Aina ihana Lontoo. Kuva: Shutterstock

Oman unelmaloman räätälöinti on helpompaa kuin koskaan. Yksi lähtee hyvinvointilomalle etsimään itseään, toinen viettää viikon paikallisten tapaan.

Kun pelkkä ruoka ei riitä

Kun on syöty pikkukylien pinxtot, mutusteltu ekologiset lähimustekalat ja juotu artesaanioluet, on aika hakea ruokamatkailuun uutta twistiä. Se löytyy elämysravintoloista.

Supperclub on Amsterdamin viilein illallis- ja bilepaikka. Kuva: Supperclub

Amsterdamin Supperclub-ravintossa ruokailu on kokonaisvaltainen elämys: dj tai vj soittaa musiikkia, vieressä tanssii trikooasuinen performanssitaiteilija, kattoon heijastuu videoshow ja tarjoilijat kantavat yllätys-menun näyttäviä annoksia pöytään. Vaikka paikalla on kaupungin trendikerma, ruoka nautiskellaan sohvilla sukkasillaan pötkötellen.

Illallinen Supperclubissa 69 €, sisältää viisi ruokalajia.

Ter-ve-tu-lo-a ho-tel-liin

Tulevaisuus on totta juuri nyt Japanin Nagasakissa. Siellä on avattu maailman avattu ensimmäinen robottihotelli Henn-na Hotel.

Henn-nassa portieerirobotti vie laukkusi huoneeseen ja avainkin on korvattu kasvojentunnistuslaitteella. Huoneen valoja voi säätää puheella, ja huonepalvelustakin vastaa robotti. Vain kymmenen prosenttia hotellin henkilökunnasta on ihmisiä: he esimerkiksi kokkaavat ruuat ja petaavat sängyt. Ja onneksi johtavat hotellia.

Keho ja mieli kuntoon

Ensin päivällä vähän joogaa, uintia, tennistä, salsaa, pikku lenkki, pyöräilyä ja tunti pilatesta, sitten illalla syömään hyvin. Melko täydellistä?

 

Ommmmmmmmm. Myös Krabilla. Kuva: Shutterstock

Monen mielestä kyllä. Hyvinvointi- ja aktiivilomailu kiinnostaa aina vain useampia. Matkatoimistot vastaavat tarjontaan kiihtyvää tahtia. Esimerkiksi Finnmatkoilla on urheiluun ja terveelliseen ruokaa keskittyneitä TUI Magic Life -hotelleja. Tjäreborg vie paitsi tanssi- ja rumpumatkalle Gambiaan, sen uusien Fitwell-aktiivilomien keskipisteessä on myös parisuhde: ohjelmaan kuuluu muun muassa mentaalivalmennusta.

Lapin lumo

Miksi lähteä kauas, kun lähelläkin on upeaa? Tunturiloma houkuttelee taas uusia aikuispolvia. Revontulet, rauha ja lumi alkavat olla etelän ihmisillekin eksotiikkaa, jota kelpaa lähteä Lappiin ihastelemaan.

7 x trendikohde

Bali ja Malediivit. Unelmakohteet, joihin on nyt entistä paremmat lentoyhteydet.

Dubai. Eksotiikka, luksus ja turvallisuus samassa paketissa.

Miami Beach. Suorat lennot kiinnostavat. Zika-viruksen leviäminen voi tosin vähentää Miamin houkutusta.

Budapest. Edullinen, monipuolinen ja lähellä.

Islanti. Ainutlaatuista eksotiikkaa ja näppäränkokoinen pääkaupunki lyhyen lennon ulottuvilla.

Euroopan suurkaupungit. Viikonloppuloma katkaisee arjen kivasti.

Kuin paikallinen itsekin

Yövy Sarahin vierashuoneessa, syö Giorgoksen kotona souvlakeja ja reissaa paikallisbussilla. Kun massaturisminähtävyydet on jo nähty ja todettu hienoiksi mutta kylmiksi, haetaan lomaltanyt ainutlaatuisia ja tunteita herättäviä kokemuksia.

Mistä se viini sinne illallispöydän pulloon tuleekaan? Kuva: Shutterstock

Jos ei itse uskaltaudu ottamaan paikalliskontaktia, pakettimatkallakin pääsee kotoisaan tunnelmaan. Esimerkiksi Aurinkomatkoilla on Kreikan Haniassa retki, jolla pääsee korjaamaan viinisatoa.

