Viikingit sen jo tiesivät, Gotlannissa on lokoisaa. Lukuisat rannat, rauniot ja ravintolat takaavat unohtumattoman loman Etelä-Ruotsissa.

Shutterstock

3 x rannalle

Teres Oikarinen, 35, urheilukaupan myyjä, käy kesäisin rannalla pari kertaa viikossa.

Tofta, lähellä Visbytä

"Tofta on Gotlannin trendikkäin ja suosituin ranta. Hiekka on ihanan pehmeää. Minulla ja kavereilla on tapana ottaa retkieväät rannalle."

Sudersand, Fårö

"Fårön saaren Sudensand on vähän varttuneempien gotlantilaisten suosiossa. Monet perheet tykkäävät tehdä sinne päivä­matkoja. Minulla on rannalta hyviä muistoja. Olin siellä entisen poikaystäväni kanssa lomamatkalla. Fårö on Gotlannin pohjoispuolella."

Holmhällar, etelässä

"Hiekkapohjainen kiva ja rauhallinen uimaranta on Holmhällarista näyttävien kalkkikivimuodostelmien keskellä Etelä-Gotlannissa."

3 x relaa saarella

Lähiruokaa, ruusuja ja melkein pingviinejäkin.

Kahvilaan: Leva Kungslador

Tästä kahvilasta ei ole kiire pois. Viihtyisälle pihalle tai suureen saliin sisällä unohtuu helposti tuokioksi jos toiseksikin. Herkulliset makeat ja suolaiset tarjottavat ovat luomua ja lähiruokaa.
Toftavägen 20, Visby

Puutarhaan: Botaniska Trädgården

Osta pari palloa jäätelöä tai nappaa lounas kainaloon ja käppäile syömään sitä taianomaiseen Visbyn kasvitieteelliseen puutarhaan. Pieni paratiisi on kuuluisa ruusuistaan.
Botaniska Trädgården sijaitsee aivan rannan tuntumassa Visbyssä, Almedalenista pohjoiseen. Aina avoinna.

Merelle: Stora Karlsön

Stora Karlsön saarella asustelee harvinainen lintuyhdyskunta. Mustavalkoiset ruokkilinnut muistuttavat kaukaa erehdyttävästi pingviinejä. Saarelle astuessa koittaa autuus – hälinä ja hulina ovat tiessään. Oppaan avulla luonnosta ja historiasta saa eniten irti.
Stora Karlsön on puolen tunnin lauttamatkan päässä. Lautat lähtevät Klintehamnista.

3 x bongaa staroja

Ingmar Bergman Elokuvaohjaaja rakastui Fårön karuun saareen heti. Bergman-safarilla pääsee hänen elokuviensa tapahtumapaikoille.

Peppi Pitkätossu Kneippbyn lasten kesämaan Peppi ei paparazzeja pelkää. Huvikummussa voi tavata myös Astrid Lindgren -nuken työssään.

Stockholmsvecka Heinäkuun puolivälin jälkeen Visbyssä bilettää Tukholman eliittinuoriso. Stockholmsveckaa kutsutaan hien, hiekan ja skumpan orgiaksi.

3 x jännitystä

Anna Jansson
Gotlantilaissyntyisen Anna Janssonin dekkareissa seikkailee Visbyssä asuva rikoskomisario Maria Wern. Kirjojen tapahtumat sijoittuvat eri puolille saarta. Anna esittelee saaren historiaa ja pikkukaupungin elämänmenoa kiinnostavasti.

Håkan Östlundh
Yhdessä Håkan Östlundhin kirjoista gotlantilaispoliisi Fredrik Broman alkaa selvittää, miksi Fårön saarelle juuri muuttanutta perhettä on uhkailtu. Pian perheen vanhemmat katoavat. Håkan Östlundhin kirjoja ei ole vielä suomennettu.

Mari Jungstedt
Kirjailija kuvailee jännäreissään usein tarkasti median ja poliisin välistä yhteistyötä. Romaanit sijoittuvat Gotlantiin. Entinen tv-toimittaja on koostanut kirjojensa tapahtumapaikoista mielenkiintoisen nettisivuston: www.jungstedtsgotland.se.

3 x syömään ja juomaan

Opiskelijat Joel Levin, 25, ja Sara Lundin, 22 vinkkaavat nälkäisiä menemään Surfersiin.

