Alle kahden euron suklaa-banaanikakku on Essi Määtän suosikki. Kuvat: Otava ja Essi Määttä

Kauppiaalta suoraan kysymällä saa vinkkejä edullisiin tuotteisiin, sanoo Essi Määttä, uuden halparuokakirjan toinen tekijä.

Maistuisivatko falafelpyörykät 60 sentillä? Kokonainen suklaakakku alle kahdella eurolla? Tai annos bataattilettuja 30 sentillä?

Uusi suomalainen reseptikirja Hyvää & halpaa (Otava) lupaa terveellistä ruokaa, alkaen 0,05 euron annoksista.  Kirjan takana ovat halparuokahaasteestakin tutut Essi Määttä ja Sari Rito, jotka käynnistivät viime vuonna kuukauden ihmiskokeen: miten 3,50 euron päiväbudjetilla voi syödä maistuvaa ja terveellistä ruokaa?

Lue lisää! Somehaaste leviää: päivän ruuat 3,5 eurolla – näin herkuttelet halvalla

Syyskuun somehaaste keräsi yli 18 000 osallistujaa. Essi ja Sari jakoivat jo tuolloin edullisia ja terveellisiä reseptejään Facebookissa. Osa näistä päätyi lopulta uuteen kirjaan, mutta mukana on monia muitakin ruokaohjeita – joista osa on erittäin rakkaita.

– Kirjan lempireseptiäni, sokeritonta ja jauhotonta suklaa-banaanikakkua, tarjosimme aikoinaan häissämme. Muutamia reseptejä olen suunnitellut myös matkoillamme. Esimerkiksi Intian-reissultamme sain idean kikhernekastikkeeseen, kertoo Essi.

Intialaisesta kikhernekastikkeesta tulee neljä annosta, ja yhden hinnaksi jää euro. Suklaa-banaanikakun annoshinta on 0,15 euroa. Miten näin tarkat hinnat pystyy ylipäätään selvittämään?

– Kyllähän siinä Prisman hinnasto tuli todella tutuksi ja hintatietoisuus kasvoi, Essi naurahtaa.

”Lempireseptiäni, sokeritonta ja jauhotonta suklaa-banaanikakkua, tarjosimme häissämme.”

Ruokakirjailijat laskivat jokaisen raaka-aineen – mausteita lukuun ottamatta – hinnan S-ryhmän Foodie-palvelussa. Mausteiden ja suolan odotetaan löytyvän kokkaajan kaapista, Essi mainitsee.

– Prisman hinnasto valikoitui sen takia, että se oli ainoa, josta löysimme hinnat kaikille tuotteille ja sieltä valitsimme edullisimmat tuotteet. Osa ruuista oli kyllä jo laskettu halparuokahaasteen aikaan, ja raaka-aineden hintoihin vaikuttaa aina sesonki.

Jos reseptiin tarvitaan esimerkiksi sata grammaa juustoa, sen hinta lasketaan isomman juustokimpaleen osasta ja jaetaan reseptistä valmistuvien annosten kesken. Essi muistaa laskutoimituksistaan edelleen hyvin muun muassa sen, että kananmunien kappalehinta on noin 0,10 euroa ja desi kaurahiutaleita noin 0,05 euroa.

”Minulle tulee helposti morkkis”

Kirjan yhdessäkään reseptissä ei ole käytetty sokeria. Myös jauhoja sisältäviä ruoka-aineita on todella vähän. Essi kertoo, että omassa ruokavaliossaan hän välttelee myös maitoa ja käyttää sen sijaan kalliimpia kasvismaitoja. Niitä hän nautti syyskuun halparuokahaasteenkin aikana.

Tällä hetkellä Essin päivittäisiin ruokamenoihin kuluu hieman enemmän kuin 3,50 euroa. Hän myöntää säästeliäänä kuluttajana oppineensa paljon kuukauden haasteesta.

– Vaikka emme puolisoni kanssa enää mieti niin tarkasti ruokamenojamme kuin syyskuussa, olemme vähentäneet roskiin menevän ruuan määrää. Nyt siitä menee jatkojalostukseen suurin osa.

