Viikingit sen jo tiesivät, Gotlannissa on lokoisaa. Lukuisat rannat, rauniot ja ravintolat takaavat unohtumattoman loman Etelä-Ruotsissa.

Shutterstock

3 x rannalle

Teres Oikarinen, 35, urheilukaupan myyjä, käy kesäisin rannalla pari kertaa viikossa.

Tofta, lähellä Visbytä

"Tofta on Gotlannin trendikkäin ja suosituin ranta. Hiekka on ihanan pehmeää. Minulla ja kavereilla on tapana ottaa retkieväät rannalle."

Sudersand, Fårö

"Fårön saaren Sudensand on vähän varttuneempien gotlantilaisten suosiossa. Monet perheet tykkäävät tehdä sinne päivä­matkoja. Minulla on rannalta hyviä muistoja. Olin siellä entisen poikaystäväni kanssa lomamatkalla. Fårö on Gotlannin pohjoispuolella."

Holmhällar, etelässä

"Hiekkapohjainen kiva ja rauhallinen uimaranta on Holmhällarista näyttävien kalkkikivimuodostelmien keskellä Etelä-Gotlannissa."

3 x relaa saarella

Lähiruokaa, ruusuja ja melkein pingviinejäkin.

Kahvilaan: Leva Kungslador

Tästä kahvilasta ei ole kiire pois. Viihtyisälle pihalle tai suureen saliin sisällä unohtuu helposti tuokioksi jos toiseksikin. Herkulliset makeat ja suolaiset tarjottavat ovat luomua ja lähiruokaa.
Toftavägen 20, Visby

Puutarhaan: Botaniska Trädgården

Osta pari palloa jäätelöä tai nappaa lounas kainaloon ja käppäile syömään sitä taianomaiseen Visbyn kasvitieteelliseen puutarhaan. Pieni paratiisi on kuuluisa ruusuistaan.
Botaniska Trädgården sijaitsee aivan rannan tuntumassa Visbyssä, Almedalenista pohjoiseen. Aina avoinna.

Merelle: Stora Karlsön

Stora Karlsön saarella asustelee harvinainen lintuyhdyskunta. Mustavalkoiset ruokkilinnut muistuttavat kaukaa erehdyttävästi pingviinejä. Saarelle astuessa koittaa autuus – hälinä ja hulina ovat tiessään. Oppaan avulla luonnosta ja historiasta saa eniten irti.
Stora Karlsön on puolen tunnin lauttamatkan päässä. Lautat lähtevät Klintehamnista.

3 x bongaa staroja

Ingmar Bergman Elokuvaohjaaja rakastui Fårön karuun saareen heti. Bergman-safarilla pääsee hänen elokuviensa tapahtumapaikoille.

Peppi Pitkätossu Kneippbyn lasten kesämaan Peppi ei paparazzeja pelkää. Huvikummussa voi tavata myös Astrid Lindgren -nuken työssään.

Stockholmsvecka Heinäkuun puolivälin jälkeen Visbyssä bilettää Tukholman eliittinuoriso. Stockholmsveckaa kutsutaan hien, hiekan ja skumpan orgiaksi.

3 x jännitystä

Anna Jansson
Gotlantilaissyntyisen Anna Janssonin dekkareissa seikkailee Visbyssä asuva rikoskomisario Maria Wern. Kirjojen tapahtumat sijoittuvat eri puolille saarta. Anna esittelee saaren historiaa ja pikkukaupungin elämänmenoa kiinnostavasti.

Håkan Östlundh
Yhdessä Håkan Östlundhin kirjoista gotlantilaispoliisi Fredrik Broman alkaa selvittää, miksi Fårön saarelle juuri muuttanutta perhettä on uhkailtu. Pian perheen vanhemmat katoavat. Håkan Östlundhin kirjoja ei ole vielä suomennettu.

Mari Jungstedt
Kirjailija kuvailee jännäreissään usein tarkasti median ja poliisin välistä yhteistyötä. Romaanit sijoittuvat Gotlantiin. Entinen tv-toimittaja on koostanut kirjojensa tapahtumapaikoista mielenkiintoisen nettisivuston: www.jungstedtsgotland.se.

3 x syömään ja juomaan

Opiskelijat Joel Levin, 25, ja Sara Lundin, 22 vinkkaavat nälkäisiä menemään Surfersiin.

