Kiehtova Etelä-Korea houkuttaa yhä uusia matkaajia. Värikkään Soulin-kaupunkiloman jälkeen voi kurvata vuoristoseuduille Pyeongchangiin ja laittaa sukset jalkaan.

Klik-klik, ja teinitytöt ovat tallentaneet selfien älypuhelimeensa. Hiukan vaikea kuvitella suomalaisteiniä kansallispuvussa snäppäämässä Rauman kujilla, mutta Samcheong-dongin kaupunginosassa paikalliset tytöt kulkevat kapeita kujia ja ottavat selfieitä värikkäissä kansallispuvuissaan.

 


Teinit kansallispuvuissaan. Kuva: Tiina Kyllönen

 

Sellainen on Soul, historiallinen ja moderni yhtä aikaa. Matkailija löytää molemmat puolet: putiikit ja suloiset teehuoneet Insa-dongin ja Samcheong-dongin kujilta, pilvenpiirtäjät ja neonvalot Myeong-dongista.

Muotia ja katuruokaa

Mielikuvissa Soul suorastaan pursuilee ihmisiä, eikä Myeong-dongin shoppailualue suinkaan muuta käsitystä: jopa miljoona ihmistä tekee siellä päivittäin ostoksia tai viettää aikaansa. Vaate- ja kosmetiikkaliikkeitä on luksuksesta henkkamaukkaan. Kävelykadut kuhisevat etenkin nuorisoa, ja illalla musiikki soi kovalla.

 


Gwangjang Marketissa pääsee höyryävien patojen äärelle.

 

Myös perinteiset katetut markkina-alueet, esimerkiksi Gwangjang tai Damnaenum Market, ovat vierailun arvoisia. Herkkusuun kannattaa kokeilla katuruokakojujen paikallisia erikoisuuksia, kuten bindaetteokia eli papupannukakkuja.

Suu sykerölle

Insadongin kaupunginosan leppoisilla kujilla törmää joka mutkan takana pieniin ravintoloihin, teehuoneisiin, gallerioihin ja pikkukauppoihin, joissa voi hypistellä paikallisia tuotteita.

Nuoret miehet pienten tiskien takana esittävät hauskaa performanssia samalla kun vääntävät hunajamakeisia, Dragon beard candyjä, ohikulkeville turisteille. Miehet pyörittävät kovaa hunajapalloa riisijauhoissa, venyttävät ja vanuttavat sitä, ja kerivät parissa minuutissa 16 000 langanohuesta säikeestä kokoon hienojakoisen makeisen. Sitten vain lankasykerön sisään pähkinärouhetta, ja herkku on valmis. Hyvä tuliainen kotiväelle!

Olohuoneeseen joelle

Lisää vaikeita korealaisia nimiä: Cheonggyecheon. Se on keskustaa halkova virta, runsaan kymmenen kilometrin pituinen. Joki oli aiemmin betonin alla, mutta se avattiin kaupunkilaisten virkistysalueeksi 2005. Satojen miljoonien dollarien projekti sai aluksi paljon kritiikkiä paikallisilta, mutta sittemmin paikasta tuli varsin suosittu kaupunkilaisten olohuone ja ulkoilualue.

 


Varrella virran on hyvä kävelyreitti halki kaupungin.

 

Soulilaisten lihapatojen ääreen

Korealaisista ruokalajeista tunnetuimpia ovat tulinen liharuoka bulgogi sekä bibimbap, jossa on riisiä, vihanneksia ja lihaa. Suosituissa Korean barbequeissa ja buffeteissa pääsee helposti tutustumaan paikalliseen makumaailmaan. Ruuat kannetaan pöytään kipoissa, joista koko pöytäseurue napsii annokset metallipuikoilla omiin kuppeihinsa.

Tästä tulee bibimbap eli korealaista pyttipannua.
Tästä tulee bibimbap eli korealaista pyttipannua.

Kimchi eli hapatettu kaali kuuluu jokaisen korealaisen ruokapöytään, ja sitä syödään jopa aamiaisella. Suomalaisen korviin se voi kuulostaa oudolta, sillä kimchin perusainekset ovat kiinankaali, chili, sipuli, retiisi ja inkivääri.

