Oletko syönyt koskaan vesimelonipuikkoja? Ne ovat paljon kätevämpiä kuin klassiset kolmiosiivut. Kuvat: Shutterstock ja Annakaisa Vääräniemi

Unohda perinteiset siivut! Katso videolta, miten vesimeloni kannattaa oikeasti leikata.

3021362

Valmiiksi leikatut vesimelonin viipaleet ovat ihania, mutta pienellä niksillä niistä saa vieläkin parempia herkkuja.

Insider-sivusto kertoo, että eniten vesimelonista saa irti, kun sen leikkaa puikoiksi. Jokainen tietää sen tunteen, kun kolmioviipaleesta valuu vesimelonin nestettä pitkin kasvoja sekä käsiä. Kolmiomaiseen viipaleeseen verrattuna puikkoa on huomattavasti helpompi pidellä eikä se sotke paikkoja.

Puikoista saa simppelisti viileän kesäherkun, kun laittaa ne hetkeksi pakkaseen. Ylijäämäpuikoista tekee äkkiä kuutioita myös vaikkapa salaattiin tai vartaisiin.

Tee vesimelonipuikot näin:

  1. Halkaise vesimeloni puoliksi.

     

  2. Laita puolikas vesimeloni leikkuulaudalle hedelmäliha alaspäin ja leikkaa se haluamasi kokoisiksi viipaleiksi.

     

  3. Pyöritä vesimelonia 90 astetta niin, että pääset leikkaamaan vastakkaiset viipaleet.

     

  4. Siirrä vesimelonipuikot tarjoiluastiaan tai tarjoile ne suoraan leikkuulaudalta.

Vinkki! Saat vesimelonista mainiota mehujäätä, kun laitat puikot hetkeksi pakkaseen ja tarjoilet ne viileinä.

Lemmenruokien halpaversio vaihtuu kesällä kevyempiin herkkuihin, ruokakirjailija ja bloggaaja Natalia Tolmatsova kertoo.

Kuka muistaa vielä alkuvuoden 2017 puhutuimman pastaherkun? Ruokakirjailija, bloggaaja Natalia Tolmatsovan panopastan?

Tällä nimellä Natalia kutsui ruokaansa, joka päätyi hänen halparuokakirjaansa. Viikko ennen juhannusta Natalia kertoi sosiaalisessa mediassa, että ensimmäinen panopastavauvakin on laitettu nyt alulle.

– Yksi seuraajani otti yhteyttä minuun Instagramissa ja kertoi, että hänelle kokattiin panopastaani. Ja nyt ensimmäinen panopastavauva on tulossa, WTD-blogia pitävä Natalia sanoo Me Naisille.

Vauvan äiti ei halua esiintyä jutussa omalla nimellään, sillä raskaus on vasta alkumetreillä. Lisäksi hän sanoo asuvansa pienellä paikkakunnalla ja että uusi lapsi on laitettu alulle salarakkaan kanssa.

– Kaikki alkoi, kun näin miehen muutaman kerran kaupan kassajonossa. Mietin, että kukahan tämä komistus on. Aikaa kului eteenpäin, ja päätin aloittaa punttisalilla käynnin. Yllätyksekseni samainen mies oli myös siellä ja satuimme monta kertaa salille samaan aikaan. Sitten, kuin ihmeen kautta, aloimme jutella ja tutustuimme toisiimme.

Sen jälkeen pari päätyi treffeille, mies kokkasi lihapullapastaa ja ilta päättyi yhteiseen yöhön. Tuleva vauva on heille ensimmäinen; äidillä on lapsia aiemmasta suhteestaan.

”Kaikki alkoi, kun näin miehen muutaman kerran kaupan kassajonossa. Mietin, että kukahan tämä komistus on.”

”Kesäheilani on reklamoinut”

Panopastaksi Natalia brändäsi talvella lihapullapastansa, jonka raaka-aineet kahdelle hengelle maksavat noin kahdeksan euroa. Reseptiin kuuluu spagettia, tomaattimurskaa, jauhelihaa, parmesaania ja mausteita. Mutta mikä tavallisesta pastasta tekee niin panettavan? Natalian mukaan se syntyi konkreettisesta tarpeesta hurmata: salaisuus ei olekaan pelkässä ruokalajissa – vaan kokonaisuudessa.

