AskMen.com-sivusto listasi kymmenen matkailuun liittyvää uskomusta. Tekevätkö pienet riskin mahdollisuudet matkailusta jännittävämpää vai onko pelkoon edes syytä?

Listalla on kymmenen yleisintä matkailuun liittyvää myyttiä, joista osa perustuu totuuteen, osa on täyttä puppua ja osasta ei vain saa selkoa.

1. Kännykän käyttö lennon aikana aiheuttaa ongelmia lentokoneen laitteistoihin

Useat eri tutkimukset koskien matkustamossa käytettyjen elektronisten laitteiden vaikutusta ovat antaneet ristiriitaisia tuloksia. Kännyköiden käyttö on tällä hetkellä suurimmaksi osaksi kielletty lennoilla, lukuunottamatta lentotilaa (flight mode), joka mahdollistaa niiden kännykän sovellusten käytön, jotka eivät edellytä matkapuhelinyhteyttä. Tutkimukset eivät kuitenkaan varmasti ole todistaneet puhelimen normaalin käytön olevan ratkaiseva syy lento-onnettomuuksiin.

2. Malarian estolääkitys on pettämätön

Malaria-alueilla asuu lähes puolet maapallon väestöstä. Vuosittain malariaan sairastuu 200-300 miljoonaa ihmistä, joista noin puolet menehtyvät. Laajalle levinnyt lääkeresistenssi vaikeuttaa hoitoa ja ehkäisyä. Jotta malarian estolääkitys varmasti toimisi, on ohjeita noudatettava tarkoin eikä lääkitystä saa vaihtaa tai lopettaa kesken.

3. Rahanvaihto on kannattavampaa kotimaassa

Voi kuulostaa luotettavimmalta vaihtaa rahat turvallisesti kotoisella maaperällä ennen matkalle lähtöä. Useimmiten kuitenkin löydät parhaimmat kurssit ulkomailta, jos tiedät mistä etsiä. Alhaiset kurssit voivat hämätä kokematonta rahanvaihtajaa ja tämä saattaakin törmätä palvelumaksuun, joka huomataan vasta kun rahoja lasketaan kaupanteon jälkeen. Mikäli maksuvälineenä aiotaan käyttää luottokorttia käteisen sijasta, kannattaa etukäteen selvittää oman pankin provision suuruus.

4. Lentojen buukkaaminen ajoissa säästää

Tässä myytissä on totuuden makua. Lentojen hinnat nousevat lähtöpäivää lähestyessä, mutta jos uskallat odottaa aivan viime tinkaan ja olet joustava lähtöpäivien ja -aikojen suhteen, voit säästää vielä enemmän!

5. Äkkilähdöt ovat halvimpia

Vai ovatko? Lentoyhtiöt voivat myydä halvalla viimeisiä paikkoja alibuukatulle lennolle, mutta lippuja voidaan myös myydä kovin hinnoin siinä toivossa, että joku epätoivoisesti haluaa päästä lomailemaan. Mieti siis tarkoin kuinka haluat lentosi ostaa.

6. Ulkomailla on pakko tinkiä

Vaikka voisit tinkiä, ei sitä ole pakko tehdä. On totta, että monissa kulttuureissa tinkiminen kuuluu asiaan: turistin nähdessään lippiskauppias kolminkertaistaa tuotteidensa hinnan hyvän tuoton toivossa, ja varaa tinkimiseenkin jätetään. Turisti nähdään varakkaana ja täten hänen odotetaan kykenevän maksaa muutama euro lisää. Se, mikä on sinulle vähän, voi olla myyjälle omaisuus.

7. Tulet ryöstetyksi ulkomailla Useimmilla lomailijoista on käsitys, että ulkomaiset paikat ovat huomattavasti kotimaata vaarallisempia. Myönnettäköön, kauhutarinoita taskuvarkaiden uhriksi joutumisesta ulkomailla kuulee usein. Totuus on kuitenkin se, että varas iskee kiinni siihen kohteeseen, joka näyttää haavoittuvimmalta. Tässä tapauksessa eksyneen näköiseen turistiin joka pyörii ympyrää reppu avonaisena.

8. Aikaerorasitus johtuu unenpuutteesta Jokainen pitkän matkan lentänyt on luultavimmin kärsinyt jet lagista. Vaikka oireena on kovva väsymys, jet lag harvoin johtuu unenpuutteesta. Oireet syntyvät kun kehon sisäinen rytmi -  näläntunnetta, suolen toimintaa ja jopa ruumiinlämpöä sekä verenpainetta ohjaava biologinen kello - menee sekaisin. Rytmiä vääristää aikavyöhykkeiden vaihtaminen tahdissa, jossa keho ei pysy mukana.

9. Kiertoajelut ovat pinnallisia

Itsenäinen seikkaileminen saattaa olla joillekin ainoa vaihtoehto "oikeasti" kokea matkakohde, mutta hyvin organisoidut tutustumismatkat paikalliseen elämään tottuneen oppaan kanssa voivat tarjota sinulle mahdollisuuden nähdä paikkoja, jotka muuten saattaisit ohittaa huomaamatta ja vältät paikat, jotka todella kannattaa kiertää kaukaa.

