Lombok on soolomatkaajalle turvallinen valinta. Kuva: Johanna Elomaa

Yksin matkustaessa löytää sielunsisaria ja ehkä myös itsensä.

Varo ryöstöä! Varo raiskaajaa! Kuka pitää puolesi? Entä jos sattuu jotain? Tai vähintään: eikö se ole yksinäistä, kenen kanssa jakaa kokemukset?

Yksin matkustava nainen kohtaa jo matkaa suunnitellessaan ryöpyn varoituksia, kysymyksiä ja ihmettelyä.

Moni varoitus on turha. Reissussa on yllättävän sosiaalista, sillä yksin tutustuu helpommin muihin reissaajiin ja paikallisiin.

Yksinolo kaukana poissa tekee hyvää myös pääkopalle. Kun on pakko olla omien ajatustensa kanssa ja viihtyä omassa seurassaan, ajatuksiinsa ja elämäänsä saattaa hyvällä tuurilla saada selkeyttä.

Verkkomatkatoimisto Expedian kyselyn mukaan jopa 40 prosenttia suomalaisista sanoo joskus olleensa yksin lomamatkalla. Mihin tahansa ei kuitenkaan kannata reissata, vaan selvittää esimerkiksi ulkoministeriön matkustustiedotteista, mihin on fiksua matkustaa. Esimerkiksi muslimimaissa nainen matkustaa harvoin yksin. Aasiassa erityisesti keski-ikäiset sinkkunaiset herättävät uteliaisuutta. Jos kyselyt uuvuttavat, voi pika-apuna laittaa sormuksen nimettömään.

 

Sri Lankan maisemista nauttii myös yksin. Kuva: Johanna Elomaa

 

3 vinkkiä soolomatkaajalle

1. Varaudu kalleuteen. Yhden hengen huone on usein saman hintainen kuin kahden. Neuvottele kuljetuksen tai huoneen hinnasta.

2. Toisaalta reissun voi saada halvalla, koska sooloilija voi tarttua myös hajapaikkoihin.

– Lennoille saa myös todennäköisemmin upgreidauksen, sanoo Expedia-brändin Pohjoismaiden markkinointijohtaja Susanne Svensson.

3. Ravintolassa syöminen yksin ei tunnu oudolta, kun ottaa illalliselle mukaan kirjan tai syö baaritiskillä. Jos siltä tuntuu, kannattaa välttää romanttisia paratiisisaaria ja perhehotelleja.

3 x konkarinaisten vinkit

 

 


Eva Vajna.

 

Eva Vajna, 40, Lontoo, Iso-Britannia:

– Olen matkustanut yksin Thaimaassa, Balilla, Lombokissa, Intiassa, Malesiassa ja Euroopan maissa. Kaikki paikat ovat olleet naisystävällisiä. Jos käyttää maalaisjärkeä, tuntee olonsa turvalliseksi lähes missä tahansa. Jos asiat menevät pieleen, sinun pitää olla itse itsesi paras ystävä ja tukija. Matkoillani olen oppinut olemaan kiltti ja ymmärtäväinen itseäni kohtaan.

– Tällä hetkellä en menisi yksin Syyriaan ja joihinkin Afrikan maihin.

 


Sandra Basville.

 

Sandra Basville, 37, Pariisi, Ranska:

– Olen reissannut omin päin Kuubassa, Kaliforniassa, Japanissa, Brasiliassa, Balilla ja Sri Lankassa. Kun tunnistaa riskit, voi mennä pitkälti minne vain. Tarkista esimerkiksi suurlähetystön sivuilta, onko kohde tällä hetkellä turvallisuusriski. Pohjois-Amerikka, Australia, Uusi-Seelanti ja monet Aasian maat ovat turvallisia, eksoottia ja edullisia. Malesiassa, Kambodžassa ja Thaimaassa on helppo yhdistää kaupunkeja ja paratiisisaaria. Kaikkialla pärjää usein maalaisjärjellä ja terveellä itseluottamuksella. Oman mukavuusalueen rikkominen ja pelkojen voittaminen on lisäksi vapauttavaa ja palkitsevaa.

