Venetsian vesireitit tulevat tutuiksi gondoliajelulla. Kuvat: Shutterstock ja Annakaisa Vääräniemi
Venetsian vesireitit tulevat tutuiksi gondoliajelulla. Kuvat: Shutterstock ja Annakaisa Vääräniemi

Pöytä on katettu ja lasi täytetty! Italian – ja kenties koko maailman – romanttisin kaupunki tarjoilee ihania makuja yötä päivää.

Kuka voisi vastustaa samettista risottoa, aitoa italialaista jäätelöä ja raikasta proseccoa?

Venetsia ja sen pikkupuodit ja -kahvilat sekä romanttiset ravintolat ovat kuin luotuja makumatkailuun. Runsas aamiainen espressoineen herättää kaupungin kuhinaan, joka päättyy vasta pitkään iltaan suloisessa ravintolassa, kun kanaalit aloittavat öisen liplatuksensa.

Venetsiassa herkkuputki kestää aamusta iltaan?

Venetsian herkkuja klo 8–24

Rialton markkinoilta saa monenlaisia herkkuja: paikalliset vihannekset kannattaa ostaa täältä, jos on valinnut kotimajoituksen ja kokkaa itse ruokansa.
Rialton markkinoilta saa monenlaisia herkkuja: paikalliset vihannekset kannattaa ostaa täältä, jos on valinnut kotimajoituksen ja kokkaa itse ruokansa.

Klo 8–11: aamukahvi ytimessä

Aamun ensimmäisinä tunteina kannattaa suunnata Rialton markkinoille, kun kauppiaat järjestelevät kojujaan ja paikalliset tulevat ruokaostoksille. Keskipäivän jälkeen toritunnelma hiljenee ja kuhina siirtyy alueen viinibaareihin sekä ravintoloihin.

Aamiaisvinkki! Caffe Saraceno tarjoaa miellyttävän aitiopaikan Rialton touhuihin. Ruoka-annokset ovat valtavia ja erittäin herkullisia. Venetsialaisten ykköskahvi espresso on tavallista kalliimpi, kolme euroa, mutta toisaalta turistien suosimalla Pyhän Markuksen aukiolla espressosta voi pulittaa kuusikin euroa – sekä toiset kuusi euroa palvelu- ja musiikinkuuntelumaksua.

Caffe Saraceno, Riva del Vin 28, San Polo

Nam, tonnikalatartaria Algiubagión tapaan!
Nam, tonnikalatartaria Algiubagión tapaan!

Klo 11–14: täydellinen lounas kanaalinäkymillä

Venetsian entinen työläisalue Cannaregio jää monelta turistilta kokematta, vaikka sinne kävelee Rialtosta kymmenessä minuutissa. Toisia kiinnostavat alueen kulttuuri ja kirjakaupat, toiset taas suuntaavat sinne makujen perässä.

Ravintola Algiubagió on täydellinen lounaspaikka. Terassilta näkyy vilkasliikenteinen kanaali ja kaunis Muranon saari. Täältä löytää parhaimman paikallisen kalalounaan, tai miltä kuulostasi tryffelikeitto, jossa on aavistus lakritsia? Viiden ruokalajin lounas­menu on täyttävä mutta kevyt – ja yllättäviä makuyhdistelmiä täynnä. Ravintola on mainittu paikallisessa Michelin-oppaassa, ja sen halvimmat annokset alkavat 15 eurosta.

Ravintola Algiubagió, Fondamenta Nuove 5039, Cannareggio

I Tre Mercantin tiramisut sulavat suussa.
I Tre Mercantin tiramisut sulavat suussa.

Klo 14–17: herkkudelien parhaimmistoa

Iltapäivän rauhalliset hetket voi viettää paikallisissa deleissä, herkkukaupoissa. I Tre Mercanti on kuin delien Mercedes tai Gucci.

Ulos tullessasi tiedät kaiken tiramisun historiasta ja valmistuksesta ja olet maistanut muutamaa erilaista makua: myymälässä tehdään itse peräti viittätoista erilaista tiramisua. Kaupassa on myös muun muassa kahtasataa viiniä ja viittäkymmentä pastakastikelajia.

I Tre Mercanti, Campo della Guerra 5364, Castello

Missä kahvila ja kanaalinäkymä, siellä ruuhkaa.
Missä kahvila ja kanaalinäkymä, siellä ruuhkaa.

Klo 17–19: cin cin!

Venetsialaiset ovat aperitiivien tosiystäviä. Auringon laskiessa laseissa kuplii prosecco tai spritz, tyypillisin paikallinen aperitiivi. Jos aikataulusi sallii vain yhden pysähdyksen ennen illallista, suuntaa aperitiiville Harry’s-baariin ja tilaa Bellini. Paikka väittää olevansa tämän legendaarisen drinkin koti.

