Keväällä tekee taas mieli keventää. Salaatit, keitot ja wokit ovat helppoa hyvää.

Keveät salaatit

Laihduttaja rakastaa kasviksia. Sekaan mahtuu höysteeksi mehevää kalaa, lihaa tai juustoa.

Salaatin voi annostella vaihteeksi sämpylän päälle, kuten Papu-halloumi-salaatissa (kuvassa ylinnä). Kevytkin voi olla maukasta! Kokeile vaikka paahdettua fileetä salaatissa.

Papu-halloumi-salaatti ja sämpylä

1 annos,  290 kcal
Valmistusaika: 15 minuuttia

1 dl vihreitä pakastepapuja
½ dl paahdettua säilykepaprikaa
1 rkl säilykepaprikan lientä
ripaus suolaa
1 kokojyväsämpylä
1 valkosipulinkynsi
60 g kevythalloumia
noin 8 lehteä rucolaa
kastike:
1 rkl kreikkalaista jogurttia
ripaus savupaprikajauhetta
ripaus sokeria

1. Keitä papuja 5 minuuttia. Lisää jäähtyneiden papujen joukkoon paahdettuja paprikoita ja paprikaliemi sekä ­ripaus suolaa.

2. Halkaise sämpylä ja paahda se kuivalla pannulla tai paahtimessa. Hiero leikkuupinta valkosipulin­kynnellä. Paista halloumia pannulla muutama minuutti kummaltakin puolelta. Sekoita kastike.

3. Asettele sämpylänpuolikkaalle rucolaa, papusalaattia ja halloumiviipale sekä nokare kastiketta.

Fenkoli-tomaattisalaatti ja paahdettu filee

1 annos,  265 kcal
Valmistusaika: 20 minuuttia

100 g naudan sisäfileetä
50 g salaattisekoitusta
pala (50 g) fenkolia
5 kirsikkatomaattia
2 tl öljyä
rouhittua mustapippuria
(sormi)suolaa
pari oksaa basilikaa
kastike (5 annosta):
1 tl fenkolinsiemeniä
1 ½ dl tomaattimehua
1 rkl balsamicoa
1 rkl oliiviöljyä
ripaus suolaa

1. Ota liha huoneenlämpöön. Valmista kastike. Rouhi fenkolinsiemenet ja sekoita kaikki ainekset. Säilytä kastiketta jääkaapissa.

2. Huuhtele salaattisekoitus, leikkaa fenkoli ohuiksi viipaleiksi ja pese tomaatit.

3. Paista huoneenlämpöinen pihvi kuumalla pannulla 2–3 minuutti per puoli, jotta se jää sisältä roseeksi. Lisää pannulle fenkoli ja tomaatit kypsymään noin 5 minuutiksi. Nosta pihvi leikkuulaudalle ja anna ­vetäytyä muutama ­minuutti. Leikkaa liha ohuiksi viipaleiksi ja mausta pippurilla ja suolalla.

4. Annostele salaattisekoitus lautaselle. Nosta päälle liha­viipaleita ja fenkoli-­tomaattisalaattia. Lisää ­lopuksi kastike ja basilika.

Kevyesti keitolla

Keitoissa tulee syötyä kasviksia kuin huomaamatta. Lihan ja jogurtin proteiinit pitävät nälkää.

Chili ja hunaja potkaisevat bataattikeittoon ytyä (kuvassa ylinnä). Tuttu gazpacho saa uuden säväyk­sen melonista.

Bataattikeitto ja harissajogurtti

4 annosta, yksi annos  175 kcal
Valmistusaika: 10 minuuttia + haudutusaika: 20 minuuttia

400 g bataattisosetta (Pirkka)
4 dl vettä
1 hapokas omena
pala inkivääriä (½ rkl raasteena)
¼ tl chililastuja (Santa Maria)
½ rkl hunajaa
(suolaa, valkoviinietikkaa)
lisäksi:
2 dl turkkilaista jogurttia
¼ tl harissaa

1. Kumoa bataattisose ja vesi kattilaan. Kuori ja raasta omena ja inkivääri. Lisää ne ja mausteet keittoon.

2. Keitä miedolla lämmöllä 20 minuuttia. Maista ja lisää tarvit­taessa suolaa ja tilkka etikkaa.

Tomaatti-melonigazpacho

2 annosta, yksi annos  105 kcal
Valmistusaika: 10 minuuttia

300 g cantaloupemelonia
½ punainen chili
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
1–2 dl vettä
ripaus suolaa
pinnalle tuoretta kirveliä

1. Kuori ja paloittele meloni. Halkaise chili ja poista siemenet.
Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja soseuta keitto tasaiseksi.

