Sri Lankan aakkosissa T merkitsi ennen teetä, tamilia ja tsunamia. Nyt se merkitsee teetä, turistia ja toivoa.

Maa, jonka kaltaista ei ole. Intian kyynel. Intian vihreä helmi. Näillä lempinimillä kuvataan Sri Lankan saarivaltiota, jossa matkailijan ulottuvilla on kaksi todellisuutta.

Meren äärellä, hienoilla hiekoilla, voi viettää hemmottelevaa rantaelämää. Saaren sisäosan ylängöillä ja viidakoissa pääsee nauttimaan eksoottisista luontoelämyksistä. Ja kaiken taustana on monipuolinen, ikivanha kulttuuri sekä historialliset nähtävyydet.

Vielä puolitoista vuotta sitten Sri Lanka, entinen Ceylon, toi mieleen vain uutisista tutut tamilikapinallisten taistelut. Tamilien ohella mieleen tunki myös tsunami, joka jouluna 2004 pyyhkäisi myös Sri Lankan rantojen ylitse.

Tulitauko Sri Lankassa oli silloin kestänyt jo kolmisen vuotta ja suomalaiset matkanjärjestäjät olivat juuri alkaneet järjestää sinne taas matkoja. Ne loppuivat alkuunsa, sillä sisällissota syttyi jälleen vuonna 2006 ja kesti vuoden 2009 toukokuuhun.
Turistioppaana Sri Lankassa toimiva, entinen krikettiammattilainen Jeremy Claasz sanoo, ettei hän koskaan unohda kahta päivää elämässään.

– Sitä, kun Sri Lanka 17.4.1996 voitti kriketin maailmanmestaruuden. Ja sitä, kun sisällissodan jälkeen julistettiin rauha 17.5.2009. Väkijoukot tulivat Colombon kaduille, tutut ja tuntemattomat juhlivat ja tarjosivat toisilleen ruokaa.

Keväällä Jeremy juhli kolmattakin merkittävää päivää, kun hänen 8-vuotias Stephanie-tyttärensä vastaanotti presidentti Rajapaksalta suuren kirjoituskilpailun ensipalkinnon. Aiheena oli rauha.

Tsunamin takia Jeremy menetti työnsä pitkäksi aikaa, mutta jäi kotimaahansa. Monet muut turistiammattilaiset lähtivät töiden perässä Malesiaan, Thaimaahan ja Australiaan.

Nyt heitä houkutellaan takaisin. Sri Lankassa eletään jälleenrakentamisen aikaa: hotellit laajentavat, moottoritietä ja uutta lentokenttää valmistellaan saaren eteläosaan. Siirtomaa-aikojen peruna maassa on kuitenkin kattava rautatieverkosto.

Tällainen on paratiisi

Fiuuuu. Ohi kilkattavan junan iloinen vihellys lennättää turistin pystyyn aamuvarhaisella Bentota Beachillä, Sri Lankan länsiosassa.

Ja hyvä, että lennättää. Hollantilaiseen siirtomaatyyliin rakennetun hotellin parvekkeelta aukeaa aamulla huikaiseva näky yli vihreän puutarhan Intian valtamerelle ja ohi virtaavalle Bentota-joelle. Tältä näyttää paratiisissa.

Tsunamin tuhoista ei ole jälkeäkään. Palmut huojuvat korkeina puutarhassa ja pitkin rantaa. Paikalliset sanovat, että monet puista säilyivät, koska ne joustivat ja taipuivat. Palmut ja mangrovet suojelivat osaa rannan rakennuksista aaltojen kovimmilta iskuilta.

Puutarhan uima-allas kannattaa hyödyntää heti aamusta, sillä iltapäivällä sen vesi on lähes 40-asteista ja tuo mieleen kylpylöiden hoitoaltaat.

Lämpöä tässä lomakohteessa riittää muutenkin. Päivisin mittari kipuaa 36 asteeseen, eikä lämpötila yölläkään laske alle 20 asteen. Merivesi on ympäri vuoden noin 27-asteista. Ilman kosteus saa paidan liimautumaan ihoon.

Ja ne rannat! Se, joka on joskus maannut rantalavetilla kahdenkymmenen sentin päässä toisesta turistista, osaa arvostaa Sri Lankan palmurantojen autiutta, rauhaa ja puhtautta. Hiekalla makoillessa ohjelmanumerosta käyvät lenkkeilijät tai paikallisen perheen hiekkalinnan rakennuspuuhat. Kauempaa hotelleista löytää aivan yksinäisiäkin poukamia.

Sri Lankan rannat ovat kaikille avoimia ja paikallistenkin mielestä mukavia kokoontumispaikkoja vaikkapa juhlapäivinä. Sri Lankan sanotaan kuuluvan maihin, joissa on eniten juhlapäiviä. Buddhalaisten, hindujen, muslimien ja kristittyjen juhlapäiviä riittääkin yksi jokaiselle viikolle.

