Viikingit sen jo tiesivät, Gotlannissa on lokoisaa. Lukuisat rannat, rauniot ja ravintolat takaavat unohtumattoman loman Etelä-Ruotsissa.

Shutterstock

3 x rannalle

Teres Oikarinen, 35, urheilukaupan myyjä, käy kesäisin rannalla pari kertaa viikossa.

Tofta, lähellä Visbytä

"Tofta on Gotlannin trendikkäin ja suosituin ranta. Hiekka on ihanan pehmeää. Minulla ja kavereilla on tapana ottaa retkieväät rannalle."

Sudersand, Fårö

"Fårön saaren Sudensand on vähän varttuneempien gotlantilaisten suosiossa. Monet perheet tykkäävät tehdä sinne päivä­matkoja. Minulla on rannalta hyviä muistoja. Olin siellä entisen poikaystäväni kanssa lomamatkalla. Fårö on Gotlannin pohjoispuolella."

Holmhällar, etelässä

"Hiekkapohjainen kiva ja rauhallinen uimaranta on Holmhällarista näyttävien kalkkikivimuodostelmien keskellä Etelä-Gotlannissa."

3 x relaa saarella

Lähiruokaa, ruusuja ja melkein pingviinejäkin.

Kahvilaan: Leva Kungslador

Tästä kahvilasta ei ole kiire pois. Viihtyisälle pihalle tai suureen saliin sisällä unohtuu helposti tuokioksi jos toiseksikin. Herkulliset makeat ja suolaiset tarjottavat ovat luomua ja lähiruokaa.
Toftavägen 20, Visby

Puutarhaan: Botaniska Trädgården

Osta pari palloa jäätelöä tai nappaa lounas kainaloon ja käppäile syömään sitä taianomaiseen Visbyn kasvitieteelliseen puutarhaan. Pieni paratiisi on kuuluisa ruusuistaan.
Botaniska Trädgården sijaitsee aivan rannan tuntumassa Visbyssä, Almedalenista pohjoiseen. Aina avoinna.

Merelle: Stora Karlsön

Stora Karlsön saarella asustelee harvinainen lintuyhdyskunta. Mustavalkoiset ruokkilinnut muistuttavat kaukaa erehdyttävästi pingviinejä. Saarelle astuessa koittaa autuus – hälinä ja hulina ovat tiessään. Oppaan avulla luonnosta ja historiasta saa eniten irti.
Stora Karlsön on puolen tunnin lauttamatkan päässä. Lautat lähtevät Klintehamnista.

3 x bongaa staroja

Ingmar Bergman Elokuvaohjaaja rakastui Fårön karuun saareen heti. Bergman-safarilla pääsee hänen elokuviensa tapahtumapaikoille.

Peppi Pitkätossu Kneippbyn lasten kesämaan Peppi ei paparazzeja pelkää. Huvikummussa voi tavata myös Astrid Lindgren -nuken työssään.

Stockholmsvecka Heinäkuun puolivälin jälkeen Visbyssä bilettää Tukholman eliittinuoriso. Stockholmsveckaa kutsutaan hien, hiekan ja skumpan orgiaksi.

3 x jännitystä

Anna Jansson
Gotlantilaissyntyisen Anna Janssonin dekkareissa seikkailee Visbyssä asuva rikoskomisario Maria Wern. Kirjojen tapahtumat sijoittuvat eri puolille saarta. Anna esittelee saaren historiaa ja pikkukaupungin elämänmenoa kiinnostavasti.

Håkan Östlundh
Yhdessä Håkan Östlundhin kirjoista gotlantilaispoliisi Fredrik Broman alkaa selvittää, miksi Fårön saarelle juuri muuttanutta perhettä on uhkailtu. Pian perheen vanhemmat katoavat. Håkan Östlundhin kirjoja ei ole vielä suomennettu.

Mari Jungstedt
Kirjailija kuvailee jännäreissään usein tarkasti median ja poliisin välistä yhteistyötä. Romaanit sijoittuvat Gotlantiin. Entinen tv-toimittaja on koostanut kirjojensa tapahtumapaikoista mielenkiintoisen nettisivuston: www.jungstedtsgotland.se.

3 x syömään ja juomaan

Opiskelijat Joel Levin, 25, ja Sara Lundin, 22 vinkkaavat nälkäisiä menemään Surfersiin.

