Tunisialaisessa ruokapöydässä hyväntuulisuus tarttuu kaikkiin. Tarjolla ovat mausteiset munapasteijat, tunisialainen broileri-tagine ja itämainen appelsiini-pähkinäjogurtti.

Mausteiset munapasteijat
valmistusaika noin 30 min.
5 levyä filotaikinaa
5 kananmunaa
½ dl silputtua persiljaa
1 tl jauhettua maustepippuria
¼ tl rouhittua mustapippuria
2 rkl voita
n. 300 g juustoraastetta
(n. ½ tl suolaa)
öljyä uppopaistamiseen

Ota filotaikina sulamaan. Riko 4 kananmunaa kulhoon ja sekoita joukkoon persilja ja pippurit. Erottele viidennestä kananmunasta keltuainen ja valkuainen ja sekoita keltuainen munaseokseen.
Sulata voi paistinpannulla ja hyydytä muna­seos pannulla munakokkeliksi koko ajan sekoittaen. Sekoita joukkoon juusto­raaste. Maista seosta ja lisää tarvittaessa suolaa.
Ota filotaikinasta varovasti 5 levyä ja leikkaa jokainen pitkittäin neljään osaan, noin   5 senttiä leveiksi suikaleiksi.
Laita lusikallinen munaseosta joka suikaleelle alareunaan, lähes suikaleen päähän. Taita taikinan alareuna täytteen päälle niin, että se muodostaa kolmion. Jatka taittelua koko suikaleen verran niin, että lopuksi ­kädessäsi on taikinakolmio. Taitteluohje löytyy myös filopakkauksesta. Sipaise suikaleen päähän valkuaista ja paina kiinni.
Kuumenna öljy 180-asteiseksi ja paista nyytit kullanruskeiksi. Nosta ne talouspaperin päälle valumaan ja tarjoa kuumana.
VINKKI Voit paistaa nyytit myös
200-­asteisessa uunissa.

Tunisialainen broileritagine
valmistusaika noin 1,5 tuntia
4 marinoimatonta broilerin koipi-reisipalaa
1 tl suolaa
½ tl rouhittua mustapippuria
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
25 g voita
2 rkl (oliivi)öljyä
1 tl jauhettua inkivääriä
0,25 g sahramia
½ tl suolaa
¼ tl rouhittua mustapippuria
½ l vettä
1 (luomu)sitruuna
125 g kivettömiä vihreitä oliiveja
2 rkl silputtua korianteria
2 rkl silputtua persiljaa
Pinnalle
silputtua persiljaa, oliiveja ja sitruunan­kuoriraastetta

Ripottele broileripaloille suola ja pippuri. Kuori ja silppua sipulit.
Kuumenna voi ja öljy tagine­padassa tai muussa kannellisessa uunivuoassa ja kuullota sipulisilppu. Mausta inkiväärillä, sahra­milla, suolalla ja pippurilla. Kaada sekaan vesi ja sekoita hyvin. 
Nosta broileripalat pataan ja kääntele niitä hetki, jotta palat alkaisivat maustua. Kuumenna kiehuvaksi, peitä pata kannella ja hauduta miedolla lämmöllä noin tunnin verran. Lisää pataan hiukan vettä tarvittaessa.
Pese sitruuna ja raasta keltainen kuoriosa. Purista mehu. Sekoita sitruunankuoriraaste ja mehu pataan oliivien ja yrttisilpun kanssa. Jätä hiukan raastetta koristeeksi. Jatka kypsentämistä vielä 15 minuuttia. Tarkista maku.
Jos lientä on liikaa, ota lihat ­padasta ja pidä ne lämpiminä, mutta keitä lientä, ­kunnes se tiivistyy. Nosta broilerit takaisin pataan, ripottele pinnalle muutama oliivi, sitruunankuoriraastetta ja persiljaa.
Tarjoa esimerkiksi kuskusin kanssa.

Itämainen appelsiini-pähkinäjogurtti
valmistusaika 15 min.
50 g kuorittuja saksanpähkinöitä
2 appelsiinia
5 rkl hunajaa
1 tl ruusuvettä
300 g paksua maustamatonta jogurttia
Pinnalle
½ tl kanelia

Paahda pähkinät pannulla kevyesti.
Kuori appelsiinit ja leikkaa ne täysin kalvottomiksi lohkoiksi. Puolita lohkot. Ota appelsiineista irtoava mehu talteen.
Jaa appelsiinipalat ja kädessä murskatut pähkinät neljään lasiin ja valuta joka lasiin    1 rkl hunajaa.
Sekoita 2 rkl appelsiinimehua ja viimeinen 1 rkl hunajaa ruusuveden kanssa jogurttiin ja jaa jogurtti laseihin.
Tupsauta kanelia pinnalle ja nosta tarjolle.