– Kutsu kotiin, intiimi tunnelma, vaivannäkö ruuan eteen, flirttailu kokkaamisen yhteydessä ja pullo punaviiniä. Tilanteessa on jännitystä, sillä on ihan eri asia lähteä syömään uuden deitin kanssa julkiselle paikalle ravintolaan kuin viettää kahdestaan aikaa kotona, Natalia kertoi Me Naisille aiemmin tänä vuonna.

Hän myöntää kokanneensa kevään aikana panopastaansa muutaman kerran itsekin, mutta esimerkiksi nykyinen heila ei ole koskaan sitä saanut.

– Kesäheilani on reklamoinut, koska panopastaa ei ole näkynyt eikä kuulunut. Joten muitakin tapoja ilmeisesti on löytää seuraa.

Yksi Natalian kesäistä suosikkiresepteistä on panoborssikeitto, joka on kylmä versio klassisesta borssikeitosta.

– Pinkki keitto hurmaa värikkäällä olemuksellaan. Viileä keitto on kuin tehty rakkaudentäyteiseen kesäpäivään. Punajuurta sisältävä keitto tunnetusti on sotkuista ruokaa, jolloin ei jää muita vaihtoehtoja kun riisua paita, Natalia vinkkaa.

Natalia Tolmatsovan panoborssi on lemmekkään väristä ruokaa.
Natalia Tolmatsovan panoborssi on lemmekkään väristä ruokaa.

Natan kylmä borssikeitto

4–6 annosta

Valmistusaika 1 t + 1 t maustuminen

  • 3 punajuurta
  • 2 l vettä
  • 1 tl suolaa
  • 2 perunaa
  • 2 avomaankurkkua
  • 1 dl hienonnettua kevätsipulia
  • 1 dl hienonnettua tilliä
  • 1 rkl valkoviinietikkaa
  • 1–2 tl suolaa
  • 1 tl mustapippuria

Lisäksi

  • 2 kananmunaa
  • 2 rkl smetanaa tai ranskankermaa

1. Pese, kuori ja keitä punajuuret kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Ota vesi talteen ja jäähdytä punajuuret. Pilko ohuiksi suikaleiksi.

2. Kuori ja leikkaa perunat pieniksi kuutioiksi. Kuumenna punajuurten keitinvesi kiehuvaksi, lisää perunat ja keitä kypsiksi 10–15 minuuttia. Säästä taas keittoliemi.

3. Leikkaa kurkku ohuiksi suikaleiksi. Hienonna yrtit. Laita punajuuri- ja kurkkusuikaleet, perunat, puolet kevätsipulista ja tillistä keittoliemeen (lientä oltava yht. noin 1½ litraa). Mausta etikalla, suolalla ja pippurilla. Laita jääkaappiin maustumaan noin tunniksi.

4. Keitä kananmunia 8 minuuttia kiehuvassa vedessä. Huuhtele kylmällä vedellä, kuori ja hienonna munat. Tarjoile keitto kylmänä smetanan ja kananmunan kanssa. Koristele annokset kevätsipulilla ja tillillä.

Vinkki! Oikaise käyttämällä keittoon vakuumiin pakattuja, valmiiksi kypsennettyjä punajuuria. Keitä silloin perunat 1,5 litrassa vettä.

Juhannusjuhlat tiedossa ja vieraslistalla vegaaneja? 

Tarjottavien keksiminen voi olla vaikeaa, mikäli juhlaseurueessa on useita erikoisruokavalioita: vegaaneja, gluteenittomia ja maidottomia. Mitä ihmettä vegaanille voi grillata, kun pöydät notkuvat makkaroita ja kasslereita?

Vegaaniruokavalio voi olla sekasyöjille täyttä hepreaa, mutta tarjoilujen loihtimisesta ei tarvitse ottaa ylimääräistä juhannusstressiä. Kauppojen vegaanivalikoimat paranevat jatkuvasti, eikä vegaaninen ruoka tarkoita pelkästään salaatinlehtien ja porkkanoiden nakertamista.

Aikaavieviä erikoisherkkuja ei tarvitse väsäillä, vaan monet hyvä syötävät löytyvät suoraan kauppojen hyllyltä, ja grilliruokaakin on helppo soveltaa vegaaniversioksi. Keräsimme helpot juhannusruuat vegaaniin juhlapöytään.

