Ruuan ja hyvinvoinnin ammattilaisten lounaslautaselta löytyy vain vähän lihaa ja paljon vihreää.

Lihaa vain punaviinin kanssa

– Syön todella usein, melko pieniä aterioita. Lounaan nautin lähes aina ravintolassa, sillä työni vie minua palavereihin ja tykkään jutella ruuan ääressä.

– Usein valitsen lautaselleni sushia tai kalaa jossain muussa muodossa. Kokkaan parhaillaan läpi Jonna Vormalan Jäävuoren huippu -salaattikirjaa, joka ilmestyy ensi keväänä. Kirjan salaatit ovat ruokaisia, mutta eivät aiheuta ähkyä – nerokkaat tahnat, leivät ja kastikkeet tekevät kirjasta ainutlaatuisen. 

– Lihaa en juurikaan syö lounaaksi. Sen jätän pariin kertaan viikossa illallisille, sillä liharuoat nautin aina punaviinin kera.

Hanna Gullichsen, ruokakirjailija ja kustantaja. Hannan ja hänen puolisonsa Joonas Laurilan 400 g – parhaat jauhelihareseptit ilmestyi tänä syksynä.

Ateria, jolla jaksaa iltaan asti

– Lounas on yleensä päivän tukevin ateria. Sen avulla jaksan iltaan asti, jolloin yleensä harrastan liikuntaa. Täydellinen lounas on tukeva ja antaa energiaa. Sellainen on vaikkapa iso ruokaisa salaatti, jossa on täysjyväriisiä, runsaasti kasviksia sekä oliiviöljyä, avokadoa, pähkinöitä tai siemeniä. Paistettu kala ja iso läjä vihanneksia toimii myös loistavasti.

Kira Åkerström-Kekkonen, keittokirjailija. Kiran kirja Max 30 min ilmestyi tänä syksynä. 

Sushi toimii aina

– Päivällä syön kevyesti, sillä täydellä vatsalla ei ole kiva tehdä töitä. Sushi toimii aina hyvin. Sillä lähtee nälkä eikä tule ähky olo. 

Maria Graevenitz-Välimäki, yrittäjä.

Nopea pelastaa arkipäivän

– Tykkään simppeleistä, nopeasti syntyvistä lounaista, joissa on reilusti kasviksia ja hyviä rasvoja avokadosta, kasviöljyistä ja siemenistä. Lempipikaruokani olen kerännyt joulukuun alussa ilmestyvään Kiitos hyvää pikaruokaa -kirjaani, josta löytyy muutamista raaka-aineista alle puolessa tunnissa syntyviä arkiruokia.

Virpi Mikkonen, ruokakirjailija ja reseptisuunnittelija. Virpin Vanelja-blogi palkittiin ruokabloggaajien MM-kisoissa New Yorkissa Best designed food blog -kategoriassa kesäkuussa.

Hyviä rasvoja, kiitos!

– Täydellinen lounas riippuu päivästä ja työtehtävästä. Kotitoimistolla istun lähinnä koneella ja silloin kaipaan ruokaani rasvoja, jotka buustaavat aivojani, ja jonkin verran proteiinia sekä runsaasti vihreitä.

– Keikalla tai palavereissa ollessani lounas vaihtelee tilanteen ja ruokapaikan mukaan. Jos ravintolan annoksista ei tunnu löytyvän sopivaa, niihin voi yleensä pyytää jonkin muutoksen. Usein laukustani löytyy myös raakakaakaomassaa, joka piristää, jos päivän aikana alkaa väsyttää. 

Karita Tykkä, yrittäjä, SuperLemon-bloggari, juontaja, ruokakirjailija ja luennoitsija. Karitalta ilmestyi juuri kirja Lautasellinen kauneutta.

Tarkkana kalahyllyllä: vain osassa kalapaketeissa vastuullisesta kalastamisesta kertova MSC-sertifikaatti. Tee broileripullia samalla vaivalla tuplasatsi. Ne kestävät hyvin pakastusta! Kuvat: Lasse Lecklin, kuvausjärjestelyt: Kaisa Jouhki. Vaaleanpunainen kulho ja pikkukupit Lokal. Kangas Nougat.