Surfers

Aivan Visbyn sydämessä sijaitsee trendikäs Surfers. Listalla länsimainen ja kiinalainen ruoka paiskaavat tyylikkäästi kättä. Vaikka ei illallisnälkä olisikaan, makeasti sisustetussa ravintolassa kannattaa piipahtaa drinkillä.
Södra Kyrkogatan 1, Visby

Creperie & logi

Creperie tarjoillee mainioita ranskalaisia galetteja eli suolaisia pannukakkuja herkullisilla täytteillä. Söpöltä terassilta on huikeat näkymät. Login tyylikkäässä sviitissä yöunet saattavat jäädä sisustuksen ihailun takia vähäisiksi.
Wallersplats 3, Visby

Munkkällaren

Visbyssä on Ruotsin kaupungeista eniten kapakoita asukasta kohti. Yksi suosituimmista on Munkkällaren. Munkkien kellareissa ei tainnut keskiajalla olla aivan yhtä vilkasta kuin Munkkällaren tanssilattialla lauantai-iltana...
Hansgatan 40, Visby   

3 x ympäri

Pyörällä Kierrä Gotlanti pyörällä ja matkamittari on 500
kilometriä rikkaampi. Pyöriä saa vuokrata saarelta.

Moottoripyörällä Todellista vauhdin hurmaa hienoissa maisemissa voi kokea vain moottoripyörän selästä käsin. Motskareitakin saa vuokrattua saarelta.

Autolla Kun Gotlantiin saapuu autolautalla, kannattaa ottaa omasta menopelistä kaikki hyöty irti. Teltta takakontissa alentaa kivasti majoituskustannuksia. 

Gotlantiin pääsee Helsingistä suoraan FlyGotlandilla ja välilaskujen kautta muillakin yhtiöillä. Silja Line ja Viking Line seilaavat Gotlantiin Tukholmasta.

Helsinki on nyt cool. On kai se uskottava, kun ulkomaiset lehdet kertovat niin.

Suomi mainittu taas! Viikonloppuna moni jakoi sosiaalisessa mediassa Voguen matkajuttua Helsingistä. ”Ajattelitko mennä Reykjavikiin (kuten kaikki muut?) Kokeile sen sijaan Helsinkiä”, legendaarinen muotilehti otsikoi juttunsa.

Vogue ei ole yksin. Viime aikoina ulkomaisissa medioissa on ollut poikkeuksellisen paljon matkajuttuja Helsingistä. Niissä korostuvat saunat ja ravintolat. Paljasjalkainen helsinkiläinen poimi ulkomaisten lehtien parhaat vinkit Helsinkiin:

Samppanjaa terassilla

Vogue suosittelee Helsinkiä matkakohteeksi muun muassa upeiden saunojen ja ruokakulttuurin vuoksi. Lehden mukaan Suomi on Islannin tapaan omaperäinen: onhan meillä esimerkiksi eukonkanto sekä ravintolapäivä, jona kuka tahansa voi pistää pystyyn oman ravintolan. Esimerkiksi nämä paikat muotilehti vinkkaa:

1. Lilla Roberts -hotelli. Putiikkihotelli on lehden mukaan juuri sopiva sekoitus skandinaavista selkeyttä, vanhan maailman eleganssia ja rustiikkiutta. Yli sata vuotta vanhassa rakennuksessa ovat toimineet Helsingin energialaitos ja poliisilaitos. Lehti kehuu myös hotellin ravintolan Krog Roban klassisen pohjoismaista ruokalistaa ja viehättävän vanhanaikaista tunnelmaa. Pieni Roobertinkatu 1–3.

2. Holiday Bar. Vogue suosittelee nauttimaan kesä-Helsingistä terassilla ja samppanjalasi kädessä esimerkiksi Holiday Barissa, jossa voi myös syödä Havaijin, Välimeren ja Aasian keittiöistä inspiroitunutta ruokaa. Se maistuu yhtä raikkaalta kuin paikan drinkit, ja listalla on vain kala- ja kasvisruokia. Katajanokalle loppukeväästä avatun ravintolan takana on muun muassa Sandro-ravintoloista vastaava Richard McCormickKanavaranta 7.

