Rantaa ja reippailua, ihania drinkkejä ja aurinkoa. Bloggarit suosittelevat lomakohteeksi muun muassa Kroatian Hvarin saarta. Kuva: Shutterstock

Minne matkaisi ensi kesänä? Paljon matkustelevat kirjailijat ja bloggarit antavat parhaat vinkkinsä unelmien lomaan.

Bloggarit Satu Vänskä-Westgarth, Marinella Ruusunen sekä kirjailijat Marco Kosonen ja Satu Rämö kertovat omat suosikkinsa matkakohteista:

Fillarilla Irlannissa

Matkailualan ammattilainen ja Destination Unknown -matkabloggaaja Satu Vänskä-Westgarth, asuu Norjassa. Sieltä matka käy ulkomaille kuukausittain yksin tai perheen kanssa. Norjassa Satu reissaa seikkailujen perässä.

– Matkassa kulkevat koskikajakit, maastopyörät, sukset tai vähintäänkin vaelluskengät. Kiireisen perhearjen keskellä kaipaan myös rentoutumista, ja vauhdikkaiden seikkailujen vastapainona nautin hemmottelulomista. Seuraavaksi suuntana on koskimelontamatkalle Italiaan toukokuussa. Haaveissa on pidempi matka Uuteen-Seelantiin ja Australiaan loppuvuodesta.

Sadun vinkit kesälle 2015:

Wild Atlantic Way, Irlanti. Vaikka Irlannista tulisikin ensimmäisenä mieleen pubit ja kaatosade, kannattaa lähteä epäluulottomasti tutustumaan länsirannikon uuteen Wild Atlantic Way -maisematiehen ja sen kuvankauniisiin hiekkarantoihin ja vilkkaisiin kyliin.

Fillaroin tämän 2 500 kilometrin reitin viime kesänä, ja nyt haaveilen autoilu-ranta-aktiviteettilomasta siellä. Omia suosikkejani maisemareitin varrelta ovat Achillin saarella sijaitseva kullankeltainen Keemin ranta, joka on myös listattu yhdeksi maailman kauneimmaksi rannaksi, Rossnowlaghin lapsiystävällinen, pitkä hiekkaranta jossa voi kokeilla surffausta koko perheen voimin, ja Clifdenin lähettyviltä löytyviä ekologinen leirintäalue hiekkarantoineen.

Rossnowlaghin hiekkaranta on pitkä ja ihana. Kuva: Satu Vänskä-Westgarth

Surffauksen himoharrastajien kannattaa katsastaa Mullaghmore Head: sitä sanotaan yhdeksi maailman parhaista isojen aaltojen surffauspaikoista.

Yöpymispaikkoja löytyy matkan varrelta tiukasta budjetista luksukseen, ja irlantilaisten ystävällisyys ei jätä ketään kylmäksi.

Kun rantaloma alkaa tympiä, voi siirtyä nauttimaan kahvilakulttuurista värikkääseen Kinsalen kalastajakylään tai laittamaan tanssijalalla koreasti vilkkaassa Westportin pikkukaupungissa. Reitin varrelle mahtuu myös upeita rantakallioita, joista pohjoisen Donegalin Slieve League ja etelän West Corkin alueen Mizen Head ovat ehdottomia suosikkejani.

Norja. Norjaan on helppo ja halpa tulla, vaikka paikan päällä hintataso onkin Suomea korkeampi. Ei kannata kuitenkaan pelästyä Norjan hintoja, täällä voi myös matkustaa edullisesti, varsinkin jos matkan tarkoituksena on tutustua Norjan upeaan ja dramaattiseen luontoon!

Luontoseikkailulla Norjassa. Kuva: Satu Vänskä-Westgarth

Vain reilun kolmen tunnin ajomatkan päässä Oslon Gardermoenin lentokentältä alkaa Rondanen kansallispuisto, missä Ula-joen vesiputoukset ja kymmenen yli 2000 metriin kohoavaa huippua tarjoavat niin silmänruokaa kuin lukemattomia eri tasoisia vaellusreittejä. Yöpyminen käy kätevästi Den Norske Turistforeningin omistamissa vuoristomökeissä tai omassa teltassa.

Pohjoisen kautta Norjaan matkustajia hemmotellaan, ja omia ehdottomia suosikkejani Norjassa ovat Lofoottien saaristo ja sen pohjoispuolella sijaitseva Vesterålen, Bodøn ympäristö. Siellä esimerkiksi pienellä yhdeksäntoista asukkaan Giværin saarella yöpyminen on ainutlaatuinen ja edullinen kokemus.

Norjaan matkaajien kannattaa varata junaliput ajoissa, sillä ns. minipris-junalipuilla pitkätkin matkat taittuvat edullisesti. Tiukalla budjetilla matkustavan on fiksuinta käydä ruokapöytään marketin kautta, sillä ravintoloissa syöminen ja juominen tekee nopeasti ison loven matkakassaan.

Barcelona, Espanja. Barcelona on mielestäni yksi Euroopan parhaista yhdistelmäkohteista kaupunki- ja rantalomalle. Erinomainen vaihtoehto hotellimajoitukselle on vuokrata asunto esimerkiksi Airbnb:n kautta, sillä kaupungin keskustasta tilavakin huone tai huoneisto löytyy usein hotellihuonetta edullisemmalla hinnalla.