2. Koristele annos kirvelinlehdillä.

3. Sekoita jogurtin joukkoon pieni nokare harissaa. Tarjoa keiton kanssa.

Kevyttä pannulta

Pakastealtaasta löydät helppoa kevyttä. Kokeile erilaisia pakaste­vihanneksia aterian run­kona.

Kaikkea ei tarvitse tehdä itse. Valmispihvit tuunautuvat ateriaksi höystön avulla (kuvassa ylinnä). Wokissa on ihana häivähdys Aasiaa.

Kasvispihvit ja punakaalihöystö

4 annosta, yksi annos (3 pihviä ja annos höystöä),  300 kcal
Valmistusaika: 15 minuuttia

2 pkt paistovalmiita kasvis­pihvejä (esimerkiksi Saarioinen)
höystö:
300 g parsakaalia
300 g punakaalia
½ rkl öljyä
90 g fetaa
rouhittua mustapippuria

1. Irrota parsakaalikukinnot ja keitä niitä vähässä vedessä 5 minuuttia. Leikkaa punakaali ohuiksi viipaleiksi.

2. Kuumenna öljy pannulla ja lisää puna- ja parsakaali pannulle
5 minuutiksi. Murenna joukkoon feta ja viimeistele rouhitulla ­mustapippurilla. Tarjoa kasvis­pihvien höysteenä.

Kesäkurpitsawokki

4 annosta, yksi annos wokkia  163 kcal  ja 100 g keitettyä riisiä  137 kcal,
yhteensä  300 kcal
Valmistusaika: 20 minuuttia

2 porkkanaa
1 (500 g) kesäkurpitsa
1 chili
pala tuoretta inkivääriä
250 g broilerin fileetä
½ dl cashewpähkinöitä
½ rkl öljyä
1 rkl soijakastiketta
1 rkl riisiviinietikkaa
ruukku korianteria

1. Kuori porkkanat. Leikkaa ne ja kesäkurpitsa tikuiksi. Viipaloi chili. Kuori ja hienonna inkivääri. Viipaloi fileet. Paahda pähkinöitä hetki pannulla.

2. Kuumenna öljy pannulla. Lisää broileripalat ruskistumaan. Lisää chili ja inkivääri sekä kasvikset. Sekoittele muutama minuutti. Lisää kastikkeet ja silppua päälle korianteria.

Kevyet välipalat

Syö säännöllisesti! Hörppää aterioiden välissä proteiinipitoista piimää tai lusikoi purkillinen rahkaa.

Puolukka ja ruis, klassikkoyhdistelmä nyt vaaleanpunaisen juoman muodossa. Mangoisessa jälkkärissä on kesän makua.

Puolukkapiimä

1 annos,  170 kcal
Valmistusaika: 5 minuuttia

2 dl piimää
¾ dl puolukoita
1 rkl ruisleseitä
½ rkl hunajaa

1. Mittaa ainekset teho­sekoittimeen ja soseuta ­tasaiseksi makupiimäksi.

Mangorahka

2 annosta, yksi annos 210 kcal
Valmistusaika: 5 minuuttia

1 tuore mango
250 g rahkaa
1 rkl hunajaa
(mustikoita)

1. Kuori ja kuutioi mango. Kokoa ainekset tehosekoittimeen ja soseuta juomaksi.

2. Koristele valmis juoma halutessasi mustikoilla.

Uusin ideoin kootun salaatin viimeistelet loistavalla kastikkeella.

