ISOCKPHOTO

Tiettyjä varotoimenpiteitä kannattaa tehdä sekä ennen matkaa että matkan aikana.

Ennen matkaa

1 Tarkista, että sinulla on voimassa oleva passi, henkilökortti ja tarvittaessa viisumi. Automatkailijan kannattaa tarkistaa vakuutusyhtiöstä, onko ajoneuvon vakuutus voimassa koko suunnitellulla reitillä ja tarvitaanko kyseissä maissa green cardia. Ota kaikista tärkeistä dokumenteista kahdet kopiot, joista yhdet otat matkalle mukaan ja toiset jätät kotiin. Muista myös ilmoittaa lähiomaisillesi matkasta.

2 Huolehdi, että matkavakuutuksesi on voimassa riittävän ajan. Jotta matkan peruutusturva olisi voimassa, tulee matkustajavakuutuksen olla otettuna ennen kuin peruuntumisen syy on ilmennyt, kuitenkin viimeistään kolme vuorokautta ennen matkan alkamista.

3 Ota matkalle mukaan matkustajavakuutuskortti ja/tai englanninkielinen vakuutustodistus. Hyvä idea on myös ottaa kyseisistä dokumenteista kuva kännykkään. Talleta myös matkahätäpalvelun puhelinnumero matkapuhelimeesi.

4 Jos matkasi suuntautuu EU- tai ETA-maihin tai Sveitsiin, hanki Kelasta eurooppalainen sairaanhoitokortti. Kortilla saat sairaanhoitoa samaan hintaan kuin kyseisen maan kansalaiset.

5 Jos aiot matkasi aikana kilpaurheilla tai harrastaa tai kokeilla riskialttiita lajeja, kuten laitesukellusta tai varjoliitoa veneen perässä, tarkista, että matkustajavakuutuksesi on voimassa kyseisissä toiminnoissa.

6 Jos sinulla on perussairauksia, tarkista, millaisen turvan vakuutuksesi tarjoaa äkillisen hoidon varalta. Muistathan varata myös riittävästi lääkkeitä siltä varalta, että paluu jostakin syystä myöhästyy.

7 Pakkaa arvotavarat käsimatkatavaroihin. Varmista, että matkatavaroiden vakuutusmäärä on linjassa matkatavaroiden arvon kanssa.

8 Varaa matkalle mukaan luottokorttien lisäksi aina käteistä.

9 Jos vuokraat talon tai auton, tutustu aina huolellisesti vuokrausehtoihin.

10 Tarkista rokotesuojasi.

Matkalla

1 Jos aiot vesille, elektroniikka kannattaa pakata vedenpitäviin suojapusseihin.

2 Älä pidä koskaan kaikkia rahoja tai kortteja mukanasi. Muista säilyttää arvotavarat hotellin tallelokerossa ja pyydä myös hotellilta todistus niiden tallettamisesta.

3 Muista säilyttää käyttämäsi urheiluvälineet lukittuina julkisilla paikoilla.

4 Mikäli matkapuhelimesi tai lompakkosi varastetaan, muista viipymättä ilmoittaa varkaudesta operaattorille ja/tai luottokorttiyhtiöille.

5 Ilmoita aina välittömästi poliisille mahdollisista varkauksista ja pyydä kopiot rikosilmoituksista vakuutusyhtiötä varten.

6 Autoillessasi punnitse tarkkaan, kannattaako pysähtyä auttamaan esimerkiksi tien varrella apua viittovia autoilijoita. Tienvarsirikollisuus on yleistynyt voimakkaasti. Pysähtymisen sijasta ilmoita avuntarpeesta viranomaisille.

7 Ota sairaus- tai onnettomuustapauksissa yhteys vakuutusyhtiön hätäpalveluun, joka auttaa matkailijoita ympäri vuorokauden.

8 Jos teet lomaltasi esimerkiksi Facebook-päivityksiä, pidä huoli, että yksityisyysasetuksesi ovat kunnossa. Avoin Facebook-profiili ja lomapäivitykset ovat täydellinen vinkki varkaille.

Krista Orassaari, tuotepäällikkö, henkilö- ja kotivakuutukset

POP Vakuutus

MATKAOPAS-LEHTI Vain yksi voi olla paras, suurin ja kaunein. Dubain Burj Khalifaa on vaikea ylittää.

Menevätköhän korvat lukkoon? Ainakin tuntuu vatsassa.