Lasten kanssa kaupunkiin matkaavalle suosittelen tutustumista pohjoiseen Grácian alueeseen. Pienien katujen varrelta löytyy erinomaisia ravintoloita, kahviloita, jäätelöbaareja ja persoonallisia putiikkeja, ja lasten iloksi tällä vilkkaalla asuinalueella on myös monia leikkipuistoja. Leikkipuiston penkilllä vanhemmatkin pääsevät käsiksi paikallisten elämänmenoon, ja mikä onkaan sen parempi paikka päästä juttusille paikallisten kanssa ja saada erinomaiset vinkit vaikkapa illallispaikaksi!

Vaikka Barcelonaan matkaavia aina varoitellaan taskuvarkaista, maalaisjärjellä selviää kyllä, ja itse ainakin nautin viimekeväisestä matkasta tähän elämää sykkivään kaupunkiin yksin kahden pienen lapsen kanssa.

Lomalle luontoon

Kirjailija-matkailutoimittaja ja Salamatkustaja-matkabloggaaja Satu Rämö asuu Islannissa ja on viimeksi julkaissut kirjan Islantilainen voittaa aina. Hän reissaa sekä työkseen että vapaa-ajalla.

–­Pyrin pitämään vapaa-ajanreissuni vähintään parin viikon mittaisina. Pitkillä lomilla ehtii oikeasti rentoutua ja tehdä asioita sekä päästä mukaan kohteen menoon. Oppii, mistä saa parasta ruokaa hyvällä hinnalla, eikä sorru syömään turisteille suunnattuihin ravintoloihin.

Muutaman päivän lomareissuja Satu tekee nykyisen asuinmaansa Islannin maaseudulle.

– Islanti on upea matkailumaa. Käymme vaelluksilla, ratsastamassa, jäätiköillä tai ihan vaan mökkeilemässä islantilaisessa kansallismaisemassa eli jäätiköiden ja laavakenttien liepeillä. Viime vuonna tein mieheni ja 4-vuotiaan lapsemme kanssa ison irtioton: pidimme kertyneitä lomia ja olimme maailmanympärimatkalla viisi kuukautta.

Rannalla pötköttelijää Sadusta ei saa.

​– Islannin ja Suomen lisäksi kiehtoo luontomatkailu lämpimissä maissa. Maailmanympärireissultamme (Thaimaa–Malesia–Samoa–Fidži–Uusi-Seelanti–USA:n länsirannikko) jäi palo palata vielä joskus pidemmäksi aikaa Uuteen-Seelantiin, Kaliforniaan ja Oregoniin.​ Euroopassa kiinnostaa tällä hetkellä eniten Kreikan saaristo, Sardinia ja Korsika. Nautin lomilla eniten, kun voi tehdä jotain: käydä vaelluksilla, nauttia hyvästä ruoasta ja tutustua uusiin luontokohteisiin.

Sadun vinkit kesälle 2015:

Islanti. Maailman upeimpia ​luontonähtävyyksiä kolmen tunnin lentomatkan päässä Suomesta. Tulivuoret, jäätiköt, issikat, kuumat lähteet ja laavapellot voi kokea esimerkiksi viikonmittaisen Islannin ympäriajon aikana (1 300 km).

Islanti on huikea luontomatkailukohde. Kuva: Björgvin Hilmarsson

New York, USA. Vaikka ei olisi kaupunkilomailun ystävä, New York on aina loistava vaihtoehto. Rajaton määrä ravintolaelämyksiä, kulttuuritapahtumia ja ison kaupungin sähköistä tunnelmaa.

Etelä-Kreeta, Kreikka. Kreetan pittoreski etelärannikko on täynnä upeita hiekkarantoja, pikkuisia kalastajakyliä ja autenttisia kreikkalaisia tavernoita. Turismi on pienimuotoista verrattuna pohjoisrannan turistirysiin. Kreetalle pääsee edullisesti ja ajo-olosuhteet vuoristoteilläkin ovat ihan siedettävät.

Cinque Terre, Italia. Euroopan romanttisimpia kohteita! Ketju pieniä italialaiskyliä Pohjois-Italian länsirannikolla lähellä Pisaa. Taivaallista ruokaa, viinejä ja aurinkoisia vaellusmaastoja.

Barcelona, Espanja. Kaupunkiloma yhdessä Euroopan kiinnostavimmista kaupungeista on helppo yhdistää lomaan Katalonian maaseudulla, jossa kannattaa käydä alueen monilla viinitiloilla ja surrealisti Salvador Dalín upeissa museoissa.

Junalla Pekingiin

Kirjailija-muusikko Marco Kosonen pyrkii viettämään joka vuosi ainakin osan talvesta jossain kaukomailla. Hän on reissannut maapalloa ympäri Buenos Airesista Kapkaupunkiin, Australiasta Aasiaan.

– Marraskuussa iskee väkisinkin tarve päästä pois räntäsateesta. Kun pidin Kambodzassa Rock’n’Roll Suicide -baaria, olin poissa marraskuun alusta vappuun. Se oli ideaali talvehtimisaika.

Marco matkustaa yleensä yksin.

– Varsinkin viime vuosina, kun reissuni ovat olleet lähinnä kirjoitusmatkoja, sillä kirjoittaminen on yksinäistä puuhaa. Etsin sopivan paikan ja varaan huoneen kerralla pidemmäksi aikaa. Silloin saa usein tehtyä hotellin omistajan kanssa edullisen diilin.

