Kirjailija Laura Honkasalo päätti rankan vuoden päätteeksi tehdä jotain, mitä ei ollut koskaan kokeillut: lähteä yksin pakettimatkalle etelään.

Kuvat Susanna Kekkonen

"Kiitos kun kestit urheasti", kuusikymppinen brittimies sanoo ja kumartaa hillitysti. Olen tallonut miehen varpaita kahden valssin ajan hotellin yökerhossa, joka muistuttaa vanhainkodin ja ruotsinlaivan risteytystä. Verhossa lukee kimallekirjaimin Party – Fiesta. Sen edessä yhden miehen bändi laulaa taustanauhan päälle iskelmäversioita popklassikoista ja soittaa välillä saksofonia. Tanssilattialla käy kuhina.

Tanssittajani on matkalla yksin kuten minäkin. Hänen tokaisustaan tulee vähän surullinen olo. Ehkä mies on lähtenyt seuramatkalle toiveenaan löytää tyttöystävä, mutta muut samalla matkalla ovatkin pariskuntia. Sitä paitsi enemmän hänellä oli kestämistä kuin minulla. Tanssitaitoni on todella ruosteessa.

Tilaan piña coladan, koska ystäväni on vannottanut minua tilaamaan Teneriffalla ainakin yhden sateenvarjodrinkin. Pettymyksekseni se ei maistukaan tukholmalaisille kookospalloille vaan sampoolle. Juon drinkin loppuun uima-altaan reunalla ja mietin, pitäisikö mennä tanssikurssille. Palmut kahisevat pimeässä.

Olen ensimmäistä kertaa elämässäni etelänlomalla ja samalla elämäni ensimmäisellä seuramatkalla.

Nuoruudessani seuramatkoja halveksittiin. Käytiin interraililla, jonotettiin lentolippuja Kilroyssa ja asuttiin retkeilymajoissa. Maailma piti löytää itse.

Ystäviini verrattuna olen tosin matkustanut vähän: en ole koskaan käynyt Aasiassa, Australiassa tai Afrikassa. En ole kokenut intialaiskaupunkien kaaosta enkä eteläamerikkalaisten pikkukylien tunnelmaa. Eksoottisin matkakokemukseni taitaa olla Sortavalasta.

Takanani on raskas vuosi. Rakkaat isovanhempani kuolivat lyhyen ajan sisällä, vain muutama kuukausi mummin hautajaisten jälkeen mieheni jätti minut ilman mitään ennakkovaroitusta. Yhtäkkiä olin yksin pienten lasten kanssa,
sydän särjettynä. En pystynyt nukkumaan enkä syömään, ja laihduin muutamassa viikossa kahdeksan kiloa. Jouduin puoleksi vuodeksi sairaslomalle masennuksen ja uupumuksen takia. Tuntui, että koko maailma oli palasina ja kaikki turvallinen kadonnut. Samalla oli kuitenkin pakko olla tukena ja turvana 5- ja 8-vuotiaille pojilleni. Omat vanhempani erosivat, kun olin viisivuotias, enkä olisi ikinä halunnut lapsilleni samaa.

Nyt tuntui, että on pakko päästä jonnekin yksin keräämään voimia. Päätin lähteä Kanarialle, Teneriffan Puerto de la Cruziin, koska se oli ainakin jotain ihan muuta kuin mitä olin ennen tehnyt.

Agathan jalanjäljissä

En etukäteen tiedä, mitä odottaa seuramatkalta. Se tuntuu kuitenkin turvalliselta vaihtoehdolta, koska en ole ihan kunnossa. Suomalaisille oppaille saa soittaa vaikka keskellä yötä, ja Aurinkomatkojen toimisto on auki viikonloppuisinkin.

Viimeisenä iltana kotona olo on surullinen, vaikka isovanhemmat ovat tulossa hoitamaan lapsia ja näillä on varmasti kaikki hyvin. Lapset odottavat uusia kämppiksiään innoissaan ja vannottavat tuomaan tuliaisia.

Matkalla lentokentälle tupruaa lunta. Rakastan talvea, ja tuntuu yhtäkkiä tyhmältä lähteä etelään, kun talvi on parhaimmillaan. Viihdyn arjessani, enkä ole koskaan tuntenut tarvetta irtiottoihin.

Ystäväni ovat kehottaneet minua hankkimaan lomaheilan, mutta lähtöportilla käy ilmi, että se voi olla vaikeaa. Kaikki muut näyttävät olevan yli kuusikymppisiä. Vasta lentokoneessa ymmärrän, miten kovassa paineessa olen ollut viimeiset puoli vuotta. Stressipäänsärky puhkeaa ja uhkaa yltyä migreeniksi.

Perillä Teneriffalla opas saattaa kentältä hotellin aulaan. Tulee turvallinen olo. On ihmeellistä, että hotellihuone on vain minua varten, eikä yöllä sänkyyn kipua pientä tuhisijaa. Viikkoon ei tarvitse laittaa ruokaa, ja iltaisin saan kaatua mankeloituihin lakanoihin.

Myös paikallinen retkioppaamme Mini eli Marianne Perttula on kuin turvallinen mummo. Mini on asunut Teneriffalla peräti 41 vuotta, ja hän kertoo saaren historiasta ja luonnosta niin kuin olisi aidosti innoissaan – vaikka on varmasti tarinoinut samat jutut suomalaismatkailijoille tuhansia kertoja.

Mini kertoo, että kuuluisa dekkaristi Agatha Christiekin lomaili Puerto de la Cruzissa vuonna 1927. Ennen matkaa Agathan äiti kuoli, kirjailija menetti lapsuudenkotinsa ja selvisi, että hänen miehellään oli suhde toiseen naiseen. Kun mies haki eroa, Agatha sai hermoromahduksen.

