Viikingit sen jo tiesivät, Gotlannissa on lokoisaa. Lukuisat rannat, rauniot ja ravintolat takaavat unohtumattoman loman Etelä-Ruotsissa.

Shutterstock

3 x rannalle

Teres Oikarinen, 35, urheilukaupan myyjä, käy kesäisin rannalla pari kertaa viikossa.

Tofta, lähellä Visbytä

"Tofta on Gotlannin trendikkäin ja suosituin ranta. Hiekka on ihanan pehmeää. Minulla ja kavereilla on tapana ottaa retkieväät rannalle."

Sudersand, Fårö

"Fårön saaren Sudensand on vähän varttuneempien gotlantilaisten suosiossa. Monet perheet tykkäävät tehdä sinne päivä­matkoja. Minulla on rannalta hyviä muistoja. Olin siellä entisen poikaystäväni kanssa lomamatkalla. Fårö on Gotlannin pohjoispuolella."

Holmhällar, etelässä

"Hiekkapohjainen kiva ja rauhallinen uimaranta on Holmhällarista näyttävien kalkkikivimuodostelmien keskellä Etelä-Gotlannissa."

3 x relaa saarella

Lähiruokaa, ruusuja ja melkein pingviinejäkin.

Kahvilaan: Leva Kungslador

Tästä kahvilasta ei ole kiire pois. Viihtyisälle pihalle tai suureen saliin sisällä unohtuu helposti tuokioksi jos toiseksikin. Herkulliset makeat ja suolaiset tarjottavat ovat luomua ja lähiruokaa.
Toftavägen 20, Visby

Puutarhaan: Botaniska Trädgården

Osta pari palloa jäätelöä tai nappaa lounas kainaloon ja käppäile syömään sitä taianomaiseen Visbyn kasvitieteelliseen puutarhaan. Pieni paratiisi on kuuluisa ruusuistaan.
Botaniska Trädgården sijaitsee aivan rannan tuntumassa Visbyssä, Almedalenista pohjoiseen. Aina avoinna.

Merelle: Stora Karlsön

Stora Karlsön saarella asustelee harvinainen lintuyhdyskunta. Mustavalkoiset ruokkilinnut muistuttavat kaukaa erehdyttävästi pingviinejä. Saarelle astuessa koittaa autuus – hälinä ja hulina ovat tiessään. Oppaan avulla luonnosta ja historiasta saa eniten irti.
Stora Karlsön on puolen tunnin lauttamatkan päässä. Lautat lähtevät Klintehamnista.

3 x bongaa staroja

Ingmar Bergman Elokuvaohjaaja rakastui Fårön karuun saareen heti. Bergman-safarilla pääsee hänen elokuviensa tapahtumapaikoille.

Peppi Pitkätossu Kneippbyn lasten kesämaan Peppi ei paparazzeja pelkää. Huvikummussa voi tavata myös Astrid Lindgren -nuken työssään.

Stockholmsvecka Heinäkuun puolivälin jälkeen Visbyssä bilettää Tukholman eliittinuoriso. Stockholmsveckaa kutsutaan hien, hiekan ja skumpan orgiaksi.

3 x jännitystä

Anna Jansson
Gotlantilaissyntyisen Anna Janssonin dekkareissa seikkailee Visbyssä asuva rikoskomisario Maria Wern. Kirjojen tapahtumat sijoittuvat eri puolille saarta. Anna esittelee saaren historiaa ja pikkukaupungin elämänmenoa kiinnostavasti.

Håkan Östlundh
Yhdessä Håkan Östlundhin kirjoista gotlantilaispoliisi Fredrik Broman alkaa selvittää, miksi Fårön saarelle juuri muuttanutta perhettä on uhkailtu. Pian perheen vanhemmat katoavat. Håkan Östlundhin kirjoja ei ole vielä suomennettu.

Mari Jungstedt
Kirjailija kuvailee jännäreissään usein tarkasti median ja poliisin välistä yhteistyötä. Romaanit sijoittuvat Gotlantiin. Entinen tv-toimittaja on koostanut kirjojensa tapahtumapaikoista mielenkiintoisen nettisivuston: www.jungstedtsgotland.se.

