Vaivaamalla syntyy leipään ihana sitko. Kunhan ei vaivaa liikaa! Kuvat: Mikko Hannula
Vaivaamalla syntyy leipään ihana sitko. Kunhan ei vaivaa liikaa! Kuvat: Mikko Hannula

Uunituore leipä on superhyvää! Ja helppo tehdä, leipoi sitten pikana tai hitaasti nostattamalla. Poimi myös yleisvinkit hyvän leivän leipomiseen.

Leipominen rentouttaa, ja taikina on terapiaa, sanovat. Ja onhan leivän leipominen oikeastaan aika yksinkertaista. Voi opetella yhden hyvän perustaikinan, nostattaa toisen hitaasti yön yli ja leipoa kolmannen ilman hiivaa pikana. Tai yllättää värikkäillä sämpylöillä.

Kuinka vain, varmasti maistuu: kuka voisi vastustaa uunituoretta, lämpimänä höyryävää leipää!

Perushyvä leipätaikina

2 leipää / 16–18 sämpylää

1 ½–2 tuntia

5 dl vettä

25 g (½ pkt) tuorehiivaa

1 tl suolaa

1 tl sokeria tai hunajaa

1 rkl öljyä

2 dl grahamjauhoja

6–8 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Kaada vesi reilunkokoiseen kulhoon. Liota tuorehiiva veteen.

2. Sekoita joukkoon suola ja sokeri. Lisää öljy ja aloita jauhojen alustaminen taikinaan ensin sekoittamalla jauhoja veteen vispilällä desilitra, kaksi kerrallaan. (Jos käytät alustamiseen konetta, lisää nesteeseen jauhoja koneen käydessä ensin vähän kerrallaan ja lisää uusi satsi, kun edellinen on sekoittunut tasaisesti.)

3. Jatka alustamista, lisää jauhoja edelleen vähän kerrallaan. Jatka, kunnes taikina on kimmoista ja pehmeää ja irtoaa hieman kulhon reunoista. Tee sitkotesti.

4. Peitä taikina liinalla ja anna nousta 20–30 minuuttia.

5. Kuumenna uuni sämpylöitä varten 200–225 asteeseen ja leivälle 180–200 asteeseen.

6. Levitä reippaasti jauhoja leivonta-alustalle. Kumoa kohonnut taikina alustalle ja vaivaa taikinaa hetki käsin: työnnä kämmensyrjällä taikinaa alustaa vasten ja poispäin itsestäsi, nosta taikinan reuna takaisin taikinapallon päälle ja toista.

7. Muotoile taikina leiväksi tai sämpylöiksi. Leivinpaperoi pelti ja nosta sämpylät sille. Leivän voi nostaa taikinakoriin tai leipävuokaan. Nostata kaksinkertaiseksi eli 15–30 minuuttia leipomuksesta ja koosta riippuen.

8. Paista leipää 30–40 minuuttia ja sämpylöitä 10–15 minuuttia.

 


Perusreseptit ovat hyvin sovellettavissa moniin jauhoihin, hiutaleisiin ja leseisiin.
Perusreseptit ovat hyvin sovellettavissa moniin jauhoihin, hiutaleisiin ja leseisiin.

 

Yllätyssämpylät = perustaikina + makua ja väriä

Punainen Lisää veteen 2 dl raastettua punajuurta (1–2 punajuurta).

Keltainen Paista 1 kuutioitu sipuli 2 rkl:ssä öljyä. Lisää taikinan nesteeseen paistetut sipulikuutiot ja 2 tl kurkumaa.

Vihreä Sulata ja soseuta 100 g pakastepinaattia ja lisää nesteeseen.

Sekoita sämpylöiden ja leipien lisämaut jo nesteeseen, näin se sekoittuvat tasaisesti koko taikinaa. Älä lisää lämpimään nesteeseen mitään liian kuumaa tai kylmää, ettei hiiva kuole.

 


Pitkään käynyt hiiva antaa leipään hivenen hapantaikinan makua. Leipä säilyy tuoreena pitkään.

