Viikingit sen jo tiesivät, Gotlannissa on lokoisaa. Lukuisat rannat, rauniot ja ravintolat takaavat unohtumattoman loman Etelä-Ruotsissa.

Shutterstock

3 x rannalle

Teres Oikarinen, 35, urheilukaupan myyjä, käy kesäisin rannalla pari kertaa viikossa.

Tofta, lähellä Visbytä

"Tofta on Gotlannin trendikkäin ja suosituin ranta. Hiekka on ihanan pehmeää. Minulla ja kavereilla on tapana ottaa retkieväät rannalle."

Sudersand, Fårö

"Fårön saaren Sudensand on vähän varttuneempien gotlantilaisten suosiossa. Monet perheet tykkäävät tehdä sinne päivä­matkoja. Minulla on rannalta hyviä muistoja. Olin siellä entisen poikaystäväni kanssa lomamatkalla. Fårö on Gotlannin pohjoispuolella."

Holmhällar, etelässä

"Hiekkapohjainen kiva ja rauhallinen uimaranta on Holmhällarista näyttävien kalkkikivimuodostelmien keskellä Etelä-Gotlannissa."

3 x relaa saarella

Lähiruokaa, ruusuja ja melkein pingviinejäkin.

Kahvilaan: Leva Kungslador

Tästä kahvilasta ei ole kiire pois. Viihtyisälle pihalle tai suureen saliin sisällä unohtuu helposti tuokioksi jos toiseksikin. Herkulliset makeat ja suolaiset tarjottavat ovat luomua ja lähiruokaa.
Toftavägen 20, Visby

Puutarhaan: Botaniska Trädgården

Osta pari palloa jäätelöä tai nappaa lounas kainaloon ja käppäile syömään sitä taianomaiseen Visbyn kasvitieteelliseen puutarhaan. Pieni paratiisi on kuuluisa ruusuistaan.
Botaniska Trädgården sijaitsee aivan rannan tuntumassa Visbyssä, Almedalenista pohjoiseen. Aina avoinna.

Merelle: Stora Karlsön

Stora Karlsön saarella asustelee harvinainen lintuyhdyskunta. Mustavalkoiset ruokkilinnut muistuttavat kaukaa erehdyttävästi pingviinejä. Saarelle astuessa koittaa autuus – hälinä ja hulina ovat tiessään. Oppaan avulla luonnosta ja historiasta saa eniten irti.
Stora Karlsön on puolen tunnin lauttamatkan päässä. Lautat lähtevät Klintehamnista.

3 x bongaa staroja

Ingmar Bergman Elokuvaohjaaja rakastui Fårön karuun saareen heti. Bergman-safarilla pääsee hänen elokuviensa tapahtumapaikoille.

Peppi Pitkätossu Kneippbyn lasten kesämaan Peppi ei paparazzeja pelkää. Huvikummussa voi tavata myös Astrid Lindgren -nuken työssään.

Stockholmsvecka Heinäkuun puolivälin jälkeen Visbyssä bilettää Tukholman eliittinuoriso. Stockholmsveckaa kutsutaan hien, hiekan ja skumpan orgiaksi.

3 x jännitystä

Anna Jansson
Gotlantilaissyntyisen Anna Janssonin dekkareissa seikkailee Visbyssä asuva rikoskomisario Maria Wern. Kirjojen tapahtumat sijoittuvat eri puolille saarta. Anna esittelee saaren historiaa ja pikkukaupungin elämänmenoa kiinnostavasti.

Håkan Östlundh
Yhdessä Håkan Östlundhin kirjoista gotlantilaispoliisi Fredrik Broman alkaa selvittää, miksi Fårön saarelle juuri muuttanutta perhettä on uhkailtu. Pian perheen vanhemmat katoavat. Håkan Östlundhin kirjoja ei ole vielä suomennettu.

Mari Jungstedt
Kirjailija kuvailee jännäreissään usein tarkasti median ja poliisin välistä yhteistyötä. Romaanit sijoittuvat Gotlantiin. Entinen tv-toimittaja on koostanut kirjojensa tapahtumapaikoista mielenkiintoisen nettisivuston: www.jungstedtsgotland.se.

3 x syömään ja juomaan

Opiskelijat Joel Levin, 25, ja Sara Lundin, 22 vinkkaavat nälkäisiä menemään Surfersiin.

Surfers

Aivan Visbyn sydämessä sijaitsee trendikäs Surfers. Listalla länsimainen ja kiinalainen ruoka paiskaavat tyylikkäästi kättä. Vaikka ei illallisnälkä olisikaan, makeasti sisustetussa ravintolassa kannattaa piipahtaa drinkillä.
Södra Kyrkogatan 1, Visby

Creperie & logi

Creperie tarjoillee mainioita ranskalaisia galetteja eli suolaisia pannukakkuja herkullisilla täytteillä. Söpöltä terassilta on huikeat näkymät. Login tyylikkäässä sviitissä yöunet saattavat jäädä sisustuksen ihailun takia vähäisiksi.
Wallersplats 3, Visby

Munkkällaren

Visbyssä on Ruotsin kaupungeista eniten kapakoita asukasta kohti. Yksi suosituimmista on Munkkällaren. Munkkien kellareissa ei tainnut keskiajalla olla aivan yhtä vilkasta kuin Munkkällaren tanssilattialla lauantai-iltana...
Hansgatan 40, Visby   

3 x ympäri

Pyörällä Kierrä Gotlanti pyörällä ja matkamittari on 500
kilometriä rikkaampi. Pyöriä saa vuokrata saarelta.

