Social on baari, ravintola, kahvila ja freelancereille tarkoitettu yhteisöllinen työtila. Päivisin se täyttyy nuorista läppärityöläisistä ja ruokailijoista, iltaisin indierock-keikkojen ja dj:den tahtiin tanssivista bilettäjistä.

Kattoterasseja, läppärityöläisten kansoittamia kahviloita, graffiteja ja vintage-liikkeitä. Hauz Khas Village on Intian luovan luokan leikkikenttä.

Tätäkin on siis Intia, huokaan, ja otan paremman asennon divaanissani. Delhiläisen Social-baarin kattoterassilla lentelevät poskisuukot, kun tatuoidut nuoret miehet Converse-tossuissaan tervehtivät mokkahameisia ja silkkipaitaisia naisystäviään.

Horisontissa hehkuu punainen ilta-aurinko, grillistä kannetut vartaat tuoksuvat kesälle ja savulle. Alhaalla lintu huutaa suihkulähtein koristellulla tekojärvellä ja rakastavaiset halailevat keskiaikaisen moskeijan raunioilla.

Tarjoilija tuo pöytääni tuopin kokoisen drinkin, jossa rommia ei ole säästelty.

– Riisu ihmeessä sandaalisi ja ota mukavampi asento, hän kehottaa.

Kumarrun avaamaan kuluneita remmejä vähän häpeissäni, kun ohitseni kulkee kauneussalongissa hoidettuja varpaita siroissa sandaleteissa.

Baarin alakerrassa start up -yrittäjät ja muut läppärityöläiset lopettelevat palaverejaan ja työntävät MacBookit laukkuihinsa. Freelancereille suunniteltu yhteisöllinen työtila muuttuu nyt iltakahvilaksi, kun Cousteau-pipoon sonnustautunut, viiksekäs dj nostaa musiikin volyymia ja indiehitit kimpoilevat punaisista tiiliseinistä. Rouhea tunnelma tuo mieleen Berliinin ja sen hipsterikaupunginosan Kreutzbergin. Myös täällä Hauz Khas Villagessa, Etelä-Delhin trendialueella, luovan luokan hipsterit tekevät töitä, bailaavat, syövät ja shoppailevat.

Suomalaisten mielikuvissa Intia on köyhä, 11 miljoonan asukkaan Delhi sekava, kuuma, ahdas, meluisa ja likainen. Mielikuvissa kadut täyttyvät kerjäläisistä ja katupojista, jotka liistrautuvat aggressiivisesti turistien kylkeen. Suomalaisetkin ovat lukeneet artikkeleita joukkoraiskauksista ja metroista, joissa naisille on omat vaunut ahdistelun vuoksi.

Hauz Khas Village ei voisi olla kauempana noista mielikuvista. Se on vain muutaman helsinkiläiskorttelin kokoinen alue, joka tunnetaan designer-liikkeistään ja vauhdikkaasta yöelämästään.

 

Maison des Dessertistä saa erilaisia voileipiä, skonsseja, keksejä ja monen sortin kakkuja.

 

Sulttaanien tekosia

No, ei tällaista kyllä ole hipstereiden Berliinissä, tuumin seuraavana aamuna vuokra-asuntoni parvekkeella. Eteeni avautuu vuonna 1352 rakennetun koraanikoulun eli madrasan piha kupolikattoisine paviljonkeineen.

Madrasa ei ole pelkkä kuollut monumentti. Sen sisällä istuu tänäänkin kaveriporukoita ja rakastavaisia tekojärvelle katsellen. Ja nyt täällä haisee jokin muukin kuin ulkona kukkivat kultapiiskut! Parikymppiset, sporttivaatteisiin pukeutuneet pojat kuuntelevat huoneen nurkassa elektronista tanssimusiikkia, juovat olutta – ja polttavat pilveä. Pian tuimailmeinen vartija pelmahtaa paikalle ja tiukkaa pojilta jotain. Sananvaihtoa kestää hetken, sitten hän takavarikoi juomat.

Madrasan meno on tuttua Nalin Jhalle, 36-vuotiaalle Airbnb-isännälleni. Jha työskentelee it-konsulttina amerikkalaisessa ohjelmistoyrityksessä mutta tekee bisnestä myös vuokraamalla kolmea sijoitusasuntoaan. Hauz Khas Villagen ainoa hotelli on vastikään suljettu laittoman alkoholinmyynnin takia, joten vuokrakämppä on ainoa mahdollisuus majoittua alueella.

Mutta Jhan näköalahuoneistot ovat hotellitasoa, parempiakin. Omani on sisustettu rajasthanilaisilla, puukaiverroksin koristelluilla huonekaluilla, ja ainoastaan suihkun alle jätetty ämpäri kauhoineen muistuttavaa siitä, että asunto sijaitsee vesipulasta kärsivässä kehitysmaassa.

Tapaan kokovalkoisiin pukeutuneen Nalin Jhan Hauz Khas Villagen kapealla pääkadulla, jossa kaksi autoa mahtuu juuri ja juuri ohittamaan toisensa. Jha kättelee tarmokkaasti ilmassa roikkuvien, sekaisten sähkojohtokimppujen alla, ja kertoo majoittaneensa asunnoissaan myös Sonic Youth -yhtyeen Lee Ranaldoa ja Steve Shelleyä sekä lukuisia Bollywood-näyttelijöitä. Hän kaivaa älypuhelimestaan valokuvia itsestään tähtien kanssa.

 

Nalin Jha on it-konsultti, joka tienaa myös vuokraamalla sijoitusasuntojaan Hauz Khas Villagessa.

 

Rikkaiden ja outojen mesta

Jha kertoo alueen alkaneen muuttua uneliaasta naapurustosta trendialueeksi 1980-luvulla perustetun yökerhon, Calypson, myötä.

– Siellä kävivät Delhin rikkaat ja oudot sekä Bombayn elokuvatähdet. Pikkuhiljaa alueelle alkoi muuttaa kirjakauppoja, itsenäisiä kustantamoja, taidegallerioita ja vaatesuunnittelijoiden putiikkeja, mutta vuosikausia alue oli vain taide- ja vaihtoehtoväen suosiossa, Jha kertoo.