Mutta ei. Matka maailman korkeimman rakennuksen pikahississä ei tunnu miltään. On kuin seisoisi liikkumattomassa pienessä mustassa laatikossa. Ohikiitävät numerot seinässä kertovat nousuvauhdista. Hississä soiva musiikki on kuin jännityselokuvasta ja loppuu juuri, kun matka on ohi.

Ennen hissimatkaa odotustilassa voi vertailla maailman korkeimpia rakennuksia rinnakkain. Miniatyyriset Eiffel-torni ja Empire State Building näyttävät Burj Khalifan rinnalla suuren kartanon piharakennuksilta. Burj Khalifa hipoo taivasta 829 metrin korkeudessa.
Huipulle ei pääse, vain 124. kerrokseen. Näköalaterassilta katselen Dubaita kaikkiin ilmansuuntiin.

Lippu kannattaa hankkia netistä ­etukäteen 125 dirhamilla, 30 eurolla. Paikan päältä ostettuna lippu maksaa 300 dirhamia, 70 euroa.
www.burjkhalifa.ae
www.armanihotels.com

Mika Kaverinen, kuva Nina Kaverinen

Matkaopas 7/2014 -lehdessä on viisisivuinen juttu Dubaista.

MATKAOPAS-LEHTI Yksin matkaava voi valita ravintolat ja aikataulut oman maun mukaan.

Kohde, ranta ja rentoutumistapa. Niistä ei tule riitaa, kun matkustaa omassa seurassa. Tässä kymmenen täyden kympin sinkkulomaa:

Budapest

Budapest on niitä kaupunkeja, johon ihastuu joka kerta uudelleen. Talvella muita matkailijoita on vähän ja hotelleilla hyviä tarjouksia. Hintatasoltaan Budapest on muutenkin Euroopan edullisimpia pääkaupunkeja. Pitkä viikonloppu kuluu ostoskaduilla, näyttelyissä ja ihanissa kahviloissa.

Testaa ainakin Café New York, Erzsébet körút 9-11. Kahvi maksaa siellä yli neljä euroa, mutta paikan upeuden vuoksi siitä ei tee mieli valittaa. Barokkityylinen Széchenyi ulkoaltaineen on Euroopan suurimpia kylpylöitä. Lähteistä pulppuaa yli 70-asteista terveysvettä, joten talvellakin tarkenee. Kylpylä­käynti 14 €. Állatkerti körút 9-11.

Suorat lennot ja yhden hengen huone kolmen tähden keskustahotellissa
3 yöksi joulukuussa alkaen 370 €.

Amsterdam

Pidä varasi tai haluat jäädä ­Amsterdamiin. Kauniit kadut
ja kanavat siltoineen saavat ­helposti ­hurmioon.

Baarit pursuavat seurallisia ­hollantilaisia, mutta ­coffee shopit eivät myy kahvia vaan ­huumeita. Punaisten lyhtyjen ­alueella ­Centraal-aseman ja Nieuwenmarktin välissä näkee niukka-asuisia naisia näyteikkunoissa. Iltaisin ­alueella on ­turvallisempaa liikkua porukalla, selvin päin ja tasku­varkaita varoen.

Museoita on liikaa, aiheinaan erotiikka, olut, ­kidutus, Vincent van Gogh, Anne Frank, asuntovene, laukut, ­kissat, tropiikki, teknologia ja moni muu olennaisuus.

Polkupyörän satulaan pääsee päiväksi alle 10 eurolla. Hotelleista kiinnostavin on Lloyd, jossa voi valita 1–5 tähden huoneen alkaen 55 €. Huippuelämys on ­Zuiver-kylpylä, jossa saunamestari lupaa löylyt.

3 päivän viikonloppumatka yksin matkustavalle alkaen 320 €.

Douro, Portugali

Dourojoki saa alkunsa Espanjan vuorilta ja laskee Atlanttiin halki Pohjois-Portugalin. ­Portviinistä tunnettu jokilaakso on Portugalin vanhinta asuttua seutua.

Leppoisin tapa tutustua alueeseen on jokilaivaristeily. Pitkä, kapea alus ui vakaasti ja ­tarjoaa pysyvän majoituksen. Laukut tarvitsee purkaa ja pakata vain kerran.

