Riikka Sukulan tomaattipastassa maistuu inkivääri, joka tuo ruokaan potkua. Kuva: Panu Pälviä
Riikka Sukulan tomaattipastassa maistuu inkivääri, joka tuo ruokaan potkua. Kuva: Panu Pälviä

Vege!-kirjan toinen tekijä, Italiassa asuva Riikka Sukula, on ollut 30 vuotta kasvissyöjä. Hänen neuvoillaan kuka tahansa onnistuu vähentämään lihansyöntiä.

Fossiiliset polttoaineet ovat suurin kasvihuonepäästöjen syntipukki.

Väärin meni! 51 prosenttia kasvihuonepäästöistä johtuu lihateollisuudesta. Sillä, mitä suuhusi panet, on aivan järisyttävät vaikutukset ympäristöllemme. Sen lisäksi, että lihateollisuus kuormittaa maapalloa, liha alkaa yksinkertaisesti loppua kesken. Nyt me, hyvinvoivat länsimaalaiset, saamme vielä herkutella, mutta tulevaisuudessa lihaa ei yksinkertaisesti ole.

Nyt on meneillään Docventures-miesten tuttu tempaus, lihaton lokakuu, ja moni onkin vähentänyt lihaa ruokavaliossaan merkittävästi viime vuosina.

– Olen ollut itse kasvissyöjä 30 vuotta, enkä ikinä ole mieltynyt lihankorvikkeisiin. Kun olimme kirjoittaneet (Alex Niemisen kanssa) Vege!-kirjan, huomasimme, että sen runsaasta 300 reseptistä yhdessäkään ei ole käytetty korviketta lihalle, Italiassa asuva viinitilallinen ja Gastronomisen yliopiston opiskelija Riikka Sukula sanoo.

Moni lihasta luopuva sortuu tähän ajatukseen: jotta lihan jättäminen onnistuisi, se pitää korvata jollakin. Se ajatus vie aivan metsään!

– Lihaa ei tarvitse korvata millään. Pitäisi vain syödä monipuolisesti ja tasapainoisesti ja tarpeeksi proteiineja, hiilihydraatteja ja valkuaisaineita, Sukula neuvoo.

Tofun ja muut soijaproteiinit voi hänen mukaan jättää omaan arvoonsa.

– Ja pyri pois siitä ajatuksesta, että kasvikset ovat vain lisukkeita. Tee niistä pääruokaa, siis sellaisia ruokia, jotka eivät ole höyrytettyjä kasviksia, vaan kunnon ruokalajeja. Esimerkiksi lasagne on hirveän helppo tehdä monella kymmenellä erilaisella täytteellä. Kastikkeen, joka on normaalisti valmistettu jauhelihasta, voi tehdä kurpitsasta, munakoisosta, kikherneestä, punajuuresta, sienistä, pinaatista...

Riikka Sukulan vinkit lihan jättämiseen

Kokkaa monipuolisesti. Ihan samalla tavalla kuin liharuokiakin! Ethän syö joka päivä pelkkää jauhelihaa, joten miksi söisit samaa kasvista päivästä toiseen? Älä jämähdä lemppareihisi, vaikka ne hyviä olisivatkin. Hyvä apu on Satokausikalenteri.

– Sen pitäisi olla jokaisen kaupan ovessa, jotta asiakkaat näkisivät, mikä on missäkin kuussa sesonkikasvis.

Älä tee liian tiukkaa kauppalistaa.

– Usein vegenä huomaan sen, että kauppalappua ei voi tehdä liian tarkasti ennakkoon. Vasta kaupassa tiedän, mikä näyttää parhaimmalta ja tuoreimmalta. Jos päätän tehdä makaronilaatikon, päätän vasta kaupassa, mitä kasvista käytän kastikkeessa. Joskus sienet näyttävät ihanan herkullisilta, toisena päivänä taas munakoiso.

Piristystä ravintolasta! Riikka Sukulan mukaan nykyään ravintoloiden kokit osaavat tehdä kasvisruokia, jotka hurmaavat asiakkaat.

