Kuva Miranda Karagöl

MATKAOPAS-LEHTI
Maailmanperintökohde New Yorkin edustalla symboloi poliittista sananvapautta ja demokratiaa.

1. Vapaudenpatsas (Statue of Liberty) on oikealta nimeltään Vapaus valaisee maailmaa (Liberty Enlightening the World).

2. Vapaudenpatsas oli lahja Ranskalta Yhdysvalloille vuonna 1886, jonka tarkoitus oli juhlistaa maiden välistä ystävyyssuhdetta.

3. Naishahmo esittää roomalaista jumalatarta Libertasia, joka on vapauden ruumiillistuma.

4. Hahmon kasvojen sanotaan olevan mallinnettu kuvanveistäjän äidistä.

5. Patsaalla on kädessään soihtu ja lakitaulu, johon on kaiverrettu Yhdysvaltojen itsenäisyysjulistuksen päivämäärä 4.7.1776.

6. Maamerkki on 93 metriä korkea ja painaa 205 tonnia.

7. Patsaan kruunussa on 25 ikkunaa.

8. Kruunun seitsemän piikkiä edustavat universaalia vapautta maailman seitsemällä merellä ja seitsemällä mantereella.

9. Liberty Islandilla, jossa Vapaudenpatsas seisoo, vierailee vuosittain noin 4 miljoonaa ihmistä.

10. Patsaan rakenne on rautaa ja ulkokuori kuparia, joka on vuosien saatossa hiilidioksin vaikutuksesta muuttunut vihreäksi.

11. Vapaudenpatsaasta tuli symboli maahanmuutolle 1850-luvun jälkeen, kun yli 9 miljoonaa siirtolaista saapui Yhdysvaltoihin ja patsas oli usein ensimmäinen asia, jonka he näkivät tullessaan maahan laivalla.

12. Patsaasta on olemassa monia jäljennöksiä, joista tunnetuimmat ovat pienoisversio Pariisissa ja Las Vegasissa.

13. Kymmenen dollarin setelissä on kaksi kuvaa patsaasta.

14. Vapaudenpatsaan ja sen jalustan rakentaminen maksoi yhteensä yli 500 000 dollaria, nykypäivän rahassa se vastaa yli kymmentä miljoonaa dollaria.

15. Vaikka patsaan jalkoja ei näe selvästi, hän todellisuudessa seisoo rikkonaisten kahleiden ja kettinkien keskellä. Lady Libertyn oikea jalka on nostettuna, joka kuvaa sorrosta ja orjuudesta nousua eteenpäin.

16. Patsas voi heilua tuulessa jopa seitsemän ja soihtu kaksitoista senttimetriä.

17. Vapaudenpatsas toimi majakkana 16 vuoden ajan (1886-1902) ja valaisi yli 38 kilometrin päähän.

18. Syyskuun 11. päivän terroritekojen jälkeen patsas suljettiin turvallisuussyistä. Jalusta avattiin uudelleen vuonna 2004 ja itse patsas 2009, mutta kruunun kävijämääriä rajoitettiin. Patsas suljettiin jälleen vuonna 2012 hirmymyrsky Sandyn takia. Patsas vapautettiin vierailijoille taas 4.7.2013 itsenäisyyspäivän kunniaksi.

19. Patsaan vyötärönympärys on 10 metriä.

20. Yksityiset veneet eivät saa ankkuroitua Liberty Islandille, joten ainoa keino päästä vierailulle on lautalla.

Kesällä Liberty Islandille eli Vapaudenpatsaan juurelle kulkee lauttoja mantereelta alkaen klo 8.30. Viimeinen lautta saarelta takaisin lähtee kello 18.45. Ruuhkaisimpina turistikausina kannattaa saapua jonottamaan lautoille jo heti aamutuimaan. 
Lautta maksaa aikuisilta (yli 13-vuotiailta) 18 dollaria, joka kattaa pelkästään pääsyn saarelle. Jos haluaa vierailla patsaan juurella tai kruunussa, täytyy liput varata jopa puolta vuotta etukäteen ja pulittaa muutama lisädollari.

Lue täältä lisää kiinnostavaa historiikkia patsaasta.
Varaa Statue Cruisesilta liput etukäteen.

Lähde

Minne lähtisit 1 000 eurolla? Osallistu kilpailuun 15.2. mennessä.

Matkaopas-lehti järjestää upean matkailuvuoden avaukseksi arvonnan, jonka palkinto on Lomalinjan 1  000 euron matkalahjakortti. 

Lomalinja on suomalainen matkan­järjestäjä, jonka ohjelmasta voittaja voi lahja­kortillaan valita kauko­matkan, teemaristeilyn, kulttuuri­matkan tai harrastusaiheisen matkan, aiheena viini, maalaus ja valokuvaus tai sotahistoria. Lisäksi Lomalinja tarjoaa iso­vanhemmille ja lapsenlapsille yhteisiä matkoja ja vaativan matkailijan helmimatkoja.

Voittajan kerromme Matkaoppaan numerossa 2/2015, joka ilmestyy 11.3. Voittajalle ilmoitetaan myös erikseen. Palkinto on henkilökohtainen, eikä sitä voi vaihtaa rahaksi.

Vastaa 15. helmikuuta mennessä!

Jos et saa lomaketta auki alla, osallistu kilpailuun tästä.

Osallistu myös matkamessuilla

Tuplaa mahdollisuutesi ja täytä kilpailukuponki myös matkamessuilla Helsingissä 16.–18.1.2015 osastollamme 6m121.

Osoitetietoja voidaan käyttää suoramarkkinointiin.