– Hän tuli tänne nuolemaan haavojaan avioeronsa jälkeen, Mini selvittää.

Teneriffa oli tuolloin erilainen kuin nykyään. Massaturismia ei vielä ollut, ja saarelle saavuttiin Espanjasta laivalla. Silti tunnen sukulaisuutta Agathan kanssa.

Ei ainakaan omaishoitajaksi

Ensimmäisenä päivänä on viileää, eikä uiminen houkuta. Hotellin edessä on ranta, jota peittää pikimusta hiekka. Sen seassa on meren pyöreäksi hiomia laavakiviä.

Äidinäitini oli hulluna kiviin. Lapsena ihmettelin, miten mummo jaksoi kykkiä tuntikausia kivikossa, mutta vanhemmiten olen alkanut ymmärtää, että kivien tutkiminen on eräänlaista meditaatiota. Laavakivet ovat hienoja, mustia ja reikäisiä. Vesirajasta löytyy myös meren hiomia kaakelinpaloja. En ihan käsitä, miten ne ovat päätyneet mereen. Aallot lyövät korkeina, ja rannassa liehuu punainen lippu. Surffarit ovat kuitenkin vedessä. Meren tuoksu, aaltojen kohina ja sinivihreä ulappa rauhoittavat.

Hotellini muistuttaa ylellistä palvelutaloa. Moni hotellivieraista liikkuu rollaattorin tai kävelykepin kanssa. Ensialkuun minua surettaa vanhojen parien keskellä. Mieheni lupasi satoja kertoja, että olisimme yhdessä kuolemaan asti. Parin päivän kuluttua alan kuitenkin kiinnittää huomiota siihen, että usein toinen puolisoista huolehtii toisesta – yleensä nainen miehestä. Jos vanhenen yksin, ei ainakaan tarvitse ruveta omaishoitajaksi. Ja löysihän Agathakin itselleen arkeologin! "Arkeologi on paras mahdollinen aviomies", murhakirjailija lohkaisi. "Mitä vanhemmaksi nainen tulee, sitä kiinnostuneempi mies on hänestä."

En ole koskaan lomaillut itsekseni. Siihen liittyy kaikkea pelottavaa, kuten yksin syöminen. Lounasaikaan se menettelee, mutta iltaisin kaikki tuntuvat olevan liikkeellä ystäviensä tai puolisonsa kanssa. Onneksi ravintola-annokset ovat niin suuria, että illalla pärjää hedelmillä ja leivällä.

Olin odottanut, että ruoka olisi Puerto de la Cruzin kaltaisessa turistirysässä  huonoa, mutta se onkin yllättävän hyvää. Kaikkialla on tarjolla tuoreita äyriäisiä, eivätkä ne ole kalliita. Supermarketissa tunnen katkeran vihlaisun katsellessani mahtavaa kalatiskiä. Kalakantojen ehtyminen ei näy vaikuttaneen tarjontaan, ja tavallisesta ruokakaupasta löytyy myös muhkeita mustekaloja ja äyriäisiä.

Hylätty vaimo terassilla

Hotellin aulassa juttelen toisen yksin matkustavan suomalaisnaisen kanssa.

– Välillä tulee orpo olo, hän tunnustaa.

Se on totta. Yksinäisyys iskee viimeistään auringon laskiessa. Eräänä iltana päätän olla reipas ja lähden yksin viinille. Varmuuden vuoksi otan mukaan kutimen, vaikka tuntuukin irvokkaalta neuloa pipoa aurinkolomalla. Asetun terassille puiston laitaan. Minusta tuntuu, että miestarjoilija katsoo minua oudosti. Oloni ei ole kovinkaan mukava, eikä viini maistu yksin hyvältä. Tuntuu, että pääni yläpuolella on kyltti, jossa lukee "hylätty vaimo".

Katselen pikkutyttöä, joka hoitaa puistossa taaperoa, varmaan veljeään. Jonkin ajan kuluttua tajuan, että lasten isä istuu viereisellä terassilla. Niinpä niin. On outoa, että nainen tulee yksin baariin, mutta ei ole mitään kummallista siinä, että isä kaitsee lapsiaan baarista käsin.

Päätän illan uskaltautumalla suomalaisen Iskelmä-baarin karaokeen, jota matkatoimisto suosittelee. Katselen  ympärilleni, ja huomaan olevani nuorin asiakas täälläkin.

Eläkeläisten lomailu ei ole mitään hissuttelua. Tanssi- ja lauluhaluisia riittää. Italialainen vaari hakee minua tanssimaan, enkä meinaa päästä parketilta pois. Keski-ikäinen nainen laulaa antaumuksella Juicen hittiä Viidestoista yö. Olen aina inhonnut biisiä, ja mietin hermostuneena, mitä italialaisherra ajattelee siitä. Kielimuurin vuoksi jää epäselväksi, miksi hän on ylipäänsä tullut suomalaiseen iskelmäkaraokeen.

Seikkailevat naiset

Matkatoimistojen retket ovat kalliita, mutta ilmoittaudun kuitenkin kahdelle, koska haluan tavata ihmisiä ja saada
juttuseuraa. Ilahdun, kun saamme molemmille retkille oppaaksi positiivista energiaa säteilevän Minin. Ronskilla huumorillaan hän saa retkeilijät kiemurtelemaan naurusta.

– Eräs mies kertoi tietävänsä, milloin avokado on kypsä. Silloin, kun se tuntuu samalta kuin hänen vaimonsa rinnat. Arvaatte varmaan, että kaikki seurueen miehet halusivat vaimojensa avulla kokeilla, miltä kypsä avokado tuntuu, Mini tarinoi.

