Korsikan pääkaupunki on Ajaccio. Kuva Matti Niskanen.

Toisenkin matkan jälkeen jäi tunne, että Korsikalta löytyisi vieläkin paljon kiinnostavaa.

Kun teimme ensi kertaa vajaan viikon matkan Korsikalle, emme olleet varautuneet saaren monipuolisuuteen. Saari olisi vaatinut enemmän aikaa.

Toisenkin matkan jälkeen jäi tunne, että Korsikalta löytyisi vieläkin paljon kiinnostavaa. Ehkä saaren runsas tarjonta onkin parasta sulatella useassa erässä.

Korsikan sijainti Välimeren pohjoisosassa ei lupaa isoja yllätyksiä. Kuitenkin se on varsin erilaista Eurooppaa, omalla tavallaan hyvin kiehtova paikka.

Tämä johtuu sijainnista kahden maanosan välissä ja saaren monien valloittajien jättämästä perinnöstä. Jos lähtee Korsikalle vain rantalomalle, menettää paljon.

Syksy ja kevät ovat parasta aikaa

Marraskuun alussa on rannoilla keskimäärin vielä lähes 20 astetta lämpöä. Sateiden määrä kasvaa myöhäissyksyllä. Tilaston mukaan on marraskuussa yksitoista sateista päivää, mutta emme pitäneet sitä kovin suurena haittana.

Meitä houkuttelivat leutojen välimerellisten ilmojen lisäksi väljyys ja matalan sesongin hinnat hotelleissa ja liikennevälineissä. Elämänmenokin tuntuu aidommalta, kun turistit ovat poissa.

Toisaalta osa hotelleista sulkee ovensa talvikaudeksi ja liikenneyhteyksiä harvennetaan tai jopa lopetetaan. Valoisa aikakin on lyhyempi kuin kesällä.

Rantaviivaa yli 1 000 kilometriä

Korsika on pohjos-eteläsuunnassa vain 180 kilometriä pitkä ja leveydeltään enimmillään 83 kilometriä. Rantaviivaa on silti yli 1 000 kilometriä. Rannat ovat rikkonaiset ja korkeuserot suuret; yli neljä viidesosaa saaresta on vuoristoa.

Korkein kohta, Monte Cintu, kohoaa yli 2 700 metriin. Uimarantojen ja vehmaitten, rotkomaisten laaksojen taustalla kohoavat lumihuippuiset vuoret tarjoavat haastetta patikoijille, kiipeilijöille, vuoristopyöräilijöille ja helmi- maaliskuussa myös laskettelijoille.

Saari on asutuskeskusten ulkopuolella harvaan asuttu ja alkuperäisen oloinen. Varsinkin pohjoisinta kärkeä, Cap Corsea kuvataan autioksi purjehtijoiden ja kalastajien valtakunnaksi. Saaren tähän puoleen pääsee parhaiten tutustumaan vuokraamalla auton.

Turistien suosiossa on varsinkin saaren luoteiskulma, Balagnen alue. Kävijöistä suurin osa tulee Ranskasta. Matkailijat hakevat saarelta rantaa, luontoa ja rauhaa, mutta myös kulttuuria.

Saarelta löytyy myös arkeologisesti kiinnostavia kohteita. Kuuluisin on pääkaupunki Ajaccion ja Proprianon välillä sijaitsevaan Filitosan alue, jossa on kivipatsaita eli menhireitä jopa 8 000 vuoden takaa.

Itsepäisten ihmisten saari

Valtaosa asukkaista pitää itseään korsikalaisina ja vasta toissijaisesti ranskalaisina. Lähimenneisyydessä itsenäisyyden kaipuu on ilmentynyt väkivaltaisillakin tavoilla, kun separatistit ovat ajaneet asiaansa

Meille kerrottiin, että tavoitteena on suurempi taloudellinen riippumattomuus emämaasta, ja niinpä mielenilmaisujen kohteena ovat olleet paikalliset virka-miehet eivätkä matkailijat. Viime vuosina on saarella ollut kohtuullisen rauhallista.

Korsikan virallinen kieli on ranska mutta traditionaalinen, italiaa muistuttava oma kieli, corsu, elää uutta tulemistaan. Corsua opetetaan nykyään saaren kouluissa.

Perille lentäen tai lautalla

Autolla saareen on helppo tutustua, mutta kuljettajan on varauduttava keskittymään paikoin vuoristo-olosuhteisiin sekä varsinkin talviaikaan nopeasti vaihtuviin sääoloihin.