Kimchi ei ole Etelä-Koreassa mikään pikkujuttu. Kodeissa on kimchille ihan oma jääkaappi, ja kimchintekotalkoot (eli gimjang) ovat Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalla. Talkoissa perheet ja naapurit valmistavat porukalla herkkua koko talveksi.

Kaada kahdella kädellä

Koreassa juodaan paljon paikallista olutta. Toinen suosikkijuoma on soju, joka on riisistä tislattua viinaa, mutta miedompaa. Maultaan se on vähän kuin vodkaa, mutta makeampaa. Jotkut sekoittavat sojua myös oluen sekaan. Koreassa on tapana, ettei juotavaa kaadeta itselle, vaan tarjotaan muille ja mieluiten kahdella kädellä.

Ei ihan tavallinen vahdinvaihto

Yksi Soulin keskustan päänähtävyyksistä on komea Gyeongbokgungin kuninkaallinen palatsi. Sinne on hyvä tähdätä vahdinvaihdon aikaan. Vartijat ovat pukeutuneet kirkkaanvärisiin perinneasuihin ja sulkahattuihin. Joka ukolla parta, ja muutenkin miehet ovat kuin samasta muotista valettuja. Vaihdinvaihto on vartijoiden 20 minuutin kävelyesitys, jossa riittää torvia, rumuja, lippuja ja miekkoja. Yksi soittokunnan jäsen puhaltaa jättimäiseen simpukkaan.

 


Gyeongbokgungin palatsin vartijalla ei ilmekään värähdä.

 

Illalla ulos

Pöhisevän iltaelämän keskus löytyy monikulttuurisen Itaewonin kaupunginosasta. Sen kujilta löytyvät kaupat, hyvät etniset ravintolat, rennot olutkuppilat ja yökerhot. Koska lähellä on USA:n sotilastukikohta, Itaewon on tullut tunnetuksi amerikkalaisten sotilaiden rehvakkaana illanviettopaikkana. Nykyään alueella tapaa paljon myös turisteja ja nuoria, trendikkäitä soulilaisia.

Lotte sitä ja Lotte tätä

Yhdessä kyltissä lukee Gyeongbokgung, toisessa Changgyeonggung. Soulissa tottuu nimihirviöihin, mutta vähän väliä niiden välistä bongaa kuitenkin myös helpon Lotte-sanan. Lotte on monialayritys, jolla on hotelleja, ostoskeskuksia, makeisia, juomia, pikaruokaa, elektroniikkaa ja oma huvipuisto. Soulin ydinkeskustassa on kolme hyvätasoista Lotte-hotellia: bisneshotelli Lotte City Hotel Myeongdong, nuorekas ja trendikäs L7 ja perinteiseen tyyliin sisustettu viiden tähden Lotte Hotel Seoul.

Jos etsii Soulin keskustasta vieläkin ainutlaatuisempaa majoitusta, Four Seasons on erinomainen vaihtoehto. Siellä on paitsi kelpo ravintoloita ja baareja sekä spa- ja manikyyripalveluita, myös korealainen sauna ja 3D-virtuaaligolf.

Et kuitenkaan eksy!

Soulin metrokartta on pelottavan näköinen sokkelo, mutta metro on yllättävän helppokäyttöinen. Soulin metrojärjestelmä on yksi maailman laajimmista ja tehokkaimmista. Sitä käyttää noin neljä miljoonaa ihmistä päivässä.

Parijonossa rajalle

Poskia kuumottaa, kun astun bussista ulos ja edessä aukeaa yksi maailman vaarallisimmista rajoista. Koreoiden demilitarisoitu rajavyöhyke (DMZ) on neljä kilometriä leveä kaistale Pohjois-Korean ja Etelä-Korean välissä. Sinne pääsee vain opastetun ryhmän mukana.

Mitään ilmeitä, käsimerkkejä tai muita eleitä ei sallita.

Puristan passia käsilaukun uumenissa. Tiukan näköiset vartijat tarkastavat passin alueella useaan kertaan. Muodollisuudet ovat muutenkin tarkat. Meitä ohjeistetaan koko ajan, milloin pitää kulkea parijonossa, missä pysähtyä, koska saa kuvata ja mihin ilmansuuntaan, ja erityisesti milloin kuvaaminen pitää heti lopettaa. Mitään ilmeitä, käsimerkkejä tai muita eleitä ei sallita. Retki voidaan keskeyttää syystä tai toisesta milloin vain, ilman korvauksia.