Ensimmäiseksi suuntaamme saaren keskellä kohoavalle, maailman kolmanneksi suurimmalle tulivuorelle Teidelle. Puolivälissä pysähdymme katselemaan satumaista metsää. Kanarianmännyssä on pitemmät neulaset kuin suomalaisessa, eikä sitä kasva muualla kuin täällä. Männikkö verhoutuu sinertävänvihreään väriin, maata peittävät pitkät, kuivuneet neulaset, joita käytetään karjan pahnoina.

Maisema muuttuu sitä karummaksi, mitä ylemmäs ajamme. On keskitalvi, joten emme saa nauttia tulivuoren kukkaloistosta. Myös teidenliskot ja mehiläiset ovat talviunillaan. Ryhmän uskalikot ajavat köysiradalla yli kolmen kilometrin korkeuteen huipulle, mutta minua jyrkkä köysirata kauhistuttaa. Onneksi maisema on hätkähdyttävä alempanakin. Ympärillä levittäytyy karu kuumaisema. Kivikerrostumien punertavat värisävyt ovat upeita, ja taivas kaartuu yllä uskomattoman sinisenä. Koska olemme kansallispuistossa, kivenhippuakaan ei saa ottaa muistoksi.

Retkellä juttelen yksin reissaavan, nuorekkaan seitsemänkymppinen naisen kanssa, joka kertoo käyneensä lähes sadassa maassa. Minua huimaa, kun hän kertoo matkoistaan asumattomille saarille. Ehkä seikkaileminen pitkin palloa pitää nuorekkaana!

Mieleni tekisi patikkaretkille näkemään lisää luontoa, mutta lyhin suomalaisen oppaan vetämä patikkareissu olisi viisi tuntia. Pelkään, ettei minulla ole tarpeeksi kokemusta, ja vaelluskengätkin jäivät kotiin. Teidellä voisi patikoida myös omin päin, puolimatkassa voisi yöpyä eräkämpässä. Auringonnousu tulivuorella on kuulemma upea kokemus. Haluaisin olla  sellainen ihminen, joka porhaltaa matkoillaan vuorten huipuille.

Suojelupyhimykseni

Toisena retkipäivänä kierrämme lähistön pikkukyliä. Heti kun noustaan rannikolta ylöspäin, tulee niin kylmä, että päällystakki ja villapusero ovat tarpeen. Käymme maalaismarkkinoilla ostamassa mausteita ja huristamme kiemuraisia pikkuteitä La Lagunaan, jonka vanhakaupunki on Unescon maailmanperintökohde. Mini kiidättää meidät vanhankaupungin läpi, sitten suuntaamme viinitilalle, joka tuntuu pikemminkin elokuvakulissilta. Pöytään kannetaan nopeassa tahdissa viinimaistiaisia ja tapaksia eli makkaraleipiä ja perunaa. Juttelemme suomalaisturistien kanssa Outi Pakkasen dekkareista, ja pian sisään porhaltaa jo seuraava suomalaisseurue. Melkoista liukuhihnameininkiä!

Teneriffalla voisi vuokrata auton, mutta koska en osaa ajaa, luotan paikallisbusseihin. Kolmella eurolla pääsee lähikaupunkiin Orotavaan. Siellä on hieno vanhakaupunki ja kauniita kirkkoja, mutta pettymyksekseni käsityömuseo on kiinni. Teneriffa on kuuluisa erilaisista pitseistään. Kirkossa sytytän isovanhemmilleni kynttilät ja ihmettelen taas kerran sitä, että katolisissa maissa pikkukaupunkienkin kirkoissa on upeita 1600-
luvun taideteoksia, joissa ei ole säästelty lehtikultaa. Pyhä neitsyt on tullut minulle eron jälkeen entistä tärkeämmäksi, koska hän on äitien ja lasten suojelupyhimys, mutta katolinen kuvakieli kiehtoo muutenkin. Entisajan taiteilijat eivät kaihtaneet verta ja väkivaltaa.

Reteesti korkokengillä

Emmin muutaman päivän, mutta kun sääkin lämpiää, pulahdan uimaan hotellin lämmitettyyn altaaseen – ja onnistun polttamaan kaulani. Auringonpaiste ja lämpö virvoittavat sielua. Linnunlaulu saa ikävöimään kesää mökillä.

Kokeilen myös Puerto de la Cruzin rannassa sijaitsevia Lago Martianezin merivesialtaita. Vaikka sää on lämmin, altaiden vesi on hyytävän kylmää! Kuntouintiin altaat ovat oudon matalia. Saksalaisrouvia veden viileys ei näytä haittaavan, he heittäytyvät reippaasti altaaseen ja asettuvat sen jälkeen grillaamaan itseään. Kahdeksankymppiset papparaiset tuijottavat ihaillen uimapukuista vartaloani. Tunnen itseni supermalliksi.

Ero saa naiset tunnetusti tekemään reteitä juttuja, värjäämään tukkansa punaiseksi tai ottamaan vaikkapa silikonit. Minä ostan Teneriffalta korkokengät. Raskauksien jälkeen polveni olivat pitkään niin heikossa kunnossa, että kuljin vuosia lattapohjakengissä. Korkokengissä ryhtikin tuntuu parenevan ja itsetunto kohenevan. Päätän, että minun pitää myös luopua turvallisesta mustasta urheilu-uimapuvusta ja hankkia värikäs, 50-lukuhenkinen vampin uikkari.

Tuliaispaniikki

Vaikka lapsia on iltaisin kova ikävä, soitan matkan aikana kotiin vain muutaman kerran. Huoli tuliaisista on jäytänyt mielessä kuitenkin jo ensimmäisestä päivästä. Tuliaiset ovat tärkeä juttu, ja haluan löytää lapsilleni jotain todella mieluista. Itselläni on vieläkin tallella nalle, jonka ukkini toi Amerikasta, kun oli kolmivuotias.

