Nautiskelijan Gotlanti – 18 vinkkiä unohtumattomaan lomaan

Viikingit sen jo tiesivät, Gotlannissa on lokoisaa. Lukuisat rannat, rauniot ja ravintolat takaavat unohtumattoman loman Etelä-Ruotsissa.

Shutterstock

3 x rannalle

Teres Oikarinen, 35, urheilukaupan myyjä, käy kesäisin rannalla pari kertaa viikossa.

Tofta, lähellä Visbytä

"Tofta on Gotlannin trendikkäin ja suosituin ranta. Hiekka on ihanan pehmeää. Minulla ja kavereilla on tapana ottaa retkieväät rannalle."

Sudersand, Fårö

"Fårön saaren Sudensand on vähän varttuneempien gotlantilaisten suosiossa. Monet perheet tykkäävät tehdä sinne päivä­matkoja. Minulla on rannalta hyviä muistoja. Olin siellä entisen poikaystäväni kanssa lomamatkalla. Fårö on Gotlannin pohjoispuolella."

Holmhällar, etelässä

"Hiekkapohjainen kiva ja rauhallinen uimaranta on Holmhällarista näyttävien kalkkikivimuodostelmien keskellä Etelä-Gotlannissa."

3 x relaa saarella

Lähiruokaa, ruusuja ja melkein pingviinejäkin.

Kahvilaan: Leva Kungslador

Tästä kahvilasta ei ole kiire pois. Viihtyisälle pihalle tai suureen saliin sisällä unohtuu helposti tuokioksi jos toiseksikin. Herkulliset makeat ja suolaiset tarjottavat ovat luomua ja lähiruokaa.
Toftavägen 20, Visby

Puutarhaan: Botaniska Trädgården

Osta pari palloa jäätelöä tai nappaa lounas kainaloon ja käppäile syömään sitä taianomaiseen Visbyn kasvitieteelliseen puutarhaan. Pieni paratiisi on kuuluisa ruusuistaan.
Botaniska Trädgården sijaitsee aivan rannan tuntumassa Visbyssä, Almedalenista pohjoiseen. Aina avoinna.

Merelle: Stora Karlsön

Stora Karlsön saarella asustelee harvinainen lintuyhdyskunta. Mustavalkoiset ruokkilinnut muistuttavat kaukaa erehdyttävästi pingviinejä. Saarelle astuessa koittaa autuus – hälinä ja hulina ovat tiessään. Oppaan avulla luonnosta ja historiasta saa eniten irti.
Stora Karlsön on puolen tunnin lauttamatkan päässä. Lautat lähtevät Klintehamnista.

3 x bongaa staroja

Ingmar Bergman Elokuvaohjaaja rakastui Fårön karuun saareen heti. Bergman-safarilla pääsee hänen elokuviensa tapahtumapaikoille.

Peppi Pitkätossu Kneippbyn lasten kesämaan Peppi ei paparazzeja pelkää. Huvikummussa voi tavata myös Astrid Lindgren -nuken työssään.

Stockholmsvecka Heinäkuun puolivälin jälkeen Visbyssä bilettää Tukholman eliittinuoriso. Stockholmsveckaa kutsutaan hien, hiekan ja skumpan orgiaksi.

3 x jännitystä

Anna Jansson
Gotlantilaissyntyisen Anna Janssonin dekkareissa seikkailee Visbyssä asuva rikoskomisario Maria Wern. Kirjojen tapahtumat sijoittuvat eri puolille saarta. Anna esittelee saaren historiaa ja pikkukaupungin elämänmenoa kiinnostavasti.

Håkan Östlundh
Yhdessä Håkan Östlundhin kirjoista gotlantilaispoliisi Fredrik Broman alkaa selvittää, miksi Fårön saarelle juuri muuttanutta perhettä on uhkailtu. Pian perheen vanhemmat katoavat. Håkan Östlundhin kirjoja ei ole vielä suomennettu.

Mari Jungstedt
Kirjailija kuvailee jännäreissään usein tarkasti median ja poliisin välistä yhteistyötä. Romaanit sijoittuvat Gotlantiin. Entinen tv-toimittaja on koostanut kirjojensa tapahtumapaikoista mielenkiintoisen nettisivuston: www.jungstedtsgotland.se.

3 x syömään ja juomaan

Opiskelijat Joel Levin, 25, ja Sara Lundin, 22 vinkkaavat nälkäisiä menemään Surfersiin.

