Nautiskelijan Gotlanti – 18 vinkkiä unohtumattomaan lomaan

Viikingit sen jo tiesivät, Gotlannissa on lokoisaa. Lukuisat rannat, rauniot ja ravintolat takaavat unohtumattoman loman Etelä-Ruotsissa.

Shutterstock

3 x rannalle

Teres Oikarinen, 35, urheilukaupan myyjä, käy kesäisin rannalla pari kertaa viikossa.

Tofta, lähellä Visbytä

"Tofta on Gotlannin trendikkäin ja suosituin ranta. Hiekka on ihanan pehmeää. Minulla ja kavereilla on tapana ottaa retkieväät rannalle."

Sudersand, Fårö

"Fårön saaren Sudensand on vähän varttuneempien gotlantilaisten suosiossa. Monet perheet tykkäävät tehdä sinne päivä­matkoja. Minulla on rannalta hyviä muistoja. Olin siellä entisen poikaystäväni kanssa lomamatkalla. Fårö on Gotlannin pohjoispuolella."

Holmhällar, etelässä

"Hiekkapohjainen kiva ja rauhallinen uimaranta on Holmhällarista näyttävien kalkkikivimuodostelmien keskellä Etelä-Gotlannissa."

3 x relaa saarella

Lähiruokaa, ruusuja ja melkein pingviinejäkin.

Kahvilaan: Leva Kungslador

Tästä kahvilasta ei ole kiire pois. Viihtyisälle pihalle tai suureen saliin sisällä unohtuu helposti tuokioksi jos toiseksikin. Herkulliset makeat ja suolaiset tarjottavat ovat luomua ja lähiruokaa.
Toftavägen 20, Visby

Puutarhaan: Botaniska Trädgården

Osta pari palloa jäätelöä tai nappaa lounas kainaloon ja käppäile syömään sitä taianomaiseen Visbyn kasvitieteelliseen puutarhaan. Pieni paratiisi on kuuluisa ruusuistaan.
Botaniska Trädgården sijaitsee aivan rannan tuntumassa Visbyssä, Almedalenista pohjoiseen. Aina avoinna.

Merelle: Stora Karlsön

Stora Karlsön saarella asustelee harvinainen lintuyhdyskunta. Mustavalkoiset ruokkilinnut muistuttavat kaukaa erehdyttävästi pingviinejä. Saarelle astuessa koittaa autuus – hälinä ja hulina ovat tiessään. Oppaan avulla luonnosta ja historiasta saa eniten irti.
Stora Karlsön on puolen tunnin lauttamatkan päässä. Lautat lähtevät Klintehamnista.

3 x bongaa staroja

Ingmar Bergman Elokuvaohjaaja rakastui Fårön karuun saareen heti. Bergman-safarilla pääsee hänen elokuviensa tapahtumapaikoille.

Peppi Pitkätossu Kneippbyn lasten kesämaan Peppi ei paparazzeja pelkää. Huvikummussa voi tavata myös Astrid Lindgren -nuken työssään.

Stockholmsvecka Heinäkuun puolivälin jälkeen Visbyssä bilettää Tukholman eliittinuoriso. Stockholmsveckaa kutsutaan hien, hiekan ja skumpan orgiaksi.

3 x jännitystä

Anna Jansson
Gotlantilaissyntyisen Anna Janssonin dekkareissa seikkailee Visbyssä asuva rikoskomisario Maria Wern. Kirjojen tapahtumat sijoittuvat eri puolille saarta. Anna esittelee saaren historiaa ja pikkukaupungin elämänmenoa kiinnostavasti.

Håkan Östlundh
Yhdessä Håkan Östlundhin kirjoista gotlantilaispoliisi Fredrik Broman alkaa selvittää, miksi Fårön saarelle juuri muuttanutta perhettä on uhkailtu. Pian perheen vanhemmat katoavat. Håkan Östlundhin kirjoja ei ole vielä suomennettu.