Surfers

Aivan Visbyn sydämessä sijaitsee trendikäs Surfers. Listalla länsimainen ja kiinalainen ruoka paiskaavat tyylikkäästi kättä. Vaikka ei illallisnälkä olisikaan, makeasti sisustetussa ravintolassa kannattaa piipahtaa drinkillä.
Södra Kyrkogatan 1, Visby

Creperie & logi

Creperie tarjoillee mainioita ranskalaisia galetteja eli suolaisia pannukakkuja herkullisilla täytteillä. Söpöltä terassilta on huikeat näkymät. Login tyylikkäässä sviitissä yöunet saattavat jäädä sisustuksen ihailun takia vähäisiksi.
Wallersplats 3, Visby

Munkkällaren

Visbyssä on Ruotsin kaupungeista eniten kapakoita asukasta kohti. Yksi suosituimmista on Munkkällaren. Munkkien kellareissa ei tainnut keskiajalla olla aivan yhtä vilkasta kuin Munkkällaren tanssilattialla lauantai-iltana...
Hansgatan 40, Visby   

3 x ympäri

Pyörällä Kierrä Gotlanti pyörällä ja matkamittari on 500
kilometriä rikkaampi. Pyöriä saa vuokrata saarelta.

Moottoripyörällä Todellista vauhdin hurmaa hienoissa maisemissa voi kokea vain moottoripyörän selästä käsin. Motskareitakin saa vuokrattua saarelta.

Autolla Kun Gotlantiin saapuu autolautalla, kannattaa ottaa omasta menopelistä kaikki hyöty irti. Teltta takakontissa alentaa kivasti majoituskustannuksia. 

Gotlantiin pääsee Helsingistä suoraan FlyGotlandilla ja välilaskujen kautta muillakin yhtiöillä. Silja Line ja Viking Line seilaavat Gotlantiin Tukholmasta.

Kommentit (0)

Haaveissa vaellusreissu? Matkan ihanin vaihe eli suunnittelu kannattaa aloittaa nyt. Ota avuksesi uudet oppaat.

Etelä-Suomen maisemiin

Eipä olisi aloittelija arvannut, miten monipuolisia luontomaisemia mahtuu Loviisan, Lahden ja Keravan väliseen maastoon! Intohimoinen retkeilijä Raija Hentman käy oppaassaan läpi 96 kohdetta ja niiden 106 luontoreittiä. Kirja kertoo vinkit niin 100 metrin pyrähdykseen pukkilalaiselle lintutornille kuin aina 253 kilometriä pitkille Porvoon pyöräreiteille.

Raija Hentman: Etelä-Suomen retkeilyopas 2. Luontokohteita pääkaupunkiseudulta itään (Minerva)

Ruotsiin ja Norjaan

Vuonomaisemia, tuntureita ja myskihärkiäkin! Jos Suomen Lapin eksotiikka on koettu ja Alpit tuntuvat liian kaukaisilta, on Keski-Skandinavia elämyksellinen vaihtoehto. Tuore teos kertoo Keski-Ruotsin ja -Norjan vaellusreiteistä ja vaellukselle valmistautumisesta. Kokenut vaeltaja Harri Ahonen esittelee yli 200 reittiä erittäin yksityiskohtaisesti.

Harri Ahonen: Keski-Skandinavian vaellusreitit (Tammi)

Minne vain

Retkeilyn iloa, inspiraatiota sekä hyviä varuste- ja kohdevinkkejä! Kaikki tarpeellinen Suomen luontokohteista ja retkeilystä löytyy Retkipaikka.fistä. Sivulle päivitetään jatkuvasti mielenkiintoisia ja houkuttelevia vinkkejä Suomen luontokohteisiin, varustetestejä ja retkieväsideoita. Kohteeksi voi hakea vaikka mielenkiintoisia puita tai kalliomaalauksia. Muista myös Metsähallituksen Luontoon.fi!

Television äärelle

Vaikka Suomen kesä ei joka päivä houkuttaisi ulkoilemaan, myös kotisohvalta pääsee sukeltamaan kotimaisiin luontomaisemiin. TV1:llä alkaa kesäkuussa yhdeksänosainen sarja Metsien kätkemä, jossa ihaillaan niin tuntureiden karuutta kuin kanervamaiseman kauneutta.

