Beverly Hillsissä liikkuessa ei voi olla miettimättä, millaista olisi asua julkkisten naapurina. Kuva: Getty Images
Beverly Hillsissä liikkuessa ei voi olla miettimättä, millaista olisi asua julkkisten naapurina. Kuva: Getty Images

Los Angelesissa lomasta nauttiminen on tehty helpoksi.

Erikoisinta Los Angelesissa on tämä: kaikki todella näyttää ihan samalta kuin jenkkien tv-sarjoissa ja Hollywood-leffoissa. Kuin koko miljoonakaupunki olisi déjà-vuta: Hollywood ja elokuvastudiot, tähtien täplittämä Walk of Fame sekä Hollywood-kyltti. On kuuluisat Venice Beach- ja Muscle Beach -rannat, Sunset Stripin putiikit, yökerhot ja musiikkiklubit.

Silti kaupunki on myös uskomattoman monipuolinen. Se on unelmakohde malttamattomalle matkailijalle, joka haluaa saada kerralla kaiken rannalla makoilusta kaupungin sykkeeseen ja museoista valtaviin ostoskeskuksiin.

Kaupungin ominta antia on elokuvista tuttujen paikkojen, ihmisten ja ilmiöiden bongailu. Se onnistuu vaikka patikoimalla Runyon Canyonilla. Paikallisten suosima lenkkeilyreitti kulkee West Hollywoodissa keskellä kaupungin sykettä ja lähellä monen kuuluisuuden asuinpaikkoja. Jos julkimoita ei näy, ainakin näköalat ovat taatut.

Toinen vaihtoehto on laulaa karaokea. Kuuluisalla Sunset Stripillä sijaitsevassa Blind Dragon -karaokebaarissa esiintyvät joskus isommatkin nimet ja tulevaisuuden tähdet. Kardashianien uusimpiin suosikkibaareihin pääsee vain suhteilla, mutta tänne voi vain marssia sisään.

Polkien tähtipölyyn

Hienostokaupunginosan leveillä kaduilla mahtuu nauttimaan maisemista ja nähtävyyksistä.
Hienostokaupunginosan leveillä kaduilla mahtuu nauttimaan maisemista ja nähtävyyksistä.

Jalat polkevat rauhalliseen tahtiin, kun talo toisensa perään vilisee ohi. Joukkomme pyöräilee leveästi Beverly Hillsin hienostokaupunginosan kaduilla, ja jonon kärjestä kaikuu oppaamme Aronin ääni: tämän kerrostalon yläkerrassa asuu laulaja Cher, tämän asunnon omisti aiemmin Osbournen muusikkoperhe, tätä suurta taloa legendaarinen Michael Jackson vuokrasi juuri ennen kuolemaansa. Kämpät näyttävät upeilta ja niiden hinnat huimaavat päätä, mutta itse julkimoita ei näy missään. Beverly Hills harkittuine istutuksineen on viehättävä mutta hipihiljainen.

Moottoriteiden halkoma jättimäinen Los Angeles ei ole mikään pyöräilykaupunki, mutta turistit ovat Tripadvisorin matkailusivustolla äänestäneet Bikes and Hikesin retket Losin parhaaksi ulkoilma-aktiviteetiksi. Ja mikä ettei: sekä sää että maisemat hellivät. Reitillä on muutama tuskainen nousu, mutta lenkin jälkeen ei tosiaankaan tunnu siltä, että olisi pyöräillyt yli kymmenen kilometriä.

Plan B:sta työksi

Los Angelesin ilmastoon pyöräilykierros sopii paremmin kuin moneen eurooppalaiseen kaupunkiin, joissa kierroksia vedetään sadeviitat päällä. Tämä oli myös Danny Romanin ajatus, kun hän perusti Bikes and Hikesin seitsemän vuotta sitten. Hän muutti Losiin Kroatiasta työskennelläkseen elokuva-alalla, mutta taantuma sotki unelman. Silloin Danny alkoi muistella pyöräilykierroksia, joita hän oli nähnyt Euroopassa.

–Googlasin, että Los Angelesissa ei ollut mitään tällaista. Maksoin 500 euroa yhdelle kaverille, joka teki meille nettisivut.

Koska Danny ei oikein itsekään uskonut yritykseensä, hän palasi kotiin Kroatiaan. Hän majaili vanhempiensa luona, kun sähköposti alkoi laulaa: turistit halusivat pyöräilemään.