Arki alkaa, mutta nyt lihapullissa on uutta makua. Härkis-sienipöyrykät, broileri-omenapyörykät, kermaiset kalapullat ja lihapulla-pastavuoka tuovat maistuvaa vaihtelua arkeen.

Broileri-omenapyörykät

4 annosta

valmistusaika 40 min

2 täysjyväpaahtoleipäsiivua

1 dl turkkilaista jugurttia

1 (n. 120 g) hapokas omena, esimerkiksi granny smith

1 valkosipulinkynsi

1 cm:n pätkä inkivääriä

2 rkl öljyä

2 tl curryjauhetta

½ tl suolaa

400 g broilerinjauhelihaa

1. Murustele leivät kulhoon. Lisää turkkilainen jugurtti. Pese ja raasta omena. Sekoita raaste, leipäpalat ja jugurtti. Jätä leivät pehmenemään seokseen.

2. Raasta inkivääri ja kuori sekä hienonna valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy paistinpannulla. Lisää curry, valkosipulit ja inkivääri kuumaan öljyyn. Kuullota muutama minuutti.

3. Sekoita jugurtti-leipäseokseen kuullotetut mausteet ja öljy, suola ja broilerinjauheliha. Sekoita hyvin.

4. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Vuoraa pelti leivinpaperilla. Kostuta kädet ja pyöritä massa lihapulliksi. Massasta tulee noin ½ pellillistä pieniä lihapullia.

Kermaiset kalapullat

4 annosta

valmistusaika 30 min

400 g pakasteseitiä

1 muna

1 dl ruiskorppujauhoa

1 rkl sitruunankuorta

1 tl suolaa

1 dl kuohukermaa

Leivitykseen

1 dl korppujauhoja

½ tl suolaa

Paistamiseen

voita

1. Ota sei sulamaan tuntia aiemmin. Leikkaa kohmeinen kala kuutioiksi.

2. Kokoa sauvasekoittimen tai monitoimikoneen kulhoon kalakuutiot, korppujauho, muna, sitruunankuori ja suola. Soseuta hyvin.

3. Lisää kerma hiljalleen valuttaen ja samalla soseuttaen. Anna massan levätä jääkapissa 10 minuuttia.

4. Muotoile pulliksi kostein käsin. Kumoa lautaselle korppujauho ja suola. Pyörittele pullat seoksessa.

5. Lämmitä pannu keskilämmöllä. Sulata voi ja paista muutama pulla kerrallaan joka puolelta rapeaksi.

 


Härkispullat ja vegekastike ovat nykymummolan klassikoita. Ne sopivat kaikille! Lautanen Sokos.

 

Härkis-sienipyörykät

4 annosta

Valmistusaika 30 min

100 g herkkusieniä

2 sipulia

2 valkosipulinkynttä

2 rkl öljyä

2 rkl soijakastiketta

1 pkt (250 g) härkistä

Paistamiseen

öljyä ja voita

1. Puhdista herkkusienistä multa. Kuori sipulit ja valkosipulinkynnet. Hienonna sienet ja sipulit.

2. Kuumenna öljy pannussa kuumaksi ja lisää sienet. Anna ruskistua, mutta käännä vain kerran, jotta nesteet pysyvät sisällä. Kun sienet ovat ruskistuneet, vähennä lämpöä ja lisää sipulit. Kuullota. Lisää soijakastike ja anna sen keittyä pois.

