Nautiskelijan Gotlanti – 18 vinkkiä unohtumattomaan lomaan

Viikingit sen jo tiesivät, Gotlannissa on lokoisaa. Lukuisat rannat, rauniot ja ravintolat takaavat unohtumattoman loman Etelä-Ruotsissa.

Shutterstock

3 x rannalle

Teres Oikarinen, 35, urheilukaupan myyjä, käy kesäisin rannalla pari kertaa viikossa.

Tofta, lähellä Visbytä

"Tofta on Gotlannin trendikkäin ja suosituin ranta. Hiekka on ihanan pehmeää. Minulla ja kavereilla on tapana ottaa retkieväät rannalle."

Sudersand, Fårö

"Fårön saaren Sudensand on vähän varttuneempien gotlantilaisten suosiossa. Monet perheet tykkäävät tehdä sinne päivä­matkoja. Minulla on rannalta hyviä muistoja. Olin siellä entisen poikaystäväni kanssa lomamatkalla. Fårö on Gotlannin pohjoispuolella."

Holmhällar, etelässä

"Hiekkapohjainen kiva ja rauhallinen uimaranta on Holmhällarista näyttävien kalkkikivimuodostelmien keskellä Etelä-Gotlannissa."

3 x relaa saarella

Lähiruokaa, ruusuja ja melkein pingviinejäkin.

Kahvilaan: Leva Kungslador

Tästä kahvilasta ei ole kiire pois. Viihtyisälle pihalle tai suureen saliin sisällä unohtuu helposti tuokioksi jos toiseksikin. Herkulliset makeat ja suolaiset tarjottavat ovat luomua ja lähiruokaa.
Toftavägen 20, Visby

Puutarhaan: Botaniska Trädgården

Osta pari palloa jäätelöä tai nappaa lounas kainaloon ja käppäile syömään sitä taianomaiseen Visbyn kasvitieteelliseen puutarhaan. Pieni paratiisi on kuuluisa ruusuistaan.
Botaniska Trädgården sijaitsee aivan rannan tuntumassa Visbyssä, Almedalenista pohjoiseen. Aina avoinna.

Merelle: Stora Karlsön

Stora Karlsön saarella asustelee harvinainen lintuyhdyskunta. Mustavalkoiset ruokkilinnut muistuttavat kaukaa erehdyttävästi pingviinejä. Saarelle astuessa koittaa autuus – hälinä ja hulina ovat tiessään. Oppaan avulla luonnosta ja historiasta saa eniten irti.
Stora Karlsön on puolen tunnin lauttamatkan päässä. Lautat lähtevät Klintehamnista.

3 x bongaa staroja

Ingmar Bergman Elokuvaohjaaja rakastui Fårön karuun saareen heti. Bergman-safarilla pääsee hänen elokuviensa tapahtumapaikoille.

Peppi Pitkätossu Kneippbyn lasten kesämaan Peppi ei paparazzeja pelkää. Huvikummussa voi tavata myös Astrid Lindgren -nuken työssään.

Stockholmsvecka Heinäkuun puolivälin jälkeen Visbyssä bilettää Tukholman eliittinuoriso. Stockholmsveckaa kutsutaan hien, hiekan ja skumpan orgiaksi.

3 x jännitystä

Anna Jansson
Gotlantilaissyntyisen Anna Janssonin dekkareissa seikkailee Visbyssä asuva rikoskomisario Maria Wern. Kirjojen tapahtumat sijoittuvat eri puolille saarta. Anna esittelee saaren historiaa ja pikkukaupungin elämänmenoa kiinnostavasti.

Håkan Östlundh
Yhdessä Håkan Östlundhin kirjoista gotlantilaispoliisi Fredrik Broman alkaa selvittää, miksi Fårön saarelle juuri muuttanutta perhettä on uhkailtu. Pian perheen vanhemmat katoavat. Håkan Östlundhin kirjoja ei ole vielä suomennettu.

Mari Jungstedt
Kirjailija kuvailee jännäreissään usein tarkasti median ja poliisin välistä yhteistyötä. Romaanit sijoittuvat Gotlantiin. Entinen tv-toimittaja on koostanut kirjojensa tapahtumapaikoista mielenkiintoisen nettisivuston: www.jungstedtsgotland.se.

3 x syömään ja juomaan

Opiskelijat Joel Levin, 25, ja Sara Lundin, 22 vinkkaavat nälkäisiä menemään Surfersiin.

Surfers

Aivan Visbyn sydämessä sijaitsee trendikäs Surfers. Listalla länsimainen ja kiinalainen ruoka paiskaavat tyylikkäästi kättä. Vaikka ei illallisnälkä olisikaan, makeasti sisustetussa ravintolassa kannattaa piipahtaa drinkillä.
Södra Kyrkogatan 1, Visby

Creperie & logi

Creperie tarjoillee mainioita ranskalaisia galetteja eli suolaisia pannukakkuja herkullisilla täytteillä. Söpöltä terassilta on huikeat näkymät. Login tyylikkäässä sviitissä yöunet saattavat jäädä sisustuksen ihailun takia vähäisiksi.
Wallersplats 3, Visby

Munkkällaren

Visbyssä on Ruotsin kaupungeista eniten kapakoita asukasta kohti. Yksi suosituimmista on Munkkällaren. Munkkien kellareissa ei tainnut keskiajalla olla aivan yhtä vilkasta kuin Munkkällaren tanssilattialla lauantai-iltana...
Hansgatan 40, Visby   

3 x ympäri

Pyörällä Kierrä Gotlanti pyörällä ja matkamittari on 500
kilometriä rikkaampi. Pyöriä saa vuokrata saarelta.