Saaren keskiosissa tienviittojen ranskankielinen osuus on monesti sotkettu, ja jos tekstiä on näkyvissä, se on corsun kieltä.

Suoria reittilentoja ei Suomesta Korsikalle ole. Koneen vaihto käy esimerkiksi Pariisissa tai Nizzassa. Ranskan sisäiset lennot ovat kuitenkin niin kalliita, että jatkoyhteys maksaa helposti saman kuin tarjouslento Nizzaan.

Me päädyimme jatkamaan Nizzasta lautalla. Nopea Mega Express 4 taittoi välin kuudessa tunnissa. Saarelle on hyvät yhteydet myös Italian puolelta.
Marraskuun alussa on vuoroja karsittu, mutta viikonlopun pikalautta Ajaccioon sopi aikatauluumme mainiosti.

Menomatka maksoi kympin, paluumatkan sai alle satasella. Lautat lähtivät satamasta jo 15-20 minuuttia ennen ilmoitettua lähtöaikaa. Kiireetön oma aikataulu tässä kohdassa voi pelastaa harmeilta.

Suurimmat lautat eivät kalpene ruotsinlaivojemme rinnalla koon tai sisustuksen suhteen. Tax free -myymälää tai railakasta juhlimista on niistä kuitenkin turha etsiä.

Karsitut lauttavuorot pakottivat palaamaan jo paluulentoa edeltävänä päivänä Toulouniin, josta jatkoimme junalla Nizzaan. Emme pitäneet lainkaan pahana päästä katselemaan Rivieran rantaa junan ikkunasta ja yöpymistä Nizzassa.

Vinkki: omatoimimatkan oleelliset siirtymiset on syytä selvittää ja varata ajoissa.

Tarina jatkuu! Ensi kerralla Euroopan erikoisin junareitti.

Lue Korsikasta myös Matkaoppaan numerosta 3/2013.

KORSIKA

Sijainti  Korsika on Ranskalle kuuluva hallintoalue (hallinnollinen yhteisö) Välimerellä Italian ja Ranskan välissä. Saaren pituus on 180 km ja leveys 83 km.
Pinta-ala  8 680 km², josta 86 % vuoristoa.Korkein kohta on Monte Cintu, 2 706 m. Kahden kilometrin huippuja yli 50, saaren keskikorkeus 570 m.
Asukkaita  Vajaat 300 000.
Pääkaupunki  Ajaccio, vajaat 60 000 asukasta.
Kieli  Ranska ja paikallinen kieli corsu.
Raha  Euro.
Aikaero  Suomeen -1 tunti.
Suuntanumero  +33-495  (Ranska-Korsikan alue)
Matkailijoita Vuonna 2007 Korsikalla kävi 2,4 miljoonaa turistia valtaosin huhtikuusta lokakuun alkuun kestävän sesongin aikana.
Ilmasto  Rannoilla Välimerellinen ilmasto. Elokuussa päivien keskilämpötila kohoaa 30 asteeseen. Lokakuussa päiväkeskilämpö on 23 ja marras-kuussa 17 astetta. Vuoristossa on lähinnä alppi-ilmasto ja viileämpää. Sadepäiviä on Ajacciossa heinäkuussa 1 ja joulukuussa 13.
Junien ja bussien aikatauluja  www.corsicabus.org
Lisätietoa 

www.holidaysincorsica.co.uk

www.summitpost.org/area/range/180735/corsica-corse.html

www.corsica.net

www.visit-corsica.com

Kävisikö suukko mistelinoksan alla vai itse tehty olkikoriste joulukuuseen? Joulutoreilta ei mitään puutu.

1. Tuomaan Markkinat, Helsinki. Täältä löytyy niin kansainvälinen joulufiilistely (mistelinoksat, karuselli, kuuman juoman kanssa vaeltelu) kuin kotimainen tunnelmakin: Puurohullu-kioskin tuunatut joulupuurot, puusauna Tori-korttelissa ja merituulelta suojaamaan koirankarvalapaset.

2. Fiskarsin Ruukin joulu, Raasepori. Kymmenet tuottajat myyvät paikallisia herkkuja Maan maut -ruokatapahtumassa (5.–6.12.). Viikonloppuisin joulukuusisafari vie traktorin kyydissä kuusiviljelmälle, josta voi ostaa kuusen kotiin. Ja muista samalla reissulla museon kahvilan olkityöpaja: seuraava olkikoriste onkin omin käsin tehty!

3. Porvoon superviikonloppu 12.–13.12. Porvoon joulumarkkinat Vanhassa Porvoossa sekä muun muassa Taidetehtaan joulumarkkinat, Wanhan ajan joulumarkkinat ja Annan joulumarkkinat.

