Årea sanotaan pohjoismaiden Alpeiksi, eikä suotta. Kuva: Tuukka Ervasti

Ja ne maistuvat suksilla tai ilman.

Jos muistikuvasi Åresta ovat useamman vuoden takaa, ja nekin oluenhuuruisia, kannattaa tutustua kohteeseen uudelleen. Unohda Åren maine hillittömänä bilekohteena, sillä Ruotsin suurimmassa hiihtokeskuksessa viihtyvät myös kulinaristit ja suksettomat lomailijat.

Vaasan korkeudella sijaitseva hiihtokeskus on kasvanut 2000-luvulla monipuoliseksi hemmottelukeskukseksi, joka on erikoistunut hyvään ruokaan, kauneushoitoihin ja urheilumuotiin.

Monille uusi tuttavuus taas on Järvsö. Vuonna 1937 perustettu Järvsön laskettelukeskus sijaitsee kolmen tunnin matkan päässä Tukholmasta. Sympaattinen laskupaikka on perheen omistama, ja sen aistii ja huomaa kaikesta.

Rinteiden profiilit ovat oikein mukavat ja leveän kumpuilevaa kaistaa laskee mielellään. Järvsöstä löytyy kurvattavaa myös enemmän laskeneelle, mutta parasta antia saavat harrastelijat sekä lapset.

Taikamattohissin sekä hiihtokarusellin lisäksi puuhaa löytyy rinteiden vieressä olevasta eläintarhasta, jossa on muun muassa susia, ilveksiä sekä karhu.

Hemmottelua Åressa

Rentoudu kylpylässä ja spa-hoidoissa. Huono keli ei ole katastrofi, jos on oikeassa paikassa. Årejärven rannalla sijaitsevassa Holiday Clubissa voi pulikoida kylpylässä tai keilata. Rauhallisemman miljöön ja ylelliset kasvohoidot löydät Tott-hotellin Åre Relax & Spasta. Toinen hoitola löytyy Åren keskustorilta. Osoite: Stationsvägen 4 ja Tottvägen 111 (Tott-hotelli).

Vieraile suklaatehtaassa. Åre Chokladfabrikista ei kannata kiirehtiä pois, sillä myyjät antavat maistiaisia ennen ostopäätöstä. Testaa kuumia kaakaojuomia. Osoite: Björnänge 801.

Hurjastele moottorikelkkasafarilla. On huikea tunne viilettää kaasu pohjassa pitkin järven jäätä, pujahtaa sieltä metsän suojaan ja nousta ylös tunturiin. Åreguiderna järjestää safareita muutaman tunnin pyrähdyksistä koko päivän retkiin. Hinnat alkaen 52 €/henkilö.

Pizzaa ja fine diningia

Åre on Ruotsissa tuttu myös kulinaristien matkakohteena, jonne voi tulla ihan vain syömään hyvin. Kokeile näitä ensi Åren-reissulla:

Buustamon Fjällgård. Buustamon Fjällgårdia ei turhaan kehuta Åren parhaaksi ravintolaksi. Takkatulen loimussa tarjoillaan oman tislaamon vodkaa ja huippukokkien erikoisuuksia. Ravintolaan ei mene tietä, vaan sinne pääsee päivällä suksilla ja illalla rinnekissakuljetuksella. Hinnat yhden hengen ruuille ja juomille alkaen 100 €. Osoite: Buustamon 142.

Åre Delicatessista saa hyvää ja laadukasta lounasta sekä ihania tuliaisherkkuja. Kuva: Tuukka Ervasti

Åre Delicatess. Trendikkäästi sisustettu Åre Delicatess on yhdistelmä herkkupuotia ja tavernaa. Ruokalistalta löytyy niin poronkäristystä kuin tapaksiakin. Lounas alkaen 8 €. Osoite: G:a Brandstationen, Årevägen 70.

Villa Tottebo. Vanhasta metsästysmajasta fine dining -ravintolaksi muuntautunut Villa Tottebo on erikoistunut Jämtlandin lähiruokaan. Kolmen ruokalajin maistelumenu suositusviineineen maksaa 93 €. Osoite: Parkvägen 1.

Wersén:s. Åren keskustorilla sijaitseva Wersén:s on todellinen pizzafanin taivas. Pohjat ovat rapeita ja täytteissä on valinnanvaraa kantarellista kinkku-ananakseen. Hinnat alkaen 16 €. Osoite: Årevägen 101.