–Ostin kuusi pyörää, ja lähdimme niillä kierroksille kotini edestä. Kypäriä tai muuta turvallisuutta ei ollut, Danny muistelee.

Nykyään yritys työllistää 32 henkeä –ja turisteilla on kypärät päässään. Mutta koska Amerikassa ollaan, ennen pyörän selkään hyppäämistä pitää allekirjoittaa monisivuinen pumaska vastuuvapauslausekkeita.

Kalifornia – mukavuudenhaluisen unelma

Rantakaupunginosa Santa Monicasta löytyy tekemistä päiväksi ja yöksi: urheilua ja baareja. Kuva: Getty Images
Rantakaupunginosa Santa Monicasta löytyy tekemistä päiväksi ja yöksi: urheilua ja baareja. Kuva: Getty Images

Kaliforniassa matkustaminen on melkein luvattoman helppoa. Rahan kanssa ei mene paljon vikaan, jos ajattelee dollarit suoraan euroiksi. Asioiden hoitaminen sujuu, sillä englannin aksentti on tv:stä tuttu. Ruokaa, kauppoja ja nähtävyyksiä on ihan joka makuun. Paras juttu on silti tämä: joka paikassa on ilmainen, julkinen, siisti vessa. Ihmeellistä hemmottelua!

Lennä perille

SAS lentää Los Angelesiin Helsingistä päivittäin Tukholman kautta. Myös esimerkiksi Finnairilla ja Norwegianilla pääsee Los Angelesiin. Suoraa lentoa Suomesta ei vielä tarjoa kukaan.

Ajele autolla

Kalifornian kiertelemiseen kannattaa vuokrata auto, mutta Los Angelesin sisällä pärjää hyvin Uber-kyydeillä. Kyytisovellus Uber on Losissa laillinen, halukkaita kuskeja riittää ja hinnat ovat edullisemmat kuin takseissa. Koska sovellus vaatii netin, on wifin ulottumattomissa tyydyttävä tavalliseen taksiin.

Yövy edullisesti

Airbnb on paras tapa löytää kohtuuhintainen majoitus kaupungista, jossa hotellien hinnat ovat korkeat.

Tuhlaa luksusuniin

Jos on valmis laittamaan satasia yhden yön kestävään hemmotteluun, vaihtoehtoja riittää. Uima-altaan, käsittämättömän kuohkean pedin ja kauniita peilikoristeltuja huoneita tarjoavat esimerkiksi Mondrian West Hollywoodissa ja Viceroy Santa Monicassa.

Osta paikallista

Vaatekaupoissa verot lasketaan loppusummaan usein vasta kassalla. Kun ottaa sen huomioon, hintataso ei juuri eroa Suomesta. Jotkin yhdysvaltalaiset merkkituotteet, kuten Converse-tossut ja Levi’s-farkut, ovat kuitenkin hurjan halpoja verrattuna Suomeen.

Syö mitä vain

Etsit millaista ruokaa tahansa, Los Angelesista sitä löytyy. Valmistaudu haukkaamaan varsinkin lehtikaalia eli kalea, sillä trendivihannes jatkaa voittokulkuaan. Kaikkein ajankohtaisin hittiherkku tosin ei ole kasvis, vaan deviled eggs: marinoidut ja täytetyt kananmunat.

Ruokaillessaan voi nauttia myös erityisen fiinistä tunnelmasta: hienostohotellissa voi fiilistellä hetken, vaikkei haluaisi sijoittaa satoja euroja yöpymiseen. Paikallinen elokuvakäsikirjoittaja Kim DeVenne neuvoo, että Hollywood Roosevelt Hoteliin voi pistäytyä lounaalle ja Beverly Hillsin Four Seasonsiin juomaan yhdet.

Nappaa paikallisen vinkki

Lisa Siemasko, Santa Monica, Los Angeles:

”Downtown LA:n Arts District on energinen alue, jossa on pikkuyrityksiä, ravintoloita ja taidemuseo. Santa Monican kaupunginosassa tykkään Hammer-museosta ja Venice Beachia pitkin kävelemisestä. Venicellä poikkean esimerkiksi Ale Housessa tai Rose Cafessa.”

Meikäläiset rakastavat kirpputoreja. Ne kannattaa tsekata ulkomaanreissuillakin.

