Nautiskelijan Gotlanti – 18 vinkkiä unohtumattomaan lomaan

Viikingit sen jo tiesivät, Gotlannissa on lokoisaa. Lukuisat rannat, rauniot ja ravintolat takaavat unohtumattoman loman Etelä-Ruotsissa.

Shutterstock

3 x rannalle

Teres Oikarinen, 35, urheilukaupan myyjä, käy kesäisin rannalla pari kertaa viikossa.

Tofta, lähellä Visbytä

"Tofta on Gotlannin trendikkäin ja suosituin ranta. Hiekka on ihanan pehmeää. Minulla ja kavereilla on tapana ottaa retkieväät rannalle."

Sudersand, Fårö

"Fårön saaren Sudensand on vähän varttuneempien gotlantilaisten suosiossa. Monet perheet tykkäävät tehdä sinne päivä­matkoja. Minulla on rannalta hyviä muistoja. Olin siellä entisen poikaystäväni kanssa lomamatkalla. Fårö on Gotlannin pohjoispuolella."

Holmhällar, etelässä

"Hiekkapohjainen kiva ja rauhallinen uimaranta on Holmhällarista näyttävien kalkkikivimuodostelmien keskellä Etelä-Gotlannissa."

3 x relaa saarella

Lähiruokaa, ruusuja ja melkein pingviinejäkin.

Kahvilaan: Leva Kungslador

Tästä kahvilasta ei ole kiire pois. Viihtyisälle pihalle tai suureen saliin sisällä unohtuu helposti tuokioksi jos toiseksikin. Herkulliset makeat ja suolaiset tarjottavat ovat luomua ja lähiruokaa.
Toftavägen 20, Visby

Puutarhaan: Botaniska Trädgården

Osta pari palloa jäätelöä tai nappaa lounas kainaloon ja käppäile syömään sitä taianomaiseen Visbyn kasvitieteelliseen puutarhaan. Pieni paratiisi on kuuluisa ruusuistaan.
Botaniska Trädgården sijaitsee aivan rannan tuntumassa Visbyssä, Almedalenista pohjoiseen. Aina avoinna.

Merelle: Stora Karlsön

Stora Karlsön saarella asustelee harvinainen lintuyhdyskunta. Mustavalkoiset ruokkilinnut muistuttavat kaukaa erehdyttävästi pingviinejä. Saarelle astuessa koittaa autuus – hälinä ja hulina ovat tiessään. Oppaan avulla luonnosta ja historiasta saa eniten irti.
Stora Karlsön on puolen tunnin lauttamatkan päässä. Lautat lähtevät Klintehamnista.

3 x bongaa staroja

Ingmar Bergman Elokuvaohjaaja rakastui Fårön karuun saareen heti. Bergman-safarilla pääsee hänen elokuviensa tapahtumapaikoille.

Peppi Pitkätossu Kneippbyn lasten kesämaan Peppi ei paparazzeja pelkää. Huvikummussa voi tavata myös Astrid Lindgren -nuken työssään.

Stockholmsvecka Heinäkuun puolivälin jälkeen Visbyssä bilettää Tukholman eliittinuoriso. Stockholmsveckaa kutsutaan hien, hiekan ja skumpan orgiaksi.

3 x jännitystä

Anna Jansson
Gotlantilaissyntyisen Anna Janssonin dekkareissa seikkailee Visbyssä asuva rikoskomisario Maria Wern. Kirjojen tapahtumat sijoittuvat eri puolille saarta. Anna esittelee saaren historiaa ja pikkukaupungin elämänmenoa kiinnostavasti.

Håkan Östlundh
Yhdessä Håkan Östlundhin kirjoista gotlantilaispoliisi Fredrik Broman alkaa selvittää, miksi Fårön saarelle juuri muuttanutta perhettä on uhkailtu. Pian perheen vanhemmat katoavat. Håkan Östlundhin kirjoja ei ole vielä suomennettu.

Mari Jungstedt
Kirjailija kuvailee jännäreissään usein tarkasti median ja poliisin välistä yhteistyötä. Romaanit sijoittuvat Gotlantiin. Entinen tv-toimittaja on koostanut kirjojensa tapahtumapaikoista mielenkiintoisen nettisivuston: www.jungstedtsgotland.se.

3 x syömään ja juomaan

Opiskelijat Joel Levin, 25, ja Sara Lundin, 22 vinkkaavat nälkäisiä menemään Surfersiin.