Essi sanoo, että suunnitelmallisuus on yksi tärkeimmistä ruokaan liittyvistä opeista, jonka hän on perinyt lapsuudenkodistaan.

– Jos ostan ruokakaupasta jotain turhaa, minulle tulee helposti morkkis. Olen lähtöisin erittäin vähävaraisesta perheestä. Rahat olivat tiukilla, ja söimme usein makaronimössöä. Silloin olisi halunnut tietenkin, että olisi ollut varaa ja tietoa syödä paremmin.

”Olen lähtöisin erittäin vähävaraisesta perheestä. Rahat olivat tiukilla, ja söimme usein makaronimössöä.”

– Meillä on täällä maalla yksi ruokakauppa, joten valinnanvaraa ei ole paljon. Mutta käymme mieheni kanssa kerran viikossa Jyväskylässä ja ostamme usein viidenkin päivän ruuat kerralla, Lievestuoreella asuva Essi kertoo.

Kokeile itse! Alle 2 euron jauhottomat herkut: kukkakaalipizza ja suklaa-banaanikakku halparuokakirjailijoiden ohjeilla

”Kaupat ovat nähtävyys”

Arkena Essi tekee paljon ruokaa kotona muun muassa kasviksista. Juurekset, linssit sekä pavut ovat halpoja ja niistä tekee nopeasti helppoa ruokaa, hän vinkkaa.

– Ruuan laatu on tärkeää, ja siitä en halua tinkiä. Täällä maalla suosimme lähiruokaa. Hankimme kananmunat ruokaringistä, ja mies kalastaa paljon. Kun syömme lihaa, noin kerran kuukaudessa, sen pitää olla myös laadukasta.

Nykyisin Essin ja hänen miehensä harrastuksiin kuuluu muun muassa ravintoloissa syöminen; niistä hän löytää myös ideoita uusiin resepteihin. Matkoillakin hän poimii paikalliset ruokaideat.

– Kaupat ovat ulkomailla nähtävyys siinä missä muutkin kohteet. On niin mahtavaa, kun myymälät ovat täynnä tuoreita vihanneksia ja hedelmiä sekä mereneläviä. Lähdemme huomenna Italiaan, ja odotan jo ruokakauppaan pääsyä siellä.

Essin säästövinkit x 7

1. Suunnitelmallisuus ja kulujen seuraaminen
Tiedätkö, kuinka paljon käytät rahaa ruokaan kuukaudessa? Tai viikossa? Ota selvää ensin menoistasi, vinkkaa Essi. Sen jälkeen suunnittelu onnistuu paremmin: ”Alkuun suunnitteleminen voi tuntua hankalalta, mutta se kannattaa. Edullinen syöminen vaatii tarkkaa pohjatyötä. Kirjassamme on työkaluja ja taulukkoja suunnittelun avuksi.”

Essi Määttä, 29, on hyvinvointialan yrittäjä ja kouluttaja.
Essi Määttä, 29, on hyvinvointialan yrittäjä ja kouluttaja.

2. Kilohintojen tarkkaileminen
”Edullinen hinta ei aina tarkoita edullista kilohintaa. Joskus on tietenkin parempi, että ostaa pienemmän pakkauksen, jos pelkää, että loput menevät roskiin. Mutta yleensä isommasta paketista voi pakastaa osan.”

3. Ruuan pakastaminen
”Kun tekee kerralla isompia annoksia ja pakastaa niitä, säästää aikaa – ja tietenkin rahaa.”

4. Rinnakkaistuotteiden vertaileminen
”Eri valmistajat myyvät samoja tuotteita, mutta niillä on eri nimet ja hinnat.” Essin mukaan kannattaa katsoa kaupassa hyllyt tarkasti, varsinkin jos on tottunut käyttämään tiettyjen merkkien tuotteita. Joskus voi saada jopa vastaavan luomutuotteen edullisemmin.

5. Raaka-aineiden jatkojalostaminen
”Tuoretuotteet pilaantuvat nopeasti. Ennen kauppaan menoa on syytä katsoa jääkaappiin ja miettiä, mitä siellä jo olevista aineksista voisi tehdä. Vanhat jämätkin voi aina hyödyntää.”

