Laihduttaja syö usein liian vähän. Kuva: Getty Images

Laihduttajan suurin harhaluulo on se, että syömistä pitäisi vähentää. Päinvastoin, sanoo asiantuntija.

Personal trainer Tommi Nöjdin mukaan paras keino tunnistaa oikea annoskoko on ajatella, että nyt ei tarvitse syödä kuin kolmeksi tunniksi kerrallaan.

– Meidät on opetettu tankkaamaan ruokaa niin kuin sitä ei saisi enää koskaan, Nöjd sanoo.

Tuhdin tankkaamisen sijaan kannattaa suosia välipaloja, jotka pitävät verensokerin tasaisena ja olon virkeänä koko päivän. Nöjdin mukaan laihduttajien suurin harhaluulo on se, että syömistä pitäisi vähentää.

– Melkein kaikkien asiakkaideni kohdalla syömistä on lisätty.

Älä kituuta, pidä karkkipäivä

Olennaista on, mitä syödään ja kuinka usein. Pahin virhe on kituuttaa neljä viikkoa kaalikeittokuurilla ja palata sitten pizzaruokavalioon. Överiksikään ei hänen mielestään kannata vetää – siis syödä pelkkiä proteiineja tai luopua kaikista hiilareista.

Nöjd vannoo perinteisen lautasmallin nimeen: Puolet lautasesta pitäisi täyttää värikkäällä ravinnolla, kuten tuoreilla kasviksilla, pähkinöillä ja öljyillä. Neljäsosan vie pääraaka-aine, toisen neljäsosan lisäke. Santsaamista ja kastikkeilla lotraamista kannattaa välttää.

”Kun kokonaissuunta on oikea, herkkuhetkistä ei kannata murehtia.”

Kerran viikossa voi hyvin pitää karkkipäivän.

– Silloinkaan ei tarvitse ostaa kiloa irtokarkkeja. Kun kokonaissuunta on oikea, herkkuhetkistä ei kannata murehtia.

Ruoka-aineet jääpalamuottiin, muotti pakastimeen ja jäätyneet palat pusseihin. Niin kätevää.

Ruokahävikki on iso ongelma suomalaiskeittiöissä. Moni heittää ruuantähteet ja vanhentumassa olevat elintarvikkeet pakastimeen, josta myös toivottavasti muistaa syödä ne jossakin vaiheessa.

Pakastinta voi kuitenkin hyödyntää vieläkin tehokkaammin. Siinä auttaa jääpalamuotti, jonka käyttöä ei kannata rajoittaa vain veden jäädyttämiseen. Muotin avulla voi jäädyttää valmiita kerta-annoksia esimerkiksi mausteita ja liemiä, ja jäätyneet kuutiot voi hyödyntää helposti ja nopeasti ruuanlaitossa.

Kun kuutiot ovat jäätyneet, ne kannattaa siirtää jääpalamuotista esimerkiksi pakastepusseihin.

1. Yrtit oliiviöljyssä

Kukapa ei rakastaisi tuoreita yrttejä ruuanlaitossa, mutta valmiin puskan ostaminen kaupasta on kallista, ja iso osa siitä saattaa mennä lopulta hukkaan.

The Kitchn -sivusto kirjoittaa, että erityisesti rakenteeltaan kovemmat yrtit kuten rosmariini, salvia, timjami ja oregano säilyvät hyvin pakastimessa, kun ne silppuaa jääpalamuotin kolosiin ja kaataa päälle oliiviöljyä. Yrttiöljykuutioita voi käyttää esimerkiksi keittojen, patojen ja perunaruokien pohjana – heitä pannulle ja käytä sipulin ja valkosipulin kuullottamiseen.

Myös basilikapesto sopii hyvin pakastettavaksi kuutioina.

2. Liha-, kana- ja kasvisliemi

Ylijääneen liemen (joko omatekoisen tai kaupan valmiin) voi pakastaa kuutioiksi, joita voi heittää lisämauksi ruokiin, Buzzfeed muistuttaa kokkien klassikkovinkistä.