Moottoripyörällä Todellista vauhdin hurmaa hienoissa maisemissa voi kokea vain moottoripyörän selästä käsin. Motskareitakin saa vuokrattua saarelta.

Autolla Kun Gotlantiin saapuu autolautalla, kannattaa ottaa omasta menopelistä kaikki hyöty irti. Teltta takakontissa alentaa kivasti majoituskustannuksia. 

Gotlantiin pääsee Helsingistä suoraan FlyGotlandilla ja välilaskujen kautta muillakin yhtiöillä. Silja Line ja Viking Line seilaavat Gotlantiin Tukholmasta.

Hipsteripääkaupunki Portlandissa maistuvat donitsi ja olut

Portland on Yhdysvaltojen kuumimpia ruokakaupunkeja ja maan hipsteripääkaupunki. Siellä on kätevä pyöräillä oluelta toiselle ja syödä edullista katuruokaa. Plussana pohjoismainen fiilis!

Portlandia kutsutaan hipstereiden pääkaupungiksi. Turistin luulisi siis törmäävän jo lentokentän aulassa ruutupaitakansaan ja muhkeapartaisiin miehiin. Mutta hipsterit ovat kuin porot Lapissa – saattaa kulua hetki ennen kuin ensimmäinen kävelee vastaan. Tosin se hetki ei todennäköisesti ole pitkä.

Vaikka Portlandin liikekeskusta toimistorakennuksineen on yhtä kolea kuin missä tahansa muualla, havumetsien ympäröimä kaupunki on mittakaavaltaan inhimillinen. Suurin osa rakennuksista on matalia, ja omakotialueet ovat täynnä suloisia puutaloja. Jo vartin matkaa pidetään täällä pitkänä. On jalkakäytäviä, pyöräteitä, julkinen liikenne ja horisontissa häämöttävät lumihuippuiset vuoret. Ja kaikki harrastavat retkeilyä, vaeltamista ja telttailua.

Portland on luovan luokan puuhamaa. Hinnat olivat ennen vielä edullisemmat, mikä veti puoleensa luovaa väkeä. Syntyi kulttuuri, jossa ihaillaan käsityöläisyyttä, syödään lähiruokaa, viljellään kasviksia takapihalla ja perustetaan pienpanimoita.

 

Vihanneksia kasvatetaan jopa katukäytävillä.

 

Suomalainen Wille Yli-Luoma muutti Portlandiin, koska täällä voi lumilautailla ympäri vuoden. Hän muistaa, kuinka kymmenen vuotta sitten omakotitalon sai vuokrattua alle tuhannella dollarilla kuussa. Neljän kaverin kimpassa asuminen tuli todella halvaksi. Eikä ruoka ole maksanut arvonlisäverottomassa osavaltiossa koskaan paljon.

Nyt kaupungin suosio on vilkastuttanut muuttoliikkeen ja vuokrat ovat nousseet, mutta paikan vihertävä ja vasemmalle kallellaan oleva poliittinen ilmasto houkuttelee edelleen idealisteja.

Leppoisa elämä vetää myös osaavaa ravintolaväkeä. Ravintoloissa saa laatuannoksen jo kahdeksalla eurolla, huomattavasti edullisemmin kuin New Yorkissa tai San Franciscossa. Ei siis ihme, että Portland on nyt kaikkien ravintolamaailmaa seuraavien huulilla.

 

Parta siellä, toinen täällä. Portland tunnetaan hipstereistään.

 

Kärryistään kuuluisa

Portlandin keskustassa ei ole McDonaldsia, Burger Kingiä tai Taco Belliä, mutta niiden sijaan kaupungissa on 550 ruokakärryä. Suomalaista nakkikioskia muistuttavat kojut ovat kerääntyneet ryppäiksi parkkipaikoille ja kadunpätkille, eivätkä ne ole uusi villitys.

– Vuonna 1984 ruokakojut siirtyivät tienposkesta parkkialueelle, Food Carts Portland -sivuston päätoimittaja Brett Burmeister kertoo.

Brett vetää katuruokakierroksia. Hän näyttää meille burritokojun, joka on ollut samoilla sijoilla 90-luvulta asti. Vieressä seisoo kärry, jossa myydään viime aikojen hittituotetta, grillattuja juustoleipiä. Ne ovat kuulemma jokaisen amerikkalaisen lapsuusherkkua.

Ruokavalikoima on hämmästyttävän lavea: löytyy havaijilaista pizzaa, suolaisia vohveleita, jopa poromakkaraa.

Pizzalle pirskotetun tryffeliöljyn huumaava tuoksu ehtii tuskin hälvetä, kun siirrymme tacotiskille ja tilaamme kolmen euron tacoannoksen. Pehmeä kuori, mehevät täytteet ja sopivasti puraisevat soosit. Tästä syystä siis portlandilaiset syövät ulkona useita kertoja viikossa.