Vuoden 2015 ensimmäinen Matkaopas hehkuu kuumana ja tarjoaa parhaat elämykset suomalaiseen makuun.

Matkaopas ilmestyy 14. tammikuuta 2015. Kreikasta esittelemme maan käyntikortin, Santorinin. Se jokaisen Kreikka-fanin kannattaa nähdä kerran elämässään. Korkeuserot huimaavat, auringonlasku on maailman mainostetuin ja rannat ovat hyviä. Jutun ravintolavinkeillä pärjäät pitkälle.

Amsterdam ja Malta

Pintaa syvemmältä -juttusarjassa tutkimme huolellisesti maailman tulppaanipääkaupungin, Amsterdamin. Tarjoilemme tästä Alankomaiden ilopilleristä 122 sisäpiirin vinkkiä.

Lisäksi poimimme ensi viikonloppuna pidettäviltä matkamessuilta vuoden 2015 parhaat paratiisit ja piilopaikat.

Jaakko Selin päätyy kolumnissaan välttämään erotiikkaa Maltalla. Nunnadiskossa soi Village People.

Italia ja Teneriffa

Italia on myös mukana, totta kai. Piipahdamme suositulla Caprin saarella, jonne saamme yksityisopastuksen. Kokenut matkailija Hannu Pesonen kertoo parhaat vinkkinsä.

Teneriffalla nautimme lanza-seiväshypystä ja ajelusta Teidelle sekä valassafarista. Nälkä lähtee parhaiten Orotavan kaupungissa, neuvomme ravintolan, jossa valmistetaan perinneherkkuja, kuten täyttävää ja maukasta lihamuhennosta.

Bangkok ja Ras Al Khaimah

Bangkokissa vietämme kolmen päivän herkutteluputken. Poimi jutustamme talteen parhaiden ruokapaikkojen osoitteet.

Arabiemiraattien Ras Al Khaimah haastaa kultakaupunki Dubain. Mitä siellä voi tehdä? Tarjoilemme tärpit loistolomaan.

Muita jutun aiheita ovat Hampurin putiikit, vaellus Lounais-Kiinassa, Halti, Elizabeth Taylorin jalanjäljillä, Laura Malmivaara matkailijana, parhaat kotimaiset kylpylät, hotelliluokitus sekä tamineet tropiikkiin.

MATKAOPASLEHTI
Matkaoppaan viime numeron välissä ollut matkatarjous ei ollut lehden, vaan matkan järjestäjän.

Matkaoppaan numero 8/2014 ilmestyi 27.11. Lehden välissä oli ilmoituskuori, joka sisälsi tarjouksen 149 euron matkasta Turkin Kappadokiaan.

Kun lehti saavutti tilaajat, tarjousmatkat olivat jo loppuneet. Pahoittelemme tilannetta.

Matkaopas ei ole ollut mukana järjestämässä Kappadokian kiertomatkaa, vaan siitä vastaa TSS Travel Service Scandinavia AS.

Palautetta voi antaa ja lisätietoja saa numerosta 0800 07540.

MATKAOPAS-LEHTI
Uusin Matkaopas putkahtaa postiluukuista ja asettautuu lehtipisteisiin tiistaina 25.11. Se kuljettaa leppoisalle reissulle maapallon ympäri.

Numeron teemana ovat unelmien kaukolomat. Artikkeli Havannasta tarjoaa rumbaa kaikille aisteille. Kuuban pääkaupungin värikkäässä hullunmyllyssä pärjää kun jättää kiireen kotiin.

Kunnon seikkailulle päästää hobittien maassa, Uudessa-Seelannissa. Reissu käynnistyy Aucklandista 11 sekunnin hypyllä näkötornista ja huipentuu kaskelotin pyrstönvilaukseen Eteläsaaren Kaikourassa.

Toimituksen voimin koottiin kymmenen upeaa luontolomaa. Yhdelle luontoelämys on retki tulivuorella Etelä-Koreassa, toiselle sukellus Karibianmeren kristallinkirkkaaseen veteen.

Kreikka jaksaa yllättää. Moni ei ole vielä rantautunut pienille Miloksen, Sifnoksen ja Kimoloksen saarille. Niiden valtteja ovat rannat, ruoka ja leppoisa elämänmeno.

Uusi tuttavuus on myös Egyptin Marsa Alam, joka haastaa kaikkien tunteman Hurghadan rantalomakohteena

Tuhti Vilna-opas johdattaa pintää syvemmälle Liettuan pääkaupunkiin, jolla on värikäs historia ja ketterä nykymeno. Reilun tunnin lennon päässä odottava Vilna on hintatasoltaan edullinen.

Makumatkalle lähdetään tällä kertaa Tokioon. Sushit, nuudelit, tonkatsut ja okonomiyakit lentävät pöytään vauhdilla ja vieveät kielen mennessään. Viikonlopun herkkuputken huipentaa krapulaisen ramen.

Roomassa koluamme kaupungin parhaat putiikit pienestä kauhukaupasta, salamipuodin kautta printtien taivaaseen.

Suomessakin seikkaillaan. Ensin piipahdetaan lelupuodissa Porvoossa ja jatketaan Kuusamoon konttaamaan Konttiaiselle. Valoa pimeään tarjoavat Vuokko Hovatan vinkit.

Jaakko Selinin matkassa päästään maistelemaan mereneläviä Teneriffalle, ja kirjailija, radiopersoona Juha Vuorinen kertoo, miksi hän muutti perheineen Maltalle.

Entä mitä joululahjaksi reissu-Lassille? Poimimme kahdeksan uutuusvimpainta, joista on huvia ja hyötyä matkalla.

Matkaopas 8/2014 ilmestyy 25.11.