Matkakassan kasaaminen vaatii päättäväisyyttä ja suunnitelmallisuutta.

– Tuhlailu pitää unohtaa, mutta elämästä toisaalta ei kannata tehdä liian askeettista, sillä se kääntää projektin helposti itseään vastaan. On hyvä asettaa pienempiä tavotteita ja kasata niistä isompi potti. Minä olen lisäksi pyörittänyt pientä bisnestä kaukomailla, eli pitänyt baaria. Sillä ei rikastunut, mutta sai kulut katettua, Marco sanoo.

Marcon vinkit:

Aasia. Aasiaan tutustuin vuosituhannen alussa, kun tein kaksi junamatkaa Siperian halki Pekingiin ja siitä eteen päin. Aasiaan kannattaa mennä junalla, jos mahdollista. On hieno katsella, kun Eurooppa muuttuu pikkuhiljaa Aasiaksi ja tunnelmat vaihtelevat sen mukaan. Perillä on Thaimaa-Laos-Kambodža-akseli kaikkein helpoin mutta myös antoisa rypäs.

Peking. Junamatka Pekingiin on helppo järjestää. Muun muassa matkatoimisto Traveller ja VR myyvät lippuja Trans-Siberian railwaylle. Matkareitistä riippuen viisumien kanssa menee muutama viikko aikaa, mutta muuten matkajärjestelyt sujuvat helposti. Paras aika lähteä on elo-syyskuussa, jolloin Siperiassa ei ole vielä lunta ja maisemat ruskan värjäämällä Baikal-järvellä ovat hienoja.

Albania. Olen ollut parina viime vuonna Albaniassa, joka on nousevia matkailukohteita. Kirjoitin kahtena syksynä Sarandassa uutta romaaniani Muurikaupunki ja viehätyin paikalliseen elämänmenoon. Albaniassa on halpaa, hyvää ruokaa, ystävällistä palvelua, hienoja vuoristomaisemia ja rannikolla mainioita uintipaikkoja, eikä sinne meneminen ole enää nykyisin yhtään vaikeata.

Maisema Sarandassa. Kuva: Marco Kosonen

Saranda on suoraan Kreikan Korfua vastapäätä, ja moni naapuriin menevistä risteilijöistä käy visiitillä myös Sarandassa. Siksi monissa kaupungin ravintolassa käyvät eurot. Puolen tunnin bussimatkan päässä kaupungista ovat Butrintin rauniot, joita voidaan pitää maailmanluokan nähtävyytenä. Minulle parasta Sarandassa olivat kävelyretket kaupunkiin sulautuvilla vuorilla, uiminen kaupungin kirkkaissa vesissä ja päivän kruunaava illallinen.

Veden ääreen

Kaukokaipuu-blogia pitävä Marinella Ruusunen valitsee reissukohteensa yleensä luonnonnähtävyyksien perusteella.

– Pidän myös ulkoilusta, vaeltamisesta ja retkeilystä, joten hotellin sijaan painan pääni usein tyynyyn teltassa. Käytän kaiken ylimääräisen matkusteluun niin kotimaassa kuin ulkomailla, joten jätän yleensä vaate- ja etenkin heräteostokset kauppaan.

Seuraava reissu on jo varattuna Makedoniaan.

– Odotan innolla kohtaamista upean Matka-kanjonin kanssa. Kaksi unelmien reissukohdetta nyt lähitulevaisuudessa ovat Lofootit sekä Islanti.

Mantova ja Mincio-joki, Italia. Mantova on ihana italialainen pikkukaupunki, joka tarjoaa paljon kulttuurielämyksiä mutta myös aivan uskomattoman luonnonpuutarhan: Mincio-joen kaalinkokoiset upeat lootukset huumaavat ja hurmaavat täydessä terässään kesä-heinäkuussa. Ihmettelin niitä ennen jokiseikkailua, ja ihmettelin paikan päällä vieläkin enemmän: suu auki, silmät levällään, sormenpäät ohi lipuvia lehviä hyväillen. Missä minä oikein olen? Pohjois-Italiassa? Ennemmin Liisana Ihmemaassa, jossa kaikki on minua suurempaa ja näyttävämpää. Kaikki on suurta ja vaaleanpunaista!

Hallstatt on syötävän suloinen. Kuva: Marinella Ruusunen

Hallstatt, Itävalta. Aika on pysähtynyt Hallstätter-järven rannalla piskuisessa ja pittoreskissa Hallstattin kaupungissa. Tänne kuljettiin vielä 1800-luvun lopulle saakka veneellä tai pitkin kapeita kinttupolkuja. Jotkut ne näyttävät aina hyvältä, ja olen varma, että Hallstatt on yksi heistä. Sama se pukeutuvatko pärekatot paksuun sumuverhoon, auringonpaisteeseen vai ruskan hehkuun. Tai tummaan siniseen. Jopa sade tekee paikasta kauniin.

Hallstatt on ennen kaikkea romanttinen kohde, josta löytyy pieniä tunnelmallisia ravintoloita. Myös järviristeily on kokemuksen arvoinen.

Hvarilla on maine, eikä suotta. Kuva: Marinella Ruusunen

Hvar, Kroatia. Turkoosivetistä Hvarin saarta on tituleerattu sääolosuhteiltaan Euroopan aurinkoisimmaksi. Kerrotaan, että mikäli saarella sattuisi satamaan koko päivän, saa majoittua hotellissa puoleen hintaan. Lunta saarella tulee kerran kymmeneen vuoteen, silloin majoitus on kuuleman mukaan ilmainen!