Jos rantaa lenkkeilee riittävän pitkälle, saattaa nähdä vaikuttavan näyn: kaikki kylän miehet kiskovat hiekalle kilometrien pituista jykevää verkkoa. Tällä kertaa saalis on pettymys, vain pieniä ”male fishejä”. Niitä löytyy seuraavana päivänä kuivattuna hotellin seisovasta pöydästä.

Illan pimetessä hotelli tarjoaa hienon elämyksen. Keskelle koristevesiallasta on rakennettu 40-vuotiaan hotellin siunaukseksi pieni buddhalainen temppeli. Kyläläiset tuovat kukkia ja lahjoja temppelin sisällä istuville munkeille. Hyminä ja rummutus jatkuvat pitkälle yöhön ja tunkeutuvat syvälle uneen.

Vihreät teeplantaasit

Viimeistään matkalla saaren keskiosiin ja sen ylängöille ymmärtää, miksi Sri Lankaa kutsutaan Intian vihreäksi helmeksi. Kun katsoo aamuauringossa rehevää viidakkoa, on helppo uskoa, että täällä kasvaa banaanejakin 33:a eri lajia.

Kapea tie ylös vuorille kiemurtelee läpi kumipuuviljelysten ja seuraa hetken Kelani-jokea. Sen maisemissa on filmattu 1950-luvun menetyssotaelokuva Kwai-joen silta. Siellä täällä vuoren seinämissä näkee vesiputouksia, jotka ovat monsuuniaikaan komeimmillaan.

Mitä ylemmäksi noustaan, sitä upeammaksi käy silmien eteen avautuva vihreä matto eri sävyineen. Paikallisen kasvuston lisäksi rinteillä kasvaa akaasioita, eukalyptuksia ja sypressejä. Brittiläiset siirtomaaisännät toivat niitä Australiasta teen lehtien kuivaamiseen tarvittavaksi polttopuuksi.

Erityisen kauniisti rinteitä rytmittävät teeviljelmät, joiden lomassa näkee värikkäitä pilkkuja: tamilinaisia poimimassa teepensaan lehtiä.

Britit toivat aikoinaan hindu-uskovaisia tamileja Etelä-Intiasta maatyöläisiksi, ja maatyötä he tekevät edelleenkin. Teeviljelykset ovat naisten valtakuntaa. Pään ympärille kiedottuun säkkiin pitää päivän aikana kertyä 18 kiloa teen lehtiä. Poimijat tekevät työtä kahden euron päiväpalkalla, joten ei ihme, että he ojentavat kuvia napsiville turisteille kätensä palkkion toivossa.

Tee on Sri Lankan tärkein vientituote, ja teetehtaassa pääsee tutustumaan sen valmistuksen saloihin. Pian valkenee, että teestä löytyy vivahteita kuin viinistä ja laatumerkintöjä on useita. Parasta on FOP-laatuluokiteltu tee, joka on valmistettu silmuista ja nuorista, vaaleista lehdistä. Surkeinta on se, mitä löytyy meidän useimpien kahvinjuojien teepusseista.

Nuwara Eliya on teeplantaasien ympäröimä kaupunki vuorilla, noin 2000 metrin korkeudessa. Siellä lämpötila putoaa rannikon tropiikista toistakymmentä astetta. Aamulla asteita ei ole 
viittätoistakaan ja melkein kaduttaa, ettei tullut illalla ostettua takkia tai hupparia kauppakujalta, jossa niitä myytiin pilkkahinnalla.

Viileä ilmasto ja kauniit maisemat ovat syynä siihen, miksi ylös vuorille kehittyi Pikku-Englanniksikin kutsuttu kaupunki. Yläluokka vetäytyi sinne kuumimpaan aikaan, ja nykyisinkin siellä sijaitsevat esimerkiksi pääministerin ja presidentin vapaa-ajanasunnot.

Hämmentäväksi kaupungin tekee se, että siellä on yhä monia siirtomaa-ajan tyylisiä rakennuksia. Niitä koristavat muotoon leikatut puutarhat ja suorat petuniarivistöt. Kello viiden tee kuuluu asiaan, kuten 18-reikäinen golf-kenttä ja hevoskilpailuareena.

Buddhan kulmahammas

Aamu Nuwara Eliyan Grand-hotellin pihalla tarjoaa yllätyksen. Pihalla on hääpari sekä joukko juhlaviin sareihin pukeutuneita häävieraita. Sri Lankassa häitä vietetään mitä kummallisimpina vuorokauden aikoina, sillä sopivan avioitumisajankohdan määrittelee astrologi. Sari on itsestään selvä juhla-asu, mutta arkisin monet nuoret naiset vetävät jalkaansa farkut.