 

Vuokaleipä yön yli

1 leipä (vuoka noin 20 x 10 cm)

valmistusaika 5 min + kohotusaika 8 t + paistoaika noin 1 t

3 dl kylmää vettä

¼ pala tuorehiivaa

1 tl suolaa

6 dl + 1 rkl puolikarkeita vehnäjauhoja

1. Mittaa vesi kulhoon. Liota hiiva nesteeseen. Sekoita suola joukkoon.

2. Sekoita jauhot veteen desilitra kerrallaan. Lisää viimeinen desilitra jauhoja taikinaan kahdessa erässä niin, että ripottelet jauhoja kulhon ja taikinan väliin samalla, kun nostelet taikinaa hellästi käsin tai nuolijalla ja irrotat sitä varovasti kulhon reunoista. Taikina on hyvin pehmeä ja melko löysä.

3. Kaada taikina suoraan silikoniseen leipävuokaan. Laita 1 rkl jauhoja teesiivilään ja ripottele jauhot vuokaan taikinan päälle. Nosta leipä nousemaan jääkaappiin yön yli.

4. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen ja nosta leipä heti kylmään uuniin. Paista leipää yhteensä noin 1 tunti.

Vinkki: Voit korvata osan (jopa 2–3 dl) jauhoista graham- tai ruisjauhoilla. Voit käyttää myös sämpyläjauhoja.

 


Taikina vain sekoitetaan nopeasti, muotoillaan ja paistetaan saman tien kohottamatta.

 

Irlantilainen soodaleipä

1 leipä

valmistusaika 45 min

3 dl vehnäjauhoja

3 dl grahamjauhoja

1 tl ruokasoodaa

1 tl suolaa

2 dl vettä

1 dl maustamatonta jogurttia tai piimää

1. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

2. Yhdistä kulhossa jauhot, ruokasooda ja suola. Sekoita vesi ja jogurtti.

3. Lisää nesteet kuiviin aineisiin ja sekoita taikina nopeasti taikinaksi esimerkiksi nuolijalla tai puulastalla. Älä vaivaa.

4. Muotoile taikinasta jauhojen avulla pyöreä limppu tai kumoa taikina suoraan kulhosta pellille. Viillä terävällä veitsellä ristiviilto leivän pintaan.

5. Paista leipää uunissa noin 30–40 minuuttia. Leipä on kypsä, kun se kumisee pohjaa koputettaessa. Nosta ritilälle ja anna jäähtyä.

Huom. Pikaleivät ovat parhaimmillaan uunituoreina. Ne eivät juurikaan kestä säilytystä, joten leivo täsmämäärä.

Hyvän leivän abc

1. Kaikki on kiinni taikinasta. Hyvän leivän perusta on taikinan valmistamisessa ja sen käsittelyssä.

2. Sekoita ja vaivaa tarpeeksi muttei liikaa. Ensin sekoittamalla jauhot kostuvat ja kaikki taikinaan tulevat ainekset sakoittuvat tasaisesti. Vaivaamalla taas tehdään taikinaan kunnollinen sitkoverkko. Älä kuitenkaan vaivaa liikaa, sillä se tuhoaa sitkon.

3. Tee mieluummin pehmeä kuin kivikova taikina.

4. Perusreseptit ovat hyvin sovellettavissa moniin jauhoihin, hiutaleisiin ja leseisiin. Kokeile taikinaan myös erilaisia yrttejä, juustoja, pähkinöitä ja siemeniä makua ja tekstuuria antamaan.

5. Isommat leivät on paistettava miedommalla lämmöllä kuin pienemmät leivät ja sämpylät. Voit tehdä myös niin, että laitat leivän ensin kuumempaan uuninlämpöön ja muutaman minuutin kuluttua lasket lämpöä noin 20–25 asteen verran alaspäin paiston loppuajaksi.

6. Sämpylät paistuvat kypsiksi koosta ja uuninlämmöstä riippuen noin 10–20 minuutissa. Leivät koosta ja lämpötilasta riippuen noin 30–60 minuutissa. Kypsä leipä kuulostaa pohjaa koputtaessa ontolta ja kumealta ja tuntuu kädessä kevyehköltä kokoonsa nähden.