Pillipiipari reessä

Järvsö panostaa laskettelun ohessa myös elämyksiin. Yksi mieleenpainuvimmista kokemuksista on musiikin säestämä iltapäiväretki. Upeita musiikki-, hevos- ja ruokaelämyksiä järjestävät musiikkiterapeutti Maria Svärd ja hänen miehensä Roger.

Yllätysten retki alkaa, kun seisomme nuotion ääressä. Muhkeaan turkikseen pukeutunut nainen ilmestyy pihapiiriin nokkahuilua soittaen ja tarinaa kertoen. Samalla pihalle porhaltaa kaksi valtavaa hevosta rekiä vetäen.

Reen lyhdyssä palaa tuli ja sujahdamme vällyjen alle. Kaikki on viimeisen päälle mietittyä. Paksujen villavilttien värit sointuvat tarkasti toisiinsa, ja turkisnaisen töppösetkin ovat tyyliin sopivat. Pysähdymme hetkeksi pellon laidalle juomaan mustikkaglögiä ja syömään lammasmakkaravoileipiä.

Rekiretki vie yllätysten ruokamatkalle. Kuva: Tuukka Ervasti

Rekiretki jatkuu vanhalle talolle, jossa istahdamme herkkuja notkuvan ruokapöydän ääreen. Juustoja, marmeladeja, pähkinäleipiä, kakkuja... Tätä on kuvankaunis kahvihetki ruotsalaiseen tapaan.

Ja äkkiä kaikki muuttuu entistä epätodellisemmaksi. Viereisestä huoneesta eteemme harppoo iso poppoo mukanaan kontrabasso, harmonikka, kitara ja huilu. Laulu raikaa lämpimässä ja kotoisassa tuvassa. Ikkunoilla palavat kynttilät ja takassa on tuli. Jälkiruuaksi keitetään takassa pannukahvit.

Olipa hämmästyttävän outo, mutta mieliinpainuvan ihana kokemus.

2,5 tunnin elämys sisältää rekiretken, kahvihetken sekä musiikkia ja tarinoita. Aikuinen 78 €, lapset alkaen 23 €.

Omapolttoista, totta kai

Erityistä illalliskokemusta hakevien kannattaa viettää iltaa Jonas Larssonin kanssa.

En voi lakata hymyilemästä, eikä se johdu promilleista, vaikka viinatislaamossa olemmekin. Tevsjö destilleri -tislaamon isäntä Jonas on mitä hymyilevin mies ikinä. Hän valmistaa vaimonsa vanhalla kotitilalla muun muassa vodkaa, giniä, liköörejä ja punssia. Menneen ajan henkeen sisustetun paikan ruokailut sekä alkoholitastingit vedetään läpi rennonhauskalla meiningillä. Samalla kun viinapadat porisevat takahuoneessa, Jonas heittää juttua ja kaataa lasiin lisää maisteltavaa. Ja uusia makuja on tulossa.

– Kehitämme nyt kantarellilla maustettua snapsia sekä savun makuista vodkaa, Jonas kertoo.

Tevsjö destilleri sijaitsee yhdeksän kilometrin päässä Järvsön kylästä.

Näin pääset Åreen:

Laivalla Helsingistä tai Turusta Tukholmaan. Sieltä on Åreen kuuden tunnin ajomatka. Suoria lentoja Åreen ei Suomesta tällä hetkellä ole, mutta Tukholman kautta perille lentävät Norwegian Airlines ja SAS.

Näin pääset Järvsöhön:

Matkaa Tukholmasta 320 km, Sundsvallista 150 km. Sundvalliin on Tukholmasta 3 tuntia ja päivittäinen junayhteys.

Kävisikö suukko mistelinoksan alla vai itse tehty olkikoriste joulukuuseen? Joulutoreilta ei mitään puutu.

1. Tuomaan Markkinat, Helsinki. Täältä löytyy niin kansainvälinen joulufiilistely (mistelinoksat, karuselli, kuuman juoman kanssa vaeltelu) kuin kotimainen tunnelmakin: Puurohullu-kioskin tuunatut joulupuurot, puusauna Tori-korttelissa ja merituulelta suojaamaan koirankarvalapaset.

2. Fiskarsin Ruukin joulu, Raasepori. Kymmenet tuottajat myyvät paikallisia herkkuja Maan maut -ruokatapahtumassa (5.–6.12.). Viikonloppuisin joulukuusisafari vie traktorin kyydissä kuusiviljelmälle, josta voi ostaa kuusen kotiin. Ja muista samalla reissulla museon kahvilan olkityöpaja: seuraava olkikoriste onkin omin käsin tehty!

3. Porvoon superviikonloppu 12.–13.12. Porvoon joulumarkkinat Vanhassa Porvoossa sekä muun muassa Taidetehtaan joulumarkkinat, Wanhan ajan joulumarkkinat ja Annan joulumarkkinat.