Kankaaseen pukeutuminen kun on hankalaa ja hidasta.
Järjestetyt avioliitot ovat Sri Lankassa yleisiä, mutta yhä useampi nuori valitsee itse puolisonsa. Sri Lankaan valittiin aikoinaan maailman ensimmäinen naispääministeri, ja edellinen presidentti ennen Rajapaksaa oli nainen. Silti esimerkiksi naisten työskentelyä hotelleissa ei katsota hyvällä. Ei heitä niissä juuri näekään.

Nuwara Eliyasta turistin matka jatkuu pohjoiseen. Pian käden ulottuvilla ovat kolme tärkeää historiallista nähtävyyttä, jotka kaikki kuuluvat Unescon maailmanperintölistalle. Ensimmäisenä tulee vastaan Kandyn pyhä kaupunki, joka on saaren kulttuurinen ja uskonnollinen keskus.

Tarun mukaan Pyhän hampaan temppelissä säilytetään pyhäinjäännöstä, Buddhan kulmahammasta. Kun on käynyt läpi turvatarkastuksen, riisunut kengät ja maksanut kolmen euron pääsymaksun, pääsee aistimaan suitsukkeiden tuoksun ja katselemaan, kuinka perheet kantavat alttareille kukkauhreja.
Myöhemmin illalla näkee toisenlaista palvontaa – perinteisiä kansantansseja, joissa naamareihin sonnustautuneet miehet karkottavat pahoja henkiä. Heidän jälkeensä lavalle astelee isä ja kaksi poikaa, jotka nielevät tulta ja ovat kirjaimellisesti tulisilla hiilillä.

Leijonakuningas viidakossa

Seuraava päivä alkaa vierailulla Dambullan kylään. Siellä voi tutustua luolatemppeleihin, jotka ovat yksi Sri Lankan arvokkaimmista kulttuuriaarteista. Luolatemppelit on koristeltu patsailla ja Buddhan elämästä kertovilla maalauksilla.

Dambullasta matka jatkuu viidakkoon, jossa odottaa mahtava näky. Auringossa punertava Sigiriyan Leijonan kallio, joka kohoaa puutarhan, vallihautojen ja vesialtaiden keskeltä 200 metrin korkeuteen. Sen huipulle kuningas Kashyapa rakennutti 400-luvulla linnoituskaupungin.

Kiipeämisurakka kallion huipulle näyttää alhaalta käsin aikamoiselta ponnistukselta, mutta se sujuukin kepeästi kallion kylkiä kiertävässä kapeassa portaikossa. Puolivälissä matkaa voi ihailla paljasrintaisia tanssijoita kuvaavia kalliomaalauksia, jotka ovat säilyneet jo 1 600 vuotta.

Huipulle kuljetaan jättimäisten leijonankäpälien välistä. Ne ovat ainoat säilyneet osat kaupunkia vartioivasta leijonapatsaasta. Palatsistakin on jäljellä vain uima-allas ja perustuksia, mutta näkymä yli viidakon on mahtava.

Kulttuurinähtävyyksien jälkeen on rentouttavaa syödä lounasta Pinnawelassa, terassilla, josta aukeaa erikoinen näytelmä: norsujen kylpyhetki. Pinnawelan norsuorpola on yksi saaren suosituimmista matkailukohteista. Tällä hetkellä siellä on noin 60 elefanttia, joista moni on löydetty orpoina viidakosta. Osa on loukkaantunut esimerkiksi miinoissa.

Kun norsulauma myöhemmin tömistää kärsänmitan päästä ruokailupaikalle, tuntee itsensä aika pieneksi. Herkimmille on liikaa nähdä, kuinka pikkunorsuja totutetaan kettinkeihin ja kuinka turistit omaksi huvikseen syöttävät norsunpoikasia tuttipulloista.

Hymyilevät kasvot

Srilankalaisen kiertomatkan jälkeen silmissä vilisevät katukuvan buddhalaiset, hindut ja muslimit. Munkit, sareihin pukeutuneet naiset, tytöt leteissään ja koulupuvuissaan, tuktukit, pyramideiksi kootut hedelmäpinot. Kaupungeissa meno näyttää kaoottiselta, mutta ihmisistä huokuu levollisuus. Eniten yllättääkin karuja kokeneiden ihmisten valoisuus ja vilpittömyys. Hymyileviin kasvoihin törmää joka paikassa. Jeremy Glaasz sanoo, että srilankalaiset ovat jo taistelleet irti tsunamista ja sisällissodasta.

– Nyt me taistelemme irti niiden mielikuvista!

Miten matkustaa?

Suuret matkanjärjestäjät, kuten Aurinkomatkat, aloittivat valmismatkat Sri Lankaan tänä syksynä. Tarjolla on rantalomien lisäksi kiertomatkoja saarella. Srilankan Airlines lentää Euroopan kaupungeista Colomboon. Finnairin lomalento Colomboon kestää noin 12 tuntia.

Oman unelmaloman räätälöinti on helpompaa kuin koskaan. Yksi lähtee hyvinvointilomalle etsimään itseään, toinen viettää viikon paikallisten tapaan.

