Jane Austen -festivaalien aikaan pääsee ihailemaan 1700- ja 1800-luvun tyylin katukuvaa. Kuva: Jenny Brandt

Suloisen kylpyläkaupungin tunnelmasta nauttivat muutkin kuin austenistit. Herkkuja on tarjolla niin Jamie Oliverin kuin Michelin-ravintoloiden malliin, shoppailukadun silmänruokaa unohtamatta.

"Ladies, make haste! Rouvat, kiirehtikää!" hoputtaa livree­takkiin pukeutunut punakka seremoniamestari.

Naiset tarttuvat empiremekkojensa helmoihin ja pujahtavat sisään juhlasalin ovesta. Hetkeä myöhemmin kuuluu kolme hurraahuutoa: uusi Guinnessin maailmanennätys on syntynyt. Bathin Assemby Rooms’iin on ­kokoontunut kaikkiaan 550 Yrjöjen ajan (1714–1830) asuihin pukeutunutta Jane Austen -intoilijaa. Kirjailijan nimeä kantava, vuosittainen festivaali Bathissa on alkanut.

Jane Austen tuskin aavisti olevansa yksi Bathin tulevista vetonauloista muuttaessaan kaupunkiin 25-vuotiaana perheensä kanssa vuonna 1801. Vilkas, yläluokan suosima kylpyläkaupunki oli salanimellä kirjoittavalle papintyttärelle todellinen piristysruiske.

– Bath inspiroi Austenin kirjoittamista. Hän tapasi täällä koppavia henkilöitä, jotka myöhemmin päätyivät hänen teoksiinsa, kertoo ­Jane Austen -festivaalin johtaja Jackie Herring.

Vaikka nyky-Bath ottaa kaiken irti yhteydestään Britannian rakastetuimpaan kirjailijaan, on kaupungilla annettavaa myös niille, jotka eivät välitä Austenista tuon taivaallista.

Hunajanvärisestä kalkkikivestä rakennettu ydinkeskusta on kompakti ja juuri sopivan kokoinen ­kävelyyn. Milsomin kuulu ostos­katu vetää vertoja Lontoon Oxford Streetille. Bathin keskustassa pyöriessä on vaikea päättää, ihaillako Unescon suojelemaa Yrjöjen ajan arkkitehtuuria vaiko tyhjentää lompakkonsa Top Shopin tiskille.

Päänraavintaa aiheuttaa myös ravintolatarjonta, joka kattaa kaiken Jamie Oliverin italialaisesta Michelinin tähden ravintoloihin – joita 80 000 asukkaan kaupunkiin mahtuu jopa kolme. Onneksi Lontoon Paddingtonin juna-asemalta hurauttaa Bathiin vain puolessatoista tunnissa.

”Voi, kukapa koskaan voisi väsyä Bathiin!” Austenin romaanisankaritar Catherine Morland huudahtaa. Totta, yhä vain.

Span kattoterassialtaalta on näkymät tuomiokirkolle. Kuva: Thermae Bath Spa.

Pulahduksia ja samppanjaa

Bathin mineraalivesiä pääsee ­kokeilemaan uudessa Thermae-kylpylässä. Ylimmän kerroksen kattoaltaalta on hieno näkymä Bathin tuomiokirkolle Bath ­Abbeylle. Parhaimmillaan ulko­altaan lämmin, poreileva vesi on hieman koleana eli peribrittiläisenä syyspäivänä. Modernissa kylpylässä on kaksi isoa allasta ja useita aromaattisia höyrysaunoja. Kylpylään pääsevät vain yli 16-vuotiaat. Sisäänpääsymaksuun kuuluvat kylpytakit, joissa voi pistäytyä kylpylän ravintolaan vaikka nauttimaan lasin samppanjaa.

Thermae Bath Spa, Hot Bath Street.

Kahden tunnin spa 27 £ (34 €), koko päivä 57 £ (72 €).