Vaatetuksesta on myös tarkat ohjeet: ei hihattomia paitoja, revittyjä farkkuja, joiden alta saattaa näkyä alusvaatteita, ei lyhyitä hameita, varvastossuja tai avonaisia, varpaat paljastavia sandaaleja.

 


Sinisen huoneen vartija. Kuva: Tiina Kyllönen

 

Rajalla ryhmämme ohjataan siniseen parakin näköiseen huoneeseen. Huoneen keskellä on neuvottelupöytä, jonka toinen puoli on Pohjois-Korean, toinen etelän puolella. Talossa on kolme vakavailmeistä vartijaa: yksi pohjoispäässä, yksi etelässä ja yksi rajalla pöydän päässä.

Ihme kyllä, valokuvaus ja selfieiden ottaminen vahanukkemaisten vartijoiden kanssa on sallittua — hetken aikaa. Parakin ulkopuolella kuvaaminen onnistuu taas vain yhdestä kohtaa ja vain pohjoisen suuntaan, ei sivuille.

Jäätävä tunnelma hellittää matkamuistomyymälässä. Sieltä voi ostaa muistoksi vaikkapa DMZ-jääkaappimagneetin rajavartijan kuvan kera.

Päiväretki 40–50 euroa, sisältää lounaan ja vierailun pohjoiskorealaisten rakentamassa maanalaisessa tunnelissa.

Paikallisten menovinkit

Hyeon Jin Park ja Ji Won Jang, 22: ”Kannattaa mennä N Seoul Toweriin. Se on Namsam-kukkulan päällä oleva 236 metrin korkuinen näköalatorni, josta on hienot näkymät yli kaupungin. Kun menee auringonlaskun aikaan, näkee pian sen jälkeen myös sykkivän valomeren.

Suosittelemma ruokapaikaksi Seasons Tablea. Se on keskihintainen korealainen buffet, josta saa hyviä kauden vihanneksia ja hedelmiä.

Nuoret juhlivat ja shoppailevat Hanjik Universityn lähellä. Itaewonista löytyy myös hyviä baareja ja paikallista olutta.”

Narae Ha, 26: ”Kannattaa mennä katsomaan baseballia. Se on hyvin suosittua Koreassa, ja peleissä on mahtava tunnelma.”

 


Huipulla maisemat huimaavat päätä. Kuva: Tiina Kyllönen

 

Mäkeen ja meditoimaan!

Reilun parin tunnin automatkan päässä Soulin hulinasta on Pyeongchangin piirikunta, jonka vuoristoisilla seuduilla on paitsi komeita maisemia myös useita oivia laskettelukeskuksia. Alpensian, Phoenix Parkin ja Yongpyongin hiihtokeskuksissa on monentasoisia rinteitä, mutta etenkin aloittelijat löytävät täältä mieluista laskettavaa.

Alkuun suomalaista kuitenkin hieman huvittaa, kun alkamassa on oppitunti jonkin verran laskeneille.

– Tämä on suksi, ja tämä on sauva, hiihdonopettaja aloittaa.

Rentouttavin paikka hyvän hiihtopäivän jälkeen löytyy korealaisesta yleisestä saunasta, jjimjilbangista.

Mutta kun rinteeseen päästään, huvitus vaihtuu riemuksi. Pitkää, loivaa monen kilometrin pituista rinnettä on mukavasti, ja ne ovat erittäin hyvässä kunnossa. Monet paikalliset eivät näemmä niin piittaa laskettelukypäristä –niitä näkee selvästi vähemmän kuin Suomen ja Keski-Euroopan hiihtokeskuksissa. Turvallisuus on muutenkin vähän eri tolalla kuin vaikkapa Suomessa, sillä kova tuuli ei näytä sulkevan tuolihissejä.

Ja sitten saunaan

Hiihtokeskuksissa voi viihtyä myös keilaradoilla, pelihuoneissa, vesipuistoissa ja olutravintoloissa. After ski ei ole yhtä kovassa huudossa kuin Alpeilla, mutta kyllä Alpensian kylän ravintolassa oli havaittavissa myös äänekästä ja riehakasta menoa. Pöydät notkuivat kanankoipia, salaatteja ja kolmen litran olutkannuja.