Puerto de la Cruzin ostostarjonta on kuitenkin pettymys. Kaupat tursuavat matkamuistokrääsää, halpoja laukkuja ja surkeita vaatteita. Lelukauppakin on täynnä heikkolaatuista roinaa. Lähden paikallisbussilla La Lagunaan. Siellä on 3 000 opiskelijan yliopisto, joten kaupungissa on paljon ihania paperikauppoja. Paperikaupoissa käyminen on suosikkiasioitani matkoilla. Ostan ihanan espanjalaisen Agatha de la Cruzin läppärilaukun. Hiplaan upeita Christian Lacroix -muistikirjoja, mutten raaski ostaa niitä.

La Lagunassa on Naf Nafin ja Desigualin vaatteita, mutta imen vain ideoita omiin ompeluksiin. Syön kivassa kahvilassa mielettömän hyvän avokadomunakkaan. Eipä ole tullut mieleen
yhdistää kananmunaa ja avokadoa!

Lopulta onnistun ratkaisemaan tuliaisongelman. Lelukaupan ylähyllyltä löytyy kaksi siperiantiikerin pentua. Lisäksi ostan lapsille espanjalaisia karkkeja. Vanhemmilleni ostan hunajarommia ja kaktushilloa ja itselleni Kanarian erikoisuutta, korianterilla maustettua mojo-kastiketta.

Sittenkin Kööpenhaminaan?

Ystäväni, joka ennen lapsia matkusteli paljon yksin, sanoo kaipaavansa yksin matkustamista ja sen aiheuttamaa irrallisuuden tunnetta. Ymmärrän, mitä hän tarkoittaa, mutta en ole varma, nautinko  itse irrallisuuden tunteesta. Ehkä siihenkin voisi oppia?

Kun asettelen matkan jälkeen laavakiviä ikkunalaudalle, minusta tuntuu, että olen saanut matkasta uudenlaista rohkeutta. Voi olla, että jos vielä lähden yksin matkalle, valitsen kaupunkiloman. Olisin halunnut häämatkalle Kööpenhaminaan, mutta matka ei koskaan toteutunut. Ehkä minun pitäisi lähteä Kööpenhaminaan yksin sitten, kun masennus alkaa väistyä. Voisinhan tehdä häämatkan uuden elämän kunniaksi.

Entä jos ensi kaupunkilomalla suuntaisikin muualle kuin kuhisevaan metropoliin?

Moni eläväinen kaupunki jää suotta tuttujen ja turvallisten pariisien ja tukholmien varjoon. Joskus kannattaa poiketa tutuilta poluilta – ainakin nämä 13 kaupunkia tarjoavat kiinnostavaa tekemistä ja ihania elämyksiä.

Moderni Venetsia

Leidenia halkoo vaikuttava verkosto kauniita kanaaleja: siellä niitä on lie eniten Hollannissa. Yliopistokaupunki onkin kuin arkinen ja moderni versio Venetsiasta.

Leidenissa asutaan tiiviisti mutta maalaistunnelmissa. Kadulla vastaan saattaa tepastella kanalauma poikasineen. Linnuilla on omistajansa, mutta kaduilla ne saavat vaappua vapaasti.

Vain 25 kilometrin päässä on Haag, josta löytyy cityelämää, hengästyttävä Chinatown sekä upea ranta, jonka tunnelma muistuttaa Ranskan Rivieraa.

Haagissa voi viettää rantaelämää.

 

Bouillabaissea ja pastista

Marseille jää turhaan viereisen Ranskan Rivieran varjoon. Kaupungissa on nähtävää ja koettavaa viikonlopuksi tai jopa useaksi päiväksi.

Vieux Port -satama on kaiken keskipiste. Sen ravintoloissa voi syödä bouillabaissen (lausutaan bujabasee), pohjoisafrikkalaisen couscous-aterian tai siemailla pastiksen.

Satamasta pääsee myös saariretkille. Kiehtovin on Ifin vankilasaari, jossa myös Alexander Dumas’n Monte-Criston kreivi -kirjan sankari oli vankina.

Jos Tukholma tuntuu liian fiiniltä, Malmö on kohteesi.

Ruotsalaisten Berliini

Jos Tukholma tuntuu liian fiiniltä, Malmö on kohteesi. Ruotsalaiskaupungissa on Berliinin tunnelmaa, mutta bonuksena on myös ihana meri. Malmössä kannattaa mennä keikalle, sillä kaupungin musiikkitarjonta on huima. Modernin taiteen museo on ehdoton must.

Yhdistä lomaasi kätevästi päivä Kööpenhaminassa.

Kahviloita ja keikkoja

Ruotsissa on muitakin kivoja kaupunkeja. Hyviä keikkoja ja virkeää kulttuuria arvostavan kohde on Göteborg, monen tunnetun ruotsalaisbändin ja -artistin kotikaupunki. Muutenkin meno on rento. Kun nälkä yllättää, kivoja kahviloita löytää vaikkapa Linnégatanilta. La Petite Cafén brunssi on joka kruunun arvoinen. Hyvää vegeruokaa arvostava piipahtaa Happy M Kitchenissä.

Bongaa ainakin nämä:

1. Majornan ihana puutalokaupunginosa.

2. Maisemat Skansen Kronanin näköalapaikalta.

3. Trädgårdsföreningenin puiston kukkaloisto.

Osakaan kannattaa mennä kirsikkapuiden kukinnan aikaan.

 

Neonvärejä ja pannareita

Osaka häviää Tokiolle metroverkoston laajuudessa, mutta se on ensi kertaa Japanissa matkailevan eduksi. Osakan metroverkostossakin on yli 130 asemaa.