– Yksin en menisi alueille, joissa on paljon rikollisuutta, kuten Kolumbiaan, enkä äärimuslimimaihin. Costa Ricassa majapaikkani ovessa oli tarantella, kylpyhuoneen lavuaarissa pyton. En lähtisi yksin enää viidakkovaelluksille, jossa luonto ja eläinkunta on villiä. Toki myöhemmin kauhukokemuksistakin on tullut arvokkaita muistoja.

– Yksinäinen nainen kohtaa helposti ahdistelua, ja silloin pitää osoittaa olevansa vahva. Olen oppinut sanomaan tiukoissa tilanteissa: ”Kiitos, että kunnioitat minua.” Kokeile, se toimii!

 

Maryam Schindler.

 

Maryam Schindler, 34, Hannover, Saksa:

– Yksin olen ollut Indonesiassa, Vietnamissa, Kambodžassa, Thaimaassa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. Suosittelen soolomatkaajille Balia, Lombokin Gili-saaria ja Thaimaata. Australiassa ja Uudessa-Seelannissa tuntee aina olonsa turvalliseksi.

– Minulla on pakistanilaiset juuret, mutta Intiaan en lähtisi yksin. Saapuessani Delhiin meteli ja miljoonat ihmiset, kaoottinen liikenne ja kaikkialla vallitseva köyhyys oli haastavaa ottaa vastaa. Olin iloinen, että matkustin silloin ystäväni kanssa ja koin tunnemyrskyt sekä myös ilon hetket yhdessä jonkun kanssa.

Dubai kimaltaa ja pröystäilee, Abu Dhabi ylpeilee palatseillaan ja kulttuurillaan, Ras Al Khaimah houkuttelee rauhallisilla rannoillaan. Kiehtovinta Arabiemiraateissa on kuitenkin aavikko.

Aavikko merkitsee Arabiemiraattien kansalaisille samaa kuin meikäläisille kesäiset puistot tai kesämökki: paikkaa rentoutua ja viettää aikaa läheisten kanssa. Vapaapäivänä tai illan tullen auto pakataan täyteen mattoja, tyynyjä ja grillattavaa – ja nokka suunnataan kohti erämaata. Pimeällä hiekka-aavikko on tulenliekkien täplittämä, kun paikalliset grillaavat ja keittelevät sahramin ja kardemumman maustamaa kahvia, ghawaa.

Ja aavikkoahan piisaa, onhan Persianlahden rannalla sijaitseva Arabiemiraatit suurelta osin hiekan peittämä. Jopa tuskallisen kuumina kesinä aavikolla on miellyttävämpää kuin rannikolla, sillä hiekka viilenee nopeasti. Jos käy niin hyvä mäihä, että sataa (mutta harvoin käy), on sekin syy kirmata aavikolle. Sade tarkoittaa usein yleistä vapaapäivää, jolloin on lupa mennä sekaisin ja juhlia. Ainoastaan hiekkamyrskyjen aikaan aavikolla on tyhjää.

Vaikka Abu Dhabissa ei ole pelkoa öljyvarojen loppumisesta, on sekin alkanut satsata turismiin.

 

Abu Dhabin lähellä sijaitsee kuuluisa aavikko Tyhjä neljännes: siellä on maailman korkeimpiin kuuluva dyyni, ja alueella on kuvattu Star Wars: The Force Awakens -elokuvaa.Turisti pääsee seikkailemaan aavikolle nopeasti sekä Dubaista että Abu Dhabista.

Pakistanilainen kuskimme on pukeutunut paikallisten kansallisasuun, valkoiseen kaapuun, sekä pilottilaseihin. Ensin hän haluaa tietää, kuinka kovaan menoon olemme valmiita. Hymy on tyytyväinen, kun ilmoitamme, että nasta lautaan vain. Ensin kuitenkin tyhjätään renkaita, jotta kyyti olisi pehmoisempi.

Aavikkosafarista tulee mieleen moottorikelkkailu: hiekka luistaa alla ja välillä kallistumme niin, että sivuikkunasta näkyy ensin vain hiekkaa, sitten talvileiri, joka on tarkoitettu Dubain hallitsijan pojan piknikeille. Hurautamme ylös dyynille ihailemaan maisemia ja annamme moottorin jäähtyä. Ja taas mennään! Vartin ajelun päästä korskeus kostautuu ja pyydän kuskia hiljentämään. Öklöttää.