4. Tiernatori, Oulu. Ensimmäistä kertaa järjestettävä joulutori. Tiedoksi tiernapoikafaneille: he esiintyvät joka päivä!

+ Muista myös Tampereen tunnelmallinen joulutori sekä Turussa joulutunnelmaa luovat nukkekotinäyttely Aboa Vetus & Ars Nova -museossa sekä Turun Linnan ja Apteekkimuseon joulupöytänäyttelyt.

Portland on Yhdysvaltojen kuumimpia ruokakaupunkeja ja maan hipsteripääkaupunki. Siellä on kätevä pyöräillä oluelta toiselle ja syödä edullista katuruokaa. Plussana pohjoismainen fiilis!

Portlandia kutsutaan hipstereiden pääkaupungiksi. Turistin luulisi siis törmäävän jo lentokentän aulassa ruutupaitakansaan ja muhkeapartaisiin miehiin. Mutta hipsterit ovat kuin porot Lapissa – saattaa kulua hetki ennen kuin ensimmäinen kävelee vastaan. Tosin se hetki ei todennäköisesti ole pitkä.

Vaikka Portlandin liikekeskusta toimistorakennuksineen on yhtä kolea kuin missä tahansa muualla, havumetsien ympäröimä kaupunki on mittakaavaltaan inhimillinen. Suurin osa rakennuksista on matalia, ja omakotialueet ovat täynnä suloisia puutaloja. Jo vartin matkaa pidetään täällä pitkänä. On jalkakäytäviä, pyöräteitä, julkinen liikenne ja horisontissa häämöttävät lumihuippuiset vuoret. Ja kaikki harrastavat retkeilyä, vaeltamista ja telttailua.

Portland on luovan luokan puuhamaa. Hinnat olivat ennen vielä edullisemmat, mikä veti puoleensa luovaa väkeä. Syntyi kulttuuri, jossa ihaillaan käsityöläisyyttä, syödään lähiruokaa, viljellään kasviksia takapihalla ja perustetaan pienpanimoita.

 

Vihanneksia kasvatetaan jopa katukäytävillä.

 

Suomalainen Wille Yli-Luoma muutti Portlandiin, koska täällä voi lumilautailla ympäri vuoden. Hän muistaa, kuinka kymmenen vuotta sitten omakotitalon sai vuokrattua alle tuhannella dollarilla kuussa. Neljän kaverin kimpassa asuminen tuli todella halvaksi. Eikä ruoka ole maksanut arvonlisäverottomassa osavaltiossa koskaan paljon.

Nyt kaupungin suosio on vilkastuttanut muuttoliikkeen ja vuokrat ovat nousseet, mutta paikan vihertävä ja vasemmalle kallellaan oleva poliittinen ilmasto houkuttelee edelleen idealisteja.

Leppoisa elämä vetää myös osaavaa ravintolaväkeä. Ravintoloissa saa laatuannoksen jo kahdeksalla eurolla, huomattavasti edullisemmin kuin New Yorkissa tai San Franciscossa. Ei siis ihme, että Portland on nyt kaikkien ravintolamaailmaa seuraavien huulilla.

 

Parta siellä, toinen täällä. Portland tunnetaan hipstereistään.

 

Kärryistään kuuluisa

Portlandin keskustassa ei ole McDonaldsia, Burger Kingiä tai Taco Belliä, mutta niiden sijaan kaupungissa on 550 ruokakärryä. Suomalaista nakkikioskia muistuttavat kojut ovat kerääntyneet ryppäiksi parkkipaikoille ja kadunpätkille, eivätkä ne ole uusi villitys.

– Vuonna 1984 ruokakojut siirtyivät tienposkesta parkkialueelle, Food Carts Portland -sivuston päätoimittaja Brett Burmeister kertoo.

Brett vetää katuruokakierroksia. Hän näyttää meille burritokojun, joka on ollut samoilla sijoilla 90-luvulta asti. Vieressä seisoo kärry, jossa myydään viime aikojen hittituotetta, grillattuja juustoleipiä. Ne ovat kuulemma jokaisen amerikkalaisen lapsuusherkkua.

Ruokavalikoima on hämmästyttävän lavea: löytyy havaijilaista pizzaa, suolaisia vohveleita, jopa poromakkaraa.

Pizzalle pirskotetun tryffeliöljyn huumaava tuoksu ehtii tuskin hälvetä, kun siirrymme tacotiskille ja tilaamme kolmen euron tacoannoksen. Pehmeä kuori, mehevät täytteet ja sopivasti puraisevat soosit. Tästä syystä siis portlandilaiset syövät ulkona useita kertoja viikossa.