Surfers

Aivan Visbyn sydämessä sijaitsee trendikäs Surfers. Listalla länsimainen ja kiinalainen ruoka paiskaavat tyylikkäästi kättä. Vaikka ei illallisnälkä olisikaan, makeasti sisustetussa ravintolassa kannattaa piipahtaa drinkillä.
Södra Kyrkogatan 1, Visby

Creperie & logi

Creperie tarjoillee mainioita ranskalaisia galetteja eli suolaisia pannukakkuja herkullisilla täytteillä. Söpöltä terassilta on huikeat näkymät. Login tyylikkäässä sviitissä yöunet saattavat jäädä sisustuksen ihailun takia vähäisiksi.
Wallersplats 3, Visby

Munkkällaren

Visbyssä on Ruotsin kaupungeista eniten kapakoita asukasta kohti. Yksi suosituimmista on Munkkällaren. Munkkien kellareissa ei tainnut keskiajalla olla aivan yhtä vilkasta kuin Munkkällaren tanssilattialla lauantai-iltana...
Hansgatan 40, Visby   

3 x ympäri

Pyörällä Kierrä Gotlanti pyörällä ja matkamittari on 500
kilometriä rikkaampi. Pyöriä saa vuokrata saarelta.

Moottoripyörällä Todellista vauhdin hurmaa hienoissa maisemissa voi kokea vain moottoripyörän selästä käsin. Motskareitakin saa vuokrattua saarelta.

Autolla Kun Gotlantiin saapuu autolautalla, kannattaa ottaa omasta menopelistä kaikki hyöty irti. Teltta takakontissa alentaa kivasti majoituskustannuksia. 

Gotlantiin pääsee Helsingistä suoraan FlyGotlandilla ja välilaskujen kautta muillakin yhtiöillä. Silja Line ja Viking Line seilaavat Gotlantiin Tukholmasta.

Kyllästyttääkö lomakuvien ottaminen? Nyt reissuun palkataan mukaan oma valokuvaaja

Lomakuvat ovat somen suosituinta sisältöä. Entä jos ammattilainen ottaisikin ne?

Kyllähän omista reissuista on intoiltava. Ei siis muuta kuin fotoja räpsimään ja someen postailemaan! Vaikka eiväthän ne käsivaralla otetut selfiet tietenkään tee oikeutta upealle matkakohteelle… Eikö olisi kätevää, jos joku ammattilainen hoitaisi homman?

Koska lomafiilistelyjen päivittäminen someen ja erityisesti Instagramiin on nykyään niin suosittua, matkanjärjestäjät ovat alkaneet tarjota asiakkaidensa reissuseuraksi ammattivalokuvaajia. Kuvaaja seuraa matkalaisten reissuelämää ja ikuistaa loman kauneimmat hetket.

Esimerkiksi matkatoimisto El Camino tarjoaa ammattivalokuvaajien palveluja osana pakettimatkojaan Columbiaan ja Nicaraguaan. Joka aamu kuvaaja lähettää lomalaisille edellisen päivän parhaat räpsyt, jotka voi heti jakaa kaveripiirille somessa.

 

When your weekend looks like this. 📷 by @gokateshoot for #elcaminotravel #visitnicaragua

A photo posted by BE A TRAVELER, NOT A TOURIST (@elcaminotravel) on

Tällaisia kuvia El Camino on ottanut heidän matkustajistaan. Lisää kuvia löytyy heidän Instagramistaan.

Flytographer ja Shoot My Travel nimiset yritykset puolestaan ovat linkki matkakohteessa asuvien kuvaajien ja lomalaisten välillä. Heidän valokuvaajansa toimivat kohteessa kaupunkioppaina samalla, kun vaivihkaa räpsivät lomalaisista kuvia.

– Jos jotain ei nykyään dokumentoida ja laiteta nettiin, sitä ei ole tapahtunut. Me olemme luoneet palvelun ihmisille, jotka haluavat matkustaa kevyesti ja keskittyä vain olemaan paikan päällä. Jos murehdit, saatko otettua hyviä kuvia, et ole läsnä hetkessä, sanoo The Guardianin haastattelema valokuvaaja Valerie Lopez.