Parhaat annokset

Kaupungin kuuluisin ja ehkä myös paras ruokakoju on Nong’s Khao Man Gai, joka erottuu keskustan kojurivistöstä keltaisella kopillaan ja pisimmällä jonollaan. Sen pehmeä kana jasmiiniriisin ja inkiväärikastikkeen kanssa on yksinkertainen mutta lyömättömän herkullinen.

 

 

Toinen järisyttävän hyvää thaisapuskaa tarjoava ravintola on joen toisella puolella sijaitseva Pok Pok, josta tuli maailmankuulu tahmean kanansiipiannoksensa (14 euroa) ansiosta.

Portland on perinteisesti ollut vähävaraisen vaihtoehtoväen kaupunki. Siksi kaupungin ruokatarjonta on painottunut kohtuuhintaisiin paikkoihin ja ruokakärryihin. Katuruoka-annokset maksavat kolmesta yhdeksään euroa, ravintoloissa pääruuan voi saada jo seitsemällä eurolla.

Pienpanimo joka korttelissa

Käsityöoluiden vallankumous on pannut jenkkioluet uuteen uskoon, ja nykyisin ne näyttävät suuntaa muulle maailmalle. Portlandia pidetään Yhdysvaltojen olutpääkaupunkina. Alueelta löytyy yli 70 panimoa, ja niitä tulee koko ajan lisää.

Olutbuumi on tosin paikoin mennyt överiksi. Jos lähdet satunnaiselle pubikierrokselle, saatat eksyä oluttupaan, joka on perustettu vain siksi, että mallasjuoma on nyt trendikästä. Mutta jos kohdalle osuu Commons tai Deschutes, astu oluttaivaaseen.

Päänähtävyys: donitsit

Kaupungin suosituimpia nähtävyyksiä on punkkareiden perustama donitsikauppa. Voodoo Doughnut aloitti 90-luvulla bailukansan palvelijana. Humaltuneet juhlijat innostuivat aamuyöllä auki olevasta leipomosta, jonka donitseissa oli huumoria. Donitsin reikään saatettiin asettaa lääkemuki, jossa oli krapulaa ehkäisevää juotavaa.

Tunnetuin kaupan tuotteista on nukkemunkki, johon on tökätty suolatikkuja kuin voodoo-neuloja. Myös pekonidonitsi löytyy listalta.

 

Maistuisiko pekoni-vaahterasiirappidonitsi?

 

Jos arvostat donitseissa laatua enemmän kuin vitsikkyyttä, pistäydy Blue Star -leipomossa. Puraisu sen mustikka-basilika-donitsista kertoo, miksi liike on laajentunut Japaniin asti.

Mustanaan kahviloita

Kahvi ja pienpaahtimot kuuluvat hipsterielämään, ja Portlandissa se näkyy. Kaupungilla on jopa vastineensa Seattlen Starbucksille: Stumptown-kahvilaketju. Sen kuppilat ovat tyylikkäitä, ja sumppi tasalaatuisen hyvää. Ne ovat myös hyviä paikkoja viileiden tyyppien bongaamisen. Ai, lahkeet kääritään noin. Ja huopahattu sopii sortsiasuun.

Stumptownin tunnetuimpia tuotteita on kylmähaudutettu kahvi, jota myydään mustassa vanhan ajan lääkepulloa muistuttavassa lasipullossa.

 

Wille Yli-Luoma pyörittää kahta kahvilaa.

 

Portlandin kahviskenessä puuhaa myös kahden kahvilan ja yhden paahtimon Heart-ketjun omistaja Wille Yli-Luoma. Hänet tunnetaan vaaleapaahtoisen kahvin osaajana, ja marraskuussa hän toi Portlandiin lisää suomalaisuutta, kun Heart-kahvila alkoi myydä karjalanpiirakoita ja korvapuusteja. Tiesitkö muuten, että tacopuristin on kätevin vehje karjalanpiirakkakuorien tekemiseen?

Metsän siimekseen

– Portlandissa parasta on, että kaupunki on keskellä metsää ja joka paikasta on lyhyt matka hienoille vaelluspaikoille. En haluaisi asua missään muualla, koska rakastan retkeilyä – kuten lähes kaikki portlandilaiset, sanoo Brianne Sabin.

Briannen suosikkeihin kuuluvat Dan & Louis -ravintolan osterishotit.

– Otan Dan & Louisissa setin shotteja, joissa on pohjalla tuore osteri, päällä vodkaa ja mausteena chilikastiketta. Vedän herkut yhdellä kulauksella.

Hän suosittelee turisteille myös vintage-kauppojen katu.

– Hawthorne Streetillä on indie-putiikkeja ja vanhojen vaatteiden vintage-kauppoja vieri vieressä. Grunge-ajasta muistuttavat baha mexico -ponchot ovat kovassa huudossa.

Eikä pidä unohtaa Poplandiaa!