Grilliherkut 

  • Vegaanisten nakkien ja makkaroiden valikoima on parantunut viime aikoina tavallisissa ruokakaupoissa, joten myös lihattomat syöjät voivat istua nuotiolla makkaranpaistossa tai herkutella grillatulla makkaralla. Korvaa yksi hiillosmakkarapaketti soijanakeilla!
  • Täytä herkkusienet vegaanisella tuorejuustolla, tofulla tai hummuksella
  • Paahdetut parsat ja kesäkurpitsat
  • Grillivartaiden vegaaniversioihin voi pujottaa mitä vain! Kokeile paprikaa, kirsikkatomaatteja, herkkusieniä, kesäkurpitsaa, tofua ja ananasta.
  • Vesi- ja hunajameloni maistuu grillattuna taivaalliselta

Kesäiset jälkiruuat

  • Kaupoissa on yhä laajempi valikoima vegaanisia jäätelöitä. Kokeile esimerkiksi Oatlyn kaurajäätelöä tai Pirkan maidotonta jäätelöä. Lyömätön kesäjälkkäri on vaniljajäätelö tuoreilla mansikoilla. Jos haluat panostaa, kokoa jäätelömalja eri mauista, marjoista, tummasta suklaasta ja Oreo-keksimuruista.
  • Toinen kaikille maistuva jälkiruoka on banaaniveneet. Tee banaaniin viilto, asettele sinne muutama pala tummaa vegaanisuklaata ja laita banaanit kypsymään grilliin. Grillattut banaaniveneet kruunaa jäätelö.

Suolaiset pikkunaposteltavat

  • K Menu Maalaisperunalastu sea salt & black pepper
  • Rainbow Maalaisperunalastu mustapippuri & ruohosipuli
  • Taffel Popcorn voinmaku
  • Linkosuo RuisSipsit
  • Santa Maria Tortilla Chips
  • Estrella chili nuts

Tee vegaaninen dippikastike sipsien kylkeen! Valmisdippijauheiksi sopii Taffelin dipit, Pirkka DipMix ja Estrella Holiday.

Makeat pikkunaposteltavat

  • Panda tumma suklaa
  • Pirkka luomu tumma
  • Fazer Marianne
  • Fazer Tutti Frutti Just Green
  • Fazer Lakritsi Original
  • Fazer Lakritsi Soft caramel
  • Oreo-keksit

Onko juhannuspöydässäsi aina samat tutut tähdet? Loihdi yöttömän yön menu raikkaalla tvistillä perinteitä kunnioittaen. 

Uusia perunoita, tuoretta lohta, grillattua lihaa ja kasviksia. Nyt juhannusateria päivitetään uuteen uskoon pienillä muutoksilla. Graavattu kala saa mausteeksi inkivääriä, pottuihin sekoitetaan sitruunaa ja sinappia, grilliin valitaan kuvepaistia ja kasvikset pikkelöidään. Pöytään katetaan herkkuja myös kasvissyöjille, mutta tofulla täytetyt sipulit saattavat sujahtaa huomaamatta myös sekasyöjän suuhun.

 

 

Juhannusmenu 

4:lle

Inkivääri-graavilohi

Sitruunaiset uudet perunat

Pikaiset pikkelivihannekset

Täytetyt sipulit

Flank steak ja kirsikkasalsa

 

Inkivääri-graavilohi

Valmistusaika 15 min + 1 vrk

1 (luomu)sitruunan kuori

5 cm:n pala inkivääriä

1 rkl karkeaa merisuolaa

1 tl tummaa sokeria

400 g kirjolohifilettä

Koristeluun

Kukkia

1 Pese sitruuna kuumalla vedellä ja kuori siitä ohut keltainen kuori pois kuorimaveitsellä tai kuoriraudalla. Jos käytät kuorimaveistä, siivuta kuori ohuiksi nauhoiksi. Kuori ja raasta inkivääri. Sekoita pienessä kulhossa kuorisuikaleet, inkivääriraaste, suola ja sokeri.

2 Huuhtele lohi jääkylmällä vedellä ja kuivaa sen pinta talouspaperilla. Nypi pois mahdolliset ruodot. Hiero mausteet kalan pintaan. Peitä kala kelmulla ja anna tekeytyä jääkaapissa.

3 Ennen tarjoilua pyyhi mausteet pois kalan pinnasta ja siivuta se ohuiksi siivuiksi. Kasaa siivut rennoiksi kasoiksi ja koristele kukilla.

