Viikingit sen jo tiesivät, Gotlannissa on lokoisaa. Lukuisat rannat, rauniot ja ravintolat takaavat unohtumattoman loman Etelä-Ruotsissa.

Shutterstock

3 x rannalle

Teres Oikarinen, 35, urheilukaupan myyjä, käy kesäisin rannalla pari kertaa viikossa.

Tofta, lähellä Visbytä

"Tofta on Gotlannin trendikkäin ja suosituin ranta. Hiekka on ihanan pehmeää. Minulla ja kavereilla on tapana ottaa retkieväät rannalle."

Sudersand, Fårö

"Fårön saaren Sudensand on vähän varttuneempien gotlantilaisten suosiossa. Monet perheet tykkäävät tehdä sinne päivä­matkoja. Minulla on rannalta hyviä muistoja. Olin siellä entisen poikaystäväni kanssa lomamatkalla. Fårö on Gotlannin pohjoispuolella."

Holmhällar, etelässä

"Hiekkapohjainen kiva ja rauhallinen uimaranta on Holmhällarista näyttävien kalkkikivimuodostelmien keskellä Etelä-Gotlannissa."

3 x relaa saarella

Lähiruokaa, ruusuja ja melkein pingviinejäkin.

Kahvilaan: Leva Kungslador

Tästä kahvilasta ei ole kiire pois. Viihtyisälle pihalle tai suureen saliin sisällä unohtuu helposti tuokioksi jos toiseksikin. Herkulliset makeat ja suolaiset tarjottavat ovat luomua ja lähiruokaa.
Toftavägen 20, Visby

Puutarhaan: Botaniska Trädgården

Osta pari palloa jäätelöä tai nappaa lounas kainaloon ja käppäile syömään sitä taianomaiseen Visbyn kasvitieteelliseen puutarhaan. Pieni paratiisi on kuuluisa ruusuistaan.
Botaniska Trädgården sijaitsee aivan rannan tuntumassa Visbyssä, Almedalenista pohjoiseen. Aina avoinna.

Merelle: Stora Karlsön

Stora Karlsön saarella asustelee harvinainen lintuyhdyskunta. Mustavalkoiset ruokkilinnut muistuttavat kaukaa erehdyttävästi pingviinejä. Saarelle astuessa koittaa autuus – hälinä ja hulina ovat tiessään. Oppaan avulla luonnosta ja historiasta saa eniten irti.
Stora Karlsön on puolen tunnin lauttamatkan päässä. Lautat lähtevät Klintehamnista.

3 x bongaa staroja

Ingmar Bergman Elokuvaohjaaja rakastui Fårön karuun saareen heti. Bergman-safarilla pääsee hänen elokuviensa tapahtumapaikoille.

Peppi Pitkätossu Kneippbyn lasten kesämaan Peppi ei paparazzeja pelkää. Huvikummussa voi tavata myös Astrid Lindgren -nuken työssään.

Stockholmsvecka Heinäkuun puolivälin jälkeen Visbyssä bilettää Tukholman eliittinuoriso. Stockholmsveckaa kutsutaan hien, hiekan ja skumpan orgiaksi.

3 x jännitystä

Anna Jansson
Gotlantilaissyntyisen Anna Janssonin dekkareissa seikkailee Visbyssä asuva rikoskomisario Maria Wern. Kirjojen tapahtumat sijoittuvat eri puolille saarta. Anna esittelee saaren historiaa ja pikkukaupungin elämänmenoa kiinnostavasti.

Håkan Östlundh
Yhdessä Håkan Östlundhin kirjoista gotlantilaispoliisi Fredrik Broman alkaa selvittää, miksi Fårön saarelle juuri muuttanutta perhettä on uhkailtu. Pian perheen vanhemmat katoavat. Håkan Östlundhin kirjoja ei ole vielä suomennettu.

Mari Jungstedt
Kirjailija kuvailee jännäreissään usein tarkasti median ja poliisin välistä yhteistyötä. Romaanit sijoittuvat Gotlantiin. Entinen tv-toimittaja on koostanut kirjojensa tapahtumapaikoista mielenkiintoisen nettisivuston: www.jungstedtsgotland.se.

3 x syömään ja juomaan

Opiskelijat Joel Levin, 25, ja Sara Lundin, 22 vinkkaavat nälkäisiä menemään Surfersiin.