Mari Jungstedt
Kirjailija kuvailee jännäreissään usein tarkasti median ja poliisin välistä yhteistyötä. Romaanit sijoittuvat Gotlantiin. Entinen tv-toimittaja on koostanut kirjojensa tapahtumapaikoista mielenkiintoisen nettisivuston: www.jungstedtsgotland.se.

3 x syömään ja juomaan

Opiskelijat Joel Levin, 25, ja Sara Lundin, 22 vinkkaavat nälkäisiä menemään Surfersiin.

Surfers

Aivan Visbyn sydämessä sijaitsee trendikäs Surfers. Listalla länsimainen ja kiinalainen ruoka paiskaavat tyylikkäästi kättä. Vaikka ei illallisnälkä olisikaan, makeasti sisustetussa ravintolassa kannattaa piipahtaa drinkillä.
Södra Kyrkogatan 1, Visby

Creperie & logi

Creperie tarjoillee mainioita ranskalaisia galetteja eli suolaisia pannukakkuja herkullisilla täytteillä. Söpöltä terassilta on huikeat näkymät. Login tyylikkäässä sviitissä yöunet saattavat jäädä sisustuksen ihailun takia vähäisiksi.
Wallersplats 3, Visby

Munkkällaren

Visbyssä on Ruotsin kaupungeista eniten kapakoita asukasta kohti. Yksi suosituimmista on Munkkällaren. Munkkien kellareissa ei tainnut keskiajalla olla aivan yhtä vilkasta kuin Munkkällaren tanssilattialla lauantai-iltana...
Hansgatan 40, Visby   

3 x ympäri

Pyörällä Kierrä Gotlanti pyörällä ja matkamittari on 500
kilometriä rikkaampi. Pyöriä saa vuokrata saarelta.

Moottoripyörällä Todellista vauhdin hurmaa hienoissa maisemissa voi kokea vain moottoripyörän selästä käsin. Motskareitakin saa vuokrattua saarelta.

Autolla Kun Gotlantiin saapuu autolautalla, kannattaa ottaa omasta menopelistä kaikki hyöty irti. Teltta takakontissa alentaa kivasti majoituskustannuksia. 

Gotlantiin pääsee Helsingistä suoraan FlyGotlandilla ja välilaskujen kautta muillakin yhtiöillä. Silja Line ja Viking Line seilaavat Gotlantiin Tukholmasta.

Tekeekö mieli metsään? Nämä ovat Suomen parhaat luontokohteet

Metsäretkeily on trendikästä,edullista ja ekologista. Sitten vain valitsemaan juuri sinulle sopiva kohde.

”En ole koskaan retkeillyt, ja ajatuskin pelottaa”

Evon retkeilyalue Kanta-Hämeessä on kuin retkeilykohteiden vaniljajäätelö. Siitä tykkäävät kaikenikäiset ja -kuntoiset. Evossa voi patikoida tunnin tai päiviä – selkeästi merkittyjä polkuja on yhteensä 70 kilometriä. Reittien varrella on herttaisia laavuja ja nuotiokatoksia. Jos telttailu ei innosta, tarjolla on laavukämppiä (vuokrattava etukäteen). Pikku lammet ja järvet luovat satukirjamaista tunnelmaa. Puroista saattaa bongata vaikka pönäkän amerikanmajavan.

”Haluan nähdä retkellä muutakin kuin ankeaa metsää.”

Örön linnakesaari Saaristomeren kansallispuistossa Varsinais-Suomessa on historiadiggarin ykköskohde. Saari oli sadan vuoden ajan suljettu sotilasalue, kunnes portit avattiin kesäkuussa. Nyt pääsee tutkimaan kasarmialueita, järeitä tykkejä ja linnoituksia sekä puolustusasemia. Öröstä povataan haastajaa rakastetulle ulkosaariston Utölle.

”Koli on koluttu ja Evo eletty. Kaipaan uutta!”