Reseptit neljälle. Teksti Marita Suontausta, kuvat Lehtikuva

Lue koko juttu juomasuosituksineen Matkaopas-lehdestä 1/2010

Kokeilimme, viekö jokin pakkaamismenetelmä toista vähemmän tilaa. Katso testi videolta!

Krooninen ylipakkaaja tässä terve. Asiahan on niin, että matkalle pakatessa pitää varautua kaikkeen. Se tietää tietenkin täyttä matkalaukkua – se niistä tuliaisista sitten.

Paitsi jos onkin olemassa jokin pakkaustapa, jonka avulla laukkuun mahtuu enemmän tavaraa kuin olisi koskaan voinut kuvitella?

Netissä yksi suosittelee rullaamista, toinen on bundling- eli niputusmenetelmän vannoutunut kannattaja. Käy myös mielessä, että olisiko sitten kätevintä vain nostaa viikatut vaatteet hyllyiltä matkalaukkuun?

Siispä testasimme, onko pakkausmenetelmien välillä oikeasti eroja – katso video ja vertaa itse!

Tulokset

Ensinnäkin kannattaa huomioida, että vaatteiden lisäksi matkalaukkuun tulee aina muutakin tavaraa, esimerkiksi kengät ja kosmetiikkaa. Jos laukkuun pakkaisi pelkästään vaatteita, pakkausmenetelmien välillä saattaisi olla isompiakin eroja.

Perinteinen viikkaaminen on menetelmistä kätevin, koska vaatteet voi vain nostaa hyllyiltä matkalaukkuun ja laukusta esimerkiksi hotellin kaappiin. Viikkausmenetelmä kuitenkin vie jonkin verran tilaa, ja kuvitteelliselle viikonloppumatkalle pakkaamamme garderobi täytti käsimatkatavarakokoisen matkalaukun täpötäyteen.

Rullaamisella on kannattajansa, ja sen avulla testitavarat vievät kaikkein vähiten tilaa matkalaukussa. Vierekkäin aseteltujen rullien ansiosta matkalaukun sisällön myös näkee yhdellä silmäyksellä. Riippuu vaatekappaleesta, aiheuttaako rullaaminen ylimääräistä rypistymistä.

Vaatteiden lisäksi matkalaukkuun tulee aina muutakin tavaraa.

Niputtamistyylin ideana on kerrostaa vaatteet ”raskaimmaista” kevyimpään ensin päällekkäin, minkä jälkeen pino kääritään yhdeksi isoksi vaateburritoksi. Nyytin sisälle voi hyvin kätkeä alusvaatteet ja muut pienet ja pehmeät asusteet.

Niputtamisen ansiosta etenkin uloimpaan kerrokseen pitäisi tulla mahdollisimman vähän ryppyjä, koska teräviä kulmia ei ole, eivätkä vaatteet pääse liikkumaan ympäriinsä matkalaukun sisällä. Erityisen käytännöllinen tai turvatarkastusystävällinen tämä metodi ei todellakaan ole – eivätkä vaatteet mene sen avulla edes pienempään tilaan.

Irlantilaisnainen ehti olla vuorokauden Suomessa ja mieleen jäi kauhistuttavan kallis viini.

Suomi ei ole koskaan ollut viininlipittäjien suosikkimaa. Ainakaan heidän, jotka haluavat nauttia laadukkaasta juomasta edullisesti.

Vai maksaisitko sinä viinilasillisesta 20 euroa?

Irlantilaistoimittaja Niamh Maher vieraili keväällä Helsingissä ja kertoo nyt Her-sivustolla matkastaan Pohjolan kylmään kaupunkiin, jonka hintoihin hän ei ollut yhtään valmistautunut etukäteen.

– Helsinki on kallis. Halusimme pizzaa ja löysimme pienen paikan läheltä rautatieasemaa. Yksi ryhmästämme valitsi ison lasin viiniä ja se maksoi 19,80 euroa. On vähättelyä sanoa, että leukamme loksahtivat, Maher kirjoittaa.