Moottoripyörällä Todellista vauhdin hurmaa hienoissa maisemissa voi kokea vain moottoripyörän selästä käsin. Motskareitakin saa vuokrattua saarelta.

Autolla Kun Gotlantiin saapuu autolautalla, kannattaa ottaa omasta menopelistä kaikki hyöty irti. Teltta takakontissa alentaa kivasti majoituskustannuksia. 

Gotlantiin pääsee Helsingistä suoraan FlyGotlandilla ja välilaskujen kautta muillakin yhtiöillä. Silja Line ja Viking Line seilaavat Gotlantiin Tukholmasta.

Pietari on trendikäs, yllättävä – ja juuri nyt edullinen. Maista modernia slaavikeittiötä, piristä mieltä laatumanikyyrillä ja osta tuliaisiksi vaikka paikallista huippumuotia.

Ruplan kurssi on parissa vuodessa menettänyt lähes puolet arvostaan, joten nyt niukkakin matkabudjetti riittää itänaapurin metropolissa. Poimimme parhaat vinkit luksuslomalle.

1. Hanki huipputrendikäs look

Pietarissa kauneushoitoloita on joka kadunkulmassa, mutta hyvän paikan löytäminen on usein arpapeliä. Yksi vinkki toimii: hyvät kauneussalongit puhdistavat työvälineet asiakkaan nähden.

Vaikka taloustilanne on tiukka, venäläiset naiset teettävät kynsihoidon kerran tai kahdesti kuussa – aiemmin kynnet laitettiin kuntoon viikoittain. Muodikasta on tehdä liukuvärjätty geelilakkaus, joka maksaa halvimmillaan alle 15 euroa.

Yksi vinkki toimii: hyvät kauneussalongit puhdistavat työvälineet asiakkaan nähden.

Edullisimmillaan esimerkiksi manikyyrin voi Pietarissa teettää kahdeksalla eurolla, mutta lakat voivat olla huonolaatuisia.

Takuuvarma valinta: Birdie

Olipa kerran parturiliike Chop-Chop, joka ei ottanut naisia asiakkaikseen. Halukkaita olisi kuitenkin ollut niin paljon, että parturin taiteellinen johtaja Kolja Riš loi Pietariin erikseen naisille tarkoitetun kampaamon. Näin syntyi Birdie.

Birdie on pomminvarma valinta. Siellä työntekijöiden hiusmalleissa näkyvät Pietarin trendit: Alisa Šipilovalla on siniset saparot, Irina Mihailjukovalla luonnollinen pitkä polkka ja Marija Makarovalla vaaleat lyhyet hiukset, niska mustaksi värjätty ja singlattu.

 

Kampaamo Birdie panostaa luonnollisuuteen. Alisa Šipilova leikkaa hiukset.

 

Kampaajat tekevät työnsä hiljaa – niin hiljaa, että kesken hiustenleikkuun voisi vaikka nukahtaa – ja taustalla soi pehmeä elektroninen musiikki.

Täällä värjäykseen ja muotoiluun käytetään italialaisia Davinesin tuotteita, jotka on nyt Venäjällä muotia. Niiden valmistuksessa panostetaan uusiutuvaan energiaan ja luonnon raaka-aineisiin. Tuontituotteiden takia hinnat Birdiessä ovat kalliimpia kuin Pietarissa halvimmillaan. Mutta ovat ne edelleen kohtuullisia: hiustenleikkaus maksaa 26 euroa, värjäys alkaen 45 euroa, kampaus 20 euroa.

Manikyyrin saa 16 eurolla ja pedikyyrin 26 eurolla. Myös käsi- ja jalkahoidoissa tavoitellaan luonnollista lopputulosta.

– Geelilakkauksia emme tee, torppaa Marija Makarova.

Kampaamo Birdie, os. Nevski prospekt 84, sisäpihan perällä. Avoinna joka päivä 12–22.

Bongaa nämä helmet:

Kauneushoitola Buklja. Vaikka Buklja on lanseerannut itsensä retrokampaamona, se noudattaa asiakkaan modernimpiakin toiveita. Ketjun neljä hoitolaa sijaitsevat kaikki kätevästi keskustassa. Hiustenleikkuu alkaen 13 euroa, manikyyri alkaen 7 euroa.

Ulitsa Lomonosova 26, avoinna klo 10–22.

Sauna Mytninskie bani. Venäjällä on muotia vaalia terveyttä perinteisin keinoin. Yli sata vuotta vanhan puulämmitteisen saunan löylyt vievät murheet ja stressin mennessään. Nykyajan kauneuspalvelut on rakennettu saunan kylkeen. Hiustenleikkuu sekä kynsi- ja jalkahoidot alkaen neljä euroa. Sauna 3–4 euroa/tunti.

Ulitsa Mytninskaja 17–19, avoinna klo 8–22, kiinni ke–to.

Kampaamo Hairfucker. Erikoisvärjäyksiä kaikissa sateenkaaren väreissä. Lisäksi persoonallisia meikkauksia. Hiustenleikkuu 13–60 euroa.

Ulitsa Kazanskaja 7, avoinna klo 12–21.

2. Shoppaa ainutlaatuisia asuja

Pietarissa on nykyään joukko aktiivisia suunnittelijoita ja uusia paikallisia brändejä, joita saattaa löytää myös isoista kauppakeskuksista. Nyky-designissa arvostetaan käsityötä, ainutlaatuisia yksittäiskappaleita ja luonnonmateriaaleja. Pietarilaiset suosivat klassisia, selkeitä leikkauksia, väritys on usein simppelisti mustaa, harmaata ja valkoista.