3 x syömään ja juomaan

Opiskelijat Joel Levin, 25, ja Sara Lundin, 22 vinkkaavat nälkäisiä menemään Surfersiin.

Surfers

Aivan Visbyn sydämessä sijaitsee trendikäs Surfers. Listalla länsimainen ja kiinalainen ruoka paiskaavat tyylikkäästi kättä. Vaikka ei illallisnälkä olisikaan, makeasti sisustetussa ravintolassa kannattaa piipahtaa drinkillä.
Södra Kyrkogatan 1, Visby

Creperie & logi

Creperie tarjoillee mainioita ranskalaisia galetteja eli suolaisia pannukakkuja herkullisilla täytteillä. Söpöltä terassilta on huikeat näkymät. Login tyylikkäässä sviitissä yöunet saattavat jäädä sisustuksen ihailun takia vähäisiksi.
Wallersplats 3, Visby

Munkkällaren

Visbyssä on Ruotsin kaupungeista eniten kapakoita asukasta kohti. Yksi suosituimmista on Munkkällaren. Munkkien kellareissa ei tainnut keskiajalla olla aivan yhtä vilkasta kuin Munkkällaren tanssilattialla lauantai-iltana...
Hansgatan 40, Visby   

3 x ympäri

Pyörällä Kierrä Gotlanti pyörällä ja matkamittari on 500
kilometriä rikkaampi. Pyöriä saa vuokrata saarelta.

Moottoripyörällä Todellista vauhdin hurmaa hienoissa maisemissa voi kokea vain moottoripyörän selästä käsin. Motskareitakin saa vuokrattua saarelta.

Autolla Kun Gotlantiin saapuu autolautalla, kannattaa ottaa omasta menopelistä kaikki hyöty irti. Teltta takakontissa alentaa kivasti majoituskustannuksia. 

Gotlantiin pääsee Helsingistä suoraan FlyGotlandilla ja välilaskujen kautta muillakin yhtiöillä. Silja Line ja Viking Line seilaavat Gotlantiin Tukholmasta.

Rantahengailua, basaareja ja kulttuuririentoja. Nämä upeat kaupungit houkuttelevat nyt matkailijoita.

1. Istanbul

Meşhur bayır😬

Kuva, jonka ! ilkin karacan karakuş (@ilkinkaracan) julkaisi

Eurooppa ja Aasia kohtaavat kiehtovassa Istanbulissa. Kaupungissa voi tehdä löytöjä basaareissa, ihailla arkkitehtuuria ja siemailla maukasta omenateetä.

2. Rooma

Sunsets and rooftops #romanity

Kuva, jonka Nicolee Drake (@cucinadigitale) julkaisi

Yksi Euroopan suosituimmista – ja romanttisimmista – kaupunkikohteista on nyt myös trendimatkaajan valinta. Rooma on parhaimmillaan syksyllä ja keväällä. Keskikesällä kaupunki on usein tukahduttavan kuuma ja täynnä turisteja.

3. Miami

Aurinkoinen Miami on täydellinen paikka, jos kaipaat sekä letkeää rantahengailua että suurkaupungin menoa. Floridan isoimman kaupungin pastellisävyt ja art deco -arkkitehtuuri miellyttävät silmää.

4. Dublin

Irlannin pääkaupungissa riittää kulttuuritarjontaa, kuten teattereita ja elävää musiikkia. Toki Dublin on myös oluen ystävien mekka.

5. Toronto

Major 🔑 Photo by » @typicalmitul #yourtoronto

Kuva, jonka Your Toronto (@yourtoronto) julkaisi

Metropoli on kuin Kanadan New York, sillä se on kulttuurien sulatusuuni. Eläväinen kaupunki vilisee shoppailumahdollisuuksia, pilvenpiirtäjiä ja kaikenlaisia tapahtumia jazzfestivaaleista urheilukisoihin.