Matkakuvat ovat tilastojen mukaan somen katsotuinta sisältöä. Yli 80 prosenttia ihmisistä lataa lomakuvia someen reissussa ja jopa puolet matkalaisista heittää räpsyjään muiden nähtäville kotiin päästyään

Ammattivalokuvaajan palkkaaminen lomareissulle saattaa tuntua pieneltä liioittelulta. Eikö heitä tavallisesti palkata vain häihin? Matkanjärjestäjien mielestä sosiaaliset normit valokuvaamisen suhteen ovat kuitenkin muuttuneet, eikä kynnys ammattilaisen palkkaamiselle ole enää niin suuri.

Haluatko olla lentokoneen ärsyttävin matkustaja? 10 vinkkiä

Lentokoneen koon kommentointi ja juomavalintojen piiiiiiiiitkä pohtiminen nyppivät lentohenkilökuntaa.

Ärsyynnytkö lentokonereissullasi, jos samaan koneeseen sattuu itkeskelevä vauva, takanasi istuu istuimen potkija tai vieressäsi kailottaa pariskunta kovaan ääneen? Tuntien pönöttäminen pienessä purtilossa herättää taatusti tunteita muita matkustajia kohtaan. Mietipä vaan, kuinka paljon muiden ihmisten käytös alkaisi rassata, jos joutuisit työksesi olemaan päivittäin lentokoneessa.

Vaikka lentokoneen henkilökunta on koulutettu palvelualan ammattilaiseksi, myös heidän pinnansa kiristyy välillä. Jos kuitenkin haluat tehdä myös heidän olonsa mukavaksi, ota haltuusi nämä vinkit, jotka on listattu Huffington Postin tekemän kyselyn perusteella:

Älä pohdiskele juomavalintaasi liian pitkään. Kun henkilökunta kysyy mitä haluat, vastaus kannattaa olla jo valmiina takataskussa.

Älä jätä roskia edessäsi olevaan istuintaskuun. Henkilökunta kiertelee käytävillä vähän väliä. Ojenna roskasi suoraan heille.

Älä tee tilaustasi kuulokkeet korvillasi. Luurit päässä tulet todennäköisesti kailottaneeksesi kahvipyyntösi aikamoisella voimakkuudella.

Älä kävele käytävillä paljain jaloin. Hygienia on hyvä muistaa.

Älä revi henkilökunnan helmoja. He ovat ihmisiä. Heille voi puhua.

Älä juokse vessaan juuri ennen laskeutumisvaihetta. Sinulla on ollut tunteja aikaa käydä toiletissa. Miksi odottaa viime hetkeen saakka?

Älä ojenna käytettyjä hammastikkuja, nenäliinoja tai vaippoja henkilökunnalle. Sujauta ne ensin muovipussiin, luovuta eteenpäin vasta sitten.

Älä kommentoi lentokoneen pienuutta. Lentokoneet ovat syystä sen kokoisia kuin ovat.

Älä mene vessaan, kun ruokaa tarjoillaan. Jos menet, olet ihmisten tiellä.

Älä pyydä kynää lainaksi. Henkilökunnalla ei kuitenkaan ole niitä loputtomasti taskuissaan, ja sille tielleenhän ne aina jäävät...

Haussa halvat lennot? Näiden vinkkien avulla nappaat ne

Edullisten lentojen löytämiseksi kannattaa nähdä hieman vaivaa.

Jos jossakin asiassa, niin lentoja varatessa hintojen vertailu todella kannattaa. Suuri osa matkakustannuksista tulee yleensä lennoista, ja edulliset lennot löytämällä voi säästää satasia, joissakin tapauksissa jopa tuhansia.

Päämäärätön haahuilu lentoja tarjoavilla sivustoilla ei kuitenkaan kannata, vaan parhaat hinnat löytää, kun tietää muutaman hyvän jipon. Himomatkustaja Nellie Huang paljastaa Wild Junket -blogissaan, miten on onnistunut löytämään esimerkiksi lennot Madridin ja Ghanan välille vain 208 dollarilla eli noin 190 eurolla. Hänen kirjoituksensa aiheesta on pitkä ja perusteellinen, ja siihen kannattaa ehdottomasti tutustua, mutta poimimme joukosta myös nikseistä parhaat vähän laiskemmalle ja kiireisemmälle matkaajalle.