”On vähättelyä sanoa, että leukamme loksahtivat.”

Maher ei kerro sitä, että mitä ja minkäkokoisen viinin hänen seuralaisensa tilasi. Ravintolaakaan ei ole tekstissä mainittu, mutta tekstissä on linkattu Raffaelloon, joka on keskihintainen ruokapaikka Helsingin keskustassa. Joissakin keskustan paikoissa voi saada kokonaisen viinipullon jopa 20 eurolla, mutta ei ole harvinaista, että 24 senttilitrasta hyvää viiniä joutuu maksamaan saman verran.

– Jos viinin hinta on liian hirvittävä, voit aina hypätä laivaan ja suunnata Viroon. Tallinna on tunnin päässä… lopputuloksesta, Maher vinkkaa juttunsa lopuksi.

Viinin hinnasta huolimatta irlantilaistoimittaja kehuu Helsinkiä paikkana, jossa kannattaa käydä. Vaikutuksen häneen tekivät muun muassa Kauppatorilla nautittu lihapiirakka ja suomalaisten kielitaito.

Autetaan yhdessä turisteja!

Jos olet törmännyt älyttömän halpaan viinin hintaan Suomessa, kerro siitä alla olevassa tekstikentässä.
Mitä viiniä joit? Mainitse hinnan lisäksi myyntipaikka, aika ja mahdollisesti viinin nimi, jos se on sinulla tiedossa.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Söpö Haapsalu houkuttelee romanttiselle viikonloppulomalle, Hiidenmaan saari yllättää sympaattisella hipsterimeiningillään.

Vaaleanpunainen, keltainen, vaaleansininen… Pienet pastellinväriset talot seuraavat toisiaan. Kaiken kukkuraksi ne on koristeltu pitsikuviolla, kaupungin tavaramerkillä. Rönsyilevät kukkaistutukset koristavat kahviloiden aurinkoisia terasseja. Haapsalua ei turhaan kuvailla poikkeuksellisen söpöksi pikkukaupungiksi!

Haapsalua on kutsuttu myös Pohjolan Venetsiaksi, sillä kaikki sen tiet vievät vettä kohti. Rantapromenadilta aukeaa aava merimaisema. Valkoiseksi maalatut penkit kutsuvat ihastelemaan auringonlaskua tai hurmaavia pinkkejä ja oransseja ruusuistutuksia. Tänne kerääntyvät myös paikalliset piknikvilttiensä kanssa. Romantikko suuntaa souturetkelle; veneen saa vuokrattua viidellä eurolla puoleksi tunniksi.


Haapsalun rantapromenadi on kuin luotu romanttisiin hetkiin. Kuva: Toomas Tuul

Haapsaluun on tultu jo vuosisatojen ajan rentoutumaan ja nautiskelemaan. Kaupungin ensimmäinen kylpylä avasi vuonna 1825, ja mudan terveysvaikutukset houkuttelivat paikalle tsaareja ja aatelisia. Nyt Haapsalussa toimii kaksi kylpylähotellia.

Eivätkä nautinnot lopu muta- ja merilevähoitoihin, sillä ravintolat tarjoilevat häkellyttävän hyvää ruokaa ja kahviloissa odottavat valtavat, herkulliset leivonnaiset.

Pääkadulla kaikki moikkailevat toisiaan. Niin tekee myös mustaan t-paitaan sonnustautunut naurava kalju mies, joka kurvaa ohitsemme vanhalla avopakulla ja tuuttaa. Käy ilmi, että hän on kaupunginjohtaja Urmas Sukles.

Säpinää idylliin

Kesäaikaan erilaiset tapahtumat täyttävät levollisen kaupungin vilinällä. On italialaisten viinien, joogan, amerikkalaisten autojen, kauhu- ja fantasiaelokuvien, jousisoitinten ja katuruoan festivaaleja – ja lista jatkuu loputtomiin.

Elokuussa keskiaikaisen piispanlinnoituksen muurien sisällä vonkuu blueskitara, sillä silloin Haapsalussa vietetään suosittua August Blues -festivaalia.