Parhaat annokset

Kaupungin kuuluisin ja ehkä myös paras ruokakoju on Nong’s Khao Man Gai, joka erottuu keskustan kojurivistöstä keltaisella kopillaan ja pisimmällä jonollaan. Sen pehmeä kana jasmiiniriisin ja inkiväärikastikkeen kanssa on yksinkertainen mutta lyömättömän herkullinen.

 

 

Toinen järisyttävän hyvää thaisapuskaa tarjoava ravintola on joen toisella puolella sijaitseva Pok Pok, josta tuli maailmankuulu tahmean kanansiipiannoksensa (14 euroa) ansiosta.

Portland on perinteisesti ollut vähävaraisen vaihtoehtoväen kaupunki. Siksi kaupungin ruokatarjonta on painottunut kohtuuhintaisiin paikkoihin ja ruokakärryihin. Katuruoka-annokset maksavat kolmesta yhdeksään euroa, ravintoloissa pääruuan voi saada jo seitsemällä eurolla.

Pienpanimo joka korttelissa

Käsityöoluiden vallankumous on pannut jenkkioluet uuteen uskoon, ja nykyisin ne näyttävät suuntaa muulle maailmalle. Portlandia pidetään Yhdysvaltojen olutpääkaupunkina. Alueelta löytyy yli 70 panimoa, ja niitä tulee koko ajan lisää.

Olutbuumi on tosin paikoin mennyt överiksi. Jos lähdet satunnaiselle pubikierrokselle, saatat eksyä oluttupaan, joka on perustettu vain siksi, että mallasjuoma on nyt trendikästä. Mutta jos kohdalle osuu Commons tai Deschutes, astu oluttaivaaseen.

Päänähtävyys: donitsit

Kaupungin suosituimpia nähtävyyksiä on punkkareiden perustama donitsikauppa. Voodoo Doughnut aloitti 90-luvulla bailukansan palvelijana. Humaltuneet juhlijat innostuivat aamuyöllä auki olevasta leipomosta, jonka donitseissa oli huumoria. Donitsin reikään saatettiin asettaa lääkemuki, jossa oli krapulaa ehkäisevää juotavaa.

Tunnetuin kaupan tuotteista on nukkemunkki, johon on tökätty suolatikkuja kuin voodoo-neuloja. Myös pekonidonitsi löytyy listalta.

 

Maistuisiko pekoni-vaahterasiirappidonitsi?

 

Jos arvostat donitseissa laatua enemmän kuin vitsikkyyttä, pistäydy Blue Star -leipomossa. Puraisu sen mustikka-basilika-donitsista kertoo, miksi liike on laajentunut Japaniin asti.

Mustanaan kahviloita

Kahvi ja pienpaahtimot kuuluvat hipsterielämään, ja Portlandissa se näkyy. Kaupungilla on jopa vastineensa Seattlen Starbucksille: Stumptown-kahvilaketju. Sen kuppilat ovat tyylikkäitä, ja sumppi tasalaatuisen hyvää. Ne ovat myös hyviä paikkoja viileiden tyyppien bongaamisen. Ai, lahkeet kääritään noin. Ja huopahattu sopii sortsiasuun.

Stumptownin tunnetuimpia tuotteita on kylmähaudutettu kahvi, jota myydään mustassa vanhan ajan lääkepulloa muistuttavassa lasipullossa.

 

Wille Yli-Luoma pyörittää kahta kahvilaa.

 

Portlandin kahviskenessä puuhaa myös kahden kahvilan ja yhden paahtimon Heart-ketjun omistaja Wille Yli-Luoma. Hänet tunnetaan vaaleapaahtoisen kahvin osaajana, ja marraskuussa hän toi Portlandiin lisää suomalaisuutta, kun Heart-kahvila alkoi myydä karjalanpiirakoita ja korvapuusteja. Tiesitkö muuten, että tacopuristin on kätevin vehje karjalanpiirakkakuorien tekemiseen?

Metsän siimekseen

– Portlandissa parasta on, että kaupunki on keskellä metsää ja joka paikasta on lyhyt matka hienoille vaelluspaikoille. En haluaisi asua missään muualla, koska rakastan retkeilyä – kuten lähes kaikki portlandilaiset, sanoo Brianne Sabin.

Briannen suosikkeihin kuuluvat Dan & Louis -ravintolan osterishotit.