Rannan tuntuman ravintoloissa pääsee nauttimaan aivan mielettömän hyvästä mandariinisorbetista sekä tietenkin samana päivänä pyydetystä kalasaaliista. Mikäli haluat lomaltasi aurinkoa, tyylikkäitä ihmisiä sekä näyttävää rantameininkiä fiineine ravintoloineen ja drinkkeineen, suuntaa Hvarin saarelle. Sinne pääsee lautalla esimerkiksi toisesta Kroatin suositusta rantakohteesta, Makarska Rivieralta.

Lue myös:

Entä jos ensi kaupunkilomalla suuntaisikin muualle kuin kuhisevaan metropoliin?

Moni eläväinen kaupunki jää suotta tuttujen ja turvallisten pariisien ja tukholmien varjoon. Joskus kannattaa poiketa tutuilta poluilta – ainakin nämä 13 kaupunkia tarjoavat kiinnostavaa tekemistä ja ihania elämyksiä.

Moderni Venetsia

Leidenia halkoo vaikuttava verkosto kauniita kanaaleja: siellä niitä on lie eniten Hollannissa. Yliopistokaupunki onkin kuin arkinen ja moderni versio Venetsiasta.

Leidenissa asutaan tiiviisti mutta maalaistunnelmissa. Kadulla vastaan saattaa tepastella kanalauma poikasineen. Linnuilla on omistajansa, mutta kaduilla ne saavat vaappua vapaasti.

Vain 25 kilometrin päässä on Haag, josta löytyy cityelämää, hengästyttävä Chinatown sekä upea ranta, jonka tunnelma muistuttaa Ranskan Rivieraa.

Haagissa voi viettää rantaelämää.

 

Bouillabaissea ja pastista

Marseille jää turhaan viereisen Ranskan Rivieran varjoon. Kaupungissa on nähtävää ja koettavaa viikonlopuksi tai jopa useaksi päiväksi.

Vieux Port -satama on kaiken keskipiste. Sen ravintoloissa voi syödä bouillabaissen (lausutaan bujabasee), pohjoisafrikkalaisen couscous-aterian tai siemailla pastiksen.

Satamasta pääsee myös saariretkille. Kiehtovin on Ifin vankilasaari, jossa myös Alexander Dumas’n Monte-Criston kreivi -kirjan sankari oli vankina.

Jos Tukholma tuntuu liian fiiniltä, Malmö on kohteesi.

Ruotsalaisten Berliini

Jos Tukholma tuntuu liian fiiniltä, Malmö on kohteesi. Ruotsalaiskaupungissa on Berliinin tunnelmaa, mutta bonuksena on myös ihana meri. Malmössä kannattaa mennä keikalle, sillä kaupungin musiikkitarjonta on huima. Modernin taiteen museo on ehdoton must.

Yhdistä lomaasi kätevästi päivä Kööpenhaminassa.

Kahviloita ja keikkoja

Ruotsissa on muitakin kivoja kaupunkeja. Hyviä keikkoja ja virkeää kulttuuria arvostavan kohde on Göteborg, monen tunnetun ruotsalaisbändin ja -artistin kotikaupunki. Muutenkin meno on rento. Kun nälkä yllättää, kivoja kahviloita löytää vaikkapa Linnégatanilta. La Petite Cafén brunssi on joka kruunun arvoinen. Hyvää vegeruokaa arvostava piipahtaa Happy M Kitchenissä.

Bongaa ainakin nämä:

1. Majornan ihana puutalokaupunginosa.

2. Maisemat Skansen Kronanin näköalapaikalta.

3. Trädgårdsföreningenin puiston kukkaloisto.

Osakaan kannattaa mennä kirsikkapuiden kukinnan aikaan.

 

Neonvärejä ja pannareita

Osaka häviää Tokiolle metroverkoston laajuudessa, mutta se on ensi kertaa Japanissa matkailevan eduksi. Osakan metroverkostossakin on yli 130 asemaa.

Kaupunki on täynnä herkullisia ruokapaikkoja. Se välkkyy sekä neonvärejä että huokuu historian helmiä. Osakan linnaan kannattaa kiivetä, olipa sateista tai hellesää.

Osakalaiset ovat ylpeitä okonomiyakistaan eli suolaisesta pannaristaan. Siihen saa ne täytteet, joista itse pitää eniten – sekä paljon majoneesia.

Ranskankielinen Montréal on villi sekoitus eri makuja, nähtävyyksiä ja tapahtumia.

Taidetta ja urheilua

Montréal on eurooppalaisin Kanadan kaupungeista, mutta silti omanlaisensa. Ranskankielinen Montréal on villi sekoitus eri makuja, nähtävyyksiä ja tapahtumia. Sen parhaat kulttuuririennot ja taidekaupat löytyvät Quartier Latin -kaupunginosasta. Penkkiurheilija suuntaa Olympiapuistoon ja Montréal Canadiensin kotihalliin.

Habitat 67 -asuintalossa on ihmettelemistä.

 

Maamerkki arkkitehtuurin nälkäiselle! Montréalin vuoden 1967 maailmannäyttelyä varten rakennettu Habitat 67 näyttää sekä hölmön sekavalta että äärimmäisen mielenkiintoiselta asuintalolta, jonka pihalla kannattaa käydä pällistelemässä.