6. Tallinna

Решено вернуться летом, чтобы увидеть черепичный цвет 🍊🍅

Kuva, jonka letunovapolina (@letunovapolina) julkaisi

Tallinna muuttuu nyt nopeasti, ja varsinkin kaupungin ruokakulttuuri on huimassa nosteessa. Haluat sitten vegaaniruokaa, luomua, aasialaista tai huipputason fine diningia, löydät sen varmasti Tallinnasta – ja edelleen Suomen hintoja halvemmalla.

7. Mexico City

Coyoacan. #colortherapy #mexicocitydf #mexicocity #lantana

Kuva, jonka Beth (@cassandra.beth) julkaisi

Meksikon pääkaupunki pursuaa designputiikkeja, museoita, omaperäistä ruokaa ja viihtyisiä puistoja. Suurkaupungin tuntu on taattu, sillä Mexico Cityssä asuu yli 20 miljoonaa ihmistä.

8. Vilna

Kuva, jonka KrisBo (@_krisbo_) julkaisi

Turistit eivät ole vielä löytäneet Liettuan Vilnaan samalla tavalla kuin Latvian Riikaan. Se on kuitenkin vain ajan kysymys. Vilnassa on roppakaupalla loistavia ja edullisia ravintoloita. Katedraaleja on joka kulmassa, sekä pieniä ja söpöjä että suuria ja komeita. Užupisin kaupunginosa vetää puoleensa boheemia väkeä.

9. Malaga

Vanha klassikkolomakohde on taas muodissa. Malaga on paljon muutakin kuin rantelämää. Pablo Picasson synnynkaupungissa on esimerkiksi erinomaisia taidemuseoita.

10. Taipei

Taiwanin pääkaupunki on tänä vuonna maailman designpääkaupunki ja yksi Aasian kiinnostavimmista kaupunkikohteista juuri nyt. Taipeissa voi nähdä kiinalaisia, japanilaisia ja länsimaisia vaikutteita, mikä tekee esimerkiksi ruokatarjonnasta kiehtovan.

Mikä on sinun suosikkikaupunkisi? Kerro kommenttikentässä tai jaa kuvasi Instagramissa tai Twitterissä hashtagilla #menaiset!

Viisi hiihtoaluetta, ainutlaatuiset kuumat lähteet ja korea katukuva houkuttavat Itävallan Bad Gasteiniin.

Mitä yhteistä on fyysikko Albert Einsteinilla, U2-yhtyeen Bonolla, laulaja Liza Minellilla, paavi Johannes Paavali II:lla ja näyttelijä Jude Law’lla?

Kaikki ovat käyneet kylpemässä ja rentoutumassa korkeiden lumivuorten välissä sijaitsevassa Bad Gasteinissa. Idyllinen itävaltalainen alppikylä on houkutellut tähtiä ja muita kävijöitä jo yli sadan vuoden ajan.

Eikä ihme, sillä Bad Gastein on yllättävä helmi jylhien maisemien keskellä. Toisin kuin perinteiset alppikylät valkoruskeine pikkutaloineen, täällä komeat kivirakennukset säväyttävät loistokkuudellaan. Jugendtyyliset talot on rakennettu pääosin 1850–1930-luvuilla, ja ne huokuvat vanhan ajan eleganssia. Kontrastia tuo ympäröivä maisema: talot kohoavat Alppien jyrkillä rinteillä.

Euroopan rikkaat ja kuuluisat kuninkaallisia myöten nauttivat alueen kylpylöistä ja radonpitoisen mineraaliveden terveysvaikutuksista.

Kauniit rakennukset kertovat Bad Gasteinin kukoistuksesta: Euroopan rikkaat ja kuuluisat kuninkaallisia myöten nauttivat alueen kylpylöistä ja radonpitoisen mineraaliveden terveysvaikutuksista.

Paikka on nykyäänkin Itävallan suosituimpia hiihtokohteita, mutta kylpylät tekevät siitä ainutlaatuisen koko Euroopassa. Kylpylöiden suosio on jatkunut näihin päiviin. Alppikylän seurapiirielämään pääsee aikamatkalle, kun tutkii vuonna 1889 rakennetun Salzburger Hof -hotellin seiniä, jotka on vuorattu julkkisten valokuvilla ja tervehdyksillä.