1. Käytä selaimen incognito-tilaa

Lentoja tarjoavat nettisivut pysyvät kartalla liikkeistäsi, ja kun olet käynyt ihmettelemässä yhtä lentoa useamman kerran, hinta pompsahtaa yhtäkkiä korkeammaksi. Sitten onkin jo kiire varata, ettei se nousisi enää. Näin lentoyhtiöt saavat nyhdettyä sinulta enemmän rahaa. Käytä siis lentoja etsiessäsi selaimen incognito-tilaa, niin vierailuistasi sivustoilla ei jää jälkiä ja pääset nauttimaan halvoista hinnoista.

Incognito-tila on varmempi keino peittää käyntijälkensä kuin sivuhistorian tyhjentäminen. Incognito- tai privaattiselaustila löytyy esimerkiksi Google Chrome- ja Mozilla Firefox -selaimissa painamalla selaimen oikeassa yläkulmassa olevaa painiketta, jossa on kolme viivaa.

2. Kokeile eri hakukoneita

Lentoja voi nykyään etsiä sivustoilta, jotka kokoavat yhteen eri lentoyhtiöiden tarjouksia. Nellie Huangin suosikkeja ovat Skyscanner, Vayama, TripAdvisor Flights, Google Flights ja Dohop. Usein ne antavat samoille lennoille hieman eri hintoja, joten vertailu kannattaa.

3. Valitse kohde, jonne saat edulliset lennot

Jos haluat vain reissuun, etkä nimenomaan viikonloppulomalle Pariisiin, mahdollisuutesi säästää ovat paremmat. Esimerkiksi Skyscanner-sivuston explore-toimintoon voi kirjoittaa lähtöpaikan, ja kone etsii halvimmat päämäärät. 

4. Jousta päivämäärissä

Onko matkaan pakko päästä loman ensimmäisenä päivänä vai voisitko lähteä vasta parin päivän kuluttua? Viikonpäivät, vuodenajat ja lomasesongit vaikuttavat lentohintoihin, joten joustavuus tulee yleensä edullisemmaksi kuin lennon etsiminen tietylle päivälle. Kokeile esimerkiksi etsiä lentoja perinteisiin kesäkohteisiin keskellä talvea tai Kaakkois-Aasiaan monsuunisateiden aikaan, ja saatat yllättyä positiivisesti ainakin hinnasta.

5. Varaa ajoissa, mutta älä liian ajoissa

Tutkimuksen mukaan paras aika varata lento on keskimäärin 47 päivää ennen koneen nousua. Kun lento tulee myyntiin, sen hinta alkaa laskea vähitellen ja on alimmillaan jossakin 114 päivän ja 27 päivän välillä ennen matkaa. Esimerkiksi Hopper- ja Flyr-sivustot tekevät analyysejä lentojen hintojen vaihteluista.

6. Tarkista myös lähistön lentokenttien hinnat

Tulisiko halvemmaksi lentää viereiseen kaupunkiin ja ottaa sieltä juna kohteeseen? Monet halpalentoyhtiöt käyttävät hieman pienempiä ja syrjäisempiä kenttiä, ja niiden hinnat ovat juuri siksi halvemmat. Aikaa yleensä kuluu enemmän, mutta saatat säästää jopa monta sataa euroa.

7. Ne halpalentoyhtiöt

Halpa-etuliite on niiden yhteydessä syystä. Kannattaa ainakin tarkistaa, mitä niillä olisi tarjota. Lyhyillä lennoilla matkustusmukavuudesta ja ilmaisista drinkeistä voi harkita tinkivänsä. Varaudu kuitenkin siihen, että kaikki matkalippujen tulostamisesta asti pitää hoitaa itsepalveluna.

8. Kokoa matkasi useista lennoista

Joskus meno- ja paluulentojen varaaminen erikseen tulee halvemmaksi kuin meno-paluun ostaminen yhtenä pakettina. Jos lennät kauas, tarkista myös, tulisiko halvemmaksi lentää ensin johonkin kohteeseen matkan varrella ja jatkaa siitä erikseen varatulla lennolla määränpäähän. Muista kuitenkin jättää lentojen väliin riittävästi aikaa, ettet myöhästy seuraavilta lennoiltasi, jos ensimmäinen on myöhässä.

9. Jää pois välilaskulla

Joissakin tapauksessa voisi tulla halvemmaksi ostaa lennot Madridin kautta Kanarialle kuin suoraan Madridiin, ja jäädä pois välilaskulla. Näitä vaihtoehtoja kartoittaa Skiplagged-sivusto, jonka United Airlines on jopa haastanut oikeuteen tällaisen palvelun tarjoamisesta.