Muotisuunnittelija Teemu Muurimäki listasi matkatoimisto Ebookersin pyynnöstä suosikkikirpputorinsa ulkomailla. Teemu kuvaili ulkomaisia kirppiksiä aarreaitoiksi ja vähän yllättäenkin kertoi ostavansa enimmät vaatteensa ulkomailta, vaikka suomalaissuunnittelijan kuvittelisi liputtavan kotiin päin.

Mutta reissataan sitä meilläkin! Listasimme Me Naisten toimituksen omat ulkomaiset kirpparisuosikit:

”Kirpparikierroksen päätteeksi voi vedellä ulkoilmakaraoket.”

Berliini, Mauerpark

Mitä: Mauerpark eli muuripuisto sijaitsee suositussa Prenzlauer Bergin kaupunginosassa. Sunnuntaisin puisto muuttuu ulkoilmakirppikseksi, käytännössä siis valtavaksi hulabalooksi. Yhdellä kävelyllä voi löytää ihanat vintagenilkkurit sekä kattolampun. Tarjolla on kaikkea DDR-krääsästä paikallisten suunnittelijoiden luomuksiin. Kirpparikierroksen päätteeksi voi vedellä ulkoilmakaraoket, löytyy samasta paikasta.
Missä: Bernauer Str. 63-64, 13355 Berlin, Saksa

Muista Berliinissä myös Boxhagener platzin sunnuntaikirppikset, os. Grünberger Str. 75, 10245 Berlin, Saksa. Ystävä teki juuri löydön Boxhagener Platzilla: kolme Bjørn Wiinbladin alkuperäistä julistetta Pähkinänsärkijä-baletista.

Pariisin-tuomisia, Laroussen kuvitettu sanakirja vuodelta 1910. Kuva: Tanja Hakamo
Pariisin-tuomisia, Laroussen kuvitettu sanakirja vuodelta 1910. Kuva: Tanja Hakamo

”Jos vähänkin osaat ranskaa, kannattaa tinkiä sillä.”

Pariisi, St Ouen de Clignancourt

Mitä: Ihan heti ei tule mieleen tavaraa, jota tältä pariisilaiskirpparilta ei löytäisi. Vesihanoista käsilaukkuihin, pääkalloista pikkuhousuihin. Jos vähänkin osaat ranskaa, kannattaa tinkiä sillä. Erääseen ikämieskauppiaaseen suomalaisopiskelijan Ranskan kirjallisuudenopinnot tekivät niin suuren vaikutuksen, että Laroussen kuvitettu sanakirja vuodelta 1910 lähti mukaan lahjana!  Varaudu mukavilla kengillä, käveltävää riittää.
Missä: 7 impasse Simon, 93400 Saint Ouen, Ranska, metrolinja 4 Porte Clignancourt, Pariisin 18. kaupunginosa

Lissabon, Feira da Ladra

Mitä: Kaiken maailman roinaa on tarjolla, ihan liikaa. Jos haluaisin sisustaa kotiani koristeellisilla portugalilaisilla kaakeleilla, tsekkaisin Feira da Ladran myyntikojut. Torin nimi suomeksi tarkoittaa varkaiden markkinoita.
Missä: Campo de Santa Clara, 1100-472 Lisboa, Portugali, Alfaman kaupunginosa

Madrid, El Rastro

Mitä: Sunnuntaiaamuna Madridissa kannattaa suunnata Espanjan suurimmalle kirpputorille. Et ole yksin. Haistele tunnelmaa ja ihmettele tavaran määrää! Pääkadun varrella enimmäkseen vaatteita, sivukujilla lymyilevät paikalliset "aarteet". Kiertelyn ja shoppailun jälkeen on hyvä poiketa tapaksille ja oluelle, paikallisten tapaan.
Missä: Calle de la Ribera de Curtidores, 19, Madrid, Espanja, metropysäkit La Latina ja Puerta de Toledo

Blingiä Berliinistä! Kuva: Kalle Koponen
Blingiä Berliinistä! Kuva: Kalle Koponen

Sydney, Paddington Markets

Mitä: Hurmaava ja sympaattinen Paddington Markets on täynnä paikallisten muotisuunnittelijoiden, käsityöläisten, koruntekijöiden ja taiteilijoiden kojuja. Täällä ei myydä käytettyä tavaraa, mutta taatusti voi tehdä uniikkeja löytöjä, saa nauttia rennosta aussitunnelmasta ja herkutella vaikka kotitekoisella suklaalla. Avoinna vain lauantaisin.
Missä: 395 Oxford St, Paddington NSW 2021, Australia