Kalaherkuistaan tunnetut Haapsalu ja Hiidenmaa tarjoavat monenmoista vonkaletta. Kuva: Tuuli Tammla


Lähiruokaa ja villiyrttejä

Virolaiset ovat hurahtaneet lähiruokaan ja ravintola toisensa perään korostaa, miten ainekset tulevat paikallisilta kalastajilta ja maanviljelijöitä sekä lähimetsistä. Hyvä leipä on kunnia-asia. Moni leipoo itse leipänsä ja odottaa samaa laatua ja tuoreutta ravintolassa.

 


Kalanystävä ei nälkää näe. Kuva: Aino Salonen

Hiidenmaalla ja Haapsalussa syödään paljon kalaa, usein savustettuna. Kilohailileipä on perinteinen virolaisvälipala. Virossa viiriäisenmuna ei ole kallis juhlaherkku: pieni muna kruunaa usein esimerkiksi kalaruoan tai salaatin.

Viime vuosina virolaiset ovat viiliintyneet myös karhunlaukkaan, joka antaa ruoalle vahvan maun ja vihreän värin. Maista vaikkapa karhunlaukasta valmistettua pestoa siementen, oliiviöljyn ja parmesaanin kera.

Muista jättää tilaa jälkiruualle, sillä annokset ovat hervottoman isoja, kekseliäitä ja suussasulavia.


Yksi sana: nam! Kuva: Tuuli Tammla

 

Ohranjyvä silmään

Oluen valmistuksella on pitkä historia Virossa, ja pienpanimot ovat nyt kovassa nosteessa. Haapsalussa artesaanioluita voi hamstrata hipsterihenkisessä Uba ja humal -kaupassa, jonka omistaja Tanel Nurmeots vinkkasi kiinnostavimmat oluet.

1. Tanker Sauna Session. Yrttinen ale lupaa vangita perinteisen virolaisen saunakokemuksen.

2. Pühaste Dekadents. Samettinen imperial stout on kypsytetty rommin, rusinoiden ja vaniljatankojen kanssa.

3. Põhjala/To Øl Ginie. Hapan olut on inspiroitunut ginistä ja maustettu himalajansuolalla, korianterilla, katajanmarjalla, inkiväärillä, rosmariinilla ja ruusunlehdillä.

Hyvää Haapsalusta

Moni pitää historiallista kahvila-ravintola Hapsal Dietrichiä (Karja 10) kaupungin parhaana. Kala tulee paikallisilta kalastajilta samana aamuna. Ravintolan maineikas pavlova saa asiakkaat soittamaan etukäteen varmistaakseen, että sitä on varmasti tarjolla.


Hapsal Dietrichillä on lyömätön maine. Kuva: Aino Salonen

Jos mielesi tekee tuhtia ja perinteistä virolaisruokaa, suuntaa Talumehe kõrtsiin (Karja 2). Ravintolassa tuoksuu puu ja tarjoilijat ovat sonnustautuneet pellavaan. Tarjolla on myös makeita virolaisia marjaviinejä.

Kaukana ovat ajat, jolloin kasvissyöjät näkivät nälkää matkustaessaan Virossa. Upeassa vanhassa rakennuksessa sijaitsevan Cafe Hugon (Supeluse 2) omistaja on on terveysasioista kiinnostunut pilatesohjaaja, joten modernilla ruokalistalla on runsaasti vegaanisia vaihtoehtoja.


Talot kuin macaronsit. Ovi on auki Beguta.kasvisravintolaan. Kuva: Aino Salonen

Kasvisravintola Begutassa (Kalda 4) voi herkutella niin raakakakuilla ja smoothieilla kuin täyttävällä ruuallakin, kuten kesäkurpitsalasagnella. Ruoasta maksetaan lautasen koon mukaan, ja osa tarjonnasta on vegaanista. Punajuuribrownie vie kielen.

Meren äärellä sijaitseva, 1800-luvun lopulla rakennettu puupitsipaviljonki Haapsalu Kuursalu (Promenaadi 1) oli aikoinaan tsaarin perheen ja aatelisten suosiossa, nyt se on suosittu keikkapaikka ja kesäravintola. Juomavalikoima on erityisen hyvä.

Designia ja mutasaippuaa

Mitä Haapsalusta kannattaa shopata ja tuoda tuliaiseksi?

Käsityöt. Paikalliset taidonnäytteet ovat Haapsalussa edullisia ja laadukkaita.

Pitsi. Oikeaoppinen Haapsalun pitsihuivi on niin ohut, että se mahtuu sormuksen läpi. Myös taidokkaasti kudotut villasukat ja upeat pellavaliinat ovat hyviä tuliaisia.