Nelisen vuotta sitten Hauz Khas Villagen maine alkoi levitä myös delhiläisen keskiluokan parissa. Kriitikoiden mukaan naapurusto on menettänyt charmiaan, kun kiinteistöjen hinnat ovat nousseet ja vaihtoehtoisimmat taidegalleriat muuttaneet pois. Ulkomaalaiselle paikalla on silti edelleen annettavaa – siitäkin huolimatta, että hintataso on intialaisittain suolainen.

Jha johdattaa minut sivukadulla sijatsevaan Nappa Doriin, vanhoilla kirjoituskoneilla sisustettuun nahkatavaroiden liikkeeseen. Hypistelen muotoilija Gautam Sinhan suunnittelemia, niitein koristeltuja käsilaukkuja ja nahkareppuja, jotka ovat delhiläisten artesaanien valmistamia. Nappa Dori on kallis – pieni käsilaukku maksaa sata euroa – mutta huolella käsin tehdyt tuotteet ovat juuri sellaista aitoa luksusta, jota luova luokka joka puolella maailmaa himoitsee. Ja kas, myyjä pakkaakin tiskillä isoa pinoa ulkomaille lähteviä laukkuja.

 

All Arts on taivas vintagen rakastajille. Liikkeessä pääsee penkomaan vanhoja, käsinmaalattuja Bollywood-julisteita, mainoskylttejä ja peltirasioita.

 

Hauz Khas Villagesta ei puutu mitään hipsterikliseitä. Myös kahvilat ovat täällä asiaan kuuluvaa laatua. Soman Maison des Dessert -kahvilan listalla on muun muassa belgialaisia vohveleita ja gluteenitonta suklaa-appelsiinikakkua – toki Delhissäkin karpataan! Tarjolla olisi myös Britannian siirtomaa-ajasta muistuttava afternoon high tea, johon kuuluu teetä ja lajitelma erilaisia voileipiä, skonsseja, hilloa ja kakkuja.

Makeaa ei kuitenkaan tee mieli, sillä ulkona on 42 asteen helle, joten kulautan pelkän kahvin sanomalehden luvun lomassa. Lehdessä kerrotaan ihon vaalentamiseen keskittyvien kauneussalonkien suosiosta ja mainostetaan numerologin palveluita. Herra Sachinn N. Sarma tarjoaa asiakkailleen muun muassa bisneskonsultaatiota sekä istuntoja, joissa hän mittaa kumppaniehdokkaan soveltuvuutta avioliittoon.

 

Socialin rouhea sisustus tuo mieleen Berliinin.

 

Start upeja ja konsultteja

Hauz Khas Villagesta löytyy hipstereille muutakin mieleistä: rouheaa estetiikkaa. Täällä luksus ja rähjäisyys viihtyvät rinnakkain. Alueen sokkeloisilta, pölyisiltä kujilta saattaa päätyä kaatopaikalta näyttävälle jättömaalle, jonka muureja kuitenkin koristaa taidokas katutaide.

Kerjäläisiä alueella ei näy, mutta Delhin jättimäiset tuloerot tulevat täälläkin selväksi. Törmäämme kadulla kiemurtelevaan pitkään jonoon, jossa kastittomat naiset, likaiset lapset ja hampaattomat miehet jonottavat alueen ravintoloitsijoiden kerran viikossa tarjoamaa, ilmaista kasvisruokaa.

– Se tuo hyvää karmaa, Jha selittää alueen valtauskontoon, hindulaisuuteen, kuuluvaa hyväntekeväisyyttä.

Mieleen tulevat moottoriteiden varsillekin levittäytyvät slummit ja taksin ikkunaan koputtelevat, laihat ja resuiset katulapset, jotka myyvät myrkyllisten pakokaasujen keskellä nenäliinapaketteja heti Hauz Khas Villagen ulkopuolella. Delhillä on synkätkin kasvonsa, joilta on helppo sulkea mielensä hyvätuloisten kuplassa.

Mutta itse asiassa länsimaalaisilta unohtuu useammin se, että Intia on hurjaa vauhtia nouseva talousmahti, jonka 1,25 miljardin väestöstä arviolta puolet on alle 25-vuotiaita. He ovat kunnianhimoisia, yhä koulutetumpia ja valmiita muuttamaan maailman.

Nyt brändikonsultti Bhuvikaa Jain, 21, johdon konsultti Saurabh Saxena, 25, ja start up -yrittäjä Aashna Kaur, 22, tosin istuskelevat sivukadulla sulattelemassa juuri nauttimaansa aamupalaa.

Kolmikko kertoo käyvänsä Hauz Khas Villagessa usein juhlimassa. He suosittelevat erityisesti piskuisen Kaffeine-baarin kaunista kattoterassia ja baaria, joka ilta esitettävää suufilaista musiikkia.

– Sitä ei usein kuule muualla Delhissä, Kaur sanoo.

Nuoret kehuvat myös naistenvaatteiden vintagekauppaa House of Blondieta, jossa on uutta ja vanhaa sekoittavia mallistoja sekä luomumateriaaleista tehtyjä vaatteita.

– Lisäksi Hauz Khas Villagessa on tosi hyviä graffiteja. Kannattaa tsekata myös Delhin Street Art Week, joka on aina maaliskuussa, Jain vinkkaa.

Ilta alkaa pimetä. Pian pääkatu täyttyy juhlijoista. Täällä paikallisiakin naisia näkee spagettiolkaimisissa silkkihaalareissa ja polven yläpuolelle jäävissä hameissa.

Jhan mielestä yksi Hauz Khas Villagen parhaita puolia on sen turvallisuus.

– Täällä voit kävellä yksin keskiyölläkin aivan rauhassa, hän sanoo ja muistuttaa, että alueelle on vain yksi, valvottu sisäänkäynti.

Hauz Khas Villagessa kukaan ei ole tungetellut tai edes jäänyt tuijottamaan – itse asiassa olen saanut enemmän epätoivottua huomiota Pariisissa.

 

Ravintola Elma’sin ruoka on kuin isoäidin tekemää. Lammaslasagnen ja sateenkaarikakun nauttimisen jälkeen voi siirtyä drinkeille alakerran TLR-baariin.

 

Lue lisää:

Kaikki samaan Gangesiin

Delhi - Agra - Jaipur

Tämä vetää telkkarin ääreen miljardi intialaista!

Turisti pääsee Intian hipsteriyden äärelle paikallisissa putiikeissa. Hyviä tuliaisia löytyy muun muassa Bollywood-julisteita myyvistä liikkeistä. Täällä on myös lupa rauhoittua satoja vuosia vanhojen raunioiden äärellä: Hauz Khas Village sijaitsee vehreän puiston vieressä, keskiaikaisen moskeijan ja koraanikoulun kulmalla.