Laaja hiihtoalue houkuttaa

Aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta, ja suksien kantit purevat pehmeään pakkaslumeen. Käännös, käännös, käännös. Välillä on pysähdyttävä lepäämään ja ihailemaan ympärillä kohoavia lumipeitteisiä vuorenhuippuja. Nautittava rinne tuntuu jatkuvan ikuisuuksiin.

Näkymän kruunaa Itävallan korkein vuori Grossglockner, joka kurottelee ylväänä kohti taivasta auringon kultaamana.

Bad Gasteinissa riittää laskettavaa, sillä viidellä eri hiihtoalueella on yli 220 kilometriä rinteitä. Kokeneille laskijoille on runsaasti offareita. Bad Gasteinia pidetään lumivarmana paikkana: kylä sijaitsee 1 100 metrin korkeudessa, ja parhaimmillaan kurvailemaan pääsee huikeissa maisemissa 2 700 metrissä.

Näkymän kruunaa Itävallan korkein vuori Grossglockner, joka kurottelee ylväänä kohti taivasta auringon kultaamana.

Vauhdikkaan hiihtopäivän kruunaa kylmä tuopillinen kylän suosituimmassa after ski -ravintolassa Silver Bulletissa, joka sijaitsee parin sadan metrin päässä hissiasemalta Stubnerkogelilta.

Live-bändi pistää parastaan ja hikinen laskukansa bilettää neljässä kerroksessa yön pikkutunneille.

Hetki herkuttelulle

Bad Gasteinissa voi myös syödä hyvin. Tässä neljä hyvää vinkkiä:

Tuolihissillä fonduelle. Takkatuli ritisee ja lasissa höyryävä glühwein lämmittää ihanasti. Yksi Europan vanhimmista rinneravintoloista, Bellevue Alm, on koettava. Päivällä ravintolaan pääsee rinteitä pitkin, kun laskee Stubnerkogelin yläasemalta alas kylään.

Suurin elämys on matka illalliselle! Ravintolaan noustaan vanhalla yksipaikkaisella tuolihissillä. Matka läpi pimeän ja hiljaisen metsän on satumainen. Perillä syödään tuhtia juusto- tai lihafondueta. Kylään lasketaan perinteisellä kelkalla, joten kannattaa tarkkailla hehkuviinilasillisten määrää.

Pianomusiikkia ja eleganssia. Kylän elegantein hotellibaari sijaitsee Salzburger Hofissa. Ritz Barissa drinkkejä nautitaan pianomusiikin säestyksellä. Ritz-ravintola tarjoilee kansainvälisiä ja itävaltalaisia herkkuja vanhassa loisteliaassa salissa. Laajalta viinilistalta löytyy harvinaisuuksiakin.

Mamma mia, pizza-aika! Joskus pitkän rinnepäivän jälkeen kaipaa tuhtia ja mutkatonta ruokaa, kuten tirisevää pizzaa. Parhaat lätyt löytyvät juuri uusitusta Angelo’s-ravintolasta, joka on tunnettu suussa sulavista pizzoistaan. Italialaisen paikan tunnelma on mutkaton, ja listalla on annoksia pastoista kalaruokiin.

Taivaallista yöpalaa. Kun viimeisetkin energiat on karistettu Silver Bulletin tanssilattialle ja silmäluomia painaa, mutta jotain hiukopalaa olisi saatava, kannattaa suunnata luotibaarin läheltä löytyvälle pienelle kebabkioskille. Paikan jo legendaariset kebabrullat rapeine lihoineen ovat taivaallisia! Monet sanovat niitä elämänsä parhaiksi.

Felsentherme on Bad Gastainin must-kohde.

Uudistu ulkoaltaassa

Bad Gasteinissa ei voi käydä kokematta kuuluisaa Felsentherme-kylpylää. Lähes 40-asteisessa ulkouima-altaassa kelpaa lekotella sporttisen päivän päätteeksi. Pikkupakkanen nipistelee poskia ja lumihiutaleet leijailevat hiuksille.