Merinäköala, suloiset valot ja ilta-aurinko takaavat, että Holiday Barin terassi on yksi kaupungin ihanimmista. Kuva: Sanoma-arkisto / Titti Uotila
Merinäköala, suloiset valot ja ilta-aurinko takaavat, että Holiday Barin terassi on yksi kaupungin ihanimmista. Kuva: Sanoma-arkisto / Titti Uotila

3. El Fant -kahvila. Vogue kutsuu kaupunginmuseon yhteydessä toimivaa kahvilaa yhdeksi ”hip-Helsingin parhaista”. Lehti mainitsee muun muassa kutsuvan tilan, helsinkiläisen Good Life Coffeen kahvin ja Suomen parhaaksi vuonna 2016 palkitun baristan Jarno Peräkylän. El Fant tarjoaa herkullista arkiaamiaista, lounasta ja viikonloppubrunssia sekä muuntautuu iltaisin viinibaariksi. Sillä on myös viehättävä sisäpihaterassi. Katariinankatu 3.

Zen-saunasta salakapakkaan

New York Times julkaisi aiemmin heinäkuussa jutun, jossa neuvotaan, mitä tehdä 36 tunnin aikana Helsingissä. Kaupunkia kutsutaan jutussa cooliksi paikaksi, jonka joka kulma on muuttumassa kiinnostavaksi. Tässä osa maineikkaan lehden tärpeistä:

1. Merihaassa sijaitseva Kulttuurisauna. Lehti tunnistaa suomalaisen saunaintohimon, mutta nostaa esille myös Kulttuurisaunan zen-fiiliksen ja japanilaiset vaikutteet. Merihaassa sijaitsevasta saunasta pääsee uimaan meressä. Hakaniemenranta 17.

2. Baskeri & Basso -ravintola. Lehti hehkuttaa Eirassa sijaitsevan bistron pariisilaista tunnelmaa, suussasulavaa ruokaa ja luonnonmukaisia viinejä. Viime talvena avattu ravintola, kavereiden kesken BasBas, on supersuosittu paikka, joten pöytävaraus kannattaa tehdä hyvissä ajoin. Tehtaankatu 27–29.

3. Trillby & Chadwick -cocktailbaari. Kiehtova salakapakka sijaitsee Torikortteleissa, mutta tarkan sijainnin löytäminen vaatii pientä salapoliisityötä – esittäähän paikka etsivätoimistoa, ja tunnelma henkii kieltolain aikaa. Jokaisella drinkillä on taustatarina. Samoilla omistajilla on myös suositut Liberty or Death -drinkkibaari ja 100 Dogs -hodaribaari. Katariinankatu.

Salakapakkaan pääsee soittamalla vanhaa lankapuhelinta. Kuva: Sanoma-arkisto / Anni Koponen
Salakapakkaan pääsee soittamalla vanhaa lankapuhelinta. Kuva: Sanoma-arkisto / Anni Koponen

4. Teurastamo. Vanhan teurastamon alueelle syntynyt ruoka- ja kaupunkikulttuurikeskittymä on täydellinen esimerkki Helsingin cooliudesta. New York Times suosittelee Jädelinon persoonallisia artesaanijäätelöitä, industrial-henkistä B-Side Baria ja sieltäkin saatavia Helsinki Distilling Companyn viinaksia. Työpajankatu 2.

Löylyyn, mihinkäs muualle

”Suomen sauna-skene on kuumempi kuin koskaan”, uutisoi tunnettu brittilehti Guardian kesäkuun lopulla. Lehti vieraili myös Lapissa, mutta suurin osa artikkelista käsittelee pääkaupungin tarjontaa. Muun muassa näitä Helsingin yleisiä saunoja Guardian suitsuttaa perusteellisessa reportaasissaan:

1. Löyly. Hienoa ja ekologista puuarkkitehtuuria, mahdollisuus uida ja kesän puhutuin terassi. Jasper Pääkkösen ja Antero Vartian saunakompleksi Hernesaaren rannassa on saanut runsaasti huomiota myös ulkomailla. Guardianin lisäksi muun muassa New York Times on kirjoittanut Löylystä. Guardianin mukaan Löyly ja asteittain Kauppatorin kupeeseen avattava Helsinki Allas brändäävät saunakulttuuria uusiksi: ne kunnioittavat perinteitä, mutta houkuttelevat myös nuorempia sukupolvia ja turisteja. Hernesaarenranta 4.

Löylyn terassilla riittää istumapaikkoja, sillä merimaisemasta voi nauttia maan tasalla, katolla ja portaissa. Kuva: Sanoma-arkisto / Janne Aaltonen
Löylyn terassilla riittää istumapaikkoja, sillä merimaisemasta voi nauttia maan tasalla, katolla ja portaissa. Kuva: Sanoma-arkisto / Janne Aaltonen

2. Kotiharjun sauna. Jos haluat kokea autenttisen yleisen saunan tai näyttää sellaisen ulkomaalaiselle, tämä on paikkasi. Kalliossa sijaitseva sauna rakennettiin vuonna 1928, eikä Torkkelinmäellä kulkeva voi välttyä näkemästä pyyhkeisiin kääriytyneitä saunojia vilvoittelemassa katukivetyksellä. Guardian kutsuu löylyjä ankariksi. Harjutorinkatu 1.