3. Ylikypsät avokadot

Jos avokadolla on meneillään viimeiset syömäkelpoiset hetkensä, se kannattaa soseuttaa ja pakastaa. Jäätyneet avokadokuutiot sopivat esimerkiksi smoothien raaka-aineeksi.

4. Kreikkalainen jogurtti

Loistava smoothieaines tämäkin! Jogurttia voi myös maustaa valmiiksi esimerkiksi sekoittamalla siihen marjoja ja ripauksen sokeria – aavistuksen pehmenneenä herkku menee melkein jäätelöstä, jos oikein kovasti käyttää mielikuvitusta. Joka tapauksessa raikasta ja maukasta!

5. Tomaattipyree

Ruoka-aineita, joita tarvitsee mausteeksi vain lusikallisen, jää usein yli. Nekin voi heittää jääpalamuottiin ja pakastaa.

6. Hedelmät, marjat ja vihannekset soseena

Pakastetut soseet ovat erityisen käteviä pikkuannoksina esimerkiksi, kun ruokittavana on vauva, mutta niitä voi lisätä myös smoothieen, puuroon tai käyttää ruuanlaitossa. Kasvissoseet säilyvät pakastimessa useita kuukausia.

7. Keksitaikina

Good Housekeeping antaa hyvän vinkin herkkusuille. Valmiin keksitaikinan voi painella jääpalakuutioihin, ja herkkuhimon yllättäessä kuutiot tarvitsee vain nostaa pellille ja paistaa. Paistoaikaan kannattaa lisätä pari minuuttia ylimääräistä, koska taikina on tavallista kylmempää.

8. Kahvi

Jos kahvia tulee keitettyä harvoin, muutama kuutio pakastimessa takaa sen, että esimerkiksi leipomista varten tai mausteeksi löytyy aina tilkka sumppia valmiina.

9. Kananmunat

Kananmunat säilyvät pitkään jo muutenkin, mutta nekin voi tarvittaessa pakastaa. Munat rikotaan ja vatkataan sen verran, että keltuaiset ja valkuaiset sekoittuvat. Munat kannattaa pakastaa niin, että yksi tai kaksi jääpalamuotin kolosta vastaa yhtä kananmunaa, jotta mittasuhteiden säilyttäminen leipomisessa on helpompaa. Jos leipomisesta jää yli valkuaisia, nekin säilyvät pakastimessa jopa vuoden, Good Housekeeping neuvoo. Munat kannattaa ottaa jääkaappiin sulamaan edellisenä iltana, jotta ne ovat seuraavana päivänä käyttövalmiita.

10. Sitruunamehu

Sitruunan ja limetin mehua kannattaa puristaa kerralla isompi määrä ja pakastaa se paloiksi. Sitä tarvitsee kerralla vain pienen määrän, joten annospalat ovat kätevä tapa pitää sitruunamehua aina saatavilla.

11. Maito ja piimä

Taas litra happanemassa kaapissa, koska tarvitsit vain tilkan? Pakastimeen!

12. Karamellisoitu sipuli

Tämä on hyvä esimerkki ruuasta, joka on herkkua, mutta hieman hidasta valmistaa. The Kitchn neuvoo pakastamaan isomman satsin kerralla pieninä annoksina.

13. Raastettu inkivääri

Tuore inkivääri kuivuu nopeasti, jos sen jättää pyörimään keittiöön, mutta raastettuna se sopii loistavasti pakastettavaksi.

14. Viini

Kastikkeita (tai sangriaa) varten myös viininjämät voi kipata viemärin sijaan jääpalamuottiin.

Tähän lihasoppaan paahdetaan kokonaiset potut. Mehevä maku liemeen tulee naudan etuselästä.

Tamperelaisen Ravinteli Berthan ravintoloitsija Mika Roito tietää, että ammattilaisten tekniikat voi helposti siirtää kotikokkailuun.

