Kuva Istock

Minne Matkaoppaan päätoimittaja Pirkko Puoskari teki ensimmäisen työreissunsa?

Ensimmäinen työreissuni Matkaoppaassa keväällä 1999 suuntautui Espanjan Aurinkorannikolle. Olin siihen mennessä kolunnut omilla matkoillani mahdollisimman outoja paikkoja Orinocon viidakoista Sumatran batakkikyliin.

Costa del Solilla oli jäänyt käymättä. Olin ajatellut, että se sopii vain auringonpalvojille. En odottanut kokevani siellä mitään erikoista.

Heti sain nenilleni. Ajelimme valokuvaaja Sannan kanssa sokaisevan kirkkaassa auringonpaisteessa moottoritietä kohti turistirantojen Torremolinosta. Ihmettelimme espanjalaisten raskasta kaasujalkaa ja heidän intoaan rakentaa liikenneympyröitä joka paikkaan.

Torremolinoksen laidalta löytyi mainio Carihuelan ranta. Eleganttien vanhojen  rouvien emännöimä Hotel Miami vanhassa kivitalossa pienen puutarhan keskellä oli täynnä, mutta kalaravintoloissa oli tilaa. Restaurante Juanin friteeratut pikkukalat muistan vieläkin.  

Lähipäivinä teimme lisää löytöjä: Marbellan  vanhakaupunki, Gibraltarin Pikku-Britannia, Sierra Nevadan patikkapolut. Valkoiset kylät, joissa Sanna ohjasi automme niin kapeille kujille, että pelkäsin kylkien raapiutuvan. Sanna vain nauroi.

Costa del Sol opetti kaksi asiaa: Parasta matkailussa on omien ennakkoluulojen tuuletus. Ja matkaseura kannattaa valita hyvin.

Vaikka Torren Suomi-baareissa juotiin Juhla-Mokkaa ja soitettiin Jari Sillanpäätä, jo kilometrin päässä avautui toinen maailma. Kaikki ei siellä ollut välttämättä yhtä kaunista ja viimeisteltyä kuin turistialueilla, mutta ei myöskään valmiiksi pureskeltua.

Uteliaisuus on ollut Matkaoppaan johtotähti koko 15-vuotisen matkan ajan. Meille kaikki paikat ovat tutkimisen arvoisia ja kaikki matkailijat yhtä tärkeitä iästä, sukupuolesta, asuinpaikasta tai ammatista riippumatta. Yhdentekevää on myös se, sullooko ihminen tavaransa rinkkaan vai rimowaan.

Siksi myös tämän juhlalehden kattaus yltää Rodokselta ja Roomasta Koillis-Intian heimokyliin, joissa elämä soljuu ikiaikaisten tapojen mukaan – tosin pääkallonmetsästys on lopetettu.

Juhlaan ei olisi aihetta ilman teitä, Matkaoppaan upeat lukijat. Teiltä saadut taputukset, tukistukset, ideat ja monipuoliset juttutoiveet ovat pitäneet kipinää yllä jo 15 vuotta.

Nostamme siis maljan teille, Suomen parhaille reissukavereille. Kiitos teille, ja hauskaa maailmanympärimatkaa!

Pirkko Puoskari
päätoimittaja
Matkaopas

Pääkirjoitus 15 vuotta tähtihetkiä on julkaistu Matkaopas 1/2014 -lehdessä.

Minne lähtisit 1 000 eurolla? Osallistu kilpailuun 15.2. mennessä.

Matkaopas-lehti järjestää upean matkailuvuoden avaukseksi arvonnan, jonka palkinto on Lomalinjan 1  000 euron matkalahjakortti. 

Lomalinja on suomalainen matkan­järjestäjä, jonka ohjelmasta voittaja voi lahja­kortillaan valita kauko­matkan, teemaristeilyn, kulttuuri­matkan tai harrastusaiheisen matkan, aiheena viini, maalaus ja valokuvaus tai sotahistoria. Lisäksi Lomalinja tarjoaa iso­vanhemmille ja lapsenlapsille yhteisiä matkoja ja vaativan matkailijan helmimatkoja.

Voittajan kerromme Matkaoppaan numerossa 2/2015, joka ilmestyy 11.3. Voittajalle ilmoitetaan myös erikseen. Palkinto on henkilökohtainen, eikä sitä voi vaihtaa rahaksi.

Vastaa 15. helmikuuta mennessä!

Jos et saa lomaketta auki alla, osallistu kilpailuun tästä.

Osallistu myös matkamessuilla

Tuplaa mahdollisuutesi ja täytä kilpailukuponki myös matkamessuilla Helsingissä 16.–18.1.2015 osastollamme 6m121.

Osoitetietoja voidaan käyttää suoramarkkinointiin.

Vuoden 2015 ensimmäinen Matkaopas hehkuu kuumana ja tarjoaa parhaat elämykset suomalaiseen makuun.

Matkaopas ilmestyy 14. tammikuuta 2015. Kreikasta esittelemme maan käyntikortin, Santorinin. Se jokaisen Kreikka-fanin kannattaa nähdä kerran elämässään. Korkeuserot huimaavat, auringonlasku on maailman mainostetuin ja rannat ovat hyviä. Jutun ravintolavinkeillä pärjäät pitkälle.