Rauhallinen rantakohde

Turistit ovat Ras al Khaimahissa yhtä unisia kuin koko kaupunkikin: aamuseitsemältä rannalla ei näy ketään.

Entinen kalastajakylä, noin 120 000 asukkaan emiraatti Ras al Khaimah, tuttavallisesti Rak, havittelee pontevasti turistikohteeksi. Jumalattoman pitkä ranta ja taustalla nouseva kaunis Hajar-vuoristo tekevät siitä rauhallisen lomakohteen. Hotellit ovat huippuluokka ja pursuavat viihdykkeitä – hyvä niin, sillä juuri muuta koettavaa Rakissa ei ole.

Suuruudenhullu dubai

Dubai nousi maailman huomioon 2000-luvun alussa hulppeiden rakennushankkeidensa takia: kaupunkiin nousivat purjeen muotoinen hotelli Burj al Arab, palmunmuotoinen keino­saari Palm Jumeirah, maailman korkein rakennus Burj Khalifa... Myös ranta-alue Marinan pilvenpiirtäjäsiluetti on noussut kahdeksassa vuodessa.

Suuruudenhulluin hanke lienee The World: Dubain edustalle kasataan 300 keino­saarta maailmankartan muotoon. Se ken kykenee, voi sitten ostaa ökyhuvilan haluamastaan maasta. Suomi-saaren rakentaminen seisoo vielä, mutta Ruotsi on jo hyvää vauhtia valmistumassa.

Dubai laajenee koko ajan. Yhdysvaltain presidentin tytär Ivanka Trump haluaa kehitellä Beverly Hills -tyylistä luksusaluetta kaupungin laitamille.

Kun ajaa vain 10 minuuttia ulos kaupungin rajalta, näkee miltä Dubai näytti vielä parikymmentä vuotta sitten: hiekkaerämaalta.

3 x Dubain buffataivas

Suurkaupungin sylissä. Nyt ei olla ruotsinlaivalla. Jokilaiva lipuu pimeydessä kimaltavien pilvenpiirtäjien edustalla Dubain Marinassa. Kannella tarjoillaan buffet-illallinen, taustalla soi musiikki. Pehmeä tuulenvire ja huikaiseva kaupunkimaisema ovat lyömätön yhdistelmä.

Kahden tunnin jokiristeily-illallinen noin 62 €.

Giorgi Armanin malliin. Burj Khalifan pilvenpiirtäjässä sijaitsee Armani-hotelli, jossa kaikki on mustaa ja kiiltävää. Buffet on ylenpalttinen, ja terassilta voi seurata soivia suihkulähteitä. Lopuksi voi hurauttaa pilvenpiirtäjän huipulle ihailemaan maisemia.

Hotelli Armani, buffet-illallinen 64 €.

Kerran elämässä -brunssi. Siinä avataan ostereita, tuolla grillataan jättikatkarapuja ja tuossa on viisimetrinen jälkiruokapöytä. Jumeirah Zabeel Sarayn Imperium-ravintolan perjantaibrunssi on vertaansa vailla.

Perjantaibrunssi Jumeirah Zabeel Sarayssa 89 €.

Kamelit töissä

Grillattuja jättikatkarapuja, kebabvartaita, hummusta, tabbouleh’ta, baba ganoushia, leipää… Edessämme on tyypillinen Lähi-idän ateria, mutta ruokaseuramme tulee huomattavasti kauempaa. Oppaamme on Pakistanista, matkailuyrityksen johtaja Intiasta, elämysmatkojen järjestäjä Egyptistä, tarjoilija Myanmarista... Kaupungissa on myös paljon suomalaisia.

Lue myös: Unelmien perässä Dubaihin – tällaista suomalaisnaisten elämä siellä on

Moni tekee Dubaissa pitkän uran, niin kuin seurueemme jäsenetkin.

– Jos on ollut yli kymmenen vuotta töissä, aletaan kutsutaan kameliksi, kertoo intialainen Hitesh Mayor.