4. Tiernatori, Oulu. Ensimmäistä kertaa järjestettävä joulutori. Tiedoksi tiernapoikafaneille: he esiintyvät joka päivä!

+ Muista myös Tampereen tunnelmallinen joulutori sekä Turussa joulutunnelmaa luovat nukkekotinäyttely Aboa Vetus & Ars Nova -museossa sekä Turun Linnan ja Apteekkimuseon joulupöytänäyttelyt.

Portland on Yhdysvaltojen kuumimpia ruokakaupunkeja ja maan hipsteripääkaupunki. Siellä on kätevä pyöräillä oluelta toiselle ja syödä edullista katuruokaa. Plussana pohjoismainen fiilis!

Portlandia kutsutaan hipstereiden pääkaupungiksi. Turistin luulisi siis törmäävän jo lentokentän aulassa ruutupaitakansaan ja muhkeapartaisiin miehiin. Mutta hipsterit ovat kuin porot Lapissa – saattaa kulua hetki ennen kuin ensimmäinen kävelee vastaan. Tosin se hetki ei todennäköisesti ole pitkä.

Vaikka Portlandin liikekeskusta toimistorakennuksineen on yhtä kolea kuin missä tahansa muualla, havumetsien ympäröimä kaupunki on mittakaavaltaan inhimillinen. Suurin osa rakennuksista on matalia, ja omakotialueet ovat täynnä suloisia puutaloja. Jo vartin matkaa pidetään täällä pitkänä. On jalkakäytäviä, pyöräteitä, julkinen liikenne ja horisontissa häämöttävät lumihuippuiset vuoret. Ja kaikki harrastavat retkeilyä, vaeltamista ja telttailua.

Portland on luovan luokan puuhamaa. Hinnat olivat ennen vielä edullisemmat, mikä veti puoleensa luovaa väkeä. Syntyi kulttuuri, jossa ihaillaan käsityöläisyyttä, syödään lähiruokaa, viljellään kasviksia takapihalla ja perustetaan pienpanimoita.

 

Vihanneksia kasvatetaan jopa katukäytävillä.

 

Suomalainen Wille Yli-Luoma muutti Portlandiin, koska täällä voi lumilautailla ympäri vuoden. Hän muistaa, kuinka kymmenen vuotta sitten omakotitalon sai vuokrattua alle tuhannella dollarilla kuussa. Neljän kaverin kimpassa asuminen tuli todella halvaksi. Eikä ruoka ole maksanut arvonlisäverottomassa osavaltiossa koskaan paljon.

Nyt kaupungin suosio on vilkastuttanut muuttoliikkeen ja vuokrat ovat nousseet, mutta paikan vihertävä ja vasemmalle kallellaan oleva poliittinen ilmasto houkuttelee edelleen idealisteja.

Leppoisa elämä vetää myös osaavaa ravintolaväkeä. Ravintoloissa saa laatuannoksen jo kahdeksalla eurolla, huomattavasti edullisemmin kuin New Yorkissa tai San Franciscossa. Ei siis ihme, että Portland on nyt kaikkien ravintolamaailmaa seuraavien huulilla.

 

Parta siellä, toinen täällä. Portland tunnetaan hipstereistään.

 

Kärryistään kuuluisa

Portlandin keskustassa ei ole McDonaldsia, Burger Kingiä tai Taco Belliä, mutta niiden sijaan kaupungissa on 550 ruokakärryä. Suomalaista nakkikioskia muistuttavat kojut ovat kerääntyneet ryppäiksi parkkipaikoille ja kadunpätkille, eivätkä ne ole uusi villitys.

– Vuonna 1984 ruokakojut siirtyivät tienposkesta parkkialueelle, Food Carts Portland -sivuston päätoimittaja Brett Burmeister kertoo.

Brett vetää katuruokakierroksia. Hän näyttää meille burritokojun, joka on ollut samoilla sijoilla 90-luvulta asti. Vieressä seisoo kärry, jossa myydään viime aikojen hittituotetta, grillattuja juustoleipiä. Ne ovat kuulemma jokaisen amerikkalaisen lapsuusherkkua.

Ruokavalikoima on hämmästyttävän lavea: löytyy havaijilaista pizzaa, suolaisia vohveleita, jopa poromakkaraa.

Pizzalle pirskotetun tryffeliöljyn huumaava tuoksu ehtii tuskin hälvetä, kun siirrymme tacotiskille ja tilaamme kolmen euron tacoannoksen. Pehmeä kuori, mehevät täytteet ja sopivasti puraisevat soosit. Tästä syystä siis portlandilaiset syövät ulkona useita kertoja viikossa.