Graavilohi maustetaan inkiväärillä ja uudet perunat sitruunalla.
Graavilohi maustetaan inkiväärillä ja uudet perunat sitruunalla.

 

Sitruunaiset uudet perunat

Valmistusaika 30 min

500 g uusia perunoita

1 sitruuna

3 rkl öljyä

1 tl kokojyvädijonsinappia

1 tl suolaa

4 dl voikukanlehtiä

1 Laita perunoille vesi kiehumaan. Upota perunat kiehuvaan veteen, keitä 10 minuuttia ja testaa haarukalla kypsyys. Jos perunat ovat vielä kovia keskeltä, jatka keittämistä kunnes ne ovat pehmenneet.

2 Perunoiden kiehuessa puolita sitruuna. Kuumenna paistinpannu ja laita sitruunan puolikkaat pannulle leikkuupinta pannua vasten. Anna niiden paahtua, kunnes pinnat ovat kunnolla tummuneet.

3 Mittaa tarjoiluastian pohjalle öljy, sinappi, suola ja hunaja. Purista sitruunoista mehu. Sekoita. Kumoa kuumat valutetut perunat kulhoon ja sekoita hyvin mausteiden kanssa. Lisää voikukanlehdet ja sekoittele.

 

Täytetyt sipulit

Valmistusaika 20 min + 1 t uunissa

4 sipulia

1 ruukku lehtipersiljaa

1 dl pekaanipähkinöitä

1 pkt kylmäsavutofua (esimerkiksi Jalotofu)

1 dl korppujauhoja

1½ tl suolaa

1 tl mustapippuria

50 g voita

1½ dl valkoviiniä

1 Leikkaa sipuleista kannat irti. Viillä sipuli toiselta puolelta auki korkeintaan puoleen väliin. Poista uloin kuorikerros. Irrota kaksi ulointa sipulikerrosta viileän juoksevan veden alla ja säästä ne täytettäviksi kupeiksi. Hienonna jäljelle jääneet sipulien keskustat.

2 Riivi lehtipersiljasta lehdet ja hienonna ne. Rouhi pähkinät veitsellä. Valuta tofupaketista neste ja murra tofu käsin pieniksi muruiksi.

3 Kuumenna paistinpannu keskilämmöllä. Sulata pannulla nokare voita ja kuullota silputtu sipuli voissa noin 5 minuuttia. Lisää pannulle pähkinät ja tofu. Paista 5 minuuttia ja pyöräytä lopuksi joukkoon korppujauho ja yrttisilppu. Nosta pannu pois levyltä.

4 Voitele uunipata. Lusikoi täyte sipulikuppien sisälle ja lado ne pataan tiiviisti. Lorauta pohjalle viini. Leikkaa loput voista kuutioiksi ja asettele ne sipulien päälle. Peitä pata kannella ja hauduta 200 asteessa 50 minuuttia. Nosta kansi pois ja paahda sipuleja 10 minuuttia 250 asteessa.

 

Pikaiset pikkelivihannekset

Valmistusaika 15 min + 1 t tekeytyminen

1 nippu retiisejä

1 fenkoli

1 kukkakaali

5 dl vettä

2 dl valkoviinietikkaa

1 dl sokeria

2 tl suolaa

Lisäksi

3 kpl 3 dl:n lasipurkkeja tai 1 litran purkki

1 Kiehauta kattilassa vesi, etikka, sokeri ja suola. Sekoita sen verran, että sokeri liukenee.

2 Huuhdo vihannekset. Leikkaa retiiseistä naatit ja puolita ne. Halkaise fenkoli, leikkaa kova kanta pois ja siivuta. Irrottele kukkakaalista lehdet ja taittele kukinnot irti varresta.

3 Kokoa vihannekset purkkeihin ja kaada liemi päälle. Liemen ei tarvitse olla jäähtynyttä. Sulje purkit ja anna tekeytyä tunnista pariin päivään. Pikkelit eivät ole varsinaisia säilykkeitä, ne säilyvät noin viikon.