3. Laita paistetut kasvikset ja härkis sauvasekoittimen tai monitoimikoneen kulhoon. Soseuta tasaiseksi massaksi.

4. Pyöritä pyöryköiksi kostutetuin käsin. Paista kahdessa erässä pannulla.

Vegaaninen ruskeakastike

n. 5 dl kastiketta

valmistusaika 15 min

2 rkl (40 g) margariinia

½ dl vehnäjauhoja

3 dl vettä

2 dl kaurakermaa

½ tl sinappia

1 rkl soijakastiketta

½ tl suolaa

mustapippuria myllystä

1. Sulata margariini pannulla. Lisää jauho ja sekoita. Anna jauhojen paahtua paistinpannulla kunnolla ruskeiksi sekoitellen välillä. Ruskistumiseen menee noin 7 minuuttia.

2. Lisää vesi ja kaurakerma norona sekoittaen kierrevispilällä. Mausta sinapilla, soijalla, suolalla ja mustapippurilla. Anna kiehahtaa ja maista. Lisää tarvittaessa suolaa.

 


Muuntele ruuan makua lorauttamalla vuokaan vähän valkoviiniä tai vaihtamalla oliivit aurinkokuivattuihin tomaatteihin. Vihreä lautanen Lokal. Sininen lautanen ja haarukka Sokos.

 

Lihapulla-pastavuoka

4 annosta

valmistusaika 30 min + 30 min uunissa

Rosmariini-parmesaanilihapullat

1 dl korppujauhoja

200 g rahkaa

1 muna

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

2 rkl öljyä

2 oksaa tuoretta rosmariinia

50 g parmesaania

1 tl suolaa

½ tl mustapippuria (myllystä)

600 g nauta-sikajauhelihaa

Pastavuoka

3 tlk tomaattimurskaa

2 dl vettä

1 prk arrabiatapestoa

1 dl oliiveja

½ tl suolaa

350 g pastaa

2 mozzarellaa (125 g/kpl)

1. Mittaa korppujauho ja rahka kulhoon. Riko muna joukkooon ja sekoita. Jätä turpoamaan.

2. Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipuli. Kuumenna öljy pannulla ja kuullota sipulit. Nosta pois levyltä jäähtymään.

3. Irrota rosmariinin lehdet puumaisesta varresta ja hienonna. Raasta parmesaani.

4. Sekoita rahka-korppujauhoseokseen sipulit, rosmariini, parmesaani, suola, pippuri ja jauheliha.

5. Pyörittele kostutetuin käsin massa lihapulliksi. Isoja lihapullia tulee noin 16.

6. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Kumoa uunivuokaan tomaattimurskat ja pesto. Lisää vesi, suola ja oliivit sekä pasta. Jos käytät spagettia, voit katkaista sen puoliksi. Sekoita. Lisää lihapullat. Kypsennä 25 minuuttia.

7. Vuoan ollessa uunissa valuta ja revi mozzarellat pieneksi. Ripottele vuoan päälle ja laita vielä 5 minuutiksi uuniin.

Vinkki! Jos teet pelkät lihapullat ilman pastaa ja kastiketta, kypsennä niitä 200-asteissa uunissa 15 minuuttia ja paista lopuksi paistinpannulla.

Unohda pekoniin käärityt sienet, tässä tulee ”pekonas”!

Swineapple eli ”pekonas” on tämän kesän hitiksi noussut grilliherkku, josta lukuisat ulkomaalaiset ruokabloggarit postaavat kuviaan, kertoo Mashable-lehti. Tässä hassunnäköisessä viritelmässä ananas on kiedottu pekoniin ja täytetty possunpaistilla.

Erikoinen herkku valmistetaan kovertamalla keskiosa pois kokonaisesta ananaksesta, joka sitten täytetään possunpaloilla, päällystetään pekonilla ja kypsytetään grillissä useita tunteja.

Idea pekoniin kiedotusta ananaksesta syntyi ilmeisesti jo kaksi vuotta sitten, kun Facebook-käyttäjä Josh Push julkaisi kuvan hänen ananaspossuviritelmästään. Kuitenkin vasta tänä kesänä sosiaalisessa mediassa on innostuttu tästä merkillisen näköisestä yhdistelmästä.

 Onpa erikoisuus päätynyt tänä kesänä tulille koto-Suomessakin.