Dubaista löytyy yli kahtasataa eri kansallisuutta, ja kaupungin reilusta kahdesta miljoonasta asukkaasta vain viidennes on paikallisia. Sehän sataa turistin laariin: edustettuina ovat yhtä monen maan keittiöt ja kaikki niiden eri vivahteet.

Paikalliset ovat ystävällisiä ja vieraanvaraisia, mutta heihin harva turisti tutustuu saati edes tapaa.

 

Dubain laitamilla on Global Villagen alue, jossa voi syödä eri maiden ruokia ja ostaa niiden vaatteita. Edustettuna on suurin osa Euroopan maista. Lähellä on myös Dubain Chinatowniksi kutsuttu Dragon mart. Lohikäärmeen muotoon rakennetulla markkina-alueella on 5 000 kiinalaista kauppaa.

Arabikulttuuria ja formuloita

Dubain keinomaailman jälkeen Abu Dhabin vehreys on piristävää. Edesmennyt hallitsija, sheikki Zayid ibn Sultan Al Nahyan istutti kaupunkiin miljoonia palmuja.

Abu Dhabissa tajuaa olevansa arabimaassa. Keskustassa valtava silta vie kuninkaallisen perheen omalle saarelle. Siellä sijaitsee valtava linna, jossa perheelle ovat esiintyneet niin Stevie Wonder, Whitney Houston kuin Andrea Bocelli.

Abu Dhabissa voi nauttia myös rantaelämästä.

 

Toki täälläkin on pilvenpiirtäjiä ja kilometrien mittainen rantabulevardi. Saadiyat-saarella on huikaisevan kaunis uimaranta, Yas-saarella järjestetään formulakisat. Yasin Ferrari-huvipuistossa voi testata maailman nopeimman vuoristoradan.

Tulossa on myös kulttuuria: jättimäiset Guggenheimin taidemuseo sekä taidemuseo Louvre Abu Dhabi.

Häikäisevän kaunis moskeija

Ulkona on polttavan kuuma, mutta sheikki Zayedin moskeijan italialainen marmori on ihanan viileää. Abu Dhabissa sijaitseva maailman kolmanneksi suurin moskeija on lumoavan kaunis.

Ulkona häikäisee marmori, sisällä kulta ja kristallit. Kolme valtavaa, maailman suurinta kristallikruunua on tehty Swarovskin kristalleista, pylväissä on kultakapiteelit, ja marmorilattiassa sekä seinillä kiemurtelee kukkasia. Rukoushuoneen lattiaa peittävä maailman suurin persialainen matto on kudottu käsin. Työ vei yli tuhannelta kutojalta kaksi vuotta.

Moskeijassa järjestetään maksuttomia kävelykierroksia. Naiset voivat lainata ovella abayan, mustan kaavun tai pukeutua muuten peittävästi.

Kerran elämässä

Sheikki Mohammedin kansallispuistoalueella hyppelehtii vastaan keihäsantilooppeja. Horisontissa alkaa siintää keidas: Al Maha Desert Resort & Spa. Keskelle aavikkoa on lähteen päälle rakennettu luksushotelli, joka muistuttaa kaukaa katsottuna beduiinileiriä. Vieraat asuvat omissa villoissaan, joiden terassilla on yksityinen uima-allas ja henkeäsalpaava näky aavikolle.

– Eräs vanhempi pariskunta tulee tänne joka vuosi ja jättää kännykät ja tietokoneet narikkaan, kertoo hotellinjohtaja, eteläafrikkalainen Arne Silvis.

Somessa ja kadulla

Maata pyritään kehittämään koko ajan kaikilla mittareilla: tänä vuonna Yhdistyneisiin arabiemiirikuntiin on nimitetty onnellisuudesta ja suvaitsevaisuudesta vastaavat ministerit, poikkeuksellisen siitä tekee se, että onnellisuudesta vastaava on nainen Ohoud al-Roumi.

Dubaissa helposti hämmentyy: ulkomaalaiset pukeutuvat hyvinkin vapaamielisesti.