Tukholma, Hornsgatanin Stadsmission

Mitä: Tukholman kirppiksiltä valpas voi löytää älyttömän laadukkaita tuotteita pilkkahintaan. Vanhempi vintage on hinnakkaampaa, mutta vastaan voi kävellä esimerkiksi Raija Uosikkisen Ritari-kuvituksella varustettu hyväkuntoinen emalikattila, kolme euroa. Hossin käyttämättömän silkkimekon kuuden euron hinta ei liioin päätä huimaa. Hinta-laatu-suhde on paras juuri Stadsmissionin kirppareilla.
Missä: Hornsgatan 58, 118 21 Stockholm, Ruotsi

Ja sitten vielä ne Teemu Muurimäen kirpparivinkit ulkomailta

Kuva: Jonna Öhrnberg
Kuva: Jonna Öhrnberg

Kiliwatch Paris Concept Store, 64 Rue Tiquetonne, 75002 Pariisi, Ranska.
“Kiliwatch on mielenkiintoinen cocktail uusia ja käytettyjä vaatteita. Vintage vaatteista on aina koostettu päivän muotitrendejä peilaava inspiroiva näytteillepano.”

 House of Vintage, 4 Cheshire St, London E2 6EH, Iso-Britannia.
“House of Vintagestä löytyy pieni, hyvin selektiivinen ja laadukas kokoelma eri vuosikymmenien hienoja designeja.” 

Cinzia Vestiti Usati, Via del Governo Vecchio, 45, 00186 Rooma, Italia.
“Väreittäin koordinoidut vaaterivistöt pursuavat mielenkiintoisia vanhoja vaatteita. Elegantin Piazza Navonan sivukadun vintage-kauppa rönsyilee vintage-vaatteita ja -asusteita katonrajaa myöten.”

Cavalli e Nastri, Via Gian Giacomo Mora, 3, 20123 Milano, Italia.
“Saman kadun varrella on vastakkain Cavalli e Nastrin naisten- ja miestenvaatteisiin erikoistuneet vintage-vaatekaupat. Vaatteet ovat upeita keräilykappaleita ja esillepano on tarkoin mietitty.” 

Mitchell Road Antique & Design Centre, 17 Bourke Rd, Alexandria NSW 2015, Australia.
“Entinen huutokauppakamari on kuin elämysmatka menneeseen maailmaan. Mittchell Roadin tarjonta on antiikkihuonekaluista vintagevaatteisiin ja designesineisiin.”

Lähde: ebookers

Matkustaminen on tietysti mahtavaa, mutta mitä pidempään ulkomailla on, sitä enemmän kotimaasta kaipaa jotakin. Niin kuin nyt pussilakanaa ja astiankuivauskaappia.

Aurinko paistaa, palmut suhisevat, kivaa on. Mutta jotakin ulkomailta puuttuu. Ainakin meidän suomalaisten mielestä. Näitä kaipaamme maailmalla:

1. Arjen pikku apuvälineet

Missä tiskiharja ja vessan käsisuihku, entä juustohöylä, villasukat ja kotimainen kuorimaveitsi? Purkinavaajakin on ihan kummallinen. Paikallisista kaupoista ei kummoisia löydä. Pesusienellä ei tee mitään apartementoksen tiskivuoren edessä. Eikä astiankuivauskaappia ole, tietenkään.

2. Toimiva tekniikka

Tämä wi-fihän on silkkaa pelleilyä. Ja hotellihuoneen ovi a) aukeaa väärään suuntaan, b) hirttää alareunastaan kiinni lattiaan, c) ei mene kunnolla lukkoon ja jos menee, auki ei hevin saa. Viemäri vetää niin huonosti, että suihkun jälkeen koko kylppäri tulvii. Vessanpyttyyn ei saa laittaa vessapaperiakaan.

Hanavettä ei luonnollisestikaan voi juoda. Suihkun paine on vitsi, eikä kuuma vesi taaskaan riittänyt tukan huuhteluun. Miten vaikeaa tämä voi olla?

3. Sängyt ja nukkuminen

Onko kukaan koskaan keksinyt, miten hotellihuoneiden lakanoiden kanssa pitäisi toimia? Siis on se ylempi, jonka siivooja petaa ja taittaa huovan päälle. Ja se alempi, jota ei ole sullottu patjan reunojen alle. Kun kerran kääntyy yöllä, molemmat lakanat kiertyvät köydeksi, huopa hiertää ja patja paljastuu. Vaadimme pussilakanoita koko maailmaan!