Juomasta saa maksaa 16,50 euroa, mutta kerrankos sitä ollaan Venetsiassa! Valkoista persikkapyrettä ja proseccoa kaadetaan niin isoon lasiin, että sitä tyhjentäessä ehtii fiilistellä nostalgisen baarin tunnelmaa. Mahtavimmat kanaalinäkymät avautuvat yläkerrasta. Ruokailijoille suositellaan pöytä­varausta.

Harry’s, Calle Vallaresso 1323, San Marco

Pyhän Markuksen aukio on päivällä todellinen turistimagneetti, illalla rauhallinen olohuone.
Pyhän Markuksen aukio on päivällä todellinen turistimagneetti, illalla rauhallinen olohuone.

Klo 19–22.30: illallisparatiisi aukiolla

Pyhän Markuksen aukio on klassikko, joka on parhaimmillaan aikaisin aamulla tai myöhään illalla. Sen laitamilta löytyy myös Quadri, gastronominen monumentti, kuten paikallinen Michelin-opas kuvailee.

Jos et jaksa fiiniä illallismenuta, voit haukata jotain kevyempää alakerran Abc Quadrissa tai sen vieressä olevassa kahvilassa.

Quadri on tunnettu kalaruuistaan, jotka ovat aamun saaliita Rialton torilta. Abc Quadri tarjoilee perinteisempiä aterioita emoaan huokeampaan hintaan. Listalla on monia pastoja ja risottoja kasvissyöjillekin.

Quadri, San Marco 120, San Marco

Florian-kahvilan laajasta listasta ilahtuu teenjuojakin.
Florian-kahvilan laajasta listasta ilahtuu teenjuojakin.

Klo 22.30–24: viimeiset teet

Kanaalin vesi välkkyy kuun valossa ja jossain kuuluu vaimeasti Andrea Bocellin hitti Time to say goodbye. Venetsian kadut hiljenevät kymmenen jälkeen, ja ilmassa leijuu lähes taianomainen tunnelma.

Sitä voi pitkittää Caffè Flo­rian -kahvilan sympaattisissa salongeissa tai pienessä baarissa. Samalla voi katsastaa Pyhän Markuksen tuomiokirkon ja Dogen palatsin iltavalaistuksessa.

Caffé Florian on avattu jo vuonna 1720. Sieltä löytyy niin sympaattisia salonkeja kuin pieni baari, jossa tilaukset tulevat halvemmiksi kuin pöytiin tuotuina.  Kahvijuomia ja teelajeja on kymmeniä erilaisia, mutta illan makea päätös voi olla myös paikallinen likööri – tai tietysti jäätelö!

Caffè Flo­rian, Piazza San Marco, 57

Jäätelö ei lopu kesken Venetsiasta.
Jäätelö ei lopu kesken Venetsiasta.

Kellon ympäri: jäätelöhuumaa!

Ei Venetsian-lomaa ilman gelatoa. Jätskikioskeja on kaikkialla, ja makurivistöjen edessä tulee vaikea olo. Pistaasia? Pannacottaa? Stracciatellaa? Eksoottisimmissa jäätelöissä maistuu jopa ripaus pippuria, basilikaa ja artisokkaa.

Suositus! Jäätelöpaikka Grom, joka tarjoilee niin gluteenittomia ja säilöntäaineettomia jäätelöitä. Useita paikkoja Venetsiassa.

Paikalliset suosittelevat x 3

1. Rita Murano (vas.): ”Todellinen Venetsia on lähellä rautatieasemaa ja Rialtoa. Ensimmäisenä kannattaa kiivetä Scala Contarini del Bovolo -torniin. Sitä turistit eivät ole löytäneet vielä, ja se on on Pyhän Markuksen kellotornia paljon rauhallisempi ja romanttisempi paikka. Kellotornin lähellä on myös paljon kivoja ravintoloita.”

2. Linda Dei Rossi (kesk.): ”Suosikkipaikkani Venetsiassa on Buranon saari, joka on tunnettu värikkäistä taloistaan ja pitsisestä historiastaan. Se on todellinen helmi, niin aito ja taiteellinen.

Ravintoloista paras on trattoria Misericordia. Se on kauniissa paikassa, kaukana turistimassoista, mutta kävelymatkan päässä perusnähtävyyksistä.”

3. Gabriele Bettiol (oik.): ”Rialtossa on Venetsian mukavin meno. Siellä on paljon kivoja kahviloita, baareja sekä ravintoloita. Kannattaa käydä myös Santa Crocen alueella ja kokeilla siellä Ai Garzoti -ravintolaa. Se on minun suosikkini.”

