Suomen 50 Parasta Ravintolaa -lista julkistettiin kahdeksannen kerran. Ykkössijan nappasi ravintola Olo Helsingistä

Koskaan aikaisemmin TOP 10:ssä ei ole ollut kolmea Helsingin ulkopuolista ravintolaa. Merkittäväksi asian tekee vielä se, että sekä Turku että Tampere ovat nyt molemmat edustettuina kärkiravintoloiden joukossa.

Bistroutuminen on päivän trendi: matala kynnys, mutkattomuus, rentous, laadukkaat raaka-aineet ja niiden monipuolinen hyödyntäminen ja oman rahalla saatava hyvä hinta-laatu -suhde ovat se juttu. Asiakas saa nyt enemmän samalla rahalla. Amuséet eli keittiön yllätystervehdykset ovat levinneet Michelin-tähtiravintoloista pieniin kokkivetoisiin paikkoihin laajemminkin. Viime vuodet ovat olleet lähiruoan, pienten tuottajien raaka-aineiden käytön yleistymistä. Tilanne on vakiintunut.

Äänestyksen järjestivät ravintola-alan Viisi Tähteä -median ja Eat&Joy Maatilatori -myymälöiden taustavoimat. Äänestäjinä olivat ravintola-, ruoka- ja juoma-alan ammattilaiset: ravintoloitsijat, keittiömestarit, ravintolapäälliköt, sommelierit, alkoholialan toimijat sekä ruoka- ja ravintolatoimittajat. www.eatandjoy.fi/50parasta

50 Parasta ravintolaa 2012:

1. Olo, Helsinki

2. Muru, Helsinki

3. Farang, Helsinki

4. Chez Dominique, Helsinki

5. Savoy, Helsinki

6. Gaijin, Helsinki

7. Mami, Turku

8. Chef & Sommelier, Helsinki

9. Bertha, Tampere

10. Sergio's, Turku

11. Sinne, Porvoo

12. Ateljé Finne, Helsinki

13. Luomo, Helsinki

14. Demo, Helsinki

15. Nokka, Helsinki

16. G.W. Sundmans, Helsinki

17. Smör, Turku

18. Bistro O mat, Kirkkonummi

19. Spis, Helsinki

20. Boulevard Social, Helsinki

21. Tintå, Turku

22. Hella ja Huone, Tampere

23. Kuurna, Helsinki

24. C, Tampere

25. Postres, Helsinki

26. Kosmos, Helsinki

27. Juuri, Helsinki

28. Sea Horse, Helsinki

29. Os, Kuopio

30. Salutorget, Helsinki

31. Näsinneula, Tampere

32. Aito, Helsinki

33. Strindberg, Helsinki

34. Carelia, Helsinki

35. Kolme Kruunua, Helsinki

36. Tertin kartano, Mikkeli

37. Pinella, Turku

38. Musta Lammas, Kuopio

39. Rivoletto, Helsinki

40. Sunn, Helsinki

41. Lupolo, Helsinki

42. Patrona, Helsinki

43. Gastone, Helsinki

44. Teatterin Grilli, Helsinki

45. Pure Bistro, Helsinki

46. Pöllöwaari, Jyväskylä

47. Grotesk, Helsinki

48. Nautical, Maarianhamina

49. Gastropub, Tuulensuu

50. 188,1 Uleåborg  

Minne lähtisit 1 000 eurolla? Osallistu kilpailuun 15.2. mennessä.

Matkaopas-lehti järjestää upean matkailuvuoden avaukseksi arvonnan, jonka palkinto on Lomalinjan 1  000 euron matkalahjakortti. 

Lomalinja on suomalainen matkan­järjestäjä, jonka ohjelmasta voittaja voi lahja­kortillaan valita kauko­matkan, teemaristeilyn, kulttuuri­matkan tai harrastusaiheisen matkan, aiheena viini, maalaus ja valokuvaus tai sotahistoria. Lisäksi Lomalinja tarjoaa iso­vanhemmille ja lapsenlapsille yhteisiä matkoja ja vaativan matkailijan helmimatkoja.

Voittajan kerromme Matkaoppaan numerossa 2/2015, joka ilmestyy 11.3. Voittajalle ilmoitetaan myös erikseen. Palkinto on henkilökohtainen, eikä sitä voi vaihtaa rahaksi.

Vastaa 15. helmikuuta mennessä!

Jos et saa lomaketta auki alla, osallistu kilpailuun tästä.

Osallistu myös matkamessuilla

Tuplaa mahdollisuutesi ja täytä kilpailukuponki myös matkamessuilla Helsingissä 16.–18.1.2015 osastollamme 6m121.

Osoitetietoja voidaan käyttää suoramarkkinointiin.

Vuoden 2015 ensimmäinen Matkaopas hehkuu kuumana ja tarjoaa parhaat elämykset suomalaiseen makuun.

Matkaopas ilmestyy 14. tammikuuta 2015. Kreikasta esittelemme maan käyntikortin, Santorinin. Se jokaisen Kreikka-fanin kannattaa nähdä kerran elämässään. Korkeuserot huimaavat, auringonlasku on maailman mainostetuin ja rannat ovat hyviä. Jutun ravintolavinkeillä pärjäät pitkälle.