Makeita unia

Aikamatka 1700-luvulle jatkuu Avon-joen toisella puolen Sydney Gardens -puutarhassa. Kanaalien, temppelien ja siltojen koristama keidas oli aikanaan suosittu konserttien, aamiaisten ja tanssiaisten tapahtumapaikka, joihin myös ­Jane tiettävästi osallistui.

Austenin perhe asui puutarhaa vastapäätä 1801–1805. Jane Austen -kokemuksen voi kruunata vuokraamalla jonkin talon neljästä valoisasta huoneistosta. Aivan Austenin ajan tunnelmissa ei tarvitse majoittua, sillä huoneistoissa on nykyään juokseva vesi, sähköt sekä langaton nettiyhteys.

Vaihtoehto majoitukselle on viehättävä Yrjöjen aikainen huvila Bloomfield House, jossa aamiaispaahtoleipä tarjotaan hopeisesta telineestä ja kuninkaallinen pekoni tuotetaan – näin isäntä vakuuttaa – Walesin prinssin maatilalla.

Jane Austen’s Home, Sydney Place No. 4. Huoneisto alkaen 99 £ (125 €) / yö.

Bloomfield House, 146 Bloomfield Road.  2 hh alkaen 115 £ (146 €) / yö.

Hiusneuloja etsimässä?

Austenin romaaneissa sankarittaret shoppailevat Milsom Streetillä musliinikangasta, nappeja, hattuja ja hiusneuloja. Paljon ei ole parissa sadassa vuodessa muuttunut, sillä vuonna 2010 Milsom äänestettiin koko Britannian parhaaksi muoti­kaduksi.

Ketjuliikkeille nyrpistelevä voi tehdä löytöjä pienemmiltä sivukaduilta, joihin on asettunut itsenäisiä käsityö-, antiikki- ja herkku­puoteja.

Shoppailun lomassa voi nautiskella Bathin kahviloissa. Kuvs: Jenny Brandt.

Ja se herra Darcy, ah!

Gay Street on austenisteille pakollinen pysähdyspaikka. Ulkopuolelta voi ihailla numeron 25 rakennusta, josta kirjailija vuokrasi huoneistoa äitinsä ja sisarensa kanssa perheen isän kuoleman jälkeen.

Numerossa 40 sijaitsee Austenin kotitalon kaltainen rakennus, ja siellä on Jane Austen -keskus. Yläkerran Yrjöjen-aikainen teehuone on mitä viihtyisin. Aikakauden asuun pukeutunut tarjoilija kattaa pöytään Tea with Mr. Darcy -setin: kolmiovoileipiä, minileivoksia ja lasillisen kuohuvaa. Teehuoneen seinällä komeilee, kas, monien mielestä se paras herra Darcy, Colin Firth vuosimallia 1995.

Teehetken jälkeen voi tutustua keskuksen vaihtuviin näyttelyihin sekä alakerran myymälän tarjontaan. Muutkin kuin austenistit huokailevat kaupan korujen, kirjojen, vaatteiden ja koristeiden äärellä.

Saanko tämän valssin?

Ja mitäpä olisi Jane Austen -matka ilman häivähdystä tanssiaisten houkuttelevasta ilmapiiristä? Bennett Streetillä voisi helposti kävellä elämänsä elämyksen ohi. Ylähuoneet (The Assembly Rooms) on vaatimattoman näköinen kivi­rakennus, mutta sisältä paljatuu häikäisevä tanssisali, jonka katosta riippuvat massiiviset kattokruunut.

Vain hienoista mielikuvitusta harjoittamalla voi siirtyä toukokuun 12. päivään 1801, jolloin Austen vieraili Ylähuoneilla, joi teetä sukulaistensa kanssa ja seurasi juopuneen seurapiiripariskunnan edes­ottamuksia. Austeninsa lukeneet tuntevat Ylähuoneet ­romaaneista Neito vanhassa linnassa ja Viisasteleva sydän.