– Hot pants eivät ole okei. Kaikki muu menee, sanoo oppaamme Muhammed Salim.

Dubai on kuitenkin poikkeus, muissa emiraateissa suositaan peittävämpää pukeutumista.

Homoseksuaalisuutta ei hyväksytä, mutta siihenkin pätee Dubaissa sääntö: kunhan ei tee mitään julkisuudessa.

Myös somettamisessa kannattaa olla tarkkana: mitään negatiivista tai arkaluonteista ei kannata reissulta postata.

 

Turistikin saa hennatatuoinnin.

 

4 x uniikkia

1. Rekkaribongailua!

Lamborghini, Porsche, Aston Martin, Bentley, Rolls Royce... Dubaissa poliisikin partioi luksusmersulla.

Mutta jos vastaan tulee hieno auto, pitää aina ensin tarkistaa sen rekisterikilpi.

– Mitä pienempi numero, sitä rikkaampi kuski. Jos kilvissä on 2–3 numeroa pidempi sarja, kuski on vain vuokrannut auton ja haluaa esitellä sitä, opas Muhammed Salim kertoo.

Autonbongarin niska väsyy Emiraateissa.

 

Erikoiskilvistä pulitetaan huutokaupoissa valtavia summia. Paikalliset eivät myöskään poista autostaan suojamuoveja ensimmäiseen vuoteen. Niin muut näkevät, että auto on ostettu uutena.

2. Rikas 20 prosenttia

Keskiluokka, rikkaat ja ökyrikkaat. Emiraattien kansalaisilla piisaa etuja vierastyöläisiin verrattuna: Kun paikallinen nainen ja mies menevät naimisiin, he saavat 15 000 dollaria taskurahaa. Lapsen saatuaan he ansaitsevat 6–7 makuuhuoneen asunnon, kuukausirahaa, sairausvakuutukset sekä koulutuksen.

Jos paikallinen mies nai ulkomaisen, mies ja lapset saavat edut, nainen ei. Jos nainen nai ulkomaisen miehen, perhe ei saa mitään.

Usein poika jättää vanhempien asiaksi sopivan morsiamen etsimisen. Jos pari ei innostu toisistaan, kihlaus purkautuu.

3. Sheikin tuomio

Abu Dhabin kuninkaallinen perhe on maailman varakkain perhe, kiitos öljyvarojen. Arabiemiraattien perustajalla, edesmenneellä sheikki Zayid ibn Sultan Al Nahyanilla on 20 poikaa, tyttärien määrää ei kerrota. Kuuluisin lapsista on sateenkaarisheikki Hamad bin Hamdan al Nahyan. Lempinimi tulee sheikin 3 700 auton kokoelmasta, johon kuuluu seitsemän Mercedes-Benziä kaikissa sateenkaaren väreissä.

Kruununprinssi, sheikki Mohamed bin Zayed Al Nahyanilla on viikoittain vastaanotto, jossa hän tapaa kansalaisia ja ratkaisee näiden huolia.

Haukkojen kouluttamisella on ikivanhat perinteet.

 

4. Kansallislintu haukka

Beduiinikulttuuri elää edelleen vahvana. Jos jollakulla on kädessään haukka, se tarkoittaa että hän on erittäin korkeassa asemassa. Haukat maksavat 50 000 eurosta ylöspäin.

Abu Dhabissa on haukoille kaksi sairaalaa, joissa häkit ilmastoituja ja isompia kuin makuuhuoneet. Jos joku haluaa viedä haukan lentokoneeseen, hauskaa saa istua omistajansa kanssa – ensimmäisessä luokassa.

Seitsemän emiraattia

Yhdistyneet Arabiemiirikunnat sijaitsee Persianlahden rannalla. Valtio perustettiin 1971, ja se koostuu seitsemästä emiraatista. Etenkin Dubaista on helppo tehdä autolla päiväretkiä eri emiraatteihin.

Öljyn löytymisestä alkoi alueen räjähdysmäinen nousu. Kun vielä 1970-luvulla Arabiemiirikunnissa eleli enimmäkseen beduiiniheimoja, käyttää 2000-luvulle tultaessa kolmannes sujuvasti nettiä.