 

Flank steak ja kirsikkasalsa

Valmistusaika 30 min

500 g naudan kuvepaistia eli flank steakia

1 rkl karkeaa suolaa

½ l tuoreita kirsikoita

½ ruukkua tuoretta timjamia

1 vihreä jalopeno

½ dl kalamata-oliiveja

1 Nosta liha huoneenlämpöön tunti ennen kuin aloitat ruuanvalmistuksen.

2 Kuumenna parilapannu tai grilli kuumaksi. Pyyhi lihan pinnat talouspaperilla. Grillaa lihaa, kunnes pinta on ruskistunut ja parilan jäljet ovat tummuneet pintaan. Käännä liha ja grillaa vielä toinen puoli samalla tavalla. Kääräise liha folioon ja jälkikypsennä sitä vielä 5 minuuttia uunissa tai grillin yläosassa. Avaa folio ja ripottele suola lihan päälle. Sulje folio ja anna lihan vetäytyä 10 minuuttia.

3 Valmista sillä välin salsa. Leikkaa kirsikat varovasti halki ja poista kivet. Pilko ne pieniksi. Riivi timjamin lehdet irti varsistaan, jos varret ovat puumaisen paksuja. Jos varret ovat pehmeitä, hienonna ne lehtien mukana. Puolita jalopeno ja poista siitä siemenet. Hienonna pieniksi. Pilko kalamata-oliivit ja sekoita kaikki ainekset yhteen.

Huippukokit paljastavat reseptivihkojensa parhaat kesäruuat. Nappaa ykkösvinkit ja hemmottele vieraasi piloille.


Varmista, että lautanen kestää uunin lämpöä.

”Tämä on yksi lohilemppareistani kirjastani NamiNamaste. Kuumalla lautasella lohisiivu kypsyy pikkuisen syöjän silmien alla. Eihän se ihme ole, mutta kiva performanssi kuitenkin.

Lohen lisäksi voi tarjota pieniä, hyvin pestyjä ja kuorineen keitettyjä uusia perunoita. Muuta ei tarvita – no, ehkä pieni huurteinen snapsi sopisi kyytipojaksi.” Ravintoloitsija, keittokirjailija, juontaja Sikke Sumari

Siken marinoitua lohta kuumalla lautasella

4 annosta

Valmistusaika 15 min + 2 t 15 min maustuminen ja jähmettyminen

400 g lohifileetä nahattomana

½ ruukku tilliä

½ ruukku ruohosipulia

4 rkl neitsytoliiviöljyä

1 rkl maalaissinappia (esim. Dijon)

3 tl hunajaa

¼ tl mustapippuria

½ tl sormisuolaa

½ sitruunan mehu

1. Poista lohesta ruodot. Hienonna yrtit. Yhdistä öljy, yrttisilppu, sinappi ja hunaja kulhossa. Mausta seos rouhitulla mustapippurilla.

2. Sivele lohi seoksella, kääri kelmuun ja laita maustumaan jääkaappin pariksi tunniksi.

3. Siirrä lohi vartiksi pakastimeen, niin saat siitä helpommin ohuita siivuja.

4. Avaa kelmu ja leikkaa lohesta ohuita siivuja suoraan, ei vinoon, kuten yleensä graavilohi leikataan. Mausta siivut sormisuolalla ja sitruunamehulla.

5. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Lämmitä lautasia uunissa viisi minuuttia. Ota lautaset uunista ja laita lohisiivut samantien kuumille lautasille niin, että syöjät näkevät, kuinka lohi kypsyy lautasella. Käännä siivut ja nauti.

 


Venäläisen kylän punajuurikeiton voi tehdä hyvissä ajoin valmiiksi jääkaappiin.

 

”Tämä viileän raikas versio klassisesta borssikeitosta hurmaa värikkäällä olemuksellaan ja virkistää kesähelteellä. Keitto on kuin tehty rakkaudentäyteiseen, kuumaan kesäpäivään. Se on helteeseen täydellinen, koska se on raikas ja tarjoillaan kylmänä. Punajuuri tunnetusti sotkee, jolloin ei jää muita vaihtoehtoja kun riisua paita. Bikinit ovatkin tämän ruokalajin paras mahdollinen valmistus- ja nauttimisasu.” Ruokakirjailija, bloggaaja Natalia Tolmatsova

Natan kylmä borssikeitto

4–6 annosta

Valmistusaika 1 t + 1 t maustuminen

3 punajuurta

2 l vettä

1 tl suolaa

2 perunaa

2 avomaankurkkua

1 dl hienonnettua kevätsipulia

1 dl hienonnettua tilliä

1 rkl valkoviinietikkaa

1–2 tl suolaa

1 tl mustapippuria

Lisäksi

2 kananmunaa

2 rkl smetanaa tai ranskankermaa

1. Pese, kuori ja keitä punajuuret kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Ota vesi talteen ja jäähdytä punajuuret. Pilko ohuiksi suikaleiksi.