Surfers

Aivan Visbyn sydämessä sijaitsee trendikäs Surfers. Listalla länsimainen ja kiinalainen ruoka paiskaavat tyylikkäästi kättä. Vaikka ei illallisnälkä olisikaan, makeasti sisustetussa ravintolassa kannattaa piipahtaa drinkillä.
Södra Kyrkogatan 1, Visby

Creperie & logi

Creperie tarjoillee mainioita ranskalaisia galetteja eli suolaisia pannukakkuja herkullisilla täytteillä. Söpöltä terassilta on huikeat näkymät. Login tyylikkäässä sviitissä yöunet saattavat jäädä sisustuksen ihailun takia vähäisiksi.
Wallersplats 3, Visby

Munkkällaren

Visbyssä on Ruotsin kaupungeista eniten kapakoita asukasta kohti. Yksi suosituimmista on Munkkällaren. Munkkien kellareissa ei tainnut keskiajalla olla aivan yhtä vilkasta kuin Munkkällaren tanssilattialla lauantai-iltana...
Hansgatan 40, Visby   

3 x ympäri

Pyörällä Kierrä Gotlanti pyörällä ja matkamittari on 500
kilometriä rikkaampi. Pyöriä saa vuokrata saarelta.

Moottoripyörällä Todellista vauhdin hurmaa hienoissa maisemissa voi kokea vain moottoripyörän selästä käsin. Motskareitakin saa vuokrattua saarelta.

Autolla Kun Gotlantiin saapuu autolautalla, kannattaa ottaa omasta menopelistä kaikki hyöty irti. Teltta takakontissa alentaa kivasti majoituskustannuksia. 

Gotlantiin pääsee Helsingistä suoraan FlyGotlandilla ja välilaskujen kautta muillakin yhtiöillä. Silja Line ja Viking Line seilaavat Gotlantiin Tukholmasta.

Kevyesti kuplivaa prosecco-juomaa nautiskelevat ihmiset ovat tuttu näky mihin tahansa vuorokauden- sekä vuodenaikaan Veneton seudun kahviloissa ja ravintoloissa.

Suomalaisille prosecco on juhlajuoma, mutta kotiseudullaan Koillis-Italiassa se kuuluu jokapäiväiseen elämään, mihin vuoden- tai kellonaikaan tahansa.

– Italialaiset juovat proseccoa ja siitä valmistettuja cocktaileja aamusta iltaan. Se sopii mihin tahansa tilanteeseen ja melkein minkä tahansa ruuan kanssa, jopa lihaistenkin pikkupurtavien ja vaalean lihan kanssa, kertoo Maria Teresa Petrillo, joka työskentelee Mionetto-viinitilalla Valdobbiadenessa.

”Italialaiset juovat proseccoa ja siitä valmistettuja cocktaileja aamusta iltaan.”

Venetsiasta pääsee reilussa tunnissa proseccon lähteille. Isojen viinitilojen opastuskierrokset kannattaa selvittää etukäteen. Maistelutuokiot onnistuvat yleensä ilman varauksia, varsinkin pienillä tiloilla.

Noin 60 kilometriä pitkällä viinitiellä on yli sata tilaa, mutta päivän ohjelmaksi riittää hyvin 1–2 tilaa.

Yhdistä matkaan myös monien makujen Venetsia: katso parhaat vinkit viettelysten kaupunkiin tästä.

Valdobbiadene houkuttelee turisteja etenkin Keski-Euroopasta.
Valdobbiadene houkuttelee turisteja etenkin Keski-Euroopasta.

Joillakin viinitaloilla maistelu on ilmaista, toiset pyytävät muutamia euroja lasista. Toukokuun viimeisenä sunnuntaina Prosecco-tien tilat järjestävät kaikille avoimia kierroksia ja tietoiskuja.

Viinitilasuositus!

Casa Mionetto, Via Colderove 2, Valdobbiadene
auki: ma–la 9–18

Casa Mionetto on Prosecco-tien suurimpia tiloja.
Casa Mionetto on Prosecco-tien suurimpia tiloja.

Majoitus maisemalla

Haaveiletko lomallasi taivaallisen kauniista auringonlaskuista ja -nousuista? Vuoren rinteellä, keskellä viinitiloja sijaitseva hotelli Vecchio Municipio on juuri oikea paikka niiden ihailuun. Se on myös mainio starttipaikka prosecco-tien aloitukseksi. Huoneet ovat isoja ja aamiaiskattaus erittäin tuhti kakkuineen ja piirakoineen.