3. Sompasauna. Kalasatamassa sijaitseva sauna on ilmainen ja pyörii vapaaehtoisvoimin. Brittilehti kuvailee romuttamoiden, hylättyjen rakennusten ja graffien koristamaa ympäristöä takamaaksi Mad Max -elokuvien hengessä. Sompasaaren laituri.

Ja vielä kahville, tietysti

Helsinkiin on tupsahtanut viime vuosina toinen toistaan trendikkäämpiä kahviloita. Ruokamedia Spoon University kokosi aiemmin kesällä kaupungin tyylikkäimmät kuppilat, joita ei voi jättää välistä. Esimerkiksi näihin paikkoihin sivusto ihastui:

1. IPI Kulmakuppila. Sivusto kehuu kalliolaiskahvilan valoisaa ja eleganttia sisustusta sekä raikasta vispipuuroa. Lue myös Me Naisten juttu Ipissä työskentelevästä kehitysvammaisesta MarkuksestaPorthaninkatu 13.

IPI Kulmakuppilassa työskentelevä Markus Kemppi juttelee Inka Junttilan kanssa. Kahvila on perustettu, jotta kehitysvammaiset pääsisivät oikeisiin töihin. Kuva: Sanoma-arkisto / Heli Blåfield
IPI Kulmakuppilassa työskentelevä Markus Kemppi juttelee Inka Junttilan kanssa. Kahvila on perustettu, jotta kehitysvammaiset pääsisivät oikeisiin töihin. Kuva: Sanoma-arkisto / Heli Blåfield

2. Kaffecentralen. Kaupungin kahvisnobien mekka tunnetaan laadukkaista erikoiskahveista, mutta Spoon Universityn toimittaja rakastui erityisesti ylelliseen kaakaoon. Kaffecentralenilla on kaksi kahvila-myymälää. Fredrikinkatu 59 ja Korkeavuorenkatu 25.

3. Good Life Coffee. Spoon Universitykin huomasi, että kaupungin kiinnostavimmat kahvilat sijaitsevat nykyään Kalliossa. Sivusto nyökyttelee hyväksyvästi varsinkin pienen paikan tyylikkäälle, mutta kodikkaalle miljöölle ja ”fantastiselle skandinaavityyliselle kahville”. Kolmas linja 17.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

ab

Höpönlöpön. Suomi on narsistien maa ja tällaisilla jutuilla vaan yritetään sitä narsismusta lisää pönkittää, joo Suomi mainittu.

Nelosen Matkaoppaat-sarjasta tuttu Janni ei pelkää asua Turkissa, mutta pienten lastensa kanssa hän ei enää väkijoukkojen keskelle mene.

Matkaoppaat-sarjan Janni vastaa puhelimeen kotoaan Turkin Alanyassa. Lämpömittari on kohonnut 40 asteeseen ja aurinko porottaa pilvettömältä taivaalta, joten Janni ja hänen kaksi pientä lastaan viettävät iltapäivää sisällä viileässä.

– Täällä on nyt niin kuuma, ettei edes altaalla pysty lasten kanssa olemaan.

Vaikka Alanyan taivas näyttää parastaan  ja meneillään on vilkkain turistisesonki, on kaupunki edellisiin kesiin verrattuna hiljainen. Varsinkin venäläisturistit ovat Turkin ja Venäjän kiristyneiden välien takia kaikonneet täysin.

– On tosi hiljaista verrattuna muihin kesiin. Yli 90 prosenttia venäläisturisteista puuttuu, ja se näkyy paikallisten elinkeinossa, Janni huokaa.

Hänet muistetaan Nelosen Matkaoppaat-sarjasta, jossa Janni oli mukana kahdella ensimmäisellä kaudella. Nykyään hän on kotona 4-vuotiaan tyttärensä ja 5-vuotiaan poikansa kanssa. Jannin turkkilaismies pyörittää matkamuistoliikettä.

”Olimme lasten kanssa samalla kentällä, kun viimeksi kävimme Suomessa. Kyllä se laittoi ajattelemaan.”