Kaupunki on täynnä herkullisia ruokapaikkoja. Se välkkyy sekä neonvärejä että huokuu historian helmiä. Osakan linnaan kannattaa kiivetä, olipa sateista tai hellesää.

Osakalaiset ovat ylpeitä okonomiyakistaan eli suolaisesta pannaristaan. Siihen saa ne täytteet, joista itse pitää eniten – sekä paljon majoneesia.

Ranskankielinen Montréal on villi sekoitus eri makuja, nähtävyyksiä ja tapahtumia.

Taidetta ja urheilua

Montréal on eurooppalaisin Kanadan kaupungeista, mutta silti omanlaisensa. Ranskankielinen Montréal on villi sekoitus eri makuja, nähtävyyksiä ja tapahtumia. Sen parhaat kulttuuririennot ja taidekaupat löytyvät Quartier Latin -kaupunginosasta. Penkkiurheilija suuntaa Olympiapuistoon ja Montréal Canadiensin kotihalliin.

Habitat 67 -asuintalossa on ihmettelemistä.

 

Maamerkki arkkitehtuurin nälkäiselle! Montréalin vuoden 1967 maailmannäyttelyä varten rakennettu Habitat 67 näyttää sekä hölmön sekavalta että äärimmäisen mielenkiintoiselta asuintalolta, jonka pihalla kannattaa käydä pällistelemässä.

Portviiniä ja Potter-portaikko

Ei Portoa ilman portviiniä. Joenrantakaupunki yhdistyy sillalla naapurikaupunki Vila Nova de Gaiaan, jossa maineikkaat portviinikellarit sijaitsevat. Sivummalla keskustasta on myös hylättyjä portviinikellareita, joihin voi hiippailla tutkimusretkelle.

Potter-portaikko on totta!

 

Kaunis, pieni portugalilaiskaupunki tarjoaa viinin ohella kuitenkin myös muita nautintoja. Historiallinen keskusta on Unescon maailmanperintökohde ja kirjakauppa Livraria Lello jokaisen Harry Potter -fanin pyhiinvaelluskohde: sieltä kirjailija ammensi inspiraatiota Tylypahkan porttaikkoihin.

Övereimmän ruokakokemuksen saa upottamalla hampaansa francesinha-leipään, josta ei lihaa puutu.

Francesinhasta ei jää nälkä!

 

Söpöä hippeilyä

Britannian Brightonissa on hieno ranta, supersöpö keskusta ja ihana hippi ilmapiiri. Perille pääsee, kun ottaa halvan lennon Gatwickin lentokentälle ja hyppää siitä junaan. Edullinen kiskomatka vie vain 20 minuuttia. Testaa perillä nämä:

La Chosa. Edullinen meksikolainen katuruokaravintola pikkuputiikeista kuuluisalla North Laine -alueella. Kokeile burritoja ja enchilladaksia. Ravintola ei ota varauksia alle 10 hengeltä, mutta yleensä pöydän saa suhteellisen nopeasti.

Curry Leaf Cafe. Intialainen katuruokaravintola kivenheiton päässä Brightonin päärantakadulta. Kahden kämppiksen perustamassa ravintolassa on myös laaja valikoima vegaanisia ja gluteenittomia vaihtoehtoja.

Kahvia! Small Bath Coffee Roasters on omaa luokkaansa. Small Batch aloitti pienenä perheyrityksenä ja on paahtanut kahvia Brightonissa vuodesta 2006. Eettisellä ketjulla on tällä hetkellä viisi kahvilaa ja kaksi kahvikojua, ja heidän paahtoaan saa myös monesta kaupasta.

Vinkit antoi Mari Martiskainen, joka on asunut Brightonissa 15 vuotta.

Vilnassa on helppo löytää superhyvää ja halpaa ruokaa lähes joka kadunkulmasta .

Säästeliään kulinaristin kaupunki

Liettuan pääkaupunki Vilna on pieni mutta trendikäs. Se on myös kulinaristin valinta: superhyvää ja halpaa ruokaa on helppo löytää lähes joka kadunkulmasta murto-osalla suomalaisten ravintoloiden hinnasta. Kokeile vaikka näitä:

Stebuklai. Fine dining -ravintola, jonne kannattaa mennä viikonloppuna aamiaiselle. Gyneju˛ gatv 14.

Vegafé. Hippihenkistä kasvisruokaa tarjoileva vegeravintola. Totoriu˛ gatv 3.

Thierry Kepykla. Ranskalainen leipomokahvilaketju. Yksi kahviloista on ihanassa Užupisin boheemikaupunginosassa. Užupio gatv 19, Švitrigailos gatv 29, Jasinskio gatv 16a.

Sweet root. Kausittain vaihtuvista paikallisista raaka-aineista syntyy seitsemän ruokalajin maistelumenu, hinta 50 euroa. Užupio gatve 22.

+ matka mikrovaltioon

Vilnan keskustasta on vain lyhyt kävelymatka mikrovaltio Užupisiin. Kaupunginosa syntyi osin toisen maailmansodan seurauksena, kun Liettuan juutalaiset joutuivat holokaustin uhreiksi. Sodan jälkeen juutalaisilta tyhjentyneisiin taloihin muutti irtolaisia ja asunnottomia –ja taiteilijoita. Asukkaat julistivat alueen vuonna 1997 Užupisin tasavallaksi, jolla on oma lippu ja presidentti.

Taidetarjonnan lisäksi ihmetellä perustuslakia, joka komeilee kylteissä kolmella kielellä Paupio-kadulla. Eräs artikla kuuluu näin: ”Koiralla on oikeus olla koira”.