6. Jakamistalouteen tutustuminen

”Ainakin täällä maaseudulla jaamme helposti ruokaa naapureille. Joku saattaa tuoda meille kaloja, jos on saanut niitä paljon. Me viemme tänään ennen lomalle lähtöämme vielä kananmunamme naapurille. Jotkut saattavat vaihtaa marjoja keskenään.”

7. Kauppiaalta kysyminen
”Halparuokahaasteen aikana haastattelimme kauppiaita ja kysyimme, mihin aikaan he laittavat punaiset alennustarransa tuotteisiin. Osa laittaa aamulla ja osa illalla, joten kannattaa selvittää tämä asia suoraan omalta kauppiaalta, jos haluaa tietää parhaan ajankohdan ostaa näitä halpatuotteita.”

Vierailija

Halparuokakirjailija paljastaa: Näin kokkaat aterioita 0,20–2 eurolla

Joopa joo. Halvalla voi varmaan kokata - jos ensin on muutama kymppi pistää niiden raaka-aineiden ostamiseen... Tuossahan se sanotaan: "Intialaisesta kikhernekastikkeesta tulee neljä annosta, ja yhden hinnaksi jää euro. Suklaa-banaanikakun annoshinta on 0,15 euroa." "Jos reseptiin tarvitaan esimerkiksi sata grammaa juustoa, sen hinta lasketaan isomman juustokimpaleen osasta ja jaetaan reseptistä valmistuvien annosten kesken." Kyseessä siis yksittäisten annosten (esimerkiksi kakkuviipaleen)...
Lue kommentti

Maistuisiko viileä mustikkajäätelö tai kinuskinen mustikka-mantelipiirakka?

Mustikat kruunaavat niin kakut kuin aamiaisherkut. Koostimme Me Naisten kaikkien aikojen kymmenen parasta mustikkareseptiä. Mikä on sinun suosikkisi?

 1. Mustikkainen kaurapaistos
  Kaurapaistos on koukuttava herkku! Kuva: Sanoma-arkisto
  Kaurapaistos on koukuttava herkku! Kuva: Sanoma-arkisto

 2. Mustikka-sitruunapehmis
  Mustikka-sitruunapehmis tarjoaa kesän viileimmän nautinnon. Kuva: Sanoma-arkisto
  Mustikka-sitruunapehmis tarjoaa kesän viileimmän nautinnon. Kuva: Sanoma-arkisto

 3. Sitruunainen mustikkapiiras
  Sitruunainen mustikkapiiras on kuin taideteos. Kuva: Sanoma-arkisto
  Sitruunainen mustikkapiiras on kuin taideteos. Kuva: Sanoma-arkisto

 4. Mustikkasmoothie kardemummalla
  Mustikkasmoothie maustetaan kardemummalla. Kuva: Shutterstock
  Mustikkasmoothie maustetaan kardemummalla. Kuva: Shutterstock

 5. Mustikkakakku
  Mustikkakakku – täydellinen koriste kesäpöytään! Kuva: Sanoma-arkisto
  Mustikkakakku – täydellinen koriste kesäpöytään! Kuva: Sanoma-arkisto

 6. Banaani-mustikka-granolamaljat
  Banaani-mustikka-granolamalja herättää aamiaiselle. Kuva: Sanoma-arkisto
  Banaani-mustikka-granolamalja herättää aamiaiselle. Kuva: Sanoma-arkisto

 7. Aamiaisletut mustikoilla
  Mustikkalettuja ei kukaan pysty vastustamaan. Kuva: Sanoma-arkisto
  Mustikkalettuja ei kukaan pysty vastustamaan. Kuva: Sanoma-arkisto

 8. Mustikka-viinirypälehilloke
  Mustikka-viinirypälehilloke maistuu esimerkiksi aamiaisbageleiden kanssa. Kuva: Sanoma-arkisto
  Mustikka-viinirypälehilloke maistuu esimerkiksi aamiaisbageleiden kanssa. Kuva: Sanoma-arkisto

 9. Vaniljainen mustikkakeitto
  Niin paljon parempaa kuin kaupan mustikkakeitto. Kuva: Sanoma-arkisto
  Niin paljon parempaa kuin kaupan mustikkakeitto. Kuva: Sanoma-arkisto