– Kun aloimme treffailla Jyrkin (Sukulan) kanssa, hän halusi viedä minut hienosti syömään. Pöytään saattoi tulla neljä ruokalajia, joissa kaikissa oli tomaattia. Sellaista ei enää satu.

Varasta lihareseptit ja kotiruokaklassikot kasviksille. Kun törmäät reseptiin, jossa on käytetty lihaa, mieti, miten se toimisi kasviksilla.

– Tein juuri shepherd's piesta (brittien liha-perunalaatikko) kasvisversion eli gardener's pien, jossa vain korvasin jauhelihakastikkeen kasviksilla. Viime viikonloppuna kokeilin tehdä netissä suosittua reseptiä eli oluttölkkikanaa, mutta kasviksella. Koversin kurpitsasta siemenet pois, laitoin sisään samppanjatötterön ja kypsensin kurpitsan niin. Päälle muskottia, suolaa ja pippuria. Siitä tuli yksinkertaista ja tajuttoman hyvää.

Kypsennä kuin lihaa. Moni kasvisruokakeltanokka voi sortua pieneen helmasyntiin: kasvisten ylikypsentämiseen. Se on helposti korjattavissa.

– Ota huomioon kasviksen ominaispiirteet. Älä valmista kaikkea samalla tavalla. Ajattele, että käsittelet sitä samalla tavalla kuin lihaa, Riikka Sukula neuvoo.

Sukula kertoi meille alkuvuodesta lempipastansa reseptin. Sen pääkasvista löytyy Riikan kotoa sesonkiaikaan kolmea eri laatua tuoreena. Ja sehän on tomaatti! Sisilialaistyylinen tomaattipasta maustuu inkiväärillä ja sahramilla. Nam! Sen reseptin löydät alta.

Sisilian pasta

4 annosta
Valmistusaika 30 min.

Tarvitset:
2 valkosipulinkynttä
1 sipuli
5 luumutomaattia
½ ruukkua tuoretta meiramia
2,5 cm:n pala tuoretta inkivääriä
½ dl oliiviöljyä
1 tl paprikajauhetta
½ g (1 pussi) sahramia
300 g fusilli- tai pennepastaa
mustapippuria myllystä
1 tl suolaa
100 g ricotta salata tai pecorino romano -juustoa
½ sitruunan mehu

1. Kuori valkosipulinkynnet. Laita pastavesi kiehumaan ja tipauta veteen kuoritut valkosipulit.

2. Hienonna sipuli. Leikkaa tomaatit neljään osaan, poista siemenet ja kuutioi pieneksi. Hienonna meirami. Kuori ja raasta inkivääri. Kun vesi kiehuu, kalasta valkosipulit pois ja suolaa vesi. Hienonna valkosipulinkynnet.

3. Kuumenna oliiviöljy pannulla. Paahda paprikajauhetta ja sahramia noin minuutin ajan. Kuullota sipuli ja valkosipuli öljyssä. Älä ruskista. Lisää seuraavaksi tomaattikuutiot ja kypsennä noin viisi minuuttia.

4. Laita pasta kiehumaan. Kun makaronit ovat kypsynee al denteksi, ota puoli desiä vettä säästöön ja kaada loput pois.

5. Sekoittele hienonnettu meirami ja inkivääri tomaattikastikkeeseen. Kaada pasta kastikkeen joukkoon. Jos pasta tuntuu kuivalta, lisää keitinvesi. Mausta pippurilla ja suolalla. Raasta päälle runsaasti juustoa ja viimeistele sitruunamehulla.

Riikka Sukulan ja Alex Niemisen Vege! Tuoreita makuja kotikeittiöstä -kirja ilmestyi alkuvuodesta. Se on täynnä Riikan ja Alexin ja heidän lähipiirinsä herkkureseptejä.

Lisää kasvisreseptejä

Koko ateria. Sahramilla maustettu kukkakaalikeitto, papusalaatti, kaali-porkkanasalaatti ja paahdetut valkosipulijuurekset. Ohjeet täällä.

Jotain vähän kevyempää, vaikka lounas? Paahdettu kasvis-vuohenjuustosalaatti – ohje.

Isoon nälkään! Ruokaisa linssi-kurpitsapata. Ohje.