Jäätelöä ja maisemia

Italian Genova on vähemmän turistirysä kuin vaikkapa kuuluisat Venetsia, Firenze, Milano tai Rooma, mutta silti se tarjoaa upeaa arkkitehtuuria, maisemia, taidetta, ruokaa, viiniä, jäätelöä ja historiaa. Satamakaupunki on kätevän kokoinen, ja sinne pääsee helposti ja halvalla junalla.

Minibudjetin matkailija pysyy hyvin kylläisenä pintxos-annoksilla.

Boheemin valinta

Jos etsit viehättävää, boheemisti rähjäistä pikkukaupunkia, jossa pääsee kävelemällä paikasta toiseen ja jossa hinnat ovat edulliset, mene Bilbaoon. Suuri osa Espanjan huippukokeista on kotoisin Baskimaalta, ja se maistuu ravintolatarjonnassa. Ruoka ei silti ole kallista, ja minibudjetin matkailija pysyy hyvin kylläisenä lähes joka baarissa myytävillä pintxos-annoksilla. Kiva hengailupaikka on esimerkiksi Gallo Negro (Calle del Perro 7).

Kulttuurinnälkä tyydyttyy superkauniissa Guggenheimin taidemuseossa. Jos taas kaipaa rantaelämää, Sopelanan pikkukaupunki kauniine rantoineen on vain muutaman metropysäkin päässä.

Bilbaossa tunnelma on erilainen kuin missään muualla Espanjassa: katukuvaan mahtuvat sopuisasti niin punkkarit kuin hienostoleiditkin. Tunnin bussimatkan päässä on idyllinen San Sebastianin pikkukaupunki, jossa ehtii käydä myös päiväseltään.

Yöksi riadiin

Etsi mukava kattoterassi, tilaa pannullinen minttuteetä ja tarkkaile hälinää. Kiireisillä kaduilla ajavat vierekkäin katumaasturit ja aasien vetämät rattaat. Marrakechin kaduilla Marokossa ajantaju ja suuntavaisto katoavat. Kauppakaduilla eli soukissa on yhtä helppo hullaantua kuin eksyä. Älä tee ostoksia tinkimättä ja muista, ettei mikään ole ilmaista!

Kattoterassilta voi ihailla katuvilinää rauhassa.

 

Vanhankaupungin riadit eli sisäpihalliset majatalot ovat tunnelmallisia majoitusvaihtoehtoja. Muita kuin marokkolaisia ravintoloita on vähän ja hyvä niin, sillä paikallinen ruoka on erinomaista. Jos kaipaat taukoa hälinästä, suuntaa kylpylään eli hammamiin.

Perillä odottavat hyvät taidemuseot ja shoppailuapajat.

Kanavakahveja ja shoppailua

Saksan Hampuria ei tule ehkä ensimmäiseksi kutsuttua kanavakaupungiksi, mutta sellainen se on. Istahda kanavan varteen terassikahville tai -lounaalle ja nauti maisemasta.

Hampurin-lennot eivät ole ihan halpoja, mutta perillä odottavat hyvät taidemuseot ja shoppailuapajat. Muista koluta läpi alati uudistuvat satama-alueet.

Luontoelämyksiä ja rentoa menoa

Etelämmäskin Saksaan kannattaa eksyä. Sveitsin ja Ranskan rajan tuntumassa sijaitsee mukava ja rento Freiburg, joka kuhisee opiskelijoita. Siksi myös edullisia ja viihtyisiä kahviloita ja ruokapaikkoja on paljon. Vanhankaupungin pikkukujat houkuttelevat shoppaajaa, Schwarzwaldin vuoristoalue luontomatkaajaa.

Ensi vuonna näissä kohteissa voi olla entistä pahemmat turistijonot! Google on paljastanut, mitä matkakohteita kaupunkilomalle haluavat ihmiset ovat hakeneet eniten tänä vuonna internetistä.

1. Tokio

Miljoonakaupunki Tokio on äärettömän viehättävä, vihreä ja kaiken puolin jännä matkakohde. Vaikka sen sanotaan olevan yksi maailman kalleimmista kaupungeista, voi siellä lomailla edullisestikin. Halpaa ja maukasta ruokaa saa kioskeista ja katukeittiöistä, majapaikkoja löytyy Airbnb:stä sekä ilmaisnähtävyyksiä ympäri kaupunkia.

Japani on asettanut tyypilliseen tapaansa kovat kasvutavoitteet: maa aikoo tuplata turismista tulevat rahat vuoteen 2020 mennessä. Google US:n hakutiedoista ilmenee, että eniten Tokio kiinnostaa 24–35-vuotiaita miehiä, jotka rakastavat teknologiaa ja erilaisia vimpaimia. Eikä ihme! Tokio on ruoka- ja teknologianörttien kestosuosikki, jossa on mielettömät shoppailumahdollisuudet.

Tämä on koettava! Japanissa yksinäistä syöjää lohduttaa Muumi

Värikäs Havanna ei jätä ketään kylmäksi. Kuva: Shutterstock
Värikäs Havanna ei jätä ketään kylmäksi. Kuva: Shutterstock

2. Havanna

Nyt on oikea aika käydä Havannassa, kun "vanha" Kuuba on yhä voimissaan – ja sen ovat matkailijatkin huomanneet. Googlen mukaan 30–40-vuotiaat miehet, erityisesti Floridasta, ovat innokkaita matkustamaan Havannaan. Yhdysvaltain presidentti Barack Obamakin vieraili tänä vuonna Kuubassa. Edellinen Kuubassa käynyt amerikkalaispresidentti oli Calvin Coolidge vuonna 1928.