Parhaat annokset

Kaupungin kuuluisin ja ehkä myös paras ruokakoju on Nong’s Khao Man Gai, joka erottuu keskustan kojurivistöstä keltaisella kopillaan ja pisimmällä jonollaan. Sen pehmeä kana jasmiiniriisin ja inkiväärikastikkeen kanssa on yksinkertainen mutta lyömättömän herkullinen.

 

 

Toinen järisyttävän hyvää thaisapuskaa tarjoava ravintola on joen toisella puolella sijaitseva Pok Pok, josta tuli maailmankuulu tahmean kanansiipiannoksensa (14 euroa) ansiosta.

Portland on perinteisesti ollut vähävaraisen vaihtoehtoväen kaupunki. Siksi kaupungin ruokatarjonta on painottunut kohtuuhintaisiin paikkoihin ja ruokakärryihin. Katuruoka-annokset maksavat kolmesta yhdeksään euroa, ravintoloissa pääruuan voi saada jo seitsemällä eurolla.

Pienpanimo joka korttelissa

Käsityöoluiden vallankumous on pannut jenkkioluet uuteen uskoon, ja nykyisin ne näyttävät suuntaa muulle maailmalle. Portlandia pidetään Yhdysvaltojen olutpääkaupunkina. Alueelta löytyy yli 70 panimoa, ja niitä tulee koko ajan lisää.

Olutbuumi on tosin paikoin mennyt överiksi. Jos lähdet satunnaiselle pubikierrokselle, saatat eksyä oluttupaan, joka on perustettu vain siksi, että mallasjuoma on nyt trendikästä. Mutta jos kohdalle osuu Commons tai Deschutes, astu oluttaivaaseen.

Päänähtävyys: donitsit

Kaupungin suosituimpia nähtävyyksiä on punkkareiden perustama donitsikauppa. Voodoo Doughnut aloitti 90-luvulla bailukansan palvelijana. Humaltuneet juhlijat innostuivat aamuyöllä auki olevasta leipomosta, jonka donitseissa oli huumoria. Donitsin reikään saatettiin asettaa lääkemuki, jossa oli krapulaa ehkäisevää juotavaa.

Tunnetuin kaupan tuotteista on nukkemunkki, johon on tökätty suolatikkuja kuin voodoo-neuloja. Myös pekonidonitsi löytyy listalta.

 

Maistuisiko pekoni-vaahterasiirappidonitsi?

 

Jos arvostat donitseissa laatua enemmän kuin vitsikkyyttä, pistäydy Blue Star -leipomossa. Puraisu sen mustikka-basilika-donitsista kertoo, miksi liike on laajentunut Japaniin asti.

Mustanaan kahviloita

Kahvi ja pienpaahtimot kuuluvat hipsterielämään, ja Portlandissa se näkyy. Kaupungilla on jopa vastineensa Seattlen Starbucksille: Stumptown-kahvilaketju. Sen kuppilat ovat tyylikkäitä, ja sumppi tasalaatuisen hyvää. Ne ovat myös hyviä paikkoja viileiden tyyppien bongaamisen. Ai, lahkeet kääritään noin. Ja huopahattu sopii sortsiasuun.

Stumptownin tunnetuimpia tuotteita on kylmähaudutettu kahvi, jota myydään mustassa vanhan ajan lääkepulloa muistuttavassa lasipullossa.

 

Wille Yli-Luoma pyörittää kahta kahvilaa.

 

Portlandin kahviskenessä puuhaa myös kahden kahvilan ja yhden paahtimon Heart-ketjun omistaja Wille Yli-Luoma. Hänet tunnetaan vaaleapaahtoisen kahvin osaajana, ja marraskuussa hän toi Portlandiin lisää suomalaisuutta, kun Heart-kahvila alkoi myydä karjalanpiirakoita ja korvapuusteja. Tiesitkö muuten, että tacopuristin on kätevin vehje karjalanpiirakkakuorien tekemiseen?

Metsän siimekseen

– Portlandissa parasta on, että kaupunki on keskellä metsää ja joka paikasta on lyhyt matka hienoille vaelluspaikoille. En haluaisi asua missään muualla, koska rakastan retkeilyä – kuten lähes kaikki portlandilaiset, sanoo Brianne Sabin.

Briannen suosikkeihin kuuluvat Dan & Louis -ravintolan osterishotit.

– Otan Dan & Louisissa setin shotteja, joissa on pohjalla tuore osteri, päällä vodkaa ja mausteena chilikastiketta. Vedän herkut yhdellä kulauksella.