Via Borgo Berti 6, San Pietro di Barbozza, Valdobbiadene

Hotelli Vecchio Municipion maisemat eivät jätä ketään kylmäksi.
Hotelli Vecchio Municipion maisemat eivät jätä ketään kylmäksi.

Lounasta leppoisasti

Vihreänä aaltoilevat prosecco-rinteet avautuvat Alla Cima -ravintolan terassilta. Paikalliset nauttivat varjojen alla aurinkoisesta iltapäivästä, sisällä hehkuu jättimäinen grilli. Täydellinen paikka nauttia hyvän juoman lisäksi paikallista ruokaa!

Via Cima 13, Valdobbiadene

Cima-ravintolan pihvit paistuvat grillissä huoneen keskellä.
Cima-ravintolan pihvit paistuvat grillissä huoneen keskellä.

Täydellinen illallinen

Suussasulavat alkupalat ja murea liha ovat Osteria il Borgon valtteja. Täällä paikallisetkin istuvat pitkää iltaa ja nauttivat yksinkertaisesta, tuoreiden herkkujen menusta.

Via Piva 123, Valdobbiadene

Ah, mitä risottoa!
Ah, mitä risottoa!

Top 5 -tuliaiset Veneton alueelta

 1. Prosecco ja muut paikalliset alkoholijuomat 
 2. Käsinmaalatut naamiot
 3. Nahkalaukut ja -käsineet
 4. Silkkihuivit ja -solmiot
 5. Murano-lasi

Hugoa sen olla pitää!
Hugoa sen olla pitää!

Tee itse kotona!

Raikas prosecco maistuu myös lämpimissä juomissa, kuten Hugossa.

Warm Hugo

 • 3 cl seljankukkamehua
 • 4 cl luomu omenamehua
 • 12 mintun lehteä
 • 12 cl proseccoa

Lasi: viinilasi
Koriste: mintun tupsu

Valmistus

1. Lämmitä kaikki raaka-aineet kattilassa. Älä anna nesteen kiehua, sillä muuten alkoholi haihtuu pois.

2. Siivilöi mintun lehdet pois ja tarjoile lämpimänä.

Vinkki!

Alkossa myydään myös valmista Mionetto Il Hugo -juomaa, jossa on alkoholia kahdeksan prosenttia (hinta 8 euroa).
Sitä voi lämmittää varovasti kattilassa ja nauttia suoraan lämpimänä juomana.

Lisää italiaisdrinkkien ohjeita löydät osoitteesta menaiset.fi/proseccodrinkit

Prosecco valmistetaan Glera-rypäleestä.
Prosecco valmistetaan Glera-rypäleestä.

Vain sohvasurffaaja tietää, miltä tuntuu astua vieraaseen kotiin ja nukkua oudon perheen kanssa.

Pelkkä ajatuskin tuntemattoman kodissa majoittautumisesta jännittää. Mitä jos tapahtuu jotakin kamalaa? Entä jos majoittajat ovatkin täysiä sekopäitä?

Tällaisia ajatuksia tulee helposti mieleen, kun katselee Couchsurfing-palvelun (CS) tarjontaa ja suunnittelee reissuyöpymisiä. Rekisteröityneet käyttäjät voivat etsiä siellä kotimajoitusta – ja tarjota majapaikkaa. Täysin ilmaiseksi.

Muitakin vastaavia palveluita on, mutta CS on yksi suurimmista: palvelussa on miljoonia käyttäjiä kaikkialta maailmasta. Mikä ajaa ihmiset tarjoamaan petipaikkaa vapaaehtoisesti oudolle matkustajalle? Ja mikä saa puolestaan matkailijan yöpymään tuntemattoman ihmisen luona?

1. Majapaikka ilmaiseksi

Sohvasurffaus perustuu vieraanvaraisuuteen ja vapaaehtoisuuteen. Raha ei liiku tässä palvelussa. Ilmainen majoitus on monelle syy alkaa sohvasurffaajaksi, mutta yhtälailla CS-palvelussa on mukana heitä, jotka tulojensa perusteella voisivat majoittua joka kerta viiden tähden hotellissa.

Kun kyseessä on vaikka yksi lyhyt yö uudessa paikassa, kannattaako sitä tuhlata kalliiseen hotellihuoneeseen? Jos tarjolla on ilmainen majoitus, voi rahansa säästää muuhunkin tarkoitukseen. Vaikkapa seuraavan reissun hotelliyöpymiseen.