Jos haluat pitää välipäivän rinteistä, kylpylässä kuluu helposti koko päiväkin, sillä saunoja ja altaita on useita. Kävijää hellii terveysvaikutteinen radonvesi suoraan Alppien kuumista lähteistä. Vesi vaihtuu päivittäin, joten vettä ei tarvitse kloorata. Kylpylä onkin Euroopan ympäristöystävällisin.

Thermal-veden sanotaan parantavan vastustuskykyä ja tulehduksia sekä auttavan muun muassa reumaan, astmaan ja kihtiin.

Nämä kymmenen paikkaa hurmaavat kotimaisia ja ulkomaisia matkailijoita. Kerro myös oma suosikkisi!

1. Porvoo

Idyllinen vanhakaupunki, jokiranta ja ihania kahviloita, mitä muuta ihminen kaipaa!

2. Kakslauttanen

Kakslauttanen. #lapland #visitfinland @kakslauttanen_arctic_resort #throwback #nature #outdoor

Kuva, jonka Valtteri Hirvonen (@valtterihirvonen) julkaisi

Ei ole ihme, että tämä australialaispari halusi viettää unelmahäitään juuri Saariselän Kakslauttanen-lomakeskuksessa.

3. Utsjoki

Utsjoen talvi on pitkä ja pimeä, mutta vastapainoksi kesällä aurinko ei laske kahteen kuukauteen.

4. Turku

Suomen vanhin kaupunki ei petä. P.S. Tule jo kevät!

5. Päijänne

Järvimaisema kuuluu myös kesään. Päijänteen maisemareitti on valittu Suomen kauneimmaksi reitiksi.

6. Koli

#autumn #coloroftheseason #freshair #familytime #hiking #koli

Kuva, jonka Milana Räsänen (@milanarasanen) julkaisi

Koli ei ole syyttä supersuosittu luontomatkailukohde.

7. Hailuoto

Hyvää viikonloppua! 📷: Hannu Haapala #hailuoto #marjaniemi #majakka #loppusyksy #kuura

Kuva, jonka Hailuoto (@hailuoto) julkaisi

Pelkkä lauttamatka Oulun lähellä sijaitsevalle saarelle on elämys.

8. Porkkalanniemi

#porkkalanniemi #porkkala #kirkkonummi

Kuva, jonka Petter Kainu (@petepotkale) julkaisi

Aava meri ja jylhä kalliomaisema hurmaavat Kirkkonummella.

9. Helsinki

Jugendtaloja, raitiokiskoja ja putiikkeja, mutta toisaalta meri ja metsää. Helsingistä löytyy jotain jokaiselle.

10. Oulanka

Adventure awaits.

Kuva, jonka Daniel Taipale (@dansmoe) julkaisi

Moni suuntaa Oulangan kansallispuistoon vaellusretkelle.

Mikä on sinun mielestäsi Suomen upein paikka? Kerro kommenttikentässä tai jaa kuvasi Instagramissa hashtagilla #menaiset.

Reissaaminen ei vaadi suuria tekoja. Hipstereiden Riiassa, koko kansan Kroatiassa, ekoilijoiden junamatkalla ja kesä-Suomen keitaissa tärkeintä ovat helppous ja rentous.

1. Älä hellitä kännykästä

Juuri kohkattiin detox-lomista, joilla kaikki älylaitteet suljettiin ja oltiin ihanasti irti verkosta. Nyt on vastakkaisen trendin aika: mobile first tai more mobile, kännykkä edellä mennään.

Nettiin on päästävä koko ajan: kohteeseen tutustutaan virtuaalisesti, matka tilataan verkossa, paikan päällä suunnistetaan appsien avulla. Pian älykellosi voi piipata täsmästi lounasaikaan ja ilmoittaa parhaat lähiravintolat.

Valtaosa nykymatkaajista on valmis vaihtamaan hotellia, jos wifi uupuu. On myös pakko jakaa braggie eli rehvastelukuva, joka postataan someen kymmenen minuutin sisällä saapumisesta, ennen kuin esitellään näkymä rantatuolista tai illallislautanen.