4. Salmiakki ja muut purtavat

Ruisleipä, salmiakki, suomalaiset marjat, Fazerin sininen suklaa, lakkahillo, sitruunapippuri, dippikastikejauheet, ruisjauhot, xylitol-purkka, Tupla-patukat, hapankorput, kaurapuuro siemenillä, salmiakkikossu, proteiinirahkat, kardemumma, laktoosittomat maitotuotteet... Lista on niiin pitkä.

5. Tavat ja tottumukset

Suomalaiset kirjat ja lehdet, oi missä olette? Baarikadulla pitää vältellä sisäänheittäjiä, vaatekaupoissa yli-innokkaita myyjiä. Tinkiminen ahdistaa jo ajatuksena. Pahinta on kuitenkin juomarahan pohdinta. Notta mitenkä se taas laskettiinkaan?

Myös näitä kaivattiin:

BuranaCapsit, sappisaippua, lämpimät puulattiat, kolminkertaiset ikkunat, suomalaiset maisemat kuten hillarämeet, tunturit ja näkymät mökkijärvelle, oikeaan suuntaan avautuvat ovet, raikas ilma, oikean lämpöiset saunat, rasvaton maito, HKL:n reittiopas, keskuslämmitys, valaistus ilman sähkökatkoksia, oma tila, suodatinkahvi, keskustelu niin että saa suunvuoron, väljät julkisen liikenteen välineet, Reino- ja Aino-tossut, harjalliset metalliset kenkärallit ulko-ovilla, Lumenen tuotteet...

Jo toistakymmenta vuotta ulkom...

Tiskiharja ja pussilakanat – mitä kaikkea ulkomaanlomalla Suomesta kaipaakaan!

Enpa tieda, missa reissu on tehty, mutta epailen Espanjaa. Itse asiassa oikeastaan kaikkea puuttuvaksi listattua saa sieltakin. Hillarameita, suodatinkahvia (kauheaa myrkkya!) ja Lumenea en edes kaivannut Kanarialla asuessani. Aika monta muutakin turhaa listassa oli. Maassa maan tavalla tai maasta pois, eiko vaan?
Lue kommentti

Son moro, nääs! Haaveissa lomamatka Tampereelle? Käy kissakahvilassa ja syö valtavat amerikkalaiset pannarit aamupalaksi.

Tampere tarjoaa kaikkea, mitä ihminen saattaa kaivata: upeita ulkoilumaastoja, järvimaisemia, herkkuruokaa, historiaa ja ennen kaikkea tunnelmaa. Jos olet jo kolunnut läpi Särkänniemen huvipuiston ja käynyt koskenrannassa, koe suomalaisten suosikkikaupunki uudesta vinkkelistä. Koosta unelmien lomapäivä Tampereella näistä täsmävinkeistä. Tee siis tilaa kalenteriin ja suuntaa Manseen.

Pannareita ja patikointia

Sympaattinen Cafe Pispala tarjoaa erilaisia aamiaisannoksia, joista suosituin on lautasellinen amerikkalaisia pannareita vaahterasiirapilla ja voisilmällä.

Aamiaisen jälkeen huvikumpumainen Pispalanharju kutsuu kävelylle ja ihastelemaan Pyhäjärvelle avautuvaa maisemaa. Pyynikillä on myös upeita kulkureittejä, uimaranta ja legendaarinen Pyynikin Munkkikahvila.

Kaupungin Instagram-ystävällisin aamupala Cafe Pispalasta.
Kaupungin Instagram-ystävällisin aamupala Cafe Pispalasta.

Kaupungin parasta luomuruokaa Kauppahallista

Tampere on kuuluisa Tapolan mustasta ja kanansiipien syönnistä, mutta kaupunki tarjoaa paljon muutakin purtavaa. Tampereen kauppahalli on voittamaton lounaskohde.

Sushia: Sushibar Umami. Vaatimattoman näköiseltä ja pieneltä tiskiltä saa huhupuheiden mukaan autenttista ja ehkäpä jopa Suomen parhainta sushia. Sushilajitelmat sopivat siis todellisten sushifanaatikkojen suuhun.

Gourmet-lounasta: 4 vuodenaikaa. Korvasienikeittoa, sherryvaahtoa ja talon leipää? Tässä lounasravintolassa tiedetään, miten lounashomma hoidetaan.