Nyky-designissa arvostetaan käsityötä, ainutlaatuisia yksittäiskappaleita ja luonnonmateriaaleja.

Kansainvälisten ketjujen hinnat ovat samoja tai hieman kalliimpia kuin Suomessa, joten paikallisten tuotteiden ostaminen kannattaa.

Takuuvarma valinta: Luuk

Kellarikauppa Luuk kokoaa saman katon alle venäläisen designin helmiä. Puoti tarjoaa yksinkertaisia asukokonaisuuksia niille, jotka haluavat vaatteiltaan monikäyttöisyyttä.

– Nykytrendi on, että asujen tulee sopia töihin, mutta koruja ja asusteita lisäämällä niistä pitää saada helposti näyttäviä kokonaisuuksia teatteri-iltaan tai ravintolaillalliselle, myymäläpäällikkö Katja Lutsenko sanoo.

 

Luukin myymäläpäällikkö Katja Lutsenko esittelee hittitakin.

 

Lutsenko esittelee villakangastakkia, jossa on pussimainen muoto, syvä kaula-aukko ja hitusen liian lyhyet hihat. Hintaa on 235 euroa, mutta...

– Kaikki haluavat sellaisen, Lutsenko toteaa.

Luukin edustajat käyvät bongailemassa Etelä-Koreassa aasialaisten suunnittelijoiden uniikkikappaleita, joilla on omat faninsa. Suosittuja ovat myös georgialaiset käsityönä tehdyt kengät. Esimerkiksi LNB-studion harmaissa nahkakengissä on leveät korot ja paksut pohjat – ja hintaakin 320 euroa. Koska tuontituotteet ovat venäläisille kalliita, asiakkaat haluaa rahalle vastinetta.

– Aiempaa mieluummin etsitään jotain todella erikoista, Lutsenko selittää.

Luuk, Gribojedovin kanava 74, avoinna joka päivä klo 11–23.

Bongaa nämä helmet:

Arny Prathin laukut. Yksi pietarilaisen Arny Prathin suosituimmista tuotteista on pieni, neliskulmainen käsilaukku. Helpoiten sen löytää merkin puodista kauppakeskus Galerejasta. Hinnat alkaen 35 euroa.

Kauppakeskus Galereja, Ligovski prospekt 30 A 2. kerros, avoinna joka päivä klo 10–23.

Kulttuuritila Tkatši. Vanhaan kutomoon remontoidussa kulttuuritilassa venäläiset suunnittelijat myyvät tuotteitaan. Luovan luokan kokoontumispaikka.

Naberežnaja Obvodnogo kanala 60, avoinna noin klo 10–20 joka päivä kaupasta riippuen.

Tatyana Parfionova. Tunnetuimpia pietarilaissuunnittelijoita, jonka iltapuvut ovat oikeita taideteoksia. Rakkaus luontoon näkyy käsin kirjailtuina koirien, perhosten ja apinoiden kuvina. T-paita maksaa huokeimmillaan 70 euroa. Hintakattoa ei iltapuvuissa taida olla.

Nevski prospekt 51, avoinna klo 12–20.

3. Syö erinomaisesti

Pietarissa on edullista syödä hyvin. Paremmassakin paikassa saa 15 eurolla alkuruuan, pääruuan ja viinilasillisen. Trendikkäintä on istua ravintolanpöytään tyylikkään rosoisessa paikassa, jossa menu perustuu oman kokin vankkaan näkemykseen.

Venäläistä keittiötä uudistavia ruokapaikkoja avataan jatkuvasti.

Koska Venäjällä talouskasvu junnaa ja inflaatio jyllää, huokeat street food -paikat ja neuvostomalliset ruokalat pursuavat paikallisia, kun taas turistien suosimissa kalliissa viinibaareissa on väljempää.

Turistilla on mistä valita, sillä kaupungin ravintolakulttuuri on viime vuosina kehittynyt huimasti. Venäläistä keittiötä uudistavia ruokapaikkoja avataan jatkuvasti, ja takavuosien suosikki sushi on jäänyt taka-alalle. Kalan laatu vaihtelee länsiruuan tuontikiellon takia, mutta muuten ravintolat ovat pystyneet pitämään tasonsa.

Takuuvarma valinta: Hamlet & Jacks

Ravintolakriitikot hehkuttivat Hamlet & Jacksia yhdeksi odotetuimmista uutuuksista Pietarin ravintolamaailmassa. Entisessä kultasepänverstaassa toimiva ravintola avasi ovensa viime vuoden lopulla.

Ravintolan ruokalista on myös englanniksi, eikä annosten nimien kannata antaa hämätä: kalakeitto tarkoittaa lautasen pohjalle koottua asetelmaa, joka muistuttaa merenpohjaa. Annoksen kalatartar on värjätty mustekalan musteella kuin tummiksi kiviksi. Koristeena on valkoisia sieniä, merilevää ja punaisia papuja. Kannusta kaadettu höyryävä kalaliemi viimeistelee annoksen.

 

Natalia ja Roza tulivat lounaalle Hamlet & Jacksiin. ”Vietamme kaiken vapaa-aikamme ravintoloissa ja baareissa.”