Sateenkaaripastasalaatti

4 annosta

valmistusaika 30 min

200 g pastaa

1 kesäkurpitsa

250 g tummia viinirypäleitä

4 broilerin ohutfilettä (tai savutofua)

1 maissintähkä

1 rkl öljyä

1 tl suolaa

100 g punaisia kirsikkatomaatteja

100 g keltaisia kirsikkatomaatteja

2 dl babypinaattia

1 annos avokado-savupaprikakastiketta

1. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan.

2. Siivuta kesäkurpitsa ohuiksi siivuiksi. Huuhdo viinirypäleet, kuivaa ne ja irrottele rangoista. Kuivaa broilerinfileet talouspaperilla.

3. Kuumenna paistinpannu. Paahda kesäkurpitsa siivut molemmin puolin ruskeiksi ja nosta lautaselle odottamaan. Jatka paahtamalla viinirypäleitä pannulla niin, että ne saavat vähän väriä. Ruskista myös maissin tähkä. Lisää öljyä pannulle ja paista broilerit ruskeiksi molemmin puolin. Ripottele kypsille fileille suola.

4. Puolita kirsikkatomaatit. Siivuta broilerit ja leikkaa veitsellä maissit irti tähkästä.

5. Kokoa salaatti isolle vadille tai suoraan lautasille. Lusikoi kastike kasoiksi ympäri lautasta tai vatia.

Proseccoa rakastavat nyt kaikki! Italialaisittain se sopii melkein minkä tahansa ruuan kanssa.

Prosecco-kuohuviinistä on tullut todellinen trendijuoma Suomessa. Sen todistavat myyntiluvut.

Viime vuonna proseccoa kannettiin Alkosta kotiin 505 000 litraa, kertoo tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkuna. Kulutus on ollut kiivasta tänäkin vuonna.

– Alkuvuoden aikana proseccon myynti on ollut reilussa, yli 40 prosentin kasvussa, Vilkuna sanoo. 

Lue myös! Näin teet prosecco-pohjaisen lämpimän drinkin – kokeile vaikka glögin sijaan

Siinä missä suomalainen ostaa kuplajuomaa vielä juhliin, kotiseudullaan Koillis-Italiassa prosecco kuuluu jokapäiväiseen elämään. Kevyesti kuplivaa prosecco-juomaa nautiskelevat ihmiset ovat tuttu näky mihin vuorokauden aikaan tahansa Venetsian seudun katukahviloissa ja ravintoloissa.

– Italialaiset juovat proseccoa ja siitä valmistettuja cocktaileja aamusta iltaan. Se sopii mihin tahansa tilanteeseen ja melkein minkä tahansa ruuan kanssa. Pihvin kanssa otan itse mieluummin jotain muuta juomaa, mutta prosecco käy lihaistenkin pikkupurtavien ja vaalean lihan kanssa, kertoo Maria Teresa Petrillo, joka työskentelee Mionetto-viinitilalla Valdobbiadenessa.

”Italialaiset juovat proseccoa ja siitä valmistettuja cocktaileja aamusta iltaan.”

Prosecco on hyvää sellaisenaankin, mutta jos haluat uusia makuelämyksiä, kokeile näitä raikkaita drinkkejä.

Italialaiseen tapaan Bellini, Mimosa ja Hugo sopivat niin viikonlopun aamiaispöytään kuin aperitiiveiksi illalliselle. Salute!

Bellinin juuret ovat Venetsiassa. Kuva: Shutterstock
Bellinin juuret ovat Venetsiassa. Kuva: Shutterstock

Classic bellini

5 cl valkopersikkapyrettä  tai -nektaria
12 cl proseccoa
Lasi: samppanjalasi

Kaada ainekset suoraan samppanjalasiin ja sekoita.

Raikas vesimelonimimosa tuo mieleen kesän. Kuva: Shutterstock
Raikas vesimelonimimosa tuo mieleen kesän. Kuva: Shutterstock

Watermelon mimosa

5 cl vesimelonipyrettä (ohje alla)
0,5 cl limemehua
12 cl proseccoa
Lasi: samppanjalasi tai pieni hillopurkki
Koriste: vesimelonin siivu

Kuori pala vesimelonia ja paloittele se blenderiin tai kulhoon. Sekoita, kunnes pyre on valmis. Myös sauvasekoitin käy pyreen tekemiseen.