 10. Mustikka-mantelipiirakka
  Makea kinuski ja hapan ranskankerma ovat vastustamaton yhdistelmä. Kuva: Sanoma-arkisto
  Makea kinuski ja hapan ranskankerma ovat vastustamaton yhdistelmä. Kuva: Sanoma-arkisto

Suupielet saavat sinertyä, kun mustikka-aika koittaa. Leivo kesän paras piirakka tai kokeile ruis-rahkataskuja – ne ovat kuin jälkiruokatacoja!

Ruis-rahkataskut

4 annosta

valmistusaika 30 min

Ruiskuoret

50 g voita

1 dl maitoa

1½ dl ruisjauhoja

1 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

2 rkl sokeria

paistamiseen voita

Täyte

1 prk (200 g) rahkaa

1 lime

2 rkl vaaleaa siirappia

2 dl mustikoita

1 Valmista ensin täyte. Huuhdo lime hyvin ja raasta siitä kuori. Sekoita limenkuoriraaste, rahka, hunaja ja mustikat. Laita jääkaappiin odottamaan.

2 Sulata voi muovisessa leivontakulhossa. Mittaa kulhoon maito. Lisää jauhot, leivinjauhe ja sokeri. Sekoita hyvin.

3 Ota neljäsosa taikinasta kulhosta ja pyöritä palloksi. Muotoile pallo litteäksi käsien välissä. Tee taikinasta yhteensä neljä lituskaa.

4 Kuumenna paistinpannu keskilämmöllä. Sulata pannulla nokare voita. Paista lettuset yksi kerrallaan molemmin puolin. Tarjoile heti!

Makea kinuski ja hapan ranskankerma ovat koukuttava yhdistelmä.
Makea kinuski ja hapan ranskankerma ovat koukuttava yhdistelmä.

Mustikka-mantelipiirakka

8 annosta

valmistusaika 30 min + 30 min paisto

Pohja

150 g mantelimassaa

100 g voita

1 dl tummaa muscovadosokeria

3 dl vehnäjauhoja

½ dl mantelilastuja

1 tl leivinjauhetta

2 rkl vettä

Täyte

150 g ranskankermaa

1 muna

1 dl karamellisoitua

kondensoitua maitoa (saa valmiina kaupasta)

4 dl mustikoita

1 Nosta mantelimassa ja voi huoneenlämpöön. Pilko muutamaan osaan leivontakulhon pohjalle ja anna pehmetä noin 10 minuuttia.

2 Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Mittaa joukkoon sokeri ja nypi sekaisin.

3 Lisää jauhot, mantelilastut ja leivinjauhe. Jatka taikinan sekoittamista käsin kunnes se on murumaista. Lisää vesi ja sekoita taikina.

4 Painele taikina pyöreän piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Peitä pohja leivinpaperilla ja kaada sen päälle kuivia herneitä painoksi. Paista pohjaa keskitasolla 15 minuuttia.

5 Valmista sillä välin täyte. Sekoita vispilällä sekaisin ranskankerma ja muna. Lisää joukkoon karamellisoitu kondensoitu maito ja sekoita.

6 Ota pohja pois uunista. Nosta herneet ja leivinpaperi pois. Herneet voi säästää uudelleen käytettäväksi. Kaada täyte pohjan päälle. Ripottele mustikat täytteen päälle ja sekoittele kevyesti täytteen joukkoon pienellä lusikalla. Paista 30 minuuttia eli kunnes täyte on hyytynyt ja pinta on ruskistunut vähän.

Runsaasti tuoreita mansikoita ja kermavaahtoa – siinä on kesän rakastetuimman jälkiruuan juju.

Yksi on saletti: mansikkakauden voittamaton jälkiruokaon perinteinen mansikkakakku.

Täydellinen mansikkakakku syntyy yksinkertaisista raaka-aineista ja simppelistä ohjeesta. Niputimme yhteen tärkeimmät ohjeet: lopputulos herkullinen, raikas ja helppo valmistaa.