 

Sieniravioli taas näyttää lumihangelta, jolle tuuli on kantanut tuhkaa tulivuorenpurkauksesta. Sisältä paljastuu lautasen kokoinen raviolilätty, jonka päällä on vuohenjuustokastiketta. Musta jauhe on purjotuhkaa, joka ratisee mukavasti hampaissa.

Annokset ovat hyviä mutteivät kovin suuria. Lounas maksaa arkisin 440 ruplaa (5,80 euroa), ja siihen kuuluu kaksi annosta alkuruokien, pääruokien ja jälkiruokien joukosta sekä kahvi tai tee. Hinta on näin laadukkaasta ruuasta lähes hävettävän halpa.

 

Hamlet & Jacksin murmanskilainen turska-annos.

 

Ravintolan taustalla on viisi miestä, joiden viinibaari Vinnyi Škaf on myös huippusuosittu. Sen löytää Rubinšteinin kadulta.

Hamlet & Jacks, Volynski pereulok 2, avoinna klo 13–24, lounas klo 13–16. Ainakaan toistaiseksi ravintolassa ei voi maksaa pankkikortilla.

Bongaa nämä helmet:

Bekitzer. Israelilaisia herkkuja ja Lähi-idän naposteltavia huippusuositussa ravintolassa. Annokset 2–7 euroa. Sijaitsee Rubinšteinin kadulla, jossa trendikkäitä ruokapaikkoja on vieri vieressä.

Ulitsa Rubinšteina 40/11, avoinna klo 12–06.

Severjanin. Venäläiseen keittiöön erikoistunut turistiystävällinen ja hyvätasoinen ravintola, joka on sisustettu 1900-luvun alun pietarilaisen kulttuurikodin hengessä. Pääruuat 4–17 euroa.

Stoljarnyi pereulok 18, avoinna klo 12–24.

Ginza – Prjanosti i radosti. Ravintolaketju Ginzalla on Pietarissa yli 40 ravintolaa, joita yhdistää laatutakuu: hinnat ovat keskitasoa kalliimmat, mutta palvelu pelaa, ruoka on tuoretta ja sisustus viihtyisä. Prjanosti i radosti eli Mausteita ja iloja yhdistelee menussaan eurooppalaisia ja kaukasialaisia vaikutteita. Pääruuat 6–16 euroa.

Ulitsa Belinskogo 5, avoinna kellon ympäri.

4. Muista tuliaiset – vaikkapa hirvenmaitoa ja villiyrttejä

Kun on kiire ja pitäisi löytää tuliaisia, Venäjän-matkaajan mieleen tulevat yleensä ensimmäiseksi vodkapullot ja maatuskanuket. Siperialaisia luonnonkasveja ja villiyrttejä hyödyntävä Natura Siberica -kosmetiikka on silloin kiva, erilainen vaihtoehto. Niitä voi löytää putiikista Galereja-ostoskeskuksesta. Ostoskeskus on muutenkin intohimoisen shoppaajan must, sillä siellä voi vierähtää koko päivä. Jo pelkkä hajuvesivalikoima panee pään pyörälle, eikä monia tuoksumerkkejä saa Suomesta lainkaan.

Galereja-ostoskeskus on intohimoisen shoppaajan must.

Venäläistä kirkasta vodkaa ei kannata kokonaan unohtaa tuliaislistalta, sillä jääkylmä ryyppy suolapalojen kera on oiva tapa palata matkatunnelmiin kotona. Suomeen saa tuoda yhden litran väkeviä alkoholijuomia.

Takuuvarma valinta: Natura Siberica

Tyylikkäästi markkinoitu, brändätty ja pakattu Natura Siberica on lähes harvinaisuus: vientiin kelpaava laadukas venäläinen kulutustavara. Merkin suosituimpia tuotteita on hiustenhoitosarja, jossa käytetään Altain vuoristojen tyrniä. Hinnaltaan ne ovat 5–8 euroa.

 

Luonnontuotteet ovat Venäjällä muotia, tietää Organic Shopin myymäläpäällikkö Irina Roždestvenskaja.

 

– Kun kasveja kerätään, noudatetaan villikasvien keruuta koskevia sääntöjä. Vahvimmat yksilöt jätetään, ja samalle paikalle palataan vasta parin vuoden jälkeen, vakuuttaa Organic Shopin myymäläpäällikkö Irina Roždestvenskaja.

Joissain voiteissa käytetään hirvenmaitoa, joka lypsetään Siperian Kostromassa, Sumorokovin luonnonsuojelualueella.

Ylellisiin ja kalliimpiin tuotteisiin kuuluvat saunatuotteet, jotka kestävät kuumuutta, sekä Kamtšatka-saippuat, -kuorinnat ja -voiteet. Ne sisältävät Venäjän Kaukoidästä, vulkaaniselta Kamtšatkan niemimaalta poimittuja kasveja, ja maksavat 15–20 euroa.

Osalla tuotteista on erilaisia luonnonkosmetiikan sertifikaatteja, kuten Bdih-, Ecocert- tai Icea-sertifikaatti.

Venäjällä arvostetaan puhtaita luonnontuotteita: saunassa iho kuoritaan kahvinpuruilla ja voidellaan hunajalla. Trenditietoisimmat ostavat netistä käsityönä tehtyjä ihovoiteita.

Organic Shop, kauppakeskus Galereja, Ligovski prospekt 30 A, avoinna joka päivä klo 10–23.

Bongaa nämä helmet:

Kauppakeskus DLT. Kauniisti remontoitu Leningradin kauppatalo DLT on yksi Pietarin vanhimmista kauppakeskuksista ja myy nykyään pelkkää luksusta.