2. Hotit spotit 2016

Havaiji. Valkoista hiekkaa, turkoosia merta, Honolulun kaislavöitä. Monien kerran elämässä -unelmakohde on tänä vuonna myös historianiilojen mieleen, kun legendaarisesta Pearl Harborin taisteluista tulee kuluneeksi 75 vuotta.

Rio de Janeiro. Kuumat sambarytmit, Copacabanan ja Ipaneman hiekkarannat, Kristus-patsas, Sokeritoppavuori ja pahamaineiset favelat. Siinäpä ensimmäiset mielikuvat elokuun olympia-kaupungista. Mutta miten käy Ruuskasen Antin?

Stratford-upon-Avon. Mennäkö vai eikö mennä? Nyt jos koskaan kaikkien kaunosielujen kannattaa vierailla englantilaisessa pikkukaupungissa, jossa vietetään William Shakespearen kuoleman 400-vuotisjuhlia. Royal Shakespeare Company esittää klassikkonäytelmiä, ja neron syntymäkodinkin voi katsastaa.

3. Kreikkaan, totta kai

Suomalaiset eivät Kreikkaa hylkää. Uusien kohteiden nälkä näkyy: matkatoimistot esittelevät vuosittain omia uutuuksiaan, tänäkin kesänä yli 20 kohdetta.

Kohdevalikoimaan palaa Karpathos, jonne Apollomatkat aloittaa reissut. Aurinkomatkat alkaa viedä Kreikka-faneja Paroksen saarelle sekä Finnmatkat Itä-Kreetalle muun muassa Sissiin, Gouvesiin, Panormosiin. Tjäreborgin uutuuksia ovat Kreetan Makrigialos ja Ierapetra sekä Santorinilla Thira.

4. Komiata pukkaa!

Jos tykkäät kaikesta suuresta, tämäkin on nähtävä. Maailman suurin risteilyalus Harmony of the Seas aloittaa risteilyt keväällä. Paattiin mahtuu 5 479 matkustajaa.

Harmony of the Seas seilaa kesän Välimerellä. Matkoja tarjoaa mm. Tjäreborg.

5. Seuraava Kroatia?

Nousussa: Bosnia-Hertsegovina.

Astrid Lindgrenin koti on samassa kunnossa kuin kirjailijan elinvuosina. Kuva: Lehtikuva

6. Pepin äidille kylään

Satutäti Astrid Lindgren asui Tukholmassa Dalagatan 6:ssa vuodesta 1941 alkaen. Nyt koti on avautunut yleisölle, tosin vain yli 15-vuotiaille. Liput varattava etukäteen, hinta 15 kruunua (16 euroa).

Se tärkein: huoneesta askel altaaseen. Kuva: Shutterstock

7. Mihin majoitut?

Loman kimurantein valinta on usein hotelli. Netissä voi surffailla tuntikausia etsimässä sopivaa, ja silti jää kaihertamaan tunne, tuliko valittua oikein.

TripAdvisor-sivuston kyselyn mukaan hotellin valinnassa tärkeysjärjestys on nykyään tämä: ilmastointi, wifi, aamiainen, uima-allas.

Tjäreborgin mukaan taas yhä useammat haluavat pulahtaa uima-altaaseen suoraan omalta terassilta. Tällaiset pool access -huoneet myydään kuulemma selvästi ensimmäisinä.

8. Oma seura paras

Sinkkumatka, soololoma, a-luokan reissu. Jatkuvasti törmää kehotuksiin, joiden mukaan jokaisen naisen tulisi vähintään kerran elämässään matkustaa yksin, jotta oppisi tuntemaan itsensä ja löytämään rohkeutensa.

Suomalaiset matkatoimistot tarjoavat pakettikohteisiin rajoitetusti yhden hengen huoneita ilman lisämaksua. Maailmalla yksin matkustaville naisille on jo klubeja, joiden jäsenet voivat säästää kustannuksissa jakamalla huoneen turvallisesti toisen klubilaisen kanssa.

Mamma Mian jatkoilla sirkat sirittävät ja lempeä kreikkalainen saaristolaisilma hellii, vaikka Gröna Lundissa ollaankin.