Surfers

Aivan Visbyn sydämessä sijaitsee trendikäs Surfers. Listalla länsimainen ja kiinalainen ruoka paiskaavat tyylikkäästi kättä. Vaikka ei illallisnälkä olisikaan, makeasti sisustetussa ravintolassa kannattaa piipahtaa drinkillä.
Södra Kyrkogatan 1, Visby

Creperie & logi

Creperie tarjoillee mainioita ranskalaisia galetteja eli suolaisia pannukakkuja herkullisilla täytteillä. Söpöltä terassilta on huikeat näkymät. Login tyylikkäässä sviitissä yöunet saattavat jäädä sisustuksen ihailun takia vähäisiksi.
Wallersplats 3, Visby

Munkkällaren

Visbyssä on Ruotsin kaupungeista eniten kapakoita asukasta kohti. Yksi suosituimmista on Munkkällaren. Munkkien kellareissa ei tainnut keskiajalla olla aivan yhtä vilkasta kuin Munkkällaren tanssilattialla lauantai-iltana...
Hansgatan 40, Visby   

3 x ympäri

Pyörällä Kierrä Gotlanti pyörällä ja matkamittari on 500
kilometriä rikkaampi. Pyöriä saa vuokrata saarelta.

Moottoripyörällä Todellista vauhdin hurmaa hienoissa maisemissa voi kokea vain moottoripyörän selästä käsin. Motskareitakin saa vuokrattua saarelta.

Autolla Kun Gotlantiin saapuu autolautalla, kannattaa ottaa omasta menopelistä kaikki hyöty irti. Teltta takakontissa alentaa kivasti majoituskustannuksia. 

Gotlantiin pääsee Helsingistä suoraan FlyGotlandilla ja välilaskujen kautta muillakin yhtiöillä. Silja Line ja Viking Line seilaavat Gotlantiin Tukholmasta.

Lennot ovat keskimäärin halvimmillaan 70 päivää ennen koneen nousua.

Edullisten lentojen etsiminen käy melkein työstä, siihen saa helposti kulumaan tuntikausia. Huonolla tsäkällä käy niin, että juuri kun on tehnyt päätöksen, paikkoja kyseiselle lennolle ei enää ole – tai sitten hinta on juuri noussut. Mutta jos tietää muutaman jipon, voi säästää ajan lisäksi satoja euroja.

1. Varaa ajoissa mutta älä liian aikaisin

Hyvä hetki ostaa lento on runsas kaksi kuukautta, tarkalleen 70 päivää ennen koneen nousua. Ainakin jos on uskominen matkailusivusto Tripstan analyysia.

Saman suuntaisia – vaikkei aivan yhtä tarkkoja – vinkkejä ovat antaneet myös Hopper- ja Flyr-sivustot. Niiden mukaan lennon hinta on todennäköisesti halvin 27–114 päivää ennen lähtöä.

2. Vältä varaamasta perjantaina

Suurin osa saattaa innostua varamaan lentoja perjantaina, kun työviikko on ohi. Vuonna 2016 jopa 21 prosenttia kaikista varauksista tehtiin nimenomaan perjantaisin. Kysyntä nostaa hintoja, eli jos mahdollista, kannattaa varaus tehdä jonain muuna viikonpäivänä.

Lue myös: Halvimman lennon saa ostamalla sen tällä tietyllä hetkellä

3. Älä ajoita paluuta sunnuntaille

Sunnuntai on keskimäärin kaikista kallein päivä paluulennolle. Jos olet menossa vaikka viikonloppumatkalle, halvemmalla pääset, jos sinulla on mahdollisuus palaa takaisin vasta maanantaina tai tiistaina.

4. Matkusta eri aikaan kuin muut

Viikonpäivien lisäksi tietysti myös vuodenajat ja lomasesongit vaikuttavat hintoihin. Suomalaisten kannattaa tänä vuonna välttää hiihtolomaviikkoja, joita ovat viikot 8, 9 ja 10. Kesälomareissulle edullisia lentoja saa Suomesta koululaisten kesälomien jälkeen tai sitten juuri ennen niitä eli toukokuussa.

Ilta- ja yölennot ovat usein halvimpia.

5. Käytä incognito-tilaa varatessa

Kun etsit lentoja, käytä selaimen incognito-tilaa. Näin vierailuistasi sivustoilla ei jää jälkiä eivätkä lentoja tarjoavat nettisivut saa nyhdettyä sinulta ylimääräistä rahaa.

Incognito-tila on varmempi tapa peittää jälkensä kuin sivuhistorian tyhjentäminen. Saat valittua incognito-tilan Mozilla Firefox- ja Google Chrome -selaimilla, kun painat selaimen oikeassa yläkulmassa olevaa painiketta, jossa on kolme viivaa tai pistettä.

6. Kokeile eri hakukoneita

Vertailu usein kannattaa, jos vain aika ja energia riittävät. Himomatkustaja Nellie Huang kertoo Wild Junket -blogissaan omat suosikkinsa. Ne ovat Vayama, Skyscanner, TripAdvisor Flights, Google Flights ja Dohop. 