Burgeribaari: Ohana Grille. Ohanan burgeri valittiin kaupungin parhaaksi vuonna 2016, joten siinä on jo tarpeeksi syytä pistäytyä grillin tiskillä. Ohana Grille erikoistuu laadukkaaseen pikaruokaan fast casual -tyyliin.

 

A post shared by Riikka Kuusisto (@rriikkka) on

Ihana Ohana!

Mojitoja vai kisuja?

Juo päiväsumpit kissoja rapsutellen. Tampereen keskustan kupeessa sijaitsee Suomen ensimmäinen kissakahvila Purnauskis. Purnauskis, Aaltosenkatu 31.

Suuntaa iltadrinksuille Tornihotellin huipulle Moro Sky Bariin. Kaupungin korkeimmasta rakennuksesta avautuu hulppeat näkymät jokaiseen ilmansuuntaan, ja kesäisin asiakkaita palvelee valtava näköalaterassi. Totisesti käymisen arvoinen. Moro Sky Bar, Ratapihankatu 43.


Kissakahvila Purnauskis on koti monelle karvaiselle kaverille.
Kissakahvila Purnauskis on koti monelle karvaiselle kaverille.

Löylyt rantasaunassa?

Rauhaniemen kansankylpylä on hellepäivien pelastus Tampereella. Rauhaniemi sijaitsee parin kilometrin päässä keskustasta, joten sinne pääsee helposti kävellen tai bussilla numero 2. Näsijärveen pulahtamisen ohella voi nauttia rantasaunan löylyistä. 

Rauhaniementie 24, saunamaksu 6 euroa.

Hoi Aurajoki! Lähde lomalle Turkuun, ja koe kesäkaupungin paremmat puolet.

Turku on kesäkaupunkien kuningas ja tarjoaa ensikertalaisille paljon ihanaa puuhaa. Jos ainoat kokemuksesi Turusta on Ruisrockista ja Ruissalosta, on aika päivittää Turku-tietämys. Varaa lomaan päivä, viikonloppu tai kokonainen viikko, sillä jokikaupungissa aika kuluu kuin siivillä.

Kutkuttavin eväsretki?

Kesäisen Turun kuningas on Aurajoki. Älä jää rannalle ruikuttamaan, vaan vuokraa Låna-piknikvene ja hyppää ruoriin. Ekologisia sähköveneitä saa vuokrattua muutamaksi tunniksi joenrannasta. Mukaan saa kartan, johon on merkitty jokivarren nähtävyydet. Soveltuu loistavasti romanttiselle piknikille kesäheilan kanssa tai kaveriporukan illanviettoon. Muista hyvät eväät ja skumppa!

Låna-piknikvene, Linnankatu 1. Alk. 59€

Vuokraa Låna ja seilaa minne haluat!
Vuokraa Låna ja seilaa minne haluat!

Ravintolareissu vankilaan?

Turkuun aukeaa uusia ihania ravintoloita kuin sieniä sateella. Käy näissä lomallasi:

Illallispaikkojen ykkönen: Kaskis. Klassikko. Muista varata pöytä hyvissä ajoin, sillä parhaimmillaan ravintolaan voi olla muutaman kuukauden jono.

Fine diningia: Roster Turku. Roster on ravintola ja cocktailbaari Maaherran Makasiinissa Tuomiokirkon kupeessa. Kesällä asiakkaita palvelee myös upea terassi.

Svengaava brunssi?

M Kitchen & Café järjestää joka lauantai jazz-brunssin. Brunssilla soittaa dj, joten puitteet brunsseiluun on kunnossa.

Jazz-brunssi, Itäinen Rantakatu 4-6.

Bileet laineilla?

Turku tunnetaan jokilaivoistaan, mutta vaihtuvia maisemia kaipaavat hyppäävät Jakke-jokilautan kyytiin. Laiva on lastattu pienellä kahvila-kioskilla. Päiväsaikaan maistuvat munkkikahvit, ja illalla bailataan laineiden päällä.

Useita pysäkkejä jokirannassa esimerkiksi Läntinen rantakatu 9. Kyytiin hyppääminen maksaa 6 €.

Yötön kesäyö Aurajoella on lyömätön kombo.
Yötön kesäyö Aurajoella on lyömätön kombo.

Lue lisää Turku-vinkkejä tästä jutustamme: Vaik kui pal kivaa! 14 parasta vinkkiä Turkuun