 1. Leivo Soppa365 superhelppo kakkupohja. ”Tällikakku” syntyy kolmesta ainesosasta, eli sokerista, munista ja vehnäjauhoista.
 2. Pohjan kypsyessä uunissa, valmista kakun täytteeksi rahka-kermavaahto. Vaahdota kuohukerma ja sekoita joukkoon maustettu rahka tai maitorahka ja sokerit. Käytä osa täytteeksi ja loput kuorrutukseen. Jos haluat tehdä trendikkään ”nakukakun”, käytä kaikki vaahto silloin täytteenä.
 3. Ota valmis kakkupohja uunista, anna jäähtyä, halkaise kahteen kerrokseen ja kostuta maidolla.
 4. Levitä kerrosten väliin rahka-kermavaahtoa ja viipaloituja tuoreita mansikoita. Jos kuorrutat, levitä loput seoksesta kakun päälle ja reunoille.
 5. Mansikoita, mansikoita ja lisää mansikoita. Älä säästele herkkumarjan käytössä, kun koristelet kakkua.

Tässä inspiraatiota ihaniin mansikkakakkuihin ja koristeluun. Tyyli on vapaa!

 

A post shared by Laura (@lauraemiliaii) on

 

A post shared by j e n n y k e l l e r (@jennycookies) on

 

A post shared by Villa Helmiina (@villahelmiina) on

 

Kumpaan ryhmään sinä kuulut: juusto vai kinkku ensin -leiriin?

Sosiaalinen media käy taas kuumana ikuisuuskysymyksestä. Kumpi tulee ensin leivälle: juusto vai kinkku? Kinkkiseen kysymykseen ei ole yhtä oikeaa vastausta; jokaisella on silti siihen vahva mielipide. Niin kuin löytyy vessapaperirullan asennosta ja näkkileivän voitelupuolesta. Joillakin saattaa olla asioihin myös vahva ”ihan sama” -asenne, mutta se on asia erikseen.

Twitterissä tällä viikolla käynnistynyt vilkas keskustelu osoittaa, että ainakin siellä leivänpäällysaihe jakaa käyttäjät selvästi kahteen leiriin. Voileivän rakennus onkin tarkkaa puuhaa: toiset haluavat kinkkunsa ensimmäiseksi ja toiset juustonsa. Tämä on synnyttänyt Twitteriin kaksi eri ryhmää eli Kinkku ensin ja Juusto ensin -ryhmät.

Nyt Twitter-käyttäjä Miikkulainen on esitellyt ”kompromissinsa kinasteluun”.

Maistuisiko symmetrisesti rakennettu voileipä, jossa sekä kinkku että juusto saavat kosketuksen leipään?

Miikkulainen käyttää tviitissään myös hashtagia ”rauhanehdotus”.

Juusto vai kinkku ensin -läpänheitto alkoi kiivaana tiistaina julkaistusta tviitistä. Siinä Jumppa Hällfors ilmoitti, että juusto kuuluu alle.

Sen jälkeen KHL-kiekkoilija Teemu Ramstedt perusti Kinkku ensin -ryhmän, kertoo Ilta-Sanomat. Leikkimielinen kinastelu on saanut sen jälkeen koko ajan uusia ehdotuksia, kuten Miikkulaisen rakennelman.

Viimeksi kun voileipäkeskustelu kävi kuumana vuonna 2016, Me Naiset analysoi viipaleiden järjestystä ja selvitti, mikä vaikuttaa niiden sijoitteluun eniten. ”Niin vain on aina tullut tehtyä” oli yksi yleisimmistä vastauksista. Moni ei siis edes ajattele asiaa sen kummemmin, vaan lätkii päälliset totutussa järjestyksessä voileivälle.

Jotkut ovat kuitenkin sitä mieltä, että leipä maistuu erilaiselta riippuen sen päällisten järjestyksestä:

– Jos juusto on tosi herkullista, laitan sen päälle. Muuten kinkku tulee päälle, vastasi yksi haastattelemamme ihminen.

Lue lisää: Laitatko leivälle ensin kinkun vai juuston? Analysoimme, mitä se kertoo

Kysely

Miten voileipä rakennetaan oikeaoppisesti?