Lähteet: Express, Wild Junket -blogi, Me Naiset

Vietätkö vapaapäivää talvisessa Helsingissä etkä tiedä, mitä tekisit? Listasimme Stadin 33 rakastettavinta paikkaa, niin uusia juttuja kuin vanhoja tuttuja. Muista kertoa, jos lempipaikkasi jäi uupumaan listastamme.

 1. Allas
  Kauppatorilla sijaitseva Allas on hienon näköinen nyt pimeän aikaan, kun vesi vaan höyryää ja torin valot tuikkivat. Sitä kannattaa käydä ihailemassa varsinkin iltakävelyllä – valitettavasti itse altaaseen pääsee uudelleen vasta keväällä 2017.
 2. Baana
  Entiseen ratakuiluun rakennettu kevyen liikenteen väylä on pituudeltaan 1,3 kilometriä, mutta sen varrelta löytyy niin paljon kaikenlaista, että Baana tuntuu huomattavasti pidemmältä. Kiasmalta Ruoholahteen kulkevaa reittiä käyttävät työmatkapyöräilijät sekä lenkkeilijät. Välillä voi pysähtyä katsomaan ympäristötaidetta.
  Baanalla riittää vauhtia!
  Baanalla riittää vauhtia!
 3. Brahenkenttä
  Kaupungin kenttä on vielä huomattavasti edullisempi kuin Rautatientorin klassikko, Jääpuisto, ja tilaakin on enemmän. Toisella puolella Brahenkenttää voi myös pelailla.
 4. Brunssit
  Pääkaupungin aamiaistarjonta on hurjan kattava ja vain kasvaa koko ajan. Perinteisten brunssipaikkojen rinnalla yhä useampi helsinkiläisravintola laajentaa tarjoiluaan aamupäivän nälkäisille. Pelkästään keskusta–Kallio-akselilla on lähes 50 erilaista brunssipaikkaa, afrikkalaisesta ranskalaiseen, suklaabuffetista sushipöytään.
  Jos haluat tuoda brunssin kotiisi, kokeile herkkuhetkeen Me Naisten herkullisia täsmäreseptejä.
 5. Café Engel
  Kaakao kermavaahdolla eteen, ja maisema on täydellinen Senaatintorin maisemien tiirailuun. Myös Café Engelin aamiainen on klassikko.
  Esplanadin puisto on yksi suosituimmista paikoista Helsingin keskustassa.
  Esplanadin puisto on yksi suosituimmista paikoista Helsingin keskustassa.
 6. Esplanadin puisto
  Ihan Helsingin ytimessä on suloinen puistoalue Esplanadi. Sen varrella on toinen toistaan hurmaavampia kahviloita, ravintoloita ja designliikkeitä. Itse puistossa on kenties Helsingin keskustan kauneimmat jouluvalot, jotka koristavat suurimman osan aluetta. Olo on melkein kuin kävelisi jonkun suuremman metropolin bulevardilla! Puhumattakaan tammikuussa järjestettävän Lux Helsinki -valotapahtuman aikaan.
 7. Hietaniemen hautausmaa
  Tänne on haudattu Suomen kuuluisimpia säveltäjiä, laulajia ja näyttelijöitä. Mutta jos hautakivet eivät kiinnosta, alue viehättää muutenkin: ympärillä on mahtavia ulkoilualueita ja hurmaava Lapinlahden sairaalan alue. Ja pääseepä hautausmaan ”taiteilijamäellä” myös opastetuille kierroksille.
  Hietaniemenkatu 20
  Jääpuistossa saa punan poskille.
  Jääpuistossa saa punan poskille.
 8. Jääpuisto
  Kansallisteatterin ja Rautatieaseman kupeessa on mahtavat puitteet luistella.
 9. Kahvila Kuuma
  Kaupungin paras avokadotoast! Turkoosi lattia kruunaa tyylikkään sisustuksen. Kahvilan yhteydessä on myös sisustuskauppa, josta löytyy persoonallisia tavaroita. Plussaa siitä, että koirat ovat tervetulleita kahvilaan.
  Kaivopuiston ranta on hurmaava lumen kanssa – tai ilman.
  Kaivopuiston ranta on hurmaava lumen kanssa – tai ilman.
 10. Kaivopuisto
  Kaivopuisto on Etelä-Helsingin sydän, söpöjen huviloiden alue ja levollisten pyhäkävelyjen unelmapaikka. Sen rannoilta löytyy kivoja kahviloita sekä ravintoloita, joista voi tuijottaa merelle – olipa siellä sitten jäälauttoja tai laineita.