Kun pelkkä ruoka ei riitä

Kun on syöty pikkukylien pinxtot, mutusteltu ekologiset lähimustekalat ja juotu artesaanioluet, on aika hakea ruokamatkailuun uutta twistiä. Se löytyy elämysravintoloista.

Supperclub on Amsterdamin viilein illallis- ja bilepaikka. Kuva: Supperclub

Amsterdamin Supperclub-ravintossa ruokailu on kokonaisvaltainen elämys: dj tai vj soittaa musiikkia, vieressä tanssii trikooasuinen performanssitaiteilija, kattoon heijastuu videoshow ja tarjoilijat kantavat yllätys-menun näyttäviä annoksia pöytään. Vaikka paikalla on kaupungin trendikerma, ruoka nautiskellaan sohvilla sukkasillaan pötkötellen.

Illallinen Supperclubissa 69 €, sisältää viisi ruokalajia.

Ter-ve-tu-lo-a ho-tel-liin

Tulevaisuus on totta juuri nyt Japanin Nagasakissa. Siellä on avattu maailman avattu ensimmäinen robottihotelli Henn-na Hotel.

Henn-nassa portieerirobotti vie laukkusi huoneeseen ja avainkin on korvattu kasvojentunnistuslaitteella. Huoneen valoja voi säätää puheella, ja huonepalvelustakin vastaa robotti. Vain kymmenen prosenttia hotellin henkilökunnasta on ihmisiä: he esimerkiksi kokkaavat ruuat ja petaavat sängyt. Ja onneksi johtavat hotellia.

Keho ja mieli kuntoon

Ensin päivällä vähän joogaa, uintia, tennistä, salsaa, pikku lenkki, pyöräilyä ja tunti pilatesta, sitten illalla syömään hyvin. Melko täydellistä?

 

Ommmmmmmmm. Myös Krabilla. Kuva: Shutterstock

Monen mielestä kyllä. Hyvinvointi- ja aktiivilomailu kiinnostaa aina vain useampia. Matkatoimistot vastaavat tarjontaan kiihtyvää tahtia. Esimerkiksi Finnmatkoilla on urheiluun ja terveelliseen ruokaa keskittyneitä TUI Magic Life -hotelleja. Tjäreborg vie paitsi tanssi- ja rumpumatkalle Gambiaan, sen uusien Fitwell-aktiivilomien keskipisteessä on myös parisuhde: ohjelmaan kuuluu muun muassa mentaalivalmennusta.

Lapin lumo

Miksi lähteä kauas, kun lähelläkin on upeaa? Tunturiloma houkuttelee taas uusia aikuispolvia. Revontulet, rauha ja lumi alkavat olla etelän ihmisillekin eksotiikkaa, jota kelpaa lähteä Lappiin ihastelemaan.

7 x trendikohde

Bali ja Malediivit. Unelmakohteet, joihin on nyt entistä paremmat lentoyhteydet.

Dubai. Eksotiikka, luksus ja turvallisuus samassa paketissa.

Miami Beach. Suorat lennot kiinnostavat. Zika-viruksen leviäminen voi tosin vähentää Miamin houkutusta.

Budapest. Edullinen, monipuolinen ja lähellä.

Islanti. Ainutlaatuista eksotiikkaa ja näppäränkokoinen pääkaupunki lyhyen lennon ulottuvilla.

Euroopan suurkaupungit. Viikonloppuloma katkaisee arjen kivasti.

Kuin paikallinen itsekin

Yövy Sarahin vierashuoneessa, syö Giorgoksen kotona souvlakeja ja reissaa paikallisbussilla. Kun massaturisminähtävyydet on jo nähty ja todettu hienoiksi mutta kylmiksi, haetaan lomaltanyt ainutlaatuisia ja tunteita herättäviä kokemuksia.

Mistä se viini sinne illallispöydän pulloon tuleekaan? Kuva: Shutterstock

Jos ei itse uskaltaudu ottamaan paikalliskontaktia, pakettimatkallakin pääsee kotoisaan tunnelmaan. Esimerkiksi Aurinkomatkoilla on Kreikan Haniassa retki, jolla pääsee korjaamaan viinisatoa.

Muodikkainta juuri nyt

Bongaa reissussa nämä trendit:

1. Art deco -tyyliin sisustetut hotellit ja ravintolat.

2. Viherkasvit. Kaikkialla.

3. Pinkki sisustus. Vaikkapa kauneushoitolassa tai hotellissa.

4. Kirjakaupat. Niitä nousee taas uusia.

Tahdon kaiken, kiitos!

Rantaloma vai kaupungin kuhina? Tai molemmat! Kun lentää Keski-Eurooppaan kaupunkilomalle, voi sieltä jatkaa nopeasti ja joskus jopa naurettavan halvalla etelän rantakohteeseen. Pakettimatkoissakin on valinnanvaraa. Yksi yhdistää Espanjan kaupunkiloman Kanarian rantalomaan, toinen Karibian valkohiekat USA:n city-vilinään.