Emiraateista suurin ja kansainvälisin on Dubai, turistien huvipuisto ja shoppailutaivas.

Rikkaassa pääkaupungissa Abu Dhabissa arabikulttuuri on vielä voimissaan.

Sharja on alueen kulttuuripääkaupunki: on kansainväliset kirjamessut, taide- ja musiikkikouluja – ja ankaran uskonnollinen ja oppinut sheikki. Sharjassa ei tarjoilla alkoholia edes hotelleissa.

Ras al Khaimah havittelee pontevasti turistisuosiksiksi.

Muihin emiraatteihin eivät turistit ole löytäneet: pienenpieni Ajman oli ennen kalastajakylä ja ylpeilee alueen kenties kauneimmalla hiekkarannalla. Umm al-Quwain tunnetaan mangrovemetsistään. Piskuinen ja kaunis Fujairah sijaitsee Omaninlahden äärellä.

Kansainvälisessä muotilehdessä kerrotaan, mistä saa Helsingin parhaat löylyt ja pikaruuat sekä ilmaisen kahvikupin.

”Onko tämä Skandinavian kaupunki seuraava cooliuden pääkaupunki?”

Näin puhuttelee Helsinkiä Vogue. Satavuotisjuhliaan viettävä Suomi on saanut paljon huomiota viime aikoina kansainvälisessä lehdistössä. Nyt puolestaan suomalaista koulutusjärjestelmää, muotoilua sekä teknologiatapahtuma Slushia hehkuttaa muotilehti.

Matkajuttuunsa lehti on kerännyt sisäpiirin vinkit haastattelemalla kolmea Helsinki-asiantuntijaa. Perinteisten sauna- ja ruokapaikkojen lisäksi Voguessa mainitaan tietenkin myös tasavallan ykköskoira Lennu, presidentti Sauli Niinistön ja rouva Jenni Haukion terhakka terrieri.

– Seurasaari on ulkoilmamuseo, jossa on vanhaa suomalaista puuarkkitehtuuria ja sen lähellä on paljon kahviloita, kuten Villa Angelica. Kauniilla 2,5 kilometrin merenrantakävelyllä voit bongata pääministerin asunnon tai nähdä presidentin kävelyttämässä hänen bostoninterrieriään Lennua, kertoo sisustusarkkitehti Esa Vesmanen Voguessa.

”Merenrantakävelyllä voit bongata pääministerin asunnon tai nähdä presidentin kävelyttämässä hänen bostoninterrieriään Lennua.”

Lennu-koira emäntänsä Jenni Haukion sylissä vuonna 2012. Kuva: Sanoma-arkisto
Lennu-koira emäntänsä Jenni Haukion sylissä vuonna 2012. Kuva: Sanoma-arkisto

Lue myös! Sauli Niinistön Lennu-koira on tämän hetken tunnetuin suomalainen – 7 kuvaa, jotka selittävät suosion

Vogue on haastatellut juttuunsa myös Hungry in Helsinki -blogin kirjoittajia Ofer Amiria ja Galith Nadbornikia sekä Marimekon pr-päällikkö Maarit Heikkilää.

Muun muassa näitä helsinkiläisiä paikkoja he suosittelevat Voguessa:

 1. Regatta
  ”Kahvila Regatta, outo kahvila pienessä punaisessa kodassa, jossa toinen kahvikuppi on ilmainen. Tai ei, oikeastaan se maksaa viisi senttiä. Leivonnaiset ovat maukkaita ja palvelu on parasta Helsingissä. Ei ole ihmekään, että se on aina täynnä.”
   Regatan löytäneet turistit viihtyvät talvella myös kahvilan nuotion ääressä. Kuva: Sanoma-arkisto
  Regatan löytäneet turistit viihtyvät talvella myös kahvilan nuotion ääressä. Kuva: Sanoma-arkisto
 2. Bar Favela
  ”Värikäs baari, jossa kaikki huonekalut on hankittu kirpputoreilta. Heidän lihavoileipänsä on Suomen paras”
 3. Fafa’s
  ”Suomen paras pikaruoka löytyy Fafa’s-ravintolasta, joka tekee hampurilaisia ja kasvisruokaa sekä vegaanivaihtoehtoja, kuten falafeleja ja hummusta.”
 4. Baskeri & Basso Bistro
  ”BasBas on varsin nuori ravintola, joka yhdistelee trendikkäitä ja luovia annoksia vintagedesignin keskellä boheemissa ympäristössä.”
 5. Muru
  ”Muru sijaitsee Helsingin ytimessä. Menu vaihtuu koko ajan, vuodenaikojen ja mielialan mukaan. Sinulta kysytään, mistä et pidä, ja kokki käyttää mielikuvistaan ja luovuuttaan.”
 6. Farang
  ”Sijaitsee kauniilla alueella Töölössä. Se on aasialais–suomalainen fuusioravintola, jossa on hyvää ruokaa ja mukava sisustus.”
  Merimaisemasta voi Löylyssä nauttia maan tasalla tai katolta. Kuva: Sanoma-arkisto
  Merimaisemasta voi Löylyssä nauttia maan tasalla tai katolta. Kuva: Sanoma-arkisto
 7. Löyly
  ”Löyly on erittäin skandinaavinen, ehdoton nähtävyys, jossa on ravintola, baari ja sauna. Ruoka ei ole täällä pääosassa, vaan tänne tullaan nauttimaan arkkitehtuurista, näkymästä ja saunasta.”
 8. Kotiharjun sauna
  ”Kotiharjun sauna on suosikki sen historiansa, aitoutensa ja ilmapiirinsä vuoksi sekä se sijaitsee viileällä Kallion-alueella.”
 9. Merikylpylä Allas
  ”Allas Sea Pool sijaitsee loistavalla paikalla, keskellä kaikkea, kuuluisan Kauppatorin vieressä, jossa voit mennä merivesialtaisiin ja ihailla henkeäsalpaavia maisemia.

 

Edullisimmassa paikassa lomailija selviää vuorokaudesta reilusti alle 50 eurolla.

Talouslehti Business Insider kertoo vuosittaisesta lomakohdelistauksesta, jonka on tehnyt lentokenttäpalveluita tarjoava Hoppa. Siinä on analysoitu 84 suosittua matkakohdetta ympäri maailman sen mukaan, paljonko kustannuksia kertyy yhden yön matkalta ilman lentoja.

Kokonaiskustannukset yhdelle henkilölle on laskettu hotellihuoneen puolikkaasta sekä jaetuista ateria-, viini- ja taksikuluista. Päälle tulevat vielä kahvin, cocktailin ja oluen kustannukset.

Kun listauksesta tarkastellaan pelkästään Euroopan-kohteita, säästeliäs suuntaa ensi kesänä matkansa Romaniaan, Turkkiin tai Bulgariaan. Koostimme seitsemän halvimman kohteen listan olennaisimpien vuorokausimenojen mukaan.

7. Hania, Kreikka
63,72 euroa

 • Hotelli kahdelle 66,20 euroa
 • Ateria kahdelle 25,15
 • Viinipullo 7,10
 • Taksi 2,00
 • Kahvi 2,60
 • Cocktail 7,00
 • Oluttuoppi 3,90

Hania, Kreikka. Kuva: Shutterstock
Hania, Kreikka. Kuva: Shutterstock

6. Krakova, Puola
60,30 euroa

 • Hotelli kahdelle 69,60 euroa
 • Ateria kahdelle 22,90
 • Viinipullo 5,90
 • Taksi 3,70
 • Kahvi 2,45
 • Cocktail 5,05
 • Oluttuoppi 1,75

Lue myös! Ravintolavinkit Krakovaan

Krakova, Puola. Kuva: Shutterstock
Krakova, Puola. Kuva: Shutterstock

5. Sliema, Malta
59,45 euroa

 • Hotelli kahdelle 70,65 euroa
 • Ateria kahdelle 20,10
 • Viinipullo 6,95
 • Taksi 2,95
 • Kahvi 1,50
 • Cocktail 5,40
 • Oluttuoppi 2,20