Surfers

Aivan Visbyn sydämessä sijaitsee trendikäs Surfers. Listalla länsimainen ja kiinalainen ruoka paiskaavat tyylikkäästi kättä. Vaikka ei illallisnälkä olisikaan, makeasti sisustetussa ravintolassa kannattaa piipahtaa drinkillä.
Södra Kyrkogatan 1, Visby

Creperie & logi

Creperie tarjoillee mainioita ranskalaisia galetteja eli suolaisia pannukakkuja herkullisilla täytteillä. Söpöltä terassilta on huikeat näkymät. Login tyylikkäässä sviitissä yöunet saattavat jäädä sisustuksen ihailun takia vähäisiksi.
Wallersplats 3, Visby

Munkkällaren

Visbyssä on Ruotsin kaupungeista eniten kapakoita asukasta kohti. Yksi suosituimmista on Munkkällaren. Munkkien kellareissa ei tainnut keskiajalla olla aivan yhtä vilkasta kuin Munkkällaren tanssilattialla lauantai-iltana...
Hansgatan 40, Visby   

3 x ympäri

Pyörällä Kierrä Gotlanti pyörällä ja matkamittari on 500
kilometriä rikkaampi. Pyöriä saa vuokrata saarelta.

Moottoripyörällä Todellista vauhdin hurmaa hienoissa maisemissa voi kokea vain moottoripyörän selästä käsin. Motskareitakin saa vuokrattua saarelta.

Autolla Kun Gotlantiin saapuu autolautalla, kannattaa ottaa omasta menopelistä kaikki hyöty irti. Teltta takakontissa alentaa kivasti majoituskustannuksia. 

Gotlantiin pääsee Helsingistä suoraan FlyGotlandilla ja välilaskujen kautta muillakin yhtiöillä. Silja Line ja Viking Line seilaavat Gotlantiin Tukholmasta.

Koko loma pilalla? Tästä se johtuu

Valitettavasti lomanpilaajien ykköselle ei oikein mahda mitään.

Eräänä kesänä päätin, että nyt riittää kotona homehtuminen ja lähdin kavereideni kanssa viikoksi Berliiniin. Lennot löytyivät halvalla ja majoitus järjestyi tuttavan luota. Ainoa ongelma oli rahatilanteeni. Rahaa ei oikeastaan ollut, mutta ajattelin, että Suomea halvemmassa Saksassa pärjään. Matkabudjettia minulla oli 20 euroa päivälle. Kaksikymmentä!

Lopulta loma meni niin, että istuin yksin puistossa, kun kaverini kävivät museossa – siihen minulle ei ollut varaa, jos halusin syödä illalla hyvin. Toisena päivänä he lähtivät shoppailemaan. Minä en tietenkään, eihän minulla ollut varaa. Sen sijaan luin ystäväpariskuntani asunnolla. Ulkonakin satoi.

Jos yksi asia pilaa lomamatkan, on se minusta huono budjetti. Huonoa säätäkin voi paeta sisälle – ja sisätiloissa taas keksiä aivan omat seikkailunsa!

Valtaosa suomalaisista on kuitenkin eri mieltä. Matkahakukone Momondo.fi:n käyttäjien mukaan lomanpilaajien ykkössyy on huono sää. Kyselyyn vastanneista 48 prosentin mielestä loma oli pilalla, jos sää ei ollut mieleinen. Sään lisäksi lomatunnelman veivät huono ruoka ja huijatuksi tuleminen.

Nämä pilaavat lomamatkan

1. Huono sää 48 %

2. Huijatuksi tuleminen tai huono kohtelu 43 %

3. Huonot ruokakokemukset 40 %

4. Lomabudjetin ylittyminen 16 %

5. Huono valmistautuminen tai huono nettiyhteys tai sen puuttuminen 9 %

Kyselyyn vastasi noin 1000 18–65-vuotiasta suomalaista, ja se tehtiin alkuvuodesta 2015.

Lomalle Kreikkaan? Käteisen lisäksi muista tämä

Suomalaiset eivät ole toistaiseksi peruneet Kreikan-matkojaan, kertovat matkatoimistot.

Suomalaisten lempimatkakohteessa Kreikassa on tällä hetkellä poikkeustila. Pankit ovat sulkeneet ovensa sen jälkeen, kun kreikkalaiset alkoivat tyhjentää niistä säästöjään viikonloppuna. Ovet pysyvät kiinni siihen asti, kunnes lainaohjelmasta on päätetty kansanäänestyksellä.

Tällä hetkellä automaateista saa nostettua enintään 60 euroa päivässä, eikä rahaa edes välttämättä löydy jokaisesta automaatista. Matkatoimistot ja ulkoministeriö ovat ohjeistaneet kesälomalle lähteviä suomalaisia ottamaan mukaan käteistä. Mitä muuta pitäisi tietää?

– Kreikan saarilla tilanne on aivan normaali. Olemme olleet yhteydessä paikallisiin ja oppaisiin. Sen sijaan mantereella saattaa olla toimintaa, Aurinkomatkojen viestintä- ja pr-vastaava Julia Melnick kertoo.

”Toiminnalla” hän tarkoittaa esimerkiksi mielenosoituksia tai lakkoja. Ulkoministeriö tiedotti tänään, että Kreikassa on turvallista ja tilanne on vakaa, mutta pääkaupungissa Ateenassa saatetaan järjestää mielenosoituksia, jotka aiheuttavat ruuhkia.