Supersuositun Street Gastro -ravintolan kasvispihvit vaikka hampurilaisten väliin. Resepti täällä.

Aloita aamusi hyvin: kasvis-juustomunakas ei kaipaa lihaa. Ohje.

Tarkkana kalahyllyllä: vain osassa kalapaketeissa vastuullisesta kalastamisesta kertova MSC-sertifikaatti. Tee broileripullia samalla vaivalla tuplasatsi. Ne kestävät hyvin pakastusta! Kuvat: Lasse Lecklin, kuvausjärjestelyt: Kaisa Jouhki. Vaaleanpunainen kulho ja pikkukupit Lokal. Kangas Nougat.

Arki alkaa, mutta nyt lihapullissa on uutta makua. Härkis-sienipöyrykät, broileri-omenapyörykät, kermaiset kalapullat ja lihapulla-pastavuoka tuovat maistuvaa vaihtelua arkeen.

Broileri-omenapyörykät

4 annosta

valmistusaika 40 min

2 täysjyväpaahtoleipäsiivua

1 dl turkkilaista jugurttia

1 (n. 120 g) hapokas omena, esimerkiksi granny smith

1 valkosipulinkynsi

1 cm:n pätkä inkivääriä

2 rkl öljyä

2 tl curryjauhetta

½ tl suolaa

400 g broilerinjauhelihaa

1. Murustele leivät kulhoon. Lisää turkkilainen jugurtti. Pese ja raasta omena. Sekoita raaste, leipäpalat ja jugurtti. Jätä leivät pehmenemään seokseen.

2. Raasta inkivääri ja kuori sekä hienonna valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy paistinpannulla. Lisää curry, valkosipulit ja inkivääri kuumaan öljyyn. Kuullota muutama minuutti.

3. Sekoita jugurtti-leipäseokseen kuullotetut mausteet ja öljy, suola ja broilerinjauheliha. Sekoita hyvin.

4. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Vuoraa pelti leivinpaperilla. Kostuta kädet ja pyöritä massa lihapulliksi. Massasta tulee noin ½ pellillistä pieniä lihapullia.

Kermaiset kalapullat

4 annosta

valmistusaika 30 min

400 g pakasteseitiä

1 muna

1 dl ruiskorppujauhoa

1 rkl sitruunankuorta

1 tl suolaa

1 dl kuohukermaa

Leivitykseen

1 dl korppujauhoja

½ tl suolaa

Paistamiseen

voita

1. Ota sei sulamaan tuntia aiemmin. Leikkaa kohmeinen kala kuutioiksi.

2. Kokoa sauvasekoittimen tai monitoimikoneen kulhoon kalakuutiot, korppujauho, muna, sitruunankuori ja suola. Soseuta hyvin.

3. Lisää kerma hiljalleen valuttaen ja samalla soseuttaen. Anna massan levätä jääkapissa 10 minuuttia.

4. Muotoile pulliksi kostein käsin. Kumoa lautaselle korppujauho ja suola. Pyörittele pullat seoksessa.

5. Lämmitä pannu keskilämmöllä. Sulata voi ja paista muutama pulla kerrallaan joka puolelta rapeaksi.

 


Härkispullat ja vegekastike ovat nykymummolan klassikoita. Ne sopivat kaikille! Lautanen Sokos.

 

Härkis-sienipyörykät

4 annosta

Valmistusaika 30 min

100 g herkkusieniä

2 sipulia

2 valkosipulinkynttä

2 rkl öljyä

2 rkl soijakastiketta

1 pkt (250 g) härkistä

Paistamiseen

öljyä ja voita

1. Puhdista herkkusienistä multa. Kuori sipulit ja valkosipulinkynnet. Hienonna sienet ja sipulit.

2. Kuumenna öljy pannussa kuumaksi ja lisää sienet. Anna ruskistua, mutta käännä vain kerran, jotta nesteet pysyvät sisällä. Kun sienet ovat ruskistuneet, vähennä lämpöä ja lisää sipulit. Kuullota. Lisää soijakastike ja anna sen keittyä pois.

