Kuva iStockphoto

MATKAOPAS-LEHTI
Lomamatkaan ladataan suuria odotuksia, ja varsinkin matkakumppaniin, kirjoittaa Pirkko Puoskari pääkirjoituksessaan 6/2014.

YHTÄLÖ ON MAHDOTON. Reissun pitäisi tarjota yllätyksiä, ja kaiken pitäisi sujua suunnitelmien mukaan. Paikan pitäisi olla tuore löytö, mutta palvelujen pelata moitteettomasti.

Auringon pitäisi paistaa koko ajan ja iltaruskojen olla maalauksellisia, eikä missään saisi tungeksia turisteja. Hotellin pitäisi olla halpa mutta ihana. Ruokapaikan valinnassa ei saisi tulla yhtään hutia.

Lomamatkaan ladataan suuria odotuksia. Yhtä kovat vaatimukset kohdistuvat usein matkakumppaniin – varsinkin jos lomalla pitäisi kokea myös suuria tunteita.

Ihmekös sitten, että ensimmäisinä päivinä tiuskitaan. Vasta kun paineet on purettu, voi heittäytyä aidosti lomalle.

VOISIKO ELÄMÄSSÄ olla liikaa romantiikkaa? Kuutamokävelyt, ikkunan alla lauletut serenadit ja jatkuva samppanjan lipitys alkaisivat varmasti jossain vaiheessa  pitkästyttää.

Jäyhänkarhea pohjoinen romantiikka sen sijaan pitää pintansa. Se yllättää aina.

Kuten tiedämme, suomalainen mies osoittaa romanttisia tunteitaan hillityn
kekseliäästi – esimerkiksi vaihtamalla saunaan uudet paneelit. Romantiikkaan kykenemme myös me asiallisia kävelykenkiä suosivat suomalaiset naiset.

Matkalla se käy helposti.

MILLAISET TOIMENPITEET herättävät miehen sydänalassa romanttisia läikähdyksiä? Tein pienen gallupin.

Kaikki miehet kertoivat olevansa otettuja, jos matkakumppani vie heidät syömään hyvään ravintolaan tai järjestää heille jonkin muun mukavan yllätyksen.

Tämä on helppoa, siskot. Nyt hankitaan ne liput Barçan ja Real Madridin väliseen jalkapallo-otteluun. Yllätyksiä rakastava mies on romantiikkansa ansainnut.

Kaikkein suloisinta on viedä rakkaansa yllätysmatkalle. Jos lento on lyhyt, matkan voi tehdä vaikka ensi viikonloppuna.

ROMANTIIKKAA ei välttämättä tarvitse lähteä tankkaamaan meren päälle rakennettuun luksusvillaan Malediiveille. Tähtihetken voi kokea myös teltassa Muotkatuntureilla tai puuhun rakennetussa majapaikassa Turkin Rivieralla.

Tai matkan ikimuistoisin hetki voi tulla vastaan tuoreista kasviksista kootun salaatin ja lampaanviulujen äärellä kreetalaisessa tavernassa, jossa pöytiä peittävät kertakäyttöliinat.

Revontulet, virtaavan veden solina, hyvä ruoka ja muut yksinkertaiset ilot – voiko olla parempia aineksia kunnon romanssille.

Pirkko Puoskari

Tutki romantikon top 15 -kohteet Matkaoppaan numerosta 6/2014.

Minne lähtisit 1 000 eurolla? Osallistu kilpailuun 15.2. mennessä.

Matkaopas-lehti järjestää upean matkailuvuoden avaukseksi arvonnan, jonka palkinto on Lomalinjan 1  000 euron matkalahjakortti. 

Lomalinja on suomalainen matkan­järjestäjä, jonka ohjelmasta voittaja voi lahja­kortillaan valita kauko­matkan, teemaristeilyn, kulttuuri­matkan tai harrastusaiheisen matkan, aiheena viini, maalaus ja valokuvaus tai sotahistoria. Lisäksi Lomalinja tarjoaa iso­vanhemmille ja lapsenlapsille yhteisiä matkoja ja vaativan matkailijan helmimatkoja.

Voittajan kerromme Matkaoppaan numerossa 2/2015, joka ilmestyy 11.3. Voittajalle ilmoitetaan myös erikseen. Palkinto on henkilökohtainen, eikä sitä voi vaihtaa rahaksi.

Vastaa 15. helmikuuta mennessä!

Jos et saa lomaketta auki alla, osallistu kilpailuun tästä.

Osallistu myös matkamessuilla

Tuplaa mahdollisuutesi ja täytä kilpailukuponki myös matkamessuilla Helsingissä 16.–18.1.2015 osastollamme 6m121.

Osoitetietoja voidaan käyttää suoramarkkinointiin.

Vuoden 2015 ensimmäinen Matkaopas hehkuu kuumana ja tarjoaa parhaat elämykset suomalaiseen makuun.

Matkaopas ilmestyy 14. tammikuuta 2015. Kreikasta esittelemme maan käyntikortin, Santorinin. Se jokaisen Kreikka-fanin kannattaa nähdä kerran elämässään. Korkeuserot huimaavat, auringonlasku on maailman mainostetuin ja rannat ovat hyviä. Jutun ravintolavinkeillä pärjäät pitkälle.