Lue myös:

Täällä astut Downton Abbeyn maailmaan

Briteissä hemmottelu kuuluu jokaiselle naiselle

Viehättävä viinialue Santa Barbara on kuin Etelä-Espanja Kaliforniassa.

Jos suurkaupungin kiireet alkavat kyllästyttää Los Angelesissa lomaillessa, runsaan 150 kilometrin päässä Losista pohjoiseen sijaitsee Santa Barbara. Ajomatka sinne kestää alle kaksi tuntia, junamatka kaksi ja puoli. Perillä Santa Barbarassa tunnelma ja maisemat ovat kuin suoraan Etelä-Espanjasta: hyvä paikka laittaa aivot narikkaan päiväksi tai pariksi.

Kalifornia on Yhdysvaltain isoin viinintuottaja-alue, ja Santa Barbara puolestaan on yksi Kalifornian parhaista paikoista maistella viinejä. Saa viiniä kuivallakin maalla, mutta hauskinta siemailu on Sipping on the Sea -viininmaisteluristeilyllä. Jos ei välitä viineistä, auringonlaskun katseleminen merellä on silti ihana kokemus.

Rentoon lomapäivään sopii opastettu sight seeing -kierros. Jenkeissä kyse ei ole puuduttavasta vuosilukujorinasta, vaan oppaat ovat kuin parhaita stand up -komiikoita. Kierroksen aikana voi saada selville muun muassa Kim Kardashianin häävastaanoton sijainnin, kaupungin kalleimpien margaritojen myyntipaikan ja historiaakin kiinnostavina palasina.

Paras tapa nauttia auringonlaskusta: viininmaisteluristeily Santa Barbaran edustalla. Kuva: Viivi Aaltovesi
Paras tapa nauttia auringonlaskusta: viininmaisteluristeily Santa Barbaran edustalla. Kuva: Viivi Aaltovesi

Syö kuin paikallinen

Santa Barbarassa asuvat Jen Trupiano, Kim DeVenne ja Tina Love antavat parhaat ravintolavinkkinsä kaupunkiin:

1. Lucky Penny – Viihtyisä ja edullinen pikku ravintola, josta saa rapeita pizzoja ja raikkaita salaatteja.

2. Arigato – Jos pidät sushista, rakastat Arigatoa.

3. Brobhy Bros. – Rantaravintola on kuuluisa meren antimista. Maista clam chowderia eli kermaista simpukkakeittoa.

4. Locitas – Uusi, tyylikäs espanjalainen tapas-ravintola, jolla on terassi.

5. Super-Rica – Pieni mutta tunnettu tacopaikka. Santa Barbarassa on muutenkin tarjolla paljon meksikolaista.

Kävisikö suukko mistelinoksan alla vai itse tehty olkikoriste joulukuuseen? Joulutoreilta ei mitään puutu.

1. Tuomaan Markkinat, Helsinki. Täältä löytyy niin kansainvälinen joulufiilistely (mistelinoksat, karuselli, kuuman juoman kanssa vaeltelu) kuin kotimainen tunnelmakin: Puurohullu-kioskin tuunatut joulupuurot, puusauna Tori-korttelissa ja merituulelta suojaamaan koirankarvalapaset.

2. Fiskarsin Ruukin joulu, Raasepori. Kymmenet tuottajat myyvät paikallisia herkkuja Maan maut -ruokatapahtumassa (5.–6.12.). Viikonloppuisin joulukuusisafari vie traktorin kyydissä kuusiviljelmälle, josta voi ostaa kuusen kotiin. Ja muista samalla reissulla museon kahvilan olkityöpaja: seuraava olkikoriste onkin omin käsin tehty!

3. Porvoon superviikonloppu 12.–13.12. Porvoon joulumarkkinat Vanhassa Porvoossa sekä muun muassa Taidetehtaan joulumarkkinat, Wanhan ajan joulumarkkinat ja Annan joulumarkkinat.