– Kaupungin oma popcornpuoti myy artesaanipoppareita, joissa ei käytetä geenimanipuloitua maissia. Ruskeisiin tyylikkäisiin paperipusseihin pakattuja popcorneja löytyy makeina (suolakaramelli-vadelma) ja suolaisina (merisuola-etikka ja kahvi-olut) versioina.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Viikonlopuksi Vilnaan? Tässä 5 hyvää herkkupaikkaa

Kaunis, pikkuruinen Vilna kutsuu herkuttelemaan.

Vain reilun tunnin lentomatkan päässä Helsinki-Vantaalta komeilee Liettuan pieni pääkaupunki Vilna.

Vilnassa on todella edullista syödä ravintoloissa ja tasokkaita paikkoja on paljon – viinibaareista ja olutravintoloista puhumattakaan. Liettualaiset ovat ylpeitä omasta farmhouse ale -tyyppisestä oluestaan, joka tosin maistuu peruslageriin tottuneesta hieman vähähiilihappoiselle kotikaljalle. Bongaa ainakin nämä ihanat ravintolat ja baarit:

Balzac. Ranskalaisen keittiön aarteita sympaattisessa ravintolassa. Lasku kahdelta juomineen jää silti helposti alle 50 euron. Savičiaus gatvė 7

Kitchen. Suosittu lounaspaikka. Skandinaavistyyppinen sisustus ja mukava henkilökunta. Kolmen ruokalajin lounaan kahdelle saa alle 30 eurolla. Ravintolalla on vain Facebook-sivut. Didžioji gatvė 11

Bistro 18. Bistron annokset ovat suuria ja maukkaita. Mutkatonta huolella valmistettua ruokaa. Stiklių gatvė 18

Bambalyne. Olutravintola tunnelmallisessa kellarissa. Juoma haetaan mutkattomasti itse kaapista ja maksetaan kassalle. Stiklių gatvė 7

In Vino. Viinibaari, jossa käyvät kaikki. Lämmitetyllä terassilla tarkenee pitkälle syksyyn. Aušros Vartų gatvė 7

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Haaveissa Pariisin-matka? Mene Budapestiin!

Budapestin kylpylät tuntevat kaikki. On monta muutakin syytä, miksi pihistelijän Pariisi on täydellinen kohde kaveriporukan irtiotolle.

Budapest on juuri se kaupunki, johon haluaisi viedä ystävät viettämään pidennettyä viikonloppua. Herkuttelu on halpaa ja kekseliäs yöelämä jo itsessään syy matkustaa kaupunkiin. Suomalainen jurottajakin viihtyy, sillä unkarilaiset eivät hukuta matkailijaa lipevään vieraanvaraisuuteen, vaan vaikuttavat ajoittain kotoisan tylyiltä.

Budapest on kauneimmillaan jokilaivan kannelta katsottuna: sillat risteilevät Tonavan yli ja yhdistävät tapahtumantäyteisen Pestin ja historiallisen Budan puolen jylhät kukkulat. Koskaan ei tiedä, mitä kulman takana odottaa. Yhdessä korttelissa komeilee pramea wieniläiskahvila, toisessa kodikas juutalaiskuppila.

Ihaninta ovat baarit. Kaupunki on kirinyt kekseliäisyydessä jo aikaa sitten Berliinin ohi. Vanhojen juutalaiskorttelien raunioihin rakennetut kuppilat ovat persoonallisia: yhdellä reissulla ei ehdi millään kiertää kaikkia, vaikka mieli tekisi.

Budapestia on kutsuttu idän Pariisiksi, mutta köyhän naisen Pariisikin toimisi. Matkailijalle Budapest on, ainakin vielä, halpa kohde. Paikallisille tilanne ei ole yhtä helppo. Tulot eivät kasva samaa tahtia hintojen kanssa.

Ainutlaatuinen yöelämä

Sisäpihoille ja juutalaiskorttelien raunioihin rakennetut baarit ovat Budapestin yöelämän sydän. Niistä tunnetuimman, Szimpla Kertin, tunnelma pitää kokea itse, koska kuvailu ei tee sille oikeutta. Kellarinhajuisissa käytävissä vastaan voi tulla mitä tahansa. Rapistuneita seiniä peittävät kirjoitukset, katosta roikkuu kaikkea polkupyöristä puutarhatonttuihin. Cocktaileille ja viineille on omat baaritiskinsä, sisäpihan perältä saa hampurilaisia.

Katsasta myös pikkuruinen Szimpla Cafe. Sielläkin tuoksuu kellarilta, mutta näyttää kodikkaalta: seinillä on postikortteja ja krumeluureja peilejä. IPA-olut maksaa kaksi euroa.

Ellátó Kert ja Kőleves Kert ovat näkemisen arvoisia puutarhabaareja. Ellátón meksikolaistunnelma hurmaa: pistäydy tacolle tai margaritalle. Jos haluaa osansa suositun baarikatu Király utcan biletunnelmasta, kannattaa kurkata entiseen bussitalliin rakennettuun Kuplungiin. Dj soittaa kekseliäitä remixejä, ja drinkit maksavat kolmesta neljään euroa. Täällä voi tanssiakin!