2. Kuori ja leikkaa perunat pieniksi kuutioiksi. Kuumenna punajuurten keitinvesi kiehuvaksi, lisää perunat ja keitä kypsiksi 10–15 minuuttia. Säästä taas keittoliemi.

3. Leikkaa kurkku ohuiksi suikaleiksi. Hienonna yrtit. Laita punajuuri- ja kurkkusuikaleet, perunat, puolet kevätsipulista ja tillistä keittoliemeen (lientä oltava yht. noin 1½ litraa). Mausta etikalla, suolalla ja pippurilla. Laita jääkaappiin maustumaan noin tunniksi.

4. Keitä kananmunia 8 minuuttia kiehuvassa vedessä. Huuhtele kylmällä vedellä, kuori ja hienonna munat. Tarjoile keitto kylmänä smetanan ja kananmunan kanssa. Koristele annokset kevätsipulilla ja tillillä.

Vinkki! Oikaise käyttämällä keittoon vakuumiin pakattuja, valmiiksi kypsennettyjä punajuuria. Keitä silloin perunat 1,5 litrassa vettä.

”Reissasin vuodenvaihteessa Vietnamissa, ja matkan jälkeen mausteet ja Vietnamin maut jäivät kotikokkailuuni pysyvästi. Tämä kesänä aionkin grillata vietnamilaisittain. Nopeasti grillattu ja tähtianiksella maustettu liha toimii raikkaassa, reippaasti yrttisessä salaatissa ja tuo mieleen Hanoissa kadunvarressa grillatut lihat. Muutenkin grillaillessa on hauska kokeilla erilaisia mausteita. Kesä on kokeilun aikaa.” Ruokatoimittaja, kokki Anu Brask

Anun vietnamilainen pihvisalaatti

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 naudan entecôte-pihviä (yht. noin 600 g)

2 tähtianista

1 tl suolaa

½ tl mustapippuria

50 g riisinuudeleita

4 vartta kevätsipulia

4 kerää pikkusalaattia

1 litra herneitä

1 porkkana

1 avomaankurkku

1 ruukku korianteria

1 ruukku thai-basilikaa

1 ruukku minttua

1 chili hienonnettuna

Kastike

1 lime

1 valkosipulinkynsi

2 rkl hienonnettua tilliä

2 tl inkivääriraastetta

3 rkl lämmintä vettä

1 rkl sokeria

1 rkl kalakastiketta

1 tl mustapippuria

½ tl suolaa

1. Ota lihat huoneenlämpöön tunti ennen paistamista. Jauha tähtianis, suola ja mustapippuri morttelissa hienoksi jauheeksi. Sekoita joukkoon 2 rkl öljyä ja sivele seos pihvien pintaan molemmin puolin. Anna maustua 15 minuuttia.

2. Paista liha kuumassa grillissä, parillapannulla tai paistinpannulla molemmin puolin 5 minuuttia. Nosta lihat lautaselle ja peitä foliolla. Anna lihan vetäytyä 10 minuuttia.

3. Keitä riisinuudelit pakkauksen ohjeen mukaan, siivilöi ja huuhtele kylmällä vedellä. Hienonna sipulinvarret ja viipaloi salaatit. Riivi herneet. Suikaloi porkkana ja avomaankurkku. Leikkaa yrttien varret kolmeen osaan. Yhdistä salaatin ainekset kulhossa.

4. Purista limen mehu kulhoon ja raasta joukkoon valkosipuli ja inkivääri. Sulata sokeri lämpimään veteen ja sekoita mehun joukkoon. Lisää kalakastike ja reilusti mustapippuria ja vähän suolaa. Hienonna joukkoon tilli ja sekoita.

5. Viipaloi liha. Lisää salaattiin liha ja nuudelit. Kaada päälle kastike, sekoita ja tarjoile heti.

 


Savusta porkkana uunissa savustuspussissa tai ulkona savuspöntössä. Pöntössä riittää 5 minuutin savustus.