4. Tiernatori, Oulu. Ensimmäistä kertaa järjestettävä joulutori. Tiedoksi tiernapoikafaneille: he esiintyvät joka päivä!

+ Muista myös Tampereen tunnelmallinen joulutori sekä Turussa joulutunnelmaa luovat nukkekotinäyttely Aboa Vetus & Ars Nova -museossa sekä Turun Linnan ja Apteekkimuseon joulupöytänäyttelyt.

Portland on Yhdysvaltojen kuumimpia ruokakaupunkeja ja maan hipsteripääkaupunki. Siellä on kätevä pyöräillä oluelta toiselle ja syödä edullista katuruokaa. Plussana pohjoismainen fiilis!

Portlandia kutsutaan hipstereiden pääkaupungiksi. Turistin luulisi siis törmäävän jo lentokentän aulassa ruutupaitakansaan ja muhkeapartaisiin miehiin. Mutta hipsterit ovat kuin porot Lapissa – saattaa kulua hetki ennen kuin ensimmäinen kävelee vastaan. Tosin se hetki ei todennäköisesti ole pitkä.

Vaikka Portlandin liikekeskusta toimistorakennuksineen on yhtä kolea kuin missä tahansa muualla, havumetsien ympäröimä kaupunki on mittakaavaltaan inhimillinen. Suurin osa rakennuksista on matalia, ja omakotialueet ovat täynnä suloisia puutaloja. Jo vartin matkaa pidetään täällä pitkänä. On jalkakäytäviä, pyöräteitä, julkinen liikenne ja horisontissa häämöttävät lumihuippuiset vuoret. Ja kaikki harrastavat retkeilyä, vaeltamista ja telttailua.

Portland on luovan luokan puuhamaa. Hinnat olivat ennen vielä edullisemmat, mikä veti puoleensa luovaa väkeä. Syntyi kulttuuri, jossa ihaillaan käsityöläisyyttä, syödään lähiruokaa, viljellään kasviksia takapihalla ja perustetaan pienpanimoita.

 

Vihanneksia kasvatetaan jopa katukäytävillä.

 

Suomalainen Wille Yli-Luoma muutti Portlandiin, koska täällä voi lumilautailla ympäri vuoden. Hän muistaa, kuinka kymmenen vuotta sitten omakotitalon sai vuokrattua alle tuhannella dollarilla kuussa. Neljän kaverin kimpassa asuminen tuli todella halvaksi. Eikä ruoka ole maksanut arvonlisäverottomassa osavaltiossa koskaan paljon.

Nyt kaupungin suosio on vilkastuttanut muuttoliikkeen ja vuokrat ovat nousseet, mutta paikan vihertävä ja vasemmalle kallellaan oleva poliittinen ilmasto houkuttelee edelleen idealisteja.

Leppoisa elämä vetää myös osaavaa ravintolaväkeä. Ravintoloissa saa laatuannoksen jo kahdeksalla eurolla, huomattavasti edullisemmin kuin New Yorkissa tai San Franciscossa. Ei siis ihme, että Portland on nyt kaikkien ravintolamaailmaa seuraavien huulilla.

 

Parta siellä, toinen täällä. Portland tunnetaan hipstereistään.

 

Kärryistään kuuluisa

Portlandin keskustassa ei ole McDonaldsia, Burger Kingiä tai Taco Belliä, mutta niiden sijaan kaupungissa on 550 ruokakärryä. Suomalaista nakkikioskia muistuttavat kojut ovat kerääntyneet ryppäiksi parkkipaikoille ja kadunpätkille, eivätkä ne ole uusi villitys.

– Vuonna 1984 ruokakojut siirtyivät tienposkesta parkkialueelle, Food Carts Portland -sivuston päätoimittaja Brett Burmeister kertoo.