Herkuttele halvalla

Budapestissa voi syödä edullisesti mutta hyvin. Michelin-oppaan suosituksen saanut, trendikkäästi sisustettu Mák-bistro tekee uusia versioita unkarilaisista klassikoista. Perjantaisin suositussa lounaspaikassa on hiljaisempaa, sillä töistä saatetaan lähteä jo kahden jälkeen.

– Kukaan ei istu perjantaina viideltä toimistossa, matkaopas Andrea Wurmb sanoo.

Suolainen, rapeakuorinen leipä on itse tehtyä, kuten kaikkialla. Yllättymäänkin pääsee: voissa maistuu kahvi, ja jälkiruuaksi tarjotaan tillillä maustettua kotijuustoa. Kolmen ruokalajin lounas maksaa reilun kympin.

Designin viides kaupunginosa

Paikallista designia ja muotia myyviä puljuja löytyy eniten viidennestä kaupunginosasta. Viki Bajcsai ja Peter Ivanyi ovat pyörittäneet paikallisten suunnittelijoiden luomuksia myyvää Black Box Storea viisi vuotta. Liikkeessä on skandinaavisen minimalistinen henki, ja tarjolla on paikallisten designereiden vaatteita, esimerkiksi Imogenia ja Noar Linea. Viki on yksi suunnittelijoista.

– Vastaavia kauppoja ei ole täällä kovin paljon, ehkä viisi. Ne sijaitsevat kaikki tällä samalla alueella, Peter kertoo.

Muutaman korttelin päässä paikallista designia myyvät esimerkiksi Insitu ja Rododendron art & design shop. Pikkuruinen Insitu on täydellinen kohde hauskaa korua etsivälle, Rododendron pursuilee korujen lisäksi suloisia lahjatavaroita, printtejä ja vaatteita.

Kurkkaa kierroksen lopuksi Magyar utcan putiikit ja pujahda lasilliselle Csendes Vintage Bar & Cafeen. Ovella pääsee ihastunut huokaus: seinät on koristeltu lattiasta kattoon pienin tauluin, piirroksin ja leluin – barbeista legopalikoihin.

 

Táskárádion retrosisustus saa pään pyörälle.

 

Nousussa: yliopiston kulmat

Budapestin yliopiston kulmilla on nykyään paljon kiinnostavia kuppiloita. Piipahda kahville tai lounaalle Csendes -baarin omistajien Csendes M Veggie Bistro & Cafehen tai Táskarádióon, jonka retrosisustus mykistää. Lattiasta kattoon kirkkaita muovivalaisimia, laatikkomaisia retrotelkkareita, nuhjuisia nojatuoleja ja hellyttäviä leluasetelmia. Annoksen saa halvimmillaan parilla eurolla.

Viiniä & laatupoppia

Viinibaari Inniossa lankkulattiat narisevat ja tiiliseinä on jätetty näkyviin. Kaiuttimista soi pop ja indie, ei hissimusiikki, jota Budapestissa kuulee yllättävän monessa paikassa.

– Täällä käy paljon Unkarissa asuvia ulkomaalaisia. Jotkut tulevat vain viinille, sommelier Tamàs Tènyi sanoo.

Syödäkin kannattaa. Herkkutatticarpaccio on maustettu munankeltuaisella, limellä, persiljalla ja pippurilla, ja kylkeen valittu Furmint on täydellinen tattiviini. Myös murea mangalica-possu ja rapea jälkkärivohveli sulavat suuhun.

Neljä vuotta sitten avattu Innio on paikalliseen tasoon verrattuna tyyris, mutta hintansa väärti. Kolmen ruokalajin lounas maksaa noin kolmekymppiä.

Sunnuntai markkinoilla

Sunnuntaisin monet juutalaiskorttelien raunio- ja puutarhabaarit muuttuvat markkinoiksi. Szimpla Kertin tunnelma on aamulla kuin toisesta todellisuudesta. Maalaismarkkinoiden pöydät notkuvat chilitahnoista, yrteistä, mangalica-possusta ja paikallisesta mozzarellasta. Rauniobaari Ankertin design-torilla tahti on verkkaisempi. Myynnissä on kaikkea antiikista nahkahanskoihin. Vanhat herrat kaupittelevat vinyylilevyjä, ja ostosten välissä voi istahtaa drinkille aurinkoon.

 

Miten matkaan?

Suoria lentoja Helsingistä Budapestiin tarjoaa ainakin Finnair. Yhdellä välilaskulla kaupunkiin lentävät esimerkiksi Lufthansa, Norwegian, SAS ja Air Baltic.

Budapestin lentokenttä sijaitsee 16 kilometrin päässä keskustasta. Halvimmalla keskustaan pääsee, kun ottaa ensin bussin 200E Kobánya-Kispest-metroasemalle ja sieltä metrolinjan M3 keskustaan.

Helpointa on ottaa taksi, kunhan tietää, minkä ottaa. Pimeän taksin välttää soittamalla auton taksikeskuksen kautta tai tarkkailemalla taksien kylttejä.

Budapestissa on monia taksiyhtiöitä, joiden nimi lukee auton kyljessä tai katolla. Jos autossa lukee pelkkä taxi, se on todennäköisesti pimeä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Trendiruokaa, kahviloita ja vintageputiikkeja: tällainen on hipstereiden Intia

Kattoterasseja, läppärityöläisten kansoittamia kahviloita, graffiteja ja vintage-liikkeitä. Hauz Khas Village on Intian luovan luokan leikkikenttä.