Portviiniä ja Potter-portaikko

Ei Portoa ilman portviiniä. Joenrantakaupunki yhdistyy sillalla naapurikaupunki Vila Nova de Gaiaan, jossa maineikkaat portviinikellarit sijaitsevat. Sivummalla keskustasta on myös hylättyjä portviinikellareita, joihin voi hiippailla tutkimusretkelle.

Potter-portaikko on totta!

 

Kaunis, pieni portugalilaiskaupunki tarjoaa viinin ohella kuitenkin myös muita nautintoja. Historiallinen keskusta on Unescon maailmanperintökohde ja kirjakauppa Livraria Lello jokaisen Harry Potter -fanin pyhiinvaelluskohde: sieltä kirjailija ammensi inspiraatiota Tylypahkan porttaikkoihin.

Övereimmän ruokakokemuksen saa upottamalla hampaansa francesinha-leipään, josta ei lihaa puutu.

Francesinhasta ei jää nälkä!

 

Söpöä hippeilyä

Britannian Brightonissa on hieno ranta, supersöpö keskusta ja ihana hippi ilmapiiri. Perille pääsee, kun ottaa halvan lennon Gatwickin lentokentälle ja hyppää siitä junaan. Edullinen kiskomatka vie vain 20 minuuttia. Testaa perillä nämä:

La Chosa. Edullinen meksikolainen katuruokaravintola pikkuputiikeista kuuluisalla North Laine -alueella. Kokeile burritoja ja enchilladaksia. Ravintola ei ota varauksia alle 10 hengeltä, mutta yleensä pöydän saa suhteellisen nopeasti.

Curry Leaf Cafe. Intialainen katuruokaravintola kivenheiton päässä Brightonin päärantakadulta. Kahden kämppiksen perustamassa ravintolassa on myös laaja valikoima vegaanisia ja gluteenittomia vaihtoehtoja.

Kahvia! Small Bath Coffee Roasters on omaa luokkaansa. Small Batch aloitti pienenä perheyrityksenä ja on paahtanut kahvia Brightonissa vuodesta 2006. Eettisellä ketjulla on tällä hetkellä viisi kahvilaa ja kaksi kahvikojua, ja heidän paahtoaan saa myös monesta kaupasta.

Vinkit antoi Mari Martiskainen, joka on asunut Brightonissa 15 vuotta.

Vilnassa on helppo löytää superhyvää ja halpaa ruokaa lähes joka kadunkulmasta .

Säästeliään kulinaristin kaupunki

Liettuan pääkaupunki Vilna on pieni mutta trendikäs. Se on myös kulinaristin valinta: superhyvää ja halpaa ruokaa on helppo löytää lähes joka kadunkulmasta murto-osalla suomalaisten ravintoloiden hinnasta. Kokeile vaikka näitä:

Stebuklai. Fine dining -ravintola, jonne kannattaa mennä viikonloppuna aamiaiselle. Gyneju˛ gatv 14.

Vegafé. Hippihenkistä kasvisruokaa tarjoileva vegeravintola. Totoriu˛ gatv 3.

Thierry Kepykla. Ranskalainen leipomokahvilaketju. Yksi kahviloista on ihanassa Užupisin boheemikaupunginosassa. Užupio gatv 19, Švitrigailos gatv 29, Jasinskio gatv 16a.

Sweet root. Kausittain vaihtuvista paikallisista raaka-aineista syntyy seitsemän ruokalajin maistelumenu, hinta 50 euroa. Užupio gatve 22.

+ matka mikrovaltioon

Vilnan keskustasta on vain lyhyt kävelymatka mikrovaltio Užupisiin. Kaupunginosa syntyi osin toisen maailmansodan seurauksena, kun Liettuan juutalaiset joutuivat holokaustin uhreiksi. Sodan jälkeen juutalaisilta tyhjentyneisiin taloihin muutti irtolaisia ja asunnottomia –ja taiteilijoita. Asukkaat julistivat alueen vuonna 1997 Užupisin tasavallaksi, jolla on oma lippu ja presidentti.

Taidetarjonnan lisäksi ihmetellä perustuslakia, joka komeilee kylteissä kolmella kielellä Paupio-kadulla. Eräs artikla kuuluu näin: ”Koiralla on oikeus olla koira”.

Jäätelöä ja maisemia

Italian Genova on vähemmän turistirysä kuin vaikkapa kuuluisat Venetsia, Firenze, Milano tai Rooma, mutta silti se tarjoaa upeaa arkkitehtuuria, maisemia, taidetta, ruokaa, viiniä, jäätelöä ja historiaa. Satamakaupunki on kätevän kokoinen, ja sinne pääsee helposti ja halvalla junalla.

Minibudjetin matkailija pysyy hyvin kylläisenä pintxos-annoksilla.

Boheemin valinta

Jos etsit viehättävää, boheemisti rähjäistä pikkukaupunkia, jossa pääsee kävelemällä paikasta toiseen ja jossa hinnat ovat edulliset, mene Bilbaoon. Suuri osa Espanjan huippukokeista on kotoisin Baskimaalta, ja se maistuu ravintolatarjonnassa. Ruoka ei silti ole kallista, ja minibudjetin matkailija pysyy hyvin kylläisenä lähes joka baarissa myytävillä pintxos-annoksilla. Kiva hengailupaikka on esimerkiksi Gallo Negro (Calle del Perro 7).