– Usein se vaatii vain suunnittelua ja ennakointia. Paras lihakeitto syntyy sillä aikaa, kun nukun.

Roiton keitto ei ole pikaruokaa, mutta toisaalta se syntyy melkein itsekseen.

– Siinä ei ole hirveästi tekemistä, kun uunihaudutus hoitaa lihan mureaksi ja maun liemeen. Rasvaa ei kannata pelätä. Keiton voi jäähdyttää ja kuoria rasvan kokonaan pois, jos niin haluaa.

Lihakeitto

4 annosta

Valmistusaika 30 min + haudutus 8 t

1½ kg naudan etuselkää tai ulkopaistia

1 tl mustapippuria myllystä

2 tl suolaa

(1 rkl rypsiöljyä ruskistamiseen)

2 porkkanaa

½ juuriselleri

2 sipulia

3 varsisellerin vartta

Lisäksi

8 kiinteämaltoista perunaa

4 porkkanaa

4 salottisipulia

1 punasipuli

öljyä ruskistamiseen

merisuola

mustapippuria myllystä

1 rkl persiljasilppua

1. Laita uunin lämpenemään 90 asteeseen. Leikkaa liha reiluiksi kuutioiksi. Mausta palojen pinnat mustapippurilla ja suolalla. Ruskista kuutiot pannulla. Jos käytät etuselkää, et tarvitse ruskistamiseen rasvaa.

Paistia käytettäessä 1 rkl rypsiöljyä on hyvä määrä. Pane lihat uunipataan.

2. Kuori ja paloittele juurekset ja sipuli. Pilko varsiselleri. Lisää kasvikset pataan. Kaada kiehuvaa vettä niin, että pohjalla on vettä noin 10 cm. Hauduta keittoa kannen alla 90-asteisessa uunissa yön yli.

3. Ota keitto uunista ja nostele lihat lautaselle. Siivilöi liemi kattilaan ja heitä liemikasvikset pois.

4. Pese perunat huolellisesti, älä kuori. Lisää kokonaiset perunat liemeen. Kypsennä hellalla kiehuvassa liemessä 10 minuuttia.

5. Kuori ja paloittele porkkanat sekä sipulit. Lisää kasvikset keittoon. Anna kiehua miedolla lämmöllä 15 minuuttia. Nosta perunat liemestä.

6. Kuumenna paistinpannulla öljyä ja ruskista lihaan ja perunoihin rapea pinta. Mausta ainekset mustapippurilla ja suolalla. Lisää ainekset takaisin keittoon. Viimeistele silputulla persiljalla.

Trendikäs borssi on maistuvaa lähiruokaa. Ammattikokin vinkeillä se syntyy nopeasti.

– Borssin ainekset kasvavat lähellä ja ovat talvellakin meheviä, siksi keitto maistuu niin hyvältä. Maku soppaan syntyy juureksista, jotka raastetaan ja haudutetaan huolella, sekä etikasta, joka kiehautetaan kasviksiin, kuvailee mikkeliläisen Bistro Vileen kokki ja yrittäjä Ilkka Arvola.

Liemen salaisuus piilee etikassa. Bonuksena keiton voi tuunata smetanalla vielä useampaan makuun.

– Mietin paljon ruokien ulkonäköä. Kun borssiin sekoittaa smetanaa, siitä tulee vaaleanpunaista, ja perheemme tytärkin lusikoi sitä innoissaan.