Tätäkin on siis Intia, huokaan, ja otan paremman asennon divaanissani. Delhiläisen Social-baarin kattoterassilla lentelevät poskisuukot, kun tatuoidut nuoret miehet Converse-tossuissaan tervehtivät mokkahameisia ja silkkipaitaisia naisystäviään.

Horisontissa hehkuu punainen ilta-aurinko, grillistä kannetut vartaat tuoksuvat kesälle ja savulle. Alhaalla lintu huutaa suihkulähtein koristellulla tekojärvellä ja rakastavaiset halailevat keskiaikaisen moskeijan raunioilla.

Tarjoilija tuo pöytääni tuopin kokoisen drinkin, jossa rommia ei ole säästelty.

– Riisu ihmeessä sandaalisi ja ota mukavampi asento, hän kehottaa.

Kumarrun avaamaan kuluneita remmejä vähän häpeissäni, kun ohitseni kulkee kauneussalongissa hoidettuja varpaita siroissa sandaleteissa.

Baarin alakerrassa start up -yrittäjät ja muut läppärityöläiset lopettelevat palaverejaan ja työntävät MacBookit laukkuihinsa. Freelancereille suunniteltu yhteisöllinen työtila muuttuu nyt iltakahvilaksi, kun Cousteau-pipoon sonnustautunut, viiksekäs dj nostaa musiikin volyymia ja indiehitit kimpoilevat punaisista tiiliseinistä. Rouhea tunnelma tuo mieleen Berliinin ja sen hipsterikaupunginosan Kreutzbergin. Myös täällä Hauz Khas Villagessa, Etelä-Delhin trendialueella, luovan luokan hipsterit tekevät töitä, bailaavat, syövät ja shoppailevat.

Suomalaisten mielikuvissa Intia on köyhä, 11 miljoonan asukkaan Delhi sekava, kuuma, ahdas, meluisa ja likainen. Mielikuvissa kadut täyttyvät kerjäläisistä ja katupojista, jotka liistrautuvat aggressiivisesti turistien kylkeen. Suomalaisetkin ovat lukeneet artikkeleita joukkoraiskauksista ja metroista, joissa naisille on omat vaunut ahdistelun vuoksi.

Hauz Khas Village ei voisi olla kauempana noista mielikuvista. Se on vain muutaman helsinkiläiskorttelin kokoinen alue, joka tunnetaan designer-liikkeistään ja vauhdikkaasta yöelämästään.

 

Maison des Dessertistä saa erilaisia voileipiä, skonsseja, keksejä ja monen sortin kakkuja.

 

Sulttaanien tekosia

No, ei tällaista kyllä ole hipstereiden Berliinissä, tuumin seuraavana aamuna vuokra-asuntoni parvekkeella. Eteeni avautuu vuonna 1352 rakennetun koraanikoulun eli madrasan piha kupolikattoisine paviljonkeineen.

Madrasa ei ole pelkkä kuollut monumentti. Sen sisällä istuu tänäänkin kaveriporukoita ja rakastavaisia tekojärvelle katsellen. Ja nyt täällä haisee jokin muukin kuin ulkona kukkivat kultapiiskut! Parikymppiset, sporttivaatteisiin pukeutuneet pojat kuuntelevat huoneen nurkassa elektronista tanssimusiikkia, juovat olutta – ja polttavat pilveä. Pian tuimailmeinen vartija pelmahtaa paikalle ja tiukkaa pojilta jotain. Sananvaihtoa kestää hetken, sitten hän takavarikoi juomat.

Madrasan meno on tuttua Nalin Jhalle, 36-vuotiaalle Airbnb-isännälleni. Jha työskentelee it-konsulttina amerikkalaisessa ohjelmistoyrityksessä mutta tekee bisnestä myös vuokraamalla kolmea sijoitusasuntoaan. Hauz Khas Villagen ainoa hotelli on vastikään suljettu laittoman alkoholinmyynnin takia, joten vuokrakämppä on ainoa mahdollisuus majoittua alueella.

Mutta Jhan näköalahuoneistot ovat hotellitasoa, parempiakin. Omani on sisustettu rajasthanilaisilla, puukaiverroksin koristelluilla huonekaluilla, ja ainoastaan suihkun alle jätetty ämpäri kauhoineen muistuttavaa siitä, että asunto sijaitsee vesipulasta kärsivässä kehitysmaassa.

Tapaan kokovalkoisiin pukeutuneen Nalin Jhan Hauz Khas Villagen kapealla pääkadulla, jossa kaksi autoa mahtuu juuri ja juuri ohittamaan toisensa. Jha kättelee tarmokkaasti ilmassa roikkuvien, sekaisten sähkojohtokimppujen alla, ja kertoo majoittaneensa asunnoissaan myös Sonic Youth -yhtyeen Lee Ranaldoa ja Steve Shelleyä sekä lukuisia Bollywood-näyttelijöitä. Hän kaivaa älypuhelimestaan valokuvia itsestään tähtien kanssa.