Kulttuurinnälkä tyydyttyy superkauniissa Guggenheimin taidemuseossa. Jos taas kaipaa rantaelämää, Sopelanan pikkukaupunki kauniine rantoineen on vain muutaman metropysäkin päässä.

Bilbaossa tunnelma on erilainen kuin missään muualla Espanjassa: katukuvaan mahtuvat sopuisasti niin punkkarit kuin hienostoleiditkin. Tunnin bussimatkan päässä on idyllinen San Sebastianin pikkukaupunki, jossa ehtii käydä myös päiväseltään.

Yöksi riadiin

Etsi mukava kattoterassi, tilaa pannullinen minttuteetä ja tarkkaile hälinää. Kiireisillä kaduilla ajavat vierekkäin katumaasturit ja aasien vetämät rattaat. Marrakechin kaduilla Marokossa ajantaju ja suuntavaisto katoavat. Kauppakaduilla eli soukissa on yhtä helppo hullaantua kuin eksyä. Älä tee ostoksia tinkimättä ja muista, ettei mikään ole ilmaista!

Kattoterassilta voi ihailla katuvilinää rauhassa.

 

Vanhankaupungin riadit eli sisäpihalliset majatalot ovat tunnelmallisia majoitusvaihtoehtoja. Muita kuin marokkolaisia ravintoloita on vähän ja hyvä niin, sillä paikallinen ruoka on erinomaista. Jos kaipaat taukoa hälinästä, suuntaa kylpylään eli hammamiin.

Perillä odottavat hyvät taidemuseot ja shoppailuapajat.

Kanavakahveja ja shoppailua

Saksan Hampuria ei tule ehkä ensimmäiseksi kutsuttua kanavakaupungiksi, mutta sellainen se on. Istahda kanavan varteen terassikahville tai -lounaalle ja nauti maisemasta.

Hampurin-lennot eivät ole ihan halpoja, mutta perillä odottavat hyvät taidemuseot ja shoppailuapajat. Muista koluta läpi alati uudistuvat satama-alueet.

Luontoelämyksiä ja rentoa menoa

Etelämmäskin Saksaan kannattaa eksyä. Sveitsin ja Ranskan rajan tuntumassa sijaitsee mukava ja rento Freiburg, joka kuhisee opiskelijoita. Siksi myös edullisia ja viihtyisiä kahviloita ja ruokapaikkoja on paljon. Vanhankaupungin pikkukujat houkuttelevat shoppaajaa, Schwarzwaldin vuoristoalue luontomatkaajaa.

Ensi vuonna näissä kohteissa voi olla entistä pahemmat turistijonot! Google on paljastanut, mitä matkakohteita kaupunkilomalle haluavat ihmiset ovat hakeneet eniten tänä vuonna internetistä.

1. Tokio

Miljoonakaupunki Tokio on äärettömän viehättävä, vihreä ja kaiken puolin jännä matkakohde. Vaikka sen sanotaan olevan yksi maailman kalleimmista kaupungeista, voi siellä lomailla edullisestikin. Halpaa ja maukasta ruokaa saa kioskeista ja katukeittiöistä, majapaikkoja löytyy Airbnb:stä sekä ilmaisnähtävyyksiä ympäri kaupunkia.

Japani on asettanut tyypilliseen tapaansa kovat kasvutavoitteet: maa aikoo tuplata turismista tulevat rahat vuoteen 2020 mennessä. Google US:n hakutiedoista ilmenee, että eniten Tokio kiinnostaa 24–35-vuotiaita miehiä, jotka rakastavat teknologiaa ja erilaisia vimpaimia. Eikä ihme! Tokio on ruoka- ja teknologianörttien kestosuosikki, jossa on mielettömät shoppailumahdollisuudet.

Tämä on koettava! Japanissa yksinäistä syöjää lohduttaa Muumi

Värikäs Havanna ei jätä ketään kylmäksi. Kuva: Shutterstock
Värikäs Havanna ei jätä ketään kylmäksi. Kuva: Shutterstock

2. Havanna

Nyt on oikea aika käydä Havannassa, kun "vanha" Kuuba on yhä voimissaan – ja sen ovat matkailijatkin huomanneet. Googlen mukaan 30–40-vuotiaat miehet, erityisesti Floridasta, ovat innokkaita matkustamaan Havannaan. Yhdysvaltain presidentti Barack Obamakin vieraili tänä vuonna Kuubassa. Edellinen Kuubassa käynyt amerikkalaispresidentti oli Calvin Coolidge vuonna 1928.

Kuuban turismi porskuttaa ja kasvaa noin 20 prosentin vuosivauhtia. Pääkaupungissa Havannassa on vielä – ainakin hetken – menneen maailman nostalgiaa ja romanttista tunnelmaa. Tanssin ystäville kaupunki tarjoilee elämyksiä esityksistä kursseihin, joilla voi kehittää omaa salsataitoaan.

Katso Havannan parhaat ravintolat tästä.

Reykjavikia sympaattisempaa kaupunkia on turha etsiä. Kuva: Shutterstock
Reykjavikia sympaattisempaa kaupunkia on turha etsiä. Kuva: Shutterstock

3. Reykjavik

1960-luvulla lentoyhtiö Icelandair keksi loistavan idean, jolla houkutella turisteja yhtiön kotimaahan. Pohjois-Amerikan ja Euroopan välisillä lennoilla on mahdollisuus pysähtyä Islannissa ilmaiseksi. Nyt Islanti on yksi suosituimmista matkakohteista.