”Todellinen Venetsia on lähellä rautatieasemaa ja Rialtoa.”

Unohda appsit

Jos haluaa ottaa ilon irti Venetsiasta, pitää hankkia kunnon paperikartta.

– Gps ja kännykän karttaohjelmat kannattaa sulkea. Ne eivät toimi täällä, kävelykierroksen opas neuvoo turisteille.

Harva älypuhelin osaa reitittää jokaista pientä kujaa, siltaa ja kanaalia. Ja niitä Venetsiassa riittää. Siltoja on lähemmäs 400, ja samannimisiä katuja voi olla kymmeniä, kuten vaikkapa Uunikatuja (Calle del Forno).

Koska eksymistä ja harhailua ei voi välttää, kaupunki on kuin tehty kiireettömään seikkailuun – joka kujalla odottaa yllätys!

Rialtossa on Venetsian mukavin meno, sanoo venetsialainen Gabriele Bettiol.
Rialtossa on Venetsian mukavin meno, sanoo venetsialainen Gabriele Bettiol.

Mutta koska välillä pitää nukkuakin...

Hotelli Cavalletto Doge Orseolo ****
Haluatko herätä kanaalin ääniin, ehkäpä myös gondolieerin serenadiin? Minuutissa olet myös kaiken ytimessä, Pyhän Markuksen aukiolla – jos maltat poistua hotellin herkkupöytien ja kanaalinäkymien ääreltä.

Hotelli Canal ***
Suurkanaalin eli Canal Granden maisemia voisi tuijotella ikuisuuden. Hotelli Canalin terassilta se on mahdollista. Plussaa loistava sijainti rautatieaseman ja monien nähtävyyksien kupeessa.

Pihistä!
Airbnb-kämppiä on tarjolla yksiöstä majataloon, kunhan tekee varauksen ajoissa. Yön hinta 15 eurosta ylöspäin.

Miten pääsee?

 • Norwegian ja Finnair lentävät kesäkuukausien ajan suoraan Venetsiaan. Yhdellä vaihdolla Venetsiaan lentää useampi yhtiö, ja meno–paluu-lipun voi saada alle 150 eurolla.
 • Marco Polon lentokentältä pääsee Venetsiaan vesibusseilla tai busseilla.

  Meikäläiset rakastavat kirpputoreja. Ne kannattaa tsekata ulkomaanreissuillakin.

  Muotisuunnittelija Teemu Muurimäki listasi matkatoimisto Ebookersin pyynnöstä suosikkikirpputorinsa ulkomailla. Teemu kuvaili ulkomaisia kirppiksiä aarreaitoiksi ja vähän yllättäenkin kertoi ostavansa enimmät vaatteensa ulkomailta, vaikka suomalaissuunnittelijan kuvittelisi liputtavan kotiin päin.

  Mutta reissataan sitä meilläkin! Listasimme Me Naisten toimituksen omat ulkomaiset kirpparisuosikit:

  ”Kirpparikierroksen päätteeksi voi vedellä ulkoilmakaraoket.”

  Berliini, Mauerpark

  Mitä: Mauerpark eli muuripuisto sijaitsee suositussa Prenzlauer Bergin kaupunginosassa. Sunnuntaisin puisto muuttuu ulkoilmakirppikseksi, käytännössä siis valtavaksi hulabalooksi. Yhdellä kävelyllä voi löytää ihanat vintagenilkkurit sekä kattolampun. Tarjolla on kaikkea DDR-krääsästä paikallisten suunnittelijoiden luomuksiin. Kirpparikierroksen päätteeksi voi vedellä ulkoilmakaraoket, löytyy samasta paikasta.
  Missä: Bernauer Str. 63-64, 13355 Berlin, Saksa

  Muista Berliinissä myös Boxhagener platzin sunnuntaikirppikset, os. Grünberger Str. 75, 10245 Berlin, Saksa. Ystävä teki juuri löydön Boxhagener Platzilla: kolme Bjørn Wiinbladin alkuperäistä julistetta Pähkinänsärkijä-baletista.

  Pariisin-tuomisia, Laroussen kuvitettu sanakirja vuodelta 1910. Kuva: Tanja Hakamo
  Pariisin-tuomisia, Laroussen kuvitettu sanakirja vuodelta 1910. Kuva: Tanja Hakamo

  ”Jos vähänkin osaat ranskaa, kannattaa tinkiä sillä.”