Borssi

4–6 annosta

Valmistusaika 20 min + hautumisaika 1 t

4–6 punajuurta

1 porkkana

pala (200 g) juuriselleriä

¼ valkokaalia

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

150 g possun palvikylkeä tai pekonia

¾ dl väkiviinaetikkaa

1 l vahvaa lihalientä

2 laakerinlehteä

8 kokonaista valkopippuria

8 kokonaista maustepippuria

2 neilikkaa

2 tl hienoa merisuolaa

1 dl lehtipersiljaa silputtuna

2 rkl timjamia silputtuna

2 dl smetanaa

1. Kuori ja raasta juurekset. Kuori sipulit ja suikaloi ne sekä kaali.

2. Kuutioi palvikylki tai pekoni. Laita kuutiot haaleaan kattilaan ja nosta vasta sitten lämpötilaa kuumaksi. Näin rasva irtoaa lihasta palamatta. Lisää kasvikset. Kuullota 5 minuuttia.

3. Lisää etikka ja kiehauta pari minuuttia. Lisää lihaliemi, mausteet sekä suola. Hauduta keittoa vähintään tunti. Lisää tuoreet yrtit. Tarjoile smetanan kanssa.

Vinkki! Etikka pitää keiton kuosissa jääkaapissa monta päivää. Jos keittoa jää yli, sen voi myös pakastaa.

Jännässä vinkissä saattaa olla perää, vai onko sittenkään?

Kuuluvatko kananmunat jääkaappiin? Entä tomaatit?

Nämä ovat ikuisuuskysymyksiä. Molemmat ruuat säilyvät ihan hyvin sekä huoneenlämmössä että jääkaapissa, mutta kumpaan ne oikeasti kuuluvat?

Esimerkiksi tomaatin maku saattaa muuttua kylmässä, mutta huoneenlämmössä ne saattavat mennä nopeammin pilalle. Tai jos leipoo usein ja tarvitsee siihen huoneenlämpöisiä kananmunia, kennoa voi ihan hyvin säilyttää huoneenlämmössä, vaikka jääkaapissa raa'at kananmunat todennäköisesti säilyvät pidempään.

My Recipes -sivustollakin käsitellään tiukassa istuvia ruuansäilytysmyyttejä. Artikkelissa muistutetaan, että vaikka kuumaa ruokaa ei saisi panna jääkaappiin, ruoka pitäisi kuitenkin jäähdyttää nopeasti, jotta bakteerit eivät pääse lisääntymään niissä jäähtymisen aikana. Kananmunista kerrotaan, että ainakin Yhdysvalloissa kananmunat pestään bakteerien poistamiseksi niiden pinnalta, jolloin niiden suojaava ja pilaantumista hidastava pinta tuhoutuu. Siksi amerikkalaismunat tulee säilyttää jääkaapissa, jotta ne säilyvät hyvinä.

Elintarvikkeiden säilytyksessä pitää ottaa huomioon myös rasvan härskiintyminen. Artikkelissa todetaan, että esimerkiksi pähkinöiden käyttöikä pitenee, kun ne säilyttää jääkaapissa. Sama koskee avattuja pähkinäöljyjä.

Täysjyväjauho on altis rasvan härskiintymiselle huoneenlämmössä.

Ainakin suomalaisittain erikoisin vinkki koskee täysjyvä- ja grahamjauhon säilyttämistä. Nimensäkin mukaisesti niiden valmistuksessa on käytetty koko jyvä – öljyineen ja ravintoaineineen. The Kitch -sivustolta poimitun vinkin mukaan täysjyväjauhokin on siis altis rasvan härskiintymiselle huoneenlämmössä, joten parempi säilytyspaikka saattaisi olla ilmatiiviissä astiassa jääkaapissa tai pakastimessa. Muuten jauhojen käyttöikä on vain muutama kuukausi.

Täysjyväjauhoissa on vain muutamia prosentteja rasvaa, joten vinkin tarpeellisuus vähän epäilyttää. Lisäksi jauhot pitäisi muistaa ottaa lämpenemään ennen käyttöä, jotta esimerkiksi paistoajat pitävät paikkansa. Ainakin Suomessa täysjyväjauhojen parasta ennen -päiväykset ovat paljon muutamaa kuukautta pidempiä, eivätkä jauhot muuta hajuaan tai makuaan kovin helposti.

Kysely

Missä säilytät täysjyväjauhon?