Osa turisteista taas puuttuu puhtaan pelon vuoksi.Turkkiin vuoden aikana tehdyt iskut pelottavat turisteja siinä määrin, ettei suosikkikohteeseen ole varattu matkoja entiseen tapaan.

– Ymmärrän kyllä turistien pelon, mutta en jaa sitä itse,  Janni sanoo tyynesti.

Siitäkään huolimatta, että viimeisin isku Atatürkin lentokentälle kosketti perhettä erityisen läheltä.

– Olimme lasten kanssa samalla kentällä, kun viimeksi kävimme Suomessa. Kyllä se laittoi ajattelemaan. Kun Turkissa on tapahtunut iskuja, monet ovat sanoneet, että muuttakaa Suomeen. Vaikea se on kuitenkin omasta kodista lähteä.

Nelosen Matkaoppaat kuvasi ensimmäisillä kausillaan Deturin matkaoppaiden arkea Turkin Alanyassa. Janni on kuvassa oikealla. Kuva: Jannin kotialbumi
Nelosen Matkaoppaat kuvasi ensimmäisillä kausillaan Deturin matkaoppaiden arkea Turkin Alanyassa. Janni on kuvassa oikealla. Kuva: Jannin kotialbumi

Ei enää väkijoukkojen keskelle

Janni myöntää, että terve itsesuojeluvietti on nykyään mukana, kun hän liikkuu lasten kanssa kaupungilla.

– En esimerkiksi mene lasten kanssa suurten väkijoukkojen keskelle. Ymmärrän turistien huolen, sillä he liikkuvat paljon pääkaduilla ja paikoissa, joissa on paljon ihmisiä. Itse ei tule liikuttua niin paljon keskustassa, sillä emme kuitenkaan elä täällä turistin arkea, Janni pohtii.

Kun Janni lähtee lastensa kanssa ulos, he menevät yleensä isänäidin tai isän siskon luo kyläilemään, puistoon leikkimään, altaalle polskimaan tai Suomi-kerhoon tapaamaan ystäviä.

– Elämme täällä Alanyassa hyvin normaalia elämää. Hysteria ja pelko eivät siihen kuulu.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Pitkillä ulkomaanlennoilla voi nauttia ilmaisista herkuista ja hyödykkeistä – jos vain osaa pyytää niitä.

Talouslehti Business Insider (BI) kertoo ”salaisista eduista”, joita matkustajien kannattaa hyödyntää lennoilla. Lehden mukaan lentokoneista löytyy kaikenlaista ilmaisista sukista lääkkeisiin.

Mutta ennen kuin lentomatkustajan maksuttomat hyödykkeet innostavat liikaa, kannattaa muistaa yksi asia: kaikki yhtiöt eivät tarjoile näitä nautintoja. 

Mikä mahtaa olla Finnairin tilanne?

Me Naiset kysyi Finnairin viestinnästä kommentit kymmeneen BI:n mainitsemaan etuun.

Lue myös: Teetkö sinäkin näin lentolipullesi? Ei kannattaisi

 

1. Kosteuspyyhe

Oletko koskaan ajatellut, kuinka likaisia lentokonematkustamon pinnat ovat? Tuhansien matkustajien bakteereita on kaikkialla. Ehkä haluat pyyhkiä esimerkiksi pöytätasosi ennen kuin lasket sille syötäviä.
Jos unohdit pakata lennolle omat kosteuspyyhkeesi, voit pyytää niitä aina lentoemänniltä, kirjoittaa Business Insider.

 • Näin Finnair vastaa:
  Kosteuspyyhe on saatavilla molemmissa matkustusluokissa, sekä business- että turistiluokassa.

 

2. Siistiytymisvälineet

Lentoyhtiöt jakavat pitkillä lennoilla kaikkea korvatulpista hiusharjaan. Toisilla valikoima on laajempi ja se voi sisältää myös kosmetiikkalaukun ja sukat – jopa economy-luokassa. Tuotteita voi usein pyytää myös yksitellen.

 • Näin Finnair vastaa:
  Siistiytymisvälineitä on saatavilla kaukolennoilla business-luokassa. A350-koneessa on erillinen Ladies' toilet, jossa lisänä naisille suunnattua kosmetiikkaa. Turistiluokassa on saatavilla tahranpoistolappuja ja savetteja.