 

Nalin Jha on it-konsultti, joka tienaa myös vuokraamalla sijoitusasuntojaan Hauz Khas Villagessa.

 

Rikkaiden ja outojen mesta

Jha kertoo alueen alkaneen muuttua uneliaasta naapurustosta trendialueeksi 1980-luvulla perustetun yökerhon, Calypson, myötä.

– Siellä kävivät Delhin rikkaat ja oudot sekä Bombayn elokuvatähdet. Pikkuhiljaa alueelle alkoi muuttaa kirjakauppoja, itsenäisiä kustantamoja, taidegallerioita ja vaatesuunnittelijoiden putiikkeja, mutta vuosikausia alue oli vain taide- ja vaihtoehtoväen suosiossa, Jha kertoo.

Nelisen vuotta sitten Hauz Khas Villagen maine alkoi levitä myös delhiläisen keskiluokan parissa. Kriitikoiden mukaan naapurusto on menettänyt charmiaan, kun kiinteistöjen hinnat ovat nousseet ja vaihtoehtoisimmat taidegalleriat muuttaneet pois. Ulkomaalaiselle paikalla on silti edelleen annettavaa – siitäkin huolimatta, että hintataso on intialaisittain suolainen.

Jha johdattaa minut sivukadulla sijatsevaan Nappa Doriin, vanhoilla kirjoituskoneilla sisustettuun nahkatavaroiden liikkeeseen. Hypistelen muotoilija Gautam Sinhan suunnittelemia, niitein koristeltuja käsilaukkuja ja nahkareppuja, jotka ovat delhiläisten artesaanien valmistamia. Nappa Dori on kallis – pieni käsilaukku maksaa sata euroa – mutta huolella käsin tehdyt tuotteet ovat juuri sellaista aitoa luksusta, jota luova luokka joka puolella maailmaa himoitsee. Ja kas, myyjä pakkaakin tiskillä isoa pinoa ulkomaille lähteviä laukkuja.

 

All Arts on taivas vintagen rakastajille. Liikkeessä pääsee penkomaan vanhoja, käsinmaalattuja Bollywood-julisteita, mainoskylttejä ja peltirasioita.

 

Hauz Khas Villagesta ei puutu mitään hipsterikliseitä. Myös kahvilat ovat täällä asiaan kuuluvaa laatua. Soman Maison des Dessert -kahvilan listalla on muun muassa belgialaisia vohveleita ja gluteenitonta suklaa-appelsiinikakkua – toki Delhissäkin karpataan! Tarjolla olisi myös Britannian siirtomaa-ajasta muistuttava afternoon high tea, johon kuuluu teetä ja lajitelma erilaisia voileipiä, skonsseja, hilloa ja kakkuja.

Makeaa ei kuitenkaan tee mieli, sillä ulkona on 42 asteen helle, joten kulautan pelkän kahvin sanomalehden luvun lomassa. Lehdessä kerrotaan ihon vaalentamiseen keskittyvien kauneussalonkien suosiosta ja mainostetaan numerologin palveluita. Herra Sachinn N. Sarma tarjoaa asiakkailleen muun muassa bisneskonsultaatiota sekä istuntoja, joissa hän mittaa kumppaniehdokkaan soveltuvuutta avioliittoon.

 

Socialin rouhea sisustus tuo mieleen Berliinin.

 

Start upeja ja konsultteja

Hauz Khas Villagesta löytyy hipstereille muutakin mieleistä: rouheaa estetiikkaa. Täällä luksus ja rähjäisyys viihtyvät rinnakkain. Alueen sokkeloisilta, pölyisiltä kujilta saattaa päätyä kaatopaikalta näyttävälle jättömaalle, jonka muureja kuitenkin koristaa taidokas katutaide.

Kerjäläisiä alueella ei näy, mutta Delhin jättimäiset tuloerot tulevat täälläkin selväksi. Törmäämme kadulla kiemurtelevaan pitkään jonoon, jossa kastittomat naiset, likaiset lapset ja hampaattomat miehet jonottavat alueen ravintoloitsijoiden kerran viikossa tarjoamaa, ilmaista kasvisruokaa.

– Se tuo hyvää karmaa, Jha selittää alueen valtauskontoon, hindulaisuuteen, kuuluvaa hyväntekeväisyyttä.

Mieleen tulevat moottoriteiden varsillekin levittäytyvät slummit ja taksin ikkunaan koputtelevat, laihat ja resuiset katulapset, jotka myyvät myrkyllisten pakokaasujen keskellä nenäliinapaketteja heti Hauz Khas Villagen ulkopuolella. Delhillä on synkätkin kasvonsa, joilta on helppo sulkea mielensä hyvätuloisten kuplassa.

Mutta itse asiassa länsimaalaisilta unohtuu useammin se, että Intia on hurjaa vauhtia nouseva talousmahti, jonka 1,25 miljardin väestöstä arviolta puolet on alle 25-vuotiaita. He ovat kunnianhimoisia, yhä koulutetumpia ja valmiita muuttamaan maailman.