Mittaa raaka-aineet lasiin ja sekoita.

Katso herkullinen ohje! Aperol Spritz – camparimainen trendidrinkki

Hugo toimii lämmitettynäkin. Kuva: Shutterstock
Hugo toimii lämmitettynäkin. Kuva: Shutterstock

Hugo

3 cl seljankukkamehua
10 mintun lehteä
12 cl proseccoa
soodavettä
jäitä

Lasi: viinilasi
Koriste: mintun tupsu

Lisää kaikki raaka-aineet viinilasiin ja täytä lasi jäillä. Sekoita hämmentäen hetki. Koristele lopuksi mintun lehdillä.

Juomavinkit kertoi baarimestari Timo Siitonen helsinkiläisestä A21-cocktailravintolasta.

Tiesitkö tämän proseccosta?

Proseccon valtit ovat raikkaus ja hinta

Prosecco on hedelmäisen raikasta ja päärynäistä kuohuviiniä. Siten se soveltuu hyvin miedommille mauille ja juomasekoituksiin. Tätä mieltä on Alkon tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkuna, joka on saavuttanut myös arvostetun Master of Wine -tittelin.

– Prosecco sopii erityisesti seurustelujuomaksi, aperitiiviksi ja pikkupalojen kuplakumppaniksi, sanoo Vilkuna.

Suomi on Vilkunan mukaan perinteisesti ollut espanjalaisen cavan valtakuntaa. Vuonna 2015 myydyimpien kuohuviinien listalle ylsi vasta yksi prosecco, Val d’Oca sijalle 7. Proseccojen etuna on kuitenkin niiden huokeampi hinta, esimerkiksi samppanjaan verrattuna. Halvimmat laatuproseccot maksavat alle kymmenen euroa.

Veneton alueella valmistettava prosecco saa makunsa Glera-rypäleestä. Tuotantoalue on rajattu Venetsian ympäristöön Koillis-Italiaan, ja prosecco valmistetaan perinteisesti tankkikäymismenetelmällä.

– Menetelmän vuoksi siihen ei muodostu toisen käymisen aikana samppanjalle ja monille muille sakkakypsytetyille kuohuviineille ominaisia paahteisia aromeja. Proseccon valtti on raikkaus ja hedelmäisyys, ja jäännössokeri pyöristää maun useimpien suuhun sopivaksi, Taina Vilkuna kuvailee.

Kun osaat nämä, muita sooseja et tarvitse.

Salaatti herää henkiin, kun se saa joukkoonsa kastikkeen. Hyvä kastike luo kasvisten sekoituksesta kokonaisuuden ja korostaa niiden makua.

Kastikkeen peruspilari on suola. Sen lisäksi soosintekijä tarvitsee happoa, jota saa helposti esimerkiksi sitruunasta tai viinietikasta. Myös hapokkaat maitotuotteet sopivat kastikkeisiin. Usein soosin pohjana on öljy tai muu rasvainen, kuten kermaviili, ja se sopii hyvin raikkaiden kasvisten vastapainoksi. Pieni määrä makeutta sitoo maut yhteen.

Kastikkeella lotraus kannattaa aina hoitaa viime tipassa.

Kastikkeella lotraus kannattaa hoitaa aina viime tipassa. Pakkaa lounassalaatti omaan rasiaansa ja kastike toiseen, jolloin salaatti säilyy tuoreena ja rapeana. Noudata samaa sääntöä, kun tarjoilet salaattia kotona: lorauta kastike joukkoon vasta juuri ennen tarjoilua.

Näistä resepteistä avokadokastike sopii myös levitteeksi tai tortilloihin. Siitä syntyy muhkea pohja tonni­kalasalaattiin tai kalatahnaan.

Yrttiöljy taas on hyvä kastike myös paistetulle kanalle, vihersalaatille, linsseille tai kvinoa- ja kuskus­salaatteihin. Dijon-kastike maistuu lohi-, muna tai viher­salaatissa. Kokeile sitä Nizzan salaattiin tai saksalaistyyliseen perunasalaattiin. 