Jos et lennä business-luokassa, voit kysyä esimerkiksi kaunistautumisvälineitä lentoemännältä. Kuva: Shutterstock
Jos et lennä business-luokassa, voit kysyä esimerkiksi kaunistautumisvälineitä lentoemännältä. Kuva: Shutterstock

 

3. Lisäsnäksit

Lennoilla tarjottavat välipalat ovat usein pieniä ja jättävät nälkäiseksi. Jos kaipaat lisää purtavaa, pyydä sitä lentoemännältä tai käy kysymässä koneen takaosan keittiöstä. Jos snäksejä on jäänyt yli tarjoilusta, niitä yleensä on mahdollisuus saada lisää, kirjoittaa BI.

 • Näin Finnair vastaa:
  Kaukolennoilla business-luokassa on lisäsnäksejä kaikilla reiteillä. Kaukolentojen turistiluokassa tietyille perusreiteille kuuluu mid-flight snack. Euroopan turistiluokassa ruokatarjoilu on maksullinen.

 

4. Peruslääkkeet

Useimmat lentokoneet on varustettu peruslääkkeillä ja haavasiteillä. Kipulääkkeen saa yleensä ilmaiseksi, jos siihen on pätevä syy.

 • Näin Finnair vastaa:
  Esimerkiksi tavallisimpia käsikauppalääkkeitä, kuten särky- ja kuumelääkettä, nuhatippoja, antihistamiinia, närästyslääkettä sekä laastaria ja sidetarvetta on saatavilla. Asiakkaan kannattaa aina pakata omat reseptilääkkeet käsimatkatavaroihin, jolloin ne ovat saatavilla myös lennon aikana tarvittaessa.

Lue myös! Kaikki vaatteet mahtuvat matkalaukkuun – tässä nerokas pakkausmetodi

 

Myös nousuissa ja laskuissa voi Business Insiderin mukaan pyytää lentoemännän kokenutta apua, jos lapsi pelkää tuota tilannetta. Kuva: Shutterstock
Myös nousuissa ja laskuissa voi Business Insiderin mukaan pyytää lentoemännän kokenutta apua, jos lapsi pelkää tuota tilannetta. Kuva: Shutterstock

 

5. Tilapäinen lastenhoito

Lasten kanssa matkustaville on helpottavaa tietää, että lentokoneessa on mahdollisuus myös lastenhoitoon. Jos sinun täytyy olla pois muutama minuutti lastesi luota, monet lentoemännät auttavat mieluusti, BI:n jutussa mainitaan.

 • Näin Finnair vastaa:
  Valitettavasti emme voi tarjota lastenhoitopalveluita, mutta toki huomioimme aina lapsiperheet ja autamme perheitä sekä yksinmatkustavia vanhempia ruokailun, vessakäyntien ja muiden samankaltaisten toimien kanssa.

 

6. Lasten pinssit

Pieni tavara voi olla lapselle koko lentomatkan tärkein muisto ja tehdä siitä paremman. Lentoyhtiön logot rintaneuloissa ja tarroissa kuulostavat menneisyyden tavaroilta mutta vielä mitä. Forbes-lehti uutisoi äskettäin, että American Airlines toi kuuluisat siipipinssit takaisin Orlandon-lennoilleen.

 • Näin Finnair vastaa:
  Pinssejä ei ole valitettavasti saatavilla.

Mitäpä jos kysyisit seuraavalla kerralla kokonaisen soodavesitölkin? Kuva: Shutterstock
Mitäpä jos kysyisit seuraavalla kerralla kokonaisen soodavesitölkin? Kuva: Shutterstock

 

7. Kokonainen limsatölkki

Lentoemännät yleensä avaavat ilmaiset virvoitusjuomatölkit, kaatavat niistä puolet lasiin ja laittavat lopuksi jäitä sekaan.
Seuraavalla kerralla pyydä kokonaista tölkkiä, niin saat varmasti sammutettua janosi. Kerro myös, jos et halua, että tölkkisi avataan valmiiksi.

 • Näin Finnair vastaa:
  Kokonainen limsatölkki on aina saatavilla business-luokassa ja turistiluokassa kaukoliikenteessä ilmaiseksi. Euroopassa ja kotimaassa limut ovat maksullisia; tarjoamme mustikkamehua ja vettä ilmaiseksi.

 

8. Kaakao

Kahvia vai teetä? Vaikka lentoemännät eivät kaakaota mainitsekaan, on sitäkin usein tarjolla pidemmillä matkoilla ilmaiseksi. Esimerkiksi Etihad Airways ja Southwest Airlines tarjoavat Business Insiderin mukaan suklaista juomaa sitä pyytäville.

 • Näin Finnair vastaa:
  Kaakao on saatavilla kaukolennoilla business-luokassa.