Rentouttavin paikka hyvän hiihtopäivän jälkeen löytyy korealaisesta yleisestä saunasta, jjimjilbangista, joista monet ovat auki kellon ympäri.

Naiset saavat aulasta vaaleanpunaiset, miehet vaaleansiniset saunavaatteet, siis t-paidan ja sortsit. Kun on riisunut ja käynyt suihkussa, voi pulahtaa kylmä- ja kuumavesialtaisiin. Saunat ovat naisille ja miehille yhteiset. Löylyssä maataan tai istutaan lattialla kaislamaton päällä, niissä söpöissä saunavaatteissa. Tyynynä toimii puukalikka. Lämpötila ei pane hikoilemaan, sillä se on noin 70 astetta.

Istumme jjimjilbangissa hiljaa ensin punatiilisaunassa, sitten jadesaunassa ja lopuksi kivin koristellussa pimeässä ametistisaunassa. Kylläpä rentoutti!

Vai sittenkin temppeliin?

Hiihtopäivien välissä voi käydä hiljentymässä läheisen Odaesan-kansallispuiston temppelialueella. Koristeellisissa Woljeongsan buddhatemppeleissä ja niitä ympäröivissä metsissä voi vierailla pari tuntia tai monta päivää, ellei jää asumaan.

Täällä on rauhaa ja hiljaisuutta, joita moni turisti kaipaa. Herätys on aina neljältä aamulla. Sitten meditoidaan, keskitytään yhteen asiaan kerrallaan, käännetään negatiivinen mieli positiiviseksi, juodaan teetä buddhamunkin kanssa, jutellaan unelmista ja elämästä ja kävellään hiljaa hissukseen metsässä. Pitäisiköhän jäädä pidemmäksi aikaa…

Olympiahuumaa

Pyeongchangissa mitellään vuoden 2018 talviolympialaiset. Korealaiset tuntuvat olevan liikuttavan innoissaan tulevista kisoistaan, joita markkinoidaan uuden sukupolven kilpailuina –onhan Soulin kesäolympialaisista kulunut jo 30 vuotta. Korealaisten omat valttikortit ovat pikaluistelijat ja taitoluistelijat, joten heitä katsomassa lienee villein paikallinen yleisö.

Turistille Pyeongchangin olympialaiset ovat helpohko kohde, sillä kisapaikat ovat vain puolen tunnin päässä toisistaan. Ja kun luotijunayhteys saadaan kisoihin mennessä valmiiksi, matka-aika Soulista ja Incheonin lentoasemalta lyhentyy runsaaseen tuntiin. Näin olympiaturisti voi majoittua kisojen aikaan myös Soulissa.

Mikä ja miten?

Soul on Etelä-Korean pääkaupunki, jonka metropolialueella asuu jopa 25 miljoonaa ihmistä eli noin puolet maan väestöstä.

Finnair vie perille suoralla lennolla noin yhdeksässä tunnissa.

Lisätietoja:Visit Korea, Finnair ja Soulin Fourseasons.

Meikäläiset rakastavat kirpputoreja. Ne kannattaa tsekata ulkomaanreissuillakin.

Muotisuunnittelija Teemu Muurimäki listasi matkatoimisto Ebookersin pyynnöstä suosikkikirpputorinsa ulkomailla. Teemu kuvaili ulkomaisia kirppiksiä aarreaitoiksi ja vähän yllättäenkin kertoi ostavansa enimmät vaatteensa ulkomailta, vaikka suomalaissuunnittelijan kuvittelisi liputtavan kotiin päin.

Mutta reissataan sitä meilläkin! Listasimme Me Naisten toimituksen omat ulkomaiset kirpparisuosikit:

”Kirpparikierroksen päätteeksi voi vedellä ulkoilmakaraoket.”