  Pariisi, St Ouen de Clignancourt

  Mitä: Ihan heti ei tule mieleen tavaraa, jota tältä pariisilaiskirpparilta ei löytäisi. Vesihanoista käsilaukkuihin, pääkalloista pikkuhousuihin. Jos vähänkin osaat ranskaa, kannattaa tinkiä sillä. Erääseen ikämieskauppiaaseen suomalaisopiskelijan Ranskan kirjallisuudenopinnot tekivät niin suuren vaikutuksen, että Laroussen kuvitettu sanakirja vuodelta 1910 lähti mukaan lahjana!  Varaudu mukavilla kengillä, käveltävää riittää.
  Missä: 7 impasse Simon, 93400 Saint Ouen, Ranska, metrolinja 4 Porte Clignancourt, Pariisin 18. kaupunginosa

  Lissabon, Feira da Ladra

  Mitä: Kaiken maailman roinaa on tarjolla, ihan liikaa. Jos haluaisin sisustaa kotiani koristeellisilla portugalilaisilla kaakeleilla, tsekkaisin Feira da Ladran myyntikojut. Torin nimi suomeksi tarkoittaa varkaiden markkinoita.
  Missä: Campo de Santa Clara, 1100-472 Lisboa, Portugali, Alfaman kaupunginosa

  Madrid, El Rastro

  Mitä: Sunnuntaiaamuna Madridissa kannattaa suunnata Espanjan suurimmalle kirpputorille. Et ole yksin. Haistele tunnelmaa ja ihmettele tavaran määrää! Pääkadun varrella enimmäkseen vaatteita, sivukujilla lymyilevät paikalliset "aarteet". Kiertelyn ja shoppailun jälkeen on hyvä poiketa tapaksille ja oluelle, paikallisten tapaan.
  Missä: Calle de la Ribera de Curtidores, 19, Madrid, Espanja, metropysäkit La Latina ja Puerta de Toledo

  Blingiä Berliinistä! Kuva: Kalle Koponen
  Blingiä Berliinistä! Kuva: Kalle Koponen

  Sydney, Paddington Markets

  Mitä: Hurmaava ja sympaattinen Paddington Markets on täynnä paikallisten muotisuunnittelijoiden, käsityöläisten, koruntekijöiden ja taiteilijoiden kojuja. Täällä ei myydä käytettyä tavaraa, mutta taatusti voi tehdä uniikkeja löytöjä, saa nauttia rennosta aussitunnelmasta ja herkutella vaikka kotitekoisella suklaalla. Avoinna vain lauantaisin.
  Missä: 395 Oxford St, Paddington NSW 2021, Australia

  Tukholma, Hornsgatanin Stadsmission

  Mitä: Tukholman kirppiksiltä valpas voi löytää älyttömän laadukkaita tuotteita pilkkahintaan. Vanhempi vintage on hinnakkaampaa, mutta vastaan voi kävellä esimerkiksi Raija Uosikkisen Ritari-kuvituksella varustettu hyväkuntoinen emalikattila, kolme euroa. Hossin käyttämättömän silkkimekon kuuden euron hinta ei liioin päätä huimaa. Hinta-laatu-suhde on paras juuri Stadsmissionin kirppareilla.
  Missä: Hornsgatan 58, 118 21 Stockholm, Ruotsi

  Ja sitten vielä ne Teemu Muurimäen kirpparivinkit ulkomailta

  Kuva: Jonna Öhrnberg
  Kuva: Jonna Öhrnberg

  Kiliwatch Paris Concept Store, 64 Rue Tiquetonne, 75002 Pariisi, Ranska.
  “Kiliwatch on mielenkiintoinen cocktail uusia ja käytettyjä vaatteita. Vintage vaatteista on aina koostettu päivän muotitrendejä peilaava inspiroiva näytteillepano.”

   House of Vintage, 4 Cheshire St, London E2 6EH, Iso-Britannia.
  “House of Vintagestä löytyy pieni, hyvin selektiivinen ja laadukas kokoelma eri vuosikymmenien hienoja designeja.” 

  Cinzia Vestiti Usati, Via del Governo Vecchio, 45, 00186 Rooma, Italia.
  “Väreittäin koordinoidut vaaterivistöt pursuavat mielenkiintoisia vanhoja vaatteita. Elegantin Piazza Navonan sivukadun vintage-kauppa rönsyilee vintage-vaatteita ja -asusteita katonrajaa myöten.”

  Cavalli e Nastri, Via Gian Giacomo Mora, 3, 20123 Milano, Italia.
  “Saman kadun varrella on vastakkain Cavalli e Nastrin naisten- ja miestenvaatteisiin erikoistuneet vintage-vaatekaupat. Vaatteet ovat upeita keräilykappaleita ja esillepano on tarkoin mietitty.” 