Muodikkainta juuri nyt

Bongaa reissussa nämä trendit:

1. Art deco -tyyliin sisustetut hotellit ja ravintolat.

2. Viherkasvit. Kaikkialla.

3. Pinkki sisustus. Vaikkapa kauneushoitolassa tai hotellissa.

4. Kirjakaupat. Niitä nousee taas uusia.

Tahdon kaiken, kiitos!

Rantaloma vai kaupungin kuhina? Tai molemmat! Kun lentää Keski-Eurooppaan kaupunkilomalle, voi sieltä jatkaa nopeasti ja joskus jopa naurettavan halvalla etelän rantakohteeseen. Pakettimatkoissakin on valinnanvaraa. Yksi yhdistää Espanjan kaupunkiloman Kanarian rantalomaan, toinen Karibian valkohiekat USA:n city-vilinään.

Kato, Zlatan!

Ruotsalaisfutaaja Zlatan Ibrahimovic siirtyi potkimaan palloa Manchester Unitediin, ja äkkiäkös sitä varaa reissun katsomaan ManUn pelejä.

Zlatan on sentään Zlatan. Jos kerran elämässä näkisi. Kuva: Shutterstock

Jos haluaa valmiiseen pöytään, Tjäreborg myy Englannin Valioliigan ottelupaketteja. Omatoimimatkaaja varaa suorat lennot Finnairilta tai British Airwaysilta.

Ei kiitos ruumalle

Ei painavan laukun rehaamista paahteessa, ei odottelua matkalaukkuhihnalla, ei vaatekaaosta hotellihuoneessa. Kun suunnittelee garderobinsa huolella, viikonkin reissun selviää käsimatkatavaralla. Ja onhan se ekologistakin! Ja trendikästä maritusta!

Tarkista käsimatkatavaran mitat täältä.

Lue myös: Näin viikkaat vaatteet pieneen tilaan.

Klassikon uusi nousu

Brexit-päätöstä seurannut punnan alennustila houkuttelee nyt Lontooseen. Esimerkiksi syyslomaviikolla lokakuussa Lontoo on lentoyhtiö Norwegianin suosituin kohde Helsingistä lähtevillä lennoilla. Pohjoisesta pääsy Lontoon iloihin helpottuu, kun Norwegian aloittaa joulukuussa suorat lennot Rovaniemeltä.

Tänä vuonna lomat ovat ympäristöystävällisempiä – ja jopa virtuaalisia. Poimimme 10 ajankohtaista reissutrendiä.

1. Ekolomailu

Tänä vuonna yhä useampi lomailija puhuu vastuullisuudesta, ympäristöystävällisyydestä ja kestävästä matkailusta. Tärkeitä ovat eettisyys, ekologisuus ja paikallisuus. Tämä vuosi on myös YK:n kansainvälinen kestävän turismin vuosi.

Eikä kyse ole vain sanahelinästä. Syksyllä matkailusivusto Tripadvisor lopetti lippujen myynnin epäeettisiin eläinkohteisiin. Thomas Cook -konserni, johon kuuluu matkatoimisto Tjäreborg, tiukentaa vaatimuksiaan eläinnähtävyyksien tarjoajille. Esimerkiksi TUI Care Foundation -säätiö opastaa lomalaisia, kuinka voi tehdä hyväntekeväisyyttä lomakohteessa.

Myös monet hotellit ovat lisänneet ympäristötoimiaan: vettä kulutetaan vähemmän, pyyhkeet vaihdetaan harvemmin, jätteet lajitellaan tarkemmin, hankitaan kestävän kehityksen sertifiointi. Pieniä tekoja sekin, että hotellin yrtit kasvavat omalla pihalla.

TUI-konsernin tuoreen verkkokyselyn mukaan 64 prosenttia suomalaisista olisi valmis maksamaan matkastaan enemmän, mikäli se edistäisi kestävää matkailua.

Suomessa ekolomailu on helppoa. Kesällä voi pakata reppunsa kevyesti ja matkustaa vähäpäästöisesti julkisella liikenteellä. Kun viettää lomansa vaikka kansallispuistossa, on heti kaukana kulutusjuhlasta. Tuliaiseksi riittää, kun päivittää someen unohtumattomat luontokuvat.

2. Cooleimmat kuvat

Somepalvelut Instagram ja Pinterest ovat listanneet tämän vuoden matkatrendejä. Viileimmät postaavat kuvia seuraavista kohteista: Japani, Skotlanti ja Islanti. Seikkailua, karua luontoa, paikallista menoa.