Periaatteessa jatkolennolle ei ole pakko mennä, mutta pois jäämisessä on omat riskinsä. Esimerkiksi matkatavarat todennäköisesti menevät automaattisesti jatkolennolle, joten ainoa vaihtoehto on matkustaa käsimatkatavaroiden kanssa. Eivätkä muutkaan lentoyhtiöt ole mielissään tällaisesta. Nellie Huang kertoo kuulleensa, että esimerkiksi Spirit Airlines panee välilennolla pois jääneen matkustajan mustalle listalle, eikä tämä enää pääse yhtiön lennoille.

10. Ilmoittaudu jäsenohjelmiin, postituslistoille ja tilaa ilmoitukset halvoista lennoista

Sen lisäksi, että keräät pisteitä, joita voit hyödyntää lentojen ostamiseen, ota käyttöön esimerkiksi Skyscanner-sivuston palvelu, joka ilmoittaa sähköpostitse aina, kun haluamasi lennon hinta nousee tai laskee. Myös lentoyhtiöiden ja lentoja tarjoavien sivustojen uutiskirjeet kannattaa tilata, jotta tiedon tarjouksista saa ensimmäisenä – halpojen lentojen varaamisessa nopeus on valttia.

Tekeekö mieli metsään? Nämä ovat Suomen parhaat luontokohteet

Metsäretkeily on trendikästä,edullista ja ekologista. Sitten vain valitsemaan juuri sinulle sopiva kohde.

”En ole koskaan retkeillyt, ja ajatuskin pelottaa”

Evon retkeilyalue Kanta-Hämeessä on kuin retkeilykohteiden vaniljajäätelö. Siitä tykkäävät kaikenikäiset ja -kuntoiset. Evossa voi patikoida tunnin tai päiviä – selkeästi merkittyjä polkuja on yhteensä 70 kilometriä. Reittien varrella on herttaisia laavuja ja nuotiokatoksia. Jos telttailu ei innosta, tarjolla on laavukämppiä (vuokrattava etukäteen). Pikku lammet ja järvet luovat satukirjamaista tunnelmaa. Puroista saattaa bongata vaikka pönäkän amerikanmajavan.

”Haluan nähdä retkellä muutakin kuin ankeaa metsää.”

Örön linnakesaari Saaristomeren kansallispuistossa Varsinais-Suomessa on historiadiggarin ykköskohde. Saari oli sadan vuoden ajan suljettu sotilasalue, kunnes portit avattiin kesäkuussa. Nyt pääsee tutkimaan kasarmialueita, järeitä tykkejä ja linnoituksia sekä puolustusasemia. Öröstä povataan haastajaa rakastetulle ulkosaariston Utölle.

”Koli on koluttu ja Evo eletty. Kaipaan uutta!”

Etelä-Konneveden kansallispuisto Pohjois-Savossa on Suomen uusin kansallispuisto, jossa kaikki on suurta ja jylhää. Viime vuonna perustetussa puistossa näkee jättiläishaapoja, siloisia kallioita, jyrkänteiltä avautuvia järvimaisemia ja reheviä lehtoja. Henkeäsalpaavimmat maisemat avautuvat järveltä, kun korkeat kallioseinämät kohoavat ympärillä. Voit vaikka vuokrata inkkarikanootin.

”Kuntoilu komeissa maisemissa – mikä ihana ajatus!”

Aavasaksan alue Ylitorniolla eli kultakauttaan 1960-luvulla, kun sinne matkattiin ihmettelemään yötöntä yötä. Sittemmin huippusuosio on laantunut. Turhaan! Komeissa vaaramaisemissa hoidat kerralla sekä rapistunutta kuntoasi että luontosuhdettasi. Alue hemmottelee liikkujaa monipuolisilla lenkkipoluilla. Lomakylien mökeissä ja aktiviteeteissa on mistä valita. Kiinnostaisiko opastettu kalastusretki?

Juttua varten on haastateltu retkeilytoimittaja ja -kirjailija Raija Hentmania, joka on kirjoittanut teoksen Etelä-Suomen retkeilyopas.

Lue lisää:

Kaipaatko lisää seksiä? Lähde telttaretkelle

Näillä retkeilyvälineillä pääset alkuun

Tämä harrastus kampittaa stressin