Katso traileri:

Metsien kätkemä, Yle TV1 kesäkuussa. Ohjelman oppaiden Reetta Rannan ja Antti Huttusen teos Metsien kätkemä (Gummerus) ilmestyy syyskuussa.

Peking on kuhiseva miljoonakaupunki, jonka kujilla eletään kuin pikkukylissä. Kiinan pääkaupungista saa napakan otteen lyhyessäkin ajassa.

Mongolialaisen ravintolan ovella tuoksuvat tee ja hot pot -pata, kun nainen astuu kadulle, heittää repun selkäänsä, työntää kätensä lämpöisiin jättitumppuihin ja hurauttaa sähkömopon käyntiin.

Kohta hän liittyy mopojen parveen, joka surisee lähes ääneti pitkin kuusikaistaista katua ja ohittaa Kielletyn kaupungin portilla tuijottavat Mao Zedongin kasvot.

Jalkakäytävällä rientävän siivoojan luuta lakaisee laatoilta viimeisenkin roskanrippeen, kun valo vaihtuu jalankulkijoille vihreäksi. Katu näyttää siltä, että se on tehty paraateja varten. Toisella puolella, Tiananmenin aukiolla, puhaltaa tuuli.

– Ajatelkaapa, tänne mahtuu miljoona ihmistä kerrallaan, muistuttaa opas.

Peking onkin matka ääripäästä toiseen.

Länsimaissa valtava aukio muistetaan keväästä 1989. Silloin sotilaat ampuivat juuri tälle torille pyrkineitä ihmisiä, jotka vaativat opiskelijoiden oikeuksia ja lehdistönvapautta.

– Ne olivat vaikeita aikoja Kiinalle, opas kuittaa.

– Ja tuolla näette nyky-Kiinan perustajan, kenraali Maon!

Ristiriitainen olohan siitä tulee. Peking onkin matka ääripäästä toiseen; 14 ruokalajin ankkaillalliselta jättikatujen lomassa sinnitteleville pikkukujille eli hutongeille, kungfu-teatterista karaokelaulajien supermarkettiin, jumppaavien mummojen kansoittamasta puistosta 22. kerroksen cocktailbaariin, jonka nurkassa soi heleä flyygeli.

Tämän kaiken ehtii hyvin kokea lyhyessäkin ajassa, varsinkin, jos valikoi hotellin metroyhteyden varrelta ja välttää näin jumittumasta ruuhkiin. Joten kaivetaan puhelimet esiin, otetaan selfiet ja pujahdetaan Maon valvovan katseen alta keisarilliseen Kiinaan, Kiellettyyn kaupunkiin. Temppelien katoilla kurkkivat lohikäärmeet.

Ritan Park on suloinen. Kuva: Hanna-Mari Arosilta
Ritan Park on suloinen. Kuva: Hanna-Mari Arosilta

Pyöräile puistoon

Varhain aamulla Ritan Parkissa jumppaavat vanhukset. Lukuisat kuorot laulavat Jingshanin puistossa sunnuntaisin. Tuanjiehu Parkissa pääset kokeilemaan, miltä tuntuu maauimala keskellä miljoonakaupunkia. Tuolla lennätetään leijaa, ja varo, nyt joku treenaa koordinaatiotaan ja kävelee takaperin vastaan!

Ennen salamannopeaa autoistumista Peking oli pyöräilijöiden kaupunki – ja sellaisena se toimii yhä. Fillarointi on ihana tapa saada kaupungista ote. Pyöräkaistat ovat leveitä, ja tasaisessa maastossa useampi kilometri taittuu vikkelästi. Pyörän saa vuokrattua noin viidellä eurolla koko päiväksi.

Juhli ja ylläty

Matkaopas Cun Ma suosittelee drinkkipaikaksi kokonaista kadunpätkää:

Sanlitunin baarikadulta löytyy iltaelämää viikon jokaiselle päivälle. Baarivalikoima on kattava: irkkupubeista Hootersiin, yökerhoista karaoke- ja cocktailbaareihin. Meno on kansainvälistä, sillä lähistöllä on useita suurlähetystöjä.

Jos biletyksen sijaan kiinnostaa kung-fu, sitä pääsee seuraamaan teatterissa.

Red Theatreissa näkee taitavimmat taistelulajiosaajat. Noin tunnin mittainen kungfu-show on hengästyttävän hieno, Cun Ma suosittelee.