Berliini, Mauerpark

Mitä: Mauerpark eli muuripuisto sijaitsee suositussa Prenzlauer Bergin kaupunginosassa. Sunnuntaisin puisto muuttuu ulkoilmakirppikseksi, käytännössä siis valtavaksi hulabalooksi. Yhdellä kävelyllä voi löytää ihanat vintagenilkkurit sekä kattolampun. Tarjolla on kaikkea DDR-krääsästä paikallisten suunnittelijoiden luomuksiin. Kirpparikierroksen päätteeksi voi vedellä ulkoilmakaraoket, löytyy samasta paikasta.
Missä: Bernauer Str. 63-64, 13355 Berlin, Saksa

Muista Berliinissä myös Boxhagener platzin sunnuntaikirppikset, os. Grünberger Str. 75, 10245 Berlin, Saksa. Ystävä teki juuri löydön Boxhagener Platzilla: kolme Bjørn Wiinbladin alkuperäistä julistetta Pähkinänsärkijä-baletista.

Pariisin-tuomisia, Laroussen kuvitettu sanakirja vuodelta 1910. Kuva: Tanja Hakamo
Pariisin-tuomisia, Laroussen kuvitettu sanakirja vuodelta 1910. Kuva: Tanja Hakamo

”Jos vähänkin osaat ranskaa, kannattaa tinkiä sillä.”

Pariisi, St Ouen de Clignancourt

Mitä: Ihan heti ei tule mieleen tavaraa, jota tältä pariisilaiskirpparilta ei löytäisi. Vesihanoista käsilaukkuihin, pääkalloista pikkuhousuihin. Jos vähänkin osaat ranskaa, kannattaa tinkiä sillä. Erääseen ikämieskauppiaaseen suomalaisopiskelijan Ranskan kirjallisuudenopinnot tekivät niin suuren vaikutuksen, että Laroussen kuvitettu sanakirja vuodelta 1910 lähti mukaan lahjana!  Varaudu mukavilla kengillä, käveltävää riittää.
Missä: 7 impasse Simon, 93400 Saint Ouen, Ranska, metrolinja 4 Porte Clignancourt, Pariisin 18. kaupunginosa

Lissabon, Feira da Ladra

Mitä: Kaiken maailman roinaa on tarjolla, ihan liikaa. Jos haluaisin sisustaa kotiani koristeellisilla portugalilaisilla kaakeleilla, tsekkaisin Feira da Ladran myyntikojut. Torin nimi suomeksi tarkoittaa varkaiden markkinoita.
Missä: Campo de Santa Clara, 1100-472 Lisboa, Portugali, Alfaman kaupunginosa

Madrid, El Rastro

Mitä: Sunnuntaiaamuna Madridissa kannattaa suunnata Espanjan suurimmalle kirpputorille. Et ole yksin. Haistele tunnelmaa ja ihmettele tavaran määrää! Pääkadun varrella enimmäkseen vaatteita, sivukujilla lymyilevät paikalliset "aarteet". Kiertelyn ja shoppailun jälkeen on hyvä poiketa tapaksille ja oluelle, paikallisten tapaan.
Missä: Calle de la Ribera de Curtidores, 19, Madrid, Espanja, metropysäkit La Latina ja Puerta de Toledo

Blingiä Berliinistä! Kuva: Kalle Koponen
Blingiä Berliinistä! Kuva: Kalle Koponen

Sydney, Paddington Markets

Mitä: Hurmaava ja sympaattinen Paddington Markets on täynnä paikallisten muotisuunnittelijoiden, käsityöläisten, koruntekijöiden ja taiteilijoiden kojuja. Täällä ei myydä käytettyä tavaraa, mutta taatusti voi tehdä uniikkeja löytöjä, saa nauttia rennosta aussitunnelmasta ja herkutella vaikka kotitekoisella suklaalla. Avoinna vain lauantaisin.
Missä: 395 Oxford St, Paddington NSW 2021, Australia

Tukholma, Hornsgatanin Stadsmission

Mitä: Tukholman kirppiksiltä valpas voi löytää älyttömän laadukkaita tuotteita pilkkahintaan. Vanhempi vintage on hinnakkaampaa, mutta vastaan voi kävellä esimerkiksi Raija Uosikkisen Ritari-kuvituksella varustettu hyväkuntoinen emalikattila, kolme euroa. Hossin käyttämättömän silkkimekon kuuden euron hinta ei liioin päätä huimaa. Hinta-laatu-suhde on paras juuri Stadsmissionin kirppareilla.
Missä: Hornsgatan 58, 118 21 Stockholm, Ruotsi

Ja sitten vielä ne Teemu Muurimäen kirpparivinkit ulkomailta

Kuva: Jonna Öhrnberg
Kuva: Jonna Öhrnberg

Kiliwatch Paris Concept Store, 64 Rue Tiquetonne, 75002 Pariisi, Ranska.
“Kiliwatch on mielenkiintoinen cocktail uusia ja käytettyjä vaatteita. Vintage vaatteista on aina koostettu päivän muotitrendejä peilaava inspiroiva näytteillepano.”