Hän suosittelee turisteille myös vintage-kauppojen katu.

– Hawthorne Streetillä on indie-putiikkeja ja vanhojen vaatteiden vintage-kauppoja vieri vieressä. Grunge-ajasta muistuttavat baha mexico -ponchot ovat kovassa huudossa.

Eikä pidä unohtaa Poplandiaa!

– Kaupungin oma popcornpuoti myy artesaanipoppareita, joissa ei käytetä geenimanipuloitua maissia. Ruskeisiin tyylikkäisiin paperipusseihin pakattuja popcorneja löytyy makeina (suolakaramelli-vadelma) ja suolaisina (merisuola-etikka ja kahvi-olut) versioina.

Kaunis, pikkuruinen Vilna kutsuu herkuttelemaan.

Vain reilun tunnin lentomatkan päässä Helsinki-Vantaalta komeilee Liettuan pieni pääkaupunki Vilna.

Vilnassa on todella edullista syödä ravintoloissa ja tasokkaita paikkoja on paljon – viinibaareista ja olutravintoloista puhumattakaan. Liettualaiset ovat ylpeitä omasta farmhouse ale -tyyppisestä oluestaan, joka tosin maistuu peruslageriin tottuneesta hieman vähähiilihappoiselle kotikaljalle. Bongaa ainakin nämä ihanat ravintolat ja baarit:

Balzac. Ranskalaisen keittiön aarteita sympaattisessa ravintolassa. Lasku kahdelta juomineen jää silti helposti alle 50 euron. Savičiaus gatvė 7

Kitchen. Suosittu lounaspaikka. Skandinaavistyyppinen sisustus ja mukava henkilökunta. Kolmen ruokalajin lounaan kahdelle saa alle 30 eurolla. Ravintolalla on vain Facebook-sivut. Didžioji gatvė 11

Bistro 18. Bistron annokset ovat suuria ja maukkaita. Mutkatonta huolella valmistettua ruokaa. Stiklių gatvė 18

Bambalyne. Olutravintola tunnelmallisessa kellarissa. Juoma haetaan mutkattomasti itse kaapista ja maksetaan kassalle. Stiklių gatvė 7

In Vino. Viinibaari, jossa käyvät kaikki. Lämmitetyllä terassilla tarkenee pitkälle syksyyn. Aušros Vartų gatvė 7

Ravintolailta ei tunnu törsäilyltä, kun kolme henkeä nauttii illallisen viineineen lähes samaan hintaan kuin Suomessa yksi.

Tallinna on tuttu shoppailu- ja hemmottelukaupunki, mutta viime vuosina kaupunki on noussut myös suosituksi fini dining -kohteeksi. Kysyimme Tallinnassa vuodesta 2013 asuneelta vapaalta toimittajalta, Anna Laineelta, mihin ravintoloihin kannattaa piipahtaa.

”Heti perustamisensa jälkeen Viron 50 parhaan ravintolan listaykköseksi nousi Noa. Jokaisesta pöydästä on merinäköala. Menu on kalapainotteinen ja ruoka taivaallista. Noassa voi varata myös kokin pöydän, jossa kokki valmistaa maistelumenuita ruokailijoiden katsellessa.” Ranna tee 3

Tuljakin tilalla oli ennen vanha neuvostoaikainen paviljonkikahvila. Rakennus oli romahtamispisteessä, mutta se entisöitiin upeaksi.” Pirita tee 26 E

”Yksi ikisuosikeistani on kulttuuriravintola Pegasus. Se sijaitsee kirjailijoiden talossa, jossa asuivat neuvostoajan nimekkäät kynäniekat. Menu on sekoitus virolaista ja ranskalaista keittiötä. Punajuuririsotto on taivaallista. Myös Virolle tyypilliset maksa- ja liharuuat maistuvat.” Harju 1

Bistro Salt on piskuinen paikka, joten pöytävaraus kannattaa tehdä. Ravintola on suloinen: talvella, kun paikka on täynnä ihmisiä, höyry tulvii ulos ovesta. Testaa esimerkiksi ostereita.” Vase 14

Kolm Sibulatin kokeilla on venäläinen tausta. Täällä venäläinen ruoka kohtaa aasialaisen.” Telliskivi 2

Lue lisää:

Ota haltuun Tallinnan trendikkäimmät kuppilat – pieni opas Kalamajaan

Lue nämä pikapalat Tallinnasta ja Virosta

Pärnun ja Haapsalun kylpylöissä kokee jotain uutta ja ihanaa