2. Vaihtelu virkistää

Tuskin kukaan sohvasurffaaja miettii pelkästään ilmaista majapaikkaa, vaan mielessä käyvät myös monet muut asiat. Jotkut matkustavat niin paljon, että he ovat tylsistyneet jo hotelleihin ja haluavat nähdä muitakin majoituspaikkoja.

Kyllä, kaikkia eivät valkoiset hotellilakanat ja aamupalat enää innosta. Sohvasurffaaja pääsee oikeasti kurkistamaan paikallisten kotiin. Kaupan päälle tulee usein uusiin tyyppeihin ja kulttuureihin tutustumista.

3. Uusia ihmisiä – jopa ystäviä

Yksi tärkeimmistä syistä, miksi ihmiset matkustavat, on ihmisten tapaaminen. Sohvapaikan tarjoaja voi päättää itse, kuinka paljon hän on tekemisissä vieraansa kanssa. Jos sosiaalinen kanssakäyminen ei kiinnosta kumpaakaan osapuolta yhtään, silloin kannattaa miettiä, olisiko esimerkiksi kodin vuokraaminen airbnb-palvelun kautta järkevämpää.

Etukäteen majapaikan tarjoajaan tai sohvapyynnön lähettäjään voi tutustua hänen CS-profiilissaan. Siellä näkyvät mahdolliset suositukset, jotka hän on saanut muilta jäseniltä, hänen kiinnostuksenkohteensa ja muut tiedot, mitä hän on jättänyt itsestään. Yleensä sohvasurffaajat ovat kiinnostuneet majoittajistaan – ja toisin päin. Moni nimenomaan haluaa tutustua uusiin ihmisiin ja paikallisiin tapoihin. Epäilyttäviäkin majoitustarjouksia palvelussa liikkuu, joten täysin ennakkoluulottomasti ei ole syytä hypätä ensimmäisen matkaan – varsinkin, jos oma vaisto varoittaa alusta asti.

Couchsurfing-yhteisö järjestää eri paikkakunnilla myös tapaamisia ja illanviettoja, joihin voi osallistua kuka tahansa. Kuva: Sanoma-arkisto
Couchsurfing-yhteisö järjestää eri paikkakunnilla myös tapaamisia ja illanviettoja, joihin voi osallistua kuka tahansa. Kuva: Sanoma-arkisto

4. Opastusta paikallistapoihin

Miten uskallan majoittautua tuntemattoman sohvalla? Jos ajatus hirvittää ihan liikaa, kannattaa sohvasurffariura aloittaa pienemmällä liikkeellä. Uuteen paikkaan matkustava voi kysyä CS-palvelusta, josko joku haluaisi lähteä hänen kanssaan kahville tai esitellä kaupungin nähtävyyksiä. Varsinkin yksinmatkustaville tämä on järkevä tapa ottaa uusi matkakohde haltuun, mutta sohvasurffaus ei ole pelkästään sinkkujen palvelu. Pariskunnat ja perheet harrastavat yhtälailla sohvamatkailua.

Jäsenet tarjoavat ”opaspalveluitaan” itsekin, ja niitä on helppo selata muun muassa sohvasurffareiden keskustelupalstoilta. Joku on erikoistunut elokuviin ja on valmis leffaseuraksi. Jollakin on hallussaan puistot ja luontokohteet tai ravintolat ja yöelämä, joita hän haluaa näyttää turistille.
Yhtälailla joistakin on mukava päästä esittelemään suomalaista kulttuuria karjalanpiirakoineen ja vaihtuvine vuodenaikamaisemineen. Joko Suomeen saapuneelle surffaajalle tai vieraalla sohvalla, jonne itse on hakeutunut.

5. Jakamisen riemu

Maksuton palvelu ei vaadi tuliaisia, mutta moni surffari on tottunut kantamaan jotain pientä mukanaan. Niin kuin majapaikan isäntä tai emäntä haluaa jakaa kanssasi aterian, on monesta kiva jakaa heidän kanssaan pieni muisto kotimaastaan.

Kaikki eivät pysty tarjoamaan ruokaa, mutta eivät välttämättä omaa huonetta tai sohvaakaan, avaimesta puhumattakaan. Majoitus saattaa löytyä vaikka jurtasta kymmenen hengen siskonpetistä. Silloin sohvasurffaus opettaa matkailijalle uudella tavalla kärsivällisyyttä ja läsnäoloa. Kunhan ensin sopii ja hyväksyy majapaikan säännöt, sohvasurffaaja kuuluu hetken yhteisöön, johon muuten ei olisi mahdollista kuulua.