 11. Kauppahallit
  Halliostoksilla on kunnon tunnelmaa! Ruokakulttuurien paras yhdistelmä löytyy uudistetusta Hietalahden kauppahallista, jossa järjestetään lauantaisin muun muassa musiikillisia maisteluiltoja. Silloin pikkurahalla saa pientä ja superherkullista naposteltavaa hallin erilaisista ravintoloista, ja We love Helsingin dj:t soittavat huippumusaa.
  Kis, kis, tule tänne misu!
  Kis, kis, tule tänne misu!
 12. Kissakahvila
  Pakoon kylmyyttä kissakuonojen keskelle! Vuonna 2015 avattu kissakahvila Helkatti Helsingin keskustassa on kahdeksan mirrin vakituinen koti. Paikka on vieläkin sen verran suosittu, että sinne kannattaa varata aika.
  Fredrikinkatu 55
 13. Kortteli
  Kampin kauppakeskuksen viidenteen kerrokseen avautui joulukuun alussa uusi, odotettu ravintolakortteli. Kymmenen ruokapaikan kerroksesta saa monenlaista ruokaa skandinaavisesta japanilaiseen sekä ihania herkkuja raakakakuista matcha latteen. Bonuksena upeat maisemat keskustan kattojen ylle ja raikas sisustus.
  Viidennessä kerroksessa sijaitsee Kampin keskuksen uusin helmi, Kortteli-ravintolamaailma.
  Viidennessä kerroksessa sijaitsee Kampin keskuksen uusin helmi, Kortteli-ravintolamaailma.
 14. Kotiharjun sauna
  Talvella on ihanaa lämmitellä saunomalla, ja Kotiharjussa on mahtavan perinteikäs tunnelma.
 15. Kulttuurisauna
  Ja lisää löylyä! Kulttuurisauna on paras paikka pulahtaa avantoon pakkasella. Jännän kaurismäkeläinen tunnelma on taattu!
 16. Lapinlahden sairaalan alue
  Lapinlahti ei toimi enää sairaalana, vaan alueella saa hengailla ja nauttia vaikkapa hävikistä tehtyä gourmeeta. Ravintola Loopissa valmistetaan hävikkiruuasta fine dining -annoksia. Puistoalue on tosi kaunis ja siellä järjestetään usein erilaisia tapahtumia.
 17. Löyly
  Helsingin Hernesaaressa tuoksuu tuore puu ja savusauna. Yleinen sauna Löyly Helsinki toimii myös talvella ja pariskuntakin voi saunoa yhdessä. Reippaat pulahtavat löylyjen jälkeen mereen uimaan. Soveltuu myös designnähtävyydeksi sekä ruokailupaikaksi.  
  Hernesaarenranta 4
 18. Metsät keskellä kaupunkia
  Helsingissä pystyy kulkemaan kymmenen kilometrin matkan keskustaan melkein kokonaan luonnon keskellä. Kaupungin suurin virkistysalue, Keskuspuisto, imee vuosittain noin pari miljoonaa kävijää – muun muassa lenkkeilemään, hiihtämään ja viihtymään.
  Yayoi Kusaman näyttely on HAM:ssa tammikuuhun saakka.
  Yayoi Kusaman näyttely on HAM:ssa tammikuuhun saakka.
 19. Museokaupat
  HAM:n, Ateneumin ja Kiasman myymälöistä löytyy kaikkea ihanaa hipelöitävää sekä persoonallisia lahjoja. Itselle tai toiselle.
 20. Puu-Vallila
  Idyllinen puutaloalue muistuttaa 1900-luvun työväenelämästä ja rakennushistoriasta. Pienet kahvilat, kuten Helsingin kahvipaahtimo ja Suvanto virkistävät historiallisen kävelyretken tekijää Puu-Vallilassa.
  Keuruuntie 11
 21. Rajasaari
  Helsingistä löytyy monta ihanaa koirapuistoa, mutta yksi on ylitse muiden: Rajasaari. Taka-Töölön edustalla sijaitseva saari on melkein kokonaan aidattu koirien käyttöön. Vie sinne omasi, tai käy katselemassa kahelia menoa aidan takaa.
  Regatan löytäneet brasilialaisturistit ovat onnellisia.
  Regatan löytäneet brasilialaisturistit ovat onnellisia.
 22. Raitiovaunut