Jos ei pääse Arktikselle, myös Islannissa on komeat jäämaisemat.
Jos ei pääse Arktikselle, myös Islannissa on komeat jäämaisemat.

3. Vaihda bikinit pilkkihaalariin

Matkusta vielä kun voit – sinänsä ironinen vinkki, kun neuvotaan matkustamaan hiilidioksidipäätöistä huolimatta kohteisiin, jotka ilmastonmuutos on vaarassa tuhota. Mutta joka tapauksessa: vuoden kuumin matkakohde ei ole trooppinen paratiisi vaan coolisti Arktis ja Antarktis eli maapallon jäiset napa-alueet.

Jaa-a, ettei Disney-hitti Frozenillakin olisi tämän trendin kanssa tekemistä?

4. Sohvasurffaaja 2.0

Virtuaalimatkalla saat halvalla kelpo elämyksen silloinkin, kun ei oikeasti pääse reissuun.

1. Kun yhdistää Youvisit-applikaation ja virtual reality -lasit, pääsee moneen paikkaan: vaikkapa Pariisiin Notre Damen katedraaliin. Toimii ilman lasejakin.

Ilmainen, iPhoneen ja Androidiin.

2. Huh, huimaa. Wild Within vie VR-sohvamatkaajan kahdelle reitille Kanadan länsiosiin: vuoristoon tai rannikolle. Upea kuvanlaatu!

Ilmainen, iPhoneen ja Androidiin.

3. Ilman VR-lasejakin voi katsella 360 asteen videoita. Ascape-appi vie niin Ruandan gorillojen keskelle kuin Italian Cinque Terren maisemiin.

Ilmainen, iPhoneen ja Androidiin.

5. Unelmaloma rahtilaivalla

Australialaisfirma kauppaa muun muassa 140 päivän reissua Singaporesta Italiaan (rapiat 8 000 euroa). Ristelymatkailu on porskuttanut taantumassa hyvin myös Itämerellä. Tallinkin uusi Megastar-laiva tekee neitsytmatkansa Helsingistä Tallinnaan 29. tammikuuta.

6. Halvalla taivaalla

Johan tässä totuttiin siihen, että Helsingistä pääsee lentäen 25 eurolla Tukholmaan. Siten voi ottaa vähän prameamman hotellin – nykyluksusta!

Öljyn hinta pitää lentohinnat alhaisina tänäkin vuonna, vakuuttaa matkailualan globaali toimija Advito. Se vinkkaa myös, että eurooppalaisten kannattaa varata kaukolentoja, jotka tekevät välilaskun Lähi-idässä tai Istanbulissa. Näin lennot saa vieläkin halvemmalla, koska Lähi-idän yhtiöillä on uudet ja suuret koneet.

7. Porhotkin saariston lapsiksi

Missä maailman rikkaat lomailevat tänä vuonna? Ainakin osa suuntaa Euroopan saarille. The Forbes, tuo raharikkaiden ja silmäätekevien talous- ja elämäntaparaamattu, patistaa lukijoitaan eurooppalaisten pikkusaarten iloihin. Sisilian ja Tunisian välissä sijaitseva Italian Pantelleria on kuulemma jo chic-matkaajien to do -listoilla.

Myös Kreikan Naxoselle ja Ranskan Korsikalle on noussut luksus-ekohotelleja rahakkaaseen makuun.

Astanassa on sekä neuvostopompöösiä että futuristista arkkitehtuuria.

8. Sittenkin Astanaan?

Tarjolla on eksoottinen uutuus, kun Finnair lentää kesä–elokuussa kahdesti viikossa Helsingistä Kazakstanin Astanaan. Syynä on World Expo 2017 -näyttely. Finnair avaa muitakin reittejä: kesällä pääsee suorilla Reykjavikiin, Korfulle, Menorcalle ja Ibizalle.

Norwegian aloittaa huhtikuussa lennot Amsterdamiin ja kesäkuussa Kosovon Pristinaan. Maaliskuussa aukeaa suora reitti Kööpenhaminan ja San Franciscon välille. Air Baltic ryhtyy maaliskuussa lennättämään väkeä Tampereelta Latvian Riikaan kuutena päivänä viikossa.