 House of Vintage, 4 Cheshire St, London E2 6EH, Iso-Britannia.
“House of Vintagestä löytyy pieni, hyvin selektiivinen ja laadukas kokoelma eri vuosikymmenien hienoja designeja.” 

Cinzia Vestiti Usati, Via del Governo Vecchio, 45, 00186 Rooma, Italia.
“Väreittäin koordinoidut vaaterivistöt pursuavat mielenkiintoisia vanhoja vaatteita. Elegantin Piazza Navonan sivukadun vintage-kauppa rönsyilee vintage-vaatteita ja -asusteita katonrajaa myöten.”

Cavalli e Nastri, Via Gian Giacomo Mora, 3, 20123 Milano, Italia.
“Saman kadun varrella on vastakkain Cavalli e Nastrin naisten- ja miestenvaatteisiin erikoistuneet vintage-vaatekaupat. Vaatteet ovat upeita keräilykappaleita ja esillepano on tarkoin mietitty.” 

Mitchell Road Antique & Design Centre, 17 Bourke Rd, Alexandria NSW 2015, Australia.
“Entinen huutokauppakamari on kuin elämysmatka menneeseen maailmaan. Mittchell Roadin tarjonta on antiikkihuonekaluista vintagevaatteisiin ja designesineisiin.”

Lähde: ebookers

Matkustaminen on tietysti mahtavaa, mutta mitä pidempään ulkomailla on, sitä enemmän kotimaasta kaipaa jotakin. Niin kuin nyt pussilakanaa ja astiankuivauskaappia.

Aurinko paistaa, palmut suhisevat, kivaa on. Mutta jotakin ulkomailta puuttuu. Ainakin meidän suomalaisten mielestä. Näitä kaipaamme maailmalla:

1. Arjen pikku apuvälineet

Missä tiskiharja ja vessan käsisuihku, entä juustohöylä, villasukat ja kotimainen kuorimaveitsi? Purkinavaajakin on ihan kummallinen. Paikallisista kaupoista ei kummoisia löydä. Pesusienellä ei tee mitään apartementoksen tiskivuoren edessä. Eikä astiankuivauskaappia ole, tietenkään.

2. Toimiva tekniikka

Tämä wi-fihän on silkkaa pelleilyä. Ja hotellihuoneen ovi a) aukeaa väärään suuntaan, b) hirttää alareunastaan kiinni lattiaan, c) ei mene kunnolla lukkoon ja jos menee, auki ei hevin saa. Viemäri vetää niin huonosti, että suihkun jälkeen koko kylppäri tulvii. Vessanpyttyyn ei saa laittaa vessapaperiakaan.

Hanavettä ei luonnollisestikaan voi juoda. Suihkun paine on vitsi, eikä kuuma vesi taaskaan riittänyt tukan huuhteluun. Miten vaikeaa tämä voi olla?

3. Sängyt ja nukkuminen

Onko kukaan koskaan keksinyt, miten hotellihuoneiden lakanoiden kanssa pitäisi toimia? Siis on se ylempi, jonka siivooja petaa ja taittaa huovan päälle. Ja se alempi, jota ei ole sullottu patjan reunojen alle. Kun kerran kääntyy yöllä, molemmat lakanat kiertyvät köydeksi, huopa hiertää ja patja paljastuu. Vaadimme pussilakanoita koko maailmaan!

4. Salmiakki ja muut purtavat

Ruisleipä, salmiakki, suomalaiset marjat, Fazerin sininen suklaa, lakkahillo, sitruunapippuri, dippikastikejauheet, ruisjauhot, xylitol-purkka, Tupla-patukat, hapankorput, kaurapuuro siemenillä, salmiakkikossu, proteiinirahkat, kardemumma, laktoosittomat maitotuotteet... Lista on niiin pitkä.