Nykytaide ja hipsteröintikään eivät ole Pekingissä tuntematon juttu.

798 Art District on itäsaksalaisen elektroniikkatehtaan kortteliin rakennettu taidealue, jossa on paljon kahviloita, gallerioita ja pieniä kauppoja. Alueen Park View Green -ostoskeskus on mainio paikka yhdistää taiteen ihastelu sekä shoppailu. Kiinalaista ja kansainvälistä nykytaidetta löytyy joka paikasta, Cun Ma vielä vinkkaa.

Akupisteiden painelu ei ole mitään leppoisaa hivelyhommaa, vaan tuntuu tosissaan.

Jalat keveiksi

Akupainantaan perustuva jalkahieronta on Pekingissä paikallaan kahdesta syystä: se on mainio keino tutustua ikivanhaan lääketieteeseen sekä saada jalat taas kävelykuntoon. Akupisteiden painelu ei ole mitään leppoisaa hivelyhommaa, vaan tuntuu tosissaan. Muista kuitenkin: Vaatteet kertovat, minne olet menossa. Jos hierojalla on pyjama tai muu peittävä asu, paikka on ok. Jos hänellä on korkkarit ja lyhyt hame, olet matkalla bordelliin.

Ja se ruoka!

Maistuisiko mongolialainen hot pot, lautasellinen höyryäviä dim sumeja, mantsurialainen lihapata tai niin maukas tofu, ettei Suomessa myytävästä versiosta voi edes puhua samana päivänä? Pekingissä on helppo syödä halvalla tajuttoman hyvää ruokaa, ja kiva tapa on tilata pöytä täyteen jaettavia herkkuja koko seurueelle.

Pekingin ankka on ehdottomasti maistamisen arvoinen. Kunniavieras syö ankan aivot. Nekään eivät ole pahoja.

Testaa ankkaa: Dadong-ravintola, Dongcheng.

Kasvisruokaa: Tämä vegeravintola ei ole halvimmasta päästä, mutta moni matkalainen kehuu sitä tajunnanräjäyttäväksi kokemukseksi. Pure Lotus Vegetarian, Chaoyang.

Mongolialainen hot pot: Man Fu Lou, Xicheng.

Teen kotimaassa on vaikea saada huonoa teetä. Pekingissä se on tavallinen ruokajuoma myös ravintoloissa. Teehulluus tyydyttyy varmasti Maliandao-kadulla, jossa tuoksuva kauppa toisensa jälkeen kutsuu maistelemaan.

Kiinan muuria ei turhaan ylistetä. Kuva: MV Photos
Kiinan muuria ei turhaan ylistetä. Kuva: MV Photos

Sinisten vuorten keskellä

Ihastelitko sinisinä hohtavia vuorenhuippuja lentokoneesta juuri ennen kuin laskeuduit Pekingin lentokentälle? Niitä samoja huippuja pääset huokailemaan Kiinan muurilla.

Yksi maailman suurista ihmeistä on yli 6000 kilometriä pitkä, ja lähimpänä Pekingiä sijaitsee sen kaksi retkikohdetta: Badaling ja Mutianyu. Näistä kannattaa valita Mutianyu, sillä sinnekin ehtii reilussa tunnissa ja turistilaumat ovat huomattavasti pienempiä.

Matkan varrella pääsee kivasti nautiskelemaan maaseutumaisemista jättikaupungin ulkopuolella. Perillä parissakin tunnissa ehtii nähdä paljon. Vähiten ruuhkaa on heti aamusta, ja kirkkaina päivinä näkyvyys on huikea! Muuri mutkittelee niin pitkälle kuin jaksaa tähystää ja myötäilee nätisti vuorijonoja. Tällaisina päivinä maailma näyttää erityisen kauniilta.

Laiska fiilistelijä ihastelee maisemia köysiradan asematasanteelta, reipas tapaus jatkaa patikointia niin pitkälle kuin jaksaa. Muista juomapullo ja hyvät kengät, joiden pohjat eivät ole liukkaat.

Patikoinnin jälkeen käppäile tyynesti Subwayn ja Burger Kingin ohi ja tilaa pöytä täyteen Xin Shuang Quan -ravintolassa, joka on merkillinen kasvihuoneen ja ravintolan yhdistelmä. Testaa ainakin paikallisia kalaruokia sekä makeaan kastikkeeseen upotettua kanaa.