Kuuban turismi porskuttaa ja kasvaa noin 20 prosentin vuosivauhtia. Pääkaupungissa Havannassa on vielä – ainakin hetken – menneen maailman nostalgiaa ja romanttista tunnelmaa. Tanssin ystäville kaupunki tarjoilee elämyksiä esityksistä kursseihin, joilla voi kehittää omaa salsataitoaan.

Katso Havannan parhaat ravintolat tästä.

Reykjavikia sympaattisempaa kaupunkia on turha etsiä. Kuva: Shutterstock
Reykjavikia sympaattisempaa kaupunkia on turha etsiä. Kuva: Shutterstock

3. Reykjavik

1960-luvulla lentoyhtiö Icelandair keksi loistavan idean, jolla houkutella turisteja yhtiön kotimaahan. Pohjois-Amerikan ja Euroopan välisillä lennoilla on mahdollisuus pysähtyä Islannissa ilmaiseksi. Nyt Islanti on yksi suosituimmista matkakohteista.

Googlen datan mukaan varsinkin 20–30-vuotiaat naiset etsivät tietoa Islannin matkoista. He ovat innostuneet muun muassa vaeltamisesta. Islanninhevosvaellus jylhissä tulivuorimaisemissa on unohtumaton elämys heille, jotka kaipaavat ratsaille.

Upeita kuvia! Reykjavik sammutti valot revontulien tieltä

Toronto on kuin pieni suuri kylä, jossa on helppo liikkua. Kuva: Shutterstock
Toronto on kuin pieni suuri kylä, jossa on helppo liikkua. Kuva: Shutterstock

4. Toronto

Toronto on Kanadan oma New York. Siellä on kaikkea uimarannoista valtaviin ostoskeskuksiin, ruokahalleihin ja viinitiloihin – kulttuuria ja urheilua unohtamatta.

Reilun tunnin ajomatkan päässä sijaitsee yksi maailman kuuluisimmista putouksista, Niagara. Sen ympärillä on paljon viinitiloja, jotka muistuttavat vihreitä laineita. Itse Torontosta löytyvät muun muassa Little Italy, Chinatown ja Little Korea, joista jokainen alue tarjoilee toinen toistaan herkullisempia ruokia. Urheiluhullut suuntaavat Hockey Hall of Fameen tai baseball-otteluun katsomaan Toronto Blue Jaysin peliä. Monet Torontoon lentoja hakevat ovatkin Googlen mukaan jääkiekkofaneja.

Lue myös! Joko sinäkin käyt kuumana Kanadan pääministeriin? Ehkä kannattaisi

Mexico Cityn aukioilla voi olla jo ensi vuonna enemmän turisteja. Kuva: Shutterstock
Mexico Cityn aukioilla voi olla jo ensi vuonna enemmän turisteja. Kuva: Shutterstock

5. Mexico City

Mexico Cityssä asuu yli 20 miljoonaa ihmistä, joten suurkaupungin vilinää sieltä ei puutu. Meksikon pääkaupungista löytyy kaikkea: designputiikkeja, museoita ja viihtyisiä puistoja. Moni tekee tänne pelkästään kulinaristisen täsmäloman jostain Meksikon lomaresortista. Omaperäinen ruoka tyydyttää haastavimmatkin makuaistit. Moni tulee kaupunkiin myös jalkapallon perässä, Google kertoo.

Tee itse! Nachot uudella tavalla – superhelppo meksikolaispiiras on todellinen herkku

Trendaavimmat Google-matkakohdehaut Suomessa

Syyskuussa tehdyistä, paikkakunnan nimen sisältävistä Google-hakusanoista voi päätellä, millaisia lomasuunnitelmia suomalaisilla on.

  • Sää Dubrovnik
  • Tunturihotelli Saariselkä
  • Tallinnan-risteilyt
  • Lomamatkat Joensuu
  • Hullu poro Levi

Yksin matkustaessa löytää sielunsisaria ja ehkä myös itsensä.

Varo ryöstöä! Varo raiskaajaa! Kuka pitää puolesi? Entä jos sattuu jotain? Tai vähintään: eikö se ole yksinäistä, kenen kanssa jakaa kokemukset?

Yksin matkustava nainen kohtaa jo matkaa suunnitellessaan ryöpyn varoituksia, kysymyksiä ja ihmettelyä.

Moni varoitus on turha. Reissussa on yllättävän sosiaalista, sillä yksin tutustuu helpommin muihin reissaajiin ja paikallisiin.

Yksinolo kaukana poissa tekee hyvää myös pääkopalle. Kun on pakko olla omien ajatustensa kanssa ja viihtyä omassa seurassaan, ajatuksiinsa ja elämäänsä saattaa hyvällä tuurilla saada selkeyttä.

Verkkomatkatoimisto Expedian kyselyn mukaan jopa 40 prosenttia suomalaisista sanoo joskus olleensa yksin lomamatkalla. Mihin tahansa ei kuitenkaan kannata reissata, vaan selvittää esimerkiksi ulkoministeriön matkustustiedotteista, mihin on fiksua matkustaa. Esimerkiksi muslimimaissa nainen matkustaa harvoin yksin. Aasiassa erityisesti keski-ikäiset sinkkunaiset herättävät uteliaisuutta. Jos kyselyt uuvuttavat, voi pika-apuna laittaa sormuksen nimettömään.

 

Sri Lankan maisemista nauttii myös yksin. Kuva: Johanna Elomaa

 

3 vinkkiä soolomatkaajalle

1. Varaudu kalleuteen. Yhden hengen huone on usein saman hintainen kuin kahden. Neuvottele kuljetuksen tai huoneen hinnasta.

2. Toisaalta reissun voi saada halvalla, koska sooloilija voi tarttua myös hajapaikkoihin.

– Lennoille saa myös todennäköisemmin upgreidauksen, sanoo Expedia-brändin Pohjoismaiden markkinointijohtaja Susanne Svensson.