9. Haahuilijan unelmakaupunki

Lissabonissa riittää ohjelmaksi se, että koluaa kapeita kujia ja päivittelee toinen toistaan kauniimmilla kaakeleilla päällystettyjä taloja. Istahda euron kahville tai viinille vehreän Praça das Floresin aukion puistokioskille tai syö kaupungin paras sorbetti Gelato Davvero -jätskibaarissa. Kun aurinko alkaa laskea, kiipeä Mourarian korkeimmille kujille ja ihastu maisemaan. Jos persoonalliset talot vievät sydämesi, kaakelimuseo Museu Nacional do Azulejo on vierailemisen arvoinen.

 

Oikea vastaus on tänä vuonna Kanada.

10. Kanadakin juhlii

Satavuotias Suomi on kuuma matkailumaa, mutta niin on toinenkin vuoden 2017 sankari. Onnea Kanada, 150 vuotta! Heillähän on maailman ihanin pääministeri Justin Trudeau, mutta muuten synttärisankareilla on melko samanlainen juhlavuodenkattaus turisteille. Molemmat ylpeilevät kansallispuistoillaan.

Lennot ovat keskimäärin halvimmillaan 70 päivää ennen koneen nousua.

Edullisten lentojen etsiminen käy melkein työstä, siihen saa helposti kulumaan tuntikausia. Huonolla tsäkällä käy niin, että juuri kun on tehnyt päätöksen, paikkoja kyseiselle lennolle ei enää ole – tai sitten hinta on juuri noussut. Mutta jos tietää muutaman jipon, voi säästää ajan lisäksi satoja euroja.

1. Varaa ajoissa mutta älä liian aikaisin

Hyvä hetki ostaa lento on runsas kaksi kuukautta, tarkalleen 70 päivää ennen koneen nousua. Ainakin jos on uskominen matkailusivusto Tripstan analyysia.

Saman suuntaisia – vaikkei aivan yhtä tarkkoja – vinkkejä ovat antaneet myös Hopper- ja Flyr-sivustot. Niiden mukaan lennon hinta on todennäköisesti halvin 27–114 päivää ennen lähtöä.

2. Vältä varaamasta perjantaina

Suurin osa saattaa innostua varamaan lentoja perjantaina, kun työviikko on ohi. Vuonna 2016 jopa 21 prosenttia kaikista varauksista tehtiin nimenomaan perjantaisin. Kysyntä nostaa hintoja, eli jos mahdollista, kannattaa varaus tehdä jonain muuna viikonpäivänä.

Lue myös: Halvimman lennon saa ostamalla sen tällä tietyllä hetkellä

3. Älä ajoita paluuta sunnuntaille

Sunnuntai on keskimäärin kaikista kallein päivä paluulennolle. Jos olet menossa vaikka viikonloppumatkalle, halvemmalla pääset, jos sinulla on mahdollisuus palaa takaisin vasta maanantaina tai tiistaina.

4. Matkusta eri aikaan kuin muut

Viikonpäivien lisäksi tietysti myös vuodenajat ja lomasesongit vaikuttavat hintoihin. Suomalaisten kannattaa tänä vuonna välttää hiihtolomaviikkoja, joita ovat viikot 8, 9 ja 10. Kesälomareissulle edullisia lentoja saa Suomesta koululaisten kesälomien jälkeen tai sitten juuri ennen niitä eli toukokuussa.

Ilta- ja yölennot ovat usein halvimpia.

5. Käytä incognito-tilaa varatessa

Kun etsit lentoja, käytä selaimen incognito-tilaa. Näin vierailuistasi sivustoilla ei jää jälkiä eivätkä lentoja tarjoavat nettisivut saa nyhdettyä sinulta ylimääräistä rahaa.

Incognito-tila on varmempi tapa peittää jälkensä kuin sivuhistorian tyhjentäminen. Saat valittua incognito-tilan Mozilla Firefox- ja Google Chrome -selaimilla, kun painat selaimen oikeassa yläkulmassa olevaa painiketta, jossa on kolme viivaa tai pistettä.

6. Kokeile eri hakukoneita

Vertailu usein kannattaa, jos vain aika ja energia riittävät. Himomatkustaja Nellie Huang kertoo Wild Junket -blogissaan omat suosikkinsa. Ne ovat Vayama, Skyscanner, TripAdvisor Flights, Google Flights ja Dohop. 

Lähteet: Express, Wild Junket -blogi, Me Naiset

Vietätkö vapaapäivää talvisessa Helsingissä etkä tiedä, mitä tekisit? Listasimme Stadin 33 rakastettavinta paikkaa, niin uusia juttuja kuin vanhoja tuttuja. Muista kertoa, jos lempipaikkasi jäi uupumaan listastamme.