Hotellit järjestävät valmiita retkiä muurille. Perille pääsee myös bussi-taksiyhdistelmällä, vuokra-auton kuskeineen saa 500–1 000 yuanilla (n. 70–140 €).

Ei pelkkää savusumua

Saasteisina päivinä ruuhkat tuntuvat erityisen ankeilta. Ilmanlaatu ei kuitenkaan ole automaattisesti surkea – Pekingiä voi verrata yhtä lailla muihin Aasian jättiläisiin, kuten Bangkokiin ja Singaporeen. Tänä vuonna ilmanlaatu on ollut paras pitkään aikaan ja pahoja saastepäiviä on ollut vain muutama.

Nyrkkisääntö on, että kun pienhiukkasindeksi hyppää yli sadan, ilmanlaatu on huono ja herkimmät, kuten sydän- tai hengitystiesairauksista kärsivät, alkavat oireilla. Yli 200 indeksilukema tarkoittaa niin sakeaa savusumua, että se haittaa näkyvyyttä. Päivän tilanteen voi kurkata täältä.

Pekingin viisi miljoonaa yksityisautoa ruuhkauttavatkin katuja vuorotellen. Joka päivä kahteen valittuun numeroon päättyvät rekisterinumerot jäävät kotiin – elleivät maksa erillistä lisämaksua.

Koska Kiina on Kiina, nämä vinkit helpottavat lomaasi:

1. Tauko sometaukoon

Niin se on, Instagramia ja Facebookia – eikä Youtubea, Twitteriä tai Googleakaan – käytetä noin vain Kiinassa. Jos sometauko jo ajatuksena hermostuttaa, lataa kotona puhelimeesi VPN eli Virtual Private Network. Sen avulla kierrät palomuurit ja voit ehkä käyttää Kiinassa estettyjä sivustoja ja sovelluksia.

2. Tarkista saamasi suositukset

Älä ylläty, jos sinulle suositeltu kauppa tai ravintola ei olekaan enää olemassa. Pekingissä yrityksiä nousee ja kaatuu nopeammin kuin ehdit sanoa Pekingin ankka. Voit koettaa löytää yrityksen sivut etukäteen netistä, mutta läheskään kaikilla ei ole nettisivuja tai ne ovat vain kiinaksi.

3. Kas, puhut kiinaa!

Älypuhelimeen voit ladata Pleco-nimisen ilmaisen sanakirjan, jonka avulla onnistuvat jopa keskustelut kiinaksi. Paikalliset puhuvat englantia vaihtelevasti.

On toinenkin hyvä vinkki kieliongelmiin: pidä hotellin käyntikortti mukana. Kiinankielisen osoitteen taksikuski löytää varmasti.

4. Tingi oikein!

Tinkiminen saattaa olla suomalaiselle matkan vaikein osuus, mutta ehdottomasti opettelemisen arvoinen. Joka paikassa – kiinteiden hintojen supermarketteja lukuun ottamatta – pitää tinkiä. Reilusti. Jos paidan lähtöhinta on vaikkapa 200 yuania, tarjoa ensin 10. Muista lähteä liikkeelle riittävän alhaisesta summasta, josta voit edetä todella hitaasti ylöspäin.

Tingi esimerkiksi Silk Marketissa, joka myy kaikkea jalkahieronnasta silkkihuiveihin ja tennareihin.

5. Kaupunki on turvallinen

…mutta pidä huoli tavaroistasi äläkä lähde mukaan, jos sinua pyydetään teelle treenaamaan paikallisten englannintaitoja. Saatat päätyä ryystämään pannutolkulla teetä porukassa, ja lasku lankeaa sinun maksettavaksesi.

Muuten Peking on turistille turvallinen paikka ja paikalliset avuliaita – niin avuliaita, etteivät välttämättä kehtaa sanoa, jos eivät osaa neuvoa sinua oikeaan paikkaan.

Shoppaa

Mitäpä et voisi ostaa Pekingistä, sillä valtaosa maailman tavaroista valmistetaan Kiinassa. Väärennettyjen merkkivaatteiden sijaan pakkaa tuliaiskassiin vaikkapa näitä:

tee, pannut ja kupit

silkki

käsintehty paperi

pienet sisustustavarat

elektroniikka

tassua heiluttava kissa, joka on onnen ja vaurauden symboli.