Toimittajalta

Miten minusta tuli sohvasurffari?

”Valitsemanne kaupungin hotellit ovat 98-prosenttisesti täynnä.”

Ensimmäisellä kerralla jouduin sohvasurffaajaksi pakon edessä, kun nettivarausjärjestelmät huusivat ei-oota. Olin saapunut pieneen kanadalaiskaupunkiin samaan aikaan, kun siellä järjestettiin isot festivaalit. Yleensä varaan majapaikkani ennakkoon, mutta kuukauden bussilipun haltijana halusin kokeilla tällä kertaa ex tempore -seikkailuja. En osannut kuvitellakaan, että kaikki motellit ja hostellit olisivat täynnä pikkukaupungissa, jossa haluaisin tehdä jaloittelustopin. Paikallinen ystäväni suositteli Couchsurfing-palvelua (CS).

– Sinne pitää kirjautua ja tehdä profiili. Sitten alat selata potentiaalisia majoittajia ja lähetät yöpymispyynnön.

Miten uskaltaisin yöpyä tuntemattoman luona? Mitä jos minulle sattuisi jotain? Näitä kysymyksiä pyörittelin päässäni samalla, kun katselin Saskatchewanin provinssissa sijaitsevan Reginan paikallisia sohvia CS-palvelussa.

Uteliaisuus ja luottamus onneksi voittivat – kuten aina parhaimmilla matkoilla tapahtuu. Löysin mahtavan maatilamajoituksen, jonka omistajat tulivat hakemaan linja-autoasemalta, ruokkivat ja viihdyttivät niin hyvin, että en malttanutkaan lähteä pois vielä ensimmäisen yön jälkeen. Kahden yön jälkeen oli pakko jatkaa matkaa aikataulujen vuoksi, mutta preerialle jäivät ihmiset, jotka lähettävät edelleen joulukortin ja joiden luokse olen aina tervetullut.

Sen jälkeen olen majoittanut itse spontaanisti ihmisiä joka puolelta maailmaa sekä makoillut sohvilla ja sängyillä kymmenien CS-jäsenten kodeissa. Minut on yllätetty paikallisilla aterioilla omassa kodissani sekä vuosisadan juhlilla ja muilla kokemuksilla sohvapaikoissani, jossa tälle väsyneelle matkailijalle olisi riittänyt sillä kertaa pelkkä nukkumismahdollisuus.

Seitsemän vuoden aikana olen opastanut ihmisiä kotipaikkakunnallani ja tarjonnut kahviseuraa, mutta myös kysynyt sen ja monen muun palveluksen perään omilla matkoillani. Kun lentokoneiden vaihto ei ole onnistunut tai hotelli on varattu silmieni edessä täyteen, olen saanut korvaamatonta apua tuntemattomilta ihmisiltä. Ilman luottamusta sekä pientä seikkailunhalua en olisi uskaltanut tarttua näihin tarjouksiin koskaan ja olisin jäänyt monta hienoa sohvakokemusta köyhemmäksi.

Oletko harrastanut sohvasurffausta?

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Thaimaasta löytyy aina uutta: yhä autioita hiekkarantoja, Thaimaan kuumin ”tuntematon” saari ja tunnelmallisin spa.

Matkailutoimittaja Antti Helin tuntee Thaimaan ja Kaakkois-Aasian kuin omat taskunsa. Hän kertoo reissuvinkkejä kerranelamassa.fi-sivustolla. Helin kertoo Me Naisille nyt sisäpiirin vinkkinsä Thaimaan ihaniin kohteisiin, jotka ovat parhaimmillaan juuri nyt.

Seikkailunhaluisille: Koh Kood

– Thaimaan tämän hetken kuumin ”tuntematon” saari. Kauniita rantoja, kristallinkirkasta merta ja viidakkoa. Ja sentään tarpeeksi majataloja ja muutama luksushotellikin, jottei ihan Robinson Crusoena tarvitse olla, Helin kertoo.

Nautiskelijoille: Thaimaan tunnelmallisin spa

– Koh Samuilla on Tamarind Springs, kauniissa lehdossa jättimäisten graniittilohkareiden suojissa. Hyvin luonnonläheinen. Kerrotaan, että samalla paikalla meditoi aikoinaan Samuin kuuluisin munkki, joka osasi tarinoiden mukaan leijua ilmassa paikasta toiseen ja kuoltuaan muumioitui itsestään. Muumio on nähtävillä yhdessä temppelissä. Kenties span altaissa ja yrttihöyryissä saa itsekin taikavoimia.