10. Englantia ymmärretään joka maassa Englanti on kuin onkin laajimmin ymmärretty kieli, mutta englantia puhuvat lähes 2 miljardia ihmistä kattavat vain kolmanneksen maailman ihmisistä. Joissain maissa koulutusmahdollisuudet ovat huonot, toisissa maissa kansalliseen identiteettiin ja kulttuuriin kuuluu oman kielen ensisijainen käyttö. Älä siis oleta, että lentokentän piiristä lähdettyäsi saisit aina palvelua englanniksi.

Lähteet: http://www.askmen.com/top_10/travel/top-10-travel-myths_10.html

ja http://www.terveyskirjasto.fi/terveysportti/ktl.mat?p_selaus=6553

Krista Ylänkö

MATKAOPAS-LEHTI Vain yksi voi olla paras, suurin ja kaunein. Dubain Burj Khalifaa on vaikea ylittää.

Menevätköhän korvat lukkoon? Ainakin tuntuu vatsassa.

Mutta ei. Matka maailman korkeimman rakennuksen pikahississä ei tunnu miltään. On kuin seisoisi liikkumattomassa pienessä mustassa laatikossa. Ohikiitävät numerot seinässä kertovat nousuvauhdista. Hississä soiva musiikki on kuin jännityselokuvasta ja loppuu juuri, kun matka on ohi.

Ennen hissimatkaa odotustilassa voi vertailla maailman korkeimpia rakennuksia rinnakkain. Miniatyyriset Eiffel-torni ja Empire State Building näyttävät Burj Khalifan rinnalla suuren kartanon piharakennuksilta. Burj Khalifa hipoo taivasta 829 metrin korkeudessa.
Huipulle ei pääse, vain 124. kerrokseen. Näköalaterassilta katselen Dubaita kaikkiin ilmansuuntiin.

Lippu kannattaa hankkia netistä ­etukäteen 125 dirhamilla, 30 eurolla. Paikan päältä ostettuna lippu maksaa 300 dirhamia, 70 euroa.
www.burjkhalifa.ae
www.armanihotels.com

Mika Kaverinen, kuva Nina Kaverinen

Matkaopas 7/2014 -lehdessä on viisisivuinen juttu Dubaista.

MATKAOPAS-LEHTI Yksin matkaava voi valita ravintolat ja aikataulut oman maun mukaan.

Kohde, ranta ja rentoutumistapa. Niistä ei tule riitaa, kun matkustaa omassa seurassa. Tässä kymmenen täyden kympin sinkkulomaa:

Budapest

Budapest on niitä kaupunkeja, johon ihastuu joka kerta uudelleen. Talvella muita matkailijoita on vähän ja hotelleilla hyviä tarjouksia. Hintatasoltaan Budapest on muutenkin Euroopan edullisimpia pääkaupunkeja. Pitkä viikonloppu kuluu ostoskaduilla, näyttelyissä ja ihanissa kahviloissa.

Testaa ainakin Café New York, Erzsébet körút 9-11. Kahvi maksaa siellä yli neljä euroa, mutta paikan upeuden vuoksi siitä ei tee mieli valittaa. Barokkityylinen Széchenyi ulkoaltaineen on Euroopan suurimpia kylpylöitä. Lähteistä pulppuaa yli 70-asteista terveysvettä, joten talvellakin tarkenee. Kylpylä­käynti 14 €. Állatkerti körút 9-11.

Suorat lennot ja yhden hengen huone kolmen tähden keskustahotellissa
3 yöksi joulukuussa alkaen 370 €.

Amsterdam

Pidä varasi tai haluat jäädä ­Amsterdamiin. Kauniit kadut
ja kanavat siltoineen saavat ­helposti ­hurmioon.

Baarit pursuavat seurallisia ­hollantilaisia, mutta ­coffee shopit eivät myy kahvia vaan ­huumeita. Punaisten lyhtyjen ­alueella ­Centraal-aseman ja Nieuwenmarktin välissä näkee niukka-asuisia naisia näyteikkunoissa. Iltaisin ­alueella on ­turvallisempaa liikkua porukalla, selvin päin ja tasku­varkaita varoen.

Museoita on liikaa, aiheinaan erotiikka, olut, ­kidutus, Vincent van Gogh, Anne Frank, asuntovene, laukut, ­kissat, tropiikki, teknologia ja moni muu olennaisuus.

Polkupyörän satulaan pääsee päiväksi alle 10 eurolla. Hotelleista kiinnostavin on Lloyd, jossa voi valita 1–5 tähden huoneen alkaen 55 €. Huippuelämys on ­Zuiver-kylpylä, jossa saunamestari lupaa löylyt.

3 päivän viikonloppumatka yksin matkustavalle alkaen 320 €.