Etelä-Konneveden kansallispuisto Pohjois-Savossa on Suomen uusin kansallispuisto, jossa kaikki on suurta ja jylhää. Viime vuonna perustetussa puistossa näkee jättiläishaapoja, siloisia kallioita, jyrkänteiltä avautuvia järvimaisemia ja reheviä lehtoja. Henkeäsalpaavimmat maisemat avautuvat järveltä, kun korkeat kallioseinämät kohoavat ympärillä. Voit vaikka vuokrata inkkarikanootin.

”Kuntoilu komeissa maisemissa – mikä ihana ajatus!”

Aavasaksan alue Ylitorniolla eli kultakauttaan 1960-luvulla, kun sinne matkattiin ihmettelemään yötöntä yötä. Sittemmin huippusuosio on laantunut. Turhaan! Komeissa vaaramaisemissa hoidat kerralla sekä rapistunutta kuntoasi että luontosuhdettasi. Alue hemmottelee liikkujaa monipuolisilla lenkkipoluilla. Lomakylien mökeissä ja aktiviteeteissa on mistä valita. Kiinnostaisiko opastettu kalastusretki?

Juttua varten on haastateltu retkeilytoimittaja ja -kirjailija Raija Hentmania, joka on kirjoittanut teoksen Etelä-Suomen retkeilyopas.

Lue lisää:

Kaipaatko lisää seksiä? Lähde telttaretkelle

Näillä retkeilyvälineillä pääset alkuun

Tämä harrastus kampittaa stressin

Soolomatkailu on nyt muotia! Tältä Kypros näyttää yksin matkaavan silmin

Soololomalla Kyproksella voi törmätä kiehtoviin tyyppeihin, hämmentyä spassa ja hurmaantua vastoin odotuksia antiikin raunioilla.

Oletko yksin? Missä muut ovat? Jo nukkumassa? tarjoilija utelee, kun pyydän pöydän yhdelle.

Tänään on kuulemma meze-ilta, ja jaettaviksi tarkoitetut annokset ovat aivan liian isoja yhdelle.

– Mutta pyydän kokkia tekemään erikoisannoksen vain sinulle!

Heppu ei taida tietää, että soolomatkailu on kuumimpia trendejä ja maailmalla on jo kirjoitettu monia voimaannuttavia pamfletteja siitä, kuinka jokaisen naisen kannattaisi ainakin kerran lähteä reissuun ihan itsekseen. Olen lukenut, kuinka silloin itsetuntemus ja -varmuus lisääntyvät.

Nyt siis istun omassa seurassani kyproslaisen lomahotellin terassiravintolassa, lasissani hikoilee paikallista valkoviiniä ja kuulostelen, miltä minusta tuntuu.

Naapuripöydän yksinäinen partamies ei ole lainkaan pöllömmän näköinen ruutupaidassaan. Aika kauan hän saa rauhassa siemailla oluttaan ja uppoutua kännykkäänsä, ennen kuin pöytään istahtaa nainen vauvan itkuhälyttimen kanssa.

Toisessa pöydässä illallista nauttii älypuhelimiaan räpläävä pariskunta, jonka en ole kuullut puhuvan keskenään sanaakaan. Hauskinta vaikuttaa olevan kolmen brittirouvan seurueessa. Minulla on kirja, koska mielikuvissani yksinmatkaajat lukevat illallisella henkevää kaunokirjallisuutta.

Mezet hupenevat, Kyproksen ilta tummuu. Ruuan päälle tilaan vielä drinkin hotellin loungessa. Ehkä saaren parhaimmat viihdyttäjät olivat estyneitä, ja tilalle saatiin tämä jokseenkin surullinen trubaduuri. Ajatus vuoteesta houkuttelee – onhan ylileveä sänky yksin lomailevan ylellisyyksistä suurimpia.