– Koh Samuilla kannattaa asua esimerkiksi The Libraryssa, jonka punaisella altaalla saa unohtumattomia selfieitä, Helin suosittelee.

Jokaiselle jotakin: Koh Lanta

– Koh Lanta on mainio saari: kaunis ja sopivan rauhallinen ja silti tarpeeksi monipuolinen, jotta perheet viihtyvät. Koh Lantalta on myös helppo tehdä muutaman päivän reissu Koh Kradanin tai Koh Ngain upeille, pienille paratiisisaarille, joilla hiekka on säihkyvän valkoista ja meri todella turkoosia.

Aidon Thaimaan etsintään: Khanom

– Khanomissa on upeita liki autioita hiekkarantoja. Muutama erinomainen ravintoloitsija ja boheemi baarinpitäjä on muuttanut Khanomiin rauhaa etsimään, kuten legendaarinen italialainen Ciao Bella Koh Phi Philtä, joten täällä pääsee myös herkuttelemaan. Turisteja vielä niin vähän, että paikassa on ihanaa vanhan ajan aidon Thaimaan tuntua: paikalliset eivät ole kyllästyneet matkailijoihin. Khanomissa on myös suomalaisomisteinen, lukuisia kansainvälisiä hotellipalkintoja pokannut Aava Resort, Helin vinkkaa.

+ Miten majoittua omatoimimatkalla?

Thaimaassakin on tarjolla Airbnb-majoitusta, mutta niihin Antti Helin ei ole perehtynyt. Syy on simppeli:

– Thaimaan hotelleissa on yleensä hyvä hinta–laatu-suhde. Yksin reissatessani suosin edullisia majataloja, jotka varaan paikan päältä. Perheen kanssa matkatessa arvostan hotellien uima-altaita.

Pöytä on katettu ja lasi täytetty! Italian – ja kenties koko maailman – romanttisin kaupunki tarjoilee ihania makuja yötä päivää.

Kuka voisi vastustaa samettista risottoa, aitoa italialaista jäätelöä ja raikasta proseccoa?

Venetsia ja sen pikkupuodit ja -kahvilat sekä romanttiset ravintolat ovat kuin luotuja makumatkailuun. Runsas aamiainen espressoineen herättää kaupungin kuhinaan, joka päättyy vasta pitkään iltaan suloisessa ravintolassa, kun kanaalit aloittavat öisen liplatuksensa.

Venetsiassa herkkuputki kestää aamusta iltaan?

Venetsian herkkuja klo 8–24

Rialton markkinoilta saa monenlaisia herkkuja: paikalliset vihannekset kannattaa ostaa täältä, jos on valinnut kotimajoituksen ja kokkaa itse ruokansa.
Rialton markkinoilta saa monenlaisia herkkuja: paikalliset vihannekset kannattaa ostaa täältä, jos on valinnut kotimajoituksen ja kokkaa itse ruokansa.

Klo 8–11: aamukahvi ytimessä

Aamun ensimmäisinä tunteina kannattaa suunnata Rialton markkinoille, kun kauppiaat järjestelevät kojujaan ja paikalliset tulevat ruokaostoksille. Keskipäivän jälkeen toritunnelma hiljenee ja kuhina siirtyy alueen viinibaareihin sekä ravintoloihin.

Aamiaisvinkki! Caffe Saraceno tarjoaa miellyttävän aitiopaikan Rialton touhuihin. Ruoka-annokset ovat valtavia ja erittäin herkullisia. Venetsialaisten ykköskahvi espresso on tavallista kalliimpi, kolme euroa, mutta toisaalta turistien suosimalla Pyhän Markuksen aukiolla espressosta voi pulittaa kuusikin euroa – sekä toiset kuusi euroa palvelu- ja musiikinkuuntelumaksua.

Caffe Saraceno, Riva del Vin 28, San Polo

Nam, tonnikalatartaria Algiubagión tapaan!
Nam, tonnikalatartaria Algiubagión tapaan!

Klo 11–14: täydellinen lounas kanaalinäkymillä

Venetsian entinen työläisalue Cannaregio jää monelta turistilta kokematta, vaikka sinne kävelee Rialtosta kymmenessä minuutissa. Toisia kiinnostavat alueen kulttuuri ja kirjakaupat, toiset taas suuntaavat sinne makujen perässä.