 1. Allas
  Kauppatorilla sijaitseva Allas on hienon näköinen nyt pimeän aikaan, kun vesi vaan höyryää ja torin valot tuikkivat. Sitä kannattaa käydä ihailemassa varsinkin iltakävelyllä – valitettavasti itse altaaseen pääsee uudelleen vasta keväällä 2017.
 2. Baana
  Entiseen ratakuiluun rakennettu kevyen liikenteen väylä on pituudeltaan 1,3 kilometriä, mutta sen varrelta löytyy niin paljon kaikenlaista, että Baana tuntuu huomattavasti pidemmältä. Kiasmalta Ruoholahteen kulkevaa reittiä käyttävät työmatkapyöräilijät sekä lenkkeilijät. Välillä voi pysähtyä katsomaan ympäristötaidetta.
  Baanalla riittää vauhtia!
  Baanalla riittää vauhtia!
 3. Brahenkenttä
  Kaupungin kenttä on vielä huomattavasti edullisempi kuin Rautatientorin klassikko, Jääpuisto, ja tilaakin on enemmän. Toisella puolella Brahenkenttää voi myös pelailla.
 4. Brunssit
  Pääkaupungin aamiaistarjonta on hurjan kattava ja vain kasvaa koko ajan. Perinteisten brunssipaikkojen rinnalla yhä useampi helsinkiläisravintola laajentaa tarjoiluaan aamupäivän nälkäisille. Pelkästään keskusta–Kallio-akselilla on lähes 50 erilaista brunssipaikkaa, afrikkalaisesta ranskalaiseen, suklaabuffetista sushipöytään.
  Jos haluat tuoda brunssin kotiisi, kokeile herkkuhetkeen Me Naisten herkullisia täsmäreseptejä.
 5. Café Engel
  Kaakao kermavaahdolla eteen, ja maisema on täydellinen Senaatintorin maisemien tiirailuun. Myös Café Engelin aamiainen on klassikko.
  Esplanadin puisto on yksi suosituimmista paikoista Helsingin keskustassa.
  Esplanadin puisto on yksi suosituimmista paikoista Helsingin keskustassa.
 6. Esplanadin puisto
  Ihan Helsingin ytimessä on suloinen puistoalue Esplanadi. Sen varrella on toinen toistaan hurmaavampia kahviloita, ravintoloita ja designliikkeitä. Itse puistossa on kenties Helsingin keskustan kauneimmat jouluvalot, jotka koristavat suurimman osan aluetta. Olo on melkein kuin kävelisi jonkun suuremman metropolin bulevardilla! Puhumattakaan tammikuussa järjestettävän Lux Helsinki -valotapahtuman aikaan.
 7. Hietaniemen hautausmaa
  Tänne on haudattu Suomen kuuluisimpia säveltäjiä, laulajia ja näyttelijöitä. Mutta jos hautakivet eivät kiinnosta, alue viehättää muutenkin: ympärillä on mahtavia ulkoilualueita ja hurmaava Lapinlahden sairaalan alue. Ja pääseepä hautausmaan ”taiteilijamäellä” myös opastetuille kierroksille.
  Hietaniemenkatu 20
  Jääpuistossa saa punan poskille.
  Jääpuistossa saa punan poskille.
 8. Jääpuisto
  Kansallisteatterin ja Rautatieaseman kupeessa on mahtavat puitteet luistella.
 9. Kahvila Kuuma
  Kaupungin paras avokadotoast! Turkoosi lattia kruunaa tyylikkään sisustuksen. Kahvilan yhteydessä on myös sisustuskauppa, josta löytyy persoonallisia tavaroita. Plussaa siitä, että koirat ovat tervetulleita kahvilaan.
  Kaivopuiston ranta on hurmaava lumen kanssa – tai ilman.
  Kaivopuiston ranta on hurmaava lumen kanssa – tai ilman.
 10. Kaivopuisto
  Kaivopuisto on Etelä-Helsingin sydän, söpöjen huviloiden alue ja levollisten pyhäkävelyjen unelmapaikka. Sen rannoilta löytyy kivoja kahviloita sekä ravintoloita, joista voi tuijottaa merelle – olipa siellä sitten jäälauttoja tai laineita.
 11. Kauppahallit