 

”Tykkään käyttää savua. Mielestäni se toimii hyvin vihannesten kanssa. Yleensähän savu yhdistetään proteiineihin, mutta vihanneksiin saa vähän uutta vivahdetta savulla – varsinkin, kun sitä käyttää varovasti. Kyseinen annos on meidän uudella ruokalistalla, ja se on hyvin ajankohtainen nyt uuden satokauden kynnyksellä.” Ravintoloitsija Teemu Aura

Teemun savustettua porkkanaa ja fetajuustoa

4 annosta alkupalaksi

Valmistusaika 40 min + 1 t jäädytys

1 nippu (8 kpl) naattiporkkanoita

1 litra vettä

½ tl suolaa

1 appelsiini

100 g fetajuustoa

2 dl porkkanamehua (esim. Biotta)

2 rkl sokeria

2 rkl oliiviöljyä

1 rkl voita

½ tl suolaa

Lisäksi

1 savustuspussi

1. Poista naatit ja kuori porkkanat. Kiehauta laakeassa kattilassa vettä, mausta se suolalla ja laita porkkanat veteen. Keitä 3–5 minuuttia. Porkkanat saavat jäädä hieman napakoiksi. Jäähdytä porkkanat.

2. Leikkaa appelsiini viipaleiksi. Valuta ja kuivaa fetajuusto. Kuumenna uuni täydelle lämmölle ja laita pelti uuniin lämpenemään. Laita appelsiinit savustuspussin pohjalle ja porkkanat niiden päälle. Laita feta pussiin porkkanoiden viereen. Sulje pussi pakkauksen ohjeen mukaan ja laita pussi uuniin kuumalle pellille. Savusta 15 minuuttia. Nosta pussi uunista ja anna jäähtyä hetki.

3. Leikkaa savustuspussi päältä auki saksilla ja nosta feta varovasti tuorekelmulle. Kääri juusto kelmuun ja laita pakastimeen noin tunniksi.

4 .Yhdistä kattilassa tai isolla paistinpannulla porkkanamehu, sokeri, öljy ja voi. Lisää porkkanat ja keitä 5–10 minuuttia tai kunnes neste on keittynyt kasaan lähes siirappimaiseksi. Mausta suolalla.

5. Laita porkkanat lautaselle ja lusikoi päälle karamellisoitunutta kastiketta. Raasta lopuksi porkkanoille hienolla terällä kylmää, savustettua fetajuustoa.

 


Mison vahvasti umaminen maku sopii loistavasti lohen kanssa. Grillissä maut sulautuvat yhteen.

 

”Resepti on kesään sopiva kaikessa helppoudessaan ja vaivaton tehdä millä tahansa grillillä. Ravintola Gaijinissa pelaamme paljon mison kanssa, ja sitä kautta ’keksittiin’ tämä marinadi. Kesällä grillaan kyllä mahdollisimman paljon. Kotona minulla on kaasugrilli, joka toimii nopeissa tilanteissa. Kun halutaan oikein fiilistellä, pakataan kamat ja perhe mukaan ja ajetaan appivanhempien luo landelle, jossa 150-kiloisella keraamisella grillillä onnistuu vaikka joulukinkku.” Keittiöpäällikkö ja Kokkisota-kokki Serko Rantanen

Serkon misolohta ja parsakaalia

4 annosta

Valmistusaika 50 min

600 g merilohta

1 oksa tilliä

Marinadi

½ dl vaaleaa misotahnaa

2 rkl oliiviöljyä

2 rkl vähäsuolaista soijaa

2 rkl valkoviiniä

1 rkl hunajaa

1 rkl omena- tai valkoviinietikkaa

Lisuke

2 valkosipulinkynttä

2 rkl oliiviöljyä

200 g parsakaalia

2 rkl Sriracha-chilikastiketta

½ tl suolaa

¼ tl mustapippuria

1 rkl balsamicoa

½ sitruunan mehu

2 rkl hienonnettua ruohosipulia

1. Leikkaa lohi annospaloiksi. Sekoita marinadin ainekset kulhossa. Laita lohi vuokaan ja kaada marinadi päälle. Anna marinoitua puoli tuntia.

2. Grillaa lohet noin 3 minuuttia per puoli. Koristele kalat tillillä.

3. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuumenna oliiviöljy paistinpannulla. Lisää parsakaalit kokonaisina. Lisää joukkoon hienonnettu valkosipuli ja chilikastike. Paahda noin 2 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla ja jatka paahtamista 5–8 minuuttia, tai kunnes parsakaalit ovat vielä vähän napakoita. Lorauta päälle balsamicoa ja sitruunamehua ennen tarjoilua. Koristele hienonnetulla ruohosipulilla.