Omassa hytissä saa nauttia maisemista lähes vedenpinnan tasolta. Retkillä ja aterioilla voi tutustua matkakumppaneihin - jos haluaa. Raukea tuokio aurinkokannella tuudittaa lähes meditatiiviseen tilaan viinitarhojen peittämien rinteiden lipuessa ohitse.
Kunnes on taas aika asettua herkkuja pursuavaan pöytään. Vaivatta tulee vaihdettua pari sanaa vieressä istuvan brittiherran kanssa. – How are you today? – I’m fine, thanks.
Viikon risteily yhden hengen hytissä 2  640 €. Sisältää lennot Portoon ja täysihoidon.

Muut täyden kympin sinkkukohteet

Kultainen kolmio, Intia
San Sebastian, Espanja
Irlanti
Singapore
Ahvenanmaa, Suomi
Riika, Latvia
Kos, Kreikka

Perustelut ja vinkit kohteisiin Matkaopas-lehdessä 7/2014.

MATKAOPAS-LEHTI
Näin löydät halvimman lennon: varaa 53 päivää ennen matkaa ja lennä tiistaina.

Lomamatkaa suunniteltaessa kannattaa olla ajoissa liikkeellä, sillä varaamalla matkan 53 päivää etukäteen voi säästää huomattavasti lentojen hinnassa – keskimäärin jopa 29 prosenttia.

Kalleimmillaan lentoliput ovat matkustuspäivänä varattaessa.

Tiedot selviävät matkahakukone momondo.fi:n analyysistä, jossa vertailtiin 7,5 miljardia lentohintaa maailmanlaajuisesti sadalle suosituimmalle reitille. Seitsemässä näistä reiteistä on lähtömaana Suomi.

Lentojen hintaan vaikuttaa varaamisajankohdan lisäksi se, minä viikonpäivänä ja mihin kellonaikaan lento lähtee.

Halvinta on lentää tiistaisin ja illalla kello kuuden ja puolenyön välillä, kun taas keskimäärin kalleimmat liput saa varaamalla lennon lauantai-iltapäiväksi.

Lentojen hinta koostuu monista tekijöistä, ja muun muassa valittu lentoyhtiö, vuodenaika ja kohdelentokenttä ovat mukana muodostamassa lopullista hintaa.

Näillä tekijöillä on myös erisuuruinen rooli eri reiteillä. Suomen suosituin lentoreitti on momondon tilastojen mukaan Helsinki–Barcelona.

Jos edullinen loma Katalonian sydämessä kiinnostaa, kannattaa harkita matkustamista tammikuun puolivälissä viikolla 3.

Eniten matkasta Barcelonaan saa pulittaa loppuvuodesta viikolla 52.

KOOTUT VINKIT MATKAN VARAAMISEEN

•    Halvimmat lennot löydät varaamalla matkasi keskimäärin 53 päivää ennakkoon – ja voit säästää keskimäärin 29 prosenttia
•    Älä jätä lentojen varaamista viime tinkaan, sillä lennot ovat kalleimmillaan matkustuspäivänä varattaessa
•    Valitse matkustuspäiväksi tiistai, sillä lennot ovat yleisesti silloin halvempia
•    Vältä viikonloppuna lentämistä: lauantai ja perjantai ovat viikon kalleimmat päivät lentää
•    Lennä illalla (lähtö klo 18.00–00.00 välillä), jos mahdollista: iltalennot ovat yleisesti ottaen halvimpia
•    Vältä lentämistä iltapäiväruuhkassa, jolloin lennot ovat kalliimpia

MATKAOPAS-LEHTI
Taas käydään keskustelua siitä, miten pyöräilijöiden tulisi käyttäytyä liikenteessä ja miten muiden tielläliikkujien tulisi suhtautua pyöräilijöihin.

Oheisilla humoristisilla videoilla esiintyvät monien tunnistamat tapaukset: pikakiitäjä, holtiton koiranulkoiluttaja, musiikkia kuunteleva kävelijä ja liikennesäännöistä piittaamaton pyöräilijä.

Millainen maantiekulkija itse olet?
 
Häiriköivät maantiekulkijat, osa 1/4: Pikakiitäjä
 
Häiriköivät maantiekulkijat, osa 2/4: Holtiton koiranulkoiluttaja
 
Häiriköivät maantiekulkijat, osa 3/4: I love music!

Häiriköivät maantiekulkijat, osa 4/4: Piittaamaton pyöräilijä
 
Videot on tuottanut LähiTapiola