Lomahotellissa löhöämällä itsetuntemus saati -varmuus tuskin lisääntyy, ellei sitten halua kuluttaa aikaa uima-altaalla pohtien, haluaisiko olla kuten nämä muut äkillisestä auringonpalvonnasta punoittavat pariskunta- ja perhematkaajat. Kaikki onnelliset perheet ovat toistensa kaltaisia, totesi jo Tolstoi.

Reppureissu tarjoaisi varmasti enemmän seikkailua sinkkumatkaajalle, mutta faktahan on, että iän tuomassa mukavuudenhalussa monista reppureissaajista tulee viiden tähden tyttöjä. Aina voi kuitenkin lähteä patikoimaan. Siitä voikin kehkeytyä eräänlainen elämysmatka – etenkin jos oppaaksi sattuu Debbie.

 

Luonnon mahtia voi ihailla Avakas-rotkossa. Adonis-kukat (pikkukuvassa)säilyttävät värinsä ikuisuuden poimittuinakin.

 

Oppitunti epäreiluudesta

Viisikymppinen Debbie Pagdadis on paahtunut safarihattuinen nainen, joka vaikuttaa kaikkien omia polkujaan kulkevien naisten esikuvalta. Safariseurueemme mieskuskia selvästi nyppii, kun Debbie kaasuttaa jeepillään letkan kärkeen ja taakse jääneet katoavat hiekkapölyyn.

– No minä olen tyyppi, jota joko rakastetaan tai vihataan. En pyytele anteeksi, Debbie sanoo.

Matkalla Akamasin kansallispuistoon selviää myös, ettei Debbie arkaile kertoa poliittisia näkemyksiään. Hän osoittaa keskeneräisiä rakennuksia, joita koristavat arabialaisin, kyrillisin ja kiinalaisin kirjaimin kirjoitetut ”myytävänä”-kyltit. Kaupan on paljon betonikolosseja, sillä kiivas rakennusbuumi tyssäsi pankkikriisiin muutama vuosi sitten.

– Venäläiset, kiinalaiset ja iranilaiset liikemiehet tulevat tummissa puvuissa katsomaan sijoituskohteita, eivät nähtävyyksiä. Rikkaat saavat Kyproksen passin kiitokseksi sijoituksistaan, kun minulta meni kansalaisuuden saamiseen 11 vuotta, nainen puuskahtaa.

Rahalla voi ostaa kansalaisuuden samaan aikaan kun horisontissamme kimaltavaan Välimereen hukkuu pakolaisia. Yleensä aurinkolomalla ei tule tällaisia niin ajatelleeksi.

Debbie itse syntyi Sambiassa, jonne hänen vanhempansa muuttivat Kyprokselta 1960-luvulla. Tuolloin brittivalta päättyi ja väkivaltaisuudet turkkilaisten ja kreikkalaisten välillä yltyivät. Oppitunti kahtia jaetun saaren historiasta keskeytyy, kun näkökentässä alkaa vilahdella laajoja banaanipuuviljelmiä.

– Nämä olivat ennen kaikki kannabisviljelmiä. Sitten niistä tuli laittomia ja tilalle istutettiin banaaneja.

Ennen kuin kukaan ehtii ihmetellä, Debbie kertoo jo, miksi puihin on ripustettu sinisiä muovipusseja.

– Ne säätelevät aurinkoa. Banaanimme ovat liian pieniä, EU haluaa niistä isompia.

Euroopan unionista Debbiellä ei ole mitään hyvää sanottavaa. Moni muukin syyttää pankkiirien lisäksi poliitikkoja talouskurimuksesta, joka nosti maan työttömyysluvut ennätyskorkeiksi. Toimeentulo on tiukassa.

– Palkkoja leikattiin lamassa, ja vaikka tilanne on nyt jo parempi, niitä ei ole nostettu. Jos vaadit parempaa palkkaa, sinut voidaan korvata toisella, joku on aina tulossa tilallesi.

– En tiedä, kuinka selviän talvesta, Debbie kertoo sesonkityöläisen huolistaan.