Millainen on hyvin noussut taikina?

Taikinan kohottamiseksi riittää hyvin vajaa puoli tuntia. Leipomoissa taikinan annetaan levätä 10–20 minuttia ennen leipomista. Kun leipä tai sämpylät on muotoiltu, niiden annetaan kohota kunnolla kaksinkertaiseksi. Kohonnut leipä pitää muotonsa ja tuntuu pehmeältä. Jos painat sen pintaa hyvin kevyesti sormella, antaa taikina hieman periksi mutta painojälki tasoittuu nopeasti.

Liikaa noussut leipä on on ensin paisunut selvästi liian suureksi ja sen muoto on jo levinnyt. Lopulta leipä lässähtää eikä se enää paistaessakaan nouse.

Tee sitkotesti: Venytä vaivattua pientä taikinapalaa varovasti sormillasi. Taikina on valmis, kun valo siintää ohueksi kalvoksi venytetyn taikinan läpi.

Niksi rapeaan kuoreen

Nosta kohotettu leipä tai sämpylät kuumaan uuniin, kaada uunin pohjalle noin ½ dl vettä ja sulje uunin luukku nopeasti. Voit myös sumuttaa uuniin vettä juuri ennen kuin laitat leivän paistumaan. Vesihöyry ja uunin lämpö tekevät leivälle rapean kuoren.

Voit myös laittaa paistamisen ajaksi uunin pohjalle pienen uuninkestävän vuoan, jossa on tilkka vettä. Muista poistaa vuoka uunista paistamisen puolivälissä, sillä jos uunissa on liikaa kosteutta, leivän kuori ei kuivu rapeaksi.

Hanki ainakin nämä!

Tarpeeksi iso kulho: Tekee taikinan alustamisesta helpompaa, ja taikinalla mukavasti tilaa nousta.

Kunnollinen vispilä eikä mikään rimpula: jaksat sekoittaa isompaakin taikinaa.

Muovinen leipurinlasta: Ehdoton apuri taikinan käsittelyssä, kätevä taikinakulhon puhdistuksessa ja toimii taikinan leikkaamisessa. Sillä voi myös muotoilla helpommin löysempääkin taikinaa.

Kunnollinen leivonta-alusta: tarpeeksi tilaa työskennellä, vähemmän sotkua.

Satsaa silikonivuokaan. Yön yli nostatettu leipä paistuu siinä rapeaksi ilman ylimääräistä rasvaa. Alumiiniset leipävuoat kannattaa voidella öljyllä, ja se taas heikentää leivän nousemista, sillä öljy on raskasta.

Lehtikaalikääryleet höyrytetään viidessä minuutissa kattilan höyryosassa. Kuva: Lasse Lecklin Kuvausjärjestelyt: Kaisa Jouhki

Nyt ei kituuteta kaalikeitolla, vaan kevennetään kekseliäämmin. Nämä kevyet kaaliherkut maistuvat kaikille.

Lehtikaalikääryleet

4 annosta

valmistusaika 40 min

1 pss (n. 10 lehteä)

lehtikaalia

Täyte

1 dl kvinoaa

1 dl punaisia linssejä

1 sipuli

100 g herkkusieniä

1 valkosipulinkynsi

3 rkl balsamicoa

2 rkl soijakastiketta

½ ruukkua persiljaa

1 tl suolaa

1. Huuhtele kvinoa ja linssit. Kaada kattilaan ja lisää vettä niin, että linssit ja kvinoa peittyvät hyvin. Keitä 15 minuuttia eli kunnes ovat kypsiä. Voit tarvittaessa lisätä vettä.

2. Kuori ja hienonna sipuli sipuli ja valkosipulinkynnet. Puhdista ja pilko herkkusienet. Kuumenna öljy pannulla ja paista sieniä kovalla lämmöllä noin 5 minuuttia. Laske lämpötilaa ja lisää sipulit pannulle. Kuullota sipulit pehmeäksi. Lisää balsamico ja soijakastike sekä suola.