 

9. Alkoholi

Lentoyhtiöt ottavat nykyään maksun useimmista lisätarjoiluista, ja monet olettavat tämän koskevan myös alkoholijuomia. Muutamat lentoyhtiöt kuitenkin tarjoavat vielä ilmaista viinaa lennoillaan. Finnair kuuluu tähän joukkoon, mainitsee BI-lehti. Mikä onkaan totuus?

 • Näin Finnair vastaa:
  Euroopan liikenteessä maksuton alkoholitarjoilu on vain business-luokassa, ja kaukoliikenteessä molemmissa luokissa.

 

Vesipullo on pieni hyödyke, mutta kokoaan tärkeämpi. Kuva: Shutterstock
Vesipullo on pieni hyödyke, mutta kokoaan tärkeämpi. Kuva: Shutterstock

 

10. Vesipullo

Vettä ei tarvitse kantaa itse lentokoneen takaosasta muovimukissa, kun pyytää itselleen kokonaisen pullon. Tämä tieto saattaa helpottaa myös lentokentällä, jossa ei tarvitse välttämättä etsiä vesipullokauppaa – jos malttaa odottaa koneeseen saakka ja tietää, että vesipullo kuuluu lentoyhtiön vakiovalikoimaan.

 • Näin Finnair vastaa:
  Vesipullon saa aina kaukoliikenteessä business-luokassa ja turistiluokassa tietyillä reiteillä.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Maata Näkyvissä

Älkää unohtako laivaliikennettä!

------------------------------------------

Arska kirjoitti:
Tää lentäminen on todella syvältä. Matkustusmuodossa elää edelleen, olemme arvokkaampia ja tärkeempiä koska lennämme, kulttuuri. Kysehän on ihmisten siirtämisestä paikasta A paikkaan B. Samaa tekee bussit ja junat lyhyemmillä etäisyyksillä. Bussikuskeja ja rahastajia - ovat vain ilman kannattamina. Virkaveljensä ja -sisarensa ovat kumipyörillä, joiden sisällä on ilmaa ja toiset kollegat rautapyörillä.

Reissuun lähtiessä vakuutus kannattaa valita tarkkaan, jos sellaista ei ole ennestään – ja tarkistaa, mitä se kattaa.  

– Ihmiset eivät useinkaan ole tietoisia siitä, mitä heidän matkavakuutuksensa sisältää, sanoo vertaaensin.fi-sivuston toimitusjohtaja Lauri Timgren

Timgrenin mielestä pitäisi aina selvittää, mitä vakuutus korvaa ja mitä ei, sillä hätätilanteessa se on liian myöhäistä,

– Vakuutuksissa, kuten kaikissa rahoitustuotteissa kannattaa miettiä, mitä tarvitsee. Hintaa tärkeämpi kriteeri voi olla tuotteen sisältämät ominaisuudet ja edut, kuten aikuisten lasten vakuutukset tai tarpeeksi kattava matkatavaravakuutus.

Vertaaensin.fi-sivusto vertaili jatkuvia matkavakuutuksia ja niiden kustannuksia yhdelle 30-vuotiaalle naishenkilölle.  Vakuutukset sisältävät matkatavaravakuutuksen.

Jatkuva matkavakuutus tulee useimmiten halvemmaksi kuin yksittäinen, jos vuodessa tehdään kaksi tai useampi matka. Toisaalta jatkuvan matkavakuutuksen ehdoissa on yleensä rajoituksia matkan kestolle: vakuutus ei ole koko ajan voimassa, jos matkustaja olisi putkeen vuoden ulkomailla. Pitkälle reissulle täytyy pyytää vakuutuksen antajalta tarjousta laajemmasta vakuutuksesta.

Vakuutusyhtiöllä halvin ja kallein hinta

Vertailussa oli sekä vakuutus- että luottokorttiyhtiöiden matkavakuutuksia. Edullisin vakuutus löytyy If-yhtiöstä, jossa alennettu hinta on 105 euroa.
Kalleimmaksi vakuutukseksi osoittautui OP Pohjolan matkavakuutus, jonka vuosihinta on 194 euroa.

Etuasiakkaankin maksimialennusten kanssa OP Pohjolan vakuutus maksaa 174 euroa. Finanssiryhmän etuasiakkuus edellyttää, että vakuutuksia on kolmesta eri vakuutusryhmästä.