Näin liikut Pekingissä

Suosi metroa. Pekingin metro on siisti ja täsmällinen, ja kuulutukset tulevat myös englanniksi. Jos ajatus ihmispaljoudesta ahdistaa, pysy liikenteestä poissa aamuvarhaisella sekä neljän ja kuuden välillä iltapäivällä.

Haluatko oppia uuden kielen, mutta et tiedä, mistä aloittaisit? Laiska lomamatkailija voi lähteä liikkeelle näistä neuvoista.

Uuden kielen voi opiskella koska vain, ja mikä olisikaan mukavampaa, kuin tehdä se lomareissulla. Kun uutta kieltä ei voi välttyä kuulemasta, on sen oppiminen heti helpompaa.

Voit ottaa oppia näistä amerikkalaisen Elite Dailyn neuvoista:

1. Pänttää tärkeimmät

On todennäköistä, että tarvitset matkasi aikana esimerkiksi liikenneohjeita, hintatietoja, lähimmän pankkiautomaatin sijaintia, tai haluat tietää, onko ruoassa gluteenia. Näistä ilmauksista on siis hyvä aloittaa! Opettele ensin vaikkapa miten tiedustellaan apteekkia – ja tietysti wifin salasanaa. 

2. Älypuhelin esiin

Kielenkääntämissovellusten avulla voit opetella monimutkaisempiakin juttuja. Sovelluksia on tarjolla hurja määrä, kuten iTranslate, Duolingo ja Google Translate. Esimerkiksi iTranslate vaatii toimivaa nettiyhteyttä eikä moinen luksus ole joka paikassa itsestäänselvyys. Duolingoa on hauska käyttää sen interaktiivisuuden ja pelimäisyyden vuoksi. Netistä löytyy myös paljon erilaisia podcasteja ja opetusnauhoituksia, joiden avulla treenata.

3. Smalltalkin alkeet 

Ja sitten juttelemaan uusien tuttavien kanssa! Joihinkin kysymyksiin saat vastata reissussa monta kertaa. ”Mistä olet kotoisin? Miten pitkään matkustat? Joko kävit katsomassa nähtävyyksiä?” Opettele vastaukset näihin, ja jutustelu on jo hyvässä vauhdissa.  

4. ”No English!”

Roikkuuko kyljessä paikallinen, joka haluaisi treenata omia englannintaitojaan. Teeskentele, ettet osaa sitä. Kun ”unohdat” englannin, olet rohkeampi ja kekseliäämpi uuden kielen kanssa. Päätä, että yrität aina ensisijaisesti kommunikoida paikallisella kielellä. 

5. Osallistu pikakurssille

Etenkin jos olet maassa pidemmän aikaa, on hyvä idea osallistua paikalliskielellä pidetylle kurssille. Miltä kuulostaisi viininmaistelukurssi Lyonissa tai pastanvalmistuskurssi Roomassa? Niillä taidoilla pääset pröystäilemään kotonakin. 

6. Hyöty irti Netflixistä

Yritä katsoa sarjoja, leffoja ja Youtubea vieraalla kielellä tai laita ainakin tekstitykset päälle. Katso matkan aikana paikallisia uutisia hotellin telkkarista ja kuuntele vieraankielistä musiikkia. Näin opit kieltä passiivisesti ilman, että joudut keskittymään liikaa. Sanastosi kasvaa pikkuhiljaa, kun ymmärrät yhdistää sanoman näkemääsi.

7. Mene baariin

Niinhän se helposti menee: kohtuullinen kippistely tekee puhumisesta sujuvampaa. Kun fiilis on rento, ei virheitäkään tule samalla tavalla stressattua. Alkoholi ei tietenkään ole mikään pakko – pelkkä mukava ravintola voi auttaa olemaan rohkeampi.  

Kaksi nuorta turistinaista murhattiin Ecuadorissa. Kun heitä syytettiin omasta kuolemastaan, naiset ympäri maailmaa alkoivat protestoida.

Argentiinalaiset Marina Menegazzo, 21, ja María José Coni, 22, reppureissasivat pitkin Etelä-Amerikkaa ja jakoivat matkaltaan Instagram-kuvia, joissa hymyilivät iloisesti.
 