Bolšaja Konjušennaja ulitsa 21–23, avoinna klo 10–22.

Jelisejevin herkkukauppa. Kauppa on entisöity vuoden 1903 ylelliseen ulkoasuun ja palvelee nyt pietarilaisten ja matkalaisten herkutteluntarpeita. Pietarilaiset muistelevat, kuinka neuvostoaikana onnisti niitä, joilla oli suhteita kaupan työntekijöihin.

Nevski prospekt 56, avoinna klo 10–23.

Kirjakauppa Dom Knigi. Talo sinänsä on hauska nähtävyys, sillä se on rakennettu alun perin Singerin ompelukoneyhtiötä varten. Rakennus on toiminut kirjakauppana vuoden 1917 lokakuun vallankumouksesta lähtien. Kaupungin parhaat kirjavalikoimat, Pietari-aiheisia matkamuistoja ja perinteikäs kahvio.

Nevski prospekt 28, avoinna klo 9–24.

5. Nuku ihanan oudosti

Millaista hotellia Pietarissa ei ole, sellaista ei tarvita: on vanhoja, arvokkaita luksushotelleja ja kaupungin keskustan hostelleja. Kansainväliset ketjut ovat helppo valinta.

Alkukeväästä hotellit olivat Pietarissa selvästi huokeampia kuin Helsingissä, mutta toukokuusta lähtien hinnat pomppaavat jopa yli kaksinkertaiseksi.

Netin varaussivustojen listauksiin voi luottaa melko hyvin.

Jos yöpyy Vasilinsaarella tai Petrogradin kaupunginosassa, kannattaa muistaa, että Nevajoen ylittävät sillat avataan yöksi laivaliikenteen takia.

Takuuvarma valinta: Hotel Sonja

Hotelli Sonja on napannut nimensä pietarilaiskirjailija Fjodor Dostojevskin romaanista Rikos ja rangaistus. Siellä sisustuksen yksityiskohdat johdattavat kävijän murhatarinan ja moraalipohdintojen mustaan tunnelmaan: Joissain huoneissa katto on epätasainen kuin vankilaloukossa. Matoissa on isoja tummanvioletteja kukkia ja puutuoleihin on veistetty slaavilaisuutta tavoittelevia koristekuvioita.

Täysin dostojevskimaiseen tunnelmaan ei kuitenkaan pääse, sillä jalan alla on kokolattiamatto ja ilmassa tuoksuu kliininen hotelli.

 

Hotelli Sonjan tunnelma kiehtoo mielikuvitusta.

 

Sonja on kuitenkin myös Radisson-ketjun neljän tähden nykyaikainen hotelli, jossa on monta perusasiaa kohdallaan. Kilometrin säteellä hotellista sijaitsee Suomeen lähtevien junien rautatieasema ja pääkatu Nevski prospekt. Huokein kahden hengen huone maksaa noin 70 euroa yöltä, aamiaisen kera 80 euroa.

Aamiainen hotellissa on runsas, minkä lisäksi se tarjoillaan hauskasti sisäpihalla. Katettu, silmiä siristävän valoisa tila on koko hotellirakennuksen korkuinen. Miten virkistävä alku luksuspäivälle Pietarissa!

Hotelli Sonja, Liteinyi prospekt 5/19.

Bongaa nämä helmet:

Hostelli Soul Kitchen Junior. Hostelli on vienyt ykkössijan vuosi toisensa jälkeen erilaisissa hostellikisoissa. Omistajat antautuvat työlleen, ja se näkyy yksityiskohdissa: kerrossängyt ovat tukevat, sänkyjen lähellä on lukulamput ja pistorasiat. Noin 20 euroa yhdeltä, jos yöpyy yhteishuoneessa.

Moikan rantakatu 62/2, asunto 9.

Hotelli Indigo. Kansainvälinen hotelliketju Indigo on Pietarin keskihintaisten majapaikkojen parhaimmistoa, ja se on saanut hyviä arvosteluja netin hotellisivustoilla. Toukokuusta alkaen noin 180 euroa / huone.

Ulitsa Tšaikovskogo 17.

Pietari

Miten mennä?

Pietariin pääsee helpoiten nopealla Allegro-junalla. Lähdöt Helsingistä neljä kertaa päivässä.

Linja-autoyhtiö LuxExpress ajaa Helsingin ja Pietarin välillä reittivuoroja. Halvimmillaan lipun voi saada noin kymmenellä eurolla.

Muista viisumi!

Viisumia kannattaa hakea hyvissä ajoin ennen matkaa. Homman hoitavat helpoiten matkatoimistot ja Venäjän viisumipalvelukeskus.

Laivamatkustaja voi lomailla Pietarissa 72 tuntia ilman viisumia, jos yöpyy hotellissa tai hostellissa.

Varaa vaatetus

Varaudu koleaan merituuleen.

Mukavista kengistä ei kannata tinkiä: välimatkat ovat pitkiä ja kävelyä tulee väkisinkin kilometritolkulla.

Kommentit

Espanjan Baskimaan suurimmassa kaupungissa saavat päänsä pyörälle niin kulinaristit kuin kulttuurihaukatkin. Rento paikka valloittaa mutkattomuudellaan.