Sliema, Malta. Kuva: Shutterstock
Sliema, Malta. Kuva: Shutterstock

4. Kiova, Ukraina
54,45 euroa

 • Hotelli kahdelle 73,20 euroa
 • Ateria kahdelle 18,05
 • Viinipullo 4,30
 • Taksi 1,85
 • Kahvi 1,10
 • Cocktail 3,50
 • Oluttuoppi 0,90

Kiova, Ukraina. Kuva: Shutterstock
Kiova, Ukraina. Kuva: Shutterstock

3. Antalya, Turkki
49,95 euroa

 • Hotelli kahdelle 52,30 euroa
 • Ateria kahdelle 16,30
 • Viinipullo 6,15
 • Taksi 3,85
 • Kahvi 2,35
 • Cocktail 5,60
 • Oluttuoppi 2,70

Antalya, Turkki. Kuva: Shutterstock
Antalya, Turkki. Kuva: Shutterstock

2. Bukarest, Romania
49,70 euroa

 • Hotelli kahdelle 50,00 euroa
 • Ateria kahdelle 24,00
 • Viinipullo 5,85
 • Taksi 1,90
 • Kahvi 2,65
 • Cocktail 5,10
 • Oluttuoppi 1,50

Bukarest, Romania. Kuva: Shutterstock
Bukarest, Romania. Kuva: Shutterstock

1. Sofia, Bulgaria
44,10 euroa

 • Hotelli kahdelle 44,15
 • Ateria kahdelle 20,60
 • Viinipullo 5,70
 • Taksi 2,40
 • Kahvi 1,85
 • Cocktail 4,50
 • Oluttuoppi 1,30

Sofia, Bulgaria. Kuva: Shutterstock
Sofia, Bulgaria. Kuva: Shutterstock

Ruoka. Luonto. Ihmiset. Ne mykistävät superreissaajankin missä päin maailmaa tahansa.

Yhdysvaltalainen Cassanda De Pecol, 27, on ennätysmatkailija. Hän on tehnyt Guinnesin maailmanennätyksen vierailemalla maailman kaikissa valtioissa – ja vieläpä ennätysajassa.

Hän reissasi 196 valtiossa. Aikaa siihen meni lähes 19 kuukautta. Matkansa hän kustansi osittain sponsorirahalla sekä säästöillään.

Lukuisista matkakohteistaan Cassanda löysi suosikkinsa, ja hän on nyt listannut niistä kymmenen parasta, kertoo The Independent -lehti.  

Mikä on sinun lempimatkakohteesi ja miksi? Kerro jutun lopussa.

 1. Mongolia

  ”Syvenny kaukaiseen erämaahan ja ratsasta villihevosilla.”
 2. Bhutan

  ”Opi rauhantahtoisen elämän etiikka.”
 3. Malediivit

  ”Näe yksi maailman sinisimmistä vesistä, valkoisista hiekoista ja kaikkein hienoimmat hiekkavallit.”
 4. Vanuatu

  ”Koe kavan valmistusprosessi ja tapaa ystävällisimmät ihmiset.”
 5. Pakistan

  ”Täällä saa käsityksen raa’asta, todellisesta aasialaiskulttuurista ja ruuasta.”
 6. Oman

  ”Upottaudu aavikolle ja vuorille, sekä omaksu asioita paikallisilta, jotka asuvat vuorilla. Se on kokonaan erilainen elämäntapa.”
 7. Tunisia

  ”Koe Pohjois-Afrikan kulttuuri Lähi-idän fiiliksillä ja suunnaton määrä arkeologista historiaa.”
 8. Peru

  ”Amazonin sademetsä ja Aguas Calientes Machu Picchun juurella.”
 9. Costa Rica

  ”Apinoita, tuoreita hedelmiä, hyvää musiikkia ja tulivuoria… tarvitseeko minun sanoa enempää?”
 10. Uusi-Englanti

  ”Sanotaan, että koti on siellä, missä sydän on, ja mitä enemmän matkustan, sitä paremmin se näkyy minulle.
  Koti on siellä, missä on perhe, missä on turvaverkostoni, missä on kaikki se, josta minut tunnetaan. Kotimaassani on rikas luonto, ja se on tärkeä minulle.”  

Mikä on sinun lempimatkakohteesi ja miksi?

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.