Puiset keittövälineet. Klassikkotuliainen on hunajahyrrä.

Mutasaippua. Kylpyläkaupungin erikoisuus.

Design. Tyylikäs Folk-puoti myy virolaisten designereiden astioita, vaatteita ja koruja.

Hiidenmaan hiljaisuuteen

Hiidenmaa on surffaajien ja patikoijien paratiisi. Metsät pursuavat marjoja ja sieniä, ja moni matkailija tulee saarelle metsästämään. Hiidenmaalla on lukuisia kauniita hiekkarantoja, ja monilla niistä saat olla aivan yksin. Saarella ei ole ollenkaan liikennevaloja, ja jos tiellä on kolme autoa, sitä kutsutaan jo ruuhkaksi.

Keitaalla on kääntöpuolensa: nuoret kaikkoavat, sillä työpaikat ovat vähissä ja palkat matalia. Paikallisissa ravintoloissa näkee lähinnä turisteja.

Paluumuuttajiakin löytyy, kuten vaikkapa kolmikymppinen Liis Remmelg. Tallinnassa Liis teki bisneshommia, mutta Hiidenmaalla hän järjestää puolisonsa kanssa juoksutapahtumia metsäpoluilla. Myös huippukokki Heimar Kuuskler on avannut saarelle paljonpuhutun lähiruokaravintola Kuurin. Nuoret palaajat ovat tuoneet saarelle hipsterimeininkiä Hiidenmaan kahvilapäivien kaltaisilla tapahtumilla.

Kahvilapäivät kruunaavat kesän

Yhdessä kahvilassa soi leppoisa soul omenapuiden keskellä, toinen muistuttaa vanhaa pioneerileiriä. Moottoripyöräjengi tarjoilee kahvilassaan Aperol Spritziä ja burgereita Rammsteinin raikaessa kaiuttimista. Traktorinrenkaasta on tehty hiekkalaatikko lapsille.


Viime vuonna isoäidin herkkuleivonnaisia nautiskeltiin soulin soidessa omenapuiden alla.

Elokuisin järjestettävä Hiidenmaan kahvilapäivät on sympaattisin näkemäni festivaali. Nelipäiväisessä, ravintolapäivän kaltaisessa tapahtumassa kuka vain voi perustaa kahvilan. Kahvilapäivä järjestetään nyt jo 11. kerran. Viimeksi kahviloita oli 31 ympäri saarta.

Suosittuja tarjottavia ovat esimerkiksi isoäidin klassikkoleivonnaiset, kuten pisarakook eli kerrostettu piirakka marengilla, mutta listoilla näkee myös trendikästä chia-vanukasta kookosmaidolla. Monissa paikoissa kakkupalan ja kahvin saa jo eurolla. Ja kaikki on tietysti itse tehtyä!

Kahvilapäivät seuraavan kerran 3.–6.8.2017.

Helan går!

Rapujuhlat eivät ole perinne Virossa, mutta ruotsalaiseen kulttuuriin ihastunut Kairit Potisepp on järjestänyt sellaiset jo kolme kertaa Hiidenmaan kahvilapäivien yhteydessä.

Ruuan päälle juhlijat tanssivat nurmella Abban tahdissa. Kun taivaalle ilmestyy vielä isoin näkemäni sateenkaari, on uskomaton ilta sinetöity. Rapujuhlien liput myydään loppuun jo hyvissä ajoin.

3 x paikalliset suosittelevat

”Rannapaargun kahvila-ravintolaan suunnataan merinäköalan takia. Erityisesti kolholla säällä on mahtavaa tuijottaa ulos. Hurmaava Gahva kohvik -kahvila on auki ympäri vuoden, kun moni muu paikka Hiidenmaalla sulkee ovensa talveksi.” Ere Naat

”Hiiu Villin perheyritys tekee perinteisellä tyylillä esimerkiksi villapaitoja ja -sukkia Hiidenmaan lampaiden villasta. Menen villatehtaalle ihanan tunnelman vuoksi.” Palmi Lindjärv


Kõpun majakka tarjoaa uniikin elämyksen. Kuva: Shutterstock

”Kõpun majakka on Baltian ja Pohjoismaiden vanhin edelleen toimiva majakka. Sieltä on upea näköala melkein koko saaren yli. Majakan yhteydessä on kiva kahvila, jossa järjestetään myös konsertteja.” Reet Kokovkin

Makeita unia!