  Halliostoksilla on kunnon tunnelmaa! Ruokakulttuurien paras yhdistelmä löytyy uudistetusta Hietalahden kauppahallista, jossa järjestetään lauantaisin muun muassa musiikillisia maisteluiltoja. Silloin pikkurahalla saa pientä ja superherkullista naposteltavaa hallin erilaisista ravintoloista, ja We love Helsingin dj:t soittavat huippumusaa.
  Kis, kis, tule tänne misu!
  Kis, kis, tule tänne misu!
 12. Kissakahvila
  Pakoon kylmyyttä kissakuonojen keskelle! Vuonna 2015 avattu kissakahvila Helkatti Helsingin keskustassa on kahdeksan mirrin vakituinen koti. Paikka on vieläkin sen verran suosittu, että sinne kannattaa varata aika.
  Fredrikinkatu 55
 13. Kortteli
  Kampin kauppakeskuksen viidenteen kerrokseen avautui joulukuun alussa uusi, odotettu ravintolakortteli. Kymmenen ruokapaikan kerroksesta saa monenlaista ruokaa skandinaavisesta japanilaiseen sekä ihania herkkuja raakakakuista matcha latteen. Bonuksena upeat maisemat keskustan kattojen ylle ja raikas sisustus.
  Viidennessä kerroksessa sijaitsee Kampin keskuksen uusin helmi, Kortteli-ravintolamaailma.
  Viidennessä kerroksessa sijaitsee Kampin keskuksen uusin helmi, Kortteli-ravintolamaailma.
 14. Kotiharjun sauna
  Talvella on ihanaa lämmitellä saunomalla, ja Kotiharjussa on mahtavan perinteikäs tunnelma.
 15. Kulttuurisauna
  Ja lisää löylyä! Kulttuurisauna on paras paikka pulahtaa avantoon pakkasella. Jännän kaurismäkeläinen tunnelma on taattu!
 16. Lapinlahden sairaalan alue
  Lapinlahti ei toimi enää sairaalana, vaan alueella saa hengailla ja nauttia vaikkapa hävikistä tehtyä gourmeeta. Ravintola Loopissa valmistetaan hävikkiruuasta fine dining -annoksia. Puistoalue on tosi kaunis ja siellä järjestetään usein erilaisia tapahtumia.
 17. Löyly
  Helsingin Hernesaaressa tuoksuu tuore puu ja savusauna. Yleinen sauna Löyly Helsinki toimii myös talvella ja pariskuntakin voi saunoa yhdessä. Reippaat pulahtavat löylyjen jälkeen mereen uimaan. Soveltuu myös designnähtävyydeksi sekä ruokailupaikaksi.  
  Hernesaarenranta 4
 18. Metsät keskellä kaupunkia
  Helsingissä pystyy kulkemaan kymmenen kilometrin matkan keskustaan melkein kokonaan luonnon keskellä. Kaupungin suurin virkistysalue, Keskuspuisto, imee vuosittain noin pari miljoonaa kävijää – muun muassa lenkkeilemään, hiihtämään ja viihtymään.
  Yayoi Kusaman näyttely on HAM:ssa tammikuuhun saakka.
  Yayoi Kusaman näyttely on HAM:ssa tammikuuhun saakka.
 19. Museokaupat
  HAM:n, Ateneumin ja Kiasman myymälöistä löytyy kaikkea ihanaa hipelöitävää sekä persoonallisia lahjoja. Itselle tai toiselle.
 20. Puu-Vallila
  Idyllinen puutaloalue muistuttaa 1900-luvun työväenelämästä ja rakennushistoriasta. Pienet kahvilat, kuten Helsingin kahvipaahtimo ja Suvanto virkistävät historiallisen kävelyretken tekijää Puu-Vallilassa.
  Keuruuntie 11
 21. Rajasaari
  Helsingistä löytyy monta ihanaa koirapuistoa, mutta yksi on ylitse muiden: Rajasaari. Taka-Töölön edustalla sijaitseva saari on melkein kokonaan aidattu koirien käyttöön. Vie sinne omasi, tai käy katselemassa kahelia menoa aidan takaa.
  Regatan löytäneet brasilialaisturistit ovat onnellisia.
  Regatan löytäneet brasilialaisturistit ovat onnellisia.
 22. Raitiovaunut