3. Hienonna persilja. Sekoita paistetut sipulit ja sienet sekä persilja, keitetyt linssit ja kvinoat.

4. Leikkaa lehtikaalin lehdistä kuivunut kanta pois. Leikkaa varovasti lehtiruodit ohuemmiksi, jos ne ovat kovin paksuja. Pehmennä lehtiruoteja veitsen kahvalla kevyesti nuijien.

5. Täytä lehdet noin ruokalusikallisella täytettä. Rullaa lehti kiinni ja pakkaa lehdet tiiviisti höyrytyskattilan höyryosaan. Jos sinulla ei ole höyrytyskattilaa, voit käyttää metallista siivilää tavallisen kattilan sisällä.

6. Höyrytä kääryleitä 5 minuuttia.

Mehevä pastavuoka on helppo vegaaniherkku, joka maistuu kaikille. Kuva: Lasse Lecklin Kuvausjärjestelyt: Kaisa Jouhki
Mehevä pastavuoka on helppo vegaaniherkku, joka maistuu kaikille. Kuva: Lasse Lecklin Kuvausjärjestelyt: Kaisa Jouhki

Kukkakaali-pastavuoka

4–6 annosta

valmistusaika 30 min + paisto 15 min

1 kukkakaali

2 sipulia

3 valkosipulinkynttä

400 g täysjyväpastaa

4 rkl ravintohiivahiutaleita

3 rkl valkoviinietikkaa

1 tl suolaa

2 dl kaurakermaa

Kuorrutus

1 rkl margariinia (valitse maidoton, jos haluat ruuasta vegaanisen)

1 dl korppujauhoa

1 rkl ravintohiivahiutaleita

1 rkl kuivattua sipulia

1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Pilko kukkakaali ronskiksti paloiksi. Kuori sipuli ja valkosipuli. Pilko myös sipulit muutamaan osaan. Paahda vihanneksia uunissa 15 minuuttia, eli kunnes ne ovat pehmentyneet ja paahtuneet vähän.

2. Kasvisten ollessa uunissa keitä pasta hyvin suolatussa vedessä.

3. Soseuta pehmeät vihannekset sauvasekoittimella. Sekoita soseen joukkoon ravintohiivahiutaleet, suola, pippuri ja kaurakerma. Sekoita sose ja pasta.

4. Lusikoi pasta vuokaan. Tee kuorrute. Mittaa ainekset kulhoon ja nypi hyvin sekaisin. Levitä vuoan päälle. Paahda kuorrutusta 15 minuuttia, eli kunnes se on ruskistunut kauniisti.

Raikas kaalipaistos valmistuu hetkessä. Kuva: Lasse Lecklin Kuvausjärjestelyt: Kaisa Jouhki
Raikas kaalipaistos valmistuu hetkessä. Kuva: Lasse Lecklin Kuvausjärjestelyt: Kaisa Jouhki

Limellä maustetut kiinankaalit ja paksoit

4 annosta

valmistusaika 15 min

1 kiinankaali tai 2 paksoita

1 lime

1 dl cashew-pähkinöitä

½ dl vettä

1 rkl seesamiöljyä

1 tl suolaa

1. Leikkaa kiinankaali 4 osaan tai paksoit puoliksi. Siivuta lime ohuiksi siivuiksi ja rouhi cashew-pähkinät.

2. Mittaa paistinpannulle vesi. Nosta limet veteen ja kuumenna vesi kiehuvaksi. Lisää kaalit pannulle ja keitä niitä kunnes vesi haihtuu. Käännä kerran.

3. Lisää kuivuneelle pannulle seesamiöljy ja suola. Paista kaaleja muutama minuutti. Tarjoile paistetun lohen kanssa.

Helppo ja kevyt ateria syntyy yhdessä uunivuoassa. Kuva: Lasse Lecklin Kuvausjärjestelyt: Kaisa Jouhki
Helppo ja kevyt ateria syntyy yhdessä uunivuoassa. Kuva: Lasse Lecklin Kuvausjärjestelyt: Kaisa Jouhki

Paahdettu kaali-broileripaistos

4 annosta

valmistusaika 10 min + paisto 20 min

1 parsakaali

250 g ruusukaaleja

150 g vihreitä papuja

1 sitruuna

1 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

4 broilerin rintafilettä

2 tl berbere-mausteseosta

1. Leikkaa parsakaalin varresta kuiva kanta pois. Pilko suupaloiksi. Leikkaa ruusukaalien kannat pois ja poista nuhjaantuneet lehdet. Puolita ruusukaalit. Leikkaa pavuista molemmista päistä kannat ja puolita. Siivuta sitruuna.

2. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Vuoraa pelti leivinpaperilla ja levitä kasvikset pellille. Lorota öljy kasvisten päälle ja ripottele päälle puolet suolasta. Sekoittele öljy ja suola kasvisten joukkoon.

3. Puolita rintafileet. Nostele pellille. Suolaa broilerit ja hiero pintaan berberemauste.

4. Paahda uunissa 20 minuuttia. Tarjoile tuoreella mintulla maustetun jugurtin kanssa.

 

 

Tarkkana kalahyllyllä: vain osassa kalapaketeissa vastuullisesta kalastamisesta kertova MSC-sertifikaatti. Tee broileripullia samalla vaivalla tuplasatsi. Ne kestävät hyvin pakastusta! Kuvat: Lasse Lecklin, kuvausjärjestelyt: Kaisa Jouhki. Vaaleanpunainen kulho ja pikkukupit Lokal. Kangas Nougat.

Arki alkaa, mutta nyt lihapullissa on uutta makua. Härkis-sienipöyrykät, broileri-omenapyörykät, kermaiset kalapullat ja lihapulla-pastavuoka tuovat maistuvaa vaihtelua arkeen.

Broileri-omenapyörykät

4 annosta

valmistusaika 40 min

2 täysjyväpaahtoleipäsiivua

1 dl turkkilaista jugurttia

1 (n. 120 g) hapokas omena, esimerkiksi granny smith

1 valkosipulinkynsi

1 cm:n pätkä inkivääriä

2 rkl öljyä

2 tl curryjauhetta

½ tl suolaa

400 g broilerinjauhelihaa

1. Murustele leivät kulhoon. Lisää turkkilainen jugurtti. Pese ja raasta omena. Sekoita raaste, leipäpalat ja jugurtti. Jätä leivät pehmenemään seokseen.

2. Raasta inkivääri ja kuori sekä hienonna valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy paistinpannulla. Lisää curry, valkosipulit ja inkivääri kuumaan öljyyn. Kuullota muutama minuutti.

3. Sekoita jugurtti-leipäseokseen kuullotetut mausteet ja öljy, suola ja broilerinjauheliha. Sekoita hyvin.

4. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Vuoraa pelti leivinpaperilla. Kostuta kädet ja pyöritä massa lihapulliksi. Massasta tulee noin ½ pellillistä pieniä lihapullia.

Kermaiset kalapullat

4 annosta

valmistusaika 30 min

400 g pakasteseitiä

1 muna

1 dl ruiskorppujauhoa

1 rkl sitruunankuorta

1 tl suolaa

1 dl kuohukermaa

Leivitykseen

1 dl korppujauhoja

½ tl suolaa

Paistamiseen

voita

1. Ota sei sulamaan tuntia aiemmin. Leikkaa kohmeinen kala kuutioiksi.

2. Kokoa sauvasekoittimen tai monitoimikoneen kulhoon kalakuutiot, korppujauho, muna, sitruunankuori ja suola. Soseuta hyvin.

3. Lisää kerma hiljalleen valuttaen ja samalla soseuttaen. Anna massan levätä jääkapissa 10 minuuttia.

4. Muotoile pulliksi kostein käsin. Kumoa lautaselle korppujauho ja suola. Pyörittele pullat seoksessa.

5. Lämmitä pannu keskilämmöllä. Sulata voi ja paista muutama pulla kerrallaan joka puolelta rapeaksi.

 


Härkispullat ja vegekastike ovat nykymummolan klassikoita. Ne sopivat kaikille! Lautanen Sokos.

