Pizzan tekemiseen kannattaa varata aikaa, jotta lopputuloksesta tulee herkullinen. Kuva: Shutterstock
Pizzan tekemiseen kannattaa varata aikaa, jotta lopputuloksesta tulee herkullinen. Kuva: Shutterstock

Poliisi jahtaa alle kuuden euron pizzoja tarkoituksenaan puuttua veronkiertoon. Kun teet pizzan kotona, tiedät sentilleen, mistä maksat.

Jos kuitti jäi saamatta ja maksoit pizzastasi alle kuusi euroa, olet poliisin mukaan todennäköisesti herkutellut veronkiertopizzalla. Poliisi toteaa eilen julkaisemassaan Facebook-päivityksessä, että yksi veronkierron ongelmista on nimenomaan pizza.

Ravintolassa lätyn hintaan sisältyvät raaka-aineiden lisäksi esimerkiksi työntekijöiden palkat, liiketilan vuokra, muut kiinteät kulut kuten sähkö – sekä arvonlisävero. Liian halpa ateria kielii harmaasta taloudesta.

 

Jäikö kuitti saamatta pizzanhakureissulla?"Ihana pizzantuoksu leijuu laatikosta, hetken kuluttua pääsen...

Posted by Talousrikostutkijat Anne ja Jutta on Sunday, 11 October 2015

Pizzat eivät ole veronkierron suurin ongelma, mutta pizzerioiden harmaaseen talouteen on helpompi puuttua kuin siihen, miten suuryritykset saisi maksamaan veronsa Suomeen.

Helppo ratkaisu on kokata pizzansa itse. Erinomainen herkku syntyy esimerkiksi tällä Soppa365-sivustolla julkaistulla reseptillä

Laskimme, että ainekset neljään pizzaan maksavat 19,52 euroa – yhden kappaleen hinnaksi jää siis 4,88 euroa. Oletuksena on, että suola, sokeri, mustapippuri ja oliiviöljy kuuluvat kotikeittiön vakiovarustukseen. Aidon pizza margheritan ystävä on myös ruokakirjailija ja luova johtaja Saku Tuominen, joka kehui klassikkoa Me Naisten uusimmassa numerossa.

Pizza Margherita

4 annosta. Valmistusaika 55 minuuttia + kohotus 16 tuntia.

Taikinajuuri:
1 dl kylmää vettä
1/10 pkt tuorehiivaa
2 1/4 dl pizzajauhoja (esim. Myllyn Paras)
1/2 tl suolaa
1/4 tl sokeria

Taikina:
5 dl pizzajauhoja (esim. Myllyn Paras)
2 dl kädenlämpöistä vettä
1/3 pkt tuorehiivaa
1 tl suolaa
oliiviöljyä voiteluun

Täyte:
3 pkt puhvelinmaitomozzarellaa
4 dl tomaattikastiketta (ks. ohje täältä)
16 kirsikkatomaattia
4 rkl hyvää oliiviöljyä
1/2 ruukkua basilikaa
mustapippuria myllystä
(sormisuolaa maun mukaan)

Valmistusohje:

1. Tee taikinajuuri. Sekoita vesi ja hiiva yleiskoneen kulhossa. Mittaa jauhot joukkoon. Pyöritä koukulla 5 minuuttia. Anna taikinan levätä vähintään 10 minuuttia, mielellään jopa 1 tunti. Mitä kauemmin taikina lepää, sitä enemmän makua ja rakennetta siihen syntyy.

2. Tee tomaattikastike taikinan levätessä (ks. ohje täältä).

3. Lisää suola ja sokeri taikinajuureen. Pyöritä yleiskoneessa vielä 5 minuuttia. Laita jääkaappiin 12 tunniksi.

4. Tee taikina. Laita jauhot yleiskoneen kulhoon. Sekoita vesi ja hiiva keskenään ja lisää neste jauhojen joukkoon. Vaivaa koneessa 5 minuuttia. Anna levätä 10 minuutista 1 tuntiin.

5. Lisää taikinajuuri ja suola. Pyöritä 5 minuuttia koneessa tai kunnes taikina irtoaa kulhon reunoilta. Lisää tilkka vettä ja sekoita lisää, jos taikina ei ole yhtenäinen.

6. Jaa taikina 4 osaan. Pyöritä palat palloiksi, mutta älä painele taikinaa liikaa, jotta taikina jää ilmavaksi. Laita pallot voidellulle leivinpaperille ja jätä taikinalle tilaa kohota. Voitele tuorekelmu öljyllä, peitä sillä taikinapallot ja anna kohota 2 tuntia.

7. Laita uuni kuumenemaan täydelle teholle, 275–300-asteiseksi. Laita pellit uuniin. Jos sinulla on pizzakivi tai iso metallinen paistolevy, käytä sitä.

8. Jauhota työpöytä ja ota taikinapallo kerrallaan käsittelyyn. Ala pyörittää taikinaa jauhotetulla alustalla sormenpäillä noin 2 cm:n päästä taikinan reunasta. Pyörittele taikinaa välillä kääntäen, kunnes se on halkaisijaltaan noin 25 cm:n lätty. Nosta se varovasti leivinpaperille.

9. Revi mozzarella talouspaperin päälle valumaan. Lusikoi tomaattikastiketta tasaisesti taikinalle. Halkaise kirsikkatomaatit ja levitä ne mozzarellan kanssa pizzalle. Pirskota oliiviöljy päälle. Vedä pizza leivinpaperin avulla kuumalle pellille ja paista 3–6 minuuttia uunin tehosta ja alustasi kuumuudesta riippuen. Kiertoilmauunissa voit paistaa useamman pizzan kerrallaan.

10. Lisää basilikaa, pippuria ja ripaus suolaa valmiin pizzan pinnalle.

Ohje: Jouni Toivanen / Glorian Ruoka ja Viini. Pizzan hinta on laskettu Foodie.fi-palvelun Kannelmäen Prisman tuotteiden hinnoilla.

Lue myös:

Soppa365: Ihan kuin leipomossa – fantastinen leipä onnistuu aina

Oletko jo testannut hittireseptin? Pizzapohja tehdään nyt kukkakaalista

Miksi roskaruoka maistuu paremmalta humalassa?