 

Regalame un par de ojos nuevos

Kuva, jonka Maria Jose Coni (@mariajose.coni) julkaisi

 

"Los científicos dicen que estamos hechos de átomos, pero a mi un pajarito me contó que estamos hechos de historias".

Kuva, jonka MARINA MENEGAZZO (@marina.menegazzo) julkaisi

Helmikuun lopussa matka sai järkyttävän päätöksen, kun naiset katosivat. Joidenkin päivien päästä heidät löydettiin tapettuina rannan tuntumasta Ecuadorin Montañitassa. Ruumiit oli pakattu muovipusseihin.

BBC:n mukaan naisilta loppui rahat ja kaksi miestä tarjosi heille majapaikan. Lehtitietojen mukaan nämä miehet ovat tunnustaneet rikoksen.

Tragedian jälkeen jotkut syyttivät sosiaalisessa mediassa nuoria naisia siitä, että nämä olivat matkustaneet ilman miesseuraa. Syypäinä ei siis pidetty rikollisia, vaan uhreja.

”En suostu elämään pelossa.”

Tapauksen jälkeen naiset eri puolilla maailmaa ovat jakaneet sosiaalisessa mediassa kuvia hashtagilla #viajosola, joka on espanjaa ja tarkoittaa ”matkustan yksin”. Kuvillaan naiset haluavat puolustaa oikeuttaan matkustaa ilman miesseuraa ja yksin.

”En suostu elämään pelossa”, Leah Davis kirjoittaa Instagramissa. Hän haluaa yhä tavoitella unelmiaan eikä suostu pysyttelemään neljän seinän sisällä vain siksi, ettei mitään ikävää vain sattuisi.

 

Today on the blog, I wanted to touch on a few subjects of great importance to me and that have been occupying much of my head space lately: solo female travel, safety, and violence against women. It pains me to know that we live in a world where women are still often treated as lesser beings, but what pains me even more is the belief that the answer to this violence is that women are simply better off staying home. I refuse to live my life in fear, cowering away from my dreams of seeing the world under the false assumption that staying put is somehow going to keep me from harm. Our attitudes must change and we must shift our focus to confront these problems at the source, because women are not about to stop traveling. #solofemaletravel #wegosolo #dametraveler #viajosola

Kuva, jonka Leah Davis (@leahlamochilera) julkaisi

”Matkustan yksin, koska rakastan maailman näkemistä ja eri kulttuureja, eikä rakkaus saa vaarantua siksi, että olen nainen”, Lasagna del Rey twiittaa.

Kaleena Q matkustaa Afrikassa, vaikka moni ihmettelee, miten nainen voi tehdä niin yksin.

”Tietenkin pitää matkustaa fiksusti, mutta pelko ei saa estää näkemästä maailmaa”, hän kirjoittaa Instagramissa.

”Jokaisen naisen pitäisi voida matkustaa yksin”, twiittaa Sarah McPhee.

”On nurinkurista ja seksististä sanoa, ettei nainen saa matkustaa yksin. Niin sanoo luultavasti joku, joka ei ole ikinä matkustanut yksin”, Tash Iliffe kirjoittaa Instagramissa.

Paraguaylainen opiskelija Guadalupe Acosta julkaisi maaliskuun alussa Facebookissa puhuttelevan kirjoituksen, jossa eläytyy murhattujen naisten asemaan. Julkaisua on jaettu yli 700 000 kertaa.

”Eilen minut tapettiin -- Mutta vielä pahempaa oli nöyryytys, joka sitä seurasi”, hän kirjoittaa ja kuvailee välissä yksityiskohtaisesti naisten kokemaa väkivaltaa.

”Tiedäthän, että olit vaarallisessa kaupunginosassa. Mitä oikein ajattelit?”

”Kun ruumiini löytyi, kukaan ei kysynyt, missä unelmani, toiveeni ja elämäni tuhonnut kusipää on. Sen sijaan he alkoivat kysyä minulta järjettömiä kysymyksiä. Mitkä vaatteet sinulla oli päällä? Miksi olit yksin? Miksi nainen matkustaisi yksin? Tiedäthän, että olit vaarallisessa kaupunginosassa, mitä oikein ajattelit?” Acosta jatkaa.

Acosta uskoo, että tapaukseen olisi suhtauduttu eri tavalla, jos uhrit olisivat olleet miehiä.

”Rikoksesta tulee vähemmän vakava, koska totta kai kerjäsin sitä.”