  Entinen kolmosen ratikka, nykyinen 2, on Helsingin kattavin nähtävyysreitti.  Julkisen liikenteen lipun hinnalla näkee monia kuuluisia paikkoja, kuten Suomen Kansallisooppera, kauppatori, Helsingin tuomiokirkko. Mutta muillakin raitiovaunureiteillä riittää katseltavaa: kokeile 4:n arkkitehtuurikierrosta ja 6:n design-sightseenia.
 23. Regatta
  Ihastuttava pieni punainen mökki merenrannalla ja useimpina päivinä sytytetty komea nuotio hurmaavat jokaisena vuodenaikana. Leutoina talvipäivinä nuotio lämmittää niin mukavasti, että kahvin tarkenee juoda ulkonakin. Tämä on idylli, jollaista ei osaa kuvitella kaupungin keskustan tuntumaan. Lähellä sijaitsee vaikuttava Sibeliuspuisto.
  Merikannontie 10
  Senaatintorin joulumarkkinoilla on tunnelmaa!
  Senaatintorin joulumarkkinoilla on tunnelmaa!
 24. Senaatintori
  Klassikko ei suurempia esittelyjä kaipaa. Helsingin Tuomiokirkon portaat kutsuvat ihastelemaan kulttuurihistoriallista aukiota, ja nauttimaan Tuomaanmarkkinoiden kuumista juotavista.
 25. Suomenlinna
  Noin 15 minuutin merimatka keskellä kaupunkia on jo itsessään elämys, ja vastassa oleva Suomenlinna on yksi kauneimpia paikkoja, jonne pääsee lautalla myös talvisin. Linnapiha, Kustaanmiekan vallit, kirkko, kivat kahvilat ja maukkaat ravintolat – panimoa unohtamatta – pitävät vierailijan tyytyväisenä vaikka koko päivän.  Linnoituksen hostellissa voi myös olla yötä.
  Lumisena talvena Senaatintorin näkymät ovat näin valkeat.
  Lumisena talvena Senaatintorin näkymät ovat näin valkeat.
 26. Teurastamo
  Kalasataman kupeessa kuhisee kulttuuria ja ruokatapahtumia vuonna 1933 pystytetty teurastuslaitos. Teurastamo sisältää monia eri ruokapaikkoja sekä tapahtumia, ja alue on mukava kävelypaikka muutenkin.
  Työpajankatu 2
 27. Torit
  Helsingissä on kuusi toimivaa toria. Kauppatori–Senaatintori-akselilla pääsee nauttimaan joulutoreista. Hakaniemen tori puhkeaa kukkaansa maalaismarkkinoilla, jotka järjestetään kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina. Näyttäviä paikkoja ovat nämä torit myös ilman markkinoita!
 28. Trampoliinipuisto Rush
  Pomppiminen on superhauskaa – ja älyttömän tehokasta urheilua. Rushin sijainti Pitäjänmäessä on hieman syrjäinen, mutta käynti on ehdottomasti matkan arvoinen. Koko paikka on yhtä isoa trampoliinia.
  Pakkastalvien Töölönlahtea.
  Pakkastalvien Töölönlahtea.
 29. Töölönlahti
  Aivan ytimen tuntumassa on sporttisen rauhallinen Töölönlahti, jonka ympäri kulkee reilun kahden kilometrin pituinen jalankulku- ja pyörätie. Pieni paratiisi keskellä Helsinkiä!
 30. Uutelan ulkoilualue
  Uutelan ulkoilualue Vuosaaressa merenrannalla on talvella karunkaunis. Katoksessa voi paistaa makkarat ja juoda kahvit sekä ihailla tuulen pöllyttämää, jäätynyttä merta.
  Helsingin keskustan jouluvalot ovat itsessään jo nähtävyys.
  Helsingin keskustan jouluvalot ovat itsessään jo nähtävyys.
 31. Vanha Eira
  Rento tunnelma ja upeat näkymät hurmaavat tässä kaupunginosassa. Esimerkiksi Engelinaukio on arkkitehtonisesti niin kaunis, että sitä voisi tuijottaa koko päivän.
 32. Välikatu
  Tämä katu on hauska löytö Kruununhaassa! Kantakaupungin lyhin katu on noin 25-metrinen tynkä, joka on peräisin jo 1800-luvun alkupuolelta.
 33. Yrjönkadun uimahalli
  Suomen ensimmäisessä ja vanhimmassa julkisessa uimahallissa tuntuu siltä kuin ulkomailla uisi. Ja ehdottomasti se täytyy kokea nakuna!