Moni matkailija vuokraa itselleen talon tai asunnon Booking.com-sivuston tai Airbnb:n kautta. Myös ravintoloiden, kuten Hapsal Dietrichin ja Begutan, yhteydessä on majoitusta.

Kylpylähotelleista Spa Hotel Laine sijaitsee lähempänä vanhaakaupunkia, Fra Mare Thalasso Spa taas sijaitsee likempänä pääuimarantaa ja luontoa.

Suosittujen festivaalien ajaksi yöpaikka kannattaa varata hyvissä ajoin. Jos kaikki on buukattu, kysy neuvoa turisti-infosta.

Miten Haapsaluun pääsee?

Sadan kilometrin päässä Tallinnasta sijaitsevaan Haapsaluun on hyvät yhteydet kaikkialta Virosta.

Lähin rautatieasema on Riisiperessä, josta pääsee Haapsaluun bussilla. Paikan päällä on kätevintä liikkua kävellen tai pyörällä, sillä välimatkat ovat lyhyet.

Miten Hiidenmaalle pääsee?

Hiidenmaalle voi matkata pienlentokoneella Tallinnasta tai yhteysaluksella Rohukülan satamasta, joka sijaitsee noin 10 kilometrin päässä Haapsalusta. Lauttamatka kestää 1,5 tuntia. Saarella on kätevintä liikkua pyörällä tai autolla.

Hiidenmaalta on lauttayhteys Saarenmaalle.

Turvottaako sinua usein? Tai kipeytyykö niskasi lennolla? Pallolla voi keventää helposti epämukavaa oloa.

Tennispallo on halpa konsti tehdä matkustamisesta mukavampaa. Seuraavan kerran kun pakkaat reissuun käsimatkatavaroita, varsinkin pitkälle lennolle, kannattaa kassiin nakata myös kova tennispallo.

Lontoolainen kirurgi Ali Ghoz kertoo, miksi:

– Tennispallon tai hierontalaitteen ottaminen lentokoneeseen auttaa tehostamaan verenkiertoa, Ghoz sanoi Daily Starille.

Tennispallolla on syytä hieroa tyypillisiä kipukohtia, kuten jalkapohjia ja selkää, Ghoz vinkkaa.

Joskus tennispallolla hellästikin painaminen voi tuntua kivuliaalta. Hieromista kannattaa kuitenkin jatkaa siihen saakka, kunnes kipukohta on ikään kuin sulanut pois. Jotkut tykkäävät hieroa yhteen menoon yhtä paikkaa minuutin ajan, toiset taas hierovat mielellään yhtä paikkaa 15 sekuntia ja palaavat siihen myöhemmin.

Tennispallolla hierominen auttaa myös ennaltaehkäisevästi. Pitkät lentomatkat turvottavat helposti, ja parhaimmillaan tennispallotekniikka auttaa vähentämään turvotuksen syntyä. Verenkierto hidastuu helposti lentokoneessa, jossa istutaan pitkiä aikoja eikä asentoa voi vaihtaa rajattomasti. Pieni hieronta piristää ja saa kehon liikkumaan yläilmoissakin.

4 x tennispallon parhaat paikat

  1. Hartiat
    Aseta pallo niskan ja selkänojan tai seinän väliin. Painele tai liikuttele kevyesti. Varo liian rajuja liikkeitä, ettei pallo lipeä ja kimmahda. Tuskin kukaan haluaa saada osumaa tennispallostasi, eikä pallon etsiminen pimeän lentokoneen lattialta ole muutenkaan kovin hääviä touhua.
  2. Selkä
    Laita pallo alaselän ja selkänojan väliin. Ala liikutella selkääsi. Jos lentokoneessa on jaettu sukkia, voit sujauttaa pallon siihen ja vedellä sukkapalloa ylös ja alas selkäsi ja selkänojan välissä.
  3. Reidet
    Hiero pallolla etureisiä. Voit laittaa pallon myös takareiden ja istuimen väliin. Myös pakaralihakset tykkäävät, kun niiden kipupisteitä hieroo pallolla.
  4. Jalkapohjat
    Ota kengät pois ja avaa jalkapohjan jänteet pyörittelemällä palloa jalkojen alla. Liike venyttää jalkapohjan lihaksia ja lihaskalvoja, mikä parantaa jalkaterän toimintaa.