Neljän vuoden takainen New7Wonders-järjestön äänestys maailman seitsemästä uudesta ihmeestä sai valtavasti huomiota. Nyt käynnissä oleva uusi äänestys etsii ihmisten tekosien sijasta luonnonihmeitä.

Ja niitähän löytyy -- listalle on kertynyt jo 440 kohdetta ja lisää on tulossa. Vaikuttavimmat on kuitenkin saatu jo valittua, ja tältä huima TOP 7 näyttää.

1. Amazonin sademetsä,  Etelä-Amerikka

Maailman suurimmalla sademetsällä on pinta-alaa 7,5 miljoonaa neliökilometriä. Amazonin menestystä Luonnonihmeet-äänestyksessä voi perustella ainakin eläinlajien moninaisuudella:  alueella viihtyvät muun muassa vampyyrilepakot,  sähköankeriaat ja jopa 9-metriset anakondat. Suositellaan eläinrakkaille matkailijoille.

2. Halong Bay, Vietnam

Tämä yli tuhannen saaren saaristo on yksi Vietnamin suosituimmista matkailukohteista. Karstimaasta syntyneet jyrkkärantaiset, jännittävän muotoiset saaret ovat innostaneet ihmisiä keksimään niille mitä osuvampia nimiä. Kuvittele mielessäsi vaikkapa The Kissing Rocks (Suutelevat kivet).

3. Komodo, Indonesia

Komodon saaren oma julkkis, komodonvaraani, on tehnyt saaresta maailmankuulun. Eläin syö kaikkea rotista villisikoihin, ja tarpeen vaatiessa myös ihminen kelpaa ruokalistalle. Kookkaan liskon valtti on sen suun hurja bakteerikanta:  pedon sylki aiheuttaa haavan saaneelle uhrille nopeasti verenmyrkytyksen. Hammaslääkärikäynnin tarpeessa...

4. Pöytävuori, Etelä-Afrikka

Parintuhannen metrin korkuinen Pöytävuori on harvinainen näky tasaisen lakensa vuoksi. Vuorella kasvaa lähes 1 500 kasvilajia, joista monia ei löydy mistään muualta. Vuoren laella on usein sumumainen pilvi, jota pöytäliinaksikin kutsutaan.

5. Iguassun putoukset, Argentiina ja Brasilia

Puoliksi Argentiinan ja puoliksi Brasilian puolella pauhaavat 275 putousta ovat vaikuttava näky. Korkein putous, pahaenteiseltä nimeltään "Paholaisen kita", ryöpyttää vettä 70 metrin korkeudelta. Matkailijan kannattaa majoittua hotelli Sheraton Iquazussa, jonka jokaisesta huoneesta aukeaa näkymä putouksille. Tosin pauhu on sen mukainen, joten herkkäuniset, muistakaa korvatulpat!

6. Jeju, Etelä-Korea

Harvalla saarella on yhtä paljon luonnonnähtävyyksiä kuin Etelä-Korean pienimmällä provinssilla, Jejulla. Sammunut tulivuori ja samalla Korean tasavallan korkein vuori, kraatterijärvi, hienohiekkaiset uimarannat,  vesiputoukset, laavatunneli -- kaikki lyhyen bussimatkan päässä toisistaan. Saaren vulkaanisuuden, toistuvien sadekuurojen ja miellyttävän ilmaston takia sen sanotaan muistuttavan Havaijin saarta. Täydellinen lomaparatiisi siis.

7. Puerto Princesan maanalainen joki, Filippiinit

Maailman toiseksi pisin ja maineeltaan kaunein maanalainen joki kulkee 8,2 kilometrin matkan luolastoissa ennen laskemistaan Etelä-Kiinan mereen. Joen yläosassa vesi on makeaa ja alempana suolaista, mikä aiheuttaa ainutlaatuisen vuorovesi-ilmiön. Luolastoissa voi nähdä tippukivipylväitä ja veden muovaamia kammioita. Veneretki jokea pitkin onkin varmasti ikiajoiksi mieleen painuva elämys.

http://www.new7wonders.com/

Kuvassa Iguassun putoukset Teksti Laura Kuparinen

Ovatko nämä mielestäsi maailman upeimmat luonnonihmeet, vai tiedätkö vielä upeampia? Kommentoi!    

Minne lähtisit 1 000 eurolla? Osallistu kilpailuun 15.2. mennessä.

Matkaopas-lehti järjestää upean matkailuvuoden avaukseksi arvonnan, jonka palkinto on Lomalinjan 1  000 euron matkalahjakortti. 

Lomalinja on suomalainen matkan­järjestäjä, jonka ohjelmasta voittaja voi lahja­kortillaan valita kauko­matkan, teemaristeilyn, kulttuuri­matkan tai harrastusaiheisen matkan, aiheena viini, maalaus ja valokuvaus tai sotahistoria. Lisäksi Lomalinja tarjoaa iso­vanhemmille ja lapsenlapsille yhteisiä matkoja ja vaativan matkailijan helmimatkoja.

Voittajan kerromme Matkaoppaan numerossa 2/2015, joka ilmestyy 11.3. Voittajalle ilmoitetaan myös erikseen. Palkinto on henkilökohtainen, eikä sitä voi vaihtaa rahaksi.

Vastaa 15. helmikuuta mennessä!

Jos et saa lomaketta auki alla, osallistu kilpailuun tästä.

Osallistu myös matkamessuilla

Tuplaa mahdollisuutesi ja täytä kilpailukuponki myös matkamessuilla Helsingissä 16.–18.1.2015 osastollamme 6m121.

Osoitetietoja voidaan käyttää suoramarkkinointiin.