Mikä on sinun suosikkisi?

Puuttuuko yllä olevasta listasta jokin rakastettava paikka Helsingistä? Kerro siitä alla olevassa kommentointikentässä.

Suomalaisten hyvinvoinnin salaisuus piilee rentoudessa, saunassa ja metsien antimisssa, Evening Standard kertoo.

Suomi on ollut tänä vuonna matkailumaana kovassa nosteessa: matkaopasjätti Lonely Planet valitsi Suomen ensi vuoden kolmanneksi parhaaksi matkailumaaksi, merkittävät ulkomaiset mediat ovat suitsuttaneet Helsinkiä, Lapin lasi-igluhotellista tuli somesensaatio maailmalla ja niin edelleen.

Hiljattain Suomessa kohistiin, kun Yle kertoi tanskalaisten hyggeilystä. Mitä mitä, kyllä mekin osaamme käpertyä viltin alle juomaan kaakaota, kun ilma pimenee – ihan ilmankin jotain tanskalaista termiä, moni päivitteli. Toiset huomauttivat, että taas kerran muualla on onnistuttu brändäämään oma ilmiö menestyksekkäämmin kuin Suomessa.

Lue lisää: Ahdistaako pimeä vuodenaika? Kokeile tanskalaista hyggeilyä

Mutta hygge onkin menneen talven lumia, ainakin jos on uskominen brittilehti Evening Standardia, joka liittyy Suomen hehkuttajien joukkoon. ”Unohda Tanska ja hygge, Suomi on pohjoismaisen hyvinvoinnin uusi kuuma kohde”, kuuluu sen tuoreen jutun otsikko.

Kun on kylmää ja pimeää, lehti neuvoo ratkaisemaan asian kuin suomalainen. Evening Standardin mukaan suomalaiset elävät yksinkertaista elämää, jossa ei tarvitse näännyttää itseään taikka juosta mäkiä aamusta.

Lehti toteaa, että suomalainen elämäntyyli selkeästi toimii, kun maalla menee niin hyvin. On Euroopan komission Eurostatin mukaan Euroopan parhaaksi äänestetty elämänlaatu ja ykkössija Maailman talousfoorumin inhimillisen pääoman vertailussa.

Ruisleipä suomalaisen tiellä pitää

”Mitä he tekevät niin oikein? Ensinnäkin, he syövät hyvin. Suomalainen ruokakulttuuri keskittyy tuoreeseen kalaan, kasviksiin ja rukiiseen”, Evening Standard kertoo.

Kuulostaapa terveelliseltä! Suomalainen ruisleipä yhdistää neljä Suomi-ainesta: veden, hiivan, suolan ja ruisjauhon – eikä joukossa ole ikäviä lisäaineita, lehti valistaa. Hmm, tämä ei taida päteä koko kaupan valikoimaan.

”Maanviljelijät kasvattavat villimarjoja, ja kalastajat pyytävät tuoretta silakkaa maan rannikoilla.”

”Suomalaiset ovat kirkaskatseisia ja hyväihoisia.”

Evening Standard mainitsee myös Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen, jonka mukaan kalaan, kasviksiin, täysjyvään ja marjoihin perustuva pohjoismainen ruokavalio on parempi terveydelle kuin usein ylistetty Välimeren ruokavalio, jota monissa Euroopan maissa suositaan.

”Suomalaiset ovat kirkaskatseisia ja hyväihoisia – mikä luultavasti johtuu ruokavaliosta, ympäristöstä huolehtimisesta (90 prosenttia tölkeistä ja pulloista Suomessa kierrätetään) ja osittain heidän sitoutumisestaan saunomiseen.”

Jos kerran ajatellaan positiivisesti, lisättäköön, että auringonvalo vanhentaa ihoa, joten siltäkin kauhistukselta vältymme.

”Metsät ovat pullollaan marjoja, sieniä ja koivun mahlaa.”

Lontoossa asuva suomalainen Laura Hinttula selittää lehdelle, että tervehenkinen elämä on Suomessa luontaista, koska luonto on lähellä, asut maalla tai kaupungissa. Ja metsät ovat pullollaan ”villiruokaa, todellista luomua superruokaa, kuten puolukoita, tyrniä, lakkaa, mustikoita, vadelmia, sieniä ja koivun mahlaa”.

Hinttula suosittelee myös luonnonvesissä uimista ja luistelua – ja tietenkin saunaa, jonka jälkeen voi pulahtaa järveen tai kieriskellä lumessa.

Nyt pitää enää vain keksiä superterveelliselle suomalaiselle elämäntyylille vetävä nimi!

Usko tai älä! Kun leikkii turistia kotipaikkakunnalla, voi tuntea olleensa kuin pidemmälläkin lomalla – tai jopa ulkomailla.

Kun Helsinkiin avattiin hiljattain uusi tornihotelli Clarion, eräänä viikonloppuna sen saunan lauteilla, ravintolassa ja kuntosalilla kuuli vain suomea. Nopeasti myös selvisi, että merkittävä osa vieraista oli helsinkiläisiä, moni jopa naapurikaupunginosista, kuten minä.

Ilmiö ei rajoitu Clarioniin. Helsingin Sanomat uutisoi vastikään, että yhä useampi suuntaa nykyään lähihotelliin varsinkin viikonloppuisiin, ja hotellit markkinoivat vierailuja entistä enemmän myös paikallisille.