5. Tavat ja tottumukset

Suomalaiset kirjat ja lehdet, oi missä olette? Baarikadulla pitää vältellä sisäänheittäjiä, vaatekaupoissa yli-innokkaita myyjiä. Tinkiminen ahdistaa jo ajatuksena. Pahinta on kuitenkin juomarahan pohdinta. Notta mitenkä se taas laskettiinkaan?

Myös näitä kaivattiin:

BuranaCapsit, sappisaippua, lämpimät puulattiat, kolminkertaiset ikkunat, suomalaiset maisemat kuten hillarämeet, tunturit ja näkymät mökkijärvelle, oikeaan suuntaan avautuvat ovet, raikas ilma, oikean lämpöiset saunat, rasvaton maito, HKL:n reittiopas, keskuslämmitys, valaistus ilman sähkökatkoksia, oma tila, suodatinkahvi, keskustelu niin että saa suunvuoron, väljät julkisen liikenteen välineet, Reino- ja Aino-tossut, harjalliset metalliset kenkärallit ulko-ovilla, Lumenen tuotteet...

Jo toistakymmenta vuotta ulkom...

Tiskiharja ja pussilakanat – mitä kaikkea ulkomaanlomalla Suomesta kaipaakaan!

Enpa tieda, missa reissu on tehty, mutta epailen Espanjaa. Itse asiassa oikeastaan kaikkea puuttuvaksi listattua saa sieltakin. Hillarameita, suodatinkahvia (kauheaa myrkkya!) ja Lumenea en edes kaivannut Kanarialla asuessani. Aika monta muutakin turhaa listassa oli. Maassa maan tavalla tai maasta pois, eiko vaan?
Lue kommentti

Son moro, nääs! Haaveissa lomamatka Tampereelle? Käy kissakahvilassa ja syö valtavat amerikkalaiset pannarit aamupalaksi.

Tampere tarjoaa kaikkea, mitä ihminen saattaa kaivata: upeita ulkoilumaastoja, järvimaisemia, herkkuruokaa, historiaa ja ennen kaikkea tunnelmaa. Jos olet jo kolunnut läpi Särkänniemen huvipuiston ja käynyt koskenrannassa, koe suomalaisten suosikkikaupunki uudesta vinkkelistä. Koosta unelmien lomapäivä Tampereella näistä täsmävinkeistä. Tee siis tilaa kalenteriin ja suuntaa Manseen.

Pannareita ja patikointia

Sympaattinen Cafe Pispala tarjoaa erilaisia aamiaisannoksia, joista suosituin on lautasellinen amerikkalaisia pannareita vaahterasiirapilla ja voisilmällä.

Aamiaisen jälkeen huvikumpumainen Pispalanharju kutsuu kävelylle ja ihastelemaan Pyhäjärvelle avautuvaa maisemaa. Pyynikillä on myös upeita kulkureittejä, uimaranta ja legendaarinen Pyynikin Munkkikahvila.

Kaupungin Instagram-ystävällisin aamupala Cafe Pispalasta.
Kaupungin Instagram-ystävällisin aamupala Cafe Pispalasta.

Kaupungin parasta luomuruokaa Kauppahallista

Tampere on kuuluisa Tapolan mustasta ja kanansiipien syönnistä, mutta kaupunki tarjoaa paljon muutakin purtavaa. Tampereen kauppahalli on voittamaton lounaskohde.

Sushia: Sushibar Umami. Vaatimattoman näköiseltä ja pieneltä tiskiltä saa huhupuheiden mukaan autenttista ja ehkäpä jopa Suomen parhainta sushia. Sushilajitelmat sopivat siis todellisten sushifanaatikkojen suuhun.

Gourmet-lounasta: 4 vuodenaikaa. Korvasienikeittoa, sherryvaahtoa ja talon leipää? Tässä lounasravintolassa tiedetään, miten lounashomma hoidetaan.

Burgeribaari: Ohana Grille. Ohanan burgeri valittiin kaupungin parhaaksi vuonna 2016, joten siinä on jo tarpeeksi syytä pistäytyä grillin tiskillä. Ohana Grille erikoistuu laadukkaaseen pikaruokaan fast casual -tyyliin.