9. Ilta Abban kanssa

Tukholman ehkä odotetuin ja kohkatuin ravintolauutuus avautui 20. tammikuuta, kun K-18-ravintola Mamma Mia! The Party avasi ovensa. Ja se ovi aukeaakin Mamma Mia! -leffasta tuttuun Nikos Tavernaan, jonka Abba-mies Björn Ulvaeus on siirtänyt Tukholman Gröna Lundiin. Luvassa ovat leffan jatkot: skopeloslaista meininkiä kreikkalaisine ruokineen ja Ouzoineen, hämärtyvän illan sirittävine sirkkoineen, höystettynä Abban musiikilla ja tanssilla.

Elämysillan ensimmäiset viikot on myyty loppuun, vaikka lippujen hinta on messevät 1 340 kruunua (145 euroa). Sillä hinnalla saa Ulvaeuksen mukaan hetken taikaa, joka sisältää illallisen ja ainakin neljä tuntia bailausta.

– Ihan kuin elokuvassa, mutta oikeasti, Ulvaeus sanoo.

Mutta missä ovat Pierce ja Colin?

10. Iisi Ibiza

Ibizasta ei ehkä ensimmäisenä tule mieleen ”aito Espanja”, mutta Santa Eulalian kaupungissa niin se vain on. Saaren itärannikon rauhallisessa kaupungissa on söpö rantabulevardi, putiikkeja, pari kivaa rantaa ja viihtyisiä toreja – sekä parhaat ravintolat. Viiden kilometrin päässä Es Canássa on huhtikuusta lokakuulle joka keskiviikko saaren suurimmat hippimarkkinat.

11. Uutta ilmassa

Talvi on Enontekiön pisin vuodenaika, mainostaa Enontekiön kunta. Kaikkien mielestä ei kiva juttu, mutta talvisporttaajille oikein jees. Heitä Finnair lennättää kevätlumille suorana 20.2.–9.4. Kesällä Finnairin uutuuksia ovat Fukuoka Japanissa ja Guangzhou Kiinassa.

12. Uusi Berliini

Berliini hipsterien ykköskohteena on saanut kovan haastajan. Partasuiset pipopäät ja coolit kimmat suuntaavat nyt Latvian Riikaan.

Boheemia meininkiä tarjoaa etenkin Miera iela, joka tunnetaan myös Peace-katuna. Sen kuppilat, taide-galleriat ja putiikit luovat puitteet katu-uskottavaan hengailuun.

Myös Budapest on noussut hipsterikohteeksi.

13. Kroatia kuten haluat

Kroatiassa on hyvä ruoka, kirkas meri, kiinnostava historia ja luonto. Siksi lähes jokainen matkanjärjestäjä sekä lentoyhtiö vie sinne suomalaisia. Tarjolla on toistakymmentä kohdetta: niin Bračin ja Hvarin saarta kuin Splitiä ja Cavtatia. Tjäreborg aloittaa matkat Istrian niemimaalle, ja Aurinkomatkat vie uutena Vodiceen. Omatoimireissaaja pääsee Helsingistä suoralla lennolla Pulaan, Splitiin ja Dubrovnikiin.

14. Kunto kohdilleen

Loma, ihmisen paras aika tehdä itselle hyvää. Siksi kunto- ja teemalomabuumille ei näy loppua. Uutuuksia ovat Aurinkomatkojen CrossNature-reissut, joilla vedetään ulkoilmassa kehonpainotreeniä. Talvella hikoillaan Kanarialla, Thaimaassa ja Vietnamissa, kesällä Kreikan Haniassa ja Rodoksella sekä Turkin Alanyassa ja Marmariksessa.

Tjäreborg aloittaa astrolomat. Tähtimerkkejä voi opiskella Turkin Alanyassa ammattiastrologin opastuksessa.

Louvre Abu Dhabi rakennetaan veden päälle.

15. Louvre uusiksi

Arabiemiraatteihin avautunee loppuvuodesta pitkän rakentamisen jälkeen Louvre Abu Dhabi, josta ennustetaan yhtä maailman parhaista taidemuseoista. Jo nimi sekä koko, 24 000 neliötä, kertovat, että tavoitteet ovat korkealla.