Dijon-hunajakastike

valmistusaika 10 min

3 rkl sileää Dijonin ­sinappia

1 dl rypsiöljyä

1 limetti

1 rkl hunajaa

1 rkl karkeaa Dijonin sinappia

½ tl suolaa

1. Lusikoi sileä Dijonin sinappi kulhoon. Kaada öljy desimittaan. Valuta öljyä kulhoon noin ruokalusikallinen kerrallaan ja vispaa se välissä sinapin joukkoon.

2. Puolita limetti ja purista se kastikkeen joukkoon. Sekoita.

3. Lisää loput ainekset ja sekoita.

Yrtti-parmesaanikastike

valmistusaika 10 min

1 ruukku basilikaa

½ ruukkua lehti­persiljaa

50 g parmesaania

1 dl rypsiöljyä

½ dl oliiviöljyä

2 rkl valkoviinietikkaa

2 tl hunajaa

½ tl mustapippuria

1. Leikkaa basilika ja lehtipersilja varsineen irti ruukusta. Huuhdo mullat pois. Leikkaa yrtit karkeaksi silpuksi ja nosta blenderiin tai sauvasekoittimen kulhoon.

2. Kuutioi parmesaani ja nosta se yrttien joukkoon. Mittaa mukaan myös öljyt, valkoviinietikka ja pippuri. Soseuta hyvin.

Avokado-savupaprika­kastike

valmistusaika 10 min

2 avokadoa

1 sitruuna

1 dl ranskankermaa

½ tl suolaa

½ tl savupaprikaa

1. Puolita avokadot ja kaavi niistä hedelmäliha lusikalla kulhoon. Purista sitruunasta mehu avokadon joukkoon. Lisää kulhoon myös ranskankerma, suola ja savupaprika.

2. Soseuta kaikki ainekset sauvasekoittimella.

Raikas prosecco maistuu myös lämpimissä juomissa. Warm Hugo ja Autumn spice sopivat hyvin alkudrinkeiksi syysillanistujaisiin.

Proseccoa, jäitä, minttua ja seljankukkaa sisältävä Hugo-hittidrinkki on täydellinen kesäjuoma, mutta tosifani nauttii suosikkinsa myös lämpimänä.

Helsinkiläinen baarimestari Timo Siitonen tietää, miten lämmittävä Hugo-drinkki kannattaa valmistaa itse kotona.

Warm Hugo

  • 3 cl seljankukkamehua
  • 4 cl luomu omenamehua
  • 12 mintun lehteä
  • 12 cl proseccoa

Lasi: viinilasi
Koriste: mintun tupsu

Valmistus

1. Lämmitä kaikki raaka-aineet kattilassa. Älä anna nesteen kiehua, sillä muuten alkoholi haihtuu pois.

2. Siivilöi mintun lehdet pois ja tarjoile lämpimänä.

Vinkki!

Alkossa myydään myös valmista Mionetto Il Hugo -juomaa, jossa on alkoholia kahdeksan prosenttia (hinta 8 euroa).
Sitä voi lämmittää varovasti kattilassa ja nauttia suoraan lämpimänä juomana.

Proseccodrinkki Autumn spice lämmittää syysilloissa. Kuva: Shutterstock
Proseccodrinkki Autumn spice lämmittää syysilloissa. Kuva: Shutterstock

Jos pidät enemmän mausteisimmista juomista, valmista proseccosta Autumn spice -cocktail. Kupliva prosecco tekee siitäkin kevyen ja raikkaan drinkin, joka lämmittää mukavasti kesän jälkeen.

Autumn spice

  • 4 cl granaattiomenamehua
  • 3 tl sokeria
  • 1 kanelitanko
  • 1 iso appelsiininkuoren palanen
  • 12 cl proseccoa

Lasi: viinilasi
Koriste: kanelitanko

Valmistus

1. Mittaa kaikki muut raaka-aineet proseccoa lukuun ottamatta kattilaan ja anna kiehua kaksi minuuttia.

2. Anna jäähtyä hetken ja poimi kanelitanko pois, Sen voi käyttää myöhemmin koristeluun.

3. Lisää prosecco ja lämmitä uudelleen, mutta älä anna nesteen kiehua. Kaada lasiin ja nauti.