Ravintola Algiubagió on täydellinen lounaspaikka. Terassilta näkyy vilkasliikenteinen kanaali ja kaunis Muranon saari. Täältä löytää parhaimman paikallisen kalalounaan, tai miltä kuulostasi tryffelikeitto, jossa on aavistus lakritsia? Viiden ruokalajin lounas­menu on täyttävä mutta kevyt – ja yllättäviä makuyhdistelmiä täynnä. Ravintola on mainittu paikallisessa Michelin-oppaassa, ja sen halvimmat annokset alkavat 15 eurosta.

Ravintola Algiubagió, Fondamenta Nuove 5039, Cannareggio

I Tre Mercantin tiramisut sulavat suussa.
I Tre Mercantin tiramisut sulavat suussa.

Klo 14–17: herkkudelien parhaimmistoa

Iltapäivän rauhalliset hetket voi viettää paikallisissa deleissä, herkkukaupoissa. I Tre Mercanti on kuin delien Mercedes tai Gucci.

Ulos tullessasi tiedät kaiken tiramisun historiasta ja valmistuksesta ja olet maistanut muutamaa erilaista makua: myymälässä tehdään itse peräti viittätoista erilaista tiramisua. Kaupassa on myös muun muassa kahtasataa viiniä ja viittäkymmentä pastakastikelajia.

I Tre Mercanti, Campo della Guerra 5364, Castello

Missä kahvila ja kanaalinäkymä, siellä ruuhkaa.
Missä kahvila ja kanaalinäkymä, siellä ruuhkaa.

Klo 17–19: cin cin!

Venetsialaiset ovat aperitiivien tosiystäviä. Auringon laskiessa laseissa kuplii prosecco tai spritz, tyypillisin paikallinen aperitiivi. Jos aikataulusi sallii vain yhden pysähdyksen ennen illallista, suuntaa aperitiiville Harry’s-baariin ja tilaa Bellini. Paikka väittää olevansa tämän legendaarisen drinkin koti.

Juomasta saa maksaa 16,50 euroa, mutta kerrankos sitä ollaan Venetsiassa! Valkoista persikkapyrettä ja proseccoa kaadetaan niin isoon lasiin, että sitä tyhjentäessä ehtii fiilistellä nostalgisen baarin tunnelmaa. Mahtavimmat kanaalinäkymät avautuvat yläkerrasta. Ruokailijoille suositellaan pöytä­varausta.

Harry’s, Calle Vallaresso 1323, San Marco

Pyhän Markuksen aukio on päivällä todellinen turistimagneetti, illalla rauhallinen olohuone.
Pyhän Markuksen aukio on päivällä todellinen turistimagneetti, illalla rauhallinen olohuone.

Klo 19–22.30: illallisparatiisi aukiolla

Pyhän Markuksen aukio on klassikko, joka on parhaimmillaan aikaisin aamulla tai myöhään illalla. Sen laitamilta löytyy myös Quadri, gastronominen monumentti, kuten paikallinen Michelin-opas kuvailee.

Jos et jaksa fiiniä illallismenuta, voit haukata jotain kevyempää alakerran Abc Quadrissa tai sen vieressä olevassa kahvilassa.

Quadri on tunnettu kalaruuistaan, jotka ovat aamun saaliita Rialton torilta. Abc Quadri tarjoilee perinteisempiä aterioita emoaan huokeampaan hintaan. Listalla on monia pastoja ja risottoja kasvissyöjillekin.

Quadri, San Marco 120, San Marco

Florian-kahvilan laajasta listasta ilahtuu teenjuojakin.
Florian-kahvilan laajasta listasta ilahtuu teenjuojakin.

Klo 22.30–24: viimeiset teet

Kanaalin vesi välkkyy kuun valossa ja jossain kuuluu vaimeasti Andrea Bocellin hitti Time to say goodbye. Venetsian kadut hiljenevät kymmenen jälkeen, ja ilmassa leijuu lähes taianomainen tunnelma.

Sitä voi pitkittää Caffè Flo­rian -kahvilan sympaattisissa salongeissa tai pienessä baarissa. Samalla voi katsastaa Pyhän Markuksen tuomiokirkon ja Dogen palatsin iltavalaistuksessa.