 

Purple Jungle Pienestä kaupasta löytyy Intia-kitchiä humoristisimmillaan: kasseja, joihin on painettu Bollywood-tähtien kuvia, viiksekkäillä sulttaaneilla somistettuja paperitarvikkeita ja övereitä läppärilaukkuja. Hinnat ovat Hauz Khas Villagen tasoon nähden melko edullisia.

16, Hauz Khas Village

 

All Arts Vintageliike, joka pursuilee vanhoja, käsinmaalattuja Bollywood-julisteita, karttoja, tulitikkuaskeja, mainoskylttejä ja peltisiä savukerasioita. Täältä löytyy myös harvinaisuuksia ja keräilykappaleita, jotka eivät tosin ole ihan halpoja.

Back Lane, Hauz Khas Village

 

Global Desi Maailman 50 vaikutusvaltaisimman naisen joukkoon nimetyn intialaisen Anita Dongren luoma vaateketju sekoittaa paikallisia vaikutteita länsimaiseen. Lopputuloksena on boheemi, värikäs hippityyli. Liikkeissä saa loistavaa palvelua.

Ground Floor, Hauz Khas Village

 

 

Ravintola Elma’s Tämähän on kuin mummola! Seinillä on antiikkipeilejä, nurkassa valkoinen, kulahtanut piano ja ikkunassa kukkaverhot. Ruokakin on kuin isoäidin tekemää – maistuvaa ja rasvaista. Kokeile lammaslasagnea, jossa on täydellisen rapea kuorrutus tai tilaa mezelautanen öljyisine hummustahnoineen.

31 Hauz Khas Village, 2. kerros

 

TLR Elman alakerran TLR-baarin lavalta moni muusikko on pongahtanut Delhissä kuuluisuuteen. Keikkoja rockista folkiin.

The Touch of Gold Perinteisen naistenvaateliikkeen kultaa ja hopeaa välkkyvissä sareissa ja puseroissa on modernit siluetit ja klassiset kuosit.

– Käytän vaatteissani koristeina alkuperäisiä antiikkikankaita ja -kudoksia 1800-luvulta, sympaattinen vaatesuunnittelija Nalini Malhotra kertoo.

26, Hauz Khas Village

 

Khazana India Antiikkiliike on nuhjuinen, mutta sisään kannattaa astua, jos vanhat buddha­patsaat, uskonnolliset taulut ja hopeaesineet kiinnostavat. Myynnissä myös vanhoja ­Bollywood-julisteita.

 

50 A, Hauz Khas Village

 

 

 

l’Opera Ranskalaisperheen perustamassa luksusleipomossa myydään perinteisiä ranskalaisia leivonnaisia.

 

A 9, Bistro Lane, Hauz Khas Village

Mitä sinä näyttäisit turistille kotipaikkakunnaltasi?

Matkailuoppaita julkaiseva Lonely Planet on valinnut maailman parhaimmat matkailumaat vuodeksi 2017. Suomi yltää listauksessa sijalle 3, kertoo Visit Finland. Ohi menevät vain Kanada ja Kolumbia.

Kymmenen kärjessä Suomi on ainoa eurooppalainen maa.

– Suomesta puhutaan nyt kiinnostavana kohteena kokea ainutlaatuista kaupunkikulttuuria. Erityisen kiinnostavana pidetään muun muassa Suomen uutta ruokakulttuuria sekä Helsingin design-keskittymää. Samoin uudet urbaanin elämyskulttuurin edustajat Löyly ja Allas herättävät uteliaisuutta maailmalla, johtaja Paavo Virkkunen sanoo Visit Finlandin tiedotteessa.

”Uudet urbaanin elämyskulttuurin edustajat Löyly ja Allas herättävät uteliaisuutta maailmalla.”

Myös itsenäisyyden satavuotisjuhlat saavat tunnustusta Lonely Planetilta. Silloin joka paikasta löytyy paljon erilaisia tapahtumia, se kirjoittaa perusteluissaan.

Lue myös: 50 syytä rakastaa Helsinkiä

Allas on Helsingin keskustan uusi keidas. Kuva: Sanoma-arkisto / Joonas Salo
Allas on Helsingin keskustan uusi keidas. Kuva: Sanoma-arkisto / Joonas Salo

Lonely Planet ylistää lisäksi uutta kansallispuistoa Hossaa, ulkoilmakonsertteja sekä suomalaisia ruoka- ja saunaelämyksiä.  

Suuret urheilutapahtumat, kuten taitoluistelun MM-kilpailut ja Lahden MM-hiihdot, mainitaan niin ikään ensi vuoden vetonauloiksi Suomessa.

Suosittelemme! Yö kuolleen torpparin tilalla, kivinen koski ja juurakkohelvetti – eli elämysmatkalla erämaassa

Lonely Planetin Best in Travel 2017: top 10 -maat

 1. Kanada
 2. Kolumbia
 3. Suomi
 4. Dominica eli Dominican liittovaltio Karibianmerellä
 5. Nepal
 6. Bermuda
 7. Mongolia
 8. Oman
 9. Myanmar
 10. Etiopia

Mitä mieltä sinä olet Suomen matkailuvalteista? Mitä arvokkaita matkakohteita löytyy asuinpaikkakunnaltasi?

Kerro parhaat vinkit alla olevassa kommentointikentässä tai lähetä kuva parhaasta Suomi-tärpistä perusteluineen.

Suuntana Stadi? Näitä kohteita ulkomaiset mediat suitsuttavat Helsingissä

Kansallispuistojen suosio on kovassa kasvussa. Retki ­Pudasjärvelle kirkasti, miksi.

Suota. Suota, suota ja suota. Sitä on hitosti, ajattelen, kun ylitän jälleen yhtä autiota aapaa pitkospuilla liukastellen. Aamun sumu on vaihtunut myöhäisiltapäivän sateeksi, lyhytvartiset vaelluslenkkarini ovat päästäneet veden läpi jo aikaa sitten. Takkini pitää onneksi paremmin, vaikka kostea vilu hiipiikin puseroon.

Olen elämysmatkalla Syötteen kansallispuistossa Pudasjärvellä. Taivallettavana on 17 kilometrin etappi. Metsäpolkujen ja pitkospuiden takana odottaa yöpaikkamme, Rytivaaran autiotupa.