Olen antanut jo pitkään lahjaksi hotelliöitä ja suunnannut lähihotelliin muuten vain. Miksi ihmeessä mennä kotikaupungissa, ja vielä naapurissa, hotelliin, moni kysyy. No, esimerkiksi näistä syistä:

1. Se on halvempaa kuin reissuun lähteminen

Ei hotelliasuminen tietenkään ole halpaa, mutta yö kotikaupungissa maksaa reippaasti vähemmän kuin muualle matkustaminen. Jos yöpymiseen kuuluu esimerkiksi sauna, uinti, kuntosali ja brunssia vastaava aamiainen, hotelliyön hinta kahdelle voi olla jopa halvempi kuin nämä aktiviteetit yhteensä muualla.

Ja tarjoushaukka selviää hotellireissustakin halvemmalla. Uusissa hotelleissa on usein avajaistarjouksia, ja muutenkin hotellin sivuilta kannattaa tarkistaa ajankohtaiset tarjoukset. Esimerkiksi nyt monissa hotelleissa on alennettuja hintoja vuodenvaihteen ja tammikuun tienoilla. Liikematkailijoille suunnatuissa hotelleissa viikonloput ovat usein edullisempia kuin arkipäivät. Jos sinulla on asiakastili ja majoitut usein saman varauspalvelun (esimerkiksi Hotels.com) tai hotelliketjun kautta, voit nauttia ilmaisista palkintoöistä.

Ekologista hotelliyöpyminen ei tietenkään ole. Mutta on yö kotikaupungin hotellissa silti huomattavasti ympäristöystävällisempi valinta kuin lentomatka kauas.

2. Saat loman ilman lomaa

Esimerkiksi pätkätyöläinen saattaa joutua pärjäämään vuodesta toiseen vähillä lomilla. Silloin viikonlopusta tai arkivapaista kannattaa yrittää ottaa mahdollisimman paljon irti ja tehdä jotain arjesta poikkeavaa. Kun viettää vapaapäivänsä hotellissa omassa kotikaupungissaan tai jossakin muualla lähialueella, se tuntuu takuulla erityiseltä.

3. Ihan kuin olisi ulkomailla!

Maisemanvaihdos tunnetusti virkistää ja se onnistuu yllättävän hyvin myös kotikulmilla. Yö hotellissa saa näkemään kotikaupungin uusin silmin. Turistiroolileikkiä voi tehostaa käymällä esimerkiksi kahvilassa, ravintolassa, museossa tai muussa nähtävyydessä, jossa ei ole aiemminvieraillut. Kun leikkii matkailijaa, yhden yön tai viikonlopun jälkeen tuntuu usein kuin olisi ollut pidemmälläkin lomalla.

4. Onko mikään ihanampaa kuin se valkoinen kylpytakki?

Varsinkin monissa neljän tai viiden tähden hotelleissa huoneen varusteluun kuuluvat kylpytakki ja tohvelit. Kun ne vetää päälleen saunan (monessa hotellissa kaikki vieraat voivat käyttää yleistä saunaa veloituksetta) tai pitkän kylvyn jälkeen, rentoutuu varmasti.

Myös muhkea hotellisänky henkii luksusta. Puhtaanvalkoiset lakanatkin saavat monen nukkumaan paremmin kuin kotona.

Kun haluat ekstrarennon vierailun, kysy mahdollisuutta myöhäiseen uloskirjautumiseen. Jos hotellissa on tilaa, se voi järjestyä ilman lisämaksua. Runsaan aamiaisen jälkeen on parasta heittäytyä pitkäkseen mukavaan hotellisänkyyn.

5. Hotelliyö vaalii suhdetta

Hotelliyö on mainio lahja kumppanille, koska harvoin aikuinen kaipaa lisää tavaraa. Sen sijaan yhteinen aika on kiireisessä elämässä kovaa valuuttaa. Hotellissa ei ole kotitöitä tai tietokonetta, joten toisen seurassa on oikeasti läsnä. Jos perheessä on lapsia, kahdenkeskinen aika on tietysti erityistä luksusta.

Mutta jos toisen naaman tuijottaminen ei riitä ohjelmaksi, monissa hotelleissa on nykyään myös leffakanavia. Tai vaihtoehtoisesti oman mobiililaitteen voi kytkeä isoon taulutelkkariin. Ei kun Netflix-maraton käyntiin! Ulkomaanreissuilla kirjat saattavat jäädä koskematta, mutta lähihotellissa, jossa ei ole liikaa virikkeitä, ehtii hyvin lueskella. Myös kiiltävän aikakauslehden selailu tuntuu erityisen ylelliseltä hotellisängyssä.