– Käteisestä on kysytty meiltä paljon. Neuvomme ottamaan ehdottomasti käteistä mukaan. Sen lisäksi luottokortti pitää ottaa. Matkakassan pitäisi kuitenkin olla suurimmaksi osaksi käteistä. Ja kun kantaa paljon käteistä, pitää sen kanssa muistaa olla varovainen. Älä kanna liian suuria summia mukana, vaan käytä esimerkiksi hotellihuoneen kassakaappia, Melnick jatkaa.

Aurinkomatkojen Mari Rouvi lisää, että oman matkavakuutuksen voimassaolo ja kattavuus kannattaa tarkistaa.

– Seuraamme tilannetta aktiivisesti, ja paikallisten oppaidemme mukaan tilanne lomasaarilla on rauhallinen, hän kertoo sähköpostissa.

Kummankaan matkatoimiston matkoja Kreikkaan ei ole juuri peruttu.

Ulkoministeriön tiedotteen voit lukea täällä.

Kommentit ([comment_count])
Huomio

Tässä tilanteessa ne käteiset lähtevät kätevästi kävelemään myös hotellihuoneesta. Respalla on aina toinen avain kassakaappiin. Pitäkää mielessä.

7 eräkikkaa, joita ilman et pärjää festarireissulla

Festarikesä! Pakoon kaupunkia! Minkä tahansa syyn vuoksi päädytkään telttailemaan, näillä seitsemällä vinkillä helpotat hommaa. Tai teet siitä ainakin hitusen hauskempaa. Ei totisille eräjormille!

1. Mistä sytykkeet? Napostelupussista! Unohda matka huoltoasemalle tai kaarna-apajille. Käytä sytykkeenä maissilastuja. Toimivia, maistuvia!

2. Tiedossa kosteaa, mutta ei pressua? Nappaa kotoa mukaasi suihkuverho. Käytä sitä yöt telttasi alla, ja pysyt kuivana nukkuessasi. Voi tosin olla, että joudut ostamaan festarireissun jälkeen uuden verhon kotiisi...

3. Sano heit punkeille. Valmista itse punkkikarkoite. Se tosin pitää tehdä jo kotona. Vaikkapa näin: Laita noin 40 tippaa teepuuöljyä lasilliseen vettä. Kaada sumutepulloon (vaikka sellaiseen pieneen). Ravista! Valmis, hyväntuoksuinen punkkikarkoite. Punkkikarkotteen voi tehdä myös vedestä, jossa keitetään valkosipulia, rosmariinia ja timjamia noin tunnin ajan. Seokseen lisätään valkoviinietikkaa ja sitruunamehua. Tai vähän teepuuöljykarkotteen kaltaisella seoksella, johon tulee etikkaa, eteerisiä öljyjä ja vettä. Punkkikarkotetta paremmin suojaa kuitenkin se, että pukeutuu peittävästi ja ottaa punkkirokotteen.

4. Suodatinkahvia, kiitos! Tee kotona eräilyä varten valmiita yhden kahvin suodatinpusseja. Laita muffinipaperiin kahvikupilliseen tarvittava määrä kahvia, kierrä kiinni ja sulje kuminauhalla. Työnnä lopuksi cocktailtikku pussin varresta läpi. Näin pussi pysyy kiinni ja kelluu kupissa.

5. Kylmää juomaa. Jäädytä 1,5 litran limupullo vettä mukaasi. Se pitää ruokasi viileänä ja lopulta saat jääkylmää vettä juotavaksi.

6. Otsalampun valossa. Kiinnitä otsalamppusi vesikanisteriisi niin, että sen valo sojottaa vettä kohti. Näin se valaisee lempeällä udulla koko teltan niinä yön pimeinä hetkinä, kun etsit kuumeisesti jotain kadottamaasi.

7. Brrr, jäätävä yö. Teltastasi (tai sen ulkopuolelta) löytyy varmasti pullo täynnä väljähtänyttä vettä. Lämmitä sen sisältö ja ota pullo yöksi makuupussiisi. Vähän kuin kotitekoinen riisipussi, jonka lämmössä voit hemmotella jalkojasi.

Lisää vinkkejä löytyy Supercompressor-sivuilta, joista myös osa näistä on peräisin.

 

 

Testaa, kuinka hyvin tunnet Suomen pervot paikat

Suomalaiset paikannimet tarjoavat melkoisesti alapäähuumoria. Mutta kuinka hyvin sinulla on kotiseututietous hallussa?

Suomen suvessa matkaava kohtaa mitä roisimpia paikkoja ja paikannimiä. Kainuussa sijaitsevan Kiimavaaran kylän lisäksi lukuisat muut pikkutuhmat tiet, järvet ja mäennyppylät tarjoavat makeat naurut.

Testaa, kuinka hyvin paikat ovat hallussa!

 

Kommentit ([comment_count])