Brett vetää katuruokakierroksia. Hän näyttää meille burritokojun, joka on ollut samoilla sijoilla 90-luvulta asti. Vieressä seisoo kärry, jossa myydään viime aikojen hittituotetta, grillattuja juustoleipiä. Ne ovat kuulemma jokaisen amerikkalaisen lapsuusherkkua.

Ruokavalikoima on hämmästyttävän lavea: löytyy havaijilaista pizzaa, suolaisia vohveleita, jopa poromakkaraa.

Pizzalle pirskotetun tryffeliöljyn huumaava tuoksu ehtii tuskin hälvetä, kun siirrymme tacotiskille ja tilaamme kolmen euron tacoannoksen. Pehmeä kuori, mehevät täytteet ja sopivasti puraisevat soosit. Tästä syystä siis portlandilaiset syövät ulkona useita kertoja viikossa.

Parhaat annokset

Kaupungin kuuluisin ja ehkä myös paras ruokakoju on Nong’s Khao Man Gai, joka erottuu keskustan kojurivistöstä keltaisella kopillaan ja pisimmällä jonollaan. Sen pehmeä kana jasmiiniriisin ja inkiväärikastikkeen kanssa on yksinkertainen mutta lyömättömän herkullinen.

 

 

Toinen järisyttävän hyvää thaisapuskaa tarjoava ravintola on joen toisella puolella sijaitseva Pok Pok, josta tuli maailmankuulu tahmean kanansiipiannoksensa (14 euroa) ansiosta.

Portland on perinteisesti ollut vähävaraisen vaihtoehtoväen kaupunki. Siksi kaupungin ruokatarjonta on painottunut kohtuuhintaisiin paikkoihin ja ruokakärryihin. Katuruoka-annokset maksavat kolmesta yhdeksään euroa, ravintoloissa pääruuan voi saada jo seitsemällä eurolla.

Pienpanimo joka korttelissa

Käsityöoluiden vallankumous on pannut jenkkioluet uuteen uskoon, ja nykyisin ne näyttävät suuntaa muulle maailmalle. Portlandia pidetään Yhdysvaltojen olutpääkaupunkina. Alueelta löytyy yli 70 panimoa, ja niitä tulee koko ajan lisää.

Olutbuumi on tosin paikoin mennyt överiksi. Jos lähdet satunnaiselle pubikierrokselle, saatat eksyä oluttupaan, joka on perustettu vain siksi, että mallasjuoma on nyt trendikästä. Mutta jos kohdalle osuu Commons tai Deschutes, astu oluttaivaaseen.

Päänähtävyys: donitsit

Kaupungin suosituimpia nähtävyyksiä on punkkareiden perustama donitsikauppa. Voodoo Doughnut aloitti 90-luvulla bailukansan palvelijana. Humaltuneet juhlijat innostuivat aamuyöllä auki olevasta leipomosta, jonka donitseissa oli huumoria. Donitsin reikään saatettiin asettaa lääkemuki, jossa oli krapulaa ehkäisevää juotavaa.

Tunnetuin kaupan tuotteista on nukkemunkki, johon on tökätty suolatikkuja kuin voodoo-neuloja. Myös pekonidonitsi löytyy listalta.

 

Maistuisiko pekoni-vaahterasiirappidonitsi?

 

Jos arvostat donitseissa laatua enemmän kuin vitsikkyyttä, pistäydy Blue Star -leipomossa. Puraisu sen mustikka-basilika-donitsista kertoo, miksi liike on laajentunut Japaniin asti.

Mustanaan kahviloita

Kahvi ja pienpaahtimot kuuluvat hipsterielämään, ja Portlandissa se näkyy. Kaupungilla on jopa vastineensa Seattlen Starbucksille: Stumptown-kahvilaketju. Sen kuppilat ovat tyylikkäitä, ja sumppi tasalaatuisen hyvää. Ne ovat myös hyviä paikkoja viileiden tyyppien bongaamisen. Ai, lahkeet kääritään noin. Ja huopahattu sopii sortsiasuun.