 

Härkis-sienipyörykät

4 annosta

Valmistusaika 30 min

100 g herkkusieniä

2 sipulia

2 valkosipulinkynttä

2 rkl öljyä

2 rkl soijakastiketta

1 pkt (250 g) härkistä

Paistamiseen

öljyä ja voita

1. Puhdista herkkusienistä multa. Kuori sipulit ja valkosipulinkynnet. Hienonna sienet ja sipulit.

2. Kuumenna öljy pannussa kuumaksi ja lisää sienet. Anna ruskistua, mutta käännä vain kerran, jotta nesteet pysyvät sisällä. Kun sienet ovat ruskistuneet, vähennä lämpöä ja lisää sipulit. Kuullota. Lisää soijakastike ja anna sen keittyä pois.

3. Laita paistetut kasvikset ja härkis sauvasekoittimen tai monitoimikoneen kulhoon. Soseuta tasaiseksi massaksi.

4. Pyöritä pyöryköiksi kostutetuin käsin. Paista kahdessa erässä pannulla.

Vegaaninen ruskeakastike

n. 5 dl kastiketta

valmistusaika 15 min

2 rkl (40 g) margariinia

½ dl vehnäjauhoja

3 dl vettä

2 dl kaurakermaa

½ tl sinappia

1 rkl soijakastiketta

½ tl suolaa

mustapippuria myllystä

1. Sulata margariini pannulla. Lisää jauho ja sekoita. Anna jauhojen paahtua paistinpannulla kunnolla ruskeiksi sekoitellen välillä. Ruskistumiseen menee noin 7 minuuttia.

2. Lisää vesi ja kaurakerma norona sekoittaen kierrevispilällä. Mausta sinapilla, soijalla, suolalla ja mustapippurilla. Anna kiehahtaa ja maista. Lisää tarvittaessa suolaa.

 


Muuntele ruuan makua lorauttamalla vuokaan vähän valkoviiniä tai vaihtamalla oliivit aurinkokuivattuihin tomaatteihin. Vihreä lautanen Lokal. Sininen lautanen ja haarukka Sokos.

 

Lihapulla-pastavuoka

4 annosta

valmistusaika 30 min + 30 min uunissa

Rosmariini-parmesaanilihapullat

1 dl korppujauhoja

200 g rahkaa

1 muna

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

2 rkl öljyä

2 oksaa tuoretta rosmariinia

50 g parmesaania

1 tl suolaa

½ tl mustapippuria (myllystä)

600 g nauta-sikajauhelihaa

Pastavuoka

3 tlk tomaattimurskaa

2 dl vettä

1 prk arrabiatapestoa

1 dl oliiveja

½ tl suolaa

350 g pastaa

2 mozzarellaa (125 g/kpl)

1. Mittaa korppujauho ja rahka kulhoon. Riko muna joukkooon ja sekoita. Jätä turpoamaan.

2. Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipuli. Kuumenna öljy pannulla ja kuullota sipulit. Nosta pois levyltä jäähtymään.

3. Irrota rosmariinin lehdet puumaisesta varresta ja hienonna. Raasta parmesaani.

4. Sekoita rahka-korppujauhoseokseen sipulit, rosmariini, parmesaani, suola, pippuri ja jauheliha.

5. Pyörittele kostutetuin käsin massa lihapulliksi. Isoja lihapullia tulee noin 16.

6. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Kumoa uunivuokaan tomaattimurskat ja pesto. Lisää vesi, suola ja oliivit sekä pasta. Jos käytät spagettia, voit katkaista sen puoliksi. Sekoita. Lisää lihapullat. Kypsennä 25 minuuttia.

7. Vuoan ollessa uunissa valuta ja revi mozzarellat pieneksi. Ripottele vuoan päälle ja laita vielä 5 minuutiksi uuniin.

Vinkki! Jos teet pelkät lihapullat ilman pastaa ja kastiketta, kypsennä niitä 200-asteissa uunissa 15 minuuttia ja paista lopuksi paistinpannulla.

Unohda pekoniin käärityt sienet, tässä tulee ”pekonas”!

Swineapple eli ”pekonas” on tämän kesän hitiksi noussut grilliherkku, josta lukuisat ulkomaalaiset ruokabloggarit postaavat kuviaan, kertoo Mashable-lehti. Tässä hassunnäköisessä viritelmässä ananas on kiedottu pekoniin ja täytetty possunpaistilla.