Tarjoilija tuo eteemme jättimäisen turskamunakkaan, joka nostattaa ensin kulmakarvoja. Turskaa? Maku osoittautuukin hurmaavaksi, sopivan suolaiseksi ja meheväksi. Ja se on vasta alkupala! Viiden ruokalajin illallisessa riittää totisesti tekemistä. Ruokajuomana on ravintolan oma, melko hapoton ja kuiva siideri, joka lepää eteisen suurissa puutynnyreissä. Siideri suihkuaa valtoimenaan hanasta, ja lasiin on vaikea sihdata.

Yhdentoista aikaan seuruettamme jo haukotuttaa, mutta silloin paikalliset alkavat vasta saapua illalliselle. Baskimaan alueen keittiö on rankattu maailman parhaiden joukkoon, eikä ihme. Biskajanlahden rannalla sijaitsevassa Bilbaossa herkutellaan erityisesti pienillä tapastyylisillä pintxos-suupaloilla, ja bacalaolla eli turskalla, joka on paikallinen erikoisuus numero yksi.

 

Matkaan elokuussa? Silloin Bilbaon täyttävät riehakkaat Semana Grande -musiikkifestarit.
Matkaan elokuussa? Silloin Bilbaon täyttävät riehakkaat Semana Grande -musiikkifestarit.

Helposti haltuun

Parin päivän kuluttua olen vakuuttunut siitä, että pintxos-herkut sekä hienostuneet Michelin-ravintolat ovat miltei yksistään jo hyvä syy tutustua Baskimaan pääkaupunkiin. Niiden lisäksi Bilbao tarjoaa kulttuuria ja aktiviteetteja joka lähtöön. Kompakti kaupunki on helppo ottaa haltuun kävellen tai hyppäämällä pyörän selkään, ratikkaan tai metroon. Keskustaa ympäröivät reititetyt kukkulat tarjoavat huikeita vaellusmaastoja henkeäsalpaavine maisemineen.

Puolentoista tunnin ajomatkan päässä sijaitseva naapurikaupunki San Sebastian tarjoaa niin ikään ikimuistoisia ruoka- ja ulkoiluelämyksiä. Myös Rioja-viinejä tuottavat viinitalot sijaitsevat reilun tunnin matkan päässä. Moni herkkusuu suosiikin yhdistelmämatkoja Baskimaan eri kaupunkeihin.

 

Bilbaossakin voi viettää rentoa rantalomaa.
Bilbaossakin voi viettää rentoa rantalomaa.

 

Erilaista Espanjaa

Kulttuurikaupungiksi profiloituneella Bilbaolla on vahva baski-identiteetti. Se on hyvin erilainen kuin muu Espanja. Asukkaat puhuvat espanjan rinnalla baskin kieltä eli euskaraa ja ovat ylpeitä kulttuuristaan.

Fiksun kaupunkisuunnittelun vuoksi uusi ja vanha arkkitehtuuri kulkevat sulassa sovussa yhdessä. Kadut ovat siistejä ja turvallisia ja iltaelämä vilkasta, mutta maltillista. Ihmisten rauhallisuus ja yhteys luontoon ovat läsnä kaikessa verrattuna vaikkapa hektiseen Madridiin tai alati sykkivään Barcelonaan.

 

Guggenheimin museo on Bilbaon ehdoton vetonaula ja yleisömagneetti.
Guggenheimin museo on Bilbaon ehdoton vetonaula ja yleisömagneetti.

 

Himoshoppailijan keidas

Vanhasta kaupungista, Casco Viejosta, löytyvät kaikki suurimmat kansainväliset vaateketjut, kuten Zara, Mango ja Massimo Dutti. Pääkatu Gran Vialla sijaitsevat Max Mara sekä tavaratalojen klassikko El Corte Ingles. Paikallinen ylpeys on kahden baskimiehen vuonna 1995 perustama Loreak Mendian -muotiketju, joka on laajentunut Ruotsiin ja Australiaan. Vanhankaupungin keskustan aukiolla, Plaza del Arenalalla, on sunnuntaiaamuisin valtava kukkatori. Kannattaa pistäytyä myös Plaza Nueva -aukion sunnuntaitorilla, josta voi löytää aarteita antiikkiesineistä muotiluomuksiin.

Viehättävät toriaukiot houkuttelevat viettämään päivää terassilla.
Viehättävät toriaukiot houkuttelevat viettämään päivää terassilla.

 

Bilbaossa pääset lepuuttamaan silmiä myös huikeissa insinööriluomuksissa. Nervion-joen vasemmalla rannalla sijaitsee kuuluisa Zuriburi-silta (Campo de Volantín, Pasealekua 22), jonka pohja on lasia. Päälle levitettiin kuitenkin myöhemmin matto, koska lasipinta kävi sateella liian liukkaaksi. Tallustelu sillalla on huikea kokemus.

Metromatkan päästä Portugaleten kaupunginosasta löytyy Unescon maailmanperintöluetteloon merkitty spektaakkelimainen Ponte de Vizcaya eli Iron Bridge (Puente de Vizcaya Zubia). Autoja ja ihmisiä kuljettaa jättimäinen kaapelien varassa kulkeva gondolihissi, ensimmäinen laatuaan maailmassa.