Nyt brändikonsultti Bhuvikaa Jain, 21, johdon konsultti Saurabh Saxena, 25, ja start up -yrittäjä Aashna Kaur, 22, tosin istuskelevat sivukadulla sulattelemassa juuri nauttimaansa aamupalaa.

Kolmikko kertoo käyvänsä Hauz Khas Villagessa usein juhlimassa. He suosittelevat erityisesti piskuisen Kaffeine-baarin kaunista kattoterassia ja baaria, joka ilta esitettävää suufilaista musiikkia.

– Sitä ei usein kuule muualla Delhissä, Kaur sanoo.

Nuoret kehuvat myös naistenvaatteiden vintagekauppaa House of Blondieta, jossa on uutta ja vanhaa sekoittavia mallistoja sekä luomumateriaaleista tehtyjä vaatteita.

– Lisäksi Hauz Khas Villagessa on tosi hyviä graffiteja. Kannattaa tsekata myös Delhin Street Art Week, joka on aina maaliskuussa, Jain vinkkaa.

Ilta alkaa pimetä. Pian pääkatu täyttyy juhlijoista. Täällä paikallisiakin naisia näkee spagettiolkaimisissa silkkihaalareissa ja polven yläpuolelle jäävissä hameissa.

Jhan mielestä yksi Hauz Khas Villagen parhaita puolia on sen turvallisuus.

– Täällä voit kävellä yksin keskiyölläkin aivan rauhassa, hän sanoo ja muistuttaa, että alueelle on vain yksi, valvottu sisäänkäynti.

Hauz Khas Villagessa kukaan ei ole tungetellut tai edes jäänyt tuijottamaan – itse asiassa olen saanut enemmän epätoivottua huomiota Pariisissa.

 

Ravintola Elma’sin ruoka on kuin isoäidin tekemää. Lammaslasagnen ja sateenkaarikakun nauttimisen jälkeen voi siirtyä drinkeille alakerran TLR-baariin.

 

Lue lisää:

Kaikki samaan Gangesiin

Delhi - Agra - Jaipur

Tämä vetää telkkarin ääreen miljardi intialaista!

Turisti pääsee Intian hipsteriyden äärelle paikallisissa putiikeissa. Hyviä tuliaisia löytyy muun muassa Bollywood-julisteita myyvistä liikkeistä. Täällä on myös lupa rauhoittua satoja vuosia vanhojen raunioiden äärellä: Hauz Khas Village sijaitsee vehreän puiston vieressä, keskiaikaisen moskeijan ja koraanikoulun kulmalla.

 

Purple Jungle Pienestä kaupasta löytyy Intia-kitchiä humoristisimmillaan: kasseja, joihin on painettu Bollywood-tähtien kuvia, viiksekkäillä sulttaaneilla somistettuja paperitarvikkeita ja övereitä läppärilaukkuja. Hinnat ovat Hauz Khas Villagen tasoon nähden melko edullisia.

16, Hauz Khas Village

 

All Arts Vintageliike, joka pursuilee vanhoja, käsinmaalattuja Bollywood-julisteita, karttoja, tulitikkuaskeja, mainoskylttejä ja peltisiä savukerasioita. Täältä löytyy myös harvinaisuuksia ja keräilykappaleita, jotka eivät tosin ole ihan halpoja.

Back Lane, Hauz Khas Village

 

Global Desi Maailman 50 vaikutusvaltaisimman naisen joukkoon nimetyn intialaisen Anita Dongren luoma vaateketju sekoittaa paikallisia vaikutteita länsimaiseen. Lopputuloksena on boheemi, värikäs hippityyli. Liikkeissä saa loistavaa palvelua.

Ground Floor, Hauz Khas Village

 

 

Ravintola Elma’s Tämähän on kuin mummola! Seinillä on antiikkipeilejä, nurkassa valkoinen, kulahtanut piano ja ikkunassa kukkaverhot. Ruokakin on kuin isoäidin tekemää – maistuvaa ja rasvaista. Kokeile lammaslasagnea, jossa on täydellisen rapea kuorrutus tai tilaa mezelautanen öljyisine hummustahnoineen.

31 Hauz Khas Village, 2. kerros

 

TLR Elman alakerran TLR-baarin lavalta moni muusikko on pongahtanut Delhissä kuuluisuuteen. Keikkoja rockista folkiin.

The Touch of Gold Perinteisen naistenvaateliikkeen kultaa ja hopeaa välkkyvissä sareissa ja puseroissa on modernit siluetit ja klassiset kuosit.

– Käytän vaatteissani koristeina alkuperäisiä antiikkikankaita ja -kudoksia 1800-luvulta, sympaattinen vaatesuunnittelija Nalini Malhotra kertoo.

26, Hauz Khas Village

 

Khazana India Antiikkiliike on nuhjuinen, mutta sisään kannattaa astua, jos vanhat buddha­patsaat, uskonnolliset taulut ja hopeaesineet kiinnostavat. Myynnissä myös vanhoja ­Bollywood-julisteita.

 

50 A, Hauz Khas Village

 

 

 

l’Opera Ranskalaisperheen perustamassa luksusleipomossa myydään perinteisiä ranskalaisia leivonnaisia.

 

A 9, Bistro Lane, Hauz Khas Village

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kaupallinen yhteistyö