 

A post shared by Riikka Kuusisto (@rriikkka) on

Ihana Ohana!

Mojitoja vai kisuja?

Juo päiväsumpit kissoja rapsutellen. Tampereen keskustan kupeessa sijaitsee Suomen ensimmäinen kissakahvila Purnauskis. Purnauskis, Aaltosenkatu 31.

Suuntaa iltadrinksuille Tornihotellin huipulle Moro Sky Bariin. Kaupungin korkeimmasta rakennuksesta avautuu hulppeat näkymät jokaiseen ilmansuuntaan, ja kesäisin asiakkaita palvelee valtava näköalaterassi. Totisesti käymisen arvoinen. Moro Sky Bar, Ratapihankatu 43.


Kissakahvila Purnauskis on koti monelle karvaiselle kaverille.
Kissakahvila Purnauskis on koti monelle karvaiselle kaverille.

Löylyt rantasaunassa?

Rauhaniemen kansankylpylä on hellepäivien pelastus Tampereella. Rauhaniemi sijaitsee parin kilometrin päässä keskustasta, joten sinne pääsee helposti kävellen tai bussilla numero 2. Näsijärveen pulahtamisen ohella voi nauttia rantasaunan löylyistä. 

Rauhaniementie 24, saunamaksu 6 euroa.

Hoi Aurajoki! Lähde lomalle Turkuun, ja koe kesäkaupungin paremmat puolet.

Turku on kesäkaupunkien kuningas ja tarjoaa ensikertalaisille paljon ihanaa puuhaa. Jos ainoat kokemuksesi Turusta on Ruisrockista ja Ruissalosta, on aika päivittää Turku-tietämys. Varaa lomaan päivä, viikonloppu tai kokonainen viikko, sillä jokikaupungissa aika kuluu kuin siivillä.

Kutkuttavin eväsretki?

Kesäisen Turun kuningas on Aurajoki. Älä jää rannalle ruikuttamaan, vaan vuokraa Låna-piknikvene ja hyppää ruoriin. Ekologisia sähköveneitä saa vuokrattua muutamaksi tunniksi joenrannasta. Mukaan saa kartan, johon on merkitty jokivarren nähtävyydet. Soveltuu loistavasti romanttiselle piknikille kesäheilan kanssa tai kaveriporukan illanviettoon. Muista hyvät eväät ja skumppa!

Låna-piknikvene, Linnankatu 1. Alk. 59€

Vuokraa Låna ja seilaa minne haluat!
Vuokraa Låna ja seilaa minne haluat!

Ravintolareissu vankilaan?

Turkuun aukeaa uusia ihania ravintoloita kuin sieniä sateella. Käy näissä lomallasi:

Illallispaikkojen ykkönen: Kaskis. Klassikko. Muista varata pöytä hyvissä ajoin, sillä parhaimmillaan ravintolaan voi olla muutaman kuukauden jono.

Fine diningia: Roster Turku. Roster on ravintola ja cocktailbaari Maaherran Makasiinissa Tuomiokirkon kupeessa. Kesällä asiakkaita palvelee myös upea terassi.

Svengaava brunssi?

M Kitchen & Café järjestää joka lauantai jazz-brunssin. Brunssilla soittaa dj, joten puitteet brunsseiluun on kunnossa.

Jazz-brunssi, Itäinen Rantakatu 4-6.

Bileet laineilla?

Turku tunnetaan jokilaivoistaan, mutta vaihtuvia maisemia kaipaavat hyppäävät Jakke-jokilautan kyytiin. Laiva on lastattu pienellä kahvila-kioskilla. Päiväsaikaan maistuvat munkkikahvit, ja illalla bailataan laineiden päällä.

Useita pysäkkejä jokirannassa esimerkiksi Läntinen rantakatu 9. Kyytiin hyppääminen maksaa 6 €.

Yötön kesäyö Aurajoella on lyömätön kombo.
Yötön kesäyö Aurajoella on lyömätön kombo.

Lue lisää Turku-vinkkejä tästä jutustamme: Vaik kui pal kivaa! 14 parasta vinkkiä Turkuun