Stumptownin tunnetuimpia tuotteita on kylmähaudutettu kahvi, jota myydään mustassa vanhan ajan lääkepulloa muistuttavassa lasipullossa.

 

Wille Yli-Luoma pyörittää kahta kahvilaa.

 

Portlandin kahviskenessä puuhaa myös kahden kahvilan ja yhden paahtimon Heart-ketjun omistaja Wille Yli-Luoma. Hänet tunnetaan vaaleapaahtoisen kahvin osaajana, ja marraskuussa hän toi Portlandiin lisää suomalaisuutta, kun Heart-kahvila alkoi myydä karjalanpiirakoita ja korvapuusteja. Tiesitkö muuten, että tacopuristin on kätevin vehje karjalanpiirakkakuorien tekemiseen?

Metsän siimekseen

– Portlandissa parasta on, että kaupunki on keskellä metsää ja joka paikasta on lyhyt matka hienoille vaelluspaikoille. En haluaisi asua missään muualla, koska rakastan retkeilyä – kuten lähes kaikki portlandilaiset, sanoo Brianne Sabin.

Briannen suosikkeihin kuuluvat Dan & Louis -ravintolan osterishotit.

– Otan Dan & Louisissa setin shotteja, joissa on pohjalla tuore osteri, päällä vodkaa ja mausteena chilikastiketta. Vedän herkut yhdellä kulauksella.

Hän suosittelee turisteille myös vintage-kauppojen katu.

– Hawthorne Streetillä on indie-putiikkeja ja vanhojen vaatteiden vintage-kauppoja vieri vieressä. Grunge-ajasta muistuttavat baha mexico -ponchot ovat kovassa huudossa.

Eikä pidä unohtaa Poplandiaa!

– Kaupungin oma popcornpuoti myy artesaanipoppareita, joissa ei käytetä geenimanipuloitua maissia. Ruskeisiin tyylikkäisiin paperipusseihin pakattuja popcorneja löytyy makeina (suolakaramelli-vadelma) ja suolaisina (merisuola-etikka ja kahvi-olut) versioina.

Kaunis, pikkuruinen Vilna kutsuu herkuttelemaan.

Vain reilun tunnin lentomatkan päässä Helsinki-Vantaalta komeilee Liettuan pieni pääkaupunki Vilna.

Vilnassa on todella edullista syödä ravintoloissa ja tasokkaita paikkoja on paljon – viinibaareista ja olutravintoloista puhumattakaan. Liettualaiset ovat ylpeitä omasta farmhouse ale -tyyppisestä oluestaan, joka tosin maistuu peruslageriin tottuneesta hieman vähähiilihappoiselle kotikaljalle. Bongaa ainakin nämä ihanat ravintolat ja baarit:

Balzac. Ranskalaisen keittiön aarteita sympaattisessa ravintolassa. Lasku kahdelta juomineen jää silti helposti alle 50 euron. Savičiaus gatvė 7

Kitchen. Suosittu lounaspaikka. Skandinaavistyyppinen sisustus ja mukava henkilökunta. Kolmen ruokalajin lounaan kahdelle saa alle 30 eurolla. Ravintolalla on vain Facebook-sivut. Didžioji gatvė 11

Bistro 18. Bistron annokset ovat suuria ja maukkaita. Mutkatonta huolella valmistettua ruokaa. Stiklių gatvė 18

Bambalyne. Olutravintola tunnelmallisessa kellarissa. Juoma haetaan mutkattomasti itse kaapista ja maksetaan kassalle. Stiklių gatvė 7

In Vino. Viinibaari, jossa käyvät kaikki. Lämmitetyllä terassilla tarkenee pitkälle syksyyn. Aušros Vartų gatvė 7