Toisaalta OP:n asiakkaat voivat saada vakuutusmaksuja kuitattua kertyneillä bonuksilla, jos asiointia on paljon. Pohjolan vakuutuksessa on matalin korvaussumma hammaslääkärikuluista, kun taas American Express Goldin matkavakuutus korvaa hammashoitokuluja 750 euroon saakka.

Luottokorttien etuihin kuuluvat puolison sekä aikuisten lasten matkavakuutukset.

Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINE on myös verrannut luottokorttien matkavakuutuksia keskenään. Osaan luottokorteista on sidottu FINEn mukaan yhtä kattava turva kuin kotivakuutuspakettien matkavakuutuksiin, mutta jotkut luottokorttivakuutukset on tarkoitettu vain lisäturvaksi. Jos lomaharrastus on tavallista villimpi, kannattaa aina tarkistaa vakuutuksen myöntäjästä riippumatta, kattaako perusvakuutus sen vai pitääkö sitä varten ottaa erillinen vakuutus.

Tämän jutun vertailun luottokortit on valittu sen perusteella, että ne sisältävät kattavan matkavakuutuksen ja että vakuutus on vertailukelpoinen vakuutusyhtiöiden tarjoamien tuotteiden kanssa. Luottokorttien etuihin kuuluvat puolison sekä aikuisten lasten matkavakuutukset, vertaaensin.fi:n tarkastelu osoittaa.

Lue myös! Kaikki vaatteet mahtuvat matkalaukkuun – tässä nerokas pakkausmetodi

 

5 matkavakuutusta – näin ne korvaavat

American Express Gold

 • Hinta, alennukset huomioitu: 170 euroa (vuosimaksu)

 • Hinta ilman etuja: 170 euroa (vuosimaksu)

 • Vakuutetut henkilöt: puoliso + alle 23-vuotiaat lapset

 • Korvattava tapahtuma:

  • Hammashoito: 750 euroa

  • Matkan peruuntuminen: 2 000 euroa

  • Matkatavarat/rahat häviävät/vahingoittuvat: 2 000 euroa

  • Omavastuun osuus matkatavaroista: 75 euroa

Danske Bank Finnair Plus Visa Gold

 • Hinta, alennukset huomioitu: 150 euroa (vuosimaksu)

 • Hinta ilman etuja: 150 euroa (vuosimaksu)

 • Vakuutetut henkilöt: puoliso + alle 23-vuotiaat lapset

 • Korvattava tapahtuma:

  • Hammashoito: 150 euroa

  • Matkan peruuntuminen: 5 000 euroa

  • Matkatavarat/rahat häviävät/vahingoittuvat: 2 500 euroa

  • Omavastuun osuus matkatavaroista: 50 euroa

IF

 • Hinta, alennukset huomioitu: 105 euroa

 • Hinta ilman etuja: 124 euroa

 • Vakuutetut henkilöt: Alle 20-vuotiaat lapset

 • Korvattava tapahtuma:

  • Hammashoito: 200 euroa

  • Matkan peruuntuminen: 3 000 euroa

  • Matkatavarat/rahat häviävät/vahingoittuvat: 1 000 euroa (valittavissa)

  • Omavastuun osuus matkatavaroista: 100 euroa

LähiTapiola

 • Hinta, alennukset huomioitu: 147 euroa

 • Hinta ilman etuja: 177 euroa

 • Vakuutetut henkilöt: Alle 16-vuotiaat lapset

 • Korvattava tapahtuma:

  • Hammashoito: 120 euroa

  • Matkan peruuntuminen: 5 000 euroa

  • Matkatavarat/rahat häviävät/vahingoittuvat: 1 000 euroa (valittavissa)

  • Omavastuun osuus matkatavaroista: valittavissa, 0 euroa

OP Pohjola

 • Hinta, alennukset huomioitu: 174 euroa

 • Hinta ilman etuja: 194 euroa

 • Vakuutetut henkilöt: Alle 15-vuotiaat lapset

 • Korvattava tapahtuma:

  • Hammashoito: 120 euroa

  • Matkan peruuntuminen: 1 000 euroa

  • Matkatavarat/rahat häviävät/vahingoittuvat: 1 500 euroa (minimi, valittavissa)

  • Omavastuun osuus matkatavaroista: valittavissa, 0 euroa

Summat ovat maksimikorvausmäärät yksittäisistä vahingoista
Lähde: Vertaaensin.fi

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

caramba

Minulla on vuosivakuutus ja se on vain noin 50€.Ilman vakuutusta en ole matkustanut koskaan,ihmettelen kun joku ei ota vakuutusta,aika riski juttu.