Sateiselta suolta on tietysti postattava selfie Facebookiin.

– Nyt alat ehkä ymmärtää, kuinka pettävältä pohjalta meikäläinen ponnistaa, pudasjärveläinen kaverini kommentoi kuvaani heti.

– Miten perkeleessä ponnistat suolla!

Kieltämättä tuntuu, että tällaisen maiseman on jätettävä jälkensä ihmiseen. Myös koillismaalainen kirjailija Tommi Kinnunen kertoi taannoin määrittelevänsä itsensä ylpeyttä tuntien hidaskasvuisten metsien, vaarojen ja koskien mieheksi, vaikka on jo parikymmentä vuotta tepastellut Turun mukulakivikatuja. Jostakin hänellekin tulee tarve esitellä itsensä äärioloissa kasvaneeksi, pohjoisen karaisemaksi.

– Nyt ei näytä kovin rentouttavalta kyllä, toinen ystäväni kommentoi kuvaani.

No, mikä kenellekin on rentouttavaa. En haluaisi olla muualla. Tämähän on puhdasta mindfulnessia, täydellistä läsnäoloa hetkessä. Ja minäkin haluan nähdä itseni tyyppinä, joka ei äärioloissakaan kitise. Mennääs tuon suon yli että heilahtaa!

 


Seitsemän tuntia tätä! Käy kuntoilusta. Onneksi ei tarvitse raahata painavaa rinkkaa.
Seitsemän tuntia tätä! Käy kuntoilusta. Onneksi ei tarvitse raahata painavaa rinkkaa.

Välillä tympiikin

Myönnettäköön, että alkumatkasta seurueemme oli huomattavasti puheliaampi. Pitkospuut tuntuivat vielä eksoottisilta, samoin puissa roikkuvat satumaiset naavatupot. Mikä etuoikeus hengitellä saasteetonta ilmaa!

Puolimatkassa Kuittilammen laavulla paikallinen eräoppaamme Johanna Määttä kaivoi rinkastaan taivaallisia voileipiä ja termarikahvia. Syysaurinko lämmitti kasvoja. A-luokan retkeilyä!

Poikkesimme polulta poimimaan kantarelleja ja porisimme siitä, mikä nyky­ihmisiä vetää luontoon. Kansallispuistojen suosio on kasvanut siinä kuin meditoimisenkin, ja jotain samalla tavalla mieltä rauhoittavaa niissä onkin. Verenpaine ja stressihormonit laskevat, arkiset murheet loittonevat, onnellisuus lähenee.

Puhe metsän terveysvaikutuksista uppoaa terapiasukupolveen. Erätaidoista vieraantuneille kaupunkilaisille tarjolla on myös turvallista itsensä haastamista ja makeaa voittamisen tunnetta – etenkin kun matkaa johtaa Johannan kaltainen eränkävijä, joka paljastuu myös liki sadan huskyn tarhan pitäjäksi, kansanparantajaksi ja shamaaniksi.

Tunnen ylpeyttä, ja helpotusta, vuosi sitten aloittamastani kuntokuurista. Hirvittää hieman ajatella, miten rapakuntoisena pärjäisin. Vaikka maasto ei ole erityisen haastava, askelia kertyy.

Loppumatkan tihkussa mieleen punkee ajatus, ettei maisema enää vaihdu – nämä suot, lammet ja kuusimetsät tuntuvat jo moneen kertaan nähdyiltä. Sitkeys kuitenkin palkitaan, kun seitsemän tunnin patikoinnin jälkeen edessämme avautuu Rytivaaran vanhan kruununtorpan pihapiiri.

Syksyn kalpeassa valossa näkymä on taianomainen.

 

Rytivaara on eksoottinen saunomis-, illallis- ja yöpymispaikka.

Aikamatka katovuosiin

Nyt on eksoottista! Harmaahirsisten rakennusten rykelmä lumoaa karulla romantiikallaan. Vielä kiehtovammaksi kaikki muuttuu, kun Johanna kertoo syrjäisen metsätorpan historiasta. 1860-luvun katovuosina erään rutiköyhän torpparin perhe kuoli tänne nälkään.

Viimeiset asukkaat Reete ja Maija Eskelinen muuttivat palvelutaloon 1950-luvulla. Metsähallitus on entisöinyt heidän yhden huoneen asuintorppansa avoimeksi museoksi. Ruutuikkunan edessä seisoo keinutuoli, jossa pääsee helposti mielikuvitusmatkalle entisajan ankaraan arkeen. Melkein haistan kaskiviljelijöiden nauriit ja maistan pettuleivän.

Metsähallituksen ylläpitämässä Rytivaarassa voi yhä tuntea olevansa erämaan armoilla. Ei autotietä, sähköä eikä juoksevaa vettä. Lähimpään asutukseen on kymmenisen kilometriä. Johannan mies Janne on raijannut tavaramme tuvalle mönkijällä. Pariskunta tarjoaa huollettuja vaelluksia, joiden ideana on, että turistit voivat patikoida kansallispuistossa vain pienen eväs­repun kanssa. Makuupussit, ruokatarpeet, astiat, vaihtovaatteet ja saunakamppeet voi maksusta kuljetuttaa odottamaan määränpäähän.

Sytytämme tuvan kaminan. Haemme liiteristä puita, nostamme kaivosta vettä ja lämmitämme söpön saunan. Kylvemme hartaasti kynttilän valossa. Patikoinnin jäykistämiä jäseniä on ihana venytyllä löylyssä.

Pimeys on sysimustaa. Räntä vihmoo otsalampun valokeilassa, kun taivallamme niityn poikki saunalta yöpymistuvalle. Harmittaa vähän, sillä pilvettömällä säällä olisimme voineet nähdä revontulet. Sisällä on kodikkaan lämmintä ja ahdasta. Paistamme kaasuliedellä kantarellit ja Johannan miehen tuomat lohifileet.

 


Illallinen höystetään matkan varrelta poimituilla sienillä. Maistuu!
Illallinen höystetään matkan varrelta poimituilla sienillä. Maistuu!

Pitkälle venyneen illallisen jälkeen jaamme laveripaikat. Kaivaudun makuupussiin ja toivon, ettei yöllä tulisi huussihätää. Enemmän kuin kummittelevaa torpparin perhettä pelkään kylmää, pimeää, susia, karhuja ja mielikuvitustani. En haluaisi olla täällä yksin enkä välttämättä edes kaksin. Olen kiitollinen viiden hengen seurueestani, mutta mieleni tekisi silti lukita tuvan ovi.