Amsterdam ja Malta

Pintaa syvemmältä -juttusarjassa tutkimme huolellisesti maailman tulppaanipääkaupungin, Amsterdamin. Tarjoilemme tästä Alankomaiden ilopilleristä 122 sisäpiirin vinkkiä.

Lisäksi poimimme ensi viikonloppuna pidettäviltä matkamessuilta vuoden 2015 parhaat paratiisit ja piilopaikat.

Jaakko Selin päätyy kolumnissaan välttämään erotiikkaa Maltalla. Nunnadiskossa soi Village People.

Italia ja Teneriffa

Italia on myös mukana, totta kai. Piipahdamme suositulla Caprin saarella, jonne saamme yksityisopastuksen. Kokenut matkailija Hannu Pesonen kertoo parhaat vinkkinsä.

Teneriffalla nautimme lanza-seiväshypystä ja ajelusta Teidelle sekä valassafarista. Nälkä lähtee parhaiten Orotavan kaupungissa, neuvomme ravintolan, jossa valmistetaan perinneherkkuja, kuten täyttävää ja maukasta lihamuhennosta.

Bangkok ja Ras Al Khaimah

Bangkokissa vietämme kolmen päivän herkutteluputken. Poimi jutustamme talteen parhaiden ruokapaikkojen osoitteet.

Arabiemiraattien Ras Al Khaimah haastaa kultakaupunki Dubain. Mitä siellä voi tehdä? Tarjoilemme tärpit loistolomaan.

Muita jutun aiheita ovat Hampurin putiikit, vaellus Lounais-Kiinassa, Halti, Elizabeth Taylorin jalanjäljillä, Laura Malmivaara matkailijana, parhaat kotimaiset kylpylät, hotelliluokitus sekä tamineet tropiikkiin.

MATKAOPASLEHTI
Matkaoppaan viime numeron välissä ollut matkatarjous ei ollut lehden, vaan matkan järjestäjän.

Matkaoppaan numero 8/2014 ilmestyi 27.11. Lehden välissä oli ilmoituskuori, joka sisälsi tarjouksen 149 euron matkasta Turkin Kappadokiaan.

Kun lehti saavutti tilaajat, tarjousmatkat olivat jo loppuneet. Pahoittelemme tilannetta.

Matkaopas ei ole ollut mukana järjestämässä Kappadokian kiertomatkaa, vaan siitä vastaa TSS Travel Service Scandinavia AS.

Palautetta voi antaa ja lisätietoja saa numerosta 0800 07540.

MATKAOPAS-LEHTI
Uusin Matkaopas putkahtaa postiluukuista ja asettautuu lehtipisteisiin tiistaina 25.11. Se kuljettaa leppoisalle reissulle maapallon ympäri.

Numeron teemana ovat unelmien kaukolomat. Artikkeli Havannasta tarjoaa rumbaa kaikille aisteille. Kuuban pääkaupungin värikkäässä hullunmyllyssä pärjää kun jättää kiireen kotiin.

Kunnon seikkailulle päästää hobittien maassa, Uudessa-Seelannissa. Reissu käynnistyy Aucklandista 11 sekunnin hypyllä näkötornista ja huipentuu kaskelotin pyrstönvilaukseen Eteläsaaren Kaikourassa.

Toimituksen voimin koottiin kymmenen upeaa luontolomaa. Yhdelle luontoelämys on retki tulivuorella Etelä-Koreassa, toiselle sukellus Karibianmeren kristallinkirkkaaseen veteen.

Kreikka jaksaa yllättää. Moni ei ole vielä rantautunut pienille Miloksen, Sifnoksen ja Kimoloksen saarille. Niiden valtteja ovat rannat, ruoka ja leppoisa elämänmeno.

Uusi tuttavuus on myös Egyptin Marsa Alam, joka haastaa kaikkien tunteman Hurghadan rantalomakohteena

Tuhti Vilna-opas johdattaa pintää syvemmälle Liettuan pääkaupunkiin, jolla on värikäs historia ja ketterä nykymeno. Reilun tunnin lennon päässä odottava Vilna on hintatasoltaan edullinen.

Makumatkalle lähdetään tällä kertaa Tokioon. Sushit, nuudelit, tonkatsut ja okonomiyakit lentävät pöytään vauhdilla ja vieveät kielen mennessään. Viikonlopun herkkuputken huipentaa krapulaisen ramen.

Roomassa koluamme kaupungin parhaat putiikit pienestä kauhukaupasta, salamipuodin kautta printtien taivaaseen.

Suomessakin seikkaillaan. Ensin piipahdetaan lelupuodissa Porvoossa ja jatketaan Kuusamoon konttaamaan Konttiaiselle. Valoa pimeään tarjoavat Vuokko Hovatan vinkit.

Jaakko Selinin matkassa päästään maistelemaan mereneläviä Teneriffalle, ja kirjailija, radiopersoona Juha Vuorinen kertoo, miksi hän muutti perheineen Maltalle.

Entä mitä joululahjaksi reissu-Lassille? Poimimme kahdeksan uutuusvimpainta, joista on huvia ja hyötyä matkalla.

Matkaopas 8/2014 ilmestyy 25.11.