Amsterdam ja Malta

Pintaa syvemmältä -juttusarjassa tutkimme huolellisesti maailman tulppaanipääkaupungin, Amsterdamin. Tarjoilemme tästä Alankomaiden ilopilleristä 122 sisäpiirin vinkkiä.

Lisäksi poimimme ensi viikonloppuna pidettäviltä matkamessuilta vuoden 2015 parhaat paratiisit ja piilopaikat.

Jaakko Selin päätyy kolumnissaan välttämään erotiikkaa Maltalla. Nunnadiskossa soi Village People.

Italia ja Teneriffa

Italia on myös mukana, totta kai. Piipahdamme suositulla Caprin saarella, jonne saamme yksityisopastuksen. Kokenut matkailija Hannu Pesonen kertoo parhaat vinkkinsä.

Teneriffalla nautimme lanza-seiväshypystä ja ajelusta Teidelle sekä valassafarista. Nälkä lähtee parhaiten Orotavan kaupungissa, neuvomme ravintolan, jossa valmistetaan perinneherkkuja, kuten täyttävää ja maukasta lihamuhennosta.

Bangkok ja Ras Al Khaimah

Bangkokissa vietämme kolmen päivän herkutteluputken. Poimi jutustamme talteen parhaiden ruokapaikkojen osoitteet.

Arabiemiraattien Ras Al Khaimah haastaa kultakaupunki Dubain. Mitä siellä voi tehdä? Tarjoilemme tärpit loistolomaan.

Muita jutun aiheita ovat Hampurin putiikit, vaellus Lounais-Kiinassa, Halti, Elizabeth Taylorin jalanjäljillä, Laura Malmivaara matkailijana, parhaat kotimaiset kylpylät, hotelliluokitus sekä tamineet tropiikkiin.

MATKAOPASLEHTI
Matkaoppaan viime numeron välissä ollut matkatarjous ei ollut lehden, vaan matkan järjestäjän.

Matkaoppaan numero 8/2014 ilmestyi 27.11. Lehden välissä oli ilmoituskuori, joka sisälsi tarjouksen 149 euron matkasta Turkin Kappadokiaan.

Kun lehti saavutti tilaajat, tarjousmatkat olivat jo loppuneet. Pahoittelemme tilannetta.

Matkaopas ei ole ollut mukana järjestämässä Kappadokian kiertomatkaa, vaan siitä vastaa TSS Travel Service Scandinavia AS.

Palautetta voi antaa ja lisätietoja saa numerosta 0800 07540.

MATKAOPAS-LEHTI
Uusin Matkaopas putkahtaa postiluukuista ja asettautuu lehtipisteisiin tiistaina 25.11. Se kuljettaa leppoisalle reissulle maapallon ympäri.

Numeron teemana ovat unelmien kaukolomat. Artikkeli Havannasta tarjoaa rumbaa kaikille aisteille. Kuuban pääkaupungin värikkäässä hullunmyllyssä pärjää kun jättää kiireen kotiin.

Kunnon seikkailulle päästää hobittien maassa, Uudessa-Seelannissa. Reissu käynnistyy Aucklandista 11 sekunnin hypyllä näkötornista ja huipentuu kaskelotin pyrstönvilaukseen Eteläsaaren Kaikourassa.

Toimituksen voimin koottiin kymmenen upeaa luontolomaa. Yhdelle luontoelämys on retki tulivuorella Etelä-Koreassa, toiselle sukellus Karibianmeren kristallinkirkkaaseen veteen.

Kreikka jaksaa yllättää. Moni ei ole vielä rantautunut pienille Miloksen, Sifnoksen ja Kimoloksen saarille. Niiden valtteja ovat rannat, ruoka ja leppoisa elämänmeno.

Uusi tuttavuus on myös Egyptin Marsa Alam, joka haastaa kaikkien tunteman Hurghadan rantalomakohteena

Tuhti Vilna-opas johdattaa pintää syvemmälle Liettuan pääkaupunkiin, jolla on värikäs historia ja ketterä nykymeno. Reilun tunnin lennon päässä odottava Vilna on hintatasoltaan edullinen.

Makumatkalle lähdetään tällä kertaa Tokioon. Sushit, nuudelit, tonkatsut ja okonomiyakit lentävät pöytään vauhdilla ja vieveät kielen mennessään. Viikonlopun herkkuputken huipentaa krapulaisen ramen.

Roomassa koluamme kaupungin parhaat putiikit pienestä kauhukaupasta, salamipuodin kautta printtien taivaaseen.

Suomessakin seikkaillaan. Ensin piipahdetaan lelupuodissa Porvoossa ja jatketaan Kuusamoon konttaamaan Konttiaiselle. Valoa pimeään tarjoavat Vuokko Hovatan vinkit.

Jaakko Selinin matkassa päästään maistelemaan mereneläviä Teneriffalle, ja kirjailija, radiopersoona Juha Vuorinen kertoo, miksi hän muutti perheineen Maltalle.

Entä mitä joululahjaksi reissu-Lassille? Poimimme kahdeksan uutuusvimpainta, joista on huvia ja hyötyä matkalla.

Matkaopas 8/2014 ilmestyy 25.11.