Amsterdam ja Malta

Pintaa syvemmältä -juttusarjassa tutkimme huolellisesti maailman tulppaanipääkaupungin, Amsterdamin. Tarjoilemme tästä Alankomaiden ilopilleristä 122 sisäpiirin vinkkiä.

Lisäksi poimimme ensi viikonloppuna pidettäviltä matkamessuilta vuoden 2015 parhaat paratiisit ja piilopaikat.

Jaakko Selin päätyy kolumnissaan välttämään erotiikkaa Maltalla. Nunnadiskossa soi Village People.

Italia ja Teneriffa

Italia on myös mukana, totta kai. Piipahdamme suositulla Caprin saarella, jonne saamme yksityisopastuksen. Kokenut matkailija Hannu Pesonen kertoo parhaat vinkkinsä.

Teneriffalla nautimme lanza-seiväshypystä ja ajelusta Teidelle sekä valassafarista. Nälkä lähtee parhaiten Orotavan kaupungissa, neuvomme ravintolan, jossa valmistetaan perinneherkkuja, kuten täyttävää ja maukasta lihamuhennosta.

Bangkok ja Ras Al Khaimah

Bangkokissa vietämme kolmen päivän herkutteluputken. Poimi jutustamme talteen parhaiden ruokapaikkojen osoitteet.

Arabiemiraattien Ras Al Khaimah haastaa kultakaupunki Dubain. Mitä siellä voi tehdä? Tarjoilemme tärpit loistolomaan.

Muita jutun aiheita ovat Hampurin putiikit, vaellus Lounais-Kiinassa, Halti, Elizabeth Taylorin jalanjäljillä, Laura Malmivaara matkailijana, parhaat kotimaiset kylpylät, hotelliluokitus sekä tamineet tropiikkiin.

MATKAOPASLEHTI
Matkaoppaan viime numeron välissä ollut matkatarjous ei ollut lehden, vaan matkan järjestäjän.

Matkaoppaan numero 8/2014 ilmestyi 27.11. Lehden välissä oli ilmoituskuori, joka sisälsi tarjouksen 149 euron matkasta Turkin Kappadokiaan.

Kun lehti saavutti tilaajat, tarjousmatkat olivat jo loppuneet. Pahoittelemme tilannetta.

Matkaopas ei ole ollut mukana järjestämässä Kappadokian kiertomatkaa, vaan siitä vastaa TSS Travel Service Scandinavia AS.

Palautetta voi antaa ja lisätietoja saa numerosta 0800 07540.

MATKAOPAS-LEHTI
Uusin Matkaopas putkahtaa postiluukuista ja asettautuu lehtipisteisiin tiistaina 25.11. Se kuljettaa leppoisalle reissulle maapallon ympäri.

Numeron teemana ovat unelmien kaukolomat. Artikkeli Havannasta tarjoaa rumbaa kaikille aisteille. Kuuban pääkaupungin värikkäässä hullunmyllyssä pärjää kun jättää kiireen kotiin.

Kunnon seikkailulle päästää hobittien maassa, Uudessa-Seelannissa. Reissu käynnistyy Aucklandista 11 sekunnin hypyllä näkötornista ja huipentuu kaskelotin pyrstönvilaukseen Eteläsaaren Kaikourassa.

Toimituksen voimin koottiin kymmenen upeaa luontolomaa. Yhdelle luontoelämys on retki tulivuorella Etelä-Koreassa, toiselle sukellus Karibianmeren kristallinkirkkaaseen veteen.

Kreikka jaksaa yllättää. Moni ei ole vielä rantautunut pienille Miloksen, Sifnoksen ja Kimoloksen saarille. Niiden valtteja ovat rannat, ruoka ja leppoisa elämänmeno.

Uusi tuttavuus on myös Egyptin Marsa Alam, joka haastaa kaikkien tunteman Hurghadan rantalomakohteena

Tuhti Vilna-opas johdattaa pintää syvemmälle Liettuan pääkaupunkiin, jolla on värikäs historia ja ketterä nykymeno. Reilun tunnin lennon päässä odottava Vilna on hintatasoltaan edullinen.

Makumatkalle lähdetään tällä kertaa Tokioon. Sushit, nuudelit, tonkatsut ja okonomiyakit lentävät pöytään vauhdilla ja vieveät kielen mennessään. Viikonlopun herkkuputken huipentaa krapulaisen ramen.

Roomassa koluamme kaupungin parhaat putiikit pienestä kauhukaupasta, salamipuodin kautta printtien taivaaseen.

Suomessakin seikkaillaan. Ensin piipahdetaan lelupuodissa Porvoossa ja jatketaan Kuusamoon konttaamaan Konttiaiselle. Valoa pimeään tarjoavat Vuokko Hovatan vinkit.

Jaakko Selinin matkassa päästään maistelemaan mereneläviä Teneriffalle, ja kirjailija, radiopersoona Juha Vuorinen kertoo, miksi hän muutti perheineen Maltalle.

Entä mitä joululahjaksi reissu-Lassille? Poimimme kahdeksan uutuusvimpainta, joista on huvia ja hyötyä matkalla.

Matkaopas 8/2014 ilmestyy 25.11.