Koskimelontaa ensikertalaisille

Ehkä olen nukkunut joskus paremminkin, mutta mieleni on virkeä, kun nousemme aamupalalle. Suurelta takaiskulta ei tunnu sekään, että kenkäni eivät ole ehtineet yön aikana kuivua. Nehän vain kastuisivat uudelleen, sillä ulkona sataa losottaa, kun lähdemme matkaan.

Onneksi sade lakkaa ennen kuin saavumme Pärjänjoen törmälle, jossa melontaopas Antti Rahikkala odottaa. Hänkin huokuu Johannan tavoin hyväntahtoista hötkyilemättömyyttä. Kenties se rauhoittaa minut, sillä fakta on, etten ole koskaan melonut koskissa. Enkä sen puoleen juuri tyynissäkään vesissä, kuten ei retkikaverini Irinakaan.

Ennen inkkarikaksikkomme jokeen tuuppaamista Antti antaa pikakurssin melaotteista ja virran lukemisesta. Olo tuntuu epävarmalta eikä sanottavasti kohene, kun karautamme heti kiville. Sen jälkeen kanoottimme kolahtelee vähintään joka toiseen pinnanalaiseen murikkaan ja kerran juuttuu niin tiukasti poikittain kolmen kiven päälle, että Antin on rantauduttava omallaan ja tultava työntämään meidät irti.

 

Testattu: ohjaaja Antin hermo pitää, vaikka oppilaiden kanootin keula ei aina osoittaisikaan menosuuntaan.

Jos ajatteleekin, ääneen herrasmies ei sano mitään etelän tumpeloista. Minua voisi itkettää mutta yllättäen ainoastaan naurattaa. Irinan kanssa mietimme, mahtaako Antilta kulua tavallista enemmän tupakkia tällä reissulla. Etenemme niin kiemurrellen, että aikaa poltella on.

Kolmen tunnin räpellyksen jälkeen pysähdymme vihdoin nuotiomakkaralle ja nokipannukahveille. Sukkani syttyy palamaan, kun yritän kuivattaa niitä tulen loimussa.

Tauon jälkeen vierähtää vielä tunteroinen, kuten täälläpäin sanotaan, ennen kuin karautamme seuraavan yöpymismökkimme rantaan. Melontakilometrejä kertyi yhteensä viitisentoista. Aloittelija huomaa sen jäätävänä poltteena käsivarsissaan – ilmeisesti en noudattanut ohjeita vatsalihaksilla melomisesta. Onneksi ihana Johanna on järjestänyt meille turvesaunan. Ehkä särkylääkkeistä on enemmän apua lihaksilleni, mutta turve saa hipiän selvästi hehkumaan. Saunoessamme tosin näytimme suohaudoista nousseilta zombeilta.

 

Turvesaunasta terve!

Melontaosuuden tyylipisteitä ei ehkä kannata laskea, mutta suoriuduin rankasta liikuntasuorituksesta paitsi hengissä myös kitisemättä ja kastumatta. Ansaitsisin mitalin, mutta hyväksyn palkinnoksi makoisat yöunet.

Maastopyöräilyä eli talutusta

Kolmantena päivänä vuorossa on maastopyöräily, joka ei ala järin lupaavasti. En ole ikinä kokeillut tätäkään lajia. Pyöräilyoppaamme Pekka Tahkola joutuu opastamaan kädestä pitäen jo kypärän hihnan kiristämisessä.

Kaverillani Sinillä ei mene paljon paremmin: hän meinaa kaatua koeajon ensipolkaisulla kantoon. Lopulta kaikilla on kypärät ja hutera tuntuma maastopyöriin. Ehkä itsetuntomme kasvoi katteettomasti edellispäivän koskissa, sillä Pekan varoittelusta huolimatta valitsemme kahdesta reitistä haastavamman. Pekka saattoi tosiaan mainita, että polku tunnetaan kokeneiden harrastajien keskuudessa juurakkohelvettinä. Lisäksi on kivikkoa ja jyrkkiä mäkiä. Suusta pääsevät reissun ensimmäiset äkeät kirosanat.

Maastopyörän talutus on ihan kiva laji. Siinä ehtii kuunnella Pekan kiehtovia tarinoita paikallisista metsäpersoonista, kuten Leivättömästä Annista, joka asui rakentamassaan kivimajassa 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa. Erakkonainen elätti itsensä metsästyksellä ja kalastuksella, mutta talvi­pakkasilla hän hiippaili läheisen torpan uunin pankolle.

 

Maastopyöräguru Pekka tuntee paitsi Syötteen metsät myös niiden mystiset asukkaat.

Taluttaminen on järkevää myös loukkaantumisten välttämiseksi. Myöhemmin tapaamme niskatuen kanssa kulkevan miehen, joka on telonut nikamansa maastopyörälenkillä. Juurakkohelvetti ei onneksi ole kuin kahden kilsan pätkä. Sen jälkeen pyöräily tuntuu hetken oikein mukavalta, kunnes tulemme Iso-Syötteen tunturin juurelle.

Edessä nousee Suomen jyrkin pyörätie. Reidet ovat tulessa, sydän hakkaa ja hiki virtaa. Taas on talutettava, mutta onkohan skumppa ikinä maistunut yhtä hyvältä kuin hotelli Iso-Syötteen näköalaravintolassa?

Kolmen päivän aktiiviloma kansallispuistossa tuntuu paljon pidemmältä. Siis hyvässä mielessä. Onpa harvinaisen stressitön ja freesi olo. Lisää!

Kansa menee puistoon

Suomessa on ensi kesänä 40 kansallispuistoa, kun uusin eli Hossa aukeaa Suomussalmella.

Kansallispuistojen suosio on kasvanut 2012–2015 26 prosenttia, ja ­kasvu jatkuu tänäkin vuonna.

Vuonna 2015 käyntejä oli yhteensä yli 2,6 miljoonaa.

Suosituimmat ovat Pallas-Ylläs­tunturin, ­Nuuksion, Urho Kekkosen, Oulangan ja Kolin kansallispuistot.

Mikä Syöte?

Syötteen kansallispuisto sijaitsee Pudasjärvellä noin sata kilometriä Oulusta ­koilliseen.