– Otan Dan & Louisissa setin shotteja, joissa on pohjalla tuore osteri, päällä vodkaa ja mausteena chilikastiketta. Vedän herkut yhdellä kulauksella.

Hän suosittelee turisteille myös vintage-kauppojen katu.

– Hawthorne Streetillä on indie-putiikkeja ja vanhojen vaatteiden vintage-kauppoja vieri vieressä. Grunge-ajasta muistuttavat baha mexico -ponchot ovat kovassa huudossa.

Eikä pidä unohtaa Poplandiaa!

– Kaupungin oma popcornpuoti myy artesaanipoppareita, joissa ei käytetä geenimanipuloitua maissia. Ruskeisiin tyylikkäisiin paperipusseihin pakattuja popcorneja löytyy makeina (suolakaramelli-vadelma) ja suolaisina (merisuola-etikka ja kahvi-olut) versioina.

Kaunis, pikkuruinen Vilna kutsuu herkuttelemaan.

Vain reilun tunnin lentomatkan päässä Helsinki-Vantaalta komeilee Liettuan pieni pääkaupunki Vilna.

Vilnassa on todella edullista syödä ravintoloissa ja tasokkaita paikkoja on paljon – viinibaareista ja olutravintoloista puhumattakaan. Liettualaiset ovat ylpeitä omasta farmhouse ale -tyyppisestä oluestaan, joka tosin maistuu peruslageriin tottuneesta hieman vähähiilihappoiselle kotikaljalle. Bongaa ainakin nämä ihanat ravintolat ja baarit:

Balzac. Ranskalaisen keittiön aarteita sympaattisessa ravintolassa. Lasku kahdelta juomineen jää silti helposti alle 50 euron. Savičiaus gatvė 7

Kitchen. Suosittu lounaspaikka. Skandinaavistyyppinen sisustus ja mukava henkilökunta. Kolmen ruokalajin lounaan kahdelle saa alle 30 eurolla. Ravintolalla on vain Facebook-sivut. Didžioji gatvė 11

Bistro 18. Bistron annokset ovat suuria ja maukkaita. Mutkatonta huolella valmistettua ruokaa. Stiklių gatvė 18

Bambalyne. Olutravintola tunnelmallisessa kellarissa. Juoma haetaan mutkattomasti itse kaapista ja maksetaan kassalle. Stiklių gatvė 7

In Vino. Viinibaari, jossa käyvät kaikki. Lämmitetyllä terassilla tarkenee pitkälle syksyyn. Aušros Vartų gatvė 7

Ravintolailta ei tunnu törsäilyltä, kun kolme henkeä nauttii illallisen viineineen lähes samaan hintaan kuin Suomessa yksi.

Tallinna on tuttu shoppailu- ja hemmottelukaupunki, mutta viime vuosina kaupunki on noussut myös suosituksi fini dining -kohteeksi. Kysyimme Tallinnassa vuodesta 2013 asuneelta vapaalta toimittajalta, Anna Laineelta, mihin ravintoloihin kannattaa piipahtaa.

”Heti perustamisensa jälkeen Viron 50 parhaan ravintolan listaykköseksi nousi Noa. Jokaisesta pöydästä on merinäköala. Menu on kalapainotteinen ja ruoka taivaallista. Noassa voi varata myös kokin pöydän, jossa kokki valmistaa maistelumenuita ruokailijoiden katsellessa.” Ranna tee 3

Tuljakin tilalla oli ennen vanha neuvostoaikainen paviljonkikahvila. Rakennus oli romahtamispisteessä, mutta se entisöitiin upeaksi.” Pirita tee 26 E

”Yksi ikisuosikeistani on kulttuuriravintola Pegasus. Se sijaitsee kirjailijoiden talossa, jossa asuivat neuvostoajan nimekkäät kynäniekat. Menu on sekoitus virolaista ja ranskalaista keittiötä. Punajuuririsotto on taivaallista. Myös Virolle tyypilliset maksa- ja liharuuat maistuvat.” Harju 1

Bistro Salt on piskuinen paikka, joten pöytävaraus kannattaa tehdä. Ravintola on suloinen: talvella, kun paikka on täynnä ihmisiä, höyry tulvii ulos ovesta. Testaa esimerkiksi ostereita.” Vase 14

Kolm Sibulatin kokeilla on venäläinen tausta. Täällä venäläinen ruoka kohtaa aasialaisen.” Telliskivi 2

Lue lisää:

Ota haltuun Tallinnan trendikkäimmät kuppilat – pieni opas Kalamajaan

Lue nämä pikapalat Tallinnasta ja Virosta

Pärnun ja Haapsalun kylpylöissä kokee jotain uutta ja ihanaa