3. Ravintolassa syöminen yksin ei tunnu oudolta, kun ottaa illalliselle mukaan kirjan tai syö baaritiskillä. Jos siltä tuntuu, kannattaa välttää romanttisia paratiisisaaria ja perhehotelleja.

3 x konkarinaisten vinkit

 

 


Eva Vajna.

 

Eva Vajna, 40, Lontoo, Iso-Britannia:

– Olen matkustanut yksin Thaimaassa, Balilla, Lombokissa, Intiassa, Malesiassa ja Euroopan maissa. Kaikki paikat ovat olleet naisystävällisiä. Jos käyttää maalaisjärkeä, tuntee olonsa turvalliseksi lähes missä tahansa. Jos asiat menevät pieleen, sinun pitää olla itse itsesi paras ystävä ja tukija. Matkoillani olen oppinut olemaan kiltti ja ymmärtäväinen itseäni kohtaan.

– Tällä hetkellä en menisi yksin Syyriaan ja joihinkin Afrikan maihin.

 


Sandra Basville.

 

Sandra Basville, 37, Pariisi, Ranska:

– Olen reissannut omin päin Kuubassa, Kaliforniassa, Japanissa, Brasiliassa, Balilla ja Sri Lankassa. Kun tunnistaa riskit, voi mennä pitkälti minne vain. Tarkista esimerkiksi suurlähetystön sivuilta, onko kohde tällä hetkellä turvallisuusriski. Pohjois-Amerikka, Australia, Uusi-Seelanti ja monet Aasian maat ovat turvallisia, eksoottia ja edullisia. Malesiassa, Kambodžassa ja Thaimaassa on helppo yhdistää kaupunkeja ja paratiisisaaria. Kaikkialla pärjää usein maalaisjärjellä ja terveellä itseluottamuksella. Oman mukavuusalueen rikkominen ja pelkojen voittaminen on lisäksi vapauttavaa ja palkitsevaa.

– Yksin en menisi alueille, joissa on paljon rikollisuutta, kuten Kolumbiaan, enkä äärimuslimimaihin. Costa Ricassa majapaikkani ovessa oli tarantella, kylpyhuoneen lavuaarissa pyton. En lähtisi yksin enää viidakkovaelluksille, jossa luonto ja eläinkunta on villiä. Toki myöhemmin kauhukokemuksistakin on tullut arvokkaita muistoja.

– Yksinäinen nainen kohtaa helposti ahdistelua, ja silloin pitää osoittaa olevansa vahva. Olen oppinut sanomaan tiukoissa tilanteissa: ”Kiitos, että kunnioitat minua.” Kokeile, se toimii!

 

Maryam Schindler.

 

Maryam Schindler, 34, Hannover, Saksa:

– Yksin olen ollut Indonesiassa, Vietnamissa, Kambodžassa, Thaimaassa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. Suosittelen soolomatkaajille Balia, Lombokin Gili-saaria ja Thaimaata. Australiassa ja Uudessa-Seelannissa tuntee aina olonsa turvalliseksi.

– Minulla on pakistanilaiset juuret, mutta Intiaan en lähtisi yksin. Saapuessani Delhiin meteli ja miljoonat ihmiset, kaoottinen liikenne ja kaikkialla vallitseva köyhyys oli haastavaa ottaa vastaa. Olin iloinen, että matkustin silloin ystäväni kanssa ja koin tunnemyrskyt sekä myös ilon hetket yhdessä jonkun kanssa.

Islantilaisten tempaus sai somekansan huomion. Jaa sinäkin revontulibongauksesi Me Naisten syyskuvakilpailussa.

Islannin pääkaupunki Reykjavik sammutti suurimman osan kaupungin katuvaloista ja kehotti myös asukkaitaan sammuttamaan valot keskiviikkoiltana kello kymmenen ja yhdentoista välillä. Tavoitteena oli, että kaupunkilaiset ja matkailijat näkisivät revontulet vielä paremmin.

Sosiaalisen median hurmanneesta tempauksesta uutisoivat monet ulkomaiset mediat, kuten brittilehti Telegraph ja uutistoimisto CNN. Olisikohan tässä markkinointi-idea Suomellekin?

Ilmeisesti valojen himmentäminen kannatti, sillä Instagramissa ja Twitterissä on jaettu huikean kauniita kuvia kaupungin revontulista.

 

オーロラ

Kuva, jonka hoshi (@xingqiaoyan) julkaisi

 

Magical nights...

Kuva, jonka D•o•n•n•a D•T (@directionless_donna) julkaisi

Mutta näyttivät revontulet kaupungin valojenkin kera uskomattomilta.

Oletko sinä nähnyt revontulia?

Myös Suomessa alkusyksy on loistoaikaa bongailla revontulia. Mitä pohjoisemmas matkaa, sitä todennäköisemmin niitä näkee. Jopa Helsingissä revontulia esiintyy Ilmatieteen laitoksen mukaan keskimäärin noin kerran kuukaudessa, mutta kaupungin valot estävät niiden näkemisen.

Oletko onnistunut bongaamaan taivaan väriloistoa? Vielä ehtii osallistua Me Naisten kuvakisaan, jossa kysytään, mikä on ihaninta syksyssä.

Kilpailu jatkuu 2. lokakuuta asti. Osallistu omalla kuvallasi täällä, voit voittaa kirjapalkinnon.

Miia lähetti Me Naisten kuvakilpailuun otoksen syksyn värivaloista.
Miia lähetti Me Naisten kuvakilpailuun otoksen syksyn värivaloista.

Oletko nähnyt tänä syksynä revontulia?