Toki lähihotelliin voi suunnata myös ystävän kanssa, jos haluaa kerrankin päivittää kuulumiset ajan kanssa – tai yksin, sillä joskus yksinolo se vasta onkin luksusta.

6. Seksi on parempaa hotellissa

Ja edelliseen liittyen, häriötekijöistä vapaa hotellihuone on tietenkin täydellinen paikka harrastaa seksiä.

Asialle on löytynyt tieteellinen selityskin: Hotellihuoneessa on uutuudenviehätystä, ja se lisää dopamiinin eritystä. Mileihyvähormoniksi kutsutulla dopamiinilla on merkittävä rooli seksuaalisessa kiihottumisessa. Lisäksi hotelliyöpyminen vähentää ahdistusta ja tarjoaa hetkellisen paon todellisuudesta, mikä on omiaan lisäämään haluja.

Lue lisää: Totta se on! Tämän takia seksi on parempaa hotellissa kuin kotona

Asutko pääkaupungissa tai oletko aikeissa suunnata Stadiin lomalle? Hotellifani vinkkaa, missä saa rahalleen eniten vastinetta.

Helsingin kiinnostavimmat hotellit juuri nyt

1. Lilla Roberts. Ehdottomasti kaupungin elegantein hotelli, jossa myös edullisimmat huoneet ovat tilavia ja tyylikkäitä. Ravintola Krogissa on kekseliäs ruokalista ja ystävällinen palvelu, ja hotellivieras saa alennusta ruuasta. Myös legendaarinen muotilehti Vogue suositteli tätä viiden tähden hotellia viime kesän Helsinki-jutussaan.

Viime vuonna avanneen Lilla Robertsin talossa oli ennen poliisilaitos. Aulan paikalla oli muinoin poliisin toimisto- ja kuulustelutiloja. Kuva: Sanoma-arkisto / Outi Pyhäranta
Viime vuonna avanneen Lilla Robertsin talossa oli ennen poliisilaitos. Aulan paikalla oli muinoin poliisin toimisto- ja kuulustelutiloja. Kuva: Sanoma-arkisto / Outi Pyhäranta

2. Radisson Blu Aleksanteri Hotel. Jos arvostat persoonallista tilaa, valitse Business Class -huone hotellin vanhalta puolelta. Keskustahotellin helmi on muusikkolegenda Remu Aaltosen suunnittelema huone, jonka teemana ovat ruusut ja rock. Supertilavassa ja dramaattisesti sisustetussa huoneessa voi myös pelata Elvis-flipperiä. Hotellista löytyy saunaosasto.

Radisson Blu Aleksanteri avasi ovensa viime keväänä, mutta Remun suunnittelema huone oli jo tilassa aiemmin sijainneessa Sokos Hotel Aleksanterissa. Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen
Radisson Blu Aleksanteri avasi ovensa viime keväänä, mutta Remun suunnittelema huone oli jo tilassa aiemmin sijainneessa Sokos Hotel Aleksanterissa. Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen

3. Clarion Hotel Helsinki. Tänä syksynä Jätkäsaareen avatun tornihotellin erikoisuutena on kaikkien hotellivieraiden käytössä oleva skandinaavisen tyylikäs sauna ja lämmitetty ulkouima-allas katolla. Uima-altaan päädystä voi katsella maahan lasipohjan läpi. Sekä huoneet että yleiset tilat on sisustettu hyvällä maulla. Jos et halua tuhlata hotelliyöhön, maisemia voi ihastella myös hotellin kattobaarista.

Clarionin uima-altaalle kannattaa suunnata valoisan aikaan, jotta maisemasta voi näyttiä täysillä. Kuva: Sanoma-arkisto / Rio Gandara
Clarionin uima-altaalle kannattaa suunnata valoisan aikaan, jotta maisemasta voi näyttiä täysillä. Kuva: Sanoma-arkisto / Rio Gandara

Myös nämä helsinkiläishotellit erottuvat joukosta:

 • Hotel Kämp. Klassista mutta kallista luksusta.
 • Scandic Paasi. Osassa huoneista on jännittävä sirkusteema. Korkealta on hienot näkymät Kallion kattojen ylitse.
 • Klaus K. Designia ja taideteemaisia huoneita.
 • Hotel Katajanokka. Vanhan vankilan historiallinen miljöö viehättää. Myös alkuperäisiin selleihin pääsee kurkistamaan. Suhteellisen edullisissa Junior Suite -huoneissa oma sauna.
 • Hotel F6. Uusi huipputyylikäs putiikkihotelli.
 • Hotel Indigo. Kotimaista designia, tasokas ravintola Bröd, saunaosasto ja poikkeuksellisen hyvä kuntoilutila, jossa ilmajoogakangas – riittävätkö jo perusteluiksi?