 

Akamasin niemimaan näkymät ovat hienot: aavikkomaisia hiekkarantoja sekä metsäistä ja vuoristoista erämaata. Kilpikonnat munivat kesä-heinäkuussa Lara-rannalla. Finnmatkojen koko päivän jeeppisafari maksaa 75 euroa.

 

Katse jalkoihin

Kuulun heihin, jotka pitävät Debbien suorapuheisuudesta. Hän on mainio opas, joka ei yritä myydä turisteille vieraskoreaa kiiltokuvaa. Puhe pulppuaa tauotta nytkin, kun hän johdattaa ryhmämme Avakas-rotkoon.

Tuntuu ihanalta päästä kuumuudesta viileään kalliosolaan, jossa Debbie luennoi antaumuksellisesti: On lepakoita, vuohia, liskoja... Tuota voimakastuoksuista yrttiä käytetään kastikkeisiin, eikä tämä uhanalainen kukka kasva missään muualla maailmassa kuin tässä ainoassa paikassa rotkon seinämällä.

Huomaan, että on mukavaa olla yksin ryhmässä. Jokin aika sitten Debbie oli täällä maanjäristyksen aikaan.

– Nämä seinämät totisesti tutisivat. Rakastan äksöniä!

– Mielestäni ei ole mitään pahaa siinä, että haluaa lomaltaan pientä seikkailua.

Jään miettimään, millaista seikkailua mahtaisin kaivata. Sen verran turvallisuushakuinen ainakin olen, että valpastun heti Debbien kertoessa myrkkykäärmeistä. Tekee mieli tömistellä, mutta polun liukkailla kivillä on täysi työ pysyä pystyssä.

Jos Debbieltä kysytään, parasta Kyproksella on ehdottomasti luonto, patikoijan paratiisi. Kavuta voi vaikkapa Afroditen luontopolun. 7,5 kilometrin reitti alkaa vesiputoukselta, jossa rakkauden jumalatar Afrodite tarun mukaan kylpi kohdatessaan Adoniksen. Pistäydymme joutessamme paikalla, vaikka Debbie puhuikin totta: lätäkkö ei ole kummoinenkaan.

Sen sijaan Debbie lähtisi mielellään yksinäisen naisen seuraksi vuorenrinteellä kulkevalle polulle, josta avautuu upea merimaisema.

– En voisi työskennellä konttorissa. Puoli vuotta jaksoin kerran olla kultaliikkeessä ja laihduin seitsemän kiloa. Olin pelkkää luuta ja valkoista nahkaa! täysverinen ulkoilmaihminen puhkuu.

Periaatteessa olen kiinnostunut hienoista vaellusreiteistä, mutta nyt olen mennyt varaamaan jalkahoidon hotellin spasta.

– Vai spahan! Ja vielä tällaisena päivänä! No omapa on tappiosi! Debbie pyörittelee silmiään.

Myöhemmin loikoilen hemmoteltavana kieltämättä hieman ristiriitaisin mielin. Tajuan oman hyväosaisuuteni. Siitä sopii olla onnellinen, mutta eettinen matkaaja kai näkisi vähän vaivaa tukeakseen paikallisia pienyrittäjiä. Siihen tarjoutuu tilaisuus Pafoksen kaupunkikierroksella.

 

Emilios Cafe löytyy osoitteesta 30 Solonos, Ylä-Pafos

 

Mennyttä maailmaa

Nyt on niin autenttista, ettei turisti eksyisi paikalle ilman vinkkiä. 74-vuotias Emilios Komodromos on pieni julkkis, joka on pitänyt vaatimatonta kahvilaansa Ylä-Pafoksen piskuisella kujalla jo 40 vuotta. Eurolla saa kupposen perinteistä kyproslaista kahvia, joka totuuden nimissä on maitokahvin ystävälle kuin tervaa.