  Mitchell Road Antique & Design Centre, 17 Bourke Rd, Alexandria NSW 2015, Australia.
  “Entinen huutokauppakamari on kuin elämysmatka menneeseen maailmaan. Mittchell Roadin tarjonta on antiikkihuonekaluista vintagevaatteisiin ja designesineisiin.”

  Lähde: ebookers

  Matkustaminen on tietysti mahtavaa, mutta mitä pidempään ulkomailla on, sitä enemmän kotimaasta kaipaa jotakin. Niin kuin nyt pussilakanaa ja astiankuivauskaappia.

  Aurinko paistaa, palmut suhisevat, kivaa on. Mutta jotakin ulkomailta puuttuu. Ainakin meidän suomalaisten mielestä. Näitä kaipaamme maailmalla:

  1. Arjen pikku apuvälineet

  Missä tiskiharja ja vessan käsisuihku, entä juustohöylä, villasukat ja kotimainen kuorimaveitsi? Purkinavaajakin on ihan kummallinen. Paikallisista kaupoista ei kummoisia löydä. Pesusienellä ei tee mitään apartementoksen tiskivuoren edessä. Eikä astiankuivauskaappia ole, tietenkään.

  2. Toimiva tekniikka

  Tämä wi-fihän on silkkaa pelleilyä. Ja hotellihuoneen ovi a) aukeaa väärään suuntaan, b) hirttää alareunastaan kiinni lattiaan, c) ei mene kunnolla lukkoon ja jos menee, auki ei hevin saa. Viemäri vetää niin huonosti, että suihkun jälkeen koko kylppäri tulvii. Vessanpyttyyn ei saa laittaa vessapaperiakaan.

  Hanavettä ei luonnollisestikaan voi juoda. Suihkun paine on vitsi, eikä kuuma vesi taaskaan riittänyt tukan huuhteluun. Miten vaikeaa tämä voi olla?

  3. Sängyt ja nukkuminen

  Onko kukaan koskaan keksinyt, miten hotellihuoneiden lakanoiden kanssa pitäisi toimia? Siis on se ylempi, jonka siivooja petaa ja taittaa huovan päälle. Ja se alempi, jota ei ole sullottu patjan reunojen alle. Kun kerran kääntyy yöllä, molemmat lakanat kiertyvät köydeksi, huopa hiertää ja patja paljastuu. Vaadimme pussilakanoita koko maailmaan!

  4. Salmiakki ja muut purtavat

  Ruisleipä, salmiakki, suomalaiset marjat, Fazerin sininen suklaa, lakkahillo, sitruunapippuri, dippikastikejauheet, ruisjauhot, xylitol-purkka, Tupla-patukat, hapankorput, kaurapuuro siemenillä, salmiakkikossu, proteiinirahkat, kardemumma, laktoosittomat maitotuotteet... Lista on niiin pitkä.

  5. Tavat ja tottumukset

  Suomalaiset kirjat ja lehdet, oi missä olette? Baarikadulla pitää vältellä sisäänheittäjiä, vaatekaupoissa yli-innokkaita myyjiä. Tinkiminen ahdistaa jo ajatuksena. Pahinta on kuitenkin juomarahan pohdinta. Notta mitenkä se taas laskettiinkaan?

  Myös näitä kaivattiin:

  BuranaCapsit, sappisaippua, lämpimät puulattiat, kolminkertaiset ikkunat, suomalaiset maisemat kuten hillarämeet, tunturit ja näkymät mökkijärvelle, oikeaan suuntaan avautuvat ovet, raikas ilma, oikean lämpöiset saunat, rasvaton maito, HKL:n reittiopas, keskuslämmitys, valaistus ilman sähkökatkoksia, oma tila, suodatinkahvi, keskustelu niin että saa suunvuoron, väljät julkisen liikenteen välineet, Reino- ja Aino-tossut, harjalliset metalliset kenkärallit ulko-ovilla, Lumenen tuotteet...

  Jo toistakymmenta vuotta ulkom...

  Tiskiharja ja pussilakanat – mitä kaikkea ulkomaanlomalla Suomesta kaipaakaan!

  Enpa tieda, missa reissu on tehty, mutta epailen Espanjaa. Itse asiassa oikeastaan kaikkea puuttuvaksi listattua saa sieltakin. Hillarameita, suodatinkahvia (kauheaa myrkkya!) ja Lumenea en edes kaivannut Kanarialla asuessani. Aika monta muutakin turhaa listassa oli. Maassa maan tavalla tai maasta pois, eiko vaan?
  Lue kommentti