Laihduttaja syö usein liian vähän. Kuva: Getty Images

Laihduttajan suurin harhaluulo on se, että syömistä pitäisi vähentää. Päinvastoin, sanoo asiantuntija.

Personal trainer Tommi Nöjdin mukaan paras keino tunnistaa oikea annoskoko on ajatella, että nyt ei tarvitse syödä kuin kolmeksi tunniksi kerrallaan.

– Meidät on opetettu tankkaamaan ruokaa niin kuin sitä ei saisi enää koskaan, Nöjd sanoo.

Tuhdin tankkaamisen sijaan kannattaa suosia välipaloja, jotka pitävät verensokerin tasaisena ja olon virkeänä koko päivän. Nöjdin mukaan laihduttajien suurin harhaluulo on se, että syömistä pitäisi vähentää.

– Melkein kaikkien asiakkaideni kohdalla syömistä on lisätty.

Älä kituuta, pidä karkkipäivä

Olennaista on, mitä syödään ja kuinka usein. Pahin virhe on kituuttaa neljä viikkoa kaalikeittokuurilla ja palata sitten pizzaruokavalioon. Överiksikään ei hänen mielestään kannata vetää – siis syödä pelkkiä proteiineja tai luopua kaikista hiilareista.

Nöjd vannoo perinteisen lautasmallin nimeen: Puolet lautasesta pitäisi täyttää värikkäällä ravinnolla, kuten tuoreilla kasviksilla, pähkinöillä ja öljyillä. Neljäsosan vie pääraaka-aine, toisen neljäsosan lisäke. Santsaamista ja kastikkeilla lotraamista kannattaa välttää.

”Kun kokonaissuunta on oikea, herkkuhetkistä ei kannata murehtia.”

Kerran viikossa voi hyvin pitää karkkipäivän.

– Silloinkaan ei tarvitse ostaa kiloa irtokarkkeja. Kun kokonaissuunta on oikea, herkkuhetkistä ei kannata murehtia.

Miltä kuulostaisi pasta, joka valmistuu 15 sekunnissa?

Keittoaika 10-15 sekuntia, gluteenitonta, laktoositonta – ja vieläpä runsasproteiinista. Tällaisen pastan on kehittänyt espoolainen Anna-Maija Rauramaa, 20. Kaupasta sitä ei saa, mutta ehkä joskus tulevaisuudessa. Rauramaan innovaatio palkittiin nimittäin tällä viikolla Ruokaoivallus-kilpailun elintarvikesarjassa.

Kilpailun järjestäjien mukaan tuotteen tekijänoikeudet ovat Rauramaalla itsellään, eikä siitä siksi voida kertoa kovin yksityiskohtaisesti. Raati kuitenkin kiitteli tuotetta erityisesti siitä, että siinä hyödynnetään hyvin suomalaisia raaka-aineita. Kiitosta sai myös todella lyhyt keittoaika ja se, että pasta olisi helposti kaupallistettavissa. Aalto-yliopistossa opiskeleva Rauramaa on nimennyt tuotteensa Prosta Proteiinipastaksi. Hän sai innovaatiostaan tuhat euroa.

Ruokainnovaatio-kilpailu on Etelä-Savon ruokaviesti -hankkeen järjestämä kilpailu 16–26-vuotialle opiskelijoille. Sen idea on innostaa nuoria ruuanlaittoon ja erityisesti lähiruuan käyttöön. Supernopean pastan lisäksi kilpailussa palkittiin muun muassa juurespohjainen ketsuppi, joka sopii tomaattiallergikoille, sekä kännykkäsovellus, jonka avulla kuluttaja saa helposti selville elintarvikkeiden ainesosaluettelot.

Keksinnöstä uutisoi ensimmäisenä Radiomikkeli.fi.

Kaikki vuoden parhaiksi valitut viinit ovat edullisia tai keskihintaisia.

Vuoden viinit 2017 -kilpailun voittajat on julkistettu. Tällä kertaa viinialan ammattilaiset ja maistajat valitsivat sokkotestissä parhaaksi valkoviiniksi Castillo de Molina Reserva Sauvignon Blancin 2016, joka on laatikkoviini. Perinteisesti tittelin saaneella viinillä on ollut kova kysyntä, ja samaa voi olettaa nytkin. Kolmen litran tönikkä maksaa Alkossa 34,50 euroa ja kuuluu tilausvalikoimaan.

– Voihan sitä tavallaan pitää yllätyksenä, mutta toisaalta sama viini voitti viime vuonna Vuoden viinin tittelin. Ja laatikkoviineistä löytyy nykyisin erittäin hyviä viinejä, Vuoden viinit -kilpailun puheenjohtaja Erkki Piitulainen sanoi asiasta ensimmäisenä uutisoineelle Turun Sanomille.