Minkään sortin palanpainiketta Emilios ei tarjoa, mutta menneen ajan tunnelmaa voi aistia koko rahalla. Granaattiomenapuun katveessa jalkakäytävällä on vain muutamia pöytiä ja tuoleja. Aamuisin ja iltapäivisin paikalliset ukot tulevat Emiliosin luo ryystämään vahvaa sumppia, lukemaan lehtiä, pelaamaan backgammonia ja puhumaan kovaan ääneen politiikkaa – muutkin kuin Debbie siis tykkäävät täällä debatoida.

Kupin pohjasakkaa ei ole tarkoitus latkia, vaan kuivuneista poroista pätevä ennustaja kuulemma näkee tulevaisuutesi. Miksi toisaalta katsoa tulevaisuuteen, kun menneisyys näyttää kovin kiehtovalta?

Pafoksen pakollisiin nähtävyyksiin kuuluu arkeologinen raunioalue, josta on kaivettu esiin antiikin ajan roomalaiskuvernöörien palatseja, tarkemmin sanottuna niiden mosaiikkilattioita. Tunnustan, etten odottanut villiintyväni tästä turistikohteesta, mutta paikallisen oppaan Eva Vossin innostus tarttuu. Hän herättää liki 2 000 vuotta vanhan paikan eloon lukemalla mosaiikeista kreikkalaisen mytologian taruja, kuten ”Romeon ja Julian” eli Pyromosin ja Thisben traagisen rakkaustarinan.

Evan mielestä parasta hänen kotimaassaan on raunioiden lisäksi takuuhyvä sää.

– Ilmasto tekee meistä iloisia. Joka aamu herätessä paistaa aurinko, joten vaikea siinä on olla masentunut.

Toiseksi hän mainitsee turvallisuuden.

– Jos en saa unta, voin mennä rantabulevardille kävelemään vaikka keskiyöllä. Kypros on oikein hyvä yksin lomaileville naisille. Ja eihän tiedä, vaikka pääsisit naimisiin paikallisen kanssa!

Illalla hotellissa tekee kuitenkin mieli vain kerrata kreikkalaista tarustoa. Yksin lomaillessa kukaan ei ole ainakaan häiritsemässä tai häiriintymässä, jos haluan uppoutua Wikipediaan.

Lue lisää:

Kosi Kyproksella! Katso vihkimisen hinta Afroditen saarella

Kyproksella paistaa aurinko läpi vuoden

 

Milloin & miten

Kyproksella on miellyttävää ympäri vuoden – aurinko helottaa yli 320 päivänä vuodessa.

Kuumin sesonki on kesäkuukausina, jolloin saarelle järjestetään Suomesta paljon pakettimatkoja.

Kommentit (1)
Marja-Liisa Halmela

Olipa mukavaa luettavaa yksin reissaamisesta Kyproksella. Itse olen matkustanut yksin jo useamman vuoden. Kannattaa! En etsi varsinaisesti seuraa, vaan nautin kaikesta eteen tulevasta. Olen naimisissa ja kukaan ei ole matkalta mukaan tarttunut. Ja se on totta, että itsetuntoa yksinmatkustaminen kohottaa. Tulee hassuja tilanteita, eikä kielitaito riitä jne. Silloin huumori ja mielikuvistus tulee tilalle. Rohkeasti vaan matkalle, jokainen joka haaveilee matkasta, mutta matkaseuraa ei vain löydy. Niin minäkin olen tehnyt, ja toimii!

Lentäjä paljastaa: nämä ovat lentomatkailun suurimmat vaarat

Koneen maahansyöksy ei suinkaan ole lentomatkustamisen todennäköisin uhka.

Lentopelkoiset kavahtavat usein ilmakuoppia ja muita töyssyjä, koska putoaminen pelottaa. Lentokapteeni ja tunnettu lentopelon lievittäjä Tom Bunn kertoo Huffington Post -lehdessä, että lentokoneessa on paljon todennäköisempiäkin vaaroja. Nämä asiat ovat Bunnin mukaan lentomatkustajan todelliset terveysuhkat:

Veritulpat

Istuminen tappaa, senhän jo tiesimme. Paikallaan kyhjöttäminen on riski myös lentokoneessa, sillä se voi saada aikaan vaarallisia verenhyytymiä, kun paikallaan lötköttävät jalkalihakset eivät pumppaa verta takaisin sydämeen.