Erikoinen herkku valmistetaan kovertamalla keskiosa pois kokonaisesta ananaksesta, joka sitten täytetään possunpaloilla, päällystetään pekonilla ja kypsytetään grillissä useita tunteja.

Idea pekoniin kiedotusta ananaksesta syntyi ilmeisesti jo kaksi vuotta sitten, kun Facebook-käyttäjä Josh Push julkaisi kuvan hänen ananaspossuviritelmästään. Kuitenkin vasta tänä kesänä sosiaalisessa mediassa on innostuttu tästä merkillisen näköisestä yhdistelmästä.

 Onpa erikoisuus päätynyt tänä kesänä tulille koto-Suomessakin.

 

Gordon Ramsay näytti MasterChef -kilpailijoille, miten tehdään luksusluokan munakokkeli.

Munakokkelin valmistus on tarkkaa puuhaa. Jos munamassa viipyy liian pitkään pannulla, lopputuloksesta tulee silkkisen pehmeän sijaan kuiva ja paakkuinen.

Erimielisyyksiä kuullaan myös siitä, kuuluuko munat vatkata ja mitä munien joukkoon lisätään. Vettä, kermaa, jopa jauhoja? Vai ei mitään?

Nyt yksi ruuanlaiton auktoriteettihahmoista, tv:stä tuttu julkkiskokki Gordon Ramsay, on paljastanut oman näkemyksensä. Esimerkiksi The Huffington Post kertoo Ramsayn näyttäneen MasterChef-ohjelmassa, miten munakokkeli hänen mielestään kuuluu valmistaa.

Emme tiedä varmuudella, löytyykö maailmasta munakokkeliohjetta, jolla aamiaisklassikosta tulisi vielä maukkaampaa. Ramsayn ohjeen vahvuus on sen täsmällisyydessä: ohjeita noudattamalla vähän surkeammankin kotikokin pitäisi onnistua tekemään elämänsä paras munakokkeli.

Ensinnäkin hyytyvän munamassan raahailun pitkin paistinpannun pohjaa voi unohtaa. Ramsayn kokkeli tehdään kattilassa sekoittamalla. Toinen tärkeä asia on lämpö: kattilaa pidetään vuorotellen 30 sekuntia kuumalla levyllä ja 30 sekuntia pois levyltä samalla koko ajan sekoittaen.

Refinery29-sivustolla testattiin sekä tavallista että Ramsayn tavalla tehtyä munakokkelia – jälkimmäinen tapa oli hitaampi, mutta kokkelista tuli kaunis, pehmeänkiinteä keko. Oli normaali munakokkelikin hyvää, mutta luksusversio oli, kyllä vain, täydellistä.

Kas näin se tehdään:

  1. Riko jääkaappikylmät kananmunat korkealaitaiseen kastikekasariin. Riko munien rakenne lastalla sekoittamalla. Munia ei tarvitse vatkata.
  2. Tämä on erittäin tärkeää: älä lisää mausteita ennen kuin munakokkeli on valmis. Muuten kokkelista tulee harmahtavaa ja vetistä. Mausteet lisätään vasta aivan lopuksi.
  3. Lisää kasariin voita, yksi pienehkö nokare kahta munaa kohti.
  4. Laita levy päälle kovalle teholle. Sekoita munia koko ajan kumisella lastalla. Siis ihan koko ajan ja reippaasti. Älä lopeta sekoittamista missään vaiheessa!
  5. 30 sekuntin sekoittamisen jälkeen ota kasari pois kuumalta levyltä. Sekoita munia 30 sekuntia. Siirrä kasari takaisin levylle ja sekoita 30 sekuntia. Jatka vuorottelua, kunnes munakokkeli alkaa näyttää tarpeeksi kypsältä.
  6. Lisää lopuksi teelusikallinen ranskankermaa. Se tekee koostumuksesta kermaisen ja viilentää munia sen verran, että kypsyminen hidastuu. Tarjoile heti!

Osaatko tehdä maailman parhaan munakokkelin? Paljasta vinkkisi kommenteissa!