Douro, Portugali

Dourojoki saa alkunsa Espanjan vuorilta ja laskee Atlanttiin halki Pohjois-Portugalin. ­Portviinistä tunnettu jokilaakso on Portugalin vanhinta asuttua seutua.

Leppoisin tapa tutustua alueeseen on jokilaivaristeily. Pitkä, kapea alus ui vakaasti ja ­tarjoaa pysyvän majoituksen. Laukut tarvitsee purkaa ja pakata vain kerran.

Omassa hytissä saa nauttia maisemista lähes vedenpinnan tasolta. Retkillä ja aterioilla voi tutustua matkakumppaneihin - jos haluaa. Raukea tuokio aurinkokannella tuudittaa lähes meditatiiviseen tilaan viinitarhojen peittämien rinteiden lipuessa ohitse.
Kunnes on taas aika asettua herkkuja pursuavaan pöytään. Vaivatta tulee vaihdettua pari sanaa vieressä istuvan brittiherran kanssa. – How are you today? – I’m fine, thanks.
Viikon risteily yhden hengen hytissä 2  640 €. Sisältää lennot Portoon ja täysihoidon.

Muut täyden kympin sinkkukohteet

Kultainen kolmio, Intia
San Sebastian, Espanja
Irlanti
Singapore
Ahvenanmaa, Suomi
Riika, Latvia
Kos, Kreikka

Perustelut ja vinkit kohteisiin Matkaopas-lehdessä 7/2014.

MATKAOPAS-LEHTI
Näin löydät halvimman lennon: varaa 53 päivää ennen matkaa ja lennä tiistaina.

Lomamatkaa suunniteltaessa kannattaa olla ajoissa liikkeellä, sillä varaamalla matkan 53 päivää etukäteen voi säästää huomattavasti lentojen hinnassa – keskimäärin jopa 29 prosenttia.

Kalleimmillaan lentoliput ovat matkustuspäivänä varattaessa.

Tiedot selviävät matkahakukone momondo.fi:n analyysistä, jossa vertailtiin 7,5 miljardia lentohintaa maailmanlaajuisesti sadalle suosituimmalle reitille. Seitsemässä näistä reiteistä on lähtömaana Suomi.

Lentojen hintaan vaikuttaa varaamisajankohdan lisäksi se, minä viikonpäivänä ja mihin kellonaikaan lento lähtee.

Halvinta on lentää tiistaisin ja illalla kello kuuden ja puolenyön välillä, kun taas keskimäärin kalleimmat liput saa varaamalla lennon lauantai-iltapäiväksi.

Lentojen hinta koostuu monista tekijöistä, ja muun muassa valittu lentoyhtiö, vuodenaika ja kohdelentokenttä ovat mukana muodostamassa lopullista hintaa.

Näillä tekijöillä on myös erisuuruinen rooli eri reiteillä. Suomen suosituin lentoreitti on momondon tilastojen mukaan Helsinki–Barcelona.

Jos edullinen loma Katalonian sydämessä kiinnostaa, kannattaa harkita matkustamista tammikuun puolivälissä viikolla 3.

Eniten matkasta Barcelonaan saa pulittaa loppuvuodesta viikolla 52.

KOOTUT VINKIT MATKAN VARAAMISEEN

•    Halvimmat lennot löydät varaamalla matkasi keskimäärin 53 päivää ennakkoon – ja voit säästää keskimäärin 29 prosenttia
•    Älä jätä lentojen varaamista viime tinkaan, sillä lennot ovat kalleimmillaan matkustuspäivänä varattaessa
•    Valitse matkustuspäiväksi tiistai, sillä lennot ovat yleisesti silloin halvempia
•    Vältä viikonloppuna lentämistä: lauantai ja perjantai ovat viikon kalleimmat päivät lentää
•    Lennä illalla (lähtö klo 18.00–00.00 välillä), jos mahdollista: iltalennot ovat yleisesti ottaen halvimpia
•    Vältä lentämistä iltapäiväruuhkassa, jolloin lennot ovat kalliimpia

MATKAOPAS-LEHTI
Taas käydään keskustelua siitä, miten pyöräilijöiden tulisi käyttäytyä liikenteessä ja miten muiden tielläliikkujien tulisi suhtautua pyöräilijöihin.

Oheisilla humoristisilla videoilla esiintyvät monien tunnistamat tapaukset: pikakiitäjä, holtiton koiranulkoiluttaja, musiikkia kuunteleva kävelijä ja liikennesäännöistä piittaamaton pyöräilijä.

Millainen maantiekulkija itse olet?
 
Häiriköivät maantiekulkijat, osa 1/4: Pikakiitäjä
 
Häiriköivät maantiekulkijat, osa 2/4: Holtiton koiranulkoiluttaja
 
Häiriköivät maantiekulkijat, osa 3/4: I love music!

Häiriköivät maantiekulkijat, osa 4/4: Piittaamaton pyöräilijä
 
Videot on tuottanut LähiTapiola