Googlen datan mukaan varsinkin 20–30-vuotiaat naiset etsivät tietoa Islannin matkoista. He ovat innostuneet muun muassa vaeltamisesta. Islanninhevosvaellus jylhissä tulivuorimaisemissa on unohtumaton elämys heille, jotka kaipaavat ratsaille.

Upeita kuvia! Reykjavik sammutti valot revontulien tieltä

Toronto on kuin pieni suuri kylä, jossa on helppo liikkua. Kuva: Shutterstock
Toronto on kuin pieni suuri kylä, jossa on helppo liikkua. Kuva: Shutterstock

4. Toronto

Toronto on Kanadan oma New York. Siellä on kaikkea uimarannoista valtaviin ostoskeskuksiin, ruokahalleihin ja viinitiloihin – kulttuuria ja urheilua unohtamatta.

Reilun tunnin ajomatkan päässä sijaitsee yksi maailman kuuluisimmista putouksista, Niagara. Sen ympärillä on paljon viinitiloja, jotka muistuttavat vihreitä laineita. Itse Torontosta löytyvät muun muassa Little Italy, Chinatown ja Little Korea, joista jokainen alue tarjoilee toinen toistaan herkullisempia ruokia. Urheiluhullut suuntaavat Hockey Hall of Fameen tai baseball-otteluun katsomaan Toronto Blue Jaysin peliä. Monet Torontoon lentoja hakevat ovatkin Googlen mukaan jääkiekkofaneja.

Lue myös! Joko sinäkin käyt kuumana Kanadan pääministeriin? Ehkä kannattaisi

Mexico Cityn aukioilla voi olla jo ensi vuonna enemmän turisteja. Kuva: Shutterstock
Mexico Cityn aukioilla voi olla jo ensi vuonna enemmän turisteja. Kuva: Shutterstock

5. Mexico City

Mexico Cityssä asuu yli 20 miljoonaa ihmistä, joten suurkaupungin vilinää sieltä ei puutu. Meksikon pääkaupungista löytyy kaikkea: designputiikkeja, museoita ja viihtyisiä puistoja. Moni tekee tänne pelkästään kulinaristisen täsmäloman jostain Meksikon lomaresortista. Omaperäinen ruoka tyydyttää haastavimmatkin makuaistit. Moni tulee kaupunkiin myös jalkapallon perässä, Google kertoo.

Tee itse! Nachot uudella tavalla – superhelppo meksikolaispiiras on todellinen herkku

Trendaavimmat Google-matkakohdehaut Suomessa

Syyskuussa tehdyistä, paikkakunnan nimen sisältävistä Google-hakusanoista voi päätellä, millaisia lomasuunnitelmia suomalaisilla on.

  • Sää Dubrovnik
  • Tunturihotelli Saariselkä
  • Tallinnan-risteilyt
  • Lomamatkat Joensuu
  • Hullu poro Levi

Yksin matkustaessa löytää sielunsisaria ja ehkä myös itsensä.

Varo ryöstöä! Varo raiskaajaa! Kuka pitää puolesi? Entä jos sattuu jotain? Tai vähintään: eikö se ole yksinäistä, kenen kanssa jakaa kokemukset?

Yksin matkustava nainen kohtaa jo matkaa suunnitellessaan ryöpyn varoituksia, kysymyksiä ja ihmettelyä.

Moni varoitus on turha. Reissussa on yllättävän sosiaalista, sillä yksin tutustuu helpommin muihin reissaajiin ja paikallisiin.

Yksinolo kaukana poissa tekee hyvää myös pääkopalle. Kun on pakko olla omien ajatustensa kanssa ja viihtyä omassa seurassaan, ajatuksiinsa ja elämäänsä saattaa hyvällä tuurilla saada selkeyttä.

Verkkomatkatoimisto Expedian kyselyn mukaan jopa 40 prosenttia suomalaisista sanoo joskus olleensa yksin lomamatkalla. Mihin tahansa ei kuitenkaan kannata reissata, vaan selvittää esimerkiksi ulkoministeriön matkustustiedotteista, mihin on fiksua matkustaa. Esimerkiksi muslimimaissa nainen matkustaa harvoin yksin. Aasiassa erityisesti keski-ikäiset sinkkunaiset herättävät uteliaisuutta. Jos kyselyt uuvuttavat, voi pika-apuna laittaa sormuksen nimettömään.

 

Sri Lankan maisemista nauttii myös yksin. Kuva: Johanna Elomaa

 

3 vinkkiä soolomatkaajalle

1. Varaudu kalleuteen. Yhden hengen huone on usein saman hintainen kuin kahden. Neuvottele kuljetuksen tai huoneen hinnasta.

2. Toisaalta reissun voi saada halvalla, koska sooloilija voi tarttua myös hajapaikkoihin.

– Lennoille saa myös todennäköisemmin upgreidauksen, sanoo Expedia-brändin Pohjoismaiden markkinointijohtaja Susanne Svensson.

3. Ravintolassa syöminen yksin ei tunnu oudolta, kun ottaa illalliselle mukaan kirjan tai syö baaritiskillä. Jos siltä tuntuu, kannattaa välttää romanttisia paratiisisaaria ja perhehotelleja.