– Erään tutkimuksen mukaan usein lentävien riski sairastua laskimotulppaan on 3,65-kertainen verrattuna niihin, jotka eivät lennä, Bunn sanoo.

Hyytymiä voi ehkäistä jaloittelemalla silloin tällöin ja nousta varpailleen seisomaan.

Savun hengittäminen

Lentokone on tiivis metallisäiliö, jonka moottorit polttavat tonneittain polttoainetta. Bunnin mukaan useimmissa onnettomuustapauksissa juuri savu on suurin huolenaihe, ei esimerkiksi törmäyksen isku.

Eräs kauheimmista savumyrkytysesimerkeistä oli Air Canadan lennolla vuonna 1983 sattunut vessatulipalo. Yli puolet koneen matkustajista kuoli hengitettyään myrkyllisiä höyryjä. Onnettomuuden jälkeen turvallisuusvaatimuksia ympäri maailmaa kiristettiin niin, että nykyään myös vessoissa on savuntunnistime. Paloturvallisuutta ja henkilökunnan koulutusta on muutenkin lisätty.

Vakava nestehukka

Lentokoneen ilma on niin kuivaa ja kuumaa, että kosteutta haihtuu ilmaan hengityksestä ja iholta. Moni ei lisäksi muista juoda tarpeeksi vettä, mutta kiskoo kyllä alkoholia, onhan loma. Siinä ovat nestehukan ainekset kasassa. Sitä kannattaa välttää juomalla kuuliaisesti muitakin nesteitä kuin kahvia ja proseccoa, tai muuten perillä voi iskeä armoton päänsärky ja heikotus.

Koko loma pilalla? Tästä se johtuu

Valitettavasti lomanpilaajien ykköselle ei oikein mahda mitään.

Eräänä kesänä päätin, että nyt riittää kotona homehtuminen ja lähdin kavereideni kanssa viikoksi Berliiniin. Lennot löytyivät halvalla ja majoitus järjestyi tuttavan luota. Ainoa ongelma oli rahatilanteeni. Rahaa ei oikeastaan ollut, mutta ajattelin, että Suomea halvemmassa Saksassa pärjään. Matkabudjettia minulla oli 20 euroa päivälle. Kaksikymmentä!

Lopulta loma meni niin, että istuin yksin puistossa, kun kaverini kävivät museossa – siihen minulle ei ollut varaa, jos halusin syödä illalla hyvin. Toisena päivänä he lähtivät shoppailemaan. Minä en tietenkään, eihän minulla ollut varaa. Sen sijaan luin ystäväpariskuntani asunnolla. Ulkonakin satoi.

Jos yksi asia pilaa lomamatkan, on se minusta huono budjetti. Huonoa säätäkin voi paeta sisälle – ja sisätiloissa taas keksiä aivan omat seikkailunsa!

Valtaosa suomalaisista on kuitenkin eri mieltä. Matkahakukone Momondo.fi:n käyttäjien mukaan lomanpilaajien ykkössyy on huono sää. Kyselyyn vastanneista 48 prosentin mielestä loma oli pilalla, jos sää ei ollut mieleinen. Sään lisäksi lomatunnelman veivät huono ruoka ja huijatuksi tuleminen.

Nämä pilaavat lomamatkan

1. Huono sää 48 %

2. Huijatuksi tuleminen tai huono kohtelu 43 %

3. Huonot ruokakokemukset 40 %

4. Lomabudjetin ylittyminen 16 %

5. Huono valmistautuminen tai huono nettiyhteys tai sen puuttuminen 9 %

Kyselyyn vastasi noin 1000 18–65-vuotiasta suomalaista, ja se tehtiin alkuvuodesta 2015.