Femar Vini Gran Appasso 2015 (vas.) on vuoden paras punaviini. Se maksaa 12,99 € ja kuuluu Alkon tilausvalikoimaan. Lindauer Cuvée Brut (kesk.) on vuoden paras kuohuviini, 12,95 € . Thandi Shiraz Rosé 2016 (oik.) on vuoden paras roséviini, 8,99 €.
Femar Vini Gran Appasso 2015 (vas.) on vuoden paras punaviini. Se maksaa 12,99 € ja kuuluu Alkon tilausvalikoimaan. Lindauer Cuvée Brut (kesk.) on vuoden paras kuohuviini, 12,95 € . Thandi Shiraz Rosé 2016 (oik.) on vuoden paras roséviini, 8,99 €.

 

Kilpailua uudistettiin tänä vuonna, sillä nyt valittiin paras viini kaikissa viinityypeissä: valko-, puna-, kuohu- ja roséviineissä. Näistä neljästä valitaan vielä ensi viikolla yksi viini, joka saa Vuoden viini 2017 -tittelin.  Kilpailussa verrattiin yhteensä yli 700 viiniä.

Jos kaipaat lautasellesi väriä ja vaihtelua, kannattaa kokeilla lihan, kanan tai kalan kaveriksi helppoja kasvislisäkkeitä.

Jos peruna, pasta ja riisi kyllästyttävät, saat lihan, kalan ja kanan kylkeen lisää makua ja vitamiineja maukkaalla kasvislisäkkeellä. Kun rakennat lisäkkeet oikein, ne pullistelevat proteiinia ja sopivat myös huonon hiilihydraatin karttajalle.

Samalla lisäät kuin huomaamatta lautaselle kasviksia. Täältä tullaan, puoli kiloa päivässä!

Kvinoa-kasvis-raejuustosalaatti

4 annosta

Valmistusaika 30 min + paistoaika 25 min + keittoaika 15 min

1½ dl kvinoaa

3 dl vettä

1 tl suolaa

½ kasvisliemikuutio

½ tl chilihiutaleita

200 g raejuustoa

1 ruukku lehtipersiljaa

Paahdetut kasvikset

1 punasipuli

1 punainen paprika

1 pieni kesäkurpitsa

1 munakoiso

2 valkosipulinkynttä

2 rkl oliiviöljyä

1½ tl hiutalesuolaa

¼ tl mustapippuria

1. Valmista ensin kasvikset. Laita uuni lämpenemään 240 asteeseen. Kuori ja lohko punasipuli. Kuori ja paloittele paprika. Leikkaa kesäkurpitsasta päädyt ja halkaise pituussuunnassa neljään lohkoon. Poista vetinen siemenosa ja paloittele loppuosa. Kuutioi munakoiso. Kuori ja hienonna valkosipulit.

2. Sekoita kasvikset kulhossa. Lisää oliiviöljy. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja kaada kasvisseos pellille. Paista uunissa noin 25 minuuttia, kunnes kasvikset ovat kauniisti paahtuneet.

3. Kasvisten paahtuessa mittaa kvinoa kulhoon. Kaada päälle runsaasti lämmintä vettä. Kaada kvinoa tiheään siivilään ja huuhtaise. Valuta hyvin.

4. Mittaa 3 dl vettä ja kvinoa kattilaan, lisää suola, puolikas kasvisliemikuutio sekä chilihiutaleet. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä kannen alla hiljalleen poreillen noin 15 minuuttia, kunnes kvinoa on kypsää ja neste on imeytynyt siihen. Avaa kansi ja anna kvinoan jäähtyä ja kuivua hiukan.

5. Ota kasvikset uunista ja ripottele niiden pinnalle hiutalesuolaa ja mustapippuria. Yhdistä kvinoa ja paahdetut kasvikset suuressa salaattikulhossa. Silppua lehtipersilja. Sekoita raejuusto ja lehtipersiljasilppu nostellen kasvisten ja kvinoan joukkoon.

 

Koko ateria valmistuu yhdellä pellillä, ja suurimman työn hoitaa uuni. Paahdetut kikherneet ovat sellaisenaan rapea iltanaposteltava tai välipala.

 

Juures-kikherne-fetapaistos

4 annosta

Valmistusaika 15 min + paistoaika 35 min

200 g fetajuustoa

(oliiviöljyä)

Juurekset

2 punajuurta

1 palsternakka

2 porkkanaa

2 punasipulia

2 rkl oliiviöljyä

1 tl timjamia

1 tl hiutalesuolaa

¼ tl mustapippuria

Kikherneet

1 tlk (400 g) säilöttyjä kypsiä kikherneitä

1 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

1 tl paprikajauhetta

¼ tl mustapippuria

1 tl oreganoa

1 tl basilikaa

1. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Kuori ja pilko juurekset noin 1x5 cm:n tangoiksi. Laita kulhoon ja mausta öljyllä, timjamilla, hiutalesuolalla ja pippurilla. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja kaada juurekset pellille.

2. Kaada kikherneet siivilään ja huuhtele. Valuta. Laita kikherneet kulhoon ja mausta öljyllä, suolalla ja mausteilla. Kaada juuresten viereen pellille.

3. Paahda juureksia ja kikherneitä uunissa 25 minuuttia. Kuutioi tai murustele feta. Lisää feta uunipellille ja jatka paahtamista 10 minuuttia.