Herkkuöverit hallissa

Tiskit notkuvat erilaisista merenelävistä, hedelmistä, juustoista, ankanmaksasta, sammakonreisistä ja muista herkuista. Viinivetonaulana on uuden sadon txakoli. Kevyesti pirskahtelevaa, valkoisista Hondarribi Zuri -rypäleistä puristettua ”villiviiniä” saa vain Baskimaasta, eikä sitä viedä ulkomaille. Euroopan suurin kauppahalli Mercado de la Ribera rakennettiin vuonna 1929, ja kooltaan se on valtava, jopa 10 000 neliömetriä. Kauppahalli on avoinna ma–pe klo 8-19, mutta välissä on kolmen tunnin siesta klo 14–17, mikä voi yllättää matkailijan. Lauantaisin halli on avoinna klo 8–14.30, sunnuntaisin suljettu. Erribera Kalea

Miten perille?

Bilbaoon pääsee välilaskulla esimerkiksi Saksasta. Barcelonasta matkaa voi jatkaa junalla, bussilla tai lentäen. Lennot maksavat 200–500 €. Lentokenttä sijaitsee 12 kilometrin päässä kaupungin ulkopuolella.

Mitkä pintxot?

Pintxot ovat baskiversioita tapaksista. Ne ovat perinteisiä tapaksia astetta suurempia ja ruokaisampia suupaloja. Tyypillisessä pintxossa on pohjalla vaalea leipä ja päällä salamia, kinkkua, kampasimpukkaa, vuohenjuustoa, tomaattia, rapumajoneesia, pestoa tai kylmäsavulohta. Pintxo-baarit ovat pittoreskejä, pieniä paikkoja, joihin kokoonnutaan yleensä alkuillasta ennen illallista.

Lisää listallesi ainakin nämä suositut pintxo-baarit: Café Bar Bilbao, Plaza Nueva. Gatz, Calle Santa Maria 10. Los Fueros, Pase de los Fueros 6.

Hieman halvempia hotelliöitä

Bilbaossa yöpyminen on piirun verran edullisempaa kuin Espanjan suosituimmissa turistikohteissa. Tasokkaan neljän tähden huoneen saa kohtuuhintaan erityisesti sesongin ulkopuolella.

  • Luksustyyliin: Hotel Ercilla, Ercilla Kalea, 37–39. Metro: Indautxu. hotelercilla.com.
  • Hyvä keskitason hotelli: Hotel Bilbao Jardines, C/Jardines 9. Metro: Casco Viejo. hotelbilbaojardines.com.
  • Budjettimatkailijalle: 7Kale Bed&Breakfast, Santa María, 13. Metro: Casco Viejo. 7.kalebnb.com

Museofriikin top 3

Guggenheim

Vuonna 1997 avattu Guggenheim-museo on Bilbaon ykköskohde. Frank Gehryn suunnittelema moderni museorakennus on jo nähtävyys itsessään, ja siitä onkin tullut Bilbaon symboli. Supersuosittu museo maksoi itsensä takaisin lipputuloin jo muutamassa vuodessa rakentamisensa jälkeen. Vaikuttavassa museossa on esillä Picasson ja Warholin töitä sekä säännöllisesti vaihtuvia kiertäviä näyttelyjä. Avenida Abandoibarra 2

Museo de Bellas Artes

Avostettu taidemuseo Museo de Bellas Artes esittelee kaikkea modernista taiteesta goottilaistyylisiin veistoksiin. Sijaitsee kätevästi Guggenheimin kupeessa. Museo Plaza 2

Euskal Museoa

Baskimaan omassa museossa Euskal Museoassa voi tutustua itsehallintoalueen historiaan ja nykypäivään. Plaza de Miguel de Unamuno 4

Oikukas sää

Meren äärellä lämpötilat sahaavat ylös ja alas, joten kevät- ja syyskaudella mukaan kannattaa varata niin talvitakki kuin kesämekkokin. Huhtikuun alussa mittari on seitsemän astetta plussalla. Aamun sadekuuro kestää kuitenkin vain hetken, ja iltapäivällä on jo t-paitakeli. Biskajanlahden runsas sademäärä on luonnon upean vehreyden salaisuus. Kaupungin sijainti laaksossa korkeiden vuorten syleilyssä takaa tasaisen lämmön auringon paistaessa. Kesä onkin parasta matkailuaikaa kaupungissa.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Kommentit

Tarkastuskortti on yhtä lailla henkilökohtainen asiakirja kuin passi.

Loma on alkamassa, ja ihanaahan siitä on kertoa kavereille. Boarding passin eli tarkastuskortin kuvaaminen ja kuvan jakaminen sosiaalisessa mediassa ei kuitenkaan ole hyvä idea.

House Beautiful -sivusto kirjoittaa, että tarkastuskorttikuvien jakaminen esimerkiksi Instagramissa on vaarallinen trendi, koska tietojen perusteella on mahdollista urkkia matkustajan tietoja ja käyttää niitä hyväkseen.

Turvallisuusasioihin erikoistuneen Krebson Security -sivuston mukaan on olemassa sivustoja, jotka pystyvät lukemaan tarkastuskortin viivakoodeja ja pääsemään siten käsiksi henkilökohtaisiin tietoihin, kuten yhteystietoihin ja tietoihin tulevista lennoista. Niiden perusteella pystyy esimerkiksi perumaan tulevia lentoja.

Samasta syystä lippua ei kannata heittää roskiin ainakaan julkisella paikalla. Eli käytetyt liput vain silppuina roskiin tai takkaan palamaan!

Sama pätee Finnairin lippuihin

Finnairin viestinnän asiantuntija Satu Haataja kertoi talvella Helsingin Sanomille, että lipun varausnumeron tai lippunumeron avulla pääsee helposti käsiksi matkustajan henkilötietoihin.