  Entinen kolmosen ratikka, nykyinen 2, on Helsingin kattavin nähtävyysreitti.  Julkisen liikenteen lipun hinnalla näkee monia kuuluisia paikkoja, kuten Suomen Kansallisooppera, kauppatori, Helsingin tuomiokirkko. Mutta muillakin raitiovaunureiteillä riittää katseltavaa: kokeile 4:n arkkitehtuurikierrosta ja 6:n design-sightseenia.
 23. Regatta
  Ihastuttava pieni punainen mökki merenrannalla ja useimpina päivinä sytytetty komea nuotio hurmaavat jokaisena vuodenaikana. Leutoina talvipäivinä nuotio lämmittää niin mukavasti, että kahvin tarkenee juoda ulkonakin. Tämä on idylli, jollaista ei osaa kuvitella kaupungin keskustan tuntumaan. Lähellä sijaitsee vaikuttava Sibeliuspuisto.
  Merikannontie 10
  Senaatintorin joulumarkkinoilla on tunnelmaa!
  Senaatintorin joulumarkkinoilla on tunnelmaa!
 24. Senaatintori
  Klassikko ei suurempia esittelyjä kaipaa. Helsingin Tuomiokirkon portaat kutsuvat ihastelemaan kulttuurihistoriallista aukiota, ja nauttimaan Tuomaanmarkkinoiden kuumista juotavista.
 25. Suomenlinna
  Noin 15 minuutin merimatka keskellä kaupunkia on jo itsessään elämys, ja vastassa oleva Suomenlinna on yksi kauneimpia paikkoja, jonne pääsee lautalla myös talvisin. Linnapiha, Kustaanmiekan vallit, kirkko, kivat kahvilat ja maukkaat ravintolat – panimoa unohtamatta – pitävät vierailijan tyytyväisenä vaikka koko päivän.  Linnoituksen hostellissa voi myös olla yötä.
  Lumisena talvena Senaatintorin näkymät ovat näin valkeat.
  Lumisena talvena Senaatintorin näkymät ovat näin valkeat.
 26. Teurastamo
  Kalasataman kupeessa kuhisee kulttuuria ja ruokatapahtumia vuonna 1933 pystytetty teurastuslaitos. Teurastamo sisältää monia eri ruokapaikkoja sekä tapahtumia, ja alue on mukava kävelypaikka muutenkin.
  Työpajankatu 2
 27. Torit
  Helsingissä on kuusi toimivaa toria. Kauppatori–Senaatintori-akselilla pääsee nauttimaan joulutoreista. Hakaniemen tori puhkeaa kukkaansa maalaismarkkinoilla, jotka järjestetään kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina. Näyttäviä paikkoja ovat nämä torit myös ilman markkinoita!
 28. Trampoliinipuisto Rush
  Pomppiminen on superhauskaa – ja älyttömän tehokasta urheilua. Rushin sijainti Pitäjänmäessä on hieman syrjäinen, mutta käynti on ehdottomasti matkan arvoinen. Koko paikka on yhtä isoa trampoliinia.
  Pakkastalvien Töölönlahtea.
  Pakkastalvien Töölönlahtea.
 29. Töölönlahti
  Aivan ytimen tuntumassa on sporttisen rauhallinen Töölönlahti, jonka ympäri kulkee reilun kahden kilometrin pituinen jalankulku- ja pyörätie. Pieni paratiisi keskellä Helsinkiä!
 30. Uutelan ulkoilualue
  Uutelan ulkoilualue Vuosaaressa merenrannalla on talvella karunkaunis. Katoksessa voi paistaa makkarat ja juoda kahvit sekä ihailla tuulen pöllyttämää, jäätynyttä merta.
  Helsingin keskustan jouluvalot ovat itsessään jo nähtävyys.
  Helsingin keskustan jouluvalot ovat itsessään jo nähtävyys.
 31. Vanha Eira
  Rento tunnelma ja upeat näkymät hurmaavat tässä kaupunginosassa. Esimerkiksi Engelinaukio on arkkitehtonisesti niin kaunis, että sitä voisi tuijottaa koko päivän.
 32. Välikatu
  Tämä katu on hauska löytö Kruununhaassa! Kantakaupungin lyhin katu on noin 25-metrinen tynkä, joka on peräisin jo 1800-luvun alkupuolelta.
 33. Yrjönkadun uimahalli
  Suomen ensimmäisessä ja vanhimmassa julkisessa uimahallissa tuntuu siltä kuin ulkomailla uisi. Ja ehdottomasti se täytyy kokea nakuna!