4. Siirrä paistos tarjoiluastiaan ja pirskottele halutessasi pinnalle vielä hieman oliiviöljyä.

 

Herkullinen bataatti-mustapapuvuoka sisältää paljon kuitua, joka pitää nälän loitolla pitkään. Huuhtele ja valuta säilykepavut aina hyvin, jotta ne eivät maistu purkilta.

 

Bataatti-mustapapuvuoka

4 annosta

Valmistusaika 10 min + paistoaika 35 min

600 g bataattia

nokare voita vuoan voiteluun

2 rkl oliiviöljyä

1 tl hiutalesuolaa

150 g juustoraastetta

Papuseos

1 tlk (400 g) säilöttyjä

kypsiä mustapapuja

1 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

½ tl timjamia

½ tl basilikaa

¼ tl rosmariinia

¼ tl mustapippuria

1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Valmista ensin papuseos. Kaada säilötyt mustapavut siivilään. Huuhtele kylmällä vedellä, valuta. Laita pavut kulhoon ja mausta öljyllä ja mausteilla. Jätä odottamaan.

2. Kuori bataatit ja halkaise ne kahtia pituussuunnassa. Laita leikkauspinta työlautaa vasten ja viipaloi bataatit mahdollisimman ohuiksi siivuiksi terävällä veitsellä.

3. Voitele uunivuoka. Asettele bataattiviipaleet vuokaan limittäin.

4. Lusikoi papuseos bataattiviipaleille niin, että papuja valuu siivujen väleihin ja päälle. Valuta pinnalle oliiviöljy ja ripottele päälle hiutalesuola.

5. Paista uunin alaosassa 20 minuuttia. Lisää juustoraaste ja paista vielä 8–10 minuuttia, kunnes juusto on sulanut ja saanut kauniin värin.

 

Kiehauta parsakaalit ja pavut, sekoita kastike. Hyvän olon salaatti on valmis 10 minuutissa. Tuoreet soijapavut eli edamamet näyttävät ja maistuvat ihanan keväisiltä.

 

Pähkinäinen parsakaali-soijapapusalaatti

4 annosta

Valmistusaika 10 min

2 parsakaalia

4 dl (300 g) pakastettuja soijapapuja

suolaa keitinveteen

4 rkl suolapähkinöitä

2 rkl vaaleita kuorittuja seesaminsiemeniä

Kastike

½ dl maapähkinävoita

1 limetin mehu

1 rkl riisiviinietikkaa

1 rkl soijakastiketta

2 tl hunajaa tai vaahterasiirappia

1. Paloittele parsakaali pienehköiksi nupuiksi. Ota soijapavut sulamaan.

2. Kuumenna kattilassa runsaasti vettä kiehuvaksi ja mausta vesi reilusti suolalla. Varaa kattilan viereen kulho, ja täytä se mahdollisimman kylmällä vedellä.

3. Kaada parsakaalit keitinveteen ja keitä 1 minuutti. Poimi parsakaalit reikäkauhalla kylmään veteen, jotta ne eivät jatka kypsymistä.

4. Keitä soijapapuja ½–1 minuuttia, jotta ne sulavat ja lämpenevät, mutta eivät kypsy. Upota sitten myös pavut kylmään veteen.

5. Kasvisten jäähtyessä sekoita kastikkeen ainekset yhteen.

6. Valuta parsakaalit ja pavut hyvin. Sekoita joukkoon pähkinäkastike ja suolapähkinät. Ripottele päälle seesaminsiemenet.

 

Itse tehty cashewmaito tekee Paneer kosilista ihanan täyteläistä. Eikä ole vaikeaa!

Paneer Koseli – leipäjuustoa tomaatti-kermakastikkeessa

4 annosta

Valmistusaika 20 min + haudutusaika 20 min

cashew-maito

1 dl cashew-pähkinöitä

2 dl vettä

kastike

2 valkosipulin kynttä

2 rkl voita

1 rkl inkivääriä raasteena

½ tl kanelia

½ tl jauhettua neilikkaa

1 tl garam masalaa

2 rkl tomaattipyreetä

400 g tomaattimurskaa

1 dl kuohukermaa

½ –1 tl suolaa

1 tl hunajaa

lisäksi

300 g leipäjuustoa

1. Laita cashewpähkinät veteen likoamaan kastikkeen valmistumisen ajaksi.

2. Hienonna valkosipulinkynnet ja paista kaksi minuuttia voissa paistinpannulla. Lisää inkivääri, mausteet ja tomaattipyree ja jatka paistamista kaksi minuuttia. Lisää tomaattimurska ja anna kastikkeen hautua miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia.

3. Aja cashewpähkinät liotusvesineen tasaiseksi joko blenderillä tai sauvasekoittimella. Lisää syntynyt cashewmaito ja kuohukerma pannulle. Anna kiehahtaa.

4. Mausta kastike suolalla ja hunajalla. Leikkaa leipäjuusto kuutioiksi ja lisää paistinpannulle. Kuumenna kastiketta vielä noin 30 sekuntia niin, että leipäjuusto kuumenee mutta ei sula. Tarjoa heti keitetyn riisin kanssa.