Syötteen Eräpalvelun räätälöimän kolmen päivän huolletun vaelluksen hinta on noin 500 euroa.

Eritasoisia melonta- ja maastopyöräretkiä järjestää myös ­hotelli Iso-Syöte. 4–5 tunnin ohjattu kanoottiretki Pärjänjoella 89 euroa/hlö. 15–20 kilometrin maasto­pyöräretki 85 euroa/hlö.

Monet vaellusreiteistä alkavat ­Syötteen luontokeskuksen pihasta. Keskuksen kiehtovassa näyttelyssä voi tutustua alueen historiaan, kuten torppariarkeen.

Luontokeskuksesta voi varata myös yöpymisen Rytivaarassa. ­Tuvasssa on makuupaikat ­kahdeksalle: ­petipaikka 11 euroa/hlö tai 88 euroa/vrk koko torppa.

Entä jos ensi kaupunkilomalla suuntaisikin muualle kuin kuhisevaan metropoliin?

Moni eläväinen kaupunki jää suotta tuttujen ja turvallisten pariisien ja tukholmien varjoon. Joskus kannattaa poiketa tutuilta poluilta – ainakin nämä 13 kaupunkia tarjoavat kiinnostavaa tekemistä ja ihania elämyksiä.

Moderni Venetsia

Leidenia halkoo vaikuttava verkosto kauniita kanaaleja: siellä niitä on lie eniten Hollannissa. Yliopistokaupunki onkin kuin arkinen ja moderni versio Venetsiasta.

Leidenissa asutaan tiiviisti mutta maalaistunnelmissa. Kadulla vastaan saattaa tepastella kanalauma poikasineen. Linnuilla on omistajansa, mutta kaduilla ne saavat vaappua vapaasti.

Vain 25 kilometrin päässä on Haag, josta löytyy cityelämää, hengästyttävä Chinatown sekä upea ranta, jonka tunnelma muistuttaa Ranskan Rivieraa.

Haagissa voi viettää rantaelämää.

 

Bouillabaissea ja pastista

Marseille jää turhaan viereisen Ranskan Rivieran varjoon. Kaupungissa on nähtävää ja koettavaa viikonlopuksi tai jopa useaksi päiväksi.

Vieux Port -satama on kaiken keskipiste. Sen ravintoloissa voi syödä bouillabaissen (lausutaan bujabasee), pohjoisafrikkalaisen couscous-aterian tai siemailla pastiksen.

Satamasta pääsee myös saariretkille. Kiehtovin on Ifin vankilasaari, jossa myös Alexander Dumas’n Monte-Criston kreivi -kirjan sankari oli vankina.

Jos Tukholma tuntuu liian fiiniltä, Malmö on kohteesi.

Ruotsalaisten Berliini

Jos Tukholma tuntuu liian fiiniltä, Malmö on kohteesi. Ruotsalaiskaupungissa on Berliinin tunnelmaa, mutta bonuksena on myös ihana meri. Malmössä kannattaa mennä keikalle, sillä kaupungin musiikkitarjonta on huima. Modernin taiteen museo on ehdoton must.

Yhdistä lomaasi kätevästi päivä Kööpenhaminassa.

Kahviloita ja keikkoja

Ruotsissa on muitakin kivoja kaupunkeja. Hyviä keikkoja ja virkeää kulttuuria arvostavan kohde on Göteborg, monen tunnetun ruotsalaisbändin ja -artistin kotikaupunki. Muutenkin meno on rento. Kun nälkä yllättää, kivoja kahviloita löytää vaikkapa Linnégatanilta. La Petite Cafén brunssi on joka kruunun arvoinen. Hyvää vegeruokaa arvostava piipahtaa Happy M Kitchenissä.

Bongaa ainakin nämä:

1. Majornan ihana puutalokaupunginosa.

2. Maisemat Skansen Kronanin näköalapaikalta.

3. Trädgårdsföreningenin puiston kukkaloisto.

Osakaan kannattaa mennä kirsikkapuiden kukinnan aikaan.

 

Neonvärejä ja pannareita

Osaka häviää Tokiolle metroverkoston laajuudessa, mutta se on ensi kertaa Japanissa matkailevan eduksi. Osakan metroverkostossakin on yli 130 asemaa.

Kaupunki on täynnä herkullisia ruokapaikkoja. Se välkkyy sekä neonvärejä että huokuu historian helmiä. Osakan linnaan kannattaa kiivetä, olipa sateista tai hellesää.

Osakalaiset ovat ylpeitä okonomiyakistaan eli suolaisesta pannaristaan. Siihen saa ne täytteet, joista itse pitää eniten – sekä paljon majoneesia.

Ranskankielinen Montréal on villi sekoitus eri makuja, nähtävyyksiä ja tapahtumia.

Taidetta ja urheilua

Montréal on eurooppalaisin Kanadan kaupungeista, mutta silti omanlaisensa. Ranskankielinen Montréal on villi sekoitus eri makuja, nähtävyyksiä ja tapahtumia. Sen parhaat kulttuuririennot ja taidekaupat löytyvät Quartier Latin -kaupunginosasta. Penkkiurheilija suuntaa Olympiapuistoon ja Montréal Canadiensin kotihalliin.

Habitat 67 -asuintalossa on ihmettelemistä.

 

Maamerkki arkkitehtuurin nälkäiselle! Montréalin vuoden 1967 maailmannäyttelyä varten rakennettu Habitat 67 näyttää sekä hölmön sekavalta että äärimmäisen mielenkiintoiselta asuintalolta, jonka pihalla kannattaa käydä pällistelemässä.

Portviiniä ja Potter-portaikko

Ei Portoa ilman portviiniä. Joenrantakaupunki yhdistyy sillalla naapurikaupunki Vila Nova de Gaiaan, jossa maineikkaat portviinikellarit sijaitsevat. Sivummalla keskustasta on myös hylättyjä portviinikellareita, joihin voi hiippailla tutkimusretkelle.

Potter-portaikko on totta!

 

Kaunis, pieni portugalilaiskaupunki tarjoaa viinin ohella kuitenkin myös muita nautintoja. Historiallinen keskusta on Unescon maailmanperintökohde ja kirjakauppa Livraria Lello jokaisen Harry Potter -fanin pyhiinvaelluskohde: sieltä kirjailija ammensi inspiraatiota Tylypahkan porttaikkoihin.

Övereimmän ruokakokemuksen saa upottamalla hampaansa francesinha-leipään, josta ei lihaa puutu.

