kastikkeella lotraus kannattaa aina hoitaa viime tipassa.

Kastikkeella lotraus kannattaa hoitaa aina viime tipassa. Pakkaa lounassalaatti omaan rasiaansa ja kastike toiseen, jolloin salaatti säilyy tuoreena ja rapeana. Noudata samaa sääntöä, kun tarjoilet salaattia kotona: lorauta kastike joukkoon vasta juuri ennen tarjoilua.

Näistä resepteistä avokadokastike sopii myös levitteeksi tai tortilloihin. Siitä syntyy muhkea pohja tonni­kalasalaattiin tai kalatahnaan.

Yrttiöljy taas on hyvä kastike myös paistetulle kanalle, vihersalaatille, linsseille tai kvinoa- ja kuskus­salaatteihin. Dijon-kastike maistuu lohi-, muna tai viher­salaatissa. Kokeile sitä Nizzan salaattiin tai saksalaistyyliseen perunasalaattiin. 

Dijon-hunajakastike

valmistusaika 10 min

3 rkl sileää Dijonin ­sinappia

1 dl rypsiöljyä

1 limetti

1 rkl hunajaa

1 rkl karkeaa Dijonin sinappia

½ tl suolaa

1. Lusikoi sileä Dijonin sinappi kulhoon. Kaada öljy desimittaan. Valuta öljyä kulhoon noin ruokalusikallinen kerrallaan ja vispaa se välissä sinapin joukkoon.

2. Puolita limetti ja purista se kastikkeen joukkoon. Sekoita.

3. Lisää loput ainekset ja sekoita.

Yrtti-parmesaanikastike

valmistusaika 10 min

1 ruukku basilikaa

½ ruukkua lehti­persiljaa

50 g parmesaania

1 dl rypsiöljyä

½ dl oliiviöljyä

2 rkl valkoviinietikkaa

2 tl hunajaa

½ tl mustapippuria

1. Leikkaa basilika ja lehtipersilja varsineen irti ruukusta. Huuhdo mullat pois. Leikkaa yrtit karkeaksi silpuksi ja nosta blenderiin tai sauvasekoittimen kulhoon.

2. Kuutioi parmesaani ja nosta se yrttien joukkoon. Mittaa mukaan myös öljyt, valkoviinietikka ja pippuri. Soseuta hyvin.

Avokado-savupaprika­kastike

valmistusaika 10 min

2 avokadoa

1 sitruuna

1 dl ranskankermaa

½ tl suolaa

½ tl savupaprikaa

1. Puolita avokadot ja kaavi niistä hedelmäliha lusikalla kulhoon. Purista sitruunasta mehu avokadon joukkoon. Lisää kulhoon myös ranskankerma, suola ja savupaprika.

2. Soseuta kaikki ainekset sauvasekoittimella.

Raikas prosecco maistuu myös lämpimissä juomissa. Warm Hugo ja Autumn spice sopivat hyvin alkudrinkeiksi syysillanistujaisiin.

Proseccoa, jäitä, minttua ja seljankukkaa sisältävä Hugo-hittidrinkki on täydellinen kesäjuoma, mutta tosifani nauttii suosikkinsa myös lämpimänä.

Helsinkiläinen baarimestari Timo Siitonen tietää, miten lämmittävä Hugo-drinkki kannattaa valmistaa itse kotona.

Warm Hugo

  • 3 cl seljankukkamehua
  • 4 cl luomu omenamehua
  • 12 mintun lehteä
  • 12 cl proseccoa

Lasi: viinilasi
Koriste: mintun tupsu

Valmistus

1. Lämmitä kaikki raaka-aineet kattilassa. Älä anna nesteen kiehua, sillä muuten alkoholi haihtuu pois.

2. Siivilöi mintun lehdet pois ja tarjoile lämpimänä.

Vinkki!

Alkossa myydään myös valmista Mionetto Il Hugo -juomaa, jossa on alkoholia kahdeksan prosenttia (hinta 8 euroa).
Sitä voi lämmittää varovasti kattilassa ja nauttia suoraan lämpimänä juomana.

Proseccodrinkki Autumn spice lämmittää syysilloissa. Kuva: Shutterstock
Proseccodrinkki Autumn spice lämmittää syysilloissa. Kuva: Shutterstock

Jos pidät enemmän mausteisimmista juomista, valmista proseccosta Autumn spice -cocktail. Kupliva prosecco tekee siitäkin kevyen ja raikkaan drinkin, joka lämmittää mukavasti kesän jälkeen.

Autumn spice

  • 4 cl granaattiomenamehua
  • 3 tl sokeria
  • 1 kanelitanko
  • 1 iso appelsiininkuoren palanen
  • 12 cl proseccoa

Lasi: viinilasi
Koriste: kanelitanko

Valmistus

1. Mittaa kaikki muut raaka-aineet proseccoa lukuun ottamatta kattilaan ja anna kiehua kaksi minuuttia.

2. Anna jäähtyä hetken ja poimi kanelitanko pois, Sen voi käyttää myöhemmin koristeluun.

3. Lisää prosecco ja lämmitä uudelleen, mutta älä anna nesteen kiehua. Kaada lasiin ja nauti.