– Tarkastuskortti on henkilökohtainen matkustusasiakirja siinä missä lippu tai passikin. Suosittelemme kovasti, että boardarista pidetään yhtä hyvää huolta kuin lipusta tai passista, hän sanoo.

Lentoyhtiössä ei lämmetä lippukuville.

– Jos näemme niin tapahtuvan, puutumme siihen. Meillä on netissä sosiaalinen check in -mahdollisuus, jossa voi kertoa matkalle lähdöstään turvallisemmin kuin julkaisemalla kuvan boarding passista, Haataja jatkaa HS:n jutussa.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Kommentit

Oletko suunnittelemassa lomamatkaa, mutta reissukaveria ei löydy? Deittipalvelu lupailee matkaseuran lisäksi myös rakkautta.

Treffisovellusten viidakossa kumppanin etsiminen ei ole koskaan ollut helpompaa. Uusia palveluja tulee koko ajan, ja niitä räätälöidään eri ryhmille.

Matkailevien sinkkujen oma treffipalvelu, Miss Travel, on herättänyt alusta saakka kysymyksiä. Kuka esimerkiksi uskaltaa lähteä sokkotreffeille rantalomalle?

Miss Travel -sivusto kuitenkin lupaa paljon. Etusivun laskuri kertoo palvelussa olevan yli 600 000 jäsentä, jotka ovat tehneet yli 320 000 matkaa tämän jutun kirjoittamishetkellä.

Palvelu on toiminut vuodesta 2012 lähtien, mutta se laajentaa toimintaansa koko ajan. Viime vuonna se toi markkinoille älypuhelinsovelluksensa. Päätoiminta-alueet ovat Pohjois-Amerikassa ja Isossa-Britanniassa, mutta on se tavoittanut jo muutamia suomalaisiakin jäseniä.

Miten se toimii?

Palveluun rekisteröidytään, luodaan profiili ja ryhdytään selaamaan potentiaalisia matkakumppaneita. Kaveria voi etsiä muun muassa iän, sukupuolen, tulojen tai pituuden perusteella. Hakuvaihtoehtoissa voi määritellä myös matkakohteen sekä lipputyypin.  Palvelu tarjoaa muun muassa ”Maksan sinun lippusi”, ”Maksan oman lippuni” ja ”Jaamme yhdessä laskun” -vaihtoehdot.

Palvelun perustajat uskovat, että sen jäsenillä on käytössään ylimääräisiä matkalippuja.

Tärkeää on muistaa matkatyypin kuvaus: haluaako matkustaa yhdessä tuntemattomaan paikkaan, kutsuuko toisen jäsenen luokseen vai meneekö hänen luokseen? Kiinnostuksenkohteista voi valita vaikkapa romanttisen loman tai ruokapainotteisen reissun.

Suurin lupaus on se, että palvelun perustajat uskovat, että sen jäsenillä on käytössään ylimääräisiä matkalippuja. Joko heidän matkakumppaninsa ovat peruuttaneet tulonsa tai he ovat niin varoissaan, että voivat maksaa myös seuralaisensa lipun.

Profiileja selailemalla huomaa, että moni rikkaista bisnesmies -tyyppisistä jäsenistä on valmis kustantamaan matkakumppaninsa lipun. Suosituimmat matkakohteet ovat Las Vegas, Bali ja Lontoo, kertoo Miss Travel -sivusto. Kuva: Misstravel.com-mediapankki
Profiileja selailemalla huomaa, että moni rikkaista bisnesmies -tyyppisistä jäsenistä on valmis kustantamaan matkakumppaninsa lipun. Suosituimmat matkakohteet ovat Las Vegas, Bali ja Lontoo, kertoo Miss Travel -sivusto. Kuva: Misstravel.com-mediapankki

Misstravel.com-sovellus on perusjäsenille ilmainen, ja sen voi ladata iOS- ja Android-puhelimiin. Jäsenyyden hinta riippuu jäsenyyden pituudesta, ja naisille se on halvempi kuin miehille.

Muita vaihtoehtoja

3 kätevää tapaa löytää lomadeitti

  1. Kun Tinder-sovelluksesta lataa maksullisen version, siitä pääsee selaamaan lomakohteen deittejä etukäteen. Ja vaikka reissua ei olisikaan tiedossa, toiminnon avulla voi löytää uusia tuttavuuksia helposti: Tinderin maksavat jäsenet voivat valita haluamansa sijainnin mistä tahansa päin maailmaa.

  2. Moni käyttää Instagramia matkasuunnitteluun ja katsoo sen avulla mielenkiintoisimmat paikat jo ennen kuin tekee mitään varauksia. Samalla tavoin voi tutustua kohteen ihmisiin.
    Instagramiakin kannattaa siis hyödyntää, jos mielessä on lomadeittailu. Kiinnostavien kuvien ottajalle voi lähettää yksityisviestin ja kysyä häntä ulos. Rohkeimmat kertovat omissa julkaisuissaan, että ovat valmiita treffeille paikallisten kanssa.

  3. Lempihän leiskuu myös twiiteissä. Me Naiset kertoi alkuvuodesta Jukasta ja Annasta, joiden salamarakkaus syntyi Twitterissä. Mielenkiintoisten henkilöiden välille muodostui ensisilmäyksellä niin tiivis side, että Anna ja Jukka olivat valmiita jättämään entisen elämänsä saman tien.
    Viestipalvelussa voi myös flirttailla ja jopa ilmoittaa: ”Olen tulossa tänään paikkakunnallenne, olisiko kukaan vapaa illalliselle?”

Kommentit