Vuoden 2015 ensimmäinen Matkaopas hehkuu kuumana ja tarjoaa parhaat elämykset suomalaiseen makuun.

Matkaopas ilmestyy 14. tammikuuta 2015. Kreikasta esittelemme maan käyntikortin, Santorinin. Se jokaisen Kreikka-fanin kannattaa nähdä kerran elämässään. Korkeuserot huimaavat, auringonlasku on maailman mainostetuin ja rannat ovat hyviä. Jutun ravintolavinkeillä pärjäät pitkälle.

Amsterdam ja Malta

Pintaa syvemmältä -juttusarjassa tutkimme huolellisesti maailman tulppaanipääkaupungin, Amsterdamin. Tarjoilemme tästä Alankomaiden ilopilleristä 122 sisäpiirin vinkkiä.

Lisäksi poimimme ensi viikonloppuna pidettäviltä matkamessuilta vuoden 2015 parhaat paratiisit ja piilopaikat.

Jaakko Selin päätyy kolumnissaan välttämään erotiikkaa Maltalla. Nunnadiskossa soi Village People.

Italia ja Teneriffa

Italia on myös mukana, totta kai. Piipahdamme suositulla Caprin saarella, jonne saamme yksityisopastuksen. Kokenut matkailija Hannu Pesonen kertoo parhaat vinkkinsä.

Teneriffalla nautimme lanza-seiväshypystä ja ajelusta Teidelle sekä valassafarista. Nälkä lähtee parhaiten Orotavan kaupungissa, neuvomme ravintolan, jossa valmistetaan perinneherkkuja, kuten täyttävää ja maukasta lihamuhennosta.

Bangkok ja Ras Al Khaimah

Bangkokissa vietämme kolmen päivän herkutteluputken. Poimi jutustamme talteen parhaiden ruokapaikkojen osoitteet.

Arabiemiraattien Ras Al Khaimah haastaa kultakaupunki Dubain. Mitä siellä voi tehdä? Tarjoilemme tärpit loistolomaan.

Muita jutun aiheita ovat Hampurin putiikit, vaellus Lounais-Kiinassa, Halti, Elizabeth Taylorin jalanjäljillä, Laura Malmivaara matkailijana, parhaat kotimaiset kylpylät, hotelliluokitus sekä tamineet tropiikkiin.

MATKAOPASLEHTI
Matkaoppaan viime numeron välissä ollut matkatarjous ei ollut lehden, vaan matkan järjestäjän.

Matkaoppaan numero 8/2014 ilmestyi 27.11. Lehden välissä oli ilmoituskuori, joka sisälsi tarjouksen 149 euron matkasta Turkin Kappadokiaan.

Kun lehti saavutti tilaajat, tarjousmatkat olivat jo loppuneet. Pahoittelemme tilannetta.

Matkaopas ei ole ollut mukana järjestämässä Kappadokian kiertomatkaa, vaan siitä vastaa TSS Travel Service Scandinavia AS.

Palautetta voi antaa ja lisätietoja saa numerosta 0800 07540.

MATKAOPAS-LEHTI
Uusin Matkaopas putkahtaa postiluukuista ja asettautuu lehtipisteisiin tiistaina 25.11. Se kuljettaa leppoisalle reissulle maapallon ympäri.

Numeron teemana ovat unelmien kaukolomat. Artikkeli Havannasta tarjoaa rumbaa kaikille aisteille. Kuuban pääkaupungin värikkäässä hullunmyllyssä pärjää kun jättää kiireen kotiin.

Kunnon seikkailulle päästää hobittien maassa, Uudessa-Seelannissa. Reissu käynnistyy Aucklandista 11 sekunnin hypyllä näkötornista ja huipentuu kaskelotin pyrstönvilaukseen Eteläsaaren Kaikourassa.

Toimituksen voimin koottiin kymmenen upeaa luontolomaa. Yhdelle luontoelämys on retki tulivuorella Etelä-Koreassa, toiselle sukellus Karibianmeren kristallinkirkkaaseen veteen.

Kreikka jaksaa yllättää. Moni ei ole vielä rantautunut pienille Miloksen, Sifnoksen ja Kimoloksen saarille. Niiden valtteja ovat rannat, ruoka ja leppoisa elämänmeno.

Uusi tuttavuus on myös Egyptin Marsa Alam, joka haastaa kaikkien tunteman Hurghadan rantalomakohteena

Tuhti Vilna-opas johdattaa pintää syvemmälle Liettuan pääkaupunkiin, jolla on värikäs historia ja ketterä nykymeno. Reilun tunnin lennon päässä odottava Vilna on hintatasoltaan edullinen.

Makumatkalle lähdetään tällä kertaa Tokioon. Sushit, nuudelit, tonkatsut ja okonomiyakit lentävät pöytään vauhdilla ja vieveät kielen mennessään. Viikonlopun herkkuputken huipentaa krapulaisen ramen.

Roomassa koluamme kaupungin parhaat putiikit pienestä kauhukaupasta, salamipuodin kautta printtien taivaaseen.

Suomessakin seikkaillaan. Ensin piipahdetaan lelupuodissa Porvoossa ja jatketaan Kuusamoon konttaamaan Konttiaiselle. Valoa pimeään tarjoavat Vuokko Hovatan vinkit.

Jaakko Selinin matkassa päästään maistelemaan mereneläviä Teneriffalle, ja kirjailija, radiopersoona Juha Vuorinen kertoo, miksi hän muutti perheineen Maltalle.

Entä mitä joululahjaksi reissu-Lassille? Poimimme kahdeksan uutuusvimpainta, joista on huvia ja hyötyä matkalla.

Matkaopas 8/2014 ilmestyy 25.11.