Caffé Florian on avattu jo vuonna 1720. Sieltä löytyy niin sympaattisia salonkeja kuin pieni baari, jossa tilaukset tulevat halvemmiksi kuin pöytiin tuotuina.  Kahvijuomia ja teelajeja on kymmeniä erilaisia, mutta illan makea päätös voi olla myös paikallinen likööri – tai tietysti jäätelö!

Caffè Flo­rian, Piazza San Marco, 57

Jäätelö ei lopu kesken Venetsiasta.
Jäätelö ei lopu kesken Venetsiasta.

Kellon ympäri: jäätelöhuumaa!

Ei Venetsian-lomaa ilman gelatoa. Jätskikioskeja on kaikkialla, ja makurivistöjen edessä tulee vaikea olo. Pistaasia? Pannacottaa? Stracciatellaa? Eksoottisimmissa jäätelöissä maistuu jopa ripaus pippuria, basilikaa ja artisokkaa.

Suositus! Jäätelöpaikka Grom, joka tarjoilee niin gluteenittomia ja säilöntäaineettomia jäätelöitä. Useita paikkoja Venetsiassa.

Paikalliset suosittelevat x 3

1. Rita Murano (vas.): ”Todellinen Venetsia on lähellä rautatieasemaa ja Rialtoa. Ensimmäisenä kannattaa kiivetä Scala Contarini del Bovolo -torniin. Sitä turistit eivät ole löytäneet vielä, ja se on on Pyhän Markuksen kellotornia paljon rauhallisempi ja romanttisempi paikka. Kellotornin lähellä on myös paljon kivoja ravintoloita.”

2. Linda Dei Rossi (kesk.): ”Suosikkipaikkani Venetsiassa on Buranon saari, joka on tunnettu värikkäistä taloistaan ja pitsisestä historiastaan. Se on todellinen helmi, niin aito ja taiteellinen.

Ravintoloista paras on trattoria Misericordia. Se on kauniissa paikassa, kaukana turistimassoista, mutta kävelymatkan päässä perusnähtävyyksistä.”

3. Gabriele Bettiol (oik.): ”Rialtossa on Venetsian mukavin meno. Siellä on paljon kivoja kahviloita, baareja sekä ravintoloita. Kannattaa käydä myös Santa Crocen alueella ja kokeilla siellä Ai Garzoti -ravintolaa. Se on minun suosikkini.”

”Todellinen Venetsia on lähellä rautatieasemaa ja Rialtoa.”

Unohda appsit

Jos haluaa ottaa ilon irti Venetsiasta, pitää hankkia kunnon paperikartta.

– Gps ja kännykän karttaohjelmat kannattaa sulkea. Ne eivät toimi täällä, kävelykierroksen opas neuvoo turisteille.

Harva älypuhelin osaa reitittää jokaista pientä kujaa, siltaa ja kanaalia. Ja niitä Venetsiassa riittää. Siltoja on lähemmäs 400, ja samannimisiä katuja voi olla kymmeniä, kuten vaikkapa Uunikatuja (Calle del Forno).

Koska eksymistä ja harhailua ei voi välttää, kaupunki on kuin tehty kiireettömään seikkailuun – joka kujalla odottaa yllätys!

Rialtossa on Venetsian mukavin meno, sanoo venetsialainen Gabriele Bettiol.
Rialtossa on Venetsian mukavin meno, sanoo venetsialainen Gabriele Bettiol.

Mutta koska välillä pitää nukkuakin...

Hotelli Cavalletto Doge Orseolo ****
Haluatko herätä kanaalin ääniin, ehkäpä myös gondolieerin serenadiin? Minuutissa olet myös kaiken ytimessä, Pyhän Markuksen aukiolla – jos maltat poistua hotellin herkkupöytien ja kanaalinäkymien ääreltä.

Hotelli Canal ***
Suurkanaalin eli Canal Granden maisemia voisi tuijotella ikuisuuden. Hotelli Canalin terassilta se on mahdollista. Plussaa loistava sijainti rautatieaseman ja monien nähtävyyksien kupeessa.

Pihistä!
Airbnb-kämppiä on tarjolla yksiöstä majataloon, kunhan tekee varauksen ajoissa. Yön hinta 15 eurosta ylöspäin.

Miten pääsee?
 • Norwegian ja Finnair lentävät kesäkuukausien ajan suoraan Venetsiaan. Yhdellä vaihdolla Venetsiaan lentää useampi yhtiö, ja meno–paluu-lipun voi saada alle 150 eurolla.
 • Marco Polon lentokentältä pääsee Venetsiaan vesibusseilla tai busseilla.