3 x konkarinaisten vinkit

 

 


Eva Vajna.

 

Eva Vajna, 40, Lontoo, Iso-Britannia:

– Olen matkustanut yksin Thaimaassa, Balilla, Lombokissa, Intiassa, Malesiassa ja Euroopan maissa. Kaikki paikat ovat olleet naisystävällisiä. Jos käyttää maalaisjärkeä, tuntee olonsa turvalliseksi lähes missä tahansa. Jos asiat menevät pieleen, sinun pitää olla itse itsesi paras ystävä ja tukija. Matkoillani olen oppinut olemaan kiltti ja ymmärtäväinen itseäni kohtaan.

– Tällä hetkellä en menisi yksin Syyriaan ja joihinkin Afrikan maihin.

 


Sandra Basville.

 

Sandra Basville, 37, Pariisi, Ranska:

– Olen reissannut omin päin Kuubassa, Kaliforniassa, Japanissa, Brasiliassa, Balilla ja Sri Lankassa. Kun tunnistaa riskit, voi mennä pitkälti minne vain. Tarkista esimerkiksi suurlähetystön sivuilta, onko kohde tällä hetkellä turvallisuusriski. Pohjois-Amerikka, Australia, Uusi-Seelanti ja monet Aasian maat ovat turvallisia, eksoottia ja edullisia. Malesiassa, Kambodžassa ja Thaimaassa on helppo yhdistää kaupunkeja ja paratiisisaaria. Kaikkialla pärjää usein maalaisjärjellä ja terveellä itseluottamuksella. Oman mukavuusalueen rikkominen ja pelkojen voittaminen on lisäksi vapauttavaa ja palkitsevaa.

– Yksin en menisi alueille, joissa on paljon rikollisuutta, kuten Kolumbiaan, enkä äärimuslimimaihin. Costa Ricassa majapaikkani ovessa oli tarantella, kylpyhuoneen lavuaarissa pyton. En lähtisi yksin enää viidakkovaelluksille, jossa luonto ja eläinkunta on villiä. Toki myöhemmin kauhukokemuksistakin on tullut arvokkaita muistoja.

– Yksinäinen nainen kohtaa helposti ahdistelua, ja silloin pitää osoittaa olevansa vahva. Olen oppinut sanomaan tiukoissa tilanteissa: ”Kiitos, että kunnioitat minua.” Kokeile, se toimii!

 

Maryam Schindler.

 

Maryam Schindler, 34, Hannover, Saksa:

– Yksin olen ollut Indonesiassa, Vietnamissa, Kambodžassa, Thaimaassa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. Suosittelen soolomatkaajille Balia, Lombokin Gili-saaria ja Thaimaata. Australiassa ja Uudessa-Seelannissa tuntee aina olonsa turvalliseksi.

– Minulla on pakistanilaiset juuret, mutta Intiaan en lähtisi yksin. Saapuessani Delhiin meteli ja miljoonat ihmiset, kaoottinen liikenne ja kaikkialla vallitseva köyhyys oli haastavaa ottaa vastaa. Olin iloinen, että matkustin silloin ystäväni kanssa ja koin tunnemyrskyt sekä myös ilon hetket yhdessä jonkun kanssa.

Islantilaisten tempaus sai somekansan huomion. Jaa sinäkin revontulibongauksesi Me Naisten syyskuvakilpailussa.

Islannin pääkaupunki Reykjavik sammutti suurimman osan kaupungin katuvaloista ja kehotti myös asukkaitaan sammuttamaan valot keskiviikkoiltana kello kymmenen ja yhdentoista välillä. Tavoitteena oli, että kaupunkilaiset ja matkailijat näkisivät revontulet vielä paremmin.

Sosiaalisen median hurmanneesta tempauksesta uutisoivat monet ulkomaiset mediat, kuten brittilehti Telegraph ja uutistoimisto CNN. Olisikohan tässä markkinointi-idea Suomellekin?

Ilmeisesti valojen himmentäminen kannatti, sillä Instagramissa ja Twitterissä on jaettu huikean kauniita kuvia kaupungin revontulista.

 

オーロラ

Kuva, jonka hoshi (@xingqiaoyan) julkaisi

 

Magical nights...

Kuva, jonka D•o•n•n•a D•T (@directionless_donna) julkaisi

Mutta näyttivät revontulet kaupungin valojenkin kera uskomattomilta.

Oletko sinä nähnyt revontulia?

Myös Suomessa alkusyksy on loistoaikaa bongailla revontulia. Mitä pohjoisemmas matkaa, sitä todennäköisemmin niitä näkee. Jopa Helsingissä revontulia esiintyy Ilmatieteen laitoksen mukaan keskimäärin noin kerran kuukaudessa, mutta kaupungin valot estävät niiden näkemisen.

Oletko onnistunut bongaamaan taivaan väriloistoa? Vielä ehtii osallistua Me Naisten kuvakisaan, jossa kysytään, mikä on ihaninta syksyssä.

Kilpailu jatkuu 2. lokakuuta asti. Osallistu omalla kuvallasi täällä, voit voittaa kirjapalkinnon.

Miia lähetti Me Naisten kuvakilpailuun otoksen syksyn värivaloista.
Miia lähetti Me Naisten kuvakilpailuun otoksen syksyn värivaloista.

Oletko nähnyt tänä syksynä revontulia?