Pulahdus keskellä cityä, Kauppatorin kupeessa. Kuva: Huttunen-Lipasti-Pakkanen

16. Löylyttele cityssä

Keväällä Helsinki on entistä ihanampi, kun Kauppatorin kylkeen avautuu merikylpylä Allas. Osin joukkorahotteiseen uimalaan tulee kolme uima-allasta, saunoja ja ravintola. Myös Jasper Pääkkösen ja Antero Vartian Hernesaaren sauna- ja ravintolakompleksin Löylyn pitäisi aueta keväällä.

17. Menolippu maisemaan

Kun on istunut tarpeeksi lentokoneessa, alkaa junamatkailussa olla taas eksotiikkaa. Varsinkin jos valitsee jonkin Euroopan kauneimmista reiteistä:

West Highland Line, Skotlanti Kiertomatkalla näkee Ben Nevisin eli Britannian korkeimman vuoren sekä Harry Potter -leffoista tuttuja maisemia. Kesto: 2 t, 135 km.

Rauma Railway, Åndalsnes–Dombås, Norja Vuoria, laaksoja, Rauma-joki. Kauneimmillaan kesällä. Kesto: 1,5 t, 114 km.

Bernina Express, Sveitsi–Italia Alpit, upeaa luontoa, kyliä, 55 tunnelia, 196 siltaa. Kesto: 4 t, 123 km.

18. Lähde spontaanisti!

”Jos matkalle lähtiessä on tarjolla kaksi tai kolme vaihtoehtoa, joista on mahdollisuus valita, arvio matkasta on kielteisempi kuin silloin, kun vain päättää lähteä jonnekin vertailematta matkakohdetta mihinkään.”

Onnellisuusproffa Markku Ojanen Kaikki on hyvin juuri nyt -kirjassaan (Minerva 2015)

19. Suomi-helmiä

UKK:n mökille. Kekkonen hiihti, Kekkonen kalasti. Presidentti Urho Kaleva Kekkosen mökki Saariselällä on nyt boutique-hotelli Jávri Lodge, mutta aktiviteetit ovat samat. Nuku yösi mittatilausvuoteessa ja kokeile aamusella, nouseeko sinullakin jättikaloja! 2 hh, alkaen 700 € (sis. puolihoidon)

Telttailu 2.0. Unohda vetinen teltta ja kylmä ruoka. Glamorous camping eli glamping on saapunut Suomeen. Lapissa Torassiepin rannalla on iglumaisia telttoja, joissa on hotellihuoneen mukavuudet.

Harriniva Hotels & Safaris, Aurora Dome, Muonio.

Festaroi kuin muumi. Vihdoin muumit saivat festarinsa. Bodominjärvellä on kaikki muumit laaksossa tietenkin vaarallisesti juhannuksena 24.–26. kesäkuuta.

20. Sinä, Nordenskiöld

Valaita, jääkarhuja, mursuja ja Pohjoisen jäämeren lintuja. Vai sittenkin Antarkiksen pingviinejä, valaita ja hylkeitä? Jos sisälläsi asustaa pieni tutkimusmatkailija A. E. Nordenskiöld, kohteesi on viikon parin risteily Huippuvuorille tai Antarktikselle. Jäätikkömaisemaa katsoessa voi mielessä häivähtää kaiho: sulavatko nämäkin jo pian?

Risteily Huippuvuorille, Kaleva Travel alk. 2100 €/hlö. Risteily Antarktikselle, Kaleva Travel alk. 4574€/hlö.

Finnair lentää suorana Huippuvuorten Svalbardiin kesä–elokuussa, alk. 216 €.

21. Taukojumppa altaassa?

Oletko sinäkin niitä, jotka haaveilevat läppärityöläisyydestä palmun alla? Miksi kököttää loisteputken alla tylsässä konttorissa, jos hommat voisi tehdä inspiroivammassakin ympäristössä? Yhä useampi haluaisi yhdistää työn ja nautinnon. Ilmiölle on nimikin: business + pleasure = bleisure.