Francesinhasta ei jää nälkä!

 

Söpöä hippeilyä

Britannian Brightonissa on hieno ranta, supersöpö keskusta ja ihana hippi ilmapiiri. Perille pääsee, kun ottaa halvan lennon Gatwickin lentokentälle ja hyppää siitä junaan. Edullinen kiskomatka vie vain 20 minuuttia. Testaa perillä nämä:

La Chosa. Edullinen meksikolainen katuruokaravintola pikkuputiikeista kuuluisalla North Laine -alueella. Kokeile burritoja ja enchilladaksia. Ravintola ei ota varauksia alle 10 hengeltä, mutta yleensä pöydän saa suhteellisen nopeasti.

Curry Leaf Cafe. Intialainen katuruokaravintola kivenheiton päässä Brightonin päärantakadulta. Kahden kämppiksen perustamassa ravintolassa on myös laaja valikoima vegaanisia ja gluteenittomia vaihtoehtoja.

Kahvia! Small Bath Coffee Roasters on omaa luokkaansa. Small Batch aloitti pienenä perheyrityksenä ja on paahtanut kahvia Brightonissa vuodesta 2006. Eettisellä ketjulla on tällä hetkellä viisi kahvilaa ja kaksi kahvikojua, ja heidän paahtoaan saa myös monesta kaupasta.

Vinkit antoi Mari Martiskainen, joka on asunut Brightonissa 15 vuotta.

Vilnassa on helppo löytää superhyvää ja halpaa ruokaa lähes joka kadunkulmasta .

Säästeliään kulinaristin kaupunki

Liettuan pääkaupunki Vilna on pieni mutta trendikäs. Se on myös kulinaristin valinta: superhyvää ja halpaa ruokaa on helppo löytää lähes joka kadunkulmasta murto-osalla suomalaisten ravintoloiden hinnasta. Kokeile vaikka näitä:

Stebuklai. Fine dining -ravintola, jonne kannattaa mennä viikonloppuna aamiaiselle. Gyneju˛ gatv 14.

Vegafé. Hippihenkistä kasvisruokaa tarjoileva vegeravintola. Totoriu˛ gatv 3.

Thierry Kepykla. Ranskalainen leipomokahvilaketju. Yksi kahviloista on ihanassa Užupisin boheemikaupunginosassa. Užupio gatv 19, Švitrigailos gatv 29, Jasinskio gatv 16a.

Sweet root. Kausittain vaihtuvista paikallisista raaka-aineista syntyy seitsemän ruokalajin maistelumenu, hinta 50 euroa. Užupio gatve 22.

+ matka mikrovaltioon

Vilnan keskustasta on vain lyhyt kävelymatka mikrovaltio Užupisiin. Kaupunginosa syntyi osin toisen maailmansodan seurauksena, kun Liettuan juutalaiset joutuivat holokaustin uhreiksi. Sodan jälkeen juutalaisilta tyhjentyneisiin taloihin muutti irtolaisia ja asunnottomia –ja taiteilijoita. Asukkaat julistivat alueen vuonna 1997 Užupisin tasavallaksi, jolla on oma lippu ja presidentti.

Taidetarjonnan lisäksi ihmetellä perustuslakia, joka komeilee kylteissä kolmella kielellä Paupio-kadulla. Eräs artikla kuuluu näin: ”Koiralla on oikeus olla koira”.

Jäätelöä ja maisemia

Italian Genova on vähemmän turistirysä kuin vaikkapa kuuluisat Venetsia, Firenze, Milano tai Rooma, mutta silti se tarjoaa upeaa arkkitehtuuria, maisemia, taidetta, ruokaa, viiniä, jäätelöä ja historiaa. Satamakaupunki on kätevän kokoinen, ja sinne pääsee helposti ja halvalla junalla.

Minibudjetin matkailija pysyy hyvin kylläisenä pintxos-annoksilla.

Boheemin valinta

Jos etsit viehättävää, boheemisti rähjäistä pikkukaupunkia, jossa pääsee kävelemällä paikasta toiseen ja jossa hinnat ovat edulliset, mene Bilbaoon. Suuri osa Espanjan huippukokeista on kotoisin Baskimaalta, ja se maistuu ravintolatarjonnassa. Ruoka ei silti ole kallista, ja minibudjetin matkailija pysyy hyvin kylläisenä lähes joka baarissa myytävillä pintxos-annoksilla. Kiva hengailupaikka on esimerkiksi Gallo Negro (Calle del Perro 7).

Kulttuurinnälkä tyydyttyy superkauniissa Guggenheimin taidemuseossa. Jos taas kaipaa rantaelämää, Sopelanan pikkukaupunki kauniine rantoineen on vain muutaman metropysäkin päässä.

Bilbaossa tunnelma on erilainen kuin missään muualla Espanjassa: katukuvaan mahtuvat sopuisasti niin punkkarit kuin hienostoleiditkin. Tunnin bussimatkan päässä on idyllinen San Sebastianin pikkukaupunki, jossa ehtii käydä myös päiväseltään.

Yöksi riadiin

Etsi mukava kattoterassi, tilaa pannullinen minttuteetä ja tarkkaile hälinää. Kiireisillä kaduilla ajavat vierekkäin katumaasturit ja aasien vetämät rattaat. Marrakechin kaduilla Marokossa ajantaju ja suuntavaisto katoavat. Kauppakaduilla eli soukissa on yhtä helppo hullaantua kuin eksyä. Älä tee ostoksia tinkimättä ja muista, ettei mikään ole ilmaista!

Kattoterassilta voi ihailla katuvilinää rauhassa.

 

Vanhankaupungin riadit eli sisäpihalliset majatalot ovat tunnelmallisia majoitusvaihtoehtoja. Muita kuin marokkolaisia ravintoloita on vähän ja hyvä niin, sillä paikallinen ruoka on erinomaista. Jos kaipaat taukoa hälinästä, suuntaa kylpylään eli hammamiin.

Perillä odottavat hyvät taidemuseot ja shoppailuapajat.

Kanavakahveja ja shoppailua

Saksan Hampuria ei tule ehkä ensimmäiseksi kutsuttua kanavakaupungiksi, mutta sellainen se on. Istahda kanavan varteen terassikahville tai -lounaalle ja nauti maisemasta.

Hampurin-lennot eivät ole ihan halpoja, mutta perillä odottavat hyvät taidemuseot ja shoppailuapajat. Muista koluta läpi alati uudistuvat satama-alueet.

Luontoelämyksiä ja rentoa menoa

Etelämmäskin Saksaan kannattaa eksyä. Sveitsin ja Ranskan rajan tuntumassa sijaitsee mukava ja rento Freiburg, joka kuhisee opiskelijoita. Siksi myös edullisia ja viihtyisiä kahviloita ja ruokapaikkoja on paljon. Vanhankaupungin pikkukujat houkuttelevat shoppaajaa, Schwarzwaldin vuoristoalue luontomatkaajaa.

Ensi vuonna näissä kohteissa voi olla entistä pahemmat turistijonot! Google on paljastanut, mitä matkakohteita kaupunkilomalle haluavat ihmiset ovat hakeneet eniten tänä vuonna internetistä.

1. Tokio

Miljoonakaupunki Tokio on äärettömän viehättävä, vihreä ja kaiken puolin jännä matkakohde. Vaikka sen sanotaan olevan yksi maailman kalleimmista kaupungeista, voi siellä lomailla edullisestikin. Halpaa ja maukasta ruokaa saa kioskeista ja katukeittiöistä, majapaikkoja löytyy Airbnb:stä sekä ilmaisnähtävyyksiä ympäri kaupunkia.

Japani on asettanut tyypilliseen tapaansa kovat kasvutavoitteet: maa aikoo tuplata turismista tulevat rahat vuoteen 2020 mennessä. Google US:n hakutiedoista ilmenee, että eniten Tokio kiinnostaa 24–35-vuotiaita miehiä, jotka rakastavat teknologiaa ja erilaisia vimpaimia. Eikä ihme! Tokio on ruoka- ja teknologianörttien kestosuosikki, jossa on mielettömät shoppailumahdollisuudet.

Tämä on koettava! Japanissa yksinäistä syöjää lohduttaa Muumi

Värikäs Havanna ei jätä ketään kylmäksi. Kuva: Shutterstock
Värikäs Havanna ei jätä ketään kylmäksi. Kuva: Shutterstock

2. Havanna

Nyt on oikea aika käydä Havannassa, kun "vanha" Kuuba on yhä voimissaan – ja sen ovat matkailijatkin huomanneet. Googlen mukaan 30–40-vuotiaat miehet, erityisesti Floridasta, ovat innokkaita matkustamaan Havannaan. Yhdysvaltain presidentti Barack Obamakin vieraili tänä vuonna Kuubassa. Edellinen Kuubassa käynyt amerikkalaispresidentti oli Calvin Coolidge vuonna 1928.

Kuuban turismi porskuttaa ja kasvaa noin 20 prosentin vuosivauhtia. Pääkaupungissa Havannassa on vielä – ainakin hetken – menneen maailman nostalgiaa ja romanttista tunnelmaa. Tanssin ystäville kaupunki tarjoilee elämyksiä esityksistä kursseihin, joilla voi kehittää omaa salsataitoaan.

Katso Havannan parhaat ravintolat tästä.

Reykjavikia sympaattisempaa kaupunkia on turha etsiä. Kuva: Shutterstock
Reykjavikia sympaattisempaa kaupunkia on turha etsiä. Kuva: Shutterstock

3. Reykjavik

1960-luvulla lentoyhtiö Icelandair keksi loistavan idean, jolla houkutella turisteja yhtiön kotimaahan. Pohjois-Amerikan ja Euroopan välisillä lennoilla on mahdollisuus pysähtyä Islannissa ilmaiseksi. Nyt Islanti on yksi suosituimmista matkakohteista.

Googlen datan mukaan varsinkin 20–30-vuotiaat naiset etsivät tietoa Islannin matkoista. He ovat innostuneet muun muassa vaeltamisesta. Islanninhevosvaellus jylhissä tulivuorimaisemissa on unohtumaton elämys heille, jotka kaipaavat ratsaille.

Upeita kuvia! Reykjavik sammutti valot revontulien tieltä

Toronto on kuin pieni suuri kylä, jossa on helppo liikkua. Kuva: Shutterstock
Toronto on kuin pieni suuri kylä, jossa on helppo liikkua. Kuva: Shutterstock

4. Toronto

Toronto on Kanadan oma New York. Siellä on kaikkea uimarannoista valtaviin ostoskeskuksiin, ruokahalleihin ja viinitiloihin – kulttuuria ja urheilua unohtamatta.

Reilun tunnin ajomatkan päässä sijaitsee yksi maailman kuuluisimmista putouksista, Niagara. Sen ympärillä on paljon viinitiloja, jotka muistuttavat vihreitä laineita. Itse Torontosta löytyvät muun muassa Little Italy, Chinatown ja Little Korea, joista jokainen alue tarjoilee toinen toistaan herkullisempia ruokia. Urheiluhullut suuntaavat Hockey Hall of Fameen tai baseball-otteluun katsomaan Toronto Blue Jaysin peliä. Monet Torontoon lentoja hakevat ovatkin Googlen mukaan jääkiekkofaneja.

Lue myös! Joko sinäkin käyt kuumana Kanadan pääministeriin? Ehkä kannattaisi

Mexico Cityn aukioilla voi olla jo ensi vuonna enemmän turisteja. Kuva: Shutterstock
Mexico Cityn aukioilla voi olla jo ensi vuonna enemmän turisteja. Kuva: Shutterstock

5. Mexico City

Mexico Cityssä asuu yli 20 miljoonaa ihmistä, joten suurkaupungin vilinää sieltä ei puutu. Meksikon pääkaupungista löytyy kaikkea: designputiikkeja, museoita ja viihtyisiä puistoja. Moni tekee tänne pelkästään kulinaristisen täsmäloman jostain Meksikon lomaresortista. Omaperäinen ruoka tyydyttää haastavimmatkin makuaistit. Moni tulee kaupunkiin myös jalkapallon perässä, Google kertoo.

Tee itse! Nachot uudella tavalla – superhelppo meksikolaispiiras on todellinen herkku

Trendaavimmat Google-matkakohdehaut Suomessa

Syyskuussa tehdyistä, paikkakunnan nimen sisältävistä Google-hakusanoista voi päätellä, millaisia lomasuunnitelmia suomalaisilla on.

 • Sää Dubrovnik
 • Tunturihotelli Saariselkä
 • Tallinnan-risteilyt
 • Lomamatkat Joensuu
 • Hullu poro Levi