Mikä on sinun suosikkisi?

Puuttuuko yllä olevasta listasta jokin rakastettava paikka Helsingistä? Kerro siitä alla olevassa kommentointikentässä.

Suomalaisten hyvinvoinnin salaisuus piilee rentoudessa, saunassa ja metsien antimisssa, Evening Standard kertoo.

Suomi on ollut tänä vuonna matkailumaana kovassa nosteessa: matkaopasjätti Lonely Planet valitsi Suomen ensi vuoden kolmanneksi parhaaksi matkailumaaksi, merkittävät ulkomaiset mediat ovat suitsuttaneet Helsinkiä, Lapin lasi-igluhotellista tuli somesensaatio maailmalla ja niin edelleen.

Hiljattain Suomessa kohistiin, kun Yle kertoi tanskalaisten hyggeilystä. Mitä mitä, kyllä mekin osaamme käpertyä viltin alle juomaan kaakaota, kun ilma pimenee – ihan ilmankin jotain tanskalaista termiä, moni päivitteli. Toiset huomauttivat, että taas kerran muualla on onnistuttu brändäämään oma ilmiö menestyksekkäämmin kuin Suomessa.

Lue lisää: Ahdistaako pimeä vuodenaika? Kokeile tanskalaista hyggeilyä

Mutta hygge onkin menneen talven lumia, ainakin jos on uskominen brittilehti Evening Standardia, joka liittyy Suomen hehkuttajien joukkoon. ”Unohda Tanska ja hygge, Suomi on pohjoismaisen hyvinvoinnin uusi kuuma kohde”, kuuluu sen tuoreen jutun otsikko.

Kun on kylmää ja pimeää, lehti neuvoo ratkaisemaan asian kuin suomalainen. Evening Standardin mukaan suomalaiset elävät yksinkertaista elämää, jossa ei tarvitse näännyttää itseään taikka juosta mäkiä aamusta.

Lehti toteaa, että suomalainen elämäntyyli selkeästi toimii, kun maalla menee niin hyvin. On Euroopan komission Eurostatin mukaan Euroopan parhaaksi äänestetty elämänlaatu ja ykkössija Maailman talousfoorumin inhimillisen pääoman vertailussa.

Ruisleipä suomalaisen tiellä pitää

”Mitä he tekevät niin oikein? Ensinnäkin, he syövät hyvin. Suomalainen ruokakulttuuri keskittyy tuoreeseen kalaan, kasviksiin ja rukiiseen”, Evening Standard kertoo.

Kuulostaapa terveelliseltä! Suomalainen ruisleipä yhdistää neljä Suomi-ainesta: veden, hiivan, suolan ja ruisjauhon – eikä joukossa ole ikäviä lisäaineita, lehti valistaa. Hmm, tämä ei taida päteä koko kaupan valikoimaan.

”Maanviljelijät kasvattavat villimarjoja, ja kalastajat pyytävät tuoretta silakkaa maan rannikoilla.”

”Suomalaiset ovat kirkaskatseisia ja hyväihoisia.”

Evening Standard mainitsee myös Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen, jonka mukaan kalaan, kasviksiin, täysjyvään ja marjoihin perustuva pohjoismainen ruokavalio on parempi terveydelle kuin usein ylistetty Välimeren ruokavalio, jota monissa Euroopan maissa suositaan.

”Suomalaiset ovat kirkaskatseisia ja hyväihoisia – mikä luultavasti johtuu ruokavaliosta, ympäristöstä huolehtimisesta (90 prosenttia tölkeistä ja pulloista Suomessa kierrätetään) ja osittain heidän sitoutumisestaan saunomiseen.”

Jos kerran ajatellaan positiivisesti, lisättäköön, että auringonvalo vanhentaa ihoa, joten siltäkin kauhistukselta vältymme.

”Metsät ovat pullollaan marjoja, sieniä ja koivun mahlaa.”

Lontoossa asuva suomalainen Laura Hinttula selittää lehdelle, että tervehenkinen elämä on Suomessa luontaista, koska luonto on lähellä, asut maalla tai kaupungissa. Ja metsät ovat pullollaan ”villiruokaa, todellista luomua superruokaa, kuten puolukoita, tyrniä, lakkaa, mustikoita, vadelmia, sieniä ja koivun mahlaa”.

Hinttula suosittelee myös luonnonvesissä uimista ja luistelua – ja tietenkin saunaa, jonka jälkeen voi pulahtaa järveen tai kieriskellä lumessa.

Nyt pitää enää vain keksiä superterveelliselle suomalaiselle elämäntyylille vetävä nimi!