3. Laita paistetut kasvikset ja härkis sauvasekoittimen tai monitoimikoneen kulhoon. Soseuta tasaiseksi massaksi.

4. Pyöritä pyöryköiksi kostutetuin käsin. Paista kahdessa erässä pannulla.

Vegaaninen ruskeakastike

n. 5 dl kastiketta

valmistusaika 15 min

2 rkl (40 g) margariinia

½ dl vehnäjauhoja

3 dl vettä

2 dl kaurakermaa

½ tl sinappia

1 rkl soijakastiketta

½ tl suolaa

mustapippuria myllystä

1. Sulata margariini pannulla. Lisää jauho ja sekoita. Anna jauhojen paahtua paistinpannulla kunnolla ruskeiksi sekoitellen välillä. Ruskistumiseen menee noin 7 minuuttia.

2. Lisää vesi ja kaurakerma norona sekoittaen kierrevispilällä. Mausta sinapilla, soijalla, suolalla ja mustapippurilla. Anna kiehahtaa ja maista. Lisää tarvittaessa suolaa.

 


Muuntele ruuan makua lorauttamalla vuokaan vähän valkoviiniä tai vaihtamalla oliivit aurinkokuivattuihin tomaatteihin. Vihreä lautanen Lokal. Sininen lautanen ja haarukka Sokos.

 

Lihapulla-pastavuoka

4 annosta

valmistusaika 30 min + 30 min uunissa

Rosmariini-parmesaanilihapullat

1 dl korppujauhoja

200 g rahkaa

1 muna

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

2 rkl öljyä

2 oksaa tuoretta rosmariinia

50 g parmesaania

1 tl suolaa

½ tl mustapippuria (myllystä)

600 g nauta-sikajauhelihaa

Pastavuoka

3 tlk tomaattimurskaa

2 dl vettä

1 prk arrabiatapestoa

1 dl oliiveja

½ tl suolaa

350 g pastaa

2 mozzarellaa (125 g/kpl)

1. Mittaa korppujauho ja rahka kulhoon. Riko muna joukkooon ja sekoita. Jätä turpoamaan.

2. Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipuli. Kuumenna öljy pannulla ja kuullota sipulit. Nosta pois levyltä jäähtymään.

3. Irrota rosmariinin lehdet puumaisesta varresta ja hienonna. Raasta parmesaani.

4. Sekoita rahka-korppujauhoseokseen sipulit, rosmariini, parmesaani, suola, pippuri ja jauheliha.

5. Pyörittele kostutetuin käsin massa lihapulliksi. Isoja lihapullia tulee noin 16.

6. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Kumoa uunivuokaan tomaattimurskat ja pesto. Lisää vesi, suola ja oliivit sekä pasta. Jos käytät spagettia, voit katkaista sen puoliksi. Sekoita. Lisää lihapullat. Kypsennä 25 minuuttia.

7. Vuoan ollessa uunissa valuta ja revi mozzarellat pieneksi. Ripottele vuoan päälle ja laita vielä 5 minuutiksi uuniin.

Vinkki! Jos teet pelkät lihapullat ilman pastaa ja kastiketta, kypsennä niitä 200-asteissa uunissa 15 minuuttia ja paista lopuksi paistinpannulla.

Unohda pekoniin käärityt sienet, tässä tulee ”pekonas”!

Swineapple eli ”pekonas” on tämän kesän hitiksi noussut grilliherkku, josta lukuisat ulkomaalaiset ruokabloggarit postaavat kuviaan, kertoo Mashable-lehti. Tässä hassunnäköisessä viritelmässä ananas on kiedottu pekoniin ja täytetty possunpaistilla.

Erikoinen herkku valmistetaan kovertamalla keskiosa pois kokonaisesta ananaksesta, joka sitten täytetään possunpaloilla, päällystetään pekonilla ja kypsytetään grillissä useita tunteja.

Idea pekoniin kiedotusta ananaksesta syntyi ilmeisesti jo kaksi vuotta sitten, kun Facebook-käyttäjä Josh Push julkaisi kuvan hänen ananaspossuviritelmästään. Kuitenkin vasta tänä kesänä sosiaalisessa mediassa on innostuttu tästä merkillisen näköisestä yhdistelmästä.

 Onpa erikoisuus päätynyt tänä kesänä tulille koto-Suomessakin.