Kato, Zlatan!

Ruotsalaisfutaaja Zlatan Ibrahimovic siirtyi potkimaan palloa Manchester Unitediin, ja äkkiäkös sitä varaa reissun katsomaan ManUn pelejä.

Zlatan on sentään Zlatan. Jos kerran elämässä näkisi. Kuva: Shutterstock

Jos haluaa valmiiseen pöytään, Tjäreborg myy Englannin Valioliigan ottelupaketteja. Omatoimimatkaaja varaa suorat lennot Finnairilta tai British Airwaysilta.

Ei kiitos ruumalle

Ei painavan laukun rehaamista paahteessa, ei odottelua matkalaukkuhihnalla, ei vaatekaaosta hotellihuoneessa. Kun suunnittelee garderobinsa huolella, viikonkin reissun selviää käsimatkatavaralla. Ja onhan se ekologistakin! Ja trendikästä maritusta!

Tarkista käsimatkatavaran mitat täältä.

Lue myös: Näin viikkaat vaatteet pieneen tilaan.

Klassikon uusi nousu

Brexit-päätöstä seurannut punnan alennustila houkuttelee nyt Lontooseen. Esimerkiksi syyslomaviikolla lokakuussa Lontoo on lentoyhtiö Norwegianin suosituin kohde Helsingistä lähtevillä lennoilla. Pohjoisesta pääsy Lontoon iloihin helpottuu, kun Norwegian aloittaa joulukuussa suorat lennot Rovaniemeltä.

Haluaisitko sinäkin upottaa varpaasi Malediivien paratiisirannan valkeaan hiekkaan? Paikallisten saarilla se onnistuu Kanarian-matkan hinnalla.

Kaikkihan tuntevat unelmien Malediivit. Siellä yövytään hurmaavissa paalujen päälle rakennetuissa majoissa turkoosin veden päällä, syödään romanttisia illallisia valkeilla rannoilla ja vaellellaan hotellien huolella hoidetuissa puutarhoissa.

Monen reissuhaave on kuitenkin tyssännyt viimeistään valmismatkoja tai hotelleja googlatessa: hinnat ovat suolaiset. Mutta jos on valmis luopumaan luksuksesta, puutarhoista ja lomaoluista ja majoittuu sen sijaan paikallisten asuttamille saarille, tarjouslennoilla voi päästä Malediiveille jopa Kanarian-loman normaalihinnalla.

Suomesta ei ole Malediiveille suoria reittilentoja, mutta yhdellä vaihdolla pääsee helposti. Esimerkiksi Qatar Airwaysilla, Turkish Airlinesilla, Air Berlinillä ja Etihad Airwaysilla on joskus hyviä tarjouksia. Halvimmillaan Helsinki–Malediivit–Helsinki-lennot maksavat alle 500 euroa.

Turistien suosimia paikallisten saaria ovat muun muassa Maafushi, Rasdhoo, Ukulhas ja Hanimaadhoo.

Yksi edullinen vaihtoehto on ostaa tarjouslennot Dubaihin ja jatkaa siitä halpalentoyhtiöllä Maléen. Dubain-pysähdykseen on hyvä varata vähintään pari päivää mahdollisten lentoviivästysten tai -muutosten takia.

Lentokenttä on Hulhulé-saarella, josta pääsee eteenpäin edullisesti reittilaivoilla. Esimerkiksi laivamatka pääkaupunkisaari-Malésta eteläisen atollin Maafushi-saarelle maksaa vain 1,30 euroa ja vie vajaat pari tuntia.

Vähemmän kaikkea

Malediiveihin kuuluu noin 1 200 saarta ja atollia, ja matkailijoille on tarjolla majoitusta alle sadalla saarella. Turistien suosimia paikallisten saaria ovat muun muassa Maafushi, Rasdhoo, Ukulhas ja Hanimaadhoo.

Maafushin saaren satama on oikeastaan pelkkä laituri. Kun laiva lipuu rantaan, vastassa odottavat jo nuoret miehet kärryineen. He nostelevat laukut kyytiin ja työntävät kärryt hotelleille.

Matka ei ole pitkä. Saari on vain 300 metriä leveä ja 1 500 metriä pitkä, joten kävellen pääsee joka paikkaan helposti. Hämmästyttävää kyllä, saarella on muutama autokin.

 

Paikallisten saarella pääsee kurkistamaan malediivilaisten arkielämää. Kuvat: Tiina Kyllönen

 

Asukkaita Maafushilla on 2 500, mutta sinne on viime vuosina noussut viitisenkymmentä pientä hotellia ja majataloa. Kuulostaa paljolta, mutta sitä ei huomaa laiturilla seisoessa. Kaikki näyttää pieneltä, matalalta ja vaatimattomalta. Valkoinen hiekkatie risteilee saaren halki ja poikki. Hiekka on niin pehmeää, että saaren pääkadullakin voisi hyvin kulkea paljain jaloin.

Yksi ranta bikineille

Maafushilla voi huoletta keskittyä löhöilyyn ja lukemiseen palmun alla, Bikini-rannan upottavalla hiekalla. Välillä voi käydä lillumassa vaaleansinisessä vedessä, joka on lämmintä kuin kylpylässä. Sporttihetkeä kaipaaville on tarjolla monenlaista vesiurheilua, mutta muita aktiviteetteja ei juurikaan ole.

 

Bikini Beachillä voi ostaa huikapalaksi hedelmiä.

 

Jos kesken kaiken tekee mieli huikopalaa, rannan hedelmäkojusta löytyy banaaneja ja kookospähkinöitä, ensin juotavaksi. Kun pähkinän maito on hörpitty loppuun, hedelmämyyjä pilkkoo pähkinän viidakkoveitsellä valkolihaisiksi paloiksi.

Pieni Bikini-ranta on rajattu palmunlehväaidalla, ja vain täällä voi riisuutua bikinisilleen. Paikallisten asuttamilla saarilla on kohteliasta pukeutua säädyllisesti: naisilla mieluiten polveen asti ulottuva hame ja peitetyt olkapäät, miehillä vähintään t-paita ja sortsit.

 

Maafushin Bikini Beachillä pääsee rantatunnelmaan.

 

Help desk apuun

Pääkatua rantaan kävellessäni ohitan kenollaan olevan surffilaudan, jossa lukee Maafushi Water Sport Help Desk. Eräänlainen helppari tämäkin: täältä saa varattua vesiurheiluvälineitä ja -retkiä parin tai muutaman kympin hintaan. Tarjolla on snorklauksen ja sukelluksen lisäksi muun muassa vesihiihtoa, leijasurffausta, suppausta, katamaraaniajelua ja jopa uusinta uutta, fly boardingia.

Varaan hotellista koko päivän kestävän snorklausretken alle 40 eurolla, joka sisältää myös varusteet. Runsaan kymmenen hengen ryhmässämme on suomalaisia, kanadalaisia, kiinalaisia ja ukrainalaisia turisteja. Ensin veneilemme snorklaamaan muutamalle eri riutalle. Allamme avautuvassa merenpohjanmaisemassa näkyy koralleja, upeita värikkäitä kaloja ja merikilpikonna. Onpa ihanaa!

 

Snorklausretkelle pääsee Maafushilla päivittäin.

 

Isot delfiiniparvet seuraavat venettämme ja jäävät pyörimään sen ympärille. Pieni delfiininpoikanen hyppii korkealle ilmaan ja sulattaa sydämemme.

Lounasaikaan ankkuroidumme pienen autiosaaren eteen. Saarella on vain valkoista hiekkaa ja matalia pensaita, joten meille nostetaan veneestä pienet auringonvarjot. Kuuman auringon alla, yli 30 asteen lämmössä, kykimme varjojen alla ja nautimme herkulliset lounaat ja jääkylmät limut. Olo on maksimaalisen rento – muutakaan ei voi tehdä.

Retken lopuksi vierailemme paikallisten saarella, jossa ei ole matkailupalveluita, hotelleja tai ravintoloita, mutta useita matkamuistomyymälöitä. Hiukan hävettää, että ostan vain jääkaappimagneetin.

Kurkistus kalliille puolelle

Paikallisten saarilta voi tehdä päiväretkiä myös upeille resort-saarille. Niillä pääsee näkemään, miten pakettimatkalaiset ja all inclusiven valinneet majailevat Malediiveilla. Totta se on, paalujen päälle rakennetut majat ovat todella romanttisia.

Koska Malediivien pääuskonto on islam, paikallisten saarilla ei ole tarjolla alkoholia.

Resort-saariretki on muuhun hinta­tasoon verrattuna kallis. Sadan euron hintaan kuuluvat pikavenekuljetukset resorttiin, buffet-lounas ja open bar. Avoimessa tikibaarissa voi ryystää olutta vaikka kaksin käsin, ja sillä on seurauksensa. Yksi nautiskelija sammuu aurinkoon, toisen kännykkä tippuu uima-altaaseen.

Koska Malediivien pääuskonto on islam, paikallisten saarilla ei ole tarjolla alkoholia. Resort-saarilla sitä saa ravintoloista ja baareista. Maafushilla tätä tiukkaa sääntöä kierretään kuitenkin niin, että saaren lähistölle on ankkuroitunut bilelaiva, jonne iltabisseä ja eksoottisia drinksuja kaipaavat matkailijat kuljetetaan pikaveneellä ilmaiseksi. Laivalla juotavien hinnat ovat lähellä Suomen tasoa.

Minne yöksi?

Resort-saarilla majoitus on kallista, mutta paikallisten saarilta hotelli löytyy kohtuuhintaan. Esimerkiksi Maafushilla kolmen tähden Kaani Village and Spa -hotellissa kahden hengen huone maksaa 70–120 euroa yöltä. Hotellissa on myös spa.

Muita suosittuja hotelleja Maafushilla ovat esimerkiksi pieni boutique-hotelli Stingray Beach Inn (keskihinta 50 euroa/yö) ja budjettimatkaajien suosima Holiday Lodge Maldives (30 euroa/yö).

Piipahdus pääkaupungissa

Pääkaupunkisaari Malé on ahdas, meluisa, ja yhtä hullunmyllyä joka suunnalta sinkoilevien mopojen takia. Asukkaita on reilut 100 000, mutta aivan kuin koko kaupunki olisi ahdettu aivan liian pienelle saarelle. Se onkin yksi maailman tiheimmin asutuista paikoista.

Mutta Malékin kannattaa kokea, jäädä vaikka yöksi joko mennessä tai tullessa.

 

Malén kaupungissa talot tarjoavat väriloistoa.

 

Kaupunki kuhisee eksoottista elämää, ja vierailu värikkäällä vihannestorilla ja alkeellisella kalatorilla on elämys. Kaloja lojuu jopa lattioilla, ja yhdellä pöydällä makaa hurjan näköisiä, isohampaisia säppikaloja.

Malén voi kiertää helposti kävellen ympäri, jos vain jaksaa kuumuutta. Mitään erityisiä turistinähtävyyksiä siellä ei ole paria moskeijaa ja kansallismuseota lukuun ottamatta, mutta ohi kulkevien ihmisten seuraaminen on jo riittävän kiinnostavaa.

 

Malén kalatorilla näkee kummallisia ja isohampaisia kaloja.

 

Paikka tuntuu todella eksoottiselta ja samalla niin tutulta. Pikkupoika kantaa FC Barcelonan reppua selässä, huntupäiset teinitytöt selaavat älypuhelimiaan ja välillä vilkuilevat eurooppalaisia teinipoikia pizzaravintolassa. Futisjunnujen treenit nurmikentällä, polttavan auringon alla, näyttävät rankalta suoritukselta – itse kun jaksaa vain vaivoin kävellä paahteessa. Mutta onneksi täältäkin löytyvät niin ilmastoidut jäätelöbaarit kuin Jazz Café cappuccinoineen ja porkkanakakkuineen.

 

Malediivilainen puistonpenkki karuudessaan: rautakehikon ympärille viritetty verkko.

 

Mietoja makuja

Maafushilla on useita ravintoloita, mutta kulinaristisia elämyksiä on turha hakea. Vaikka Intia curryineen on lähellä, Malediivien ruoka on yllättävän mietoa.

Kalaa syödään paljon, ja hinnat ovat todella edulliset. Pizzan, nuudeli- tai kala-aterian saa muutamalla eurolla. Resort-saarilla buffeet ja ravintolat suklaasuihkulähteineen ovat helsinkiläisten fine dining -ravintoloiden hintatasoa.

Muista myös ikkunapaikka

Viikon loman jälkeen voi todeta, että Malediivien-loma täyttää lupauksensa myös paikallisten saarella: on paratiisimaisia rantoja ja turkoosia merta, snorklausta ja täydellistä rentoutumista. Pieni saari tulee yhdellä lomalla koluttua perin pohjin, mutta onneksi vaihtoehtoja on vielä muitakin. Ensi kerralla vaikkapa Ukulhasille.

 

Paratiisi, myös ilmasta katsottuna.

 

Ja ensi kerralla satsaan myös lentokoneen ikkunapaikkaan. On nimittäin kerrankin maisemat, joita ei halua missata.

Malediivit vai Kanaria?

Omatoimimatka Maafushille 15.–23.1.2017

Lennot: Turkish Airlines 450 €

Hotelli: 3 tähden hotelli Maafushi View, 2 hh 300 €

Laivakuljetukset: Lentokenttäsaari–Malé–Maafushi, meno-paluu noin 5 €/hlö

Yhteensä: 605 €/hlö

Pakettimatka Malediiveille 15.–23.1.2017

Tjäreborgin edullisin matka (Esimerkiksi Finnmatkoilla ja Apollomatkoilla on vain kahden viikon matkoja.)

Hotelli: Sun Island Resort, puolihoito 2:lle 3480 €

Yhteensä: 1740 €/hlö

Pakettimatka Kanarialle

Edullisimpia normaalihintaisia viikon pakettimatkoja, lähtö 15.–16.1.2017

Playa del Ingles, Tjäreborg: 4 tähden hotelli alk. 590 €/hlö

Puerto de la Cruz, Finnmatkat: 3 tähden hotelli 565 €/hlö

Huom. Hinnat tarkistettu syyskuun 2016 alussa.

Kun kodin rutiinit jäävät taakse, oman puolisonkin käyttäytyminen saattaa yllättää.

Sanotaan, että matka on hyvä pari- tai ystävyyssuhteen mittari. Jos pärjäätte yhdessä toisella puolella maapalloa, pärjäätte muuallakin.

Ainakin matkalla mitataan sitä, kuinka kahdelta ihmiseltä tai isommalta porukalta sujuu yhteinen päätöksenteko, kompromissien tekeminen ja toisten huomioon ottaminen. Shoppaillaanko vai maataanko rannalla? Mennäänkö syömään hampurilaisia vai paikallisia erikoisuuksia? Miten reissusta tulisi kaikille mahdollisimman hyvä?

Mennäänkö syömään hampurilaisia vai paikallisia erikoisuuksia?

Joskus matka saattaa paljastaa tutuistakin ihmisistä aivan uusia puolia. Kotopuolessa leppoisalta vaikuttava tyyppi haluaa tarkasti suunnitellun päiväohjelman tai kokematon reissaaja löytää matkalla itsevarmuutensa ja sukkuloi uudessa paikassa ennakkoluulottomasti. Yksi haluaa hieman törsätä, ollaanhan matkalla, toinen reissaa niin pihisti kuin mahdollista.

Miten reissukaverisi yllätti sinut matkalla? Kerro kokemuksesi!

Voit kertoa niin ystävästä, puolisosta kuin sukulaisestakin. Kyselyyn vastataan nimettömänä, mutta kerrothan nimimerkkisi, sukupuolesi ja ikäsi. Julkaisemme tarinoista kootun jutun myöhemmin.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kymmenen vuotta yhteen menoon matkustanut mies kertoo, mikä on suurin virhe lomamatkan valmisteluissa.

Matt Kepnes tunnetaan maailmalla paremmin Nomadic Mattina. Hän on matkustanut ympäri maailmaa kymmenen viime vuotta. Tuona aikana hän on oppinut halpamatkailusta montakin asiaa kantapään kautta. 

Vuonna 2005 Matt reissasi Thaimaassa, kun hän päätti lopettaa palkkatyönsä ja jatkaa matkustamista maailman ääriin, kertoo Business Insider.

Nyt kymmenen vuotta myöhemmin hän reissaa yhä. Seikkailuistaan hän on kirjoittanut matkakirjan, How to Travel the World on $50 a Day. Sekä kirjassaan että blogissaan hän paljastaa parhaat vinkkinsä, miten reissaaminen onnistuu vähällä rahalla.

Reppureissuputkessaan hän huomannut erityisesti yhden älyttömän suuren virheen, johon ihmiset sortuvat helposti lomaa suunnitellessaan.

– Ihmiset olettavat, että matkustaminen edellyttää hotelleja, kalliita aterioita, takseja, kiertomatkoja ja kalliita lentoja, Kepnes kertoo So Money -ohjelman haastattelussa.

Lue myös: 10 ilmaista asiaa, joita kannattaa pyytää seuraavalla lennolla

– He olettavat, että se on kallista. Se on heidän ensimmäinen virheensä.

”Ihmiset olettavat, että matkustaminen edellyttää hotelleja, kalliita aterioita ja takseja.”

Kepnesin mukaan pelko matkustamisen kalleudesta on turhaa. Se kuihduttaa vain reissaajan mieltä, ei kukkaroa. Monet ihmiset ajattelevat, että heidän pitää säästää valtavasti lomaansa varten – mutta näin sen ei tarvitse mennä.

– Jokainen varautuu elämässään siihen, että rahat riittävät. Samanlaista elämä on reissussa, mutta me emme ajattele niin, koska me emme elä matkailukulttuurissa vaan lomakulttuurissa.

Kyllä, maailmassa riittää luksushotelleja, ökyaktiviteettejä ja huippuillallisia. Mutta rahan kannalta lomaa kannattaisi suunnitella samalla tavalla kuin kotona olemista. Jos varaat lomakassaasi rahaa samalla tavalla kuin viettäisit aikaa kotonasi, mahdollistaa se enemmän matkoja.

Suosittelemme! Kaikki vaatteet mahtuvat matkalaukkuun – tässä nerokas pakkausmetodi

Ensisijaisesti Kepnes neuvoo, että lomabudjetti tai sen puute ei saisi pidätellä ketään matkustamasta, jos intoa reissuun löytyy.

– Olen aina kuvaillut reppureissaamisen samanlaiseksi toiminnaksi, jota voi tehdä kotonakin – vaikka oletkin jossain muualla. Heräät joka päivä, mutta et mene ulos ja ota taksia joka paikkaan etkä syö parhaimmissa ravintoloissa joka päivä, Kepnes sanoo.

Mitkä ovat sinun parhaat vinkkisi edulliseen matkailuun?

Kerro neuvokkisi alla olevassa kirjoita kommentti -osiossa.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Mad One

50$ päivässä on aika iso päiväbudjetti reppureissaamiseen. Itellä meni 20-30€/pvä ku reissasin 8kk Karibialla